Hypersonické zbraně

Odpovědět
Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od puma » 31 pro 2018, 00:56


Přesto však ještě jednou: stojí před námi velmi obtížný úkol. Jeho splnění si vyžádá vytvoření nových, zcela unikátních materiálů a technologických postupů a těsnou spolupráci podniku KTRV s dalšími ruskými holdingy. Je například nutné rozlišit hyperzvukovou rychlost v atmosféře a totéž v nejvyšším dosaženém bodě balistické dráhy letu tělesa. Jde totiž o zcela odlišná prostředí, což vyžaduje zcela originální přístup ke konstrukci přední části raketového kluzáku. A to nehovoříme o motoru a elektronické aparatuře, kterou může žhavé plasma, obtékající stroj při jeho přiblížení k zemi, vyřadit z činnosti a způsobit tak, že se nad ním ztratí kontrola.

Pokud chcete sestrojit raketový kluzák, který se bude požadovaným způsobem chovat ve vzduchu i ve vakuu, potřebujete nové nápady v mnoha oblastech. Patří sem výběr či tvorba materiálů odolávajících vysokým teplotám během letu, palubní elektronika, která musí fungovat i v době, kdy na povrchu kluzáku vzniká vlivem tření a vysoké teploty plasma, i pohonný systém (nerovnoměrné hoření paliva ve spalovacích komorách náporového motoru při letu prostředím s různou hustotou vzduchu). Řešení některých z uvedených problémů najdeme ve styčných bodech různých vědních oborů.

Dnes mají v KTRV vyřešeny lety rychlostí cca 3,5 – 4 M. Při rychlostech 6 – 7 nebo 8 M se však problémem stává pohon. Jde nejen o nerovnoměrné spalování paliva, ale také řadu dalších potíží.

„Hledáme řešení – a přijdeme na ně. Děláme prostě pokroky, včetně Radugy nebo VPK NPO Mašinostrojenija, které si vzaly na starost vývoj hlavice,“ odpověděl Boris Obnosov na dotaz korespondenta Kurýra ještě během konání MAKS-2015
https://www.eurasia24.cz/vojenstvi/item ... ske-obrany
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
WuVirr
Šéfredaktor
Příspěvky: 5647
Registrován: 01 úno 2017, 15:31

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od WuVirr » 31 pro 2018, 10:22

Nepolapitelný "Avantgarda": kosmická rychlost a složitá trajektorie

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od puma » 01 led 2019, 12:01

"Reklamní okénko - r.2013" - Raytheonovy balistické systémy protiraketové obrany poskytují vrstvenou obranu po celém světě


Když se to tak vezme, tak vypovězení odzbrojovacích dohod USA a budování PRO vedlo v konečném důsledku k vyhození stovek miliard na její vývoj a rozmisťování, kdy je efektivita takto vynaložených obrovských prostředků blízko vyhození oknem a časem ještě poroste, ale co je hlavní, ty hypersonické kluzáky s konvenční bojovou hlavicí a 250-300kg výbušniny, budou velice efektivní prostředek s celosvětovým dosahem na eliminaci svazů letadlových lodí, otázka navádění je podružná díky času letu do 20 minut, stačí vyřešit jen závěrečnou korekci na cíl přes externí data, a nemít CEP horší než hlavice z Topolu-M. Pak to půjde vyřešit úplně jednoduše a využít extrémní délku lodi a čas za který se stihne přemístit o jednu svoji délku.. Délka LL: 330m, max. rychlost: 15,55m/s. Tedy pokud nehodí LL prudce zatáčku minutu před sestupem Avangardu, tak stačí předat aktuální souřadnice LL (to bude nejtěžší z celého procesu navedení je získat, ale není to zas tak nemožné) na Avangard při posledním "výskoku" před prudkým sestupem na cíl. LL se na maximální rychlost o jednu svojí délku stihne přemístit až za 22 sekund, což už je velká šance na její přímý zásah, když ten sestup Avangardu na cíl má trvat 20 až 25 sekund, když se použijí tři Avangardy a jejich vypočítaný rozptyl, tak aby LL nemohla ani teoreticky uniknout, tak pravděpodobnost přímého zásahu takové LL se bude rovnat skoro 100%, podmínkou jen je mít aktuální souřadnice LL s přesností cca 10-20m (tedy nutnost rozvinout satelity systému Liana) a pak už stačí jen datalink na Avangard/y, počkat na vrchol dráhy, kdy nebude tolik plazmatu kolem něho a přeprogramovat/upřesnit souřadnice cíle 20 až 30 sekund před zásahem cíle. Tedy si s PRO Američané defakto podřízli do budoucna vlastní větev na které jim seděla "bezpečná" projekce síly přes LL.
Naposledy upravil(a) puma dne 01 led 2019, 12:58, celkem upraveno 1 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

nine_mike
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5216
Registrován: 07 úno 2017, 19:50

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od nine_mike » 01 led 2019, 12:57

Puma nerozumiem prečo by niekto plytval tak drahým a výkonným systémom na nenukleárny útok, obzvlášť keď potopenie LL by znamenalo full scale war. Potápať lietadlovku na druhom konci sveta je tiež nezmysel, ničili by ju tam kde by ohrozovala Rusko, teda v dosahu ich dedikovaných protilodných systémov, nie kdesi pri Patagónii.
героизм - это следствие проёба, кого-то выше
“Anyone who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities.” Voltaire

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od puma » 01 led 2019, 12:59

Jen ta možnost je efektivní odstrašující prostředek pro mnoho scénářů, kde jsou v hlavní roli LL. Že se to nikdy nepoužije je věc jedna, ale, že je to odstrašující potenciál, který defakto nic nestojí navíc, průzkumný ELINT/SIGNIT systém Liana se buduje a určitě je prioritou jej rozvinout a může pak sloužit i jako primární celosvětový systém, co poskytuje realtime souřadnice lodí protivníka o vysoké přesnosti pro různé strategické bojové prostředky dalekého dosahu, nejen pro Avangard ale i pro Poseidon a střely s plochou dráhou s dlouhým dosahem, kde by se to dost hodilo hlavně při navádění na námořní cíle. No a hlavní projekce moci USA v zahraničí jde přes US NAVY a to je pak už dost velký odstrašující potenciál, klíčové mobilní prvky PRO jsou umístěné na námořních nosičích - interceptory a z logiky potřeby vysoké mobility budou i v budoucnu.
Naposledy upravil(a) puma dne 01 led 2019, 13:13, celkem upraveno 1 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od k42 » 01 led 2019, 13:11

"Bezpečná projekce síly přes LL"... tak třeba admirál Hyman G. Rickover si o tom myslel svoje už v 70. letech (viz. jeho svědectví v Kongresu: životnost LL "dva dny") a pak se to jen zhoršovalo (přes nové verze Ch-22, rušící systémy v Tu-22/142, družicový systém Legenda, rakety Moskit, Granit, vyspělá torpéda klasická i superkavitační Škval ...). Nehledě na to, že kupříkladu zrušením Tomcatů s Phoenixy se A2/AD zóna kolem LL poněkud smrskla... ani F-18, ani F-35 nemá potřebný operační dolet a vytrvalost na hlídkování.

Ale proč plýtvat drahým kosmickým hypersonickým bazmekem na "svatého obětního kozla", tedy letadlovku? Vzhledem k ostatním zbraním na ničení letadlovek, a hlavně vzhledem k A2/AD prostorům kolem všeho, na co by mohla letadlovka zaútočit... Svaz letadlové lodě je dnes skoro k ničemu.

Amíci to dobře vědí - obvykle je známkou přípravy jejich skutečného útoku, že "posvátné krávy" odlifrují 1000+ mil daleko.

Co je síla, že podle všeho (hlavně té poznámky o vývoji z roku 2015; a té animace) to vypadá, jako by Avangard nebyl jenom prostý kluzák, ale měl v zadku nějaký motor. Tím jsou Rusáci už jen kousek od toho "sub-orbitálního Sängerova bombardéru", protože až to vyzkouší s Avangardem (coby jednorázovým bazmekem), mohou tomu přidělat nějakou pumovnici, čímž by to zasahovalo více cílů během letu a nakonec vyřešit nějak přistání. Výkonných raket na vynesení mají dost...

Musí hlavně dobudovat svou "kosmickou informační dálnici", aby měli všude kvalitní spojení a pak kosmické průzkumné prostředky. Což Rusko zrovna usilovně buduje (např. Liana). To sjednotit do jednoho systému "fůze dat" s ostatními čidly, třeba zahorizontálními radary. Pak už je to jednoduché...

BTW, je opravdu pozoruhodné, že přes tyto skutečnosti je amícký systém tak prohnilý, že nedokáže zarazit budování těch přerostlých krav třídy Gerald Ford, co kousek, to 14 miliard. Pěkná ukázka aplikovaného šílenství, která bezpochyby vejde do dějin...

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8169
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od Skeptik » 01 led 2019, 18:51

Souhlas. Existují jednodušší způsoby lokalizace a likvidace LL. V době těžkých raketových řízených protilodních střel má LL stejnou šanci jako bitevní loď proti letadlům z letadlových lodí v roce 1941.

O prostředcích typu DF-26 či Kinžál ani nemluvě.

Prostě LL mají svůj zenit za sebou a hodí se jen do bojů s technický podřadným soupeřem.
Jasně že to jejich propagátoři nikdy nepřiznají.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14393
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od martanus » 06 dub 2019, 22:29

USA připravují testy hypersonické rakety na Marshallových ostrovech
https://www.zerohedge.com/news/2019-04 ... ll-islands
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
riho
Samostatný redaktor
Příspěvky: 2708
Registrován: 08 úno 2017, 09:58

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od riho » 09 dub 2019, 10:30

Ad komunikácia. Raketoplán aj Sojuz pristávajú/li v kuželi plazmi. Pri raketopláne sa práve toto využívalo na komunikáciu cez geodružicu, ktorá bola v ose zostupu a mieril na ňu chvost raketoplánu. Za Avantgardom bude tiež úplav bez plazmy, alebo s veľmi riedkou, pri správnej trajektórii sa vždy v nejaký moment dostane do zorného uhla geodružice, ktorú tam šikovne umiestnia. Alebo nejakej inej, ktorá bude akurát po ruke (glonass, liana,...)

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11146
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od kenavf » 09 dub 2019, 10:40

Pokial viem tak americký Space Shuttle nedokázal v inkriminovanú dobu komunikovať a Buran to tiež nerobil, pristával v automatickom režime.
Či je to technicky možné, neviem ale pokial viem tak nekomunikoval cez tú plazmu a družice žiadny.
U Buranu dokonca došlo k situácii že urobil jeden pristávací okruh naviac a technici si mysleli že sa niečo pokazilo a nemôžu s tým nič urobiť. Neskôr pri analýze dát sa ukázalo že to bolo správne a choval sa podľa predprogramovaného algoritmu.(tuším že tam bol bočný vietor?)
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od Alchymista » 09 dub 2019, 10:51

Ad komunikácia - u raketoplánu bol výpadok komunikácie pomerne malý. Dôvodom boli práve značné rozmery SpaceShuttle, u menších telies je výpadok väčší. Spojenie zabezpečovali geostacionárne družice systému TDRSS (Tracking and Data Relay Satellite System),

Ad Buran - o "panike" hovoria najviac tí "technici", čo pristátie sledovali z balkónov alebo z plochy letiska...
Buran proste urobil "pôvodne neplánovaný" polovičný okruh a pristál z opačnej strany.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8169
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od Skeptik » 09 dub 2019, 11:32

Buran nemohl udělat "okruh navíc" (nezdařené přiblížení) protože to byl kluzák.
Jak píše Alchy, jednalo se o sestup a následné přistání "proti větru" - vše od počátku plánované.
V "panice" mohli být jen ti, co netušili co se děje = nezávislí čumilové :wink:
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od Alchymista » 09 dub 2019, 13:12

Boh im odpusť...
Chlap čo na Burane nitoval plechy - alebo ich aj kreslil - vedel vtedy, a vie aj dnes, o algoritmoch riadenia autopilota prdlajs.
A teraz vidí zostupujúci Buran - unikátne dielo jeho rúk a umu, nad ktorým strávil roky života - a ten urobí niečo, čoho dôvod a zmysel okamžite nechápe... To je veľmi silný emociálny moment.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

woxia
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1663
Registrován: 16 úno 2017, 10:41

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od woxia » 09 dub 2019, 18:48

Česky - přistál na dráhu z druhé strany, než měl.
Když zde cenzura začala, tak tady 10.8.2020 Woxia skončila. Mějte se všichni dobře, se kterými se mi dobře povídalo.
SZ nevybírám - tak omluvte, že Vám na ně už neodpovím

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od Alchymista » 09 dub 2019, 19:16

Ano. A keďže to bola celkom krava (Buran je väčší ako vtedy bežné B737 a "mohutnejší"), bolo ho dobre vidieť už z diaľky pri zostupe a priblížení a celom nasledujúcom manévri.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

woxia
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1663
Registrován: 16 úno 2017, 10:41

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od woxia » 09 dub 2019, 21:23

Unikátní záběry.
Prokazují, že dostavěnost OK-2K1 asi nebyla 30-50%, jak je uváděno, tak je otázka, co pak vystavovali. Řekla bych, že je i větší než Buran, ale to je jen moje spekulace.

Na závěr přistání Buranu.

Když zde cenzura začala, tak tady 10.8.2020 Woxia skončila. Mějte se všichni dobře, se kterými se mi dobře povídalo.
SZ nevybírám - tak omluvte, že Vám na ně už neodpovím

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11146
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od kenavf » 09 dub 2019, 21:59

woxia píše:
09 dub 2019, 18:48
Česky - přistál na dráhu z druhé strany, než měl.
z druhé strany, než měl.
On pristál na dráhu na ktorú mal pristáť, a vybral si správny smer ktorý mu určovali algoritmy a to vyžadovalo polovičný okruh okolo dráhy.
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Hektor
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1677
Registrován: 16 úno 2017, 06:53

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od Hektor » 09 dub 2019, 22:30

Pekne video tá motorová skúška to bol 2. prototyp?
Zaujimalo by ma ako sa dopravovala odmontovaná SOP.
Predsa len je to stále kusisko materiálu.
Škoda že na toto sa peniaze nenájdu a na blbosti áno.
Stanice skladané Energiou mohli mat úplne iné vlastnosti ako dnešné.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14393
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od martanus » 12 dub 2019, 08:34

Reaction Engines říká, že úspěšně testovala integrální součást svého Synergetic Air-Breathing Rocket Engine (SABRE), která by mohla být v příštím desetiletí vyčistit cestu pro komerční hypersonický let.

https://www.zerohedge.com/news/2019-04- ... al-flight

Ve videu vysvětlují tuto „průlomovou“ technologii
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14393
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Hypersonické zbraně

Příspěvek od martanus » 27 dub 2019, 11:41

" hypersonická raketa, vyvinutá Xiamen University Aerospace Academy a Peking Lingkong Tianxing Technology Co., Ltd., byla úspěšně testována v severozápadní Číně.

https://www.zerohedge.com/news/2019-04- ... nic-rocket

[media]https://twitter.com/LaunchStuff/status/ ... 5527671809[/media]


Obrázek

Obrázek
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Odpovědět