Utajené objekty na území Československa

Odpovědět
woxia
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1663
Registrován: 16 úno 2017, 10:41

Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od woxia » 14 úno 2018, 11:59

V tomto vláknu budou dávány informace, které se někde roztříštěne vyskytnou.
Ucelený obrázek si doplníte na stránkách, které se těmto objektům dlouhodobě věnují.

Nebo v publikacích Vladimíra Mohyly a jeho kolegů
"SCUD a OKA ve službách ČSLA"
"Taktické jaderné prostředky ČSLA"
"Už nemusíme mlčet - operačně taktické rakety ČSLA v období studené války"

objekt za utečeneckým táborem v Bělé pod Bezdězem zlehka zářil.
Byl jsem tam krátce po průzkumu naší armády a vykradačů kovů.
V jedné dolní zadní místnosti byla místy radiace okolo 8-10 mR/hod.
Měřil jsem kalibrovaným IT-65.
Zdroj jsem nenašel, protože to tam bylo hodně zatopené...


Unikátní fotografie z té doby:
http://www.alef-investigation.cz/piwigo ... ategory/25

Celá diskuze
https://technet.idnes.cz/diskuse.aspx?i ... enstvi_erp
Když zde cenzura začala, tak tady 10.8.2020 Woxia skončila. Mějte se všichni dobře, se kterými se mi dobře povídalo.
SZ nevybírám - tak omluvte, že Vám na ně už neodpovím

Uživatelský avatar
gandalf
Sponzor fóra
Příspěvky: 3350
Registrován: 07 úno 2017, 18:22

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od gandalf » 14 úno 2018, 15:13

Mohu psát sem? /když tak to mázněte, prosím/
Vím o jednom, resp. dvvou takových objektech. O jednom jsem přesvědčen, že je stále kontrolován, udržován a zakonzervován /asi řídící stanoviště OTR, druhý je ve skále, asi úkryt techniky cca 3 km vzdálen/. Jsou z 70-80. let minulého století.

Petr_D
Nováček
Příspěvky: 1
Registrován: 14 úno 2018, 19:28

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od Petr_D » 14 úno 2018, 21:16

Dobrý den
byl jsem kontaktován zdejší výkonnou redaktorkou se žádostí o doplnění některých údajů k průzkumu vojenského objektu v Bělé pod Bezdězem.
Odpověď byla koncipována jí, a jelikož se mi ji nechce přepisovat, "otisknu" ji zde, tak jak je:

bylo to někdy po roce 1990. Na žádost zastupitele města Turnova jsem prováděl průzkum bývalé raketové základny sovětských vojsk
Vesecko u Turnova. Objekty v Bělé pod Bezdězem a v dalších oblastech Ralska a Milovic ( Mordová rokle, štáb vrchního velení, podzemní elektrárna, parkovací tunely mobilních nosičů za mnohametrovými valy i objekty o kterých netuším k čemu sloužily) jsem navštívil pouze pro porovnání s již zmíněnými objekty na Vesecku.
V příloze najdete od ruky nakreslené schéma objektu v Bělé p.B. ale pokud mne paměť neklame jsou všechny podle stejného vzoru. Bohužel si už nepamatuji rozmístění jednotlivých místností... Fotodokumentaci v podstatě žádnou nemám, protože jsem tehdy vlastnil pouze VHS kameru a fotoaparát na kinofilm, ze kterého jste záběry viděla. Nepovažoval jsem za nutné je jakkoliv archivovat.
V paměti mi utkvěly pouze některé zajímavosti jako třeba že, ač v okruhu několika kilometrů nebyla živá duše, vždy se dostavil zvědavec, kterého náramně zajímala naše činnost. Pána v Milovicích jsem se na oplátku ptal, co tam pohledává on. Odvětil, že provozuje autoopravnu a to, považte v místech kam nevedla ani žádná rozumná přístupová cesta. O reklamě na ní ani nemluvě. Podzemní objekty se nalézaly poměrně složitě, protože se o nich nevědělo tak jako dnes. Při pátrání v krajině se hledaly vztyčené hromosvody chránící železobetonové podzemní stavby před blesky, které jimi byly velkou měrou přitahovány. Po několika hodinách této činnosti jsme narazili na prostor obehnaný hromadami šrotu, suti, větví a ostnatých drátů s krásně udržovaným trávníkem, bazénem a novým luxusním obytným přívěsem, kde si v křesílku seděl onen ostražitý pán, hlídán dvěma vlčáky.
Pěkná příhoda je i z tuším Mordové rokle, kde byla u vstupu do jednoho podzemí sepsaná na zdi báseň varující případné návštěvníky před brzkou smrtí vstoupí-li do objektu. Až na konci druhého sub-podlaží, v poslední vzorně uklizené místnosti byla satanská svatyně, za kterou by se nemusel stydět ani Hollywood.
Co se IT-65 týče, na něm se není co učit. Začínáte měřit na stupnici R/h a pokud nic nedetekujete přepnete na mR/h. Pokud na té první něco naměříte, můžete psát rovnou závěť.
Je dobré mít přístroj kalibrovaný. Vzhledem k faktu, že civilní osoby nesmí vlastnit radioaktivní materíály( ani kontrolní etalon měřidla) využil jsem ke kontrole přístroje hasičský záchranný sbor.
Do odkazu Vám přidám článek z průzkumu Vesecka
http://www.alef-investigation.cz/?mn_post=19

a video jak pracuji s IT - 65 u vitríny s radioaktivní horninou.


woxia
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1663
Registrován: 16 úno 2017, 10:41

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od woxia » 14 úno 2018, 21:41

Schema objektu s místem naměřené radioaktivity - doplněk příspěvku Petr_D
schema.jpg
Schema skladu jaderného paliva s naměřenou radioaktivitou
Když zde cenzura začala, tak tady 10.8.2020 Woxia skončila. Mějte se všichni dobře, se kterými se mi dobře povídalo.
SZ nevybírám - tak omluvte, že Vám na ně už neodpovím

Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...
Příspěvky: 10205
Registrován: 10 úno 2017, 22:29

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od Aaron Goldstein » 14 úno 2018, 22:10

Petr_D píše:
14 úno 2018, 21:16
Začínáte měřit na stupnici R/h a pokud nic nedetekujete přepnete na mR/h. Pokud na té první něco naměříte, můžete psát rovnou závěť.
No já bych to zase tak nedramatizoval...
(něco málo z norem ČSLA platných pro civilní obyvatelstvo...)
Při dlouhodobé činnosti osob v zamořeném terénu je dovoleno sejmout ochranné prostředky dýchacích orgánů (masky, roušky) na dobu 30 až 60 minut po každých 4 hodinách při úrovni radiace nad 0,5 R/hod., ale ne více než 5 R/hod. Celková doba pobytu bez ochranných prostředků při úrovních radiace 5 R/hod. nesmí překročit 2 hodiny denně (tj. za 24 hodiny) a při úrovních radiace 3 R/hod. a méně než 3 hodiny denně.

Je-li suché a prašné počasí, v zimě pak při vánici a metelici při úrovni radiace nad 0,5 R/hod. nutno mít ochranné prostředky dýchacích orgánů nasazeny. Při vlhkém počasí a po dešti, kdy vítr nezvedá prach s povrchu terénu, v zimě není-li vánice (vítr sníh nezvedá) je možné pobývat v zamořeném terénu bez ochranných prostředků dýchacích orgánů (masek, roušek).

Potravu je možné přijímat v zamořeném terénu jen při úrovních radiace, do 0,5 R/hod. Za počasí, kdy není nutno mít nasazeny ochranné prostředky, při úrovních radiace do 5 R/hod.

Připravovat potravu je možno na zamořeném terénu jen při úrovních radiace do 0,5 R/hod Při vyšších úrovních radiace potrava se může připravovat jen v dezaktivovaných uzavřených objektech.

Při úrovních radiace do 5 R/hod. kuchyně mohou být umístěny ve stanech. Ve všech případech však místa, kde se připravuje strava, musí být dezaktivována a půda pokropena vodou tak, aby bylo znemožněno víření prachu.
Vzhledem k rozsahu detekce úrovně radiace (tedy stupnice R/hod) od 0,05 do 500 R/hod lze na této stupnici naměřit hodnoty bez nutnosti psát závěť...

Ostatně i to přepnutí rozsahu není jen o přepnutí stupnice, ale o zcela odlišnou metodiku měření, dvěma rozdílnými částmi přístroje, navíc dvou odlišných údajů...
Zatímco stupnice v R/hod měří úroveň radiace a měření se provádí pomocí ionizační komory uvnitř přístroje (ideální vzdálenost od povrchu je cca 120 cm což zhruba odpovídá výšce přístroje pověšeného na krk), tak stupnice v mR/hod měří stupeň zamoření, měření se provádí pomocí Geiger-Müllerovy trubice, která je umístěna v sondě přístroje (sonda se drží v ruce a ideální vzdálenost je cca 3-5 cm)

Jen pro zajímavost: Sonda by se navíc měla opatřovat ochranným návlekem proti kontaminaci vlastní sondy dotykem o povrch... V dobách ČSLA byl těchto ochranných návleků nedostatek a suplovalo se to prezervativy (on ten návlek ostatně vypadal jako mléčně zbarvený prezervativ bez té "čepičky" nahoře)... Zakoupení velké krabice prezervativů (protože jednotka odjížděla na SCHC, kde se mj. cvičilo i s radioaktivními látkami) vyvolávalo v drogerii docela pozdvižení...
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9846
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od homer » 20 úno 2018, 19:09

Až Vám kolísavý jekot sirén oznámí, že na Vás padá atomová bomba, máte dvě možnosti. Dívat se, protože to již nikdy neuvidíte, nebo se držet doporučení úředníků. Vypnout elektřinu a plyn v bytě, nakrmit kočku, zvolit si vedoucího evakuace, sepsat seznam evakuovaných, vzít si evakuační zavazadlo, igelitové sáčky, vyrozumět sousedy a spořádaně se odebrat do nejbližšího úkrytu.

Jen v Praze jich v době studené války vyrostlo na 800.

http://pepikov.cz/?p=253

woxia
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1663
Registrován: 16 úno 2017, 10:41

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od woxia » 21 úno 2018, 09:34

Tvrz Adam - střílelo se bez vyzvání, byly zde mj. skladovány hlavice pro Scudy :trefa , byly připojené na elektřinu, jezdily tam vysoké spojenecké šarže - ale atomové hlavice to nebyly :dobre: (Od 18.40)
Když zde cenzura začala, tak tady 10.8.2020 Woxia skončila. Mějte se všichni dobře, se kterými se mi dobře povídalo.
SZ nevybírám - tak omluvte, že Vám na ně už neodpovím

Juraj
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6274
Registrován: 16 úno 2017, 21:19

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od Juraj » 21 úno 2018, 16:34

Hranice pri Bratislave strazila posadka PVO na kopci Devinska kobyla. Velky areal, oploteny a s betonovym murom. Bolo tam zazemie pre posadku, kryty, hlasky. Dnes je vsetko rozpadnute. Inak skoda, bol by to pekny rekreacny objekt :D

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od IgorT » 21 úno 2018, 17:03

Juraj píše:
21 úno 2018, 16:34
Hranice pri Bratislave strazila posadka PVO na kopci Devinska kobyla. Velky areal, oploteny a s betonovym murom. Bolo tam zazemie pre posadku, kryty, hlasky. Dnes je vsetko rozpadnute. Inak skoda, bol by to pekny rekreacny objekt :D
Pred časom som sa tam vyštveral na bicykli. Nejaký hotel tam v lese, na vrchu pred základňou bol. Tenis, welnes atď,
devastácia preveľká, ak by mal niekto záujem o fotky, tak tu:

https://www.google.sk/search?biw=1536&b ... tGw#imgrc=_

http://militarymshop.sk/2018/01/19/rake ... ej-kobyle/
IMG_20171130_142631-440x440.jpg
IMG_20171130_142631-440x440.jpg (37.17 KiB) Zobrazeno 16779 x
IMG_6347.jpg

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16232
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od petrp » 21 úno 2018, 19:00

Juraj píše:
21 úno 2018, 16:34
Hranice pri Bratislave strazila posadka PVO na kopci Devinska kobyla....
Vznik 1980, 186.PLRB Pezinok, 6.PLRO, vyzbrojen S-125M1 Něva
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16232
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od petrp » 28 úno 2018, 16:44

Pročpak nám Seznam retušuje fotomapy? TADY to vypadá ve skutečnosti úplně jinak... :jo:
https://yandex.com/maps/?ll=14.197826%2 ... z=17&l=sat
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

woxia
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1663
Registrován: 16 úno 2017, 10:41

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od woxia » 28 úno 2018, 17:51

Dej si tento pohled:
https://mapy.cz/turisticka?x=14.1955698 ... ase=ophoto

Nebo nějako starší leteckou.

Také můžeš dát nějaké bližší info:
V 70. a 80. letech 20. století byla následující organizace. ZVO Tábor měl ve své podřízenosti původně prapory, později pluky s dislokací ve Zbirohu a Litoměřicích. Od roku 1985 sloučených do 7. radiotechnické brigády ZU Zbiroh (VÚ7495), která měla ve své podřízenosti 77. radiotechnický prapor ZU Mariánské Lázně (VÚ9181), 78. radiotechnický prapor ZU Klenčí pod Čechovem (VÚ6778), 79. rádiový prapor ZU Litoměřice a Výcvikové středisko rádiového a radiotechnického průzkumu Litoměřice. V té době byl v Litoměřicích respektive v Trnovanech dislokován také útvar v přímé podřízenosti ZO/GŠ - 78. rádiové středisko ZU.
http://www.53pluk.army.cz/historie-pluku

V té budově byl prý rádiový odposlech KV na sovětském zařízení TEREK pro pásmo 1,5 - 25 MHz a monitorovali jednotky s Pershingy a jaderným dělostřelectvem.

Hlavní zařízení pro odposlech byly okopírované a vylepšené německé odposlechové přijímače R-250...
Obrázek

Na army.cz byla před pár lety kdysi zakázka na opravu provozní budovy, mohla provést pouze firma s prověrkou BIS.

Jinak furt nabírají...
https://www.mericsky-ustav.cz/#utm_sour ... .cz-660513
Když zde cenzura začala, tak tady 10.8.2020 Woxia skončila. Mějte se všichni dobře, se kterými se mi dobře povídalo.
SZ nevybírám - tak omluvte, že Vám na ně už neodpovím

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16232
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od petrp » 28 úno 2018, 18:00

Trnovany znám, to byl jen vklad k tématu. Míří sem i SatCom NATO - respektive jeho dekódovací oddělení. :wink:
R-250 jsem měl na dost dlouho stole, vlastně jen to. Nic více se tam nevešlo a to druhá půlka byla pod ním. Bylo to velmi kvalitní rádio, na té fotce je ho jen polovina.:idea: Jinak to označení R-250 je ruské a byl to jen jeden z řady špičkových (a taky pohříchu těžkých) přijímačů.
https://ru.wikipedia.org/wiki/Р-250
http://www.ra4a.ru/load/spravochnaja/1/21-1-0-1545
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od Rado Info » 27 črc 2019, 22:24

Opustená Raketová Základňa 🚀 Devínska Kobyla 🚀

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16232
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od petrp » 27 črc 2019, 23:23

Ivan je známá osoba, to co natočil je standardní stanoviště S-125 Něva, kterých u nás byly desítky...
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Juraj
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6274
Registrován: 16 úno 2017, 21:19

Re: Utajené objekty na území Československa

Příspěvek od Juraj » 01 srp 2019, 11:50

Tam chodim na prechadzku so psom. Aj ked v objektoch som bol len raz. Pre psa je to nebezpecne

Odpovědět