Česká republika

Odpovědět
Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16238
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 18 kvě 2019, 10:28

Vláda schválila termín „předsudečná nenávist“. Spácháte ji i tím, že zlehčujete osudy obětí nenávisti
„Nemusí naplňovat skutkovou podstatu trestného činu, neusiluje o svržení režimu ani o totalitu, není extremista. Svým jednáním ovšem šíří strach, štěpí společnost a vyvolává antagonismy.“ tak Ministerstvo vnitra popsalo osobu projevující předsudečnou nenávist. Nové označení vláda schválila spolu s výroční zprávou o extremismu a předsudečné nenávisti za rok 2018 na svém jednání 29. dubna 2019.

„Zpráva nově vedle pojmu extremismus zavádí označení projevy ,předsudečné nenávisti´. Reaguje tím na fakt, že vliv tradičních extremistických subjektů slábne a jejich rétoriku a aktivity postupně přebírají jiné subjekty, které nelze jednoznačně označit za extremistické,“ píše se k novému pojmu.

Ministerstvo vnitra přikládá definici rizik projevů předsudečné nenávisti. Jsou v řadě oblastí podobná s riziky, která představují extremisté. Níže jsou popsána tato údajná rizika a subjekty, které se jich mají dopouštět:

- Neusilují o okamžité zničení demokratického systému, ale postupně ho oslabují.
- Nerespektují koncept základních lidských práv.
- Podněcují k nenávistným aktivitám další osoby.
- Šíří strach ve společnosti.
- Štěpí společnost, vyvolávají v ní antagonismy.
- Zlehčují osudy obětí totalitních režimů a obětí nenávistně motivované trestné činnosti.
- Při komunikaci s veřejností využívají dezinformace a konspirační teorie.
- Stávají se nástrojem vlivového působení zemí a skupin, které nerespektují principy pluralitní demokracie.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... sti-581911
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 18 kvě 2019, 12:56

Lež Pavla Zemana v České televizi

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman byl 16. 5. 2019 v pořadu Interview ČT 24. Moderátorka se ptala na manipulace v trestním řízení, kdy si vrchní státní zastupitelství protiústavně vybírala, který soud bude rozhodovat o vazbě, odposleších a domovních prohlídkách. Soud, o kterém předpokládala, že jim půjde na ruku. Tuto protiústavnost zakázal nález Ústavního soudu z 19. 4. 2016. Podalo-li státní zastupitelství návrh koncem týdne, řešil se o víkendu a mohlo si tak vybrat konkrétního, o víkendu sloužícího soudce. Pavel Zeman prohlásil, že „všichni měli za to, že se jedná podle zákona“. To je lež. Na tuto manipulaci, kterou prováděla vrchní státní zastupitelství a krylo Nejvyšší státní zastupitelství, jsem upozorňoval v odborném tisku (Zákonná příslušnost státního zastupitelství jako právní hodnota, Bulletin advokacie 12/2013). Až komicky působí, když Vrchní státní zastupitelství v Olomouci o nařízení domovní prohlídky v Brně žádalo Okresní soud ve Znojmě. Pražské vrchní státní zastupitelství mělo v oblibě zase Okresní soud v Pardubicích.
Nález Ústavního soudu zakazující skrze svévolný výběr soudů manipulaci s trestním řízením státnímu zastupitelství nespadl z nebe. Již v usnesení Ústavního soudu ze 17. 9. 2012 je uvedeno k manipulaci s příslušností státního zastupitelství: „Zrcadlí-li postup státního zastupitelství v dané věci obecněji zaužívanou praxi, jedná se o závažný signál porušování principů právního státu…“. Šlo o přihrání kauzy Davida Ratha, kterou mělo řešit Krajské státní zastupitelství v Praze, do Ústí nad Labem, aby se na ni mohla zviditelnit náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová. S tím byla spojena i změna soudce pro přípravné řízení. Bradáčové kauza posloužila k získání funkce vrchní státní zástupkyně v Praze
Dnes moravští advokáti dopředu ví, zda ve věci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci bude navrhována vazba. Předpokládá-li návrh na vazbu, zpravidla se zadržují podezřelí ve čtvrtek či pátek, aby byl podán v sobotu, kdy je znám konkrétní soudce, který má víkendovou službu. Manipulace s trestním řízením u nás je faktem. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nemá morální ani odborné předpoklady k tomu, aby ji zamezil.

https://www.ceska-justice.cz/blog/lez-p ... -televizi/

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: Česká republika

Příspěvek od Svarboj » 18 kvě 2019, 19:25

Pirátům došla trpělivost: Zažalovali EK pro nečinnost v kauze Babiše a Agrofertu

Piráti se rozhodli zažalovat Evropskou komisi pro nečinnost kvůli tomu, že dosud nerozhodla o podnětech týkajících se údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a unijních dotací pro holding Agrofert. Oznámili to dnes v tiskové zprávě. Žalobou se podle nich bude zabývat Evropský soudní dvůr.

https://eurozpravy.cz/domaci/politika/2 ... agrofertu/
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

Pepe Razzi
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1241
Registrován: 16 úno 2017, 19:08

Re: Česká republika

Příspěvek od Pepe Razzi » 18 kvě 2019, 21:07

Předseda ODS v Jesenici u Prahy a zastupitel Martin Lang nazval Zemana „zrůdou, kterou je třeba podřezat“.
Langův status už není na jeho facebooku veřejně dostupný, jeho kopie ale po sítích koluje dál.
5717282_politik-martin-lang-ods-predseda-jesenice-v0.jpg
5717282_politik-martin-lang-ods-predseda-jesenice-v0.jpg (149.49 KiB) Zobrazeno 5069 x

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 21 kvě 2019, 17:53

Chvíle pro justici

Dnes se má na Václavském náměstí sejít další z demonstrací, kterou pořádá sdružení „Milion chvilek pro demokracii“. Prvotním impulsem pro srocení lidu byla rezignace Jana Kněžínka na funkci ministra spravedlnosti a jeho nahrazení Marií Benešovou, s čímž si svolavatelé spojili záměr premiéra, toho času trestně stíhané osoby, se změnami v čele soustavy státního zastupitelství.
Zatímco akce byly převážně politickou demonstrací odporu proti Andreji Babišovi a všemu, co představuje, a justice byla spíše záminkou, vlivem výroků nové ministryně na straně jedné a představitelů státního zastupitelství na straně druhé, se z nich stala opravdu „věc justiční“. Pořadatelé připravili i konkrétní programové body, za které demonstrují a které opět chtějí vnutit ústavním činitelům. Na tomto místě by měl čtenář slyšet hluboký povzdech autora, neboť vzhledem k absenci programu pro justici v agendě politických stran a hnutí, zastoupených v obou komorách českého parlamentu, není možné takovou formu politické akce jednoduše odmítnout. Bohužel.
Místo toho tu máme nejvyššího státního zástupce a vrchní státní zástupkyni, kteří akce v podstatě vítají a veřejnými vystoupeními jim dodávají legitimitu i obsah, jakkoliv není situace nijak mimořádná a dělba moci i pojistky právního státu standardně fungují. Oba tím narušují to, co se nazývalo zemským mírem a dopředu deformují pole pro odbornou i politickou debatu. Spíše kýčovitě pak působí to, že se k nim přidává i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: sám byl jednak souputníkem nové ministryně a také léta aktivním politickým činitelem s odpovědností za stav, který je nyní předmětem kritiky.

Justice prostě nepotřebuje „miliony chvilek“, ale spíše pravidelnou chvíli pro justici. A tu už si hodně dlouhou dobu nikdo pořádně neudělal.

https://www.ceska-justice.cz/blog/chvile-pro-justici/

Pepe Razzi
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1241
Registrován: 16 úno 2017, 19:08

Re: Česká republika

Příspěvek od Pepe Razzi » 22 kvě 2019, 11:53

Nejlepší příběh o Miladě Horákové
(to se fakt může stát jen u nás)
FB_IMG_1558518386092.jpg

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42280
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 22 kvě 2019, 13:07

ešte dva pohľady na toto "dielo"
Obrázek

Obrázek
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Pepe Razzi
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1241
Registrován: 16 úno 2017, 19:08

Re: Česká republika

Příspěvek od Pepe Razzi » 22 kvě 2019, 13:29

Obchod přestal prodávat toastový chléb z Babišova Penamu. Kvůli stomilionové dotaci
Internetový supermarket Rohlík.cz ve středu vyřadil ze sortimentu toastový chléb od Penamu. Reagoval tak na zjištění webu iRozhlas, podle kterého Česká republika firmě vyplatila dotaci za 100 milionů korun.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rohl ... inku-72462

https://twitter.com/rohlikcz/status/1130836296392486914

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 22 kvě 2019, 15:26

Ministr kultury straní právu

Ministr kultury Antonín Staněk je kritizován za odvolání ředitele Národní galérie v Praze Jiřího Fajta a Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa. Vedením sociální demokracie byl donucen podat demisi.
Fajt podepsal smlouvu za galérii sám se sebou, přičemž šlo o 1,2 milionu korun pro Fajta z peněz galérie. Jestliže šéf právnické osoby uzavírá smlouvu sám se sebou, je ve střetu zájmů. Proto je nutná obezřetnost. Každý si má předem uvědomit, zda chce danou instituci řídit nebo s ní obchodovat. To, že člověk v pozici statutárního orgánu právnické osoby si vedle svého platu zajistí plnění skrze dodávky zboží i služeb pro jím řízenou instituci je podezřelé. Zde šlo o poskytnutí autorských práv. Kdo v takovém případě posoudí výhodnost smlouvy pro instituci? Na Fajtově straně jsou někteří novináři, ale ať se zamyslí, zda by uvedené jednání prošlo řediteli Ředitelství silnic a dálnic, který by sám se sebou uzavřel smlouvu, že bude projektovat opravy mostů. Nebo by starosta vedle svého platu sám se sebou za obec uzavřel smlouvu, že ji bude něco dodávat, bez souhlasu toho, kdo jej zvolil, tedy zastupitelstva.
Oprávněně se bude žádat jejich odvolání i vyšetřování pro podezření z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku.
U obchodních společností zákon výslovně stanoví, že uzavře-li statutární orgán smlouvu za společnost sám se sebou, musí mít pro takové jednání souhlas toho, kdo jej do funkce jmenoval, aby smlouva nepoškozovala společnost. A takový postup se má uplatnit u všech právnických osob.
Olomoucký ředitel Soukup prosazoval při výstavbě nové muzejní budovy Středoevropského fóra Olomouc za 600 milionů korun, aby se stavělo dle studie zadané bez veřejné architektonické soutěže formou zakázky malého rozsahu. To je nestandardní řešení. Pro srovnání lze uvést výstavbu koncertní haly Janáčkova kulturního centra v Brně. Zde pražský Atelier M1 vyhrál se svým návrhem v rámci mezinárodní architektonické soutěže a uskutečnil projekt pro územní řízení. Ovšem ani tento vítěz neměl automatické právo na zajištění další projektové dokumentace. Projekt pro následné stavební řízení ve výběrovém řízení získali jiní architekti, kteří jen musí respektovat původní návrh Atelieru M1 z hlediska vnějšího vzhledu a umístění stavby.

https://www.ceska-justice.cz/blog/minis ... ani-pravu/

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14402
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Česká republika

Příspěvek od martanus » 23 kvě 2019, 14:14

Babiš v sídle CIA. Ukázali mu "scary file" o Číně, premiér se ozval kvůli Sýrii
Režie mítinku byla v rukou americké strany. Proběhl ve třech blocích, každý trval přibližně patnáct až dvacet minut. V rámci čínské kapitoly předestřela CIA premiérovi takzvaný scary file (v překladu děsivý dokument, pozn. red.). Zjednodušeně řečeno šlo o názornou ilustraci, v jakých konkrétních oblastech je Čína nebezpečná.

V tomto bodě se Američané dotkli takzvané sítě 5G. Jedná se o nastupující verzi internetu, jež má spočívat v propojení páté generace bezdrátových systémů. Jednou z nejvýraznějších firem nabízejících komponenty pro vybudování sítě 5G je čínská firma Huawei.

"V rámci scary file vysvětlili Američané, co všechno pro čínský režim dokáže Huawei a že pracuje na zadání čínské vlády, nebo že někteří manažeři jsou přímo čínskými agenty," přiblížil pod zárukou anonymity zdroj z bezpečnostní komunity. Už loni v prosinci v tomto smyslu vydal závazné varování tuzemský Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), jenž v zásadě zakázal vstup Huaweie a jiné čínské firmy ZTE do českých strategických infrastruktur.
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/babis ... 47ab5f122/
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16238
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 23 kvě 2019, 16:44

Sponzoři z USA žádali pořád víc. Semín vzpomínal, jak fungovaly neziskovky hned po „sametu“
...slova ideologa amerických neoconů Michaela Ledina:
„V jednom článku napsal, když se snažil definovat poslání Ameriky ve světě: ,Naším křestním jménem je tvořivé ničení. Jak doma, tak v zahraničí. Každým dnem strháváme starý řád od obchodu po vědu, literaturu, umění, architekturu, film, politiku a právo. Naši nepřátelé tento vír energie a tvořivosti vždy nenáviděli, neboť ohrožoval jejich tradice, ať už byly jakékoli, a zahanbovala je pro neschopnost držet s námi krok. Bojí se nás, když vidí, jak rozvracíme tradiční společnost. Nemohou se cítit bezpečně, pokud existujeme. (…) Aby přežili, jsou nuceni nás napadat, stejně jako my musíme zničit je, abychom postoupili vpřed v našem dějinném poslání.“

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... etu-582555
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Česká republika

Příspěvek od Rado Info » 24 kvě 2019, 13:03

Přes Česko projedou další americké armádní konvoje
Českem se o víkendu a příští týden budou opět přesouvat konvoje amerických vojáků, kteří z Německa a Polska zamíří na cvičení do Rumunska a Maďarska. Konvoje by měly čítat 400 kusů techniky a 900 vojáků, informovala v pátek mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.
https://www.novinky.cz/domaci/505761-pr ... nvoje.html

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 27 kvě 2019, 02:07

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo hnutí ANO následované ODS a Piráty. ČSSD zcela propadla

České volby do Evropského parlamentu znovu vyhrálo vládní hnutí ANO, bude mít šest europoslanců o dva více než dosud. Za ním skončila ODS se čtyřmi europoslanci, která počet mandátů zdvojnásobila. Třetí místo obsadili Piráti a získali tři europoslance stejně jako koalice Starostů s TOP 09, která o jedno křeslo přišla. Po dvou europoslancích budou mít SPD a KDU-ČSL, která také jeden mandát ztratila. KSČM bude mít jen jednoho europoslance oproti dosavadním třem. Vládní ČSSD zastoupení v europarlamentu ztratila, stejně jako Svobodní. Výsledky oznámil Český statistický úřad.
Seznam nově zvolených poslanců Evropského parlamentu za ČR
ANO 2011 – Martina Dlabajová, Martin Hlaváček, Dita Charanzová, Ondřej Knotek, Ondřej Kovařík, Radka Maxová
ODS – Evžen Tošenovský, Alexander Vondra, Veronika Vrecionová, Jan Zahradil,
Česká pirátská strana – Markéta Gregorová, Marcel Kolaja, Mikuláš Peksa,
STAN s TOP 09 – Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák, Jiří Pospíšil
SPD – Hynek Blaško, Ivan David
KDU-ČSL – Michaela Šojdrová, Tomáš Zdechovský
KSČM – Kateřina Konečná
https://echo24.cz/a/Sug6H/volby-do-evro ... a-propadla

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16238
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 27 kvě 2019, 10:07

Fake video Zemana v Číně: Stopy vedou k blogerce, ta to odmítá
Falešné video prezidenta Miloše Zemana v Číně, které jeho mluvčí Jiří Ovčáček nazval „roztomilým fakem“, stále vzbuzuje řadu otázek. Aktuální zjištění vedou k blogerce Kristině V., která však zveřejnění takového videa odmítá. „Někdo mi asi ukradl účet, já ho už léta nepoužívám,“ říká pro Houpacího Osla Kristina V. Seznam Zprávy, které text s videem sdílely jako první, na dotazy Houpacího Osla nereagují.

Redakce Houpací Osel před týdnem spustila pátrání po původu a záměru falešného videa, na kterém Zeman na neznámém místě v Číně daruje čínské stařence svou hůl a krabici s neznámým obsahem. Video do emailových schránek přišlo redakcím napříč mediálními domy, a to z falešné emailové adresy. Autor se přitom vydával za redaktora Hong Kong Free Press Krise Chenga.

Jako první video ale zveřejnil zpravodajský server Seznam Zprávy. A to za nejasných okolností:

- bez uvedení autora, podle informací ze zdroje blízkého redakci měl text sepsat dokonce někdo z vedení redakce
- Seznam Zprávy zveřejnily video bez oslovení Ovčáčka
- podle zjištění Houpacího Osla byl článek s videem publikován dříve, než ostatním redakcím přišlo video emailem

to by bylo pochopitelné, jelikož Youtube účet s názvem Oliver Lee publikoval obdobné video již tři dny před vydáním na Seznam Zprávách. To však bylo zveřejněno v nižší kvalitě. Seznam Zprávy se k videu nevyjádřily a neodpovídají na dotazy. Článek však aktualizovaly a doplnily o Ovčáčkovu reakci.

http://www.houpaciosel.cz/2019/05/09/fa ... -agentury/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16238
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 28 kvě 2019, 08:20

Manipulativní Respekt v akci. Rektor olomoucké univerzity bojuje proti šíření fake news. Používá k tomu lží a desinformace
Akademická obec by se měla snažit být tím nejlepším, nejčistším, co země má - koneckonců, platí si nás za to sami občané ze svých daní. Když tedy olomoucká univerzita rozjela projekt EUforka, jehož cílem je "lépe informovat o Unii", měli bychom zbystřit. Jak ostatně v rozhovoru říká J. M. rektor university*:
"Lži, dezinformace a fake news mají velkou průraznost. Navíc lidé jsou jimi bombardováni stále dokola."

Obrázek

Míra nezaměstnanosti v obci Jeseník se totiž pohybuje kolem 3,3 %*, což je sice stále ještě hodně, nicméně na apokalyptických 30 % to nestačí. Coby konkrétní příklad desinformací a fake news je to takřka dokonalé.

https://www.eurabia.cz/Articles/33118-m ... rmace.aspx
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16238
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 28 kvě 2019, 11:06

Petříček: Musíme hájit také zájmy USA
Eroze transatlantické vazby a mocenské ambice Číny by mohly ohrozit mezinárodní řád a ve světové politice by mohlo zavládnout právo silnějšího. Evropská unie by tím utrpěla, proto musí vystupovat jednotně a starat se o své sousedství. Na úvod pátého ročníku mezinárodní konference Pražský evropský summit (Prague European Summit) to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... USA-583116
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16238
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 28 kvě 2019, 13:22

Pražský hrad podal trestní oznámení na Lásku
Kancelář prezidenta republiky (KPR) podala trestní oznámení pro křivé obvinění na senátora Václava Lásku (SEN 21) a zástupce organizace Rekonstrukce státu. V úterý to sdělil tiskový odbor Pražského hradu. Reaguje tak na kauzu údajného ovlivňování soudců kancléřem Vratislavem Mynářem. Kancléř čelil podezření, že se snažil s vědomím prezidenta Miloše Zemana ovlivnit soudce v kauzách důležitých pro Pražský hrad. Podle státního zástupce Mynářovo jednání nebylo trestné.

https://www.lidovky.cz/domov/prazsky-hr ... _domov_ele
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 28 kvě 2019, 20:00

Ústavní soud se zastal hospodského. Autorský zákon televizí v lokále neporušoval

Pokud je v restauraci provozuschopný televizor, ještě to automaticky neznamená povinnost mít uzavřenou smlouvu s kolektivním správcem autorských práv výkonných umělců. Ústavní soud (ÚS) se dnes zastal provozovatele malého pohostinství v obci na Rakovnicku, od kterého žádala společnost Intergram peníze jako náhradu za bezdůvodné obohacení, a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze.
Je potřeba vždy zjistit, zda provozovatel restaurace zpřístupňoval veřejnosti opravdu ten typ děl konkrétních autorů, která chrání daný kolektivní správce, zdůraznili ústavní soudci v nálezu.
Do hospody na Rakovnicku přišla v prosinci 2013 kontrola s pověřením od Intergramu, nezávislé společnosti výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů. Kontroloři našli v provozovně rádio i televizi využívanou například při sportovních přenosech. Následně se domáhali vydání bezdůvodného obohacení asi 9000 korun. Požadavek zdůvodnili tím, že provozovatel zpřístupňoval svým zákazníkům rozhlasové a televizní vysílání, aniž by měl s Intergramem jako kolektivním správcem uzavřenu licenční smlouvu. Krajský soud v Praze žalobě vyhověl a současně uložil provozovateli hospody povinnost zaplatit Intergramu náklady řízení více než 16.000 korun.
Krajský soud ale třístupňový test neprovedl důsledně. Z provedených důkazů prý nelze dospět k jednoznačnému závěru, že provozovatel zpřístupňoval veřejnosti takové části rozhlasového a televizního vysílání, ve kterých vystupovali lidé zastupovaní Intergramem. Nepomohla ani předložená smlouva se sportovním komentátorem Petrem Vichnarem. Navíc není vůbec jasné, zda jej lze podřadit pod definici "výkonného umělce", uvedl Ústavní soud.

https://echo24.cz/a/SAE2w/ustavni-soud- ... eporusoval

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Česká republika

Příspěvek od QVAK » 29 kvě 2019, 20:59

Prezident žádá premiéra, aby počkal s odvoláním Staňka, až budou známé výsledky trestních oznámení.

Prezident Miloš Zeman doporučil premiérovi Andreji Babišovi, aby ministra kultury Antonína Staňka do doby, než budou známé výsledky trestních oznámení, které Staněk podal. Sociální demokracie ale na odvolání ministra nadále trvá a chce za ministra Michala Šmardu.
Podle prezidenta odhalil Staněk závažná ekonomická pochybení a neměl by za to být trestán odvoláním. „Pro další postup doporučuji vyčkat výsledků trestního oznámení, které docent Staněk podal ve věci rozkrádání ve svém resortu,“ napsal premiérovi.

http://literarky.cz/domaci/28322-prezid ... h-oznameni

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Česká republika

Příspěvek od Rado Info » 30 kvě 2019, 19:18

ČNB přidá do devizových rezerv čínský jüan
Česká národní banka se rozhodla zařadit do devizových rezerv čínskou měnu jüan (oficiální název renminbi). Informaci HN na dotaz Novinek potvrdila mluvčí ČNB Markéta Fišerová.
https://www.novinky.cz/ekonomika/506299 ... -juan.html

Odpovědět