Tanky - všeobecně

Odpovědět
Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8171
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od Skeptik » 18 srp 2022, 06:54

:sipka: To nebude dělostřelectvo. Příliš přesný zásah první ranou.

S největší pravděpodobností PTŘS - a dle výbuchu nad věží s největší pravděpodobností Javelin, NLAW či něco podobného.

Tank evidentně zničen nebyl, po zásahu řidič nastartoval (přidal plyn) a vycouval. Míra poškození se takto určit nedá ... ale vzhledem k tomu, že je propagační video "ustřiženo" tak, aby ukazovalo je "úspěch" tj. zásah, tak asi nic moc.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

lasib
Sponzor fóra
Příspěvky: 5895
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od lasib » 18 srp 2022, 10:19

lasib píše:
17 srp 2022, 16:50
.... zásah do ruského tanku v Doneckej oblasti .....
Niečo podobné
2 tanky DLR sa pokúšajú vstúpiť do obce Kamenka v júli. VSA zasiahli 1 z nich javelinom ATGM. Napriek zásahu sa tank otočí, ale ..... Mechanik to opraví za pár minút.
https://twitter.com/DeuNachrichten/stat ... 2u2qYrAAAA

Uživatelský avatar
Kalinac
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5553
Registrován: 24 úno 2017, 20:23

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od Kalinac » 22 zář 2022, 20:08

Obtížný " Tchaj-wan Abrams "
.
0tank.jpg
0tank.jpg (49.89 KiB) Zobrazeno 5685 x
Nedávno Spojené státy a Tchaj-wan uspořádaly "schůzku o řízení nového projektu bojových vozidel tchajwanské armády" ve Spojených státech, aby projednaly záležitosti týkající se tanků M1A2T americké armády zakoupených tchajwanskou armádou. V tomto procesu americká strana zařídila, aby tchajwanští úředníci šli do továrny v Detroitu a speciálně vyzkoušeli první tank M1A2T "šitý na míru" pro Tchaj-wan a příslušné obrázky byly následně vystaveny.
Vzhled tohoto tanku Abrams představuje poslední fázi tchajwanského úsilí o uvedení amerických tanků řady M1, o kterých se začalo diskutovat na počátku tohoto století, do závěrečné fáze přípravy na příjem vozidel. Pokud jde o tchajwanskou armádu, je to přirozeně velmi dobrá věc pro nebesa a zemi. Koneckonců, poté, co byla tchajwanská armáda vybavena tanky CM11 a M60A3 druhé generace minulého století v roce 1990, nedosáhla žádných úspěchů v oblasti hlavního bojového útočného vybavení obrněných sil za více než 20 let.
Vývoj PLA v armádním vybavení za posledních 20 let a více než 20 let lze popsat jako tisíc mil, a to nejen v oblasti hlavních bojových tanků k dosažení přechodu z mezinárodní průměrné úrovně tanků druhé generace na světovou pokročilou úroveň tanků třetí generace, ale také v protipancéřových schopnostech jiných zbraní, PLA v pěchotním družstvu popularizoval jednorázový individuální protitankový raketomet a 120 mm protitankový raketomet; Protitankové střely jsou obecně vybaveny bojovými vozidly pěchoty mechanizované pěchoty, těžké protitankové střely dlouhého doletu jsou obecně vybaveny na úrovni syntetické brigády a existuje mnoho hlavic, které mohou být protitankové při úderech s vyšší palebnou silou.
0tank1.jpg
0tank1.jpg (64.22 KiB) Zobrazeno 5685 x
Příchod M1A2T způsobí, že se tento stav hodně změní. Ačkoli ani Spojené státy, ani Tchaj-wan nerozpracovaly specifickou technickou konfiguraci M1A2T, zejména úroveň útoku a obrany, není těžké spekulovat o přibližné technické úrovni M1A2T ze situace exportní verze hlavního bitevního tanku M1A2 vyváženého Spojenými státy do jiných zemí v posledních letech. Podle obecné situace americké armády bude exportní verze M1A2 obvykle používat průbojné granáty a obrněné konstrukce, které neobsahují různé materiály s ochuzeným uranem, které jsou o něco horší než modely americké armády, pokud jde o palebnou sílu a ochranu, a "hojné a šetrné" podle schopnosti uživatele nést systém řízení palby, při zachování konzistence s modely samopoužití z hlediska síly. To znamená, že tchajwanská armáda M1A2T bude jistě o stupeň horší než nejlepší M1A2sep3 a další modely americké armády, pokud jde o celkový výkon, a bude obtížné odolat nejnovějším 125mm průbojným granátům vypáleným hlavními bojovými tanky PLA, jako jsou hlavní bojové tanky 96A a 99/99A, ani nebude schopen mít vysokou míru přežití při útoku těžkými protitankovými raketami, jako je Red Arrow-10.

Ale tváří v tvář některým dalším "sekundárním" protitankovým střelicím může výrazně vylepšená ochrana M1A2T proti aktivním tankům tchajwanské armády hrát určitou roli. Například obojživelné útočné vozidlo Type 05 vybavené současnou obojživelnou těžkou kompozitní brigádou PLA a 105mm tankové dělo používané v kolovém tanku Type 11 vybaveném střední kompozitní brigádou, 105mm průbojné granáty, které vystřelí, nebudou tak účinné při útoku na nejsilnější část předního pancíře M1A2T; Protitankové střely namontované na vozidle nebo vypálené dělostřelectvem, které se v současné době používají na našich bojových vozidlech pěchoty, nejsou snadné dosáhnout účinku zabití jedním zásahem při útoku na přední část M1A2T; Pokud jde o protitankový raketomet nesený pěchotou, pokud zasáhne směr úhlu směru věže tanku M1A2T, je obtížné jej účinně poškodit několika zásahy.
Ačkoli moderní válčení věnuje pozornost systematickému boji spíše než bojovým bestiím, jeden nebo dva kusy vybavení nemohou změnit vzorec války, skutečná bojová zkušenost rusko-ukrajinské války také dokazuje, že čelní ochranný účinek tanku na data se také liší od efektu po zasažení jiných pozic a jednotky naší armády vybavené 105 mm děly nebo protitankovými raketami nejsou bezmocné, když čelí M1A2T, ale ze skutečného bojového efektu se obrněné jednotky tchajwanské armády změní z původního nedostatku hrozby na jednu z hrozeb, které vyžadují pozornost po instalaci M1A2T. Z operační mentality vyplývá, že tento relativně jistý výkon některých zařízení PLA může "proniknout a bránit" dá tchajwanské armádě důvěru v "odpor proti znovusjednocení silou", čímž nepřítel tvrdohlavě odolává a vytváří další překážky pro hladké dokončení operací naší armády.
Vzhledem k tomu, že tank M1A2T zakoupený Tchaj-wanem nakonec nenahradil dieselový pohon, jak si Tchaj-wan původně představoval, ale následoval nastavení plynové turbíny vlastního modelu americké armády, spolu s jeho velkou bojovou celkovou hmotností a relativně širokou siluetou, použití a údržba tohoto typu tanku po službě na Tchaj-wanu samozřejmě není snadné a vzhledem k jeho omezenému počtu, i když tchajwanská armáda má v současné době 14 tanků a jednu rotu a "společný zbrojní prapor" pod jurisdikcí 1-2 tankových rot, V současné době může 108 zavedených tanků tvořit pouze 6-7 tankových rot kromě části vyhrazené vojenskou akademií. Podle spekulací tchajwanských médií může být těchto 6-7 rot rovnoměrně rozděleno tchajwanskou armádou do 4 jednotek na úrovni brigády, včetně 542 obrněné brigády, 584 obrněné brigády, 269 kulometné pěchotní brigády a velitelství Guandu, aby se ke každé brigádě přidala taktická "pěst", nebo může být soustředěna pod velením 542 obrněné brigády a stát se dýkou pro tchajwanskou armádu k boji v Taipei, která může být použita k provádění protiútoků v kritických okamžicích a dosažení iluze tchajwanské armády, aby "zvrátila příliv války".
Ze strategického hlediska, i když vstup do služby "Abrams" vytlačil omezené vojenské výdaje tchajwanské armády, objektivně bránil tchajwanské armádě v nákupu více "oštěpařských" protitankových raket a dalších lehkých zbraní k vyzbrojení svých běžných pěchotních jednotek a ovlivnil generaci tzv. "asymetrické bojové síly" tchajwanské armády, jako moderní hlavní bojový tank, který je stále pokročilý, jak bude tchajwanská armáda organizovat a používat tento typ vybavení za účelem odporu proti znovusjednocení silou v budoucnu, je stále důležitou otázkou, která si zaslouží naši velkou pozornost a vážně analyzuje a opatrně se s ní vyrovnává.

https://www.guancha.cn/ShiYang/2022_09_18_658438.shtml
Pravda může být různá. Absolutní, relativní, částečná, úplná, krutá, sprostá, naprostá, veliká… A každý má tu svou.

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 3950
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od El Diablo » 27 zář 2022, 23:19

Missiles vs Tank Guns: Why Guns are better!
Rakety vs tankové zbraně kanony: Proč jsou zbraně kanony lepší!
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od skflanker_ » 09 říj 2022, 16:56

Demonštrátor tanku AbramsX
Spoločnosť General Dynamics Land Systems (GDELS, divízia General Dynamics Corporation) oficiálne predstavila koncept pokročilého hlavného bojového tanku AbramsX, ktorý je evolúciou amerického tanku M1 Abrams. Samotná spoločnosť GDELS uviedla, že AbramsX má byť "mostom" od najnovších tankov M1A2 SEP v.3 a SEP v.4 Abrams k pokročilému tanku. Podľa informácií spoločnosti GDELS je tank AbramsX výrazne prepracovaný a je vybavený hybridným diesel-elektrickým pohonným systémom, ktorý údajne zabezpečí o 50% nižšiu spotrebu paliva v porovnaní s tankom M1A2 Abrams. Vlastnosti nového pohonného systému neboli zverejnené. Tvrdí sa tiež, že bojová hmotnosť nového tanku je nižšia ako hmotnosť tanku M1A2. Tank AbramsX má výrazne prepracovanú vežu, tvarovanú tak, aby znižovala viditeľnosť radarov, a vybavenú niekoľkými pokročilými elektrooptickými zameriavačmi vrátane 2 panoramatických zameriavačov (veliteľ a strelec). Počet členov posádky tanku sa znížil zo 4 na 3 vďaka inštalácii automatického nabíjacieho zariadenia. Veža je údajne bezposádková (v skutočnosti zrejme voliteľne obývateľná) a veliteľ a strelec sú zrejme umiestnení v bojovom postavení v korbe tanku pod vežou. Veža je vybavená 120mm tankovým kanónom s hladkým vývrtom, ktorý je údajne "derivátom" prototypu XM360 a je vybavený perforovanou úsťovou brzdou. Veža je vybavená diaľkovo ovládaným bojovým modulom (pravdepodobne Kongsberg Protector RS6) s 30mm automatickým kanónom M230, ktorý je údajne schopný zasahovať aj BPLA a približujúce sa protitankové strely / rakety. Tank AbramsX má modernizovanú verziu systému aktívnej ochrany Rafael Trorhy a súbor elektrooptických rušiacich prostriedkov. Je vybavený novou generáciou elektronickej architektúry KATALYST (NGEA) a kamerovým systémom, ktorý poskytuje kruhový výhľad na všetky strany.
20221009.jpg
20221009.jpg (74.65 KiB) Zobrazeno 5125 x
Zdroj https://bmpd.livejournal.com/4595698.html + https://t.me/bmpd_cast/13265 / https://vk.com/wall-123538639_3093828 z 09.10.2022
Video https://vk.com/video-123538639_456291037 dĺžka 45 sek.

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11146
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od kenavf » 29 říj 2022, 15:22

Nejkomičtější tank je z Běloruska, používá kbelík se žhavým uhlím na obranu. Je to hloupost nebo dokonalý trik?
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/n ... ndvoracek/
Aká je účinnosť takého žhavého kbelíku na súčasnom bojisku?
A účinnosť slnečníku?
A ono ani tie Jeveliny na bojisku veľmi nepresvedčili.(na margo účinnosti tých "slnečníkov" nad vežami tankov)
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

zmiri
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6153
Registrován: 07 úno 2017, 16:42

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od zmiri » 29 říj 2022, 16:42

Toť dobrá otázka. Kdoví, jak ve skutečnosti fungují ty západní hypertrooper rakety, třeba fakt stačí kbelík se žhavým uhlím na zblbnutí...Nikdo nemá větší zkušenosti s jejich účinkem a funkcí než ruská armáda. Na ní zkusili snad všechny vymyšlený :wink: Jo jen připomenu první válku v zálivu. Prý tam amíci zničili přes 4000 iráckých tanků. Je fakt, že pak jich nenašli ani 200, ale amík by přeci nelhal. Jo a v tý době byli po světě vykoupený petrolejky, skoupil je irák. Takže amíci tam tenkrát trefili cca 4000 petrolejek v poušti...
Nejlepší zaměstnání je být vojákem z povolání, v době míru.

Uživatelský avatar
palo satko
Sponzor fóra
Příspěvky: 7610
Registrován: 16 úno 2017, 07:51

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od palo satko » 29 říj 2022, 17:22

Iračania z tych tankov utiekli skôr než ich Američania trafili. To iste "uspešne" urobili aj pri darovanych Abramsoch ked zautočil ISIL.
"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)

zmiri
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6153
Registrován: 07 úno 2017, 16:42

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od zmiri » 29 říj 2022, 17:26

No utekli..Oni tam tak nějak radši vůbec nebyli. Kvůli aktivitám spojeneckého letectva byli posádky mimo techniku. U techniky zůstali akorát základní hlídky (třeba maník na prapor..). Jo tenkrát ty historky, jak je ta munice s ochuzeným uranem účinná, prý se posádka vypaří beze stopy :lol:
Nejlepší zaměstnání je být vojákem z povolání, v době míru.

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8171
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od Skeptik » 29 říj 2022, 17:55

zmiri
S tou válkou v zálivu trochu přeháníš.
USA skutečně proklamovalo zničení cca 4.000 tanků nicméně pozdější prověrky ukázaly, že cca 2/3 z nich byly gumové makety. cca 1.500 až 1.800 kusů ale byly skutečné tanky.

Co se toho zesměšňovaného běloruského tanku týče, vůbec nevíme po jaké určení jsou ty přídavné věci určené.

Ten "kbelík" je určitě neúčinný při pohybu tanků, kdy je skutečně celá motorová část "horká".
Je ale neúčinný i při použití tanků jako stabilní dělostřelecké pozice, tedy za situace, kdy motor tanků neběží a tank pouze zajišťuje nějaký opěrný bod?
Netušíme.

Vysmívat se tomu dokáže každý idiot. Běloruští konstruktéři ale nejsou žádní blbci.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42280
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od Alchymista » 29 říj 2022, 22:36

Na javelin to fungovať kľudne môže. A fungovať to bude aj na väčšinu munície typu SADARM.
"My" totiž vôbec nevieme, ako javelin "vidí" tank - aký má detektor/čidlo, a ako vyzerá signál cieľa na výstupe detektoru, respektíve na vstupe do autopilota. Rusi (a skoro určite aj bielorusi) to ale vedia celkom presne.
Chvosty s kýblikom ohňa mali aj ruské T-72 so strieškami na prvých cvičeniach.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11146
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od kenavf » 29 říj 2022, 23:37

Ono to môže posunuť termálnu stopu tanku viacej dozadu a strela tak mieri za tank.
Pár rokov naspäť som videl fotku západného lietadla. Typhonu alebo Tornáda, ktoré za sebou na cca 50 metrovom lanku tiahlo nejaký klamný ciel.
Armaty T-14 majú tiež špeciálne vedené výfukové plyny, čo bolo vysvetlované snahou skresliť termálnu stopu a dezorientovať strelu.
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Uživatelský avatar
kozlus
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1824
Registrován: 07 úno 2017, 17:55

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od kozlus » 30 říj 2022, 02:04

O zázračných západních PTRS se už nějakou dobu nepíše, takže jejich nasazení nebylo moc úžasné. Jestli to bylo nasazením podobných protiopatření, se dozvíme až za hooodne dlouho.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42280
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od Alchymista » 30 říj 2022, 02:28

S ohľadom na dodané počty Javelinov (5500+) a NLAW (3500++) sú výsledky ich bojového použitia zrejme biedne - mám dojem že videí s ich úspešným použitím je menej, ako videí s úspešným použitím ukrajinskej PTRS Stugna.
Podobná situácia je zrejme aj so Stingermi (~1000) a ďalšími ručnými plrs západnej proveniencie - veľká časť (aká veľká?) zásahov a zostrelov ruských lietadiel, vrtuľníkov, UAV a riadených striel pomocou MANPAD pripadá na sovietske typy Igla a Strela (+ Strela-10).
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

zmiri
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6153
Registrován: 07 úno 2017, 16:42

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od zmiri » 30 říj 2022, 09:48

Bídné použití. Ukrajinci zvěřejnili celou řadu videí na téma "zničení tanku". Velká část jich končí zásahem, není vidět, co se stalo potom. Když je, tak na mnohých je vidět, že zásah tank nevyřadil, bylo potřeba několika zásahů. O tom mluvili rusové i amíci. Takže lze dojít k závěru, že hlavice těchto moderních zbraní mají problém si poradit s ruskými pancíři (dynamická ochrana bude velmi účinná). Přičemž většina těchto zásahů šla do boku, takže byly správně použitý. Dále je tu realita terénu. Nikde jsem neviděl střílet na pár km, ale vždy z blízka (vyjímečně max pár set metrů). Ono ukrajina není poušť. Takže tankoborník to má dost na prd, šance na přežití mizivé. Po výstřelu se ostatní tankisti asi lehce nas*rou a jdou jim tvrdě po krku :mrgreen: Za třetí, neprobíhají velké boje ve městech a když, tak tank podporuje z dálky. A mimo počátku neprobíhají nějaké rozsáhle útočné operace, válka je statická a drtivou většinu práce odvádí dělostřelectvo. Pro pturčíky není využití :wink:
Nejlepší zaměstnání je být vojákem z povolání, v době míru.

Uživatelský avatar
bacil
Redakční rada
Příspěvky: 2817
Registrován: 08 úno 2017, 04:04

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od bacil » 09 lis 2022, 21:34

Hlavně u toho nedržte hrnek s kafem!

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od skflanker_ » 10 lis 2022, 22:05

Tank vs Ihlan
20221110.jpg
20221110.jpg (94.17 KiB) Zobrazeno 3295 x
Video https://vk.com/video-123538639_456292560 / https://vk.com/video-160233565_456242794 dĺžka 1:15 min.
Zdroj https://vk.com/wall-123538639_3197050 / https://vk.com/wall-104764077_404066 z 10.11.2022

Uživatelský avatar
vojvoda
Výkonný redaktor
Příspěvky: 653
Registrován: 02 dub 2020, 15:37

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od vojvoda » 13 lis 2022, 23:13

Zaujíma ma názor vzdelanejších v tomto smere na vývoj sovietskych tankov počas VVV (veľká vlastenecká...)
Je zvláštne, že ťažké stroje KV sa nerozvinuli do plánovaných vyšších rad, ktoré by boli +- rovné Tigrovi. Stroje IS prišli až značne neskôr, po smutných skúsenostiach s Tigrom a Panterom, nasadenie 85mm dela taktiež až po kurskej bitke ako reakcia. Určite dostávali správy od rozviedky že Nemci niečo vyvíjajú, a prirodzene sa to i dalo očakávať keď narazili na stroje T-34 a KV-1. Nemci vývojom reagovali pohotovo, (varianty Pz 4 a stíhačov tankov Stug 3) zatiaľčo sovieti sa držali už nedostačujúcej varianty svojho 76,2mm dela.
Zničenie slabého tanku znamenalo takmer istú smrť viacčlennej vycvičenej posádky. Ale nas mnoga...
срочно расстрелять

danny1691
Sponzor fóra
Příspěvky: 3004
Registrován: 06 úno 2017, 02:09

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od danny1691 » 13 lis 2022, 23:34

Řada KV měla základ v Leningradu a hádej co se tam dělo za války.
T-34 měla mít vylepšení, ale vletěla do toho válka. Takže se vyrábělo co bylo a mimo jiné se taky stěhovalo.
Na rozdíl od Německa, kde byl v té době klid.
Stran T-34 doporučuji T-34 jede do války a Sovětský střední tank T-34/76

modrak
Senior redaktor
Příspěvky: 3301
Registrován: 22 úno 2017, 16:50

Re: Tanky - všeobecně

Příspěvek od modrak » 14 lis 2022, 08:46

S tankami Tiger a KV to bolo zložitejšie. Prvá vec, všetko bola reakcia na T -34. Aby ho Nemci mohli spoľahlivo ničiť, postavili Tigra, Pantera a iné zvieratka. Sovieti získali Tigra tuším už niekedy vo februári 42. Čo nemali, bolo delo, ktoré by ho zničilo. Takže "žiadne" skúsenosti z fronty, ale skúšky na polygóne. Kým nemali vhodne delo, bolo zbytočné čokoľvek stavať. Preto aj výmysly internetových historikov o " Ale nas mnoga..." sú mimo. Potom to boli varianty pre delo. Vyvinula sa samochodka SU 85, tank T 34/85, ale aj KV 85. Tankov KV bolo vyrobených tuším 150 kusov. Ako najvhodnejší sa ukázal T 34/85. "Zveroboj" SU 152 bol ničiteľ tankov z núdze, keď pre 152 mm húfnicu vyvinuli protipancierový granát.

Odpovědět