Rusko

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 29 pro 2020, 20:05

https://cz.sputniknews.com/svet/2020122 ... non-grata/
MZV RF: Rusko prohlásilo asistenta vojenského atašé bulharského velvyslanectví za personu non grata
Rusko prohlásilo Mitko Borisova, asistenta vojenského atašé bulharského velvyslanectví v Moskvě za personu non grata. Měl by opustit zemi během 72 hodin. V pondělí o tom informovalo ruské ministerstvo zahraničních věcí.
„Bulharský velvyslanec Atanas Krystin byl 28. prosince pozván na ruské ministerstvo zahraničních věcí, kde mu byla předána nóta ministerstva o prohlášení podplukovníka Mitko Borisova, asistenta vojenského atašé při Velvyslanectví Bulharska v Moskvě, za personu non grata. Diplomatovi bylo nařízeno opustit území Ruské federace během 72 hodin,“ uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.
„Tento krok učinila ruská strana v reakci na prosincové neodůvodněné rozhodnutí Bulharska vyhostit vojenského, leteckého a námořního atašé ruského velvyslanectví v Sofii,“ uvedla ruská diplomatická služba.

Připomínáme, že bulharské ministerstvo zahraničí vyhostilo ruského diplomata pro podezření ze špionáže.

Podle bulharského ministerstva dostal Rus 72 hodin na opuštění země. Ruské velvyslanectví v Sofii upřesnilo, že šlo o vojenského, leteckého a námořního atašé.

Bulharská prokuratura uvedla, že diplomat je podezřelý ze shromažďování vojenských informací.
1 „Předběžné vyšetřování zjistilo, že od roku 2017 do současnosti občan Ruské federace prováděl zpravodajské aktivity, shromažďoval vojenské informace mimo jiné o počtu amerických vojáků, kteří byli v zemi na cvičeních," stojí v prohlášení na webových stránkách dozorčího úřadu.
Ruské velvyslanectví označilo vyhoštění diplomata za bezdůvodné a uvedlo, že takové akce nepřispívají k rozvoji dialogu „ve vojenské sféře a k posílení stability v oblasti Černého moře”. Diplomatický úřad zdůraznil, že si vyhradil právo na odvetu.
Hon na čarodějnice

Bulharské ministerstvo zahraničí v září oznámilo, že dva zaměstnanci ruského obchodního zastupitelství nejsou členy ruského obchodního zastupitelství a byli vyhoštěni ze země kvůli podezření ze „špionáže”.

Jak uvedlo ruské velvyslanectví v Sofii, bulharská strana neposkytla žádné důkazy na potvrzení takových obvinění. Ruské ministerstvo zahraničí pak v rámci odvetného opatření rovněž vyhostilo dva bulharské diplomaty.

V Evropě se pravidelně objevují obvinění na adresu ruských občanů ze „špionáže”. Ruské ministerstvo zahraničí označuje taková obvinění za hon na čarodějnice. Podle oficiální mluvčí ministerstva Marie Zacharovové akce Západu ukazují protiruskou hysterii v zahraničí a ohrožují aktivity ruských odborníků.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16260
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Rusko

Příspěvek od petrp » 30 pro 2020, 11:32

NAVALNYJ je v Rusku vyšetřován kvůli podvodům. Měl zpronevěřit stamiliony rublů
„Hlavní vyšetřovací administrativa Vyšetřovacího výboru Ruska shromáždila dostatečné množství informací, na jejichž základě vůči Alexeji Navalnému a dalším lidem bylo zahájeno řízení na základě několika trestných činů,“ uvedla tisková mluvčí a dodala, že se jedná o podvody velkých rozměrů. Podle informací z vyšetřování, různé fyzické osoby darovaly 588 milionů rublů pro řadu nekomerčních organizací. Jednou z těchto organizací byl i Navalného “Fond boje s korupcí “ a několik dalších organizací. Peníze byly určeny výhradně na cíle těchto organizací. Navalnyj ovšem utratil z této sumy více než 365 milionů rublů (103 milionů korun) na osobní účely, včetně pořizování osobního vlastnictví, materiálních hodnot a placení výdajů, včetně zahraničních dovolených, uvedl ruský Vyšetřovací výbor. „To znamená, že peníze darované lidmi byly zneužity. V současné době probíhá vyšetřování, které směřuje na zjištění všech okolností, a také lidí, kteří byli na tyto činnosti napojeny,“ zmínila Petrenková.

Ruská vězeňská služba dala Navalnému v pondělí ultimátum: buď se vrátí z Německa do vlasti a přihlásí se moskevské správě vězeňské služby do dnešního rána, anebo jej prohlásí za odsouzence, který se v podmínce úmyslně vyhýbá povinné kontrole. Kvůli tomu se může podmíněný trest změnit v reálný, uvedla agentura Reuters. Podmínka má Navalnému podle ní skončit 30. prosince. Navalnyj si odpykává tříapůlletý trest, který mu uložil ruský soud za krádež. Navalnyj vinu popírá a tvrdí, že byl prý odsouzen na pokyn z Kremlu, aby nemohl kandidovat v posledních prezidentských volbách proti Putinovi. Aktivista před časem uprchl z Ruska pod záminkou údajné otravy, aby se vyhnul právě stíhání za své četné kriminální aktivity.

https://www.narodninoviny.cz/navalnyj-j ... ony-rublu/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 30 pro 2020, 18:49

https://echo24.cz/a/S8fCE/moskva-prijal ... stavitelum
Moskva přijala odvetné sankce proti německým představitelům (šéfom nemeckej špionáže)
Moskva přidala na sankční seznam osob, kterým znemožňuje vstup do země, nejmenované vedoucí spolupracovníky německých bezpečnostních a výzvědných služeb, informuje agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Rusko tak reaguje na sankce, které přijala Evropská unie v říjnu proti dvěma ruským občanům a jedné organizaci. Podle Moskvy sankce inicioval Berlín, když obvinil Rusko ze zapojení do hackerského útoku na německý parlament v roce 2015.

Rusko již v květnu odmítlo, že by stálo za útocích na Spolkový sněm, při nichž se do nepovolaných rukou mimo jiné dostala i elektronická korespondence německé kancléřky Angely Merkelové.

V říjnu uvalila Evropská unie sankce na šéfa ruské vojenské rozvědky GRU Igora Kosťukova, který je podle ní za útok spoluodpovědný, a na Dmitrije Badina. Toho viní z provedení operace. Na černé listině ocitlo také takzvané Centrum 85, což je útvar GRU údajně pověřený útokem.

Jména německých představitelů, kteří byli přidáni na sankční seznam, ruské ministerstvo zahraničí neuvedlo. V prohlášení podotklo, že Rusko se několikrát obracelo na německé spolupracovníky rozvědek a nabízelo jim společné odborné konzultace s cílem odhalit původ útoku, tato nabídka se však údajně nesetkala s odezvou.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 02 led 2021, 12:49

https://cz.sputniknews.com/svet/2021010 ... -cecensku/
Islámský stát* převzal odpovědnost za útok na policisty v Grozném v ruském Čečensku
K útoku ve městě Grozný, které je hlavním městem Čečenské autonomní republiky Ruské federace, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát*. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na extremistická média.

„Uplatnil to bez poskytnutí důkazů,“ zdůrazňuje Reuters.

Útok v Grozném
K útoku na policisty došlo v Grozném dne 28. prosince. Dva teroristé s noži se pokusili sebrat policistům zbraně. Jeden policista zemřel, druhý byl zraněn. Útočníci byli na místě zlikvidováni.

Podle lídra Čečenska Ramzana Kadyrova byla zjištěna totožnost útočníků – jedná se o dva bratry, Hasana a Husajna, rodáky z Ingušska. V roce 2012 se přestěhovali do Čečenska a pracovali v pekárně. Vyšetřovací výbor Ruska zahájil trestní řízení kvůli zásahu do života policistů.

Již dříve jsme psali, že v Čečensku byla zlikvidována skupina teroristů. Čtyři ozbrojenci, kteří zahájili palbu na příslušníky silových struktur, byli zlikvidováni v Okťabrském obvodu Grozného v říjnu. Oznámilo to informační středisko Národního protiteroristického výboru.

Podle hlavy Čečenska Ramzana Kadyrova ozbrojenci pocházeli ze zahraničí.
„V Čečenské republice jsme již dávno skoncovali s teroristickými skupinami. O tom, že do regionu dorazili ze zahraničí členové nezákonných ozbrojených skupin, byly bezpečnostní orgány informovány předem. Intenzivně se po nich pátralo. Odhalit teroristy pomohli i místní obyvatelé, kteří včas ohlásili podezřelé osoby v jednom z domů,“ napsal Kadyrov na svůj Telegram.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16260
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Rusko

Příspěvek od petrp » 03 led 2021, 16:04

Připravovaný státní převrat v Rusku: Kdo za ním stál a komu se podařilo rozbít plán - názory expertů
Na začátku roku 2020 byl v Rusku uskutečněn pokus o státní převrat, který byl odvrácen prezidentem Vladimírem Putinem a hlavou MO Ruska Sergejem Šojgu. Detaily skrytého boje po zrnkách shromáždili experti. V Rusku začal rok 2020 náhlou demisí vlády, která se stala překvapením pro mnohé politology a experty. Podle názoru řady z nich se v Rusku jednalo o pokus o státní převrat.
Jednu z prvních verzí o převratu zveřejnil známý ruský konzervativní filozof a spisovatel Vitalij Averjanov. Poznamenává, že události, ke kterým došlo začátkem roku, vůbec neodpovídaly charakteru prezidenta Ruska Vladimíra Putina. Expert poukazuje na to, že ruský lídr je "evolučním politikem", který koná postupně a není nakloněný prudkým změnám v rovnováze sil. Z tohoto Averjanov činí závěr o tom, že jednat příkře a revolučně Putina přinutily okolnosti. Za jediný scénář, při němž je něco takového možné, expert považuje pokus o státní převrat.
"Můj názor je takový: v prosinci prezident dostal definitivní důkazy o spiknutí, které proti němu spřádaly hlavy řady oligarchických klanů a vysoce postavení funkcionáři, včetně členů medveděvské vlády", prohlásil Averjanov během rozhovoru s "Byznys Online". Expert také vyslovil předpoklad, že převrat už byl v běhu a projevoval se neplněním příkazů prezidenta, a také v činech, zaměřených na podrývání důvěry k hlavě státu. K tomu Averjanov vztahuje nepopulární důchodovou reformu.

http://www.novarepublika.cz/2021/01/pri ... u-kdo.html
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

nine_mike
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5231
Registrován: 07 úno 2017, 19:50

Re: Rusko

Příspěvek od nine_mike » 07 led 2021, 18:35

V roku 2020 (za 11 mesiacov) získalo ruské štátne občianstvo vyše 563 000 osôb, čo je o 32% viac ako v predchádzajúcom roku. Každý šiesty cudzinec prebývajúci v Rusku má povolenie na trvalý alebo dočasný pobyt. Počet cudzincov v Rusku sa kvôli covidu v minulom roku významne znížil z 9-11 miliónov v 2019 na cca 6 miliónov v roku 2020.
https://tass.ru/obschestvo/10408213
героизм - это следствие проёба, кого-то выше
“Anyone who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities.” Voltaire

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 13 led 2021, 14:07

https://cz.sputniknews.com/svet/2021011 ... ch-dolaru/
Podíl zlata v ruských rezervách poprvé překonal sumu amerických dolarů
Podíl zlata v ruských rezervách vyrostl na 22,9 % v průběhu roku do 30. června roku 2020. Tato data s půlročním zpožděním zveřejnila ruská centrální banka.

Současné s tím, podíl dolarů klesl v zásobách centrální banky na úroveň 22,2 %. Klesl z předchozí úrovně 24,2 %. Podíl eura se snížil z 30,6 % na 29,5 %. Ruský regulátor také snížil držbu čínské měny na úroveň 12,2 % z 13,2 %.

Podle statistik, které jsou tradičně zveřejňovány se zpožděním půl roku, míra zlata v rezervách ruské centrální banky poprvé v historii převýšila množství amerických dolarů. V monetárních termínech, držení tohoto drahého kovu představuje aktuální hodnotu 128,5 miliard dolarů, zatímco americké měny má Rusko „pouze“ 124,6 miliard dolarů.

Ruské rezervy jsou složeny z monetárního zlata, zahraničních měn a speciálních aktiv, které má ruská centrální banka k dispozici spolu s ruskou vládou. Ve všech případech se jedná o vysoce likvidní aktiva.

Rezervy ruský stát navyšuje v průběhu posledních let a již překonaly sumu půl bilionu dolarů, která byla nastavena ruskými regulátory. Na konci minulého roku rezervy dosahovaly 593,6 miliard dolarů.

Ruská centrální banka zvyšuje své rezervy v euru a juanu od března roku 2018, kdy Washington zavedl sankce proti ruským fyzickým osobám, čímž přinutil Rusko začít hledat jinou cestu, a nevěnovat všechnu pozornost ekonomice v amerických dolarech.

Ruský regulátor také začal svižně odprodávat americké cenné papíry. Jejich držení nyní dosahuje úrovně 3,8 miliardy dolarů (březen 2020), oproti 100 miliardám dolarů v roce 2018.

Rusko přestalo nakupovat zlato v dubnu roku 2020, od té doby se ruské zásoby zlata drží na úrovni 73,9 milionů uncí. Cena zlata ale v poslední době roste, zvýšila se o téměř 25 % v průběhu posledních 10 let, čímž se nevyhnutelně zvýšila jeho hodnota v ruských rezervách.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7555
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Rusko

Příspěvek od IgorT » 15 led 2021, 12:46

Rusko napodobnilo krok USA: Moskva oznámila odstúpenie od Zmluvy o otvorenom nebi

Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin
pred 12 minútami
MOSKVA - Rusko odstupuje od Zmluvy o otvorenom nebi po tom, ako sa z tejto dohody o prieskumných letoch zameraných na budovanie vzájomnej dôvery vlani stiahli USA. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí, informovala agentúra DPA, podľa ktorej zmluva odstúpením dvoch hlavných signatárov stráca význam.
https://www.topky.sk/cl/11/2039551/Rusk ... renom-nebi

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14471
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Rusko

Příspěvek od martanus » 15 led 2021, 12:47

Rusko může pokutovat občany, kteří používají internet Starlink SpaceX přes ruské ISP
Rusové, kteří využívají službu Spacelink Starlink, OneWeb nebo jakéhokoli jiného vyvíjeného poskytovatele neruského satelitního internetu, mohou čelit pokutám ve výši více než 400 USD, zatímco podnikům, které obcházejí drakonický dozorový stát Kremlu, hrozí podle sankce Ars Technica pokuty přes 13 000 USD s odvoláním na ruské vydání Popular Mechanics .
https://www.zerohedge.com/technology/ru ... ssian-isps
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Rusko

Příspěvek od skflanker_ » 17 led 2021, 19:45

Hľadaný Navaľnyj bol zadržaný na letisku Šeremeťjevo
Hľadaný Aleksej Navaľnyj (Алексей Навальный) ktorý bol zaradený do zoznamu hľadaných osôb za porušenie podmienok 2 trestov prípade "Iv Roše" (Ив Роше = sprenevera viac ako 30 miliónov rubľov) + v prípade Kirovlesa (Кировлеса = sprenevera viac ako 16 miliónov rubľov) bol zadržaný na letisku Šeremeťjevo (Шереметьево) - oznámila to Federálna väzenská služba v Moskve. Na zozname hľadaných osôb je od 29.12.2020 za viacnásobné porušenie skúšobnej doby trestu.
Zdroj https://tass.ru/proisshestviya/10480567 + https://ria.ru/20210117/navalnyy-1593427880.html z 17.01.2021
Video zadržania pacienta z Berlínskej kliniky https://vk.com/video-123538639_456265887, dĺžka videa 12 sek.
Zdroj https://vk.com/wall-123538639_1740365 z 17.01.2021

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16260
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Rusko

Příspěvek od petrp » 18 led 2021, 21:35

Zacharová k reakcím o zatčení Navalného: Respektujte právo
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová doporučila zemím, které vyjádřily nespokojenost se zadržením ruského blogera Alexeje Navalného, aby dodržovaly mezinárodní právo. „Co bych chtěla říct panu Salivanovi (stejně jako mnoha dalším zahraničním osobnostem, které zveřejňují předem připravené komentáře): respektujte mezinárodní právo, nezasahujte do národní legislativy suverénních států a řešte problémy ve vaší zemi," napsala Zacharová na své stránce na Facebooku.

Navalnyj byl na seznamu hledaných pro četná porušení podmínek (pravidelně se měl hlásit vězeňské službě) jeho podmíněného trestu v případě Yves Rocher. Začátkem letošního roku podala Federální vězeňská služba u Moskevského soudu Simonovského návrh na zatčení Navalného za vyhýbání se trestu. Za podvod s prostředky společnosti Yves Rocher byl Navalnyj v roce 2014 odsouzen na 3,5 roku ve zkušební době.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zprav ... jte-pravo/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Rusko

Příspěvek od skflanker_ » 18 led 2021, 21:48

Sankcie nie sú sankcie a zbrane nie sú zbraňami - ak ste závislí od ruského priemyslu!
0.jpg
USA "odobrali" zo sankčného zoznamu ruskú firmu ПАО "ВСМПО-АВИСМА" (súčasť holdingu Rostech) = popredného dodávateľa titánu a výrobkov z titánu na svetový trh. Dôvod uvedenia danej firmy na sankčný zoznam boli dodávky danej firmy ako komponenty pre výrobky zobrazené v pravej časti obrázku (ruské zbrane). Po zavedení sankcií ale čoskoro danú firmy zo sankčného zoznamu odobrali = dôvod, ľavá strana obrázku.
Totiž uvedené ruská firma dodáva titánové komponenty a výrobky aj na západ, pričom
Boeing dováža 40% titánových komponentov z tejto ruskej firmy
Airbus dováža 60% titánových komponentov z tejto ruskej firmy
Rolls Royce pre letecké motory dováža 30% titánových komponentov z tejto ruskej firmy
Zdroj https://vk.com/wall-123538639_1742089 z 18.01.2021 + zdroje na podrobnejšie údaje

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 19 led 2021, 00:16

https://cz.sputniknews.com/svet/2021011 ... mestnancu/
Zrcadlová odpověď. Ruské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo vyhoštění dvou zaměstnanců nizozemského velvyslanectví
Rusko vyhošťuje dva nizozemské diplomaty, uvedlo Ministerstvo zahraničí RF. Diplomatické oddělení předvolalo nizozemského Charge d'Affaires Joosta Reintjese a vyslovilo mu rozhodný protest proti bezdůvodnému prohlášení dvou ruských diplomatů za nežádoucí osoby.
„Tento nepřátelský a provokativní krok, stejně jako nové kolo protiruské hysterie organizované Haagem za pomoci provládních médií, prokázalo nedostatek zdravého rozumu a porozumění skutečným problémům v rámci rusko-nizozemských vztahů v nizozemských vládních kruzích a přetrvání tendencí k dalšímu záměrnému podkopávání jejich základů,“ stojí ve zprávě ministerstva.
Proto se Moskva na základě principu vzájemnosti rozhodla vyhostit dva zaměstnance nizozemského velvyslanectví. Budou muset opustit Rusko do dvou týdnů.

Na začátku prosince nizozemské úřady obvinily dva ruské diplomaty ze špionáže a prohlásili je za nežádoucí osoby. Tvrdilo se, že diplomatický status Rusů byl krytím, ale ve skutečnosti mělo jít o důstojníky zahraniční zpravodajské služby.

Nizozemská strana zároveň neposkytla žádné důkazy o protiprávním jednání diplomatů, podotýká ruské velvyslanectví.

Hned tehdy ruské velvyslanectví rovněž prohlásilo, že Moskva přijme odvetná opatření.

„Budou následovat odvetná opatření z naší strany,“ uvedli v diplomatické misi.

V evropských zemích se pravidelně objevují prohlášení o „špionáži“ ruských občanů. Ruské ministerstvo zahraničí nazývá tato obvinění honem na čarodějnice. Jak konstatovala mluvčí resortu Maria Zacharovová, svědčí akce Západu o hysterii za hranicemi a ohrožují činnost ruských specialistů.

Státní duma RF (dolní komora ruského parlamentu, pozn. red.) považuje takové kroky za „démonizaci Ruska na evropském kontinentu“ a zdůrazňuje, že nezůstanou bez odpovědi.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 19 led 2021, 14:14

https://cz.sputniknews.com/svet/2021011 ... cely-svet/
Lavrov varoval, že cenzura v USA je nebezpečná pro celý svět
Rusko doufá, že americká veřejnost nedovolí elitám použít v jejich boji cenzuru, může to mít vážné následky pro celý svět, řekl ruský ministr zahraničí Segej Lavrov.

„Doufejme, že americká společnost přece jen nedovolí elitám, aby ve svém boji jedna proti druhé používaly tuto jasnou cenzuru, která hrubě porušuje ústavu a mezinárodní závazky. Je to ale problém americké společnosti. Když ho nezvládne, nedokážeme s tím nic udělat, v tomto případě však musíme být připraveni, všichni musí být připraveni na následky podobného zkrachování amerického státu, budou to velmi vážné následky na světové aréně. Myslím, že si to všichni uvědomují,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci.
Situace s Telegramem

V USA pohrozili, že připraví Telegram o možnost poskytování jeho služeb. Bude to zajímavé, řekl ministr zahraničí RF Sergej Lavrov.
„Již jsem slyšel, že pohrozili Telegramu zbavením možnosti poskytování jeho služeb, bude to zajímavé,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci k závěrům roku 2020.
Připomněl, že USA jsou účastnickou zemí Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, mezinárodního paktu o občanských a politických právech, Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě z Helsinek, série dokumentů OBSE, Pařížské charty pro novou Evropu a Evropské charty bezpečnosti z roku 1999.
„Ve všech těchto dokumentech je zapsáno: každý člověk má právo na svobodný projev svobodného názoru. Toto právo zahrnuje svobodu vyhledávání, získání a šíření informací a myšlenek všeho druhu nezávisle na státních hranicích, ústně, písemně anebo přes tisk, nebo umělecký projev, nebo jinými způsoby podle vlastní volby,“ poznamenal ministr.
Šestého ledna příznivci prezidenta USA Donalda Trumpa zaútočili na Kapitol po Trumpově projevu na mítinku ve Washingtonu, činnost Kongresu byla přerušena na několik hodin. V důsledků nepokojů zemřela účastnice demonstrace a policista, tři další lidé zemřeli na příčiny nesouvisející s násilím. Poté, co policie vytlačila účastníky nepokojů z budovy Kongresu, schválili kongresmani vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách. Sněmovna reprezentantů Kongresu schválila ústavní žalobu proti Trumpovi za výzvy ke vzpouře.

Twitch, Twitter, Facebook, Youtube a Instagram zablokovaly Trumpovy účty na různou dobu kvůli jeho prohlášením o washingtonských nepokojích 6. ledna. Důvodem byly jeho video a textové projevy k protestujícím, kteří vpadli do budovy Kapitolu ve Washingtonu. Na jednu stranu je vyzval, aby zachovali klid a šli domů, ale na druhou je nazval patrioty a prohlásil, že volby byly zfalšovány.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 20 led 2021, 00:59

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... tlo-650812
Šaškárna. Navalnyj to dobře věděl. Známý právník vnesl do kauzy světlo
„Trapná šaškárna,“ právník Pavel Hasenkopf se vysmál zatčení ruského opozičního politika Alexeje Navalného krátce poté, co přiletěl do Moskvy. Čelí obvinění, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru. Hasenkopf na sociální síti vyjádřil přesvědčení, že Navalnyj chtěl být zatčen, aby mohl hrát „chudinku“.

Jako odborník v oblastech práva Hasenkopf upozorňuje, že zatčení Navalného byl zcela legitimní postup a kolem případu panuje zbytečná komedie. „Jen trapná šaškárna. Když budu odsouzenej nebo propuštěnej na podmínku a nedostavím se včas a bez omluvy k probačnímu úředníkovi, taky mne dá státní zástupce zadržet a policie mne zatkne, jakmile to bude v její moci,“ uvádí na svém facebooku.

Ani nesmí v takovém případě činit jinak: „Zásada oficiality se tomu říká – státní zástupce JE POVINEN stíhat každý trestný čin, o kterém se dozví. A v Rusku tuhle zásadu jistě mají taky. Ergo kdyby ho nezatkli, sami by porušili zákon,“ podotýká.

Navalnyj si byl podle Hasenkopfa velmi dovře vědom toho, co jej čeká. „Navalnyj nepochybně věděl, co se stane, ostatně jeho obhájce to avizoval předem, nepochybně chtěl být zatčen, aby mohl hrát chudinku, tak si protiruské sankce nechte od cesty a šašky si dělejte z někoho jiného,“ napsal a závěrem vzkázal: „Sorry, že kazím vaše protiruské nadšení.“

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl dnes zatčen krátce po svém přistání v Moskvě. Podle svědků byl zadržen před tím, než oficiálně vstoupil na ruské území, když ukazoval pohraniční kontrole svůj pas.

Zatčen byl na základě skutečnosti, že od 29. prosince je na seznamu hledaných osob v souvislosti se „systematickým porušováním“ režimu podmíněného trestu, který mu byl uložen za údajnou zpronevěru několika milionů rublů francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Agentuře Reuters dříve jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

Po přistání letadla Navalnyj ještě stihl dát přímo na moskevském letišti rychlý rozhovor. „Jsem šťastný, že jsem přiletěl, je to můj nejlepší den za posledních pět měsíců. Tady je můj domov. Nemám strach, vím, že mám pravdu a že věci, za které jsem stíhán, jsou vykonstruované,“ citoval politika a blogera portál Meduza.io.

Známý kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina se vrátil do Ruska po několikaměsíčním pobytu v Německu, kde se zotavoval z následků otravy, z níž viní prezidenta a ruskou tajnou službu.

Kromě samotného Navalného bylo v Moskvě na letišti Vnukovo v souvislosti s jeho příjezdem zatčeno 58 osob, uvedl nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 20 led 2021, 01:03

https://echo24.cz/a/SRHjb/nord-stream-2 ... -nedostavi
Nord Stream 2 má nové potíže. Gazprom připustil, že ho nedostaví
Ruský plynárenský gigant Gazprom připustil existenci rizika, že výstavba plynovodu Nord Stream 2 bude kvůli různým problémům, včetně politických tlaků, zastavena nebo úplně zrušena. Firma o tom podle agentury Reuters informuje v prospektu, v němž nabízí prodej eurobondů.

„Při práci na velkých mezinárodních projektech, jako je plynovod Nord Stream 2, jsme čelili a možná se i nadále budeme setkávat s riziky kvůli změnám politických podmínek v různých regionech souvisejících s takovými projekty,“ uvedl Gazprom. „Za mimořádných okolností, včetně politického tlaku, mohou takové změny vést k pozastavení nebo ukončení projektu.“

Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa a zdvojnásobit kapacitu současného plynovodu Nord Stream na 110 miliard metrů krychlových ročně. Gazprom je hlavním investorem projektu a podle jeho informací je plynovod z 94 procent hotov. Plynovod se však stal předmětem sporu mezi Moskvou a Washingtonem.

Projekt za 11 miliard USD (zhruba 237 miliard Kč) byl koncem roku 2019 pozastaven, protože firma pokládající potrubí Allseas odstoupila od projektu kvůli obavám ze sankcí. Práce byly obnoveny minulý měsíc, kdy byl položen krátký úsek potrubí v německých vodách. Hlavní práce se však ještě neobnovily.

Nyní ale opět hrozí pozastavení prací. Německý list Handelsblatt v pondělí napsal, že Spojené státy informovaly německou vládu a další evropské partnery, že uvalí sankce na ruské plavidlo Fortuna, které pokládá potrubí do moře.

Gazprom jako veřejně obchodovaná firma je povinen před nabídkou dluhopisů na trhu v prospektu informovat investory o všech potenciálních rizicích. Pokud by byl projekt pozastaven či zrušen, mohou dodavatelé po firmě požadovat náhradu škod, pokuty, odškodné nebo jiné finanční náhrady.

Americký prezident Donald Trump předloni v prosinci podepsal zákon, který umožňuje uvalit sankce na podniky spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2. Důvodem byly podle něj obavy z nepřiměřeně rostoucího vlivu Ruska a energetické závislosti Evropy na ruských surovinách. Podle analytiků ale za rozhodnutím stála i snaha Spojených států prosadit se na evropském trhu se svým zemním plynem.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 20 led 2021, 12:18

https://cz.sputniknews.com/svet/2021011 ... i-linkami/
Ruský konzulát v New Yorku se potýká s přerušenými telefonními linkami
Americká strana přerušila telefonní linky ruského generálního konzulátu v New Yorku, a to od 18. ledna. Potýkají se i s výpadky internetového připojení, uvedla diplomatická mise Sputniku.
„Od 18. ledna americká strana úplně odpojila všechny městské telefonní linky generálního konzulátu. Pravidelně dochází k výpadkům přístupů na internet,“ uvedl zdroj.
V tomto ohledu podle něj mají ruští občané velké problémy, pokud se chtějí obrátit na konzulát. Podle zdroje se americká strana odkazuje na technické problémy.
„Problém prý nemohli vyřešit během dvou dnů. Toto se nikdy prostě nestalo. A to nemáme jednu ani dvě linky, ale mnohem více. A vypadá to, že byly odpojeny všechny zároveň,“ uvedl.
V této souvislosti diplomatická mise požádala občany, aby zasílali jakékoliv dotazy prostřednictvím e-mailů.

Uzavření konzulátů
Připomeňme dřívější informaci o tom, že Ministerstvo zahraničí USA uvědomilo Kongres o svém záměru definitivně zavřít konzulát ve Vladivostoku a pozastavit činnost diplomatické mise v Jekatěrinburgu.

Uvědomění bylo zasláno ještě 10. prosince. Zavření dvou posledních činných konzulátů v Rusku může být spojeno pravděpodobně se vzájemnými omezeními činnosti ruských a amerických diplomatů zavedenými v roce 2017.

V případě zavření obou konzulátů zůstane jedinou diplomatickou misí USA v Rusku velvyslanectví v Moskvě, kam budou přeloženi někteří pracovníci z Jekatěrinburgu a Vladivostoku.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov nejednou prohlásil, že eventuální zavření generálních konzulátů USA může sotva poškodit rusko-americké vztahy, které nejsou zdaleka v nejlepším stavu.

Koncem prosince roku 2016 se rozhodly USA vyhostit 35 ruských diplomatů, které obvinily z porušování diplomatické činnosti. Byl také uzavřen přístup ke dvěma obytným komplexům – takzvaným „chatám“ stálého zastupitelství Ruska v New Yorku a velvyslanectví ve Washingtonu, které jsou ruským diplomatickým majetkem.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 20 led 2021, 13:31

https://rusvesna.su/news/1611141541
«С бандподпольем в Чечне покончено»: Кадыров сообщил об уничтожении «последнего амира Чечни» (ФОТО 21+)
S banditským zázemím v Čečne sme sa vysporiadali: Kadyrov oznámi zničenie "posledného emira Čečny"
V Čečensku bola počas úspešnej špeciálnej operácie na okraji dediny Katar-Jurt (okres Achkhoy-Martan) zničený gang teroristov Aslan Bjutukaev.

Bjutukaev, ktorý bol nazývaný „posledným emirom Čečenska“, stál za mnohými významnými trestnými činmi: bol organizátorom teroristického útoku na letisku Domodedovo 24. januára 2011, pri ktorom bolo zabitých 37 ľudí a viac ako 160 zranených, a taktiež plánoval teroristický útok v Groznom v decembri 2014: potom sa 14 ľudí stalo obeťami teroristov, 36 bolo zranených.

20. januára oznámil šéf Čečenska Ramzan Kadyrov zničenie Bjutukaeva a jeho gangu a sprevádzal záznam Telegramu zábermi z miesta operácie.

"Zbojnícke podzemie v Čečenskej republike je úplne likvidované!" Bojovníci Špeciálneho policajného pluku ministerstva vnútra v Čečenskej republike pomenovaného po prvom prezidentovi Čečenskej republiky Hrdinovi Ruska Achmatovi-hadžimu Kadyrovovi uskutočnili úspešnú špeciálnu operáciu na okraji dediny Katar-Jurt, ktorej cieľom bolo zničenie 6-členného gangu Aslana Byutukaeva, ktorý bol na zozname federálnych hľadaných.

Skupine banditov sa podarilo vyhnúť sa prenasledovaniu a zrážkam dvakrát. Tretíkrát sa im nepodarilo uniknúť.

Na mieste bolo zabitých všetkých šesť ozbrojencov Bjutukaevovej bandy, nikto nedokázal uniknúť. Už identifikovaní: Bjutukaev Aslan, Saraliev, Bazarkaev Isa, Doršaev.
Splnili sme úlohu, ktorú stanovil najvyšší vrchný veliteľ, nastoliť poriadok a eliminovať teroristov v Čečenskej republike. Všetci ozbrojenci na zozname federálnych hľadaných pod vedením Bjutukaeva boli zabití.
Podal som správu prezidentovi Ruskej federácie o úspešnom zničení gangu, “uviedol Kadyrov a spresnil, že na vývoji špeciálneho operačného plánu sa podieľal on sám i prezident Putin, ktorý„ osobne vykonal úpravy “.

Kremeľ potvrdil, že ruský prezident telefonoval s hlavou Čečenskej republiky, počas ktorého zablahoželal Ramzanovi Kadyrovovi a ďalším účastníkom operácie k zničeniu skupiny Bjutukajevových banditov.

Všetci účastníci špeciálnej operácie budú nominovaní na štátne vyznamenania.
21+ zlikvidovaný samozvaný emír Bjutukaev
trup_byutukaev[1].jpg
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42440
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 21 led 2021, 14:35

https://cz.sputniknews.com/svet/2021012 ... ve-palaci/
Kreml okomentoval zprávy o „Putinově paláci“
Kreml označil vyšetřování opozičníka Alexeje Navalného o „paláci“ Vladimíra Putina v Gelendžiku za neopodstatněný nesmysl a kompilaci. O den dříve tým blogera publikoval materiál, který tvrdí, že prezident postavil palác na pobřeží Černého moře za 100 miliard rublů.

„Víte, že toto téma bylo vytaženo před třemi nebo čtyřmi lety. A tady v tomto případě mlátí prázdnou slámu, už se opakovaně pokoušeli tyto narážky použít. Přičemž často aniž by se sami obtěžovali alespoň minimálně nějak alespoň nikoliv dokázat, ale alespoň ilustrovat, “ uvedl tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Vyslovil předpoklad, že „jedinou novinkou“ bylo použití „kolážových příběhů“.
„Tam v bazénu v určitém paláci jsou záběry Putina plavajícího v Jeniseji, <...> které <...> obešly celý svět. To je takové suché prohlášení,“ vysvětlil mluvčí Kremlu.
Peskov zdůraznil, že prezidentská administrativa „nemá sebemenší touhu se o to zajímat“.

„Již dlouho víme o připravených a připravovaných informačních útocích na hlavu státu. Byly a bohužel budou pokračovat. V tomto případě je prezidentovi přičítáno vlastnictví něčeho, co neexistuje. Veškerý majetek prezidenta Ruska je jím každoročně deklarován a tato prohlášení je každoročně zveřejňována, “ uzavřel.

Putinův tiskový mluvčí navíc vyzval Rusy, aby nepřeváděli peníze „šmejdům“ z Fondu boje s korupcí Alexeje Navalného. Zdůraznil také, že dotyčné vyšetřování je podvod.

Zmíněná nadace je ruským ministerstvem spravedlnosti zařazena do seznamu neziskových organizací vykonávajících funkce zahraničního agenta.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14471
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Rusko

Příspěvek od martanus » 22 led 2021, 09:25

Gruzie vs. Rusko: EÚLP vynesl verdikt. Kdo vyhrál, kdo prohrál?
Читайте больше на https://www.pravda.ru/world/1580897-verdikt/
Stížnost Gruzie na EÚLP byla posuzována téměř 12 let. Soudní proces podali gruzínské orgány 11. srpna 2008.
Konečné slyšení v této věci se konalo u Evropského soudu pro lidská práva 23. května 2018 . Rozhodnutí bylo zveřejněno dnes, 21. ledna 2021. A ruské ministerstvo spravedlnosti na to reagovalo jako první.
Prohlášení ministerstva k tomuto tématu zdůrazňuje, že „na základě výsledků téměř 12 let posuzování případu dospěl EÚLP k závěru, že Ruskou federaci nelze podle Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod činit odpovědnou za incidenty, ke kterým došlo během odrazu útoku ruského vojenského personálu. gruzínská armáda pro mírový kontingent a místní civilní obyvatelstvo v období od 8. do 12. srpna 2008 “.

Kromě toho soud nepodpořil tvrzení gruzínských orgánů o údajnou invazi na území Jižní Osetie ze strany ruských ozbrojených sil na 7. srpna 2008, to znamená před útokem gruzínské armády na město Tskhinval . Připomeňme, že to bylo přesně to, co předchozí prezident Gruzie Michail Saakašvili ospravedlnil ostřelování Cchinvali dělostřelectvem a raketovými systémy s více odpalovacími zařízeními v noci ze 7. na 8. srpna 2008.

Rozhodnutí velkého senátu EÚLP však lze těžko hodnotit jako jasné vítězství Ruska. Zpráva ruského ministerstva spravedlnosti zaznamenává nesouhlas s „řadou závěrů“ soudu. Včetně uvalení odpovědnosti na ruskou stranu za incidenty, ke kterým došlo na území Jižní Osetie a Abcházie po 12. srpnu 2008, a to navzdory skutečnosti, že nebylo prokázáno přímé zapojení ruských vojáků.
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Odpovědět