Sýrie

Odpovědět
IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 11 čer 2019, 17:19

Sýrska vláda zriadila tábor pre utečencov Al-Foy a Kefrai v Damašku

Damašek, 11. júna. Sýrska vláda zriadila utečenecký tábor Khardila 15 kilometrov južne od Damasku. Vytvorený tábor je určený pre pohodlné bývanie 5 000 ľudí, teraz v ňom žije 1,5 tisíc ľudí.

Všetci utečenci v Khardzhile sú civilisti z osád Al-Foy a Kefraya v provincii Idlib. Teraz nemajú kam ísť - ich domovy sú obsadené militantmi.

V utečeneckom tábore "Khardžhila" je nemocnica, škola a materská škola a v neposlednom rade aj pracovné miesta. Jedáleň v areáli poskytuje obyvateľom bezplatne tri jedlá denne, pripravujú ich kuchári z radov utečencov. Všetky domy sú vybavené elektrinou a dennou dodávkou pitnej vody.

https://riafan.ru/1186392-pravitelstvo- ... exclusive1
orig-156026444649786e7a9d25b14e05b726293f391a7d.jpeg
orig-1560264317284e05d68a66cd3affc2efc1ced6603e.jpeg
orig-1560264358fb39cf377be1fd6e4261a5b13c0efd70.jpeg

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 11 čer 2019, 20:55

MILITANTI HLÁSÍ ZTRÁTY SYRSKÉ ARMÁDY VOJENSKÉ NA TECHNICE V SEVERNÍ HAMĚ (MAP, VIDEO)

Situace v severním Hama zůstává napjatá navzdory zprávám, že Rusko a Turecko se opět zapojily do nového kola jednání s cílem obnovit režim příměří na kontaktní linii v této oblasti. Vesnice Jubain a Tal Malah jsou hlavním bodem napětí, kde probíhají bojové a dělostřelecké souboje. Syrské letectvo také pořádá útoky na militantní infrastrukturu hluboko za frontovou linií. Podle pro-miltiantních zdrojů ztratila syrská armáda a její spojenci v oblasti desítky jednotek vojenského vybavení, včetně nejméně 9 bojových tanků a 13 obrněných vozidel. Toto číslo není potvrzeno video důkazem. Potvrzeným faktem je však aktivní využití ATGM militanty.
11june_NorthWest_Hama.jpg
https://southfront.org/militants-claim- ... map-video/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 12 čer 2019, 06:31

BEIRUT, LEBANON (5:20 A.M.) - Izraelská armáda včera v noci spustila silný útok na južnú Sýriu a zasiahla niekoľko miest pozdĺž osi Quneitra-Daraa.
medium_tBD2qmkLwzed31n2.jpg
medium_tBD2qmkLwzed31n2.jpg (6.59 KiB) Zobrazeno 10567 x
Podľa vojenského zdroja v Damašku, izraelská armáda rozpútala ťažkú ​​paľbu rakiet, ktoré sa zameriavali na pozície Sýrskej arabskej armády (SAA) v meste Tal Al-Harrah v Dara'a Governorate a okolo neho.
Zdroj povedal, že sýrska armáda zachytila ​​niektoré rakety, ale že zvyšným sa podarilo zasiahnuť plánované ciele v južnej Sýrii.

Útok z minulej noci izraelskej armády je pravdepodobne odvetným útokom za projektil, ktorý bol minulý týždeň vypustený na okupované Golanské výšiny.

https://www.almasdarnews.com/article/is ... ern-syria/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 12 čer 2019, 15:00

BEIRUT, LEBANON (2:40 P.M.) - 72-hodinové prímerie bolo ohlásené v severozápadnej Sýrii dnes popoludní po rozhovoroch medzi ruskými a tureckými ozbrojenými silami. Podľa vyslaného reportéra, je jednou z podmienok prímeria otvorenie humanitárneho prechodu tak, aby civilisti uväznení vo vojnovej zóne mohli byť evakuovaní do bezpečia.
Reportér povedal, že všetka letecká aktivita nad severozápadnou Sýriou bola zastavená a dodal, že od dnešného rána neboli hlásené žiadne nálety.

Predchádzajúce dohody o prímerí zlyhali v severozápadnej Sýrii, pretože bojujúce strany odmietli zastaviť svoje nepriateľské akcie.

Posledné dočasné prímerie skončilo, keď Hay'at Tahrir Al-Sham spustil rozsiahly útok na zachytenie kľúčového mesta Kafr Naboudeh.

https://www.almasdarnews.com/article/th ... es-halted/
https://southfront.org/pro-government-s ... hern-hama/

Turecká armáda vyslala ďalších vojakov na sýrske hranice o polnoci.
D816U0nWwAE5YD_.jpg
12.6.JPG

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 12 čer 2019, 18:33

:sipka:

BEIRUT, LEBANON (6:20 P.M.) - Harakat Ahrar Al-Sham formálne odmietol prímerie, ktoré bolo oznámené dnes v severozápadnej oblasti Sýrie.

Vo vyhlásení zverejnenom dnes popoludní Harakat Ahrar Al-Sham povedal, že odmietajú akékoľvek prímerie so sýrskymi a ruskými ozbrojenými silami, sľubujúc, že budú bojovať proti nim v severozápadnej Sýrii.
AhrarAlSham.jpg
https://www.almasdarnews.com/article/ah ... -fighting/

Hama: Povstalci strieľajú na pozície pro-Assad síl v sev. Hama raketami a ťažkým delostrelectvom

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 12 čer 2019, 22:39

HTS A JEJÍ SPOJENCI ODMÍTAJÍ NOVÉ ZASTAVENÍ PALBY A ÚTOČÍ NA ARMÁDNÍ POZICE V HAMA, IDLIBU

Méně než 24 hodin po zahájení nové dohody o příměří zahájil Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) a jeho spojenci omezené pozemní útoky na pozice Syrské arabské armády (SAA) ve městech Shaykh Hadid a Kernaz v severní Hama a ve městě Qasabiyeh v jižním Idlibu. Televizní reportér z al-Mayadeen řekl, že Syrská arabská armáda (SAA) dokázala odrazit útoky, které začaly v pozdních hodinách 12. června. Ruské letecké síly a syrské arabské letectvo (SyAAF) obnovily své útoky na teroristické pozice v severní Hama a jižním Idlibu jako jejich reakce. Podle pro-vládních zdrojů, armádní jednotky zničily dva bojové tanky a BMP-1 pěchotní bojová vozidla (IFV) HTS a jeho spojenci během střetů v severní Hama a jižním Idlibu. Příměří bylo oznámeno vládními zdroji. Neúspěšné příměří bylo druhým v tomto měsíci a třetí od začátku pozemních operací SAA kolem Idlibu. Nové útoky HTS naznačují, že skupina a její spojenci nejsou ochotni akceptovat jakoukoli mírovou dohodu, co je dosud. To ponechává otevřené dveře pro budoucí pozemní operace ze strany SAA.

https://southfront.org/hts-and-its-alli ... ama-idlib/

PRAVDĚPODOBNĚ SDF BOJOVNÍCI ZAPALUJÍ SKLIZEŇ V SEVERNÍ SÝRII

11. června, syrští opoziční aktivisté sdíleli video ukazující údajné bojovníky syrských demokratických sil (SDF) zapalovat ohně na farmě v severovýchodní Sýrii. Ve videu mohou být dva ozbrojenci s pick-upem nesoucím nápisem SDF, viděni jak zakládají požár na poli pšenice. Blog Raqqa Is Being Slaughtered Silently tvrdí, že video bylo natočeno poblíž města Tell Abyad. V posledních několika dnech byla severovýchodní část Sýrie svědkem řady požárů, které spálily stovky akrů pšenice a ječmene. ISIS se přihlásila k odpovědnosti za tyto žhářské útoky a vyzvala své následovníky, aby v Sýrii a Iráku spálili plodiny jako pomstu. Buňka teroristické skupiny obvykle používá improvizovaná zápalná zařízení (IID) a provádí své útoky v noční době, na rozdíl od ozbrojenců viděných ve videu, kteří zapálili farmu v denním světle. Opoziční a pro-vládní aktivista obvinil SDF ze spalování farem každého, kdo odmítá prodávat své plodiny správě řízené SDF v severovýchodní Sýrii. Toto nové video, které americká agentura ignoruje, tyto obvinění podporuje.

https://southfront.org/supposed-sdf-fig ... ria-video/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 13 čer 2019, 14:01

Fronta an-Nusrá zaútočila na turecké síly. Ruské letectvo zasáhlo

Turecké velení požádalo o pomoc ruské vojenské síly v Sýrii, aby pomohly zajistit bezpečnost tureckých vojáků a zaútočily na teroristy v Idlibu. Ve čtvrtek to oznámilo ruské ministerstvo obrany.
Ruské Centrum pro usmíření bojujících stran ve čtvrtek uvedlo, že nálet ruských vzdušně-kosmických sil zlikvidoval velké množství ozbrojenců spolu s jejich dělostřelectvem, z něhož ostřelovali turecké pozorovatele. „Na pozorovatelské stanoviště turecké armády zaútočili spojenci teroristické organizace Fronty an-Nusrá* navzdory vyhlášenému příměří,“ sdělilo ruské ministerstvo obrany. Ruské letouny podnikly proti teroristům v Idlibu celkem čtyři bombové útoky, a to na základě souřadnic, které jim poskytla turecká armáda.

https://cz.sputniknews.com/svet/2019061 ... o-zasahlo/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 13 čer 2019, 15:58

1-46.jpg
Niekoľko rodín sa vracia do Sýrie z tábora al-Azrak v Jordánsku cez centrum Nassib




https://sana.sy/en/?p=167434


BEIRUT, LEBANON (1:45 P.M.) - Sýrska arabská armáda nedávno obnovila svoje operácie okolo kľúčového mesta Kabani na severovýchode Latakie.

Začiatkom tohto týždňa 4. pancierová divízia sýrskej arabskej armády začala ťažký útok na južnú os Kabani. Bol opäť odrazený!
Sýrska arabská armáda od začiatku mája zaútočila na Kabani desaťkrát, všetky ich útoky skončili stiahnutím z tohto mesta.
Mnoho vojakov z ich rezervných síl, najmä zmierení povstalci, bolo zabitých počas týchto útočných operácií.

https://www.almasdarnews.com/article/category/syria/

Ruské letectvo spustilo dnes popoludní masívny útok na severozápadnú Sýriu, zameralo sa na množstvo miest patriacich džihádistickým povstalcom.
Ruské stíhačky lietajúce z letiska Hmeimim zacielili na niekoľko džihádistických lokalít v horách Shashabo, Al-Zawiya a Arbaeen v guvernéri Idlib.
Ruské letectvo bombardovalo aj pozície Hay'at TahriraAl-Shamav mestách Sheikh Mustafa, Maarar Hirmah a Ihsim.

Okrem ruských náletov, aj sýrske arabské letectvo (SyAAF) tiež spúšťa niekoľko útokov naprieč guvernátmi Idlib a Hama.

Tieto nálety vzdušných síl prišli len niekoľko hodín po tom, čo bolo oznámené 72-hodinové prímerie a potom ho odmietli džihádisti a povstalci podporovaní Tureckom.

Džihádistickí povstalci tiež v noci spustili novú ofenzívu, ktorá sa zamerala na pozície Sýrskej arabskej armády (SAA) v meste Qasabiyah, ktoré sa nachádza na juhozápadnom svahu pohoria Al-Zawiya.
Takmer dve hodiny sa sýrska arabská armáda a Hay'at Tahrir Al-Sham minulú noc stretli v Qasabiyah.

Podľa vojenského zdroja v severnej Hama bola sýrska arabská armáda schopná odraziť džihádistický útok a zároveň zabila a zranila niekoľko militantov.

https://www.almasdarnews.com/article/mi ... ern-idlib/

https://www.almasdarnews.com/article/br ... ern-syria/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 13 čer 2019, 21:48

AKTUALIZACE MAPY: ZISKY A ZTRÁTY SYRSKÉ ARMÁDY V SEVEROZÁPADNÍM HAMA

Tato mapa poskytuje celkový pohled na zisky a neúspěchy syrské armády a jejích spojenců v severozápadním Hama od začátku nového kola nepřátelských akcí v této oblasti v květnu.
1-65-1024x767.jpg
https://southfront.org/map-update-gains ... tern-hama/

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Sýrie

Příspěvek od puma » 13 čer 2019, 22:47

Ruské ozbrojené síly zničily militanty, kteří zaútočili na turecké pozorovací stanoviště v Sýrii
Na žádost turecké strany, VKS RF naneslo čtyři letecké údery na souřadnice poskytnuté tureckou stranou.

V noci z 12 na 13 června teroristé ostřelovali z dělostřeleckých zbraních kontrolní stanoviště ozbrojených sil Turecka, umístěný na výšce Jebel Zawiya v provincii Idlib, uvedl velitel ruského Centra pro usmíření válčících stran v Syrské Arabské Republice, generálmajor Viktor Kupčišin.

V důsledku úderů byly v oblastech osady Dokmak a výšin Jebel Taverta zničeny velké koncentrace militantů a polních dělostřeleckých pozic, z nichž bylo ostřelované turecké pozorovací stanoviště.
https://tvzvezda.ru/news/forces/content ... rTIPM.html
https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire ... 8BOWE.html

Rebelové dále útočí na SAA s vyzbrojenými UAV - nejspíš 116 kus tohoto typu
Obrázek
https://twitter.com/QalaatAlMudiq/statu ... 7943056384
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

lasib
Sponzor fóra
Příspěvky: 5895
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od lasib » 14 čer 2019, 09:50

Výbuchy v svojpomocnej ropnej rafinérii 13.6.2019 severne od Al Bab v alepskej provinci
Obrázek
https://twitter.com/smmsyria/status/1139420809116520453

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 14 čer 2019, 14:03

20180719-023-1_thumbnail.jpg
20180719-023-1_thumbnail.jpg (32.79 KiB) Zobrazeno 14803 x
Úplná eliminácia teroristických centier v Idlibe je ruská priorita: Putin

BEIRUT, LEBANON (12:20 P.M.) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok navštívil hlavné mesto Kirgizska, aby sa zúčastnil na summite SCO.
V Putinovom prejave na samite ruský líder zdôraznil úspech svojej krajiny v boji proti teroristom v Sýrii.
Ruská armáda v súčasnosti pomáha sýrskym ozbrojeným silám v ich pokračujúcom boji proti niekoľkým džihádistickým a tureckým povstaleckým skupinám v severozápadných gubernátoch Latakia, Hama a Idlib.

https://www.almasdarnews.com/article/to ... ity-putin/



Sýrska armáda posilňuje severozápadnú Hama po niekoľkých neúspešných džihádistických útokoch


BEIRUT, LEBANON (11:45 A.M.) - Sýrska arabská armáda (SAA) nedávno poslala viac posilnení frontových línií v severozápadnej Hame po sérii džihádistických útokov na mestá severne od Kafr Naboudeh.

Podľa poľného zdroja vo vládnej pevnosti Mhardeh, sýrska armáda silne posilnila frontové línie aj okolo mesta Qasabiyah.
https://www.almasdarnews.com/article/sy ... t-attacks/

Video z bojov o Kasabiju v odkaze:

https://www.almasdarnews.com/article/vi ... ern-idlib/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 14 čer 2019, 17:32

Vojnové letectvo ruských vzdušných síl a sýrskych arabských vzdušných síl (SyAAF) uskutočnilo v posledných 24 hodinách najmenej 35 náletov na opozičné oblasti v severozápadnej Sýrii, 14. júna o oznámilo sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR).

Podľa monitorovacej skupiny so sídlom v Spojenom kráľovstve sa nálety týkali miest al-Lataminah a Kafr Zita v severnom Hame, ako aj miest Chán Shaykhun, Arihah, al-Mastumah, Hobait, Jabal al-Arba'in, Ehsim , Mardikh a Sutuh al-Dirv južnej a východnej krajine Idlib.

Opozičné spravodajstvo a aktivisti vydali niekoľko videí s ruskými a sýrskymi náletmi.








viac videí:
https://southfront.org/new-wave-of-russ ... ib-videos/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 15 čer 2019, 06:25

Sýrske špeciálne sily nasadia na severozápadnú Hama na ďalšiu operáciu
31179307_135787620611978_540687454298963968_o-1080x608.jpg

Podľa vojenskej správy zo severozápadnej Sýrie, bude štrnásta divízia špeciálnych síl sýrskej armády, nasadená na do guvernorátu Hama.
Šokové jednotky 9. divízie zohrali nevyhnutnú úlohu v útokoch sýrskej armády v južnej Sýrii. Najmä pomohli vyčistiť kaňon Safa v severovýchodnej Al-Sweide.

https://www.almasdarnews.com/article/sy ... operation/

Aktuálna mapa Sýrie:
14June_Syria-War-Map.jpg

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Sýrie

Příspěvek od puma » 15 čer 2019, 09:33

Zničení desítek ozbrojenců lasrem naváděnou bombou KAB-1500LG z Su-34, ukazuje to odhoz povolen ve vzdálenosti 9km od cíle. Jak uslyší přilétající letadlo, tak se běží všichni schovat.


Ruské letectvo tento týden zaútočilo na setkání vysokého džihádistického velení HTS v Taftanazu.
https://www.almasdarnews.com/article/ru ... -in-idlib/
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 15 čer 2019, 14:39

15.6.JPG
Po krátkej bitke o Tal Malah bola sýrska arabská armáda schopná získať tento kopec a blízke mesto Jibeen potom, čo džihádistickí povstalci ustúpili ďalej na východ.

Podľa vojenského zdroja v neďalekom Mhardeh sa džihádistickí povstalci väčšinou stiahli z kopca potom, čo sýrske a ruské vzdušné sily uvoľnili masívny útok na militantné pozície.

V dôsledku dnešného pokroku boli džihádistické pokroky v severozápadnom Hame úplne rozzvrátené; a tým umožnené opätovné otvorenie hlavnej cesty medzi mestami Mhardeh a Al-Sqaylabiyeh.

https://www.almasdarnews.com/article/sy ... tern-hama/

lasib
Sponzor fóra
Příspěvky: 5895
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od lasib » 15 čer 2019, 15:35


Juraj
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6274
Registrován: 16 úno 2017, 21:19

Re: Sýrie

Příspěvek od Juraj » 15 čer 2019, 19:29

Turecko dementovalo správu, že džihádisti v Idlibe zaútočili na turecký post a že požiadalo Rusko o leteckú podporu. Naopak, tvrdí, že na Turkov útočili oddiely na strane sýrskej vlády
https://www.reuters.com/article/us-syri ... SKCN1TE0PZ

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 15 čer 2019, 22:38

SATELITNÍ FOTO: RUSKÉ LETECKÉ SILY VE STŘEDNÍ SYRII DISLOKOVALI SU-25

15. června zpravodaj na Twitteru, známý jako Obretix, zveřejnil satelitní snímek, který odhalil, že ruské letecké síly nasazovaly nejméně čtyři letouny Su-25 ze strategické letecké základny T-4 ve střední Sýrii.
https://twitter.com/obretix/status/1139 ... l-syria%2F
Nasazení z letecké základny T-4 by umožnilo Su-25 aby poskytly syrské arabské armády (SAA) ve východním Homsu a západní Deir Ezzor úzkou leteckou podporou v případě jakéhokoli útoku ISIS. Letadla mohou také útočit na frontách kolem Idlibu z této letecké základny.

https://southfront.org/satellite-image- ... ral-syria/

SYRSKÁ ARMÁDA UMÍSTILA PŘEHLEDOVÝ RADAR V BLÍZKOSTI DAMAŠSKÉHO LETIŠTĚ

Syrská arabská armáda (SAA) nasadila sovětský dálkový radiolokátor 36D6 označený NATO (NATO Tin Shield), který se nachází v blízkosti mezinárodního letiště v Damašku.
https://twitter.com/Obs_IL/status/11398 ... airport%2F
Mobilní radarový systém 36D6 byl navržen tak, aby detekoval vzdušné cíle a prováděl identifikaci přítele. Systém, který má maximální dosah 350 km, je vysoce účinný při detekci nízkých, středních a vysokých letících cílů pohybujících se v širokém rozsahu rychlostí, včetně střešních raket s RCS rovným 0,1 m. Jedním z klíčových rysů radaru je, že může být používán jako průzkumný a zaměřovací systém pro systém vzdušné obrany S-300 který je již v provozu syrskými arabskými obrannými silami (SyAADF).
Podle Observer IL nahradil radar 36D6 radar YJ-27 vyrobený v Číně který byl zničen izraelskými nálety 20. ledna na Sýrii. Nasazení radaru 36D6 zlepší schopnosti systému včasného varování SyAADF, zejména v jižních a jihovýchodních částech země.

https://southfront.org/syrian-army-depl ... s-airport/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 16 čer 2019, 21:43

US-KOALICE MŮŽE ZPŮSOBIT Z TABQA LETECKÉ ZÁKLADNY - ZPRÁVA
Screenshot_136-768x448.jpg
Delegace US koalice doprovázená veliteli syrských demokratických sil (SDF), zkontrolovala leteckou základnu Tabqa 15. června jako součást probíhajících příprav na nasazení vojsk tam, Step News zjistila.
„Delegace provedla inspekční prohlídku s cílem zřídit základnu vrtulníků pro mezinárodní koalici vedenou Spojenými státy,“ řekl reportér pro opoziční agenturu. Koalice chce podle reportéra přesunout své vojáky a helikoptéry ze základny umístěné v al-Karin na letiště Tabqah kvůli výhodnějšímu umístění a lepší ochraně. SDF osvobodil Tabqah základnu od ISIS 26. března 2017 po týdnech střetů. Teroristická skupina obsadila ​​leteckou základnu v roce 2014 po masakru stovek syrských vojáků. Opoziční aktivisté vydali loni v dubnu video, které ukazuje jednotky SDF, které odstraňují trosky několika letadel z letiště Tabqah. Toto opatření bylo zjevně přijato k přípravě letecké základny pro případné nasazení koaličních sil pod vedením USA. Úsilí koalice vedené Spojenými státy o rozšíření své přítomnosti v severovýchodní Sýrii je příkladem toho, jak americký prezident Donald Trump udělal obrat ve své syrské politice poté, co v loňském roce nařídil úplné stažení z válkou zničené země.

https://southfront.org/us-led-coalition ... se-report/

Odpovědět