Kazachstan / Kazachstán

Odpovědět
Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od skflanker_ » 10 led 2021, 18:29

Účasť v parlamentných voľbách predstavovala 63,1%
Účasť po zatvorení volebných miestností v parlamentných voľbách (dolná komora parlamentu Mažilis (Мажилис)) v Kazachstane predstavovala 63,1%. V predchádzajúcich voľbách ktoré sa konali v 03/2016 bola účasť 77,1%.
Zdroj https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10428653 z 10.01.2021

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od martanus » 02 črc 2021, 18:22

30. června se v Kremlu setkal první prezident Republiky Kazachstán Nursultan Nazarbajev s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
Podle Nazarbajevova poradce - tiskový tajemník Aidos Ukibay, jednání trvala několik hodin a byla velmi produktivní. Andrey Dovgolenko se zamýšlí nad výsledky v časopise „Profil“.
Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2021/07/02/ ... yh-svyazey
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od puma » 06 srp 2021, 11:59

Kazachstán uvedl, že pokud EU zavede uhlíkovou daň, může přeorientovat svůj vývoz uhlovodíků do Číny a zemí jihovýchodní Asie
https://t.me/rian_ru/113274
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od Alchymista » 22 srp 2021, 16:15

https://ekonomickydenik.cz/tricet-let-o ... i-explozi/
Třicet let od rozpadu SSSR: Kazachstán prožívá ropný boom i populační explozi
Téměř tři desetiletí uplynula od chvíle, kdy se konzervativní sovětští bolševici pokusili svrhnout prezidenta Michaila Gorbačova a nechtěně tím spustili rozpad Sovětského svazu. Na jeho půdorysu vzniklo 15 mezinárodně uznávaných (i několik neuznaných) republik. Mezi ty úspěšnější patří Kazachstán, kterému je věnován třetí díl seriálu „Třicet let od rozpadu SSSR“.

Kazachstán vyhlásil nezávislost jako poslední postsovětská republika až v polovině prosince roku 1991. Výchozí pozice této země nebyla dobrá. Při sčítání lidu v roce 1989 tvořili Kazaši pouhých 40 procent obyvatel. Průmyslová města na severu byla osídlena hlavně Rusy a Ukrajinci. Etnické složení země bylo mimořádně pestré, žila zde mimo jiných i početná německá, polská a korejská menšina.

Mnozí experti a komentátoři proto předpovídali Kazachstánu rozpad a připojení severních oblastí k Rusku. Nic z toho se nestalo. Naopak, Kazachstán se s postupem let změnil na úspěšnou a sebevědomou zemi. Životní úroveň je zde téměř srovnatelná s Ruskem a nesrovnatelně vyšší než v sousedním Uzbekistánu a Kyrgyzstánu. Země, z které si dělal legraci komik Borat, má svá specifika, ale k smíchu rozhodně není.

Politicky se toho v Kazachstánu příliš nezměnilo. Od získání nezávislosti se moc v zemi soustředila do rukou bývalého komunistického aparátčíka Nursultana Nazarbajeva, který si vliv udržel i po rezignaci na prezidentskou funkci v březnu 2019. Zato ekonomický a demografický vývoj nabral pozoruhodnou dynamiku.
Obrázek
Kazašská ropa v české rafinerii

Co se týká ekonomiky, tak Kazachstán je do jisté míry menší kopií Ruska. Má ohromné nerostné bohatství, vyváží ropu, zemní plyn, uran, měď i další kovy. Z ostatních položek stojí za zmínku export pšenice. Naopak sofistikovanější průmyslové výrobky v tamním exportu nenalezneme. Kazachstán vyváží své produkty do řady evropských a asijských zemí; největšími odběrateli jsou podle hodnoty exportu Čína a Itálie, Rusko je až po nich třetí.

Na rozdíl od Ruska se stal Kazachstán zemí zaslíbenou pro západní těžařské koncerny. Jen během let 1992 až 2019 do země přitekly zahraniční investice ve výši 161,2 miliardy dolarů, z toho 36,5 miliardy ze Spojených států. Díky penězům ze zahraničí zvládl Kazachstán navýšit těžbu ropy z 25 milionů tun ročně v 90. letech na 91 milionů tun v roce 2019.

Loni sice objem těžby mírně klesl kvůli koronavirové krizi, ale v příštích letech by měl opět růst. Vše bude záviset na tom, jak rychle se podaří naplno rozjet těžbu z ropného ložiska Kašagan v severní části Kaspického moře. Vytěžitelné zásoby ropy zde podle výpočtu expertů dosahují 1,8 miliardy tun (spotřeba Česka na 200 let), dobývání nicméně vázne kvůli obtížným geologickým a klimatickým podmínkám.

Malé procento kazachstánské ropy směřuje i do českých rafinerií, konkrétně do Kralup nad Vltavou. Po dlouhé roky platilo, že Kazachstán byl třetím největším dodavatelem této suroviny do České republiky s podílem okolo 10 procent. V letošním prvním pololetí se podle údajů ČSÚ Kazachstán propracoval s dodávkou 623 tisíc tun ropy na druhé místo před Ázerbájdžán.

Jistou perličkou může být pozice země na trhu s uranem. Podle posledních známých čísel za rok 2019 Kazachstán vyprodukoval 22 808 tun tohoto těžkého kovu, což představuje první místo a 42procentní podíl na globální produkci. Mezi hlavní odběratele kazachstánského uranu patří Spojené státy americké.
Obrázek
Chruščov by měl radost

Závislost Kazachstánu na ropě a dalších komoditách má i svou temnou stránku. Země roste a padá synchronně s vývojem cen surovin na světových trzích. Naplno se to ukázalo během roku 2014, kdy se po zhroucení cen ropy výrazně oslabila místní měna tenge, která do té doby byla na postsovětské poměry nebývale stabilní.

Kazachstán má dobře fungující statistický úřad s bohatou nabídkou informací v ruštině i angličtině. Například v publikaci „Kazakhstan during the years of independence“ se lze dočíst, že průměrná délka života místních lidí od roku 1991 stoupla z 67,6 na 73,2 roku a dětská úmrtnost se snížila z 27 na 8 případů z tisíce narozených. I tyto indikátory potvrzují rostoucí kvalitu života v zemi.

Co se týká ekonomiky, hrubý domácí produkt je podle oficiálních čísel o 138 procent vyšší než v roce 1991. Zatímco těžební průmysl se zvětšil na 2,7násobek, zpracovatelský průmysl zůstával ještě v roce 2018 pod úrovní roku 1991 (i když jen o 1,4 procenta). Průkopníka pěstování pšenice v kazašských stepích Nikitu Chruščova by jistě potěšila informace, že sklizeň obilnin od získání nezávislosti narostla skoro dvojnásobně na 20,3 milionu tun.
Etnická pestrost mizí

Na závěr se zastavme ještě chvíli u demografického vývoje Kazachstánu. V prvním desetiletí po získání nezávislosti počet obyvatel země klesl z 16,4 na 14,9 milionu lidí. Ze země odešla část ruské menšiny. Došlo také k repatriaci místních Němců, které do kazašských stepí vyhnal Josif Stalin. Z původních 957 tisíc jejich počet během třiceti let klesl na 176 tisíc. Do země původu se přestěhovala také výrazně méně početná česká menšina.

Po roce 2005 se tok lidí obrátil. Naopak to byl Kazachstán, kdo začal cíleně stahovat své soukmenovce z ostatních postsovětských republik. Zlepšení životní úrovně mělo za následek populační boom, počet obyvatel země tak letos překonal 19 milionů. Největší město Almaty již má dva miliony obyvatel, nové hlavní město Nur-Sultan nedávno překročilo milionovou hranici.

Populační růst táhnou hlavně etničtí Kazaši. Podle oficiální statistiky tvořili loni téměř 70 procent z celkového počtu obyvatel. Oproti již zmíněným 40 procentům v roce 1989 je slušný skok. Zatímco jiné země nabývají na etnické a kulturní pestrosti, Kazachstán se vydal přesně opačným směrem.

David Tramba

V seriálu o zemích 30 let po rozpadu Sovětského svazu jsme již vydali díl o Pobaltí a o Rusku, další text bude zaměřen na Ukrajinu.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od Alchymista » 27 srp 2021, 20:03

https://cz.sputniknews.com/20210827/cty ... 32441.html
12 mrtvých po výbuchu ve vojenském skladu v Kazachstánu. Vyšetřovatelé nevylučují diverzi
Ve čtvrtek večer začal hořet muniční sklad ve vojenské jednotce č. 28349 (ženijní brigáda) v Žambylské oblasti v Kazachstánu, po požáru následovaly výbuchy. Ministerstvo obrany Kazachstánu informovalo, že jich bylo šest.
Při odstraňování následků výbuchů a požáru v muničním skladu zahynulo 12 vojáků, řekl na briefingu ministr obrany Nurlan Jermekbajev.
Výbuchy zranily 66 lidí. K pátečnímu ránu se v nemocnicích nachází 28 zraněných, šest z nich je ve vážném stavu.
Kazašský ministr pro mimořádné situace Jurij Iljin informoval, že ministerstvo pátrá po několika zaměstnancích, kteří během odstraňování následků výbuchů a požáru přestali komunikovat.
Podle slov Jermekbajeva kriminalisté zvažují několik možných příčin výbuchů a požáru ve skladu, včetně žhářství.
„Příčiny události vyšetřuje operační vyšetřovací skupina. Nevylučujeme různé důvody, může jít o porušení bezpečnostních pravidel, není vyloučeno samovznícení, chemická reakce, ale ani úmyslné žhářství nebo sabotáž,“ uvedl.
Asi 1,2 tisíce lidí bylo evakuováno z blízkých osad do oblastního centra Taraz.
Ve skladu ve vojenské jednotce na jihu Kazachstánu bylo uloženo více než 500 tun TNT, rozsah požáru tvořil téměř 700 metrů čtverečních, což je celá plocha skladu. Střepiny se rozletěly v okruhu až dvou kilometrů.
Kazašský ministr obrany Nurlan Jermekbajev se chystá v souvislosti s touto tragickou událostí odstoupit ze své funkce.
„Rozhodl jsem se sám za sebe, odstoupím, požádám o rezignaci. A rozhodnutí učiní hlava státu,“ řekl novinářům Jermekbajev. Podle jeho slov toto rozhodnutí učinil „ihned, jakmile uslyšel“ o incidentu v Žambylské oblasti.
„Nyní je mým hlavním úkolem odstranit důsledky této události,“ řekl.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 3948
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od El Diablo » 20 zář 2021, 19:37

Dlužník v Kazachstánu se odmítal vystěhovat a začal střílet: 5 mrtvých
Dnes 16:08 – Almaty
ČTK
Nejméně pět mrtvých si v pondělí vyžádala přestřelka v největším kazašském městě Almaty, která se strhla kvůli exekučnímu vystěhování z bytu nařízenému soudem. Mezi oběťmi jsou dva policisté. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na sdělení policie.
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/ ... h-40372612
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od Alchymista » 20 říj 2021, 17:51

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/ame ... podezrele/
ze světa
Americké vojenské biologické laboratoře v Kazachstánu jsou podezřelé
Ruský web „Vojenská a politická analýza“ 22. srpna zveřejnil článek s názvem Americké biologické laboratoře v Kazachstánu.
Tento článek poukázal na to, že podle zpráv ruského ministerstva obrany kazašské úřady nesplnily svůj slib uzavřít biologické laboratoře americké armády na území země.

Podle fotokopií příslušných dokumentů se ukazuje, že američtí vojáci stále pracují v Ústřední speciální biologické laboratoři v Almaty.
Obrázek?w=798&ssl=1
Zpráva obsahuje výňatky z rozpočtového plánu amerického ministerstva obrany na roky 2021 a 2022, mezi nimiž je působivá práce v kazašské centrální speciální laboratoři. Podle informací najal Pentagon na provádění prací v Kazachstánu společnost CH2M, která je jedním z hlavních dodavatelů amerického ministerstva obrany a Ústřední zpravodajské služby.

Centrální speciální laboratoř v Almaty je přidružena k Národnímu výzkumnému centru pro extrémně nebezpečné infekční choroby ministerstva zdravotnictví Kazachstánu. Centrum se netají úzkou spoluprací s dodavatelem Pentagonu. V dubnu 2021 vydali kazašští experti na infekční nemoci tiskovou zprávu: Vzhledem k dlouholeté přátelské spolupráci a pomoci Kazachstánu a mimořádným příspěvkům k rozvoji Ústřední speciální laboratoře Národního výzkumného centra pro extrémně nebezpečné infekční choroby ministerstva zdravotnictví Kazachstánu „bychom chtěli vyjádřit upřímnou vděčnost CH2M Hill Constructors, Inc“ a doufáme, že „dále posílíme plodnou spolupráci při společném spouštění nových komplexních a důležitých projektů“.

O měsíc později v květnu 2021 Kazachstán slíbil Rusku, že američtí vojáci opustili biologickou laboratoř. Nové skutečnosti (odpovídající dokumenty poskytnuté televizní stanicí ruského ministerstva obrany) však naznačují, že Američané laboratoř opustili pouze dočasně a nedávno se pokusili obnovit spolupráci s ní. V katalogu rozpočtu zahraničních projektů Pentagonu na rok 2021 je přímo zmíněna řada úkolů, které by měly být splněny v kazašské centrální speciální laboratoři.

Spojené státy vždy pomlouvaly Čínu jako šiřitele COVID-19. Časopis „Přírodní medicína“ však informoval, že stopy Spojených států jsou velmi zřejmé. Účast dodavatele Pentagonu na projektu KZ-33 naznačuje, že zde může být stín Kazachstánu.
d547123b-dbde-430b-91ea-27b0ab4f4d72[1].jpg
d547123b-dbde-430b-91ea-27b0ab4f4d72[1].jpg (86.25 KiB) Zobrazeno 4680 x
Biologické laboratoře americké armády na území Kazachstánu zjevně představují nebezpečí pro obyvatele země. Generálmajor Amirbek Togusov, bývalý náměstek ministra národní obrany Kazachstánu, již mnoho let pracuje na zničení těchto „továren smrti“, zejména Ústřední speciální laboratoře v Almaty, která „pracuje s extrémně nebezpečnými bojovými patogeny, které se mohou stát základem biologických zbraní.“ Togusov původně plánoval zveřejnit podrobnou zprávu o vážné hrozbě, kterou americké vojenské laboratoře představují pro Střední Asii, ale krátce poté zemřel.

Krátce před svou smrtí Togusov napsal: „Stáváme se experimentálními opicemi a naše jedinečné území je přirozeným testovacím místem Pentagonu pro testování nových virů… Podobné laboratoře zřízené americkou armádou jsou obvykle mimo dohled hostící země a pracují tajně… Američané tvrdí, že centrální speciální laboratoř je pod vedením ministerstva zdravotnictví, ale často provádějí nezávislé výzkumy. Ve všech dohodách podepsaných se zeměmi SNS o budování biologických laboratoří existují takové výhradní doložky… Aktivně se vyvíjí nová generace biologických zbraní – genové bomby.“

V rámci programu CBEP (Společný projekt biologické spolupráce) financovaného Pentagonem existuje v současné době v Kazachstánu šest biologických center, za která je konkrétně odpovědná společnost CH2M v rámci vojenské skupiny Jacobs Engineering. Klíčová zařízení se nacházejí v centrální speciální laboratoři v Almaty a speciální laboratoři biologické ochrany na vysoké úrovni Státního výzkumného ústavu biologické bezpečnosti.
Obrázek?w=798&ssl=1
Následující situace je zajímavá: Vypuknutí podivných epidemií v Kazachstánu se vysoce shoduje se studiem určitého patogenu americkou biologickou laboratoří, například výzkumný projekt KZ-2 týkající se brucelózy v Kazachstánu, který byl zahájen v roce 2007. O rok později začala v Kazachstánu řádit tato infekční choroba hospodářských zvířat, která již vymizela, a její šíření trvalo až do roku 2013.

28. května letošního roku se v kyrgyzském hlavním městě konala konference na téma Zdravotní stanice Pentagonu: Systém biologických laboratoří v postsovětském prostoru. Setkání se zúčastnili zástupci sociálních organizací z Ruska, Kyrgyzstánu, Kazachstánu, USA a Izraele. Na konferenci bylo zmíněno, že biologická laboratoř Pentagonu ve Střední Asii nedávno provedla následující projekty: umožnit místním zvířatům (velbloudům) nakaženým smrtícím virem migrovat do sousedních zemí.

Velbloudi jsou extrémně nebezpeční při přenosu koronaviru. Studie odborníků z Univerzity Liverpool ve Spojeném království ukázala, že koronavirus se může v těle velbloudů rekombinovat s jinými viry. V důsledku toho se mohou objevit nová infekční onemocnění a vakcína proti COVID-19 proti nim nebude fungovat. Kazašská veřejnost důrazně naléhala na uzavření biologických laboratoří Spojených států v zemi a věří, že COVID-19 v zemi pochází z tohoto zdroje.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
McMagor
Redaktor
Příspěvky: 335
Registrován: 17 úno 2017, 20:41

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od McMagor » 04 led 2022, 20:30

Masívne protesty v Kazachstane. Dôvod, zvýšenie cien palív. Povolaná armáda, strelba, vystúpenie prezidenta k situácii.
https://www.aljazeera.com/news/2022/1/4 ... price-rise

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od puma » 04 led 2022, 21:40

Prezident Kazachstánu vyhlásil výjimečný stav v Alma-Atě a oblasti Mangystau - v platnost vstoupil před hodinou (od středy 1:30) a potrvá do 19. ledna
https://t.me/rian_ru/137686

Po vytlačení z centrálního náměstí se skupiny demonstrantů v Alma-Atě snaží organizovat průvody v jiných ulicích, jsou zadržováni bodově, uvádí korespondent RIA Novosti.
https://t.me/rian_ru/137683

"Starče, odejdi!" K čemu povedou protesty v Kazachstánu kvůli zdražování plynu a čeká nás tarif Majdan (na Ukrajině) ?
https://strana.news/news/370082-pochemu ... aine-.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 3948
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od El Diablo » 04 led 2022, 21:56

V Kazachstánu vypukly demonstrace kvůli zdražení LPG, vláda pak ustoupila
4. ledna 2022 19:00
Vláda středoasijského Kazachstánu souhlasila se snížením ceny zkapalněného ropného plynu (LPG), který pro motoristy představuje oblíbenou alternativu k benzinu. Uvedl to list Kommersant. Vláda tak ustoupila demonstracím, které vypukly v několika městech poté, co byl zrušen cenový strop na LPG, a jeho ceny se tak zdvojnásobily.
Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od puma » 04 led 2022, 22:00

Záběry RIA Novosti z místa střetů mezi demonstranty a bezpečnostními úředníky na centrálním náměstí Almaty. Je slyšet výbuch omračujících granátů, oblast je zahalená slzným plynem.

Video bylo natočeno asi před hodinou, ale kvůli výpadkům internetu ho bylo možné přenést až nyní. Bezpečnostní složky mezitím demonstranty vytlačily z náměstí.
https://t.me/rian_ru/137682
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
McMagor
Redaktor
Příspěvky: 335
Registrován: 17 úno 2017, 20:41

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od McMagor » 04 led 2022, 22:23

Demonštranti útočia na vojenské vozidlá.
https://t.me/intelslava/15458

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od puma » 04 led 2022, 22:46

Stav ohrožení v Almaty a oblasti Mangistau na západě Kazachstánu byl zaveden od 01:30 5. ledna do 00:00 19. ledna. Jaká omezení jsou zavedena:

▪️ zákaz vycházení od 23:00 do 7:00

▪️jsou vytvořeny velitelské štáby, v jejichž čele stojí policejní náčelníci Timerdens v Alma-Atě a Baktybaev v oblasti Mangistau

▪️ hromadné akce jsou zakázány

▪️ je stanoveno omezení svobody pohybu včetně vozidel

▪️ vstup a výstup z Alma-Aty je omezen, podobné omezení je zavedeno v oblasti Mangistau

▪️ budou prováděny kontroly dokladů, osobní prohlídky, prohlídky věcí a vozidel

▪️ je zakázán prodej zbraní a střeliva, pro oběh léků a alkoholu je stanoven zvláštní režim

▪️ v době výjimečného stavu budou obyvatelům dočasně zabaveny zbraně a střelivo
https://t.me/rian_ru/137697
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
McMagor
Redaktor
Příspěvky: 335
Registrován: 17 úno 2017, 20:41

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od McMagor » 04 led 2022, 23:28

Prezident Kazachstanu ohlásil rezignáciu vlády.
https://t.me/casusbellilive/34186

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od puma » 05 led 2022, 02:54

Prezident Kazachstánu přijal demisi vlády.

První místopředseda vlády Alikhan Smailov bude dočasně působit jako předseda vlády. Bývalý prezidentský asistent Erlan Karin byl jmenován státním tajemníkem Kazachstánu.

Členové vlády Kazachstánu budou nadále plnit své povinnosti až do schválení nového složení kabinetu
https://t.me/tass_agency/98858
Erlan Karin je autorem více než 200 vědeckých a publicistických článků v kazašských a zahraničních vědeckých a periodikách.

Autor následujících knih:
Vojáci chalífátu: mýty a realita" (2014)
„Mezi ISIS a Al-Káidou: Středoasijští militanti v syrské válce“ (2017, spoluautor s Jacobem Zennem) s podporou soukromé nadace Dosima Satpajeva.
"Nástupce nebo následnictví?" Přenos moci v Kazachstánu (2014)
Balbaltas. Od Orchonu ke Kaspickému moři (2013)

Erlan Karin - Zájmy - problém terorismu, národní a regionální bezpečnost, speciální služby a jejich role v systému národní bezpečnosti, dějiny Kazachstánu, historie a kultura asijských zemí.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 0%BB%D1%8B
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od martanus » 05 led 2022, 08:44

V Kazachstánu zaveden nouzový režim
Tokajev oficiálně vyhlásil výjimečný stav v Almaty a Mangistauské oblasti.
Výjimečný stav začíná 5. ledna v 01:30 a potrvá do 19. ledna do 0 hodin.
Režim výrazně posílí schopnost policie a jednotek ministerstva vnitra potlačovat protesty.
Text zákona najdete zde https://online.zakon.kz/Document/?doc_i ... os=150;-70 Pravomoci strážců zákona jsou více než široké.
V současné době používají k potlačení protestů obušky, omračující granáty, gumové projektily a speciální zařízení pro potlačování nepokojů. Nezapomeňte, že v devadesátých letech úřady neváhaly střílet do demonstrantů v Žanaozenu.
https://colonelcassad.livejournal.com/7348818.html
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od puma » 05 led 2022, 10:12

Strach a zloba v Almatě. Jak probíhá plynový Majdan v Kazachstánu. Aktualizováno
„Strana“ sleduje situaci v Kazachstánu online. Materiál se aktualizuje.

10:48 Video z útoku na Akimat (administrativu) v Almatě. Místní média píší, že do ní už vtrhli první demonstranti.

10:43 V Aktobe policie zvládla situaci a vytlačila demonstranty od budovy Akimat

10:39 Ruská média píší, že útok na administrativu (Akimat) Almaty začal.

10:30 Policistům již začali odebírat (demonstranti) zbraně.

10:21 Rusko reagovalo na situaci v Kazachstánu.
"Kazachské úřady se vypořádají s urovnáním situace v zemi, v případě potřeby je Rusko připraveno poskytnout zemi jakoukoli nevojenskou pomoc," řekl Vladimir Džabarov, první zástupce vedoucího výboru pro mezinárodní záležitosti Rady federace.
https://strana.news/news/370234-kazakhs ... nlajn.html

V oblasti radnice Almaty, na kterou zaútočili demonstranti, se ozývají výstřely, nad budovou stoupá černý dým, uvádí zpravodaj RIA Novosti.
https://t.me/rian_ru/137741
Naposledy upravil(a) puma dne 05 led 2022, 10:18, celkem upraveno 1 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od Alchymista » 05 led 2022, 10:18

https://rusnext.ru/news/1641364403369461
Польская NEXTA стала ведущим Telegram-каналом, координирующим беспорядки в Казахстане
Poľská NEXTA sa stala hlavným kanálom Telegramu koordinujúcim nepokoje v Kazachstane
Kľúčovým kanálom Telegramu, ktorý koordinoval nepokoje v Kazachstane, bola služba NEXTA Life, ktorú externe spravujú poľské bezpečnostné služby a ktorá bola predtým použitá na koordináciu povstania v Bielorusku.

Takýto záver vyplýva z analýzy aktuálneho obsahu kanála TG. Napríklad dnes, 5. januára, keď sa už objavili oficiálne informácie o demisii kazašskej vlády, NEXTA Life pokračovala v provokovaní výtržníkov, keď napísala:
"Na internete sa šíria fámy o demisii vlády. Pravdepodobne ide o taktický ťah s cieľom oklamať protestujúcich. Protesty sa nesmú zastaviť, kým sa odstúpenie vlády a diktátora Nazarbajeva nestane skutočnosťou. Nenechajte sa oklamať!"
Kazašský kanál Telegram "Kelin začula" v tejto súvislosti poznamenáva:
"Keďže protesty sa už niekoľko dní rozbiehajú, tento zahraničný informačný zdroj [NEXTA Life] rozmenil pôvodné celkom konkrétne požiadavky protestujúcich a zameral sa výlučne na politické požiadavky a ich vlastnú interpretáciu, ktorá už mimovoľne vedie paralely s arabskou jarou."
Kazašský politický analytik Gaziz Abišev sa tiež prikláňa k názoru, že rozhodujúcim faktorom je zahraničný vplyv.

Podľa posledných správ bolo včera v noci v Almaty zapálených 37 policajných vozidiel. Viac ako 200 pouličných zločincov bolo zatknutých.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od puma » 05 led 2022, 10:44

Demonstranti policistovi přímo na ulici zabavili útočnou pušku Kalašnikov.
https://t.me/stranaua/22314

V Kazachstánu začali bít a střílet na bezpečnostní složky. Video
V protestem zmítaném Kazachstánu začali demonstranti střílet na vojáky. Dokládají to videa, která očití svědci událostí zveřejňují na síti. Jeden z nich ukazuje, jak národní gardisté ​​tahají svého zraněného spolubojovníka z bojiště.

"Zastřelili vojáka zbraní," komentuje hlas.

Na videu je také vidět bití policistů davem lidí. Sociální sítě píší, že se to děje v Almaty.

"Tady je voják celý zmlácený davem, holemi, nohama," komentuje hlas v pozadí".
https://strana.news/news/370268-v-kazak ... vikov.html
Dav hází kameny na sanitku, aby jí zabránil vyzvadnout zraněné bezpečnostní příslušníky u Akimatu v Almatě.

Bezpečnostní síly, jak informovaly telegramové kanály, nyní opouštějí náměstí u Akimatu.
https://t.me/stranaua/22324
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Kazachstan / Kazachstán

Příspěvek od puma » 05 led 2022, 11:12

Prezident Kazachstánu se rozhodl vyhlásit v hlavním městě výjimečný stav od 5 do 19. ledna.
https://t.me/tass_agency/98914
https://t.me/rian_ru/137752

(Včera byl vyhlášen "jen" stav nouze/ohrožení v Almatě a oblasti Mangistau)
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Odpovědět