Ukrajina

Odpovědět
IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Ukrajina

Příspěvek od IgorT » 22 kvě 2023, 07:52

Kombinovaný úder zasadený na objekty v Dnepropetrovsku. V meste zahrmela séria silných výbuchov (najmenej 16). Útok uskutočnili riadené strely Ch-101 a Ch-22, balistické rakety a bezpilotné lietadlá Shahid/Geran. Po dopade bolo mesto ožiarené od požiarov. Potom druhá vlna dronov zasiahla ciele v meste. Uskutočnili sa aj údery na ciele v Charkove a Záporoží. Ďalšie rakety a kamikadze drony pokračovali v lete smerom k svojim cieľom. Výbuchy boli aj v oblasti Nikolajeva.
22.jpg
https://t.me/RVvoenkor/45528
https://t.me/ZvodkaOnline/7249

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Ukrajina

Příspěvek od IgorT » 22 kvě 2023, 18:19

Kolóna ukrajinských obrnených vozidiel pri hraniciach s Belgorodskou oblasťou. Objavila sa informácia o útoku nepriateľskej diverznej skupiny na obec Kozinka.
V dôsledku ostreľovania sú zranení v obci Glotovo. Žena je na jednotke intenzívnej starostlivosti, jej manžel utrpel stredne ťažké zranenia.
Úrady Belgorodskej oblasti potvrdzujú prienik ukrajinskej diverznej skupiny na územie Grajvoronského okresu.
Ozbrojené sily Ruskej federácie spolu s pohraničnou službou, Ruskou gardou a FSB prijímajú potrebné opatrenia na elimináciu nepriateľa. Video:
22-1.mp4
(15.73 MiB) Staženo 471 x
https://t.me/newsfrontsk/20683


Pohraničné oblasti Belgorodskej oblasti sú úplne pod kontrolou.
Územie Gory-Podol, Glotovo a Kozinki, kam vstúpila ukrajinská diverzná skupiny, bolo úplne prevzaté pod kontrolu ruskej armády.
Teraz sa oblasť prečesáva - bezpečnostné zložky pátrajú po zvyšných teroristoch.

https://t.me/newsfrontsk/20684


Kremeľ komentoval útok ukrajinskej diverznej skupiny v Belgorodskej oblasti.
„Účelom ukrajinskej diverzie v Belgorodskej oblasti bolo odvrátiť pozornosť od Arťomovska a minimalizovať politický efekt straty Arťomovska ukrajinskou stranou," povedal hovorca prezidenta Dmitrij Peskov.
Prezidenta už podľa Peskova o situácii informovali.

https://t.me/newsfrontsk/20685

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Ukrajina

Příspěvek od skflanker_ » 22 kvě 2023, 19:59

Svodka Ministerstva obrany Ruskej federácie o priebehu špeciálnej vojenskej operácie (22.05.2023 - Pondelok)
Okrem iného:
Nočný útok na letisko Dnepr (Днепр) - zničené hangáre s technikou a muníciou
- 1 vrtuľník rodiny Miľ Mi-8 (Ми-8 ) zostrelený PVO Ruska pri obci Lozovoje (Лозовое) v DNR
- 5 rakiet HIMARS zostrelené PVO Ruska
- 17 BPLA zostrelených PVO Ruska
Video https://vk.com/video-133441491_456269036 dĺžka 4:01 min.
Zdroj https://vk.com/wall-133441491_956618 z 22.05.2023
+ Skupina Západ https://vk.com/wall-133441491_956613 + Video 46 sek.
- 3 BPLA zostrelené PVO Ruska / zneškodnené REB Ruska
Letecké útoky lietadiel Suchoj Su-34 (Су-34)
+ Skupina Východ https://vk.com/wall-133441491_956619 + Video 1:28 min.
- 2 BPLA Furija (Фурия) a - 1 BPLA Vaľkirija (Валькирия) zostrelené PVO systémom Tor (Тор)
+ Skupina Juh https://vk.com/wall-133441491_956626 + Video 56 sek.
- 1 BPLA zničené PVO Ruska pri obci Opytnoje (Опытное)
+ Skupina Stred https://vk.com/wall-133441491_956629 + Video 61 sek.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ukrajina

Příspěvek od Alchymista » 22 kvě 2023, 21:41

https://echo24.cz/a/HAUbP/agentury-zpra ... ji-tolstoj
V Oděse bude zbořen pomník Lva Nikolajeviče Tolstého, hlava se přesune do skanzenu
V ukrajinské Oděse se bude demontovat pomník ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého. Podle nedělní zprávy agentury Unian to uvedla nevládní organizace "Dekomunizace. Ukrajina" s odvoláním na dopis vedoucího odboru kultury, mezinárodní spolupráce a evropské integrace města Oděsy Ivana Liptugy. Rozhodnutí ještě musí schválit zastupitelstvo.

Pomník L. N. Tolstého, který stojí v historickém centru města na stejnojmenném náměstí, bude přemístěn do speciálně vybaveného prostoru skanzenu. Tedy respektive jen spisovatelova busta. Podstavec bude demontován.

Podle Liptugy padlo rozhodnutí o demontování pomníku už v březnu, ale plastika stále zůstávala na svém místě. Pomník Tolstého byl odhalen na konci 60. let, v den spisovatelových narozenin. Podle agentury Unian byl Tolstoj v Oděse pouze jednou, v roce 1854.

Už v březnu byl v Oděse demontován pomník sovětského spisovatele Maxima Gorkého, ještě před tím pak byl odstraněn pomník „Zakladatelům města,“ jehož ústřední postavou byla ruská carevna Kateřina II.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ukrajina

Příspěvek od Alchymista » 22 kvě 2023, 21:42

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/ukr ... -zmrazeni/
Ukrajina řekla čínskému vyslanci, že se nevzdá území ani nepřijme zmrazení
Minulý týden se ukrajinský ministr zahraničí setkal se zvláštním vyslancem Číny v Kyjevě Li Chuej, aby projednali mírové plány Pekingu i Ukrajiny.

Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na schůzce zdůraznil, že Ukrajina nepřijme žádný scénář, který by vedl k odstoupení území Rusům.

„Ukrajina nepřijímá žádné návrhy, které by zahrnovaly ztrátu jejích území nebo zmrazení konfliktu,“ řekl Kuleba a zopakoval Zelenského dlouhodobý požadavek, že ruské síly se musí stáhnout ze všech ukrajinských území, než budou moci začít mírové rozhovory. Mír závisí na „respektování svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny,“ zdůraznil.

Středeční jednání v Kyjevě, tiskové oddělení ukrajinského ministerstva zahraničí prostřednictvím agentury AP.

Ukrajinský vrcholný diplomat nicméně zdůraznil, že Čína hraje důležitou roli ve snaze o zachování jaderné bezpečnosti uprostřed války, stejně jako její podpora dohody o obilí v Černém moři podporované OSN a Tureckem, která byla právě prodloužena o další dva měsíce.

Stále však platí, že Čína ruskou invazi nikdy výslovně neodsoudila, přičemž prezident Si Ťin-pching válku nikdy neodsoudil, pouze o ní hovořil jako o „krizi“.

Liho cesta na setkání s představiteli ukrajinské vlády v době, kdy se válka protahuje, přichází tři týdny poté, co Si poprvé telefonicky hovořil se Zelenským. Peking uvedl, že účelem cesty je „komunikovat se všemi stranami o politickém urovnání ukrajinské krize“.

Ukrajinští představitelé však vyjádřili opatrnost a uvedli, že jejich země nepotřebuje „zprostředkování pro zprostředkování“. Jeden z vysokých ukrajinských představitelů tento týden řekl agentuře AFP: „Ukončení války kompromisem na úkor Ukrajiny nebude fungovat.“

V následném prohlášení čínského ministerstva zahraničí, které komentovalo středeční jednání, se uvádí…

„Neexistuje žádný prostředek k vyřešení krize,“ řekl Wang novinářům na každodenním brífinku. „Všechny strany by měly vytvořit příznivé podmínky a nahromadit vzájemnou důvěru pro politické urovnání.“

Jedna z mezinárodních publikací označila postoj Číny za „proruskou neutralitu“, přičemž jeden z analytiků to vysvětlil:

„Čína nepotřebuje okázalé příměří,“ uvedl pro Al-Džazíru sinolog Petro Ševčenko z Jilinské univerzity v čínském městě Čchang-čchun. „V zásadě se spokojí s nějakým zmrazením, když Ukrajina nevyhlásí konec války.“
China is ready to play its part for an early end to hostilities and restoration of peace in Ukraine. pic.twitter.com/aJ0F6AwzDa
— Spokesperson发言人办公室 (@MFA_China) May 18, 2023
Peking uvedl, že by měla být zachována „územní celistvost“ Ukrajiny – a v únoru navrhl 12bodový mírový plán, který se setkal se skepsí západních mocností.

Plán sice vyzýval k dialogu a odsuzoval možnost jaderné eskalace, ale zároveň pranýřoval západní sankce vůči Moskvě a nevyzýval Rusko ke stažení vojsk.

Aby Peking přesvědčil Kyjev, „uchýlí se k ekonomickým státnickým, hospodářským nástrojům“, které mohou zahrnovat příspěvek na poválečnou obnovu Ukrajiny a lepší přístup ukrajinských výrobců potravin na čínský trh, řekl Ševčenko.

Ukrajina se obává, že cílem Číny může být poskytnout ruské straně více času na přeskupení a doplnění arzenálu při jakémkoli „zmrazení“ války. Si a Čína zůstávají Putinovým nejmocnějším „přítelem“ a strategickým spojencem, a to Kyjev znepokojuje, pokud jde o konečné záměry Číny.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Ukrajina

Příspěvek od IgorT » 23 kvě 2023, 07:21

Na Záporožskom fronte (https://t.me/RVvoenkor/45434) sa začal pohyb tankov AFU.

"Orechovo, pohyb tankov AFU," informuje Dmitrij Rogozin, ktorý je na fronte so skupinou vojenských poradcov..

Tento smer sa považuje za jeden z veľmi pravdepodobných, ktorý bude zasiahnutý v rámci očakávanej rozsiahlej nepriateľskej protiofenzívy.
"Na Tokmaku prebieha silné ostreľovanie. Dochádza k jasnej aktivácii AFU," povedal tiež predtým
23-1.jpg
https://t.me/RVvoenkor/45606


Ťažké boje pri Donecku: ruská armáda postupuje, aby v kliešťach dobyla Avdijivku
➖ Ukrajinskí vojenskí analytici napojení na ukrajinské ozbrojené sily priznali úspechy ruskej armády v Avdijivke v posledných dňoch.
▪️ Cez víkend sa ruským silám podarilo postúpiť pozdĺž železničnej trate a obsadiť dve zalesnené oblasti a časť lesného pásu s dvoma križovatkami.
▪️ Západne od Novobachmutovky a severne od Krasnogorovky pokračujú boje o lesný pás za železnicou v šedej zóne. Boje sú prudké, Rusi presunuli na tento smer ďalšie zálohy.
▪️ Západne od Krasnogorovky sa ruské jednotky snažia postúpiť k pásu lesa pozdĺž železnice.
▪️ Medzi osadami Vodyane a Pervomajskoje, ako aj Pervomajskoje a Nevelskoje útočia ruské ozbrojené sily s cieľom prelomiť obranu AFU v poliach.
▪️ Podľa najnovších správ AFU sťahuje rezervy a v niektorých oblastiach sa pokúša o protiútok, aby získala späť stratené pozície.
23-2.JPG
https://t.me/RVvoenkor/45619

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Ukrajina

Příspěvek od skflanker_ » 23 kvě 2023, 20:55

Svodka Ministerstva obrany Ruskej federácie o priebehu špeciálnej vojenskej operácie (23.05.2023 - Utorok)
Okrem iného:
- 1 delostrelecký radar AN/TPQ-50
- 13 rakiet HIMARS a Uragan (Ураган) zostrelené PVO Ruska
- 11 BPLA zostrelených PVO Ruska
Video https://vk.com/video-133441491_456269044 dĺžka 4:37 min.
Zdroj https://vk.com/wall-133441491_956648 z 23.05.2023
+ Skupina Západ https://vk.com/wall-133441491_956637 + Video 46 sek.
útoky lietadiel rodiny Suchoj Su-34 na dislokáciu vojsk teritoriálnej obrany
+ Skupina Juh https://vk.com/wall-133441491_956641 + Video 51 sek.
útoky lietadiel na oporné body pri Bogdanovka (Богдановка), Belogorovka (Белогоровка) a Avdejevka (Авдеевка)
+ Skupina Stred https://vk.com/wall-133441491_956650 + Video 41 sek.
útoky lietadiel na oporné body na Krasno-Limanskom (Красно-Лиманском) smere
+ Skupina Východ https://vk.com/wall-133441491_956653 + Video 62 sek.
- 2 BPLA Furija (Фурия) zostrelené PVO systémom Tor (Тор)
- 1 BPLA Furija (Фурия) zostrelené PVO kanónom

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9846
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Ukrajina

Příspěvek od homer » 24 kvě 2023, 08:23

Milice, které tento týden rozpoutaly střety v ruské Bělgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou, použily při útoku taktická vozidla vyrobená ve Spojených státech, napsal list Financial Times (FT).

Američtí představitelé opakovaně uvedli, že nepodporují ani neumožňují ukrajinským ozbrojeným silám nebo jejich spojencům útočit s využitím americké techniky na ruské území.

Mluvčí Pentagonu Pat Ryder novinářům na tiskovém brífinku sdělil, že USA pravost záběrů zachycujících údajně americkou techniku na ruském území prověřují a že žádný souhlas s jejím předáváním polovojenským skupinám nedaly.

„Můžeme potvrdit, že americká vláda žádné třetí straně nedovolila předávání vybavení paramilitárním organizacím fungujícím vně ukrajinských ozbrojených sil a že ukrajinská vláda ani o žádné takové předávání nepožádala,“ okomentoval v úterý na tiskovém brífinku tyto záběry mluvčí Pentagonu Pat Ryder. Dodal, že americké ministerstvo obrany bude podobné zprávy nadále pečlivě sledovat.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... u-40432463

danny1691
Sponzor fóra
Příspěvky: 3004
Registrován: 06 úno 2017, 02:09

Re: Ukrajina

Příspěvek od danny1691 » 24 kvě 2023, 10:15

Jevgenij Prigožin objasnil některé detaily mlýnku na maso v Bachmutu

Podle Prigožina tak maximální počet bojovníků PMC v Bachmutu a přilehlých oblastech dosáhl 50 000 bojovníků, zatímco AFU měla až 82 000 vojáků. Zároveň celkový počet vězňů, kteří bojovali v rámci operace v PMC Wagner, činil 50 000, z nichž 20 % bylo zabito (10 000) a dalších 20 % bylo zraněno.
Celkovým cílem operace bylo rozmělnit personál AFU, což bojovníci "Orchestru", i když za cenu velkých ztrát, zvládli skvěle. Za 224 dní operace ztratila AFU podle Prigožina až 50 000 mužů a dalších asi 70 000 bylo zraněno.
V době, kdy začalo obléhání Bachmutu, měl PMC Wagner 35 000 bojovníků. Do konce operace utrpěla PMC také ztrátu 10 000 vojáků.
Vzhledem k celkovému počtu mrtvých lze říci, že Bachmutský mlýnek na maso stál život 20 000 "hudebníků".
https://t.me/ok_spn/24757

PeterSly
Senior redaktor
Příspěvky: 3637
Registrován: 23 srp 2022, 09:39

Re: Ukrajina

Příspěvek od PeterSly » 24 kvě 2023, 11:17

Ukrajina byla vytlačena z výšin severně od Bachmutu. Nevypadá, že by obklíčení Bachmutu bylo reálné.


Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Ukrajina

Příspěvek od Rado Info » 24 kvě 2023, 12:49

Poslední zvonění - Mariupol

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Ukrajina

Příspěvek od IgorT » 24 kvě 2023, 19:19

Ruská armáda pokračuje v ofenzíve v LNR: Beilgorovka obkľúčená do polkruhu
Ukrajinskí vojenskí analytici v súhrne informujú o zložitej situácii pre AFU.
Operačná situácia na smere Belogorovka-Kreminna:
Počas ofenzívy je Belogorovka už prakticky v polobloku.
Na juhovýchode lesa Kreminna ruské jednotky vedú ofenzívu smerom k rieke Severský Donec, aby následne prevzali palebnú kontrolu nad úsekom cesty Serebrijanka - Grigorivka - Belogooivka. Ich pohyb sa pokúša spomaliť delostrelectvo a drony AFU.
Ruská armáda začala sériu útokov z viacerých smerov v smere na osadu Belogorovka.
Generálny štáb AFU potvrdzuje informácie: Na Luhanskom smere ruské ozbrojené sily vedú ofenzívu v smere na Belogorovku s podporou letectva, ktoré vykonáva nálety. Pozície AFU pri samotnej Belgorovke, Nevskom, Torskom a Spornom sú pod paľbou.
24-2.jpg
https://t.me/RVvoenkor/45762

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Ukrajina

Příspěvek od skflanker_ » 24 kvě 2023, 20:30

Svodka Ministerstva obrany Ruskej federácie o priebehu špeciálnej vojenskej operácie (24.05.2023 - Streda)
Okrem iného:
- 1 lietadlo rodiny MiG-29 (МиГ-29) zostrelené PVO Ruska pri obci Grigorovka (Григоровка) v DNR
- 16 rakiet HIMARS zostrelené PVO Ruska
- 20 BPLA zostrelených PVO Ruska
Video https://vk.com/video-133441491_456269073 dĺžka 4:37 min.
Zdroj https://vk.com/wall-133441491_956692 z 24.05.2023
+ Skupina Juh https://vk.com/wall-133441491_956681 + Video 67 sek.
- 1 BPLA Furija (Фурия) zostrelený PVO systémom Osa-AKM (Оса-АКМ) pri obci Peski (Пески)
+ Skupina Západ https://vk.com/wall-133441491_956682 + Video 61 sek.
- 1 vrtuľník rodiny Miľ Mi-8 (Ми-8) zostrelený PVO raketou Igla (ПЗРК Игла) pri obci Lozovaja (Лозовая)
- 1 BPLA zostrelené PVO systémom Pancir-S (Панцирь-С) pri obci Solomino (Соломино)
- 1 delostrelecký radar AN/TPQ-50 zničený delostrelcami z SAU Msta-S (Мста-С)
+ Skupina Stred https://vk.com/wall-133441491_956684 + Video 49 sek.
letecké útoky Ka-52 (Ка-52) a Mi-35 (Ми-35)
- ? BPLA zostrelný PVO systémom Tor-M1 (Тор-М1) pri obciach Žiltovka (Житловка) a Červonaja Dibrova (Червоная Диброва)
+ Skupina Východ https://vk.com/wall-133441491_956686 + Video 58 sek.
- 1 delostrelecký radar ANT/PQ-36 zničený delostrelcami pomocou Giacint (Гиацинт) pri obci Ugledar (Угледар)
- 3 BPLA Vaľkirija (Валькирия) zostrelené PVO systémom Osa-AKM (Оса-АКМ)

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Ukrajina

Příspěvek od IgorT » 25 kvě 2023, 06:44

25_Moment.jpg
224 dní "mlynčeka na mäso Bachmut" za 1 minútu

Operácia na dobytie Bachmutu (Artemivska) v kliešťach s následným oslobodením mesta je jednou z najdôležitejších bitiek špeciálnej vojenskej operácie.

Rozhodli sme sa retrospektívne ukázať, ako postupovali útočné oddiely PMC Wagner, ktoré postupne oslobodzovali predmestia a samotné mesto./video/

https://t.me/rybar/47528
video
https://vk.com/video-75603773_456247827

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Ukrajina

Příspěvek od IgorT » 25 kvě 2023, 08:47

Ruská armáda začala ofenzívu (https://t.me/RVvoenkor/45500) v blízkosti Artemivska na dve "záchranné línie" AFU a kľúčové dediny Chromovo a Ivanivske.
Smer na Artemivsk (Bachmutsk) zostáva najťažší, s najvyššou intenzitou bojov, uvádzajú ukrajinskí vojenskí analytici.
Na krídlach tohto smeru pokračujú ťažké strety.
Po príchode záloh sa ruské sily snažia prevziať iniciatívu a podnikajú útoky na Chromovo a Ivanivske.
Severovýchodne a východne od obce Chromovo ruské ozbrojené sily vedú útok v dvoch smeroch, pozdĺž lesného pásu a cez zalesnenú oblasť.
Južne od osady ruské sily najprv uskutočnili prieskumnú akciu smerom ku križovatke ulíc Jubilejnaya a Podgornaja a potom začali útok.
Generálny štáb AFU vo svojich najnovších správach potvrdzuje ofenzívu ruskej armády na Ivanovskoje a Chromovo.
Na Bachmutskom smere ruské ozbrojené sily uskutočnili ofenzívu v smere Ivanovskoje a Chromovo, ktorú podporili leteckými údermi v oblasti Bila Hora. Pod paľbou boli aj pozície AFU v oblastiach Vasjukovka, Ozarjanivka, Orechovo-Vasiljevka, Markovo, Hryhorovka, Stupočka, Konstantinovka, Toreck, Severnoje, Južnoje a Nový York.
25-1.jpg
https://t.me/RVvoenkor/45798

Uživatelský avatar
Havy
Redakční rada
Příspěvky: 920
Registrován: 17 úno 2017, 12:03

Re: ☕ Ukrajina

Příspěvek od Havy » 25 kvě 2023, 09:19

Analýza dalších Ruských kroků na Ukrajině podle Black Moutain Amalysis
Válečná analýza
Poukázal jsem na to, že ruská strategie je s největší pravděpodobností zaměřena na cíl, nikoli na datum a čas. Pokud tedy došlo k té a té události/místu (pád Artěmovska), začíná další fáze strategie. Viz mé citované předchozí články.

Jedním z předpokladů/událostí, které musely proběhnout před obsazením Artěmovska, bylo, že Rusko muselo dokončit přípravu všeho ostatního pro další vývoj války. Proto je nyní obranný a útočný potenciál Ruska na Ukrajině ve stavu, který umožňuje splnit úkoly dané politickým vedením v Moskvě. Velmi dobrým ukazatelem pro to je, že Rusko mělo možnost/luxus zvolit si termín pádu Artemovska - na roční výročí pádu Mariupolu. Nevěřím na náhodu.
Nuže, chci oznámit, že pádem Artemovska mohu prohlásit, že podle definice Black Mountain Analysis začal kolaps Ukrajiny.
Uvědomění si na Ukrajině, že je konec
Soudě podle několika komentářů několika vysoce postavených Ukrajinců se mi zdá, že konečně dochází k uvědomění, že je konec. A že každý voják odhodlaný k budoucím bojům je chodící mrtvola. Nedávno se objevil zajímavý rozhovor s ukrajinským velvyslancem ve Velké Británii (Vadymem Prystaikem). Víceméně otevřeně přiznal, že Ukrajina je do nadcházející ofenzívy tlačena, i když je jasné, že nelze očekávat žádné velké výsledky. Naopak se obává, že to bude stát mnoho životů a techniky.

Zdá se, že taková je na Ukrajině všeobecná nálada. Zejména také v rámci vojenského vedení.

Kvůli čemu? V předchozích článcích jsem popsal mnoho důvodů, proč se tato ofenziva plánuje. Ale určitě v tom hrají roli i volby v USA v příštím roce. Možná chce prezident (???) Biden, aby nepořádek na Ukrajině skončil ještě před volební kampaní? Aby průser, který bude po rozpadu Ukrajiny nevyhnutelně následovat, skončil ještě před začátkem volební kampaně? Kdo ví? To je jen jeden z mnoha možných důvodů, na které jsem již poukázal.

Jsem si jistý, že Ukrajinci nebudou tak rádi hromadně umírat pro americkou volební kampaň. Vběhnout do nevyhratelného boje v naději, že USA nebo NATO zasáhnou, jen abyste zjistili, že nestojíte za nic... To je osud KAŽDÉHO spojence/válečníka/kolonie USA. Ahoj Evropo.

No, prezident (???) Zelenskyj byl zatím na velkém světovém turné, ale na Ukrajině se už nějakou dobu neukázal. Údajně nedávno navštívil frontovou linii v Donbasu. Je to pravda? To nevím. Uvidíme. Co mohu říci s jistotou, je, že absolutně nevěřím tomu, že se skrývá před ruskými raketovými údery. Na Ukrajině nemá co říct a je jen hercem pro veřejnost.

Pokud by vypukla 3. světová válka, všichni evropští politici (???) by okamžitě ztratili veškerou moc nad svou armádou a veškerá kontrola nad všemi evropskými zeměmi by okamžitě a natrvalo přešla na vrchní vojenské velení USA. Všechny funkce, jak civilní (průmysl atd.), tak vojenské. Přesně to se stalo i na Ukrajině.

Útok dronem na Kreml byl s velkou pravděpodobností nařízen Brity a proveden ukrajinskou SBU nebo GUR. Britové dostali rozkazy od Američanů. Věrohodné popření. Britové by si měli začít uvědomovat, že v případě vypuknutí války nejsou o nic lepší než Ukrajina nebo Zelenskyj.

No, Zelenskij je vlastně pro Rusko výhodný, protože je to totální idiot. Doslova šašek. Je skvělé mít takového člověka jako nominálního vůdce protivníka. V žádném případě by na něj Rusko nezaútočilo.

Od té doby, co se situace na Ukrajině zhoršuje a začal se rozvíjet kolaps, mám pocit, že USA krok za krokem ztrácejí kontrolu nad Ukrajinou. V situaci, kdy se všichni lidé u moci snaží zachránit si život buď doslova, nebo pro dobu po válce, se na Ukrajině a v Kyjevě pravděpodobně začíná dít velmi ošklivá věc. Můžete si vzpomenout na seriál Hra o trůny. Zde: Hra o Kyjev. Očekávám, že v Kyjevě brzy dojde k dalším bojům a zabíjení/incidentům.

Skrývání vůdců
V takové situaci má smysl dostat důležité lidi pro válku z dosahu nebezpečí. Zelenskij cestuje po světě ve svých "sněhobílých" saních jako Santa Clause. Zde se ho SBU/GUR/Kraken/Azov a další vysoce motivovaní a ideologicky zmatení lidé nemohou dotknout. A vojenské vedení se zdá být také nedosažitelné. Neočekávám, že by Zelenskij v dohledné době přijel na Ukrajinu. Proto ani moc nevěřím tomu, že by se na Ukrajinu vrátil a navštívil frontu. Ale je to možné.

Co však mohu s jistotou říci, je to, že zjevný nedostatek motivace k masové sebevraždě (pardon, "protiofenzívě") je jaksi potlačen, protože prezident (???) Biden poučil prezidenta (???) Zelenského o tom, kde je jeho místo a že musí plnit rozkazy. Kyjevské struktury najednou opět začaly mluvit o hrozící ofenzívě. (Která ovšem již velmi neúspěšně probíhá).

Objevily se zvěsti, že při ruském úderu byli zabiti vysoce postavení ukrajinští generálové jako Syrskij a Zálužný. To je zcela možné a také velmi pravděpodobné. Ale je to pravda? Nevím a nemám možnost to zjistit.

Ale zde je několik dalších scénářů:
Rozptýlené velitelské bunkry:

Poslední organizovaná a dobře vybavená rozsáhlá ofenziva Ukrajiny měla pravděpodobně začít před dvěma nebo třemi týdny. A Mike Mihajlovič a já si myslíme, že začala zhruba v té době. K tomu se vrátím později.

V takové situaci by bylo normální rozptýlit nejvyšší vedení v několika vzdálených velitelských bunkrech, aby se zabránilo dekapitujícím úderům.

Přesně to udělalo Rusko během prvních několika měsíců SMO. Ministr Šojgu a generál Gerasimov byli několik měsíců nezvěstní (údajně oba mrtví). Nikdo je neviděl. Napsal jsem o tom ještě v první polovině roku 2022 analýzu pro jiné médium. Je jasné, že zmizeli z obrazovky. Nebylo jasné, zda Západ nějak zasáhne, proto vojenská doktrína vyžaduje předem přidělené velitelské bunkry pro nejvyšší vojenské vedení napříč Ruskem. Všechny daleko od sebe. Na začátku byly zaznamenány lety, které mohly být sledovány z Moskvy do takových destinací.

Je to zdravý rozum a předpokládám, že Američané by postupovali stejně. Viz NORAD atd.

Je možné, že ukrajinští generálové jsou v současné době v takových velitelských bunkrech a po dobu ofenzívy byste od nich nic neslyšeli.

Velmi pravděpodobné.

Mrtví nebo zranění:

Existují také zprávy, že jsou mrtví nebo zranění. Zasaženi ruskými raketami.

Také pravděpodobné. Zvláště vezmeme-li v úvahu, že se opět začaly ve velkém objevovat všechny nacistické formace (Aidar, Kraken, Azov atd.). Pokud je nejvyšší vojenské vedení mrtvé, pak se dá očekávat nějaký boj o nejvyšší pozice. Hra o Kyjev.

Uprchl:

Generálové možná viděli, že je to napsáno na zdi, a podařilo se jim uprchnout do zahraničí. Kam? Samozřejmě do Ruska. Nebudu se tím nyní hlouběji zabývat, i když pro takové vyústění existuje mnoho argumentů.

Zatím si bohužel nemyslím, že je to příliš pravděpodobné.

Zajatec:

Bylo by špatné tvrdit, že generálové Zalužný a Syrskij jsou špatní generálové. Myslím, že jsou to schopní lidé. A proto pravděpodobně často argumentovali proti prezidentu (???) Zelenskému a Západu proti sebevražedným ofenzivám. Pravděpodobně byli odstraněni/uvězněni SBU/GUR nebo zajati a nahrazeni někým motivovanějším, kdo by velel 70-100 000 lidí k sebevraždě?

A prezident (???) Zelenskyj následně uprchl ze země, aby se vyhnul odvetě ze strany armády nebo lidí loajálních těmto dvěma generálům?

Hra o Kyjev, dítě.

Pravděpodobnost? Také bych řekl, že nízká, ale kdo ví...

Protiofenzíva a západní vycvičené jednotky
Nedávno jsem napsal článek o ukrajinské protiofenzívě, která je ve skutečnosti ofenzívou, nikoli protiofenzívou. V tomto článku najdete vše, co považuji za důležité pro dobu během ofenzivy. V podstatě ať už se stane cokoli, měli byste být schopni vyhodnotit událost na základě tohoto článku, abyste ji trochu pochopili.

Přesto bych chtěl doplnit několik podrobností.

Nejprve jedno upřesnění:

Jak je popsáno v článku, je velmi pravděpodobné, že Rusko může tu či onde ztratit nějaké pozice a ustoupit. Mějte to stále na paměti! Frontová linie je připravena, civilisté jsou evakuováni, Rusko si může hrát na mobilní obranu a ustupovat v rámci svého víceúrovňového obranného systému tak dlouho, jak bude třeba. S výjimkou některých konkrétních případů, jako je Mariupol nebo Artemovsk/Soledar. Proto, pokud by v příštích týdnech došlo k nějakému ústupu, nepropadejte panice! Také nemusíte křičet: "Shaaaiguuu". Ne, nechte armádu dělat svou práci. Jde o záchranu životů a ne o udržení území.

Nezapomeňte, že každý kilometr, o který Rusové ustoupí, se měří v tisících ztracených ukrajinských životů a mnohem méně ztracených ruských životů. Mějte to na paměti, než začnete hlásat zkázu.

Zadruhé chci zdůraznit, že ofenziva je v plném proudu od začátku května. Je pozoruhodné, že první kroky byly podniknuty před dvěma týdny proti Artemovsku/Soledaru; zejména nacionalistické formace jako Azov, Kraken a Aidar. Vzhledem k tomu, že tyto formace ztratily v určitý den při ofenzivě proti bokům Artemovska asi 1750 lidí, předpokládám, že šlo o skutečnou ofenzivu, a ne o průzkum v záloze.

Možná se uvažovalo o tom, že ruští výsadkáři ustoupí, aby se vyhnuli ztrátám, což by bylo správné. Ukrajina mohla obsadit boky a otevřít zásobovací linii k Artemovsku. A PO té mohla Ukrajina prohlásit, že ofenzíva již začala, a zaznamenat první úspěchy. Ukrajina se k zahájení ofenzívy stále nehlásí, protože by musela přiznat, že se jí to nepodařilo. Kdyby nezačala, jak by tedy mohla selhat? No, ona už dramaticky selhává, a to ve velkém.

Výsadkáři nebyli sami. Do boje se aktivně zapojilo ruské letectvo a přesně to se stane, když vaše (ukrajinská) protivzdušná obrana téměř zanikne. Vzpomeňte si na dítě dupající po mravencích. Obvykle přístup na určitý úsek frontové linie provádí pluk s přibližně dvěma prapory. V tento konkrétní den se mi zdá, že dva prapory byly při svém postupu zlikvidovány.

Velkou otázkou je, zda se nejednalo o klamnou ofenzívu s cílem odklonit ruské zdroje tam, jen aby hlavní úder začal někde jinde? V Záporoží? Energodar? Charkov? Nevím, ale to se dozvíme v příštích dnech.

Co mohu říci s jistotou, je, že Rusko se aktivně snaží udělat vše pro to, aby zničilo kumulaci ukrajinského útočného potenciálu, dokud je ještě v týlu. Žádná ofenzíva je lepší než i slabá ofenzíva. Jak jsem již popsal, každý boj silou na sílu přináší bohužel i ruské ztráty, kterým je třeba se v rámci SMO co nejvíce vyhnout.

Proto existuje reálná možnost, že se nedočkáme žádných dalších velkých ofenzivních kroků ze strany Ukrajinců, protože Rusové aktivně bombardují ukrajinský týl a oblasti nasazení.

A pokud se nějaké ofenzívy dočkáme, je vysoce pravděpodobné, že bude tak slabá, že půjde spíše o hromadnou sebevraždu kvůli nedostatku zbraní, munice, vybavení, lidí atd. než o skutečnou ofenzívu. To je důvod, proč ukrajinský velvyslanec ve Velké Británii v televizi naříká, že od ofenzívy nemáme čekat nic velkého a že jsou nuceni/nátlakem k masové sebevraždě.

Bohužel zbývá velký problém:

Odhadem 70 000 ukrajinských vojáků vycvičených NATO. Jsou vysoce motivovaní a ideologicky zmatení. Připomeňme si deklarované politické cíle SMO.
Proto existuje reálná možnost, že se nedočkáme žádných dalších velkých ofenzivních kroků ze strany Ukrajinců, protože Rusové aktivně bombardují ukrajinský týl a oblasti nasazení.

A pokud se nějaké ofenzívy dočkáme, je vysoce pravděpodobné, že bude tak slabá, že půjde spíše o hromadnou sebevraždu kvůli nedostatku zbraní, munice, vybavení, lidí atd. než o skutečnou ofenzívu. To je důvod, proč ukrajinský velvyslanec ve Velké Británii v televizi naříká, že od ofenzívy nemáme čekat nic velkého a že jsou nuceni/nátlakem k masové sebevraždě.

Bohužel zbývá velký problém:

Odhadem 70 000 ukrajinských vojáků vycvičených NATO. Jsou vysoce motivovaní a ideologicky zmatení. Připomeňme si deklarované politické cíle SMO.

To ví každý. Rusové, Ukrajinci, Západ. Než se stane něco významného, musí tito lidé zemřít. A zemřou brzy. Ve skutečnosti jsou to chodící mrtvoly, které teď dělají nějaké poslední činnosti svého života. To je jedna část (z mnoha částí) snahy o denacifikaci a demilitarizaci.

Ostatně díky současnému bombardování ukrajinského týlu a míst soustředění v Kramatorsku, Slavjansku, Dněpropetrovsku, Záporoží atd. předpokládám, že obětí těchto chlapů už bylo dost.

No, buď zahájí nějakou soustředěnou ofenzívu proti nějakému (mně neznámému) místu, nebo se rozhodnou vrhnout do dalších mlýnků na maso, jako je Advejevka a Marinka, dokud nezmizí. A s nimi odejde i ukrajinská ofenzíva. Který ze scénářů se naplní, záleží na tom, kolik techniky a munice ještě zbylo po ruském bombardování. Jistě hraje roli i stav ukrajinských frontových prostředků protivzdušné obrany. Nebudu se zde pouštět do žádných předpovědí.

Podstatné je, že tyto jednotky budou "používány", dokud neodejdou. Zda Západ a Ukrajina toto "použití" označí za ofenzivu nebo normální boj, se teprve uvidí. Možná se Západ a MSM budou držet narativu "Ofenziva teprve přijde", dokud nedojde k nějakému malému stažení ze strany Ruska, nebo dokud nedojde k totálnímu kolapsu Ukrajinců. Tímto způsobem si Ukrajina může udržet určitou popíratelnost, že prohrává nebo ničeho nedosahuje.

Dodávky západních zbraní
Základy
V současné době probíhají jednání o dodávkách letounů F-16 pro Ukrajinu. K tomu se vrátím později. Nejdříve však chci zdůraznit něco, o čem jsem psal v předchozím článku, že Západ bude Ukrajině postupně dodávat VŠECHNO, co nespadá do následujících kategorií:

obsahuje nějakou špičkovou technologii, kterou Západ nechce, aby se dostala do ruských rukou.

Nic, co by americká MIC chtěla v budoucnu prodat. Vše bude zničeno a takové špatné obrázky by byly jedem pro prodej. Proto je většina vybavení dodaného na Ukrajinu desítky let stará. Musím připustit, že nedávno zničený systém Patriot je anomálie, protože šlo o nejnovější konfiguraci. To byla velká ostuda.

Nebude dodáno nic, co by bylo schopno způsobit Rusům vážné ztráty nebo škody. Dokud budou tyto zbraně motivovat Ukrajince k další sebevraždě a udrží je v pokračování války proti Rusku, je vše v pořádku.

USA se v podstatě zbavují starých věcí v rámci USA a spojeneckých zemí, jen aby zahájily další období, kdy budou moci sebe a své spojence znovu vybavit velmi drahými novými věcmi. Zničené F-16 jsou skvělé. Po celém světě je mnoho F-16 a všechny budou muset být nahrazeny F-35, protože celý svět vidí sestřelené F-16 na Ukrajině. Fantastické. Ale o F-16 až později.

Vzhledem k tomu, že americké zbraně jsou o mnoho řádů dražší, než by měly být, nejde o nic menšího než o obrovský korupční plán. Každý v řetězci MIC něco vydělá na tekoucích penězích a největší část se vrací zpět jako dary politikům. Čí peníze? Ano, máte pravdu. Vašich peněz. Z vašich daní. Vás, kteří to čtete. S pravděpodobností 60 % platíte tento systém vy, kteří to čtete, protože USA tyto peníze vybírají od daňových poplatníků po celém světě. Alespoň prozatím... to se může rychle změnit.

Vracím se tedy ke svému původnímu tvrzení. Na Ukrajinu bude dodáno vše, co splňuje výše uvedená kritéria. A to je v pořádku.

Třetí kritérium je klíčové. Pokud by Ukrajina získala něco, čím by mohla způsobit Rusku vážné škody (existuje vůbec něco takového?), pak by to eskalovalo odvetné údery proti NATO. Protože takovou zázračnou zbraň nevidím, hlava mě (zatím) nebolí vůbec.

F-16
Ukrajina v současné době spotřebovává většinu zásob sovětských letadel ze zemí, které je měly v provozu. Ne všechny, ale většinu skutečně ano. Proto Ukrajina ztrácí od začátku SMO denně mezi jedním až dvěma letadly a/nebo vrtulníky. To je nejen ohromující z hlediska materiálu, ale ještě více ze ztráty vysoce vycvičených lidských životů. Jsou to stateční muži, ale měli by prostě nasednout do letadla a spáchat sebevraždu?

Téměř ano. Použití letadel Ukrajinou nemá velký smysl, protože ve 33 % případů jsou sestřelena. Alespoň takový je můj odhad, v čemž se samozřejmě mohu mýlit. Mají jejich výpady nějaký efekt na bojišti? Ano i ne.

Jejich jediným účelem je dopravit výbušné zařízení na cíl. Zpočátku to bylo téměř nemožné, protože se používaly gravitační bomby ("hloupé bomby"). A byla malá šance dostat se na bojiště dostatečně blízko, aby bylo možné takovou bombu shodit na cíl. Ale čas od času prošly a způsobily nějaké škody. Zejména na začátku SMO, kdy ruská protiletadlová obrana bojiště ještě nebyla zcela zřízena.

V současnosti ruská AD funguje správně a je dobře nastavená. Není šance přiblížit se k linii dotyku, proto musí piloti používat střely odpalované ze vzduchu z odstupové vzdálenosti, aby dosáhli sestřelu, aniž by byli zabiti dříve, než byla střela odpálena. V mnoha případech odpálení nepřežijí.

Takže velkým efektem, pro který USA shromažďují všechna sovětská letadla po celém světě a obětují nejlépe vycvičené ukrajinské piloty, je způsobit čas od času malý zásah na bojišti? Ne, to by byl nesmysl.

Zde jsou důvody:

Rusko potřebuje udržovat nepřetržitě dobře nakonfigurovanou a dobře rozmístěnou/rozptýlenou hluboce vrstvenou protivzdušnou obranu na Ukrajině, která spotřebovává zdroje, jež by bylo výhodnější využít k jiným účelům. Rusko potřebuje udržovat obranu proti všem druhům vzdušných prostředků, jako např: Letadla, vrtulníky, bezpilotní letouny, rakety, klouzavé bomby, rakety atd.

Psychologická podpora vlastních vojsk, dokud jsou "naši hoši stále na obloze".

Zbavování se velmi dobře fungujících letadel po celém světě ovládaném USA. Bude je třeba nahradit drahými letadly nové generace, která budou funkční jen tak dlouho, dokud je USA budou udržovat v aktivitě. Nehrozí, že by mohly změnit stranu, protože USA mohou F-35 vypnout na dálku. Každé sestřelení letadla na Ukrajině se v USA v MIC a kongresu oslavuje přinejmenším lahví dobrého šampaňského.

USA se hodně dozvídají o algoritmech a radarových signaturách ruské integrované protivzdušné obrany. Dokud budou "ukrajinští" ptáci létat a umírat a americké AWACS budou poblíž, mohou Američané shromažďovat tolik informací, kolik je třeba, a dokonce i více.

A tady se dostáváme k F-16.

Je to docela jednoduché. Ukrajina dostane, pokud je dostane dříve, než to skončí, F-16 v konfiguraci podobné bývalým sovětským ptákům. Aby pokračovala přesně v tom, co dělala doposud, až skončí dodávky letadel sovětské výroby. Je to v podstatě výměna 1:1 a pokračování toho, co Ukrajina dělala doposud. Nikdy, nikdy nedostanou nejmodernější F-16, což jsou ve skutečnosti velmi schopné stíhačky, pokud nejsou používány v prostředí s hluboce vrstvenou integrovanou a automatizovanou protivzdušnou obranou.

A pokud je dostanou, nic se nezmění. Bude to pokračovat přesně jako dosud. Existuje šance, že prvních několik vln by mohlo napáchat nějaké škody, a to bude v MSM oslavováno. Ale jen do té doby, než bude protivzdušná obrana řádně přizpůsobena nové hrozbě. V podstatě AD už má všechny parametry, protože letadla jsou stará, ale lze na ně namontovat nové zbraně, jejichž výkon možná není úplně znám. A pokud budou vypuštěny z Rumunska, pak by tyto ptáky mohly přiletět ze zcela nového úhlu, což je také třeba vzít v úvahu. Například by se mohly přímo přiblížit ke Krymu nebo, nedej bože, k Černomořské flotile.

Jsem s tímto scénářem naprosto smířený, až na hrozbu proti Černomořské flotile, pokud se k ní přiblíží z Rumunska. Myslím, že to je červená linie, kterou není třeba vůbec sdělovat. (Později více o červených liniích).

Tito ptáci mohou být rozmístěni, kde se jim zachce. Polsko, Rumunsko, USA. Na tom nezáleží. Ano, Rusko může veřejně vyjádřit určitou nespokojenost, ale to je vše, protože to není vůbec žádná skutečná hrozba. A protože s těmito ptáky mohou létat pouze piloti NATO, Rusové by navíc dosáhli efektu demilitarizace i pilotů NATO. To není nic nového ani zvláštního. Rusové to dělali i ve Vietnamu a Koreji za studené války.

F-16 samozřejmě mají svá omezení. Potřebný logistický řetězec, jeho dolet bez doplňování paliva ve vzduchu, rozsáhlá údržba, požadavky na přistávací dráhu atd.

Pokud bude umístěn v Polsku nebo Rumunsku, nebude mít příliš velký dosah. I když Rumunsko by bylo pro Krym dost blízko...

Pokud by byl umístěn na Ukrajině, měl by velké problémy a výzvy s ukrytím a doplňováním, protože potřebuje velkou péči a čistou dráhu. Proto je velmi těžké si představit, jak by je NATO mohlo provozovat mimo les, jako to dělá se sovětskými letadly.

Ale vzhledem k tomu, že NATO realizuje všechny myslitelné logistické snahy v rámci Ukrajiny, což se blíží šílenství, nevylučuji, že i toto bude realizováno.

Druhou možností je, že nastavení infrastruktury a logistiky (piloti jsou stejně NATO) bude mít příliš pozdní dopad a F-16 tam nebudou vůbec. Nevím, uvidíme.

Hypersonické útoky na rakety Patriot
Systém Patriot použitý v Kyjevě proti raketám Kinžal byl nejnovější konfigurace. To mě velmi zaujalo, protože to nebyla moudrá volba. Jsou to nejlepší prostředky AD, které USA mají, a nyní se ukázalo, že nedokážou ochránit Ameriku ani její spojence před ruskými útoky. A byla to "dětská hypersonická" raketa. Tatíček "Zircon" nebo strýček "Avangard" jsou daleko sofistikovanější a rychlejší.

To nebyla moudrá volba. Ale vede mě to k myšlence, že Američané si SKUTEČNĚ mysleli, že tato konfigurace může sestřelit Kinžál. Neexistuje žádný jiný důvod, proč by se rozhodli umístit ji uprostřed nebezpečné zóny.


Celý proces mi připadal velmi působivý. Na videu je 7 minut, kde je systém Patriot vyčerpán a zničen. Na začátku vypustí svých 32 raket na "něco". Na co? Zjevně ne na Kinžala. Kinzhal letí hypersonickou rychlostí, tudíž by bylo příliš brzy na vypálení těch stíhaček. Drony Geranium? Na geranium se nestřílí. Existují jiné systémy, které se s nimi vypořádají. Patrioty jsou tu pro střely s plochou dráhou letu a balistické střely.

Ostatní střely jako návnady předem? Ne, to si nemyslím.

Proč byly vypuštěny několik minut předtím, než Kinžál dorazil? Nikdo, koho jsem četl, si tuto otázku nepoložil.

No, tady je několik možností:
Rusko disponuje určitými schopnostmi EW, které umožňují osvětlovat virtuální cíle na nepřátelských radarech. Vzhledem k tomu, že rakety byly odpáleny všemi směry, mohlo by to být jedno z vysvětlení.

Američané mohli lokalizovat odpálení raket z několika směrů ve směru na Kyjev a mohli se rozhodnout odpálit rakety s předstihem a doufat, že se jim podaří zasáhnout blížící se rakety.

Američané mohli lokalizovat odpálení a odhadnout, že cílem jsou vlastenci, a rozhodli se vypustit, aby se co nejvíce výbušného materiálu dostalo z cesty. Existují odhady, že bylo zničeno vybavení a rakety v hodnotě přibližně 500 milionů dolarů. Tyto odhady zahrnují i hodnotu dalších raket, které se nacházely v blízkosti k opětovnému nabití.

Všechny tři možnosti jsou do jisté míry pravděpodobné a jsou možné i jejich kombinace. Provedl jsem několik výpočtů a doba letu Kinžalu z (odhadovaného) místa odpalu do Kyjeva je přesně stejná jako doba od prvního odpalu stíhačky do dopadu.

Osobně se domnívám, že Rusko zde mělo několik cílů:

Ukázat světu, že sebelepší americká AD nedokáže ochránit ani Ameriku, ani její spojence(kolonie).

Způsobit obrovské finanční škody, které by zároveň způsobily obrovské domácí problémy v USA mezi demokraty a republikány z hlediska dodávek zbraní.

Způsobit tyto škody zničením systémů a uskladněných raket pro opětovné nabití. Tvrdím, že byly zasaženy i z videa, ale nemohu to ověřit, ani jsem to nikde nečetl.

Mohu jen konstatovat, že dodání tohoto systému AD na Ukrajinu byla VELKÁ geopolitická chyba USA.

Střely vs. bomby
Vzhledem k tomu, že se Rusko úspěšně odpoutává od dolaru a od západního dovozu, platí Rusko za válečné úsilí a za zbrojení převážně rublem. Jelikož Rusko vlastní rubl a poptávka po rublu je na domácím trhu vysoká, lze válečné úsilí financovat různými způsoby. A to i skrytě. Ve skutečnosti může Rusko vyrábět veškerou válečnou techniku, materiál, munici atd. jako párky, aniž by příliš myslelo na finanční stránku. Šlo by příliš daleko, kdybych zde chtěl dodat makroekonomické vysvětlení, proto doufám, že mi v tomto bodě prostě věříte.

Nicméně existují fyzická omezení. Je třeba zřídit výrobní zařízení a najmout a vyškolit personál, aby bylo možné dosáhnout požadovaných čísel výroby.

Podrobněji jsem o tom psal také v jednom z předchozích článků. Nicméně nyní se mi zdá, že strategie generála Surovikina, tedy bránit linii, dokud nebude vše připraveno pro protiofenzívu, se vyplatila:

Nepřítel se vyčerpal v mužích i materiálu.

Vnitřní výrobní kapacity jsou schopny dodat vojskům dostatek materiálu pro armádu o síle 800 000 mužů na Ukrajině. Před několika měsíci jsem napsal, že ruský průmysl na to ještě není připraven. Ale zdá se mi, že této úrovně dosáhl nebo brzy dosáhne.

Velké raketové údery nyní Rusko provádí téměř denně. Rusko obdrželo obrovskou dávku klouzavých pum.

Tato kombinace naprosto devastuje ukrajinský týl a frontové pozice. Bomby jsou mnohem vhodnější k ničení obrovských staveb a opevnění, zatímco rakety jsou dobré k zasažení důležitých objektů v týlu, aby je na nějakou dobu učinily nepoužitelnými.

Obě varianty jsou nyní plně nasazeny.

Wagner/GRU/Prigozhin
GRU je vojenská tajná služba Ruské federace. Jsou to lidé, kteří provádějí tajné operace v týlu nepřítele a shromažďují vojenské informace od nepřátelské armády. Operace zahrnující zabíjení s věrohodným popřením.

Navíc jsou zodpovědní za klamání a přesvědčování nepřítele o něčem, co je daleko od pravdy.

Jsou to velmi zlí hoši, a když jsou použiti, průser už je na světě. Osobně jsem doufal, že tyto chlápky nikdy neuvidím v akci, protože jsem věděl, že když je uvidíte v akci, jsme v takovém průseru, jako je třetí světová válka.

Zde je seznam činností jako příklad:
Vyhazování nepřátelské infrastruktury do povětří v nepřátelském zázemí. Například logistické uzly v USA nebo Německu nebo komunikační uzly. V zemích NATO jsou na strategických pozicích předem rozmístěny úderné oddíly GRU (GRU Spetsnaz), které provádějí nálety na cíle vysoké hodnoty. (Black ops)

Zabíjení vysoce hodnotných nepřátelských cílů v týlu nepřítele (Black ops).

Provádění rozsáhlé vojenské klamné kampaně s cílem porazit nepřítele na bojišti. Viz Wagner a Prigožin. (Grey ops)

Kontrašpionáž v rámci ruské armády. (Green ops)

Wagner je poměrně malá jednotka s vysoce profesionálními operátory GRU Spetsnaz, kteří velí mnohem větší dobrovolnické jednotce "Wagner expendables", která provádí průnik a umírání. Tito lidé nejsou GRU 😊.

Prigožin má za úkol udržet jejich motivaci k vytvoření jednoty a bratrství neustálým štvaním proti "Šojguovi a Gerasimovovi". Pro-nápověda: Šojgu a Gerasimov jsou jeho šéfové. Oni mají na starosti GRU 😊.

No, mlýnek na maso fungoval jen díky tomu, že co nejdéle oddaloval zajetí tím, že město postupně obsazoval v městských bojích. Popsal jsem to už výše. S tím souvisí i vysoké ztráty. Proto je potřeba motivovat lidi, aby i do toho mnohem menšího mlýnku na maso naráželi neustále po celé měsíce, i když vědí, že je tam ruská armáda, která by to tam mohla vyhodit do vzduchu během několika dní, aniž by nepřítel měl šanci přežít.

Myslím, že kromě klamání nepřítele, aby ho vtáhl do Bachmutu, jak jsem to mnohokrát popsal já, bylo úkolem Prigožinových řečí motivovat spotřební materiál Wagnera, aby ho "následoval do smrti".

Celá záležitost je hluboce cynická; proto jsem o ní celé měsíce nepsal, i když jsem měl celou analýzu připravenou už před časem. Je cynická, ale nakonec zachránila desetitisíce ruských vojáků tím, že obětovala možná 5-10 000 Wagnerových "postradatelných". Jak? Tím, že vcucla nepřítele do Artěmovska a zničila ho dělostřeleckou a tankovou palbou. Jinak by obyčejní ruští vojáci museli s velkými ztrátami dobývat město po městě celou Ukrajinu.

No...

Chci si něco ujasnit. První fáze aktivace GRU byla provedena. Tohle je Wagner. Proto šedé operace. Modleme se všichni společně, abychom aktivaci GRU Spetsnaz v rámci zemí NATO nezažili. Pak se ocitneme ve třetí světové válce. Měl jsem v hlavě nějaké myšlenky, když USA zažily všechna ta vykolejení vlaků, ale pak jsem si řekl, že ne, americká infrastruktura je prostě krátká na to, aby se zhroutila, protože všechny americké (lidové) peníze jdou do zahraničí.

Překračování hranic Ukrajinci
Nedávno skupina ukrajinských agentů provedla vpád do Belgorodské oblasti v Rusku. Tento oddíl bude stručný.

Kdo provedl invazi? Tuto vniknutí řídilo několik vysoce profesionálních ukrajinských operativců GUR. Jednoduše zorganizovali desítky nebo stovky ideologicky zmatených a vysoce motivovaných lidí (Rusů a Ukrajinců), aby vyvolali nějaké potíže. Zmatení lidé se nakonec stali postradatelnou potravou pro děla. Předpokládám, že operativci GUR byli krátce po fotopasti evakuováni do bezpečí. Kanonenfutr byl ponechán, aby se vypořádal s přicházející ruskou armádou a FSB.

Proč?

Odvedení pozornosti od toho, co se stalo v Artěmovsku.

Podpora motivace Ukrajinců. Vidíte, zabíráme hlavní ruskou zemi. (Veřejnost a vojáci, určení k ofenzivě).

Podněcování separatistických nálad v Rusku. Jde o pomalý proces, který však nelze podceňovat.

Také cynické 😊.

Červené čáry
Často se hovoří o překročení ruských červených linií. Skutečně existují červené linie, které byly dohodnuty nebo alespoň sděleny mezi Sergejem Naryškinem a Williamem Burnsem loni v Ankaře.

Pokud budou tyto červené linie, o nichž NIKDO z nás neví, překročeny, pak jsme všichni v prdeli. Jednoduše a jasně řečeno. Jsem si naprosto jistý, že tyto červené linie překročeny nebudou. Často jsem prohlašoval, že majitelé USA nechtějí zemřít a neudělají nic, co by mohlo ohrozit jejich zánik.

Které červené linie tedy? Červené linie Společenství? Červené linie Twitteru? Červené linie Telegramu?

Nevím.

Pokud Ukrajina provede nějaký šílený útok typu "James Bond" na území Ruska s několika mrtvými Rusy, všichni volají po atomovém útoku na Kyjev a mluví o červených liniích. O jakých červených liniích? Jediný, kdo je může nakreslit, nebo jejich nakreslením pověřit třeba Sergeje Naryškina, je prezident Putin, a já jsem žádné prohlášení prezidenta Putina s takovými červenými liniemi neslyšel ani nečetl.

Až budete příště volat po atomovém útoku (Kyjev a Ukrajina jsou Rusko. Proč by mělo Rusko bombardovat Rusko?), zvažte toto: Rusko denně zabíjí 300 až 1000 Ukrajinců na bojišti. Protože Ukrajinci nemají jinou šanci než provádět diverzi, podaří se jim občas zabít pár Rusů v rámci jádra Ruska. Dobře. To je válka. Denně se jim ruská armáda mstí, a to mnohonásobně. Deset mrtvých Rusů ve vyhozeném ropném skladu? Dobře. Další den zemře na bojišti 1000 Ukrajinců. Co chcete víc? 10,000? Nakonec zemřou všichni, kdo si to zaslouží.

Další vývoj
Nuže, jakmile se odhadovaných (pokud ještě žije v plné síle) 70 000 vysoce motivovaných a NATO vycvičených, ideologicky zmatených ukrajinských vojáků odhodlá k nějaké ofenzivě a bude mrtvých, pak přijde na řadu Rusko. Pak začne velký kolaps, na rozdíl od současného předkolapsového stavu. Pak očekávám větší ruské kroky. Velké šípy? Nikdy. Velké šípy = velká sebevražda. Zeptejte se na to Ukrajinců. Až se Rusové dají do pohybu, tak jim bude stát v cestě jen maso a ne už profesionální a dobře organizovaná armáda. Vzpomínáte na Nůž a máslo? Vzpomínáte na toho kluka, jak dupal po mravencích? Do té doby se musí ještě hodně bojovat.
https://bmanalysis.substack.com/p/war-a ... dium=email

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Ukrajina

Příspěvek od IgorT » 25 kvě 2023, 15:24

Útočné jednotky Vagner PMC začali avizované sťahovanie z Artemivska (Bachmut) a odovzdávanie pozícií pravidelným jednotkám, uviedol Jevhen Prigožin.

Podľa Prigožina sa plánuje, že stiahnutie bude ukončené do 1. júna. PMC pôjde do tylových oblastí obnoviť bojovú výkonnosť, preformátovať sa a vyriešiť organizačné problémy.

Ak "vlasť opäť zavolá", PMC Wagner je pripravený reagovať na výzvu a vrátiť sa do priestoru NWO na plnenie úloh.

https://t.me/rybar/47543



Ruskí vojaci zajali 15 Ukrajincov. Skupina nepriateľských vojakov sa vzdala smerom na Avdejevku.
25-2.JPG
https://t.me/newsfrontsk/20782


V súvislosti so stiahnutím jednotiek PMC z Bachmutu (Artemivsk) ukrajinská strana jednostranne oznámila výmenu a návrat 106 zajatcov (8 dôstojníkov a 98 vojakov), ako aj tiel dvoch žoldnierov.

Vzhľadom na to, že výmena sa uskutočnila pri Bachmute a nie v Sumskej alebo Záporožskej oblasti, je veľmi pravdepodobné, že ju nezorganizovali vyjednávači ruského ministerstva obrany, ale Prygožinovi ľudia.

Zatiaľ nie sú k dispozícii informácie o tom, koľko Rusov sa vrátilo zo zajatia.
25-3.mp4
(5.07 MiB) Staženo 220 x
https://t.me/militarymaps/35051

danny1691
Sponzor fóra
Příspěvky: 3004
Registrován: 06 úno 2017, 02:09

Re: Ukrajina

Příspěvek od danny1691 » 25 kvě 2023, 17:51

Ukrajinské státní firmy inkasovaly za zbraně, které pak nenakoupily. Miliardy vyvedly do zahraničí

Ukrajinské ministerstvo obrany podalo od začátku letošního roku bezmála třicet žalob na státní firmy, které si nechaly v minulém roce předem zaplatit za dodávky zbraní, žádné ale nedodaly a část peněz vyvedly do zahraničí. Jde o miliardy hřiven. Informuje o tom Ukrajinska pravda.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... i-40432684

danny1691
Sponzor fóra
Příspěvky: 3004
Registrován: 06 úno 2017, 02:09

Re: Ukrajina

Příspěvek od danny1691 » 25 kvě 2023, 18:55

Delší video z výměny zajatců a předání těl

https://vk.com/wall-216162493_4855

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Ukrajina

Příspěvek od martanus » 25 kvě 2023, 19:24

Naši předplatitelé to všechno vědí, ale je zajímavé, že Západ takové články zveřejňuje dál.
Do Bachmutu Ukrajina nedávno poslala mobilizaci, která ve městě hromadně umírala - aby si udržela dobře vycvičené bojovníky pro protiútok, píše Wall Street Journal.

Článek cituje příběh skupiny 16 branců bránících Bachmut, "z nichž mnozí byli odvedeni o několik dní dříve a neprošli žádným výcvikem.
Například otec tří dětí Oleksij Malkovskij poprvé vystřelil z granátometu již v boji, v únoru v Bachmutu.
Minul, byl zasažen odvetnou palbou, opustil pozici, a když se vrátil, ukázalo se, že dva jeho kamarádi byli zabiti.
Za 36 hodin bojů bylo 11 z Malkovského šestnáctičlenné skupiny zabito nebo zajato, uvedly noviny.
Jeden ze zajatých při tomto útoku, Serhij Pugašij, později řekl: nezastřelili ho jen proto, že pochopili, že je čerstvě mobilizovaný branec.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
https://t.me/ZeRada1/13879
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Odpovědět