Sýrie

Odpovědět
QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 18 kvě 2019, 22:09

TĚŽKÉ STŘETY PROBÍHAJÍ V SEVERNÍ LATTAKII I PŘES ZPRÁVY O PŘÍMĚŘÍ

Silné střety mezi Syrskou arabskou armádou (SAA) a Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) se údajně odehrávají na severu oblasti Lattakia, navzdory nedávným zprávám o dočasné dohodě o příměří . Zdroj ve 4. armádní th divize která provádí vojenskou operaci v severní Lattakii, sdělil SouthFront 18. května, že útok stále pokračuje a tvrdí, že neobdržela rozkaz dodržovat příměří. Sputnik dříve uvedl, že bylo dosaženo dohody o příměří, která se týká Hama, Idlibu a Lattakie. Zdroj v SAA řekl ruské tiskové agentuře, že příměří bude trvat pouze 72 hodin. Vojenská operace v severní Lattakii je zaměřená na obsazení strategického města Kabani od kterého jsou obvykle vystřelovány rakety na ruskou Hmeimim airbase. Letecká základna byla cílem nového raketového útoku ihned po oznámení předpokládaného příměří. Zatímco SAA se stále zaměřuje na pozice HTS jižně od Kabani, zůstává nejasné, zda bude SAA pokračovat směrem k městu.

https://southfront.org/ongoing-heavy-cl ... ceasefire/

MILITANTI ODSTŘELOVALI RUSKOU LETECKOU ZÁKLADNU PO ZVEŘEJNĚNÍ ZPRÁVY O PŘÍMĚŘÍ V IDLIBU (VIDEO, FOTKY)

Radikální militanti odstřelovali po několik hodin raketami Grad ruskou leteckou základnu Hmeimim v jižní Lattakii několik hodin po zprávách v nichž bylo tvrzeno, že v Idlibu bylo dosaženo příměří. Místní zdroje sdělili 18. května, že většina raket byla zachycena ruskými systémy protivzdušné obrany. Ostatní však vybuchly ve městech Acharashir a Hwaiz na okraji letecké základny. Podle syrské arabské tiskové agentury byl zabit civilista a několik dalších bylo zraněno v důsledku raketového útoku, který byl proveden z demilitarizované zóny kolem Idlib. Pár hodin před raketovým útokem Sputnik oznámil, že bylo dosaženo dočasného příměří, které pokrývá Hama, Idlib a Lattakia. „Příměří se platí od půlnoci, 72 hodin,“ řekl vojenský velitel ruské tiskové agentuře. Žádná skupina se zatím nepřihlásila k odpovědnosti za raketový útok na leteckou základnu Hmeimim. Národní fronta za osvobození (NFL) však příměří odmítla a slíbila, že bude pokračovat v útocích na syrské a ruské síly. To vede u mnoha aktivistů k přesvědčení, že za útok je zodpovědná koalice podporovaná Tureckem. Navzdory raketovému útoku na Hmeimim je frontová linie v severní Hama stále klidná. Damašek a Moskva pravděpodobně plánují pokračovat v dočasném příměří, a to z ne zcela jasných důvodů.
Zdokumentování:
https://southfront.org/militants-shell- ... und-idlib/

dancostar
Výkonný redaktor
Příspěvky: 867
Registrován: 15 dub 2019, 10:07

Re: Sýrie

Příspěvek od dancostar » 19 kvě 2019, 09:26

Teroristi zo zoskupenia An-Nusra pripravujú provokáciu s údajným použitím chemických zbraní ruským letectvom

Ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán oznámilo, že v noci 17. mája 2019 dostalo informácie o tom, že teroristi zo zoskupenia Front An-Nusra (Jabhat Fatah al-Sham) pripravujú provokáciu v provincii Idlíb.

„Podľa slov obyvateľov obce Serakab, príslušníci An-Nusry v okolí tejto obce chystajú provokáciu s použitím otravných chemických látok a úlomkov ruskej leteckej zápalnej munície, dopravenej z iných častí Sýrie. Cieľom provokácie je obviniť ruské Vzdušno-kozmické sily z údajného používania „chemických zbraní“ proti civilnému obyvateľstvu provincie Idlíb,“ uvádza sa vo vyhlásení Centra pre zmierenie znepriatelených strán.
Vo vyhlásení sa tiež prízvukuje, že „zdanlivo „otrávených“ Sýrčanov, okolo ktorých sa budú nachádzať úlomky leteckej munície, plánujú nafilmovať a snímky šíriť v sociálnych sieťach a západných médiách.“

https://www.hlavnespravy.sk/teroristi-z ... om/1760783

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Sýrie

Příspěvek od skflanker_ » 19 kvě 2019, 14:22

V provincii Idlib SAA zničila 3 drony - pasce ktoré poslal ISIL
V provincii Idlib ISIL nad oblasť SAA poslal 3 drony = všetky 3 drony SAA zostrelila:
- jeden vybuchol pri dopade na zem
- druhý vybuchol keď ho zo zeme zdvihli 2 vojaci SAA
- tretí už nedvíhali - najskôr k nemu išli špecialisti
= ISIL zmenil taktiku - ak Dron nedosiahne svoj cieľ, je z neho pasca

https://youtu.be/2dhjybwAdNQ zverejnené 15.05.2019, dĺžka videa 1:49 min.
Zdroj https://rusvesna.su/news/1557934482 z 16.05.2019

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7538
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 19 kvě 2019, 16:40

Sýrska arabská armáda (SAA) začala dnes ďalší tvrdý útok na mesto Kabani.

Štvrtá obrnená divízia sýrskej arabskej armády podporená ťažkými delostreleckými a raketovými útokmi sa pokúsila preniknúť do obranného systému Hay'at Tahrir Al-Sham na južnom okraji Kabani.

Po prudkej bitke s Hay'at Tahrir Al-Sham a tureckou islamskou stranou však sýrska armáda nebola schopná porušiť militantnú obranu, čo viedlo k ich následnému ústupu.
SAA-in-Latakia.jpg

false_flag
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 9075
Registrován: 27 čer 2017, 23:20

Re: Sýrie

Příspěvek od false_flag » 19 kvě 2019, 17:46

Simpsonovi rok 2006 serie 12 díl 14
sm-png-700x.png
https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Syria
Pokud mým příspěvkům nerozumíte, jsou pro Vás urážlivé, či kolidují s Vaším viděním světa. Nerozčilujte se.
Není třeba reagovat. Klid. Vše je v pořádku. Ignorujte je. Nejsou určeny Vám.

dancostar
Výkonný redaktor
Příspěvky: 867
Registrován: 15 dub 2019, 10:07

Re: Sýrie

Příspěvek od dancostar » 19 kvě 2019, 18:05

Vládne sily zastavili paľbu v sýrskej Idlibe, tvrdí Rusko

Jednostranný pokoj zbraní platí od polnoci....

https://svet.sme.sk/c/22124337/vladne-s ... rusko.html

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 19 kvě 2019, 22:56

HTS TVRDÍ, ŽE SYRSKÁ ARMÁDA STŘÍLELA NA JEJÍ ČLENY V SEVERNÍ LATTAKII „PLYNNÝM CHLOREM“

Bývalá pobočka al-Káidy v Sýrii, Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), prohlásila 19. května, že syrská arabská armáda (SAA) střílela na její členy v severní oblasti Lattakii municí co měla obsahovat „plynný chlor“.
„Milice zločineckého režimu… se zaměřily na pozice Al-Murabitina [islámský termín pro bojovníky] na kopci Kabani třemi raketami obsahující jedovatý chlor, po neúspěšném pokusu o postup na stejné ose,“ zpravodajská síť teroristické skupiny , Iba'a, řekla v tiskové zprávě.
HTS pokračovala tím, že při předpokládaném útoku plynným chlorem nebyl nikdo zabit ani zraněn, aniž by vysvětlili, jak může každý člověk přežít zásah takovýmto toxickým materiálem bez jakéhokoliv poškození.
Syrská arabská armáda (SAA) v současné době provádí vojenskou operaci v severní oblasti Lattakia, s cílem zachytit strategické město Kabani. Teroristické skupiny, včetně HTS, ovládající město a vystřelují od něj rakety na ruskou leteckou základnu Hmeimim.
V posledních třech dnech SAA zabila desítky bojovníků HTS v severní Lattakii a zničila většinu obranných skupin na jih od Kabani. Teroristická skupina možná přišla s tvrzením o chemickém útoku, aby ospravedlnila své ztráty.

https://southfront.org/hts-claims-syria ... orine-gas/

Uživatelský avatar
rEf
Redaktor
Příspěvky: 126
Registrován: 25 pro 2018, 19:03

Re: Sýrie

Příspěvek od rEf » 20 kvě 2019, 17:32

Teroristé Džabhat Fatah aš-Šám se pokusili zaútočit na ruskou leteckou základnu Hmímím

Teroristé vystřelili šest raket. Všechny byly zneškodněny protivzdušnou obranou letecké základny. Ruská rozvědka také na západní straně obce Kafer Noble provincie Idlib objevila raketomety teroristů. Ruskými leteckými silami byly zlikvidovány.

„Zároveň systémy protivzdušné obrany severně a severovýchodně od základny zachytily, jak se k základně Hmímím blíží dva drony teroristů. Hlídkující síly ruské základny všechny drony teroristů zlikvidovaly ve značné vzdálenosti od letecké základny,“ uvádí se ve zprávě.

„Na ruské základně Hmímím k žádným škodám nebo zraněním nedošlo. Letecká základna nadále funguje v klasickém režimu,“ uvádí zpráva.

https://cz.sputniknews.com/svet/2019052 ... nu-hmimim/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7538
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 20 kvě 2019, 19:00

Hama-19.05.jpeg
IgorT píše:
20 kvě 2019, 16:51
Nová várka vysídlených Sýrčanov sa vracia z tábora al-Rukban cez koridor Jalighem



https://www.sana.sy/en/?p=165988


Hama, jednotky SANA_Syrian Arabská armáda reagovali delostreleckými a raketovými útokmi na porušovanie dohody o eskalačnej zóne teroristami a zničili množstvo ich úkrytov v dedinách a mestách al-Araba'in, al-Zakat, Hasraya a al-Latamina

Latakia. Pokusy jednotiek 4. divízie CAA preraziť obranu HTS militantov pozdĺž južného obvodu mesta Kabani skončili neúspechom. Vládne sily ustúpili.

Ham. Militanti posielajú značné posily z provincie Aleppo spomedzi pro-tureckých skupín, ktoré sa zúčastnili operácie Euphrates Shield.

http://anna-news.info/svodka-sobytij-v- ... 2019-goda/

Hama-19.05.jpeg

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7538
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 21 kvě 2019, 08:09

Sýrska arabská armáda (SAA) a ich spojenci sa pripravujú na spustenie druhej fázy svojej severozápadnej ofenzívy.
Prvá fáza, ktorá sa sústredila na oblasti pod kontrolou militantov v severozápadnej Hame, pripravila cestu pre sýrsku arabskú armádu, aby dosiahla oblasť Jabal Shashabo a džihádistickú Al-Ghaab Plain.
Aby bola táto ofenzíva úspešná, sýrska armáda bude musieť zachytiť aj kľúčové mesto Kabani, ktoré má výhľad na Al-Ghaab Plain a blízke mesto Jisr Al-Shughour.

https://www.almasdarnews.com/article/sy ... ive-video/

Džihádistickí povstalci začali včeravečer útočiť na mesto Aleppo, vystrelili niekoľko rakiet na okresy Al-Khalidiyah a Nové Aleppo. V správe sa zatiaľ neuviedli žiadne obete.

https://www.almasdarnews.com/article/br ... eppo-city/

Idlib V reakcii na militantné útoky na leteckú základňu Hmeimim naniesli ozbrojené sily Ruskej federácie a delostrelectva SAA ťažké údery na pozície HTS v mestách Khan Sheikhoun, Jisr Al-Shughour a Kafr Nabl.



Mapa 20.5.2019
21.5.jpg

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Sýrie

Příspěvek od puma » 21 kvě 2019, 08:30

Ruská armáda obnovila pontonový most přes řeku Eufrat u Dajr az-Zaur.
Oznámil velitel ruského centra pro usmíření bojujících stran v Sýrii, generálmajor Viktor Kupchishin.
https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire ... mziZs.html

19.5 Raketové fregaty „Orechovo-Zujevo“ a „Admirál Grigorovič“ cvičí v Tartusu (a doplňují zásoby)
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7538
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 21 kvě 2019, 13:17

Po druhý raz za tri dni islamský štát (ISIS / ISIL / IS / Daesh) prepadol skupinu vojakov zo Sýrskej arabskej armády (SAA) vo východnom regióne Sýrie.

Podľa správy z mesta Palmyra islamský štát prepadol vojakov na hore Bushriho , ktorá sa nachádza východne od strategického púštneho mesta Al-Sukhneh vo východnej krajine Homs.
Islamský štát údajne použíl protitankové (ATGM), výsledkom je smrť niekoľkých vojakov.
https://www.almasdarnews.com/article/is ... ern-syria/


a-9.jpg
Dar'a. SAA našla rôzne druhy zbraní a munície, ktoré zanechali džihádisti.



http://anna-news.info/svodka-sobytij-v- ... 2019-goda/
https://www.sana.sy/en/?p=166047

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Sýrie

Příspěvek od puma » 21 kvě 2019, 13:24

72 hodinová přestávka pro Nusru v údolí al-Gab (dnes o půlnoci vyprší) - od 10 minuty záběry z UAV a útoků dělostřelectva a letectva
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7538
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 21 kvě 2019, 14:26

Sýrska armáda nedokáže obsadiť kľúčové mesto Kabani počas nočného útoku!
21.5-10.JPG
Sýrska arabská armáda (SAA) tretí deň po sebe nedokázala preniknúť do militantných pozícií v kľúčovom mestečku Kabani v severovýchodnej Latakii.

Sýrska arabská armáda (SAA), podporená Národnými obrannými silami (NDF), sa pokúsila prelomiť línie Hay'at Tahrir Al-Sham (HTS) a Turkestánskej islamskej strany (TIP) v Kabani v noci. Podľa vojenského zdroja, sýrska armáda bola nútená zastaviť útok potom, čo utrpela niekoľko obetí .

https://www.almasdarnews.com/article/sy ... ht-attack/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7538
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 22 kvě 2019, 06:55

Druhý hlavný džihádistický útok prebieha na severozápade Hamy, kde sa militanti Hay'at Tahrir Al-Sham pokúšajú zachytiť mesto Kafr Naboudeh.

https://www.almasdarnews.com/article/se ... -naboudeh/
D7HxtvIXkAE4Mpw.jpg
https://twitter.com/Kyruer/status/1130899979705442306

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Sýrie

Příspěvek od puma » 22 kvě 2019, 07:10

Syrští ozbrojenci plánují nafingovat chemický útok v obci Džardžanaz a ve městě Sarakíb, kde již byla shromážděna skupina běženců, informoval vedoucí ruského centra pro usmíření znesvářených stran v Sýrii generál Viktor Kupčišin.
Dodal, že teroristé, kteří působív Idlibské zóně deeskalace, mají k dispozici velké množství otravných látek, které přidávají do munice, aby tím inscenovali používání chemických zbraní ze strany vládních vojsk proti civilnímu obyvatelstvu.
https://sptnkne.ws/m4dS

USA mají signály o možném použití chlóru v syrské provincii Idlib
https://eurozpravy.cz/zahranicni/amerik ... cii-idlib/


Členové teroristických organizací působících na území SAR se spoléhají na další zhoršení situace na jihu deeskalační zóny Idlib. Uvedl to šéf ruského centra pro usmíření bojujících stran v Sýrii, generálmajor Viktor Kupčišin.
K dosažení svých cílů militanti Hayat Tahrir Ash-Sham mají v úmyslu použít inscenaci údajného použití munice naplněné jedovatými látkami vládními silami.

Zvláště pro tuto skupinu byla vytvořena organizace v rámci její struktury, tzv. Chemical Wing. Má promyšlenou strukturu a skládá se ze tří oddělení: oddělení plánování, vývoje a médiální oddělení.

Úmysl teroristů se stal známým po výslechu zajatců militantů. Vedou je známé zpravodajské služby mnoha zemí, za Abu Basira al-Britani bojují lidé z evropských zemí a bývalých republik SSSR.

Podle zpravodajských informací radikálové provádí syntézu jedovatých látek v jednom ze zdravotnických zařízení města Jisr al-Shugur.

Také v "Chemickém křídle" byla vytvořena samostatná lékařská skupina specialistů, která byla vyškolena pod vedením amerických instruktorů v pomoci při otravě. Sídlo organizace se nachází v Idlibu.
https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire ... fr1Pe.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7538
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 22 kvě 2019, 09:33

Turecko počas víkendu navrhlo a zrealizovalo 72-hodinové prímerie v severozápadnej Sýrii, aby posilnilo niekoľko frontových línií so svojimi povstaleckými zastupiteľskými silami.

19555022_184619708953761_4688453935669869160_n.jpg
„Toto prímerie využilo Turecko na presídlenie svojich teroristov z okupovaného Afrínu do Hama,“ uviedol zdroj z 11. divízie sýrskej armády a dodal, že „Turecko prosilo Rusko o prímerie a súhlasili. Robia to zakaždým, keď ich teroristi stratia pôdu. “
„Teroristi“ uvedení v citácii sú členmi tureckých ozbrojených síl Euphrates Shield, ktoré nedávno presunuli z oblasti Afrinu v severnom Aleppe do osi Idlib-Hama.

Akonáhle dorazili do severozápadnej Hama, začali spúšťať ťažké útoky pozdĺž frontu Kafr Naboudeh. Napriek ich najlepšiemu úsiliu však neboli schopní dosiahnuť žiadne zisky.

V pondelok večer Euphrates Shield spojil sily s džihádistickými povstaleckými skupinami v severozápadnej Sýrii, aby spustili rozsiahlu protiofenzívu v Kafr Naboudeh. Džihádistické skupiny tvrdia, že zachytili Kafra Naboudeha; nebol však vydaný žiadny vizuálny dôkaz na potvrdenie ich správ.

https://www.almasdarnews.com/article/tu ... ve-source/

lasib
Sponzor fóra
Příspěvky: 5895
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od lasib » 22 kvě 2019, 10:42

Plukovník Tigrov Abdul Karim Suleiman zajatý jihadistami v bojoch o Kafr Nabudah
https://twitter.com/worldonalert/status ... 2390744064 Boje o Kafr Nabudah z pohľadu jihadistov prevoz HTS bojovníkov na frontové línie
https://twitter.com/Kyruer/status/1130571880195383296

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Sýrie

Příspěvek od puma » 22 kvě 2019, 11:29

Turecko nebude evakuovat vojenská pozorovací stanoviště v severní Sýrii po ruských a vládních útocích v Idlibu uvedl- turecký ministr obrany Hulusi Akar
https://twitter.com/trtworld/status/1131109953807237121
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7538
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 22 kvě 2019, 11:48

Militanti z Hayat Tahrir ash-Sham a „umiernené opozičné“ spojenecké skupiny sa zmocnili mesta Kafr Nabuda na severe provincie Hama. Uvádzajú korešpondenti ANNA.
V súčasnosti nie je situácia na fronte úplne jasná, ale ako sa uvádza, sýrska armáda sa chystá začať operáciu na návrat Kafra Nabubyho a jeho okolia.
22.5.JPG

http://anna-news.info/boeviki-oppozitsi ... tsii-hama/

Odpovědět