USA

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 11 čer 2021, 18:39

https://cz.sputniknews.com/20210610/bel ... 90330.html
Bělošství je zhoubný parazitizmus, nedá se léčit, tvrdí nová studie v prestižním lékařském časopise
Co přijde dál, konečné řešení? Tuto otázku si kladou uživatelé sociálních sítí, když zjistili, že prestižní americký lékařský časopis otiskl článek, ve kterém se tvrdí, že „bělošství je zhoubný, stav podobný parazitismu, ke kterému mají zvláštní náklonost běloši“.
Článek s názvem „Mít bělošství“ vyšel minulý měsíc v Journal of the American Psychoanalytic Association. Zajímavé je, že jeho autorem je bílý obyvatel New Yorku Donald Moss, který má více než dvacet let zkušenosti s psychoanalýzou.
V článku se mimo jiné píše, že „parazitické bělošství dává svým hostitelům neukojitelné, nestabilní a perverzní chutě“. Podle psychologa „tyto deformované chutě zejména míří na nebílé lidi“.
Podle kontroverzní studie, zatímco „je téměř nemožné“ vymýtit tyto chutě, mohou být léčeny prostřednictvím „psychologických a sociálně-historických intervencí“. Nicméně podle Mosse odborníci mohou přinejlepším pouze „ovlivnit“ tyto chutě k lepšímu, jako například potlačení intenzity, změnit jejich cíle a v některých případech „změnit tyto cíle pro práci na reparacích“.
Některá tato tvrzení byla natolik neuvěřitelná, že někteří uživatelé sociálních sítí si mysleli, že se jedná o žert či satiru na poslední progresivistické tendence ve společnosti, které pronikly jak do sportu, tak i do vědy.
Nicméně recenzovaný článek je skutečný a podobné názory zdaleka nesdílí pouze zmíněný odborník. Například loni vědecký tým ze tří amerických univerzit zveřejnil článek, který volal po zvýšení povědomí o „bělošství“ a rovněž po intervencích, které mají „odbourat bělošství jako systém dominance“.
Letos v dubnu lékařská fakulta Univerzity Yale hostila online lekci, na které psychoanalytička Arun Khilananiová mluvila o „psychopatickém problému bílé mysli“ a že „měla představy, jak vyprazdňuje revolver do hlavy jakékoli bílé osoby, na kterou by narazila, zakopala jejich těla a utírala zakrvácené ruce“. Studentům dále řekla, že přiřazuje bílé pacienty k „dementním násilným predátorům, kteří si myslí, že jsou superhrdinové“.
Když se o této kontroverzi doslechla veřejnost, tak Yaleská univerzita vydala prohlášení, ve které uvedla, že přednáška Khilananiové porušuje hodnoty školy.
Někteří článek Mosse přirovnali k nacistickému Německu a jejich protižidovské propagandě.
„Je to jen krok od předložení ‚konečného řešení‘ bělošského problému,“ napsal jeden z uživatelů.
It's only a short step away of proposing a "Final Solution" to the white people problem.
— Pileated Guy (@MJmcnult) June 9, 2021
„Jak se to liší od nacistické literatury o ‚podlidech‘?“ ptal se komentátor z Malajsie Ian Miles Cheong.
How is this any different from Nazi literature about “subhumans”? pic.twitter.com/fvUUc5QKjT
— Ian Miles Cheong (@stillgray) June 9, 2021
„Když někdo říká, že nějaká skupina lidí jsou parazité, je přesný jazyk Main Kampfu,“ napsal další uživatel.
Not at all. Saying a certain group of people is parasitic is exactly the language of "Mein Kampf".
— Luzan (@Zaza0040) June 9, 2021
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 12 čer 2021, 11:11

Televizní kanál ITV News zveřejnil záběry pobytu amerického prezidenta Joe Bidena v anglickém hrabství Cornwall, kde se koná summit G7. Video bylo natočeno na verandě restaurace, kde se shromáždili novináři. Joe Biden najednou vstoupil na verandu a zmateně se zastavil, tiše se díval na lidi a rozhlížel se kolem. Nakonec jeden z novinářů prolomil trápnou pauzu a položil otázku: „Jak probíhá summit v Cornwallu?“ Otázka musela být položena dvakrát, než Biden odpověděl: „Velmi dobře.“ Poté se na druhé straně verandy objevila manželka amerického prezidenta Jill a zavolala svému manželovi. Teprve poté se orientace Bidena sebevědomě vydala k jejímu hlasu.

Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 12 čer 2021, 16:31

https://echo24.cz/a/ScVQA/pulitzerovu-c ... i-floydovi
Pulitzerovu cenu získaly New York Times nebo reportáže o Georgi Floydovi
Hlavní americkou Pulitzerovu cenu za novinářskou práci v pátek dostaly deník The New York Times za zpravodajství o koronavirové pandemii a list The Star Tribune za reportáže z událostí po zabití černocha George Floyda po zásahu bělošského policisty. Zvláštního ocenění se na virtuální ceremonii newyorské Kolumbijské univerzity dočkala 18letá Darnella Frazierová, která zákrok proti Floydovi natočila: její video zveřejněné na internetu obletělo svět a vyvolalo hromadné protesty proti rasismu a policejní brutalitě v celých Spojených státech.

Zatímco The New York Times obdržel cenu za službu veřejnosti, The Star Tribune, vycházející ve městě Minneapolis, má cenu za aktuální zpravodajství o zabití Floyda 25. května 2020 a o následných občanských nepokojích v Minneapolisu.

Floyd zemřel poté, co mu téměř deset minut klečel na krku policista Derek Chauvin, později odsouzený za vraždu. Pulitzerův výbor označil zpravodajství o dění v Minneapolisu, kde protestující zapalovali i budovy, za "naléhavé, směrodatné a jemně odstíněné".

Ve fotožurnalistických kategoriích uspěla agentura AP, a to rovněž za zachycení protestů proti rasové nespravedlnosti v USA a také dopadu koronavirové pandemie na seniory ve Španělsku. Mezi vítěznými snímky tak je například fotografie hlavního fotoreportéra AP ve Španělsku Emilia Morenattiho, na které je starší dvojice líbající se přes plastovou ochranu.

Darnella Frazierová dostala zvláštní ocenění za "odvážný záznam vraždy George Floyda, video, které podnítilo protesty proti policejní brutalitě po celém světě a vyzdvihlo zásadní roli občanů v novinářském hledání pravdy a spravedlnosti", zdůvodnil ocenění Pulitzerův výbor.

V novinařině bylo jen málo let podobných roku 2020, kdy bylo téměř veškeré dění ovlivněno pandemií covidu-19, napsala v pátek agentura AP. Držitelé ocenění měli být původně zveřejněni 19. dubna, ale výbor Pulitzerovy ceny akci odložil na červen, aby dal svým 18 členům možnost diskutovat o kandidátech při osobním setkání. Ceremonie byla kvůli pandemii odložena i loni, kdy byla posunuta o dva týdny.

Pulitzerovy ceny uděluje Kolumbijská univerzita v New Yorku nejen za novinářskou práci, ale také za literaturu, drama a hudební tvorbu. Renomovaná spisovatelka indiánského původu Louise Erdrichová tak získala Pulitzerovu cenu za beletrii díky románu The Night Watchman (Noční hlídač). Uspěla také už zesnulá novinářka Leslie Payneová a její dcera Tamara Payneová, které jsou spoluautorkami životopisu Malcolma X, americké islámského duchovního a bojovníka za lidská práva, The Dead Are Arising: The Life of Malcolm X. Pulitzerova cena za nejlepší divadelní hru připadla dramatu z prostředí kulinářské soutěže The Hot Wing King autorky Katori Hallové.

Hudební Pulitzerovu cenu získala skladatelka Tania Leónová za kompozici Stride, kterou porotci popsali jako "hudební cestu plnou překvapení, se silnými žesťovými a rytmickými motivy, které začleňují tradice černošské hudby USA a Karibiku do západní orchestrální struktury".

Pulitzerovy ceny za novinářskou práci byly poprvé uděleny v roce 1917 a jsou považovány za nejprestižnější ocenění v oboru ve Spojených státech. Ocenění, které se v současnosti uděluje ve více než 20 kategoriích, založil americký novinář maďarského původu Joseph Pulitzer.
Lož na lož... Joseph Pulitzer zomrel už v roku 1911. Jeho hlavnou zásluhou je vytvorenie yellow press / yellow journalism (žltej tlače/žluťáckého tisku) teda bulvárnej tlače
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 14 čer 2021, 16:38

https://www.ac24.cz/komentare/bidenuv-g ... iplomacie/
Bidenův globální plán distribuce vakcín je skutečná vakcínová diplomacie
USA během pandemie COVID-19 vyvolaly těžkou kritiku pro nedostatek internacionalismu a solidarity.
Od krádeže zdravotnického materiálu během první vlny propuknutí nemoci až po pokračování v zásobování vakcínami a agresi proti mnoha zemím, Washington během pandemie neuspěl v roli efektivního vůdce.

Navzdory tomu, jak ironické bylo chování americké vlády doposud, oznámil prezident Joe Biden ve čtvrtek podrobnosti o celosvětové distribuci vakcín USA, v rámci které budou USA do konce června sdílet 80 milionů dávek vakcíny se zeměmi po celém světě, s okamžitým uvolněním 25 milionů dávek.

„Nesdílíme tyto vakcíny, abychom si zajistili laskavosti nebo ústupky. Sdílíme je, abychom zachraňovali životy a vedli svět k ukončení pandemie, silou našeho příkladu a našimi hodnotami,“ uvádí Bidenovo prohlášení.

„Silné americké vedení je nezbytné pro současné ukončení této pandemie a pro posílení globální zdravotní bezpečnosti pro zítřek – pro lepší prevenci, detekci a reakci na další hrozbu. USA budou v našem společném boji proti tomuto viru světovým arzenálem vakcín,“ uvádí se v prohlášení.
Tyto dávky, z nichž mnohé budou distribuovány prostřednictvím programu COVAX, značně zvýší produkci tohoto programu, který doposud odeslal jen něco málo přes 76 milionů dávek. To však nemluví o chrabrosti nějakého neexistujícího amerického internacionalismu, ale spíše podtrhuje selhání rámce COVAX, protože se spoléhal na štědrost bohatých zemí.

Jistě, Bidenův plán dodávat vakcíny, zvláště když je v zemi přebytek, je pozitivním začátkem, ale USA musí být ambicióznější, pokud chtějí skutečně vést a stát se „světovým arzenálem vakcín“. Pokud je navíc cílem tohoto plánu zajistit očkování co nejvíce lidí, pak by USA měly podporovat širší mnohostranné úsilí, které se neomezuje pouze na bohaté země.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak toho dosáhnout, by bylo ukončení politiky a taktiky informační války pocházející z USA, které podkopávají vakcíny vyvinuté v jiných zemích, jako je Čína, Rusko nebo Kuba, a skutečně pracovat pro společné dobro.

Biden uvedl, že jeho administrativa „bude i nadále sledovat vědu a úzce spolupracovat s našimi demokratickými partnery na koordinaci multilaterálního úsilí, mimo jiné prostřednictvím G7,“ ale toto prohlášení si ve skutečnosti odporuje. Důvodem je to, že věda a politika se nemíchají a poslední polovina tohoto prohlášení je politická, protože zde Biden říká, že USA budou podporovat vědu pouze do té míry, do jaké podporuje globální mocenskou konsolidaci USA a jejich „demokratických partnerů,“ což v zásadě odkazuje pouze na bohaté země, jako jsou země G7.

Pokud by se USA objektivně zajímaly o „vědu“, pak by na COVID-19 dosud nezemřelo téměř 600 tisíc jejich občanů; americká vláda by se nepokoušela odvrátit pozornost od svého naprostého neúspěchu tím, že by zveřejňovala směšnou teorii „úniku viru z laboratoře“ a americká média by nepublikovala každý den zprávy, které by zpochybňovaly účinnost vakcín produkovaných nezápadními zeměmi.

Proto je americký plán distribuce vakcín v zásadě politický: jde jen o propagaci značky několika bohatých zemí, které nedokázaly svět zodpovědně vést globální katastrofou a byly přistiženy při činu. Navzdory tomu, co Biden řekl ve svém prohlášení, se USA pokusí využít své zásoby vakcín ke zvýšení své měkké síly a ke konsolidaci podpory pro své větší geopolitické ambice.
Amerika už nemôže robiť diplomaciu - ich veľký klacok už funguje len na ich spojencov.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 14 čer 2021, 17:03

https://www.zdravotnickydenik.cz/2021/0 ... ach-leciv/
Terapie pro Alzheimerovu chorobu za 56 tisíc dolarů? Lék od Biogenu rozvířil v USA diskusi o cenách léčiv
Schválení léku na Alzheimerovu chorobu americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv dal pacientům obrovskou naději. Jenže experti varují, že očekávání jsou příliš vysoká. Stejně jako je vysoká cena za rok terapie, která dosahuje v přepočtu skoro 1,2 milionu korun.

Rozhodnutí americké biotechnologické společnosti Biogen ocenit nově schválenou léčbu na Alzheimerovu chorobu na 56 tisíc dolarů (bezmála 1,2 milionu korun) ročně znovu vyvolalo vášnivou debatu o vysokých nákladech na léky ve Spojených státech. Na největším a nelukrativnějším trhu zdravotní péče na světě.

Cena, kterou Biogen oznámil krátce po schválení léku americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, výrazně převýšila odhady všech analytiků. Například poradenská a analytická společnost Evercore ISI cenu léku pod obchodním názvem Aduhelm tipovala na 10 tisíc dolarů ročně (necelých 210 tisíc korun). Bankovní dům UBS naopak očekával cenu kolem 24 tisíc dolarů (přes půl milionu korun), což bylo na samé horní hranici expertních odhadů.

Pacienti si koupí jen naději
Výsledná více než dvojnásobná cena pak přivedla vodu na mlýn kritiků cenové politiky farmaceutických společností. Někteří považují cenu za Aduhelm doslova za skandální, protože i samotné schválení léku ze strany FDA je podle řady odborníků kontroverzní. Poukazují na to, že léku nedal zelenou nezávislý panel expertů k FDA přidružených.

„Takto vysoké náklady pro pacienty a jejich rodiny prostě nejsou oprávněné na základě toho, co o léku víme,“ uvedl pro britský list Financial Times Michael Carome, ředitel neziskové organizace Public Citizen, která bojuje za práva spotřebitelů a pacientů. Podle Caromea je schválení léku Aduhelm jedním z nejhorších rozhodnutí, které FDA kdy udělal, protože prý nerespektuje obvyklé standardy pro schvalování nových léků.

„Lidé, kteří budou Aduhelm kupovat, zaplatí 56 tisíc dolarů za naději,“ přidal se David Mitchell, zakladatel organizace Patients for Affordable Drugs (Pacienti za dostupné léky). Podle další neziskové organizace Institute for Clinical and Economic Review (ICER) by se férová cena za Aduhelm měla pohybovat mezi 2 500 a 8 300 dolary za jeden rok terapie. Cena, kterou hodlá účtovat Biogen, by podle ICER byla ospravedlnitelná pouze v případě, že by lék průběh Alzheimerovy choroby zcela zastavil a nikoli pouze zpomalil.
Biogen: Cena je férová
Vlna kritiky na hlavu Biogenu se zatím zdá jako nekonečná. Jenže biotechnologická společnost se brání. Její výkonný ředitel Michel Vounatsos v rozhovoru pro televizní stanici CNBC řekl, že cena 56 tisíc dolarů ročně je férová.

„Po téměř dvou dekádách, kdy v léčbě Alzheimerovy choroby nedošlo prakticky k žádné inovaci, nyní stojíme na začátku zcela nové kapitoly. Na způsobu, jakým byl lék schválen FDA, není nic revolučního. Samozřejmě jsme souhlasili, že přípravek budeme dále studovat. Měli jsme to v plánu tak jako tak,“ řekl Vounatsos. Podle něho není nic neobvyklého, že se budou dělat další a další studie.

Na otázku, zda je Biogen připraven lék stáhnout, pokud další výzkum zpochybní farmaceutický přínos léku, Vounatsos odpověděl: „Pokud se nepletu, máme devět let na to přinést konečné závěry studií, takže výzkum není úplně uzavřen. Samozřejmě jsme připraveni další důkazy o účinnosti léku přinést co nejdříve. Připomínám ale, že máme nejméně tři nezávislé výzkumy, které prokázaly, lék funguje.“
Finanční zátěž pro systém?
Nejde však jen o cenu, která se může zdát neospravedlnitelně vysoká. Takto nákladná léčba Alzheimerovy choroby totiž bude znamenat enormní finanční zátěž pro americký zdravotnický systém. Většina pacientů, kteří lék budou užívat, totiž bude pocházet z programu Medicare (systém veřejného zdravotního pojištění pro lidi starší 65 let). A také Biogen počítá, že většina výdajů na Aduhelm bude hrazena právě z tohoto programu.

List Financial Times uvedl, že někteří odborníci jsou přesvědčeni, že náklady na úhradu Aduhelmu se rychle stanou jednou z největších položek v rámci programu Medicare. Další náklady se prý budou týkat potřeby zvláštní péče o pacienty, kteří budou léčbu podstupovat, a to včetně vyšetření za účelem zjištění, pro koho je terapie vhodná.

Podle zakladatele institutu Advanced Memory Institute of New Jersey Sanjiva Sharmy je však nutné použít všechny prostředky pro léčbu Alzheimerovy choroby, přestože uznává, že překážky existují. „Není pochyb o tom, že USA musí ostatním prošlapat cestičku,“ řekl pro Financial Times.

Odhaduje se, že dnes ve Spojených státech žije s Alzheimerovou chorobou více než 6 milionů obyvatel. Do poloviny století se má jejich počet zvýšit na téměř 13 milionů. Vyplývá to z údajů Alzheimerovy asociace. „Pokud to můžeme jako nejrozvinutější země udělat, pak to udělejme,“ dodal Sharma.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 14 čer 2021, 17:16

https://echo24.cz/a/SArfx/moskva-se-nec ... rekl-biden
Moskva se nechová, jak NATO doufalo. 5. článek smlouvy je svatý, USA stojí po boku Evropy, řekl Biden
Pro americké zájmy je Severoatlantická aliance zásadní. Před dnešním summitem NATO to prohlásil americký prezident Joe Biden při setkání s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem. Dodal, že USA jsou připraveny stát po boku Evropy. Vztahy NATO s Ruskem se nyní nachází v nejhorším bodě od konce studené války, prohlásil Stoltenberg. Zároveň prohlásil, že Čína není nepřítelem aliance, nicméně pro ni představuje bezpečnostní výzvu. NATO podle něj na konci summitu poprvé zaujme jasnou a jednotnou pozici vůči Pekingu.

Jen dva dny před setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem kritizoval Biden Moskvu, která se podle něj nechová tak, jak aliance doufala. Za novou výzvu označil rovněž Čínu.

„Chci to vyjádřit jasně: NATO je pro americké zájmy zásadně důležité samo o sobě. Pokud by neexistovalo, museli bychom jej znovu založit,“ řekl Biden. Aliance podle něj umožňuje Spojeným státům míru angažovanosti ve světě, jakou by samostatně neudržely.

„Pátý článek (Severoatlantické smlouvy) je svatým závazkem,“ řekl Biden o ustanovení, podle nějž všechny spojenecké země přispějí na pomoc napadenému členovi. „Chci aby celá Evropa věděla, že Spojené státy jsou tady,“ dodal.

„V posledních letech roste uvědomění toho, že máme nové výzvy. Máme tu Rusko, které se nechová způsobem, v jaký jsme doufali. A také Čínu,“ dodal při rozhovoru se Stoltenbergem, jemuž poděkoval za jeho vedení aliance.

Stoltenberg: Víme, že Čína nesdílí naše hodnoty
„Čína se nám stále přibližuje. Setkáváme se s nimi v kybernetickém prostoru, vidíme Čínu v Africe, ale jsme rovněž svědky výrazných investic do naší vlastní kritické infrastruktury,“ řekl Stoltenberg reportérům ještě předtím, než do sídla NATO v Bruselu začali přijíždět světoví lídři.

Aliance se podle svého generálního tajemníka nenachází ve stavu nové studené války s Pekingem a nevnímá jej jako nepřítele. Musí však podle Stoltenberga reagovat na zvýšené bezpečnostní výzvy. „Víme, že Čína nesdílí naše hodnoty. (...) Musíme odpovědět společně jako aliance,“ dodal s tím, že závěrečné prohlášení ze summitu bude obsahovat vymezení jasné pozice NATO vůči Číně, na níž se jednotlivé členské země stále více shodují.

Britský premiér Boris Johnson dnes po příjezdu prohlásil, že NATO nechce vstoupit s Čínou do nové studené války. Připustil, že Čína je silně přítomna v myslích lídrů aliance. „Lidé tam vidí výzvy, vidí věci, o které se musíme společně postarat, ale vidí tam rovněž příležitosti,“ poznamenal.

Řekl také, že doufá ve zlepšení vztahů Británie s Ruskem. „Zatím to však bylo z pohledu Spojeného království neuspokojivé,“ dodal s tím, že americký prezident Joe Biden v příštích dnech doručí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi „tvrdá sdělení“. Biden se ve středu setká na prvním osobním setkání s Putinem v Ženevě. Johnson rovněž poznamenal, že Británie na summitu nadnese „destabilizační aktivity“ Ruska na hranicích s Ukrajinou.

Téma Ukrajiny označila za jedno z hlavních rovněž německá kancléřka Angela Merkelová, pro níž je dnešní jednání aliance poslední, protože se na podzim chystá skončit ve vrcholné politice. Hovořit se podle ní bude rovněž o „hybridních hrozbách“, kyberútocích a dezinformačních operacích. Na programu je také otázka Běloruska, kde jsou podle kancléřky pod útokem lidská práva.

Litevský prezident Gitanas Nauséda novinářům řekl, že se Rusko podle jeho názoru snaží Bělorusko „spolknout“ a že NATO musí přijít s jasnou jednotnou a rozhodnou odpovědí na nynější situaci. Poznamenal také, že jeho země čelí rostoucím hrozbám z východu, které jsou spojeny právě s agresivním jednáním Moskvy.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podle serveru Politico vyslala zprávu lídrům ve středoevropském regionu. „Naše odolnost začíná u nás doma, silnými institucemi a respektem k vládě práva a našim hodnotám,“ řekla. Evropská unie vede dlouhodobě spory s Maďarskem a Polskem, kde podle evropských institucí tamní vlády porušují vládu práva.

Nový přístup vůči Rusku či právě Číně by měli šéfové států a vlád tří desítek členských zemí shrnout v nové strategii aliance nazvané NATO 2030. Schůzky v Bruselu se dnes poprvé účastní nový americký prezident Biden.

Podle českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka se v závěrečném prohlášení lídrů objeví vyjádření solidarity s Českem v diplomatické roztržce s Moskvou zahájené kauzou Vrbětice. ČR na jednání zastupuje prezident Miloš Zeman. Ten dorazil na společné fotografování na kolečkovém křesle a na rozdíl od ostatních lídrů nebude po summitu hovořit s novináři a ihned zamíří domů.
Lídři tří desítek zemí Severoatlantické aliance dnes odpoledne v Bruselu zahájili summit, na němž vytyčí novou strategii NATO pro nadcházející dekádu. Při prvním setkání za účasti amerického prezidenta Joea Bidena budou mluvit o novém přístupu k ruské hrozbě či ke globálnímu vzestupu Číny, o budoucnosti spojeneckých operací po letním odchodu aliančních sil z Afghánistánu, ale také o zvyšování výdajů na obranu. Biden před začátkem jednání spojence ujistil, že NATO je zásadní pro americké zájmy a že USA stojí po boku Evropy.
https://echo24.cz/a/SzAtD/stoltenberg-n ... dene-valky
Stoltenberg na summitu: Vztahy NATO a Ruska jsou na tom nejhůř od studené války
Vztahy Severoatlantické aliance s Ruskem se nyní nachází v nejhorším bodě od konce studené války. Před zahájením summitu NATO to v pondělí prohlásil generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Zároveň prohlásil, že Čína není nepřítelem aliance, nicméně pro ni představuje bezpečnostní výzvu. NATO podle něj na konci summitu poprvé zaujme jasnou a jednotnou pozici vůči Pekingu.

„Čína se nám stále přibližuje. Setkáváme se s nimi v kybernetickém prostoru, vidíme Čínu v Africe, ale jsme rovněž svědky výrazných investic do naší vlastní kritické infrastruktury,“ řekl Stoltenberg reportérům ještě předtím, než do sídla NATO v Bruselu začali přijíždět světoví lídři.

Aliance se podle svého generálního tajemníka nenachází ve stavu nové studené války s Pekingem a nevnímá jej jako nepřítele. Musí však podle Stoltenberga reagovat na zvýšené bezpečnostní výzvy. „Víme, že Čína nesdílí naše hodnoty. (...) Musíme odpovědět společně jako aliance,“ dodal s tím, že závěrečné prohlášení ze summitu bude obsahovat vymezení jasné pozice NATO vůči Číně, na níž se jednotlivé členské země stále více shodují.

Nový přístup vůči Rusku či právě Číně by měli šéfové států a vlád tří desítek členských zemí shrnout v nové strategii aliance nazvané NATO 2030. Schůzky v Bruselu se v pondělí poprvé účastní nový americký prezident Joe Biden, pro německou kancléřku Angelu Merkelovou by jednání aliance mělo být naopak posledním.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 15 čer 2021, 14:32

https://roklen24.cz/americka-horecka-na ... movitosti/
Americká horečka na trhu nemovitostí
Ekonomika USA zažila v minulém roce jeden z nejhlubších pádů od Velké hospodářské krize 20. let. Navzdory ekonomickému propadu však ceny většiny aktiv citelně vzrostly. Zejména patrný je růst cen na trhu tamních nemovitostí. Pandemie realitní trh sice na čas pozastavila, avšak ten se poté navrátil ve velkém stylu.

Dle americké národní asociace realitních makléřů ceny na trhu s nemovitostmi meziročně vzrostly o 19,1 %. Mediánová hodnota domu stoupla na 341 600 dolarů. Všechny tyto analýzy shrnuje index Case-Shiller, podle kterého se jedná o nejvyšší růst cen za posledních 15 let. Ve zhruba 88 % metropolitních regionů bydlení dokonce zaznamenalo zvýšení cen ve dvojciferných procentech. Například v texaském Austinu ceny nemovitostí hlásí meziroční nárůst o 26 %. Středozápadní a severovýchodní regiony činí společně 14 z celkových 20 nejvíce poptávaných lokalit.

Dle deníku The Economist zdražilo také nájemné, jehož výše se podle nich výrazně promítne na americké inflaci.
Zde můžete vidět data prodaných rezidencí zejména za měsíc duben roku 2021:
Obrázek

Co způsobuje horečku na trhu amerických nemovitostí?
Velký nárůst cenové hladiny nemovitostí hlásí především středně velká města a předměstí s menší hustotou obyvatel. Kvůli jejich budoucímu potenciálu se do nich totiž začíná stěhovat více a více lidí, což způsobuje vyšší ceny díky větší poptávce. Jak můžete vidět zde níže na mapě, nejvyšší cenový skok za minulý rok zaznamenalo město Provo ve státě Utah. Hned v závěsu se drží již zmiňovaný Austin ve státě Texas. Populace těchto měst zažila nárůst na úkor velkoměst jako jsou Seattle či New York.
Obrázek

První důvod odlivu z těchto velkoměst je ten, že spousta zaměstnavatelů svým zaměstnancům umožňuje pracovat na dálku. Ti pak nemusí žít za vysoké nájmy či platit drahé hypotéky v největších městech Spojených států. Bytové fondy ve středně velkých či menších městech mají navíc tendenci být více finančně dostupnější než ve velkých městech jako například v San Franciscu.

Druhou příčinou jsou nízké úrokové sazby, díky kterým si Američané mohou brát hypotéky za příznivějších podmínek. Mohou si tak dovolit koupit nemovitosti za vyšší cenu. Tato poptávka následně tlačí ceny bytů a domů nahoru. Zdražení je také citelné kvůli nedostatečné nabídce nemovitostí v žádaných lokalitách. Počet domů na prodej se snížil oproti dubnu 2020 o více než 20 %. Nepoměr nabídky a poptávky jasně dokládá fakt, že 88 % domů, které byly umístěny na trh, byly do jednoho měsíce prodány. Celkově bylo prodáno nejvíce domů od roku 2006.

Třetí důvod stěhování se občanů USA do menších měst vidí odborníci v tom, že obrovské korporace jako Apple začínají stavět kanceláře právě ve městech, jako je Austin. Podle ekonomických odhadů má tamní počet pracovních míst vzrůst o 47 %, což převyšuje již tak vysoký americký průměr, který je odhadován na 35 %. Vytváření nových pracovních míst samozřejmě následně zvyšuje poptávku po nemovitostech v oblastech, kde jsou místa vytvořena.

Čtvrtým důvodem jsou přírodní podmínky, které nabízí více tepla a více klidu. Pokud se však chystáte stěhovat do USA, může vám být útěchou to, že růst cen nemovitostí by měl v následujících letech zpomalit. Odborníci očekávají, že tamní průměrná hodnota domů vzroste v roce 2021 o 6,6 % a v roce 2022 by měl realitní trh zaznamenat již jen 4,4% růst. I tak se však jedná o poměrně rychlé tempo a jediné, co by jej dokázalo zabrzdit podstatněji, je zastavení extrémně volné měnové politiky Fedu, která růst cen nemovitostí podporuje rekordně nízkými sazbami.
Čo tak ešte zhodnotiť farebnosť populácie v okolí kupovaných a predávaných domov? :lol:
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 15 čer 2021, 14:39

https://echo24.cz/a/SZ4Bw/zacala-likvid ... -jen-volno
Začala likvidace svátků: Žádný Den díkůvzdání, žádný den obětí holokaustu, žádný Jom kipur. Jen volno
Spojené státy v současné době zaznamenávají dosud nejsilnější ideologické snahy o rušení vlastní historie. Nyní došlo na jména státních svátků ve školních kalendářích. Například veřejné školy v New Yorku nedávno oficiálně nahradily Kolumbův den, kdy si Američané tradičně připomínají objevení Nového světa Kryštofem Kolumbem, Dnem domorodých obyvatel. Jedna prestižní veřejná škola v New Jersey na to jde ještě jinak, v rámci politické korektnosti, ve snaze předejít údajné kontroverzi, jména svátku odstranila úplně, aby se údajně nikdo necítil ublížený.

Spor o názvy státních svátků v USA vrcholí, zatím hlavně v akademických kalendářích. V květnu oznámil New York, že nahradí Kolumbův den, který tradičně připadá na druhé říjnové pondělí, Dnem domorodých obyvatel. Změna názvu by měla upozornit na to, že právě domorodé kmeny byly prvními obyvateli kontinentu. „Den domorodých obyvatel uznává, že domorodci jsou prvními obyvateli země, která se stala naší zemí,“ řekl mluvčí odpovědného newyorského úřadu pro školství Nathaniel Styer pro televizi Fox.

Osobnost slavného mořeplavce Kryštofa Kolumba byla v posledním roce často démonizována ve spojení s kolonialismem, což vedlo i k masivnímu vandalizování a strhávání jeho soch nejen ve Spojených státech, ale i po Evropě.

O změně jmen tradičních amerických svátků hlasovala i školní rada prestižní veřejné vzdělávací instituce Randolph Township Schools, která provozuje několik základních i vyšších škol ve státě New Jersey, informoval o tom třeba list New York Post. I zde vadilo Kolumbovo jméno. Nakonec však rada došla k závěru, že nejlepší bude, když všechny svátky, včetně Dne díkůvzdání či Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, budou ve školním kalendáři označeny zkrátka jen jako „den volna“. Stejně tak byly z kalendáře vymazány i židovské svátky jako Roš ha-šana (židovský Nový rok) a Jom kipur (Den smíření).
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 16 čer 2021, 08:44

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/byzny ... a-za-nami/
Vejmělek: Pocovidový spotřebitelský boom je v USA za námi
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
Rozvolnění opatření a realizace zadržené spotřebitelské poptávky v USA je již za námi a květnová data amerických maloobchodních tržeb to potvrdí.
Silné prodeje z předchozích měsíců se ale podepsaly na snížení zásob, což by naopak mělo pomoci květnovým datům tamní průmyslové produkce, respektive využití výrobních kapacit. Finální čísla německé inflace za květen již nic nového nepřinesou, když čekáme potvrzení předběžných odhadů, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Růst cen průmyslových výrobců v USA začíná zvolňovat
Dnešní odpoledne přinese záplavu dat ze Spojených států. Maloobchodníci v minulých měsících profitovali ze zlepšení pandemické situace, vysoké proočkovanosti, a tedy i z rozvolnění ekonomiky na straně jedné a přímé fiskální podpory směřované americkým domácnostem na straně druhé. Odložená poptávka se již realizovala a květnové statistky maloobchodních tržeb toto budou reflektovat. Slabší předpokládáme zejména prodeje automobilů a lehkých užitkových vozidel a příliš jásat zřejmě nebudou ani prodejci vybavení do domácnosti či pro zahrádkáře nebo prodejci sportovního vybavení. Znovuotevření služeb přesměrovalo poptávku částečně do tohoto sektoru. Pokles zásob v minulých měsících by se měl projevit ve vyšší průmyslové produkci a vyšším využití výrobních kapacit za květen. Neočekáváme, že by ale tato data finanční trhy zásadním způsobem ovlivnila před zítřejším jednáním americké centrální banky.
Koruna na úvod týdne stabilní kolem 25,40 CZK/EUR
Globální ani lokální finanční trhy toho na úvod týdne mnoho nenabídly. Příliš zajímavý nebyl ani ekonomický kalendář. Jediným relevantním číslem včerejška byla dubnová průmyslová výroba z eurozóny. Výsledek potěšil rychlejším než očekávaným růstem, když silnou dynamiku vykázala zejména produkce zboží dlouhodobé spotřeby i kapitálových statků. Euro ale reagovalo pouze nepatrným posilováním. Mírný výprodejní tlak byl patrný na středoevropských měnách s výjimkou české koruny.

Kurz koruny vůči euru první pracovní den tohoto týdne stagnoval na relativně silné úrovni kolem 25,40 CZK/EUR. Ve prospěch tuzemské měny hraje úrokový diferenciál a očekávání toho, že úrokové sazby půjdou brzy nahoru. Člen bankovní rady T. Holub včera pro agenturu Bloomberg uvedl, že on vzhledem ke globálnímu inflačnímu vývoji preferuje reagovat rychle a pravděpodobně zvedne ruku pro zvýšení sazeb již na zasedáni příští týden.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 16 čer 2021, 13:12

V Texasu a Kalifornii prudce rostou ceny elektřiny a plynu, nahoru je tlačí horko a sucho
Velmi vysoké teploty, které zasáhly rozsáhlá území Spojených států, tlačí nahoru poptávku po elektrické energii a s ní i ceny elektřiny a zemního plynu. Ceny však nerostou pouze na krátkodobých trzích, ale i v případě forwardů na červenec a srpen, jelikož situace nevypadá příliš příznivě na celém západním pobřeží USA, kde silné sucho omezuje výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách.

S příchodem horka roste poptávka po elektrické energie kvůli intenzivnímu využívání klimatizací, což klade vysoké nároky na elektrizační soustavy v amerických státech Texas a Kalifornie. V Texasu tak již provozovatel tamní soustavy, společnost Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), na začátku tohoto týdne apeloval na odběratele, aby šetřili se svým odběrem elektřiny. V Kalifornii provozovatel převážené části tamní soustavy, California ISO, podle agentury Reuters upozornil odběratele, aby byli připraveni snížit svou spotřebu elektřinu, pokud to bude situace vyžadovat.
https://oenergetice.cz/zahranicni/texas ... orko-sucho
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 17 čer 2021, 09:06

cker Carlson v úterý v noci odhodil na své show několik bomb, hlavní z nich byl ze zprávy Revolver News , že FBI se pravděpodobně podílela na organizování „povstání“ Kapitolu 6. ledna, a podobně se podíleli na únosovém spiknutí proti guvernérovi Michiganu Gretchinovi Whitmerovi .

https://www.zerohedge.com/political/fbi ... iot-report


Původní zpráva

Nejméně pět osob zapojených do „Whitmer Kidnapping Plot“ (Útoku na kapitol) byli tajní agenti a federální informátoři .
A co kdybychom vám řekli, že ze 14 osob, které údajně plánovaly „únos“ a svržení vlády státu, bylo nejméně pět tajných agentů a federálních informátorů? A jako by to nestačilo, zdá se, že mnoho jednotlivců údajně zapojených do tohoto spiknutí patří k „třem procentům“, jedné ze stejných skupin domobrany, která nyní vinu za útok 6. ledna.

A jako třešnička na dortu, co kdybychom vám řekli, že řediteli polního úřadu FBI v Detroitu, který dohlížel na infiltrační provoz Michiganského spiknutí, byl následně udělen velmi náhodný povýšení do kanceláře DC, kde je nyní vedoucí agent FBI pro všechny 1/6 případů?
https://www.revolver.news/2021/06/feder ... questions/
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 17 čer 2021, 14:41

https://ekonomickydenik.cz/webove-stran ... australie/
Webové stránky amerických aerolinek čelí výpadkům, problém hlásí i Austrálie
Weby velkých amerických aerolinek čelí výpadkům. Uživatelé mají problém dostat se na internetové stránky společností American Airlines, Southwest Airlines, United Airlines a Delta Air Lines. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat online platformy, která poskytuje uživatelům v reálném čase informace o stavu různých webových stránek a služeb.

Problém s výpadkem internetu má rovněž australská letecká společnost Virgin Australia a také některé australské banky, včetně centrální, a rovněž akciová burza v Hongkongu. Některým společnostem se situaci už podařilo dostat pod kontrolu, pokračují ale v monitoringu a ve vyšetřování, informovala agentura Reuters.

Hongkongská burza na twitteru napsala, že její stránky se potýkají s technickými problémy, jejichž povahu vyšetřuje. O 17 minut později oznámila, že stránky jsou opět funkční.

Více než 1000 chybových hlášení přišlo na stránku Southwest Airlines. Přes 400 uživatelů pak nahlásilo problém s webem Delta Air Lines. U zbylých dvou amerických aerolinek to bylo přes 300 hlášení. Společnost Southwest Airlines ve středu zrušila téměř 300 letů a více než 50 jich bylo zpožděno. Teprve o den dříve byla přitom nucena na čas přerušit provoz kvůli počítačové chybě.

S problémem ve výpadcích internetu se dnes potýká také australská letecká společnost Virgin Australia, která to oznámila na sociálních sítích. O výpadcích internetu, které narušují přístup do internetového bankovnictví a on-line platebních aplikací, informují podle deníku The Sydney Morning Herald i velké australské banky.

Agentura Reuters uvedla, že s výpadky se v Austrálii potýkala centrální banka, pošta a několik bankovních i dalších institucí. Dotklo se to finančních transakcí i obsluhy klientských účtů, část služeb se ale později podařilo obnovit.

„Kvůli technickým problémům byla zrušena aukce dluhopisů s delší splatností,“ uvedla dnes centrální banka. Mnoho webových stránek v Austrálii, včetně například těch, které patří finančním ústavům Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking či Australia and New Zealand Banking Group, pozdě odpoledne místního času (dopoledne SELČ) začaly provoz obnovovat.

Zda spolu výpadky v USA a v Austrálii souvisejí, nebylo bezprostředně jasné. Zástupce jedné z australských bank agentuře Reuters řekl, že problém se týkal jejího poskytovatele hostingových služeb.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 18 čer 2021, 16:15

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/jak ... n-a-putin/
Jaké dárky si předali na schůzce prezidenti Biden a Putin?
Kromě názorů na témata, jako jsou jaderné zbraně, kybernetická bezpečnost nebo svoboda projevu v Rusku, si na středečním setkání americký prezident Joe Biden a šéf Kremlu Vladimir Putin vyměnili i dárky.

Biden si ze summitu v Ženevě odnáší stolní psací soupravu zdobenou v tradičním ruském stylu chochloma, Putin dostal dva předměty.

Bílý dům oznámil, že Biden svému protějšku odevzdal křišťálovou sošku amerického bizona. Toto zvíře se řadí mezi „nejmajestátnější savce naší země“ a je symbolem síly, jednoty a vytrvalosti, citovala zpravodajská společnost BBC z prohlášení americké prezidentské kanceláře.
Kromě toho prý Putin dostal na míru vyrobené „pilotky„, tedy sluneční brýle, v jakých se často na veřejnosti objevuje prezident Biden.

COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 18 čer 2021, 16:18

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/sat ... ch-hladin/
Satelitní snímky ukazují katastrofální stav vodních hladin v USA
Satelitní snímky odhalují šokující realitu, která je důsledkem přetrvávajících vysokých teplot na západě USA. (Foto: Youtube)
Obrázek
Povětrnostní podmínky drasticky snížily stav vodní hladiny v tamních řekách, nádržích a jezerech.

Země v jejich okolí se tak mění na vyprahlou planinu a alarmující sucho postupně likviduje přirozenou diverzitu místního ekosystému.

Katastrofální stav vodních hladin na západě Spojených států zdokumentovaly satelitní snímky zachycené družicí Sentinel-2 Evropské vesmírné agentury.

Díky záběrům z vesmíru tak můžeme sledovat, jak se v této oblasti zmenšují místa, které byly ještě donedávna zalité vodní hladinou řek a jezer.
#Drought21 Period June 2020/21 on the water reservoir Lake Powell #Arizona #Utah #USA
data processed EO Browser @sentinel_hub #Sentinel2 @CopernicusEU pic.twitter.com/GkPsK5HC3e
— leotolari (@leotolari) June 13, 2021
Vyprahlé oblasti přibývají od Kalifornie po Utah. Hladina v největší přehradní nádrži v USA Lake Mead dosáhla rekordní minimum, když klesla na úroveň, která nebyla zaznamenána od výstavby nedaleké Hooverovy přehrady před téměř sto lety. Podobně dopadla i vodní nádrž Powell.

Zoufalý je také pohled na doky, kde zmizela voda a lodě odstavené na pobřeží zůstaly „sedět“ na souši. Snímky zpracovala společnost Earther, která porovnala se záběry z minulého roku.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: USA

Příspěvek od Svarboj » 19 čer 2021, 18:14

Floyd má sochu z bronzu. Vážně si ji zaslouží kriminálník? ptají se lidé

V americkém městě Newark v New Jersey odhalili před tamní radnicí sochu sedícího George Floyda. Ten v roce 2020 zemřel během násilného policejního zákroku v Minneapolisu. Jeho smrt v zemi vyvolala masivní protesty proti policejní brutalitě. Dílo si hned po odhalení našlo své zastánce i odpůrce.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_baky
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...
Příspěvky: 10205
Registrován: 10 úno 2017, 22:29

Re: USA

Příspěvek od Aaron Goldstein » 19 čer 2021, 19:49

Ve vzduchu je bělošský jed. Amerika začíná posuzovat lidi podle barvy kůže
Napadlo by vás, že dokonce nemluvňata mohou být rasisty? Zaměstnanci hollywoodského obra Walt Disney už to vědí. Osm tisíc jich prochází školením, aby cítili vinu a hanbu za systémový rasismus a bělošské privilegium.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_mama
(Ve spoileru celý článek
Kromě jiného jim také sdělili otřesnou zprávu, že u dětí se projevují první známky rasismu ve třech měsících a čtyřletí bílí caparti už pociťují silnou zaujatost ve prospěch bělošství.

V Seattlu školní úřad oznámil bílým učitelům, že se provinili „duchovní vraždou na černých dětech“. Rodiče, kteří během lockdownu slyšeli, co učitelé občas hustí do dětí v rámci výchovy proti rasismu, si stěžují. Třeba když zjistili, že jejich prvňák musí „dekonstruovat své rasové a sexuální identity“, jako v kalifornském Cupertinu.

Má to ale háček. Teorie obsahuje past. Nesouhlas s ní je důkazem rasismu a toho, že je třeba zavést ji do života jako sůl.
Ale nejde jen o školy a děti. Kalifornská vládní agentura na ochranu živé přírody dospěla k názoru, že černoši si tolik neužívají života v přírodě „kvůli bělošskému rasismu, generačnímu traumatu a historicky daným obavám z lynčování“.

Válečné námořnictvo doporučilo svým příslušníkům četbu pokrokářských biblí Jak být antirasistou a Bílá křehkost, která tvrdí, že běloši mají rasismus vrozený.

Dokonce Národní laboratoře Sandia v Novém Mexiku, kde se navrhují americké jaderné zbraně, poslaly své mužské zaměstnance na třídenní převýchovný kurz, kde jim bylo řečeno, že „bělošská mužská kultura je stejná jako Ku-klux-klan, zastánci bílé nadvlády a masové vraždy“. Vědci a manažeři se pak museli zříct svých „bělošských mužských výsad“ a napsat omluvný dopis fiktivní ženě a člověku s jinou barvou pleti.

Zní to jako opsané z Orwella nebo z 50. let? Pro Si Van Fleetovou, matku jednoho žáka ve Virginii, je to spíš vzpomínka na vlastní dětství. Při debatě rodičů se školní radou řekla: „Je to stejné jako doktríny, které nás učili, když jsem byla dítě v Maově Číně.“

Věci došly tak daleko, že dokonce Martin Luther King, ještě včera vzývaná modla a oběť boje za práva černochů, je náhle považován na hlasatele bludů a kolaborantského strýčka Toma.

Tenhle velký americký zvrat plyne z obskurního učení, jemuž se říká kritická rasistická teorie a jež náhle proniká Amerikou, když celá desetiletí živořilo jen na univerzitních katedrách a v časopisech, jež nikdo nečetl.

Dosud byl cíl boje proti rasismu chápán jako dosažení „barvoslepé“ Ameriky. To je Kingův výraz. Jak řekl, ta přijde, až lidé nebudou posuzováni podle barvy pleti, ale podle charakteru.

Jenže teď mají být posuzováni naopak podle kůže, protože ta podle kritické rasové teorie určuje vše. Nejde o to, co umíte, ale jakou máte barvu.

Jak byl King mimo
Teorie se začala rodit v 70. letech mezi několika univerzitními učiteli zklamanými tím, že velký pokrok a tempo v lidských právech ze 60. letech se takřka zarazil.

Jediné vysvětlení, jež je napadlo, bylo toto: dál se to nehne, protože Amerika je ve skutečnosti postavená na rasismu. Tahle idea stála u zrodu Ameriky. Žádná svoboda, jak se to traduje. A příslušnost k rase je uniformou, která říká, kým jste.

Když jste bílý, jste nositel bílého privilegia. Máte rasismus vrozený. Ani o tom nevíte, nemusíte si myslet, že jste rasista, ale jste, protože máte moc. Ta je vrostlá do kořenů státu, od školních rad a firem po soudy. Je to moc pro vás. Jste utlačovatel. Když jste černí, rudí nebo zelení, jste utlačovaní. Nikdy nemůžete být rasisty, protože nemáte moc.

Na této teorii, která bojuje proti rasismu, je zvláštní, že úplně v pohodě povoluje rasismus jako antirasismus. Jeden z jejích klíčových bodů zní, že je v pořádku diskriminovat na rasovém základě, pokud to přispěje k povznesení menšin.

Jasně to popsal jeden z nových pokrokářských hrdinů Ibram X. Kendl (dříve Henry Rogers) v bestselleru Jak být antirasista: „Jediným lékem na rasovou diskriminaci je antirasová diskriminace. Jediným lékem na minulou diskriminaci je současná diskriminace. Jediným lékem na současnou diskriminaci je budoucí diskriminace.“ Čili existuje špatná diskriminace, což je rasismus, a dobrá, jíž je antirasismus.

Celé to bylo tak absurdní, že vědci, kteří s tím přišli, si na to téma udělali první seminář až v roce 1989. Pak bylo čtvrt století zase ticho, potom ale vše urychlil dvojitý lomcovák.

Volby v roce 2016 vyhrál Donald Trump a levice řešila nepochopitelnou záhadu, proč ho volilo tolik lidí a co byli zač. Protože Trumpa už v kampani prohlásila za rasistu a symbol zpátečnické bílé Ameriky, která se nechce vzdát svých výsad, přeložila si to tak, že půlka země jsou stejní dinosauři. Ta hrůza... Pak bílý policista zaklekl George Floyda, a tím se to jako by potvrdilo. A vše se pořádně rozjelo.

Kritická rasová teorie šipkou naskočila do mainstreamu a zahájila rychlý pochod americkými institucemi.

Najednou probíhá školení ve vládních úřadech, dostává se do osnov škol, probíhají kurzy pro učitele i zaměstnance korporací. Zkuste nepřijít. FBI má o ní semináře, ministerstvo vnitřní bezpečnosti sdělilo svým lidem, že stále páchají „mikronespravedlnosti“ a vžili se do role utlačovatelů. Úředníci z ministerstva financí se na školení dozvěděli, že „doslova všichni běloši přispívají k rasismu“. Zaměstnancům školského odboru newyorské radnice zase při školení řekli, že „ve vzduchu je bělošský jed a my všichni ho vdechujeme“.

„Nejezdím sockou“
Vypukla kolem toho další bitva kulturní války. Sedm států teorii zakázalo ve školách a institucích, jež žijí ze státních peněz. Třináct dalších států se rozhoupává.

V amerických médiích lze pravidelně zachytit drobné zprávy, jak rodiče protestují proti tomu, co se děti někde učí. Nelíbí se to občas i menšinám, jejichž děti přicházejí domů s tím, že se dozvěděly, že jsou podřadné.

Má to ale háček. Teorie obsahuje past. Nesouhlas s ní je důkazem rasismu a toho, že je třeba zavést ji do života jako sůl.

Běží kolem toho vášnivá diskuse. Odpůrci si myslí, že děti jsou indoktrinovány nesmysly. Zastánci říkají, že jen zkoumají cesty, jimiž rasismus zamořil politiku, kulturu a soudy. Odpůrci kontrují, že tak nevinné to není. Typický doklad: před pár dny řekla na schůzi jedné školy v Portlandu učitelka jménem Katherine Watkinsová, že kolegové, kteří nebudou chtít učit kritickou rasovou teorii, jsou něco jako pedofilové, a pokud se nezbaví svého „koloniálního myšlení“, budou vyhozeni.

Do toho pokrokáři obviňují zakazující a protestující protivníky z mccarthismu a potlačování svobodné diskuse o rasismu. Ti je viní pro změnu z rasismu a prosazování nové formy marxismu, v níž třídní konflikt utlačovaných a utlačovatelů daný vlastnictvím výrobních prostředků střídá střet daný barvou kůže.

Faktem je, že prosazování teorie někdy svým stylem připomíná léta za železnou oponou, nejen proto, že při školeních se zmiňuje i Angela Davisová, kterou česká starší generace pamatuje jako oslavovanou návštěvnici Gustáva Husáka. Teorie je prezentována ne jako téma k diskusi, ale jako zjevená pravda, pokrok, o němž se nepochybuje. Slogany jako „Je třeba udělat více práce“, „Mlčení je spoluvina“ či „Zamysli se nad svými privilegii“ znějí jako ozvěna prvomájových hesel.

Podobně jako u nás kdysi hrál při přijímání na školy roli správný třídní původ, nedávno v Illinois řešili stížnost učitelky, že její školní okrsek rozhodl, aby se při klasifikaci žáků přihlíželo k jejich rasovému původu.

Martin Luther King byl zavržen, jelikož podle teorie vlastně napomáhal udržování rasismu.

A školení pokračují, protože je těžké jít proti proudu. Například zaměstnanci studií Walt Disney jsou při nich vyzýváni, aby „dekolonizovali svoji knihovnu, přispěli na místní pobočku Black Lives Matter či se podíleli na reparacích“.

Taky se o sobě leccos dozvědí. Třeba když vyplňují seznam „bílých privilegií“, s položkami, díky nimž mají pochopit, jaké problémy mají jiní: „Jsem běloch“, „jsem heterosexuál“, „jsem muž“, „stále se identifikuji s genderem, s nímž jsem se narodil“, „nikdy jsem nebyl znásilněn“, či dokonce „nepoužívám veřejnou dopravu“.
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: USA

Příspěvek od petrp » 25 čer 2021, 23:22

Expolicista Chauvin dostal 22,5 roku vězení za vraždu Floyda :nahlavu:
Před vynesením trestu soudce Cahill řekl, že vydá memorandum o 22 stranách, v němž podrobněji vysvětlí důvody verdiktu. V krátkém vystoupení uvedl, že jeho rozsudek se zakládá na Chauvinově "zneužití postavení a moci a také na mimořádné krutosti vůči Georgi Floydovi" a naopak nijak neodráží "city nebo sympatie". Soudce také připustil , že Floydova smrt komunitě způsobila značnou bolest.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/expol ... a/2056188?
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 26 čer 2021, 07:47

Vizualizace 150 let státního dluhu USA
https://www.zerohedge.com/markets/visua ... ional-debt
Důležitý je konec článku

I když se očekává, že dluh poroste ještě dále, náklady na správu tohoto dluhu se v posledních letech ve skutečnosti snížily .
Je tomu tak proto, že stávající vládní dluhopisy, které byly původně vydány za vyšší sazby, nyní dozrávají a jsou refinancovány, aby využily dnešní nižší výpůjční náklady.
Problém v USA nastane až začnou růst sazby, to stoupne USA obsluha dluhu. Proto FED i přes velkou inflaci drží sazby dole.
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 27 čer 2021, 13:40

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zprav ... roce-2020/
Soud v Georgii je zavalen návrhy na zneplatnění voleb v roce 2020
Soudce v Georgii vyslechl 21. června návrhy na zamítnutí významného volebního případu v Georgii, ale odmítl o nich okamžitě rozhodnout.
Myslím, že je důležité, abych si to v klidu přečetl a přemýšlel o tom," řekl na jednání hlavní soudce vrchního soudu Henry County Brian Amero, který případu předsedá.

Poznamenal, že v případě došlo k přívalu podání, která tvrdí, že během voleb v roce 2020 v okrese Fulton byly započítány podvodné hlasovací lístky .

Soudce neuvedl, kdy bude jeho rozhodnutí oznámeno.

Petice byla původně podána v prosinci 2020. Předkladatelé citovali pozorovatele průzkumů veřejného mínění, kteří hovořili o falešných hlasovacích lístkcích zpracovávaných při sčítání hlasovacích lístků ve State Farm Arena v Atlantě a na dalších místech. Kancelář ministra zahraničí státu Georgia Brada Raffenspergera zkoumá, co se v aréně odehrálo před, během a po volbách.

Úředníci kraje v podáních argumentovali tím, že stížnost by měla být zamítnuta, protože se navrhovatelé snažili zpochybnit volby, ale nesplnili podmínky, aby tak mohli učinili. Právníci kraje argumentovali u soudu 21. června, že navrhovatelé nemají nárok na deklarativní rozsudek, že nemají aktivní legitimaci a že nabízejí pouze „všeobecné stížnosti“.

Právníci navrhovatelů namítali, že jejich klienti jako registrovaní voliči mají legitimaci a že volby nezpochybňují. Petice se zaměřuje na údajné porušování ústavních práv voličů, včetně práv na stejnou ochranu.

Bob Cheeley, jeden z právníků, uvedl, že video z notebooku, kde sledoval volby v roce 2020 v kraji Fulton, které byly nedávno zveřejněny poprvé, bylo možno vidět, jak pracovníci kraje několikrát skenují volební lístky nepřítomných ve State Farm Arena.

„Pokud to není popření stejné ochrany, nevím, co to je," řekl Cheeley.

Předběžné prozkoumání hlasovacích lístků Davidem Sawyerem, expertem, ukázalo, že nejméně 150 hlasovacích dávek nebylo předáno společnosti Raffensperger a že přibližně 30 šarží bylo započítáno dvakrát.

Navrhovatelem navrhované forenzní prošetření 147.000 nepřítomných hlasovacích lístků je nezbytné, aby se zabránilo vložení podvodných hlasovacích lístků do budoucích voleb, zejména s ohledem na to, že úředníci nepřijali žádná opatření k nápravě problémů zaznamenaných ve volbách v roce 2020, uvedl Cheeley. Deset odborníků bylo připraveno použít „vysoce výkonné mikroskopy“ k prohlédnutí každého hlasovacího lístku, aby zjistili, zda jej vyplnil člověk nebo tiskárna.

Kraj odpověděl tvrzením, že souhlasí s navrhovateli, že podvodné hlasovací lístky by se do budoucích voleb neměly započítávat. Právník volebního výboru kraje rovněž uvedl, že hlasovací lístky by neměly být skenovány dvakrát.

Soudce Amero na začátku letošního roku rozhodl, že žalobci mohou získat obrázky nepřítomných hlasovacích lístků, ale obrázky byly pouze v rozlišení 200 bodů na palec (DPI). Odborníci během slyšení minulý měsíc tvrdili, že rozlišení nebylo dostatečně vysoké na provedení řádných analýz, což přimělo soudce, aby souhlasil s tím , aby žalobci mohli jít do skladu hlasovacích lístků a kontrolovat, zatímco pracovníci kraje zobrazovali hlasovací lístky na 600 DPI.

Návštěva však byla zrušena poté, co kraj před několika dny, kdy se měla konat, podal nával návrhů na propuštění.

Soudce uvedl, že návrhy musí být vyslyšeny, než žalobci mohou získat nové obrázky.

Raffensperger, nejvyšší volební úředník státu, minulý týden oznámil, že jeho úřad zjišťuje nepřítomnost formulářů pro přenos hlasovacích lístků, které kraj nedávno uznal, že chybí, ačkoli sonda začala před veřejným prohlášením .

Úředníci okresu Fulton popřeli provinění a tvrdí, že jsou „terčem“ lidí, kteří odmítají přijmout volební výsledky.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 27 čer 2021, 14:06

čierne demokratky a demokrati napádajú bielu rasistku na invalidnom vozíku
https://t.me/TheGreatResetTimes/7073?comment=119507
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Odpovědět