Ukrajina

Odpovědět
Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 28 říj 2020, 10:07

27.10 Ukrajinská strana odmítla podrobně projednat funkčnost koordinačního mechanismu - JCCC
Zástupci Kyjeva dnes během jednání podskupiny pro bezpečnost odmítli podrobně projednat funkčnost koordinačního mechanismu vytvořeného v reakci na porušování příměří na Donbasu. Uvedlo to zastoupení DLR ve Společném středisku pro kontrolu a koordinaci režimu příměří.

"Ukrajinská strana bohužel kategoricky odmítla podrobně projednat funkčnost koordinačního mechanismu, protože znění předchozího dokumentu považuje za vyčerpávající," uvádí DLR JCCC.

Upřesnili, že zástupci DLR a LLR jako kompromisní možnost navrhli postavit činnost v rámci návrhu plánu - komplexního akčního plánu pro řešení konfliktu v souladu s minskými dohodami, který představili republiky na poslední videokonferenci kontaktní skupiny.

"Avšak vzhledem k tomu, že představitelé oficiálního Kyjeva nemají u žádného z navrhovaných dokumentů jednotný a jasný postoj, nebylo od 10. září dosaženo žádných konkrétních výsledků - od té doby, co ukrajinská strana narušila společnou inspekci OBSE SMM, odsouhlasenou všemi účastníky kontaktní skupiny ohledně porušování jejich vojenských pozic v oblasti osady Shumy, “dodal úřad.

Uvádí se, že v období mezi zasedáními podskupiny zahájily ukrajinské jednotky na území státu palbu 36 krát. Současně se počet útoků ve srovnání s předchozím sledovaným obdobím zvýšil o polovinu. Kyjevská armáda používala těžké minomety, granátomety a ruční palné zbraně. Poziční změny byly zaznamenány jako jedno z nejčastějších porušení opatření na kontrolu a posílení příměří ozbrojenými silami Ukrajiny. Za poslední dva týdny je 23 takových případů. Ukrajinská vojska navíc v rozporu s dalšími opatřeními 11 krát vyslala bezpilotní letadla do vzduchu.

Připomeňme, že dnes probíhala jednání ve čtyřech specializovaných podskupinách za účelem vyřešení konfliktu na Donbasu. Výsledky kola jednání shrne kontaktní skupina 28. října.
https://dan-news.info/politics/ukrainsk ... -sckk.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Ukrajina

Příspěvek od Rado Info » 28 říj 2020, 18:42

Zaměstnanci ministerstva pro mimořádné situace DNR zahájili výcvik nasazení mobilní nemocnice pro pacienty s koronavirovou infekcí. Jednotky se procvičují dovednosti v případě nouze.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 28 říj 2020, 19:13

V reakci na iniciativu Republik ohledně cestovní mapy se Ukrajina zavázala předložit svůj projekt
Výsledkem dnešního kola jednání TCG byl závazek zástupců oficiálního Kyjeva předložit k projednání své protinávrhy k návrhu Cestovní mapy, uvádí tisková služba Ministerstva zahraničních věcí republiky.

"Vítáme, že se ukrajinská strana konečně zavázala vyvinout a předložit vlastní verzi tak důležitého komplexního dokumentu, jakým je akční plán k vyřešení konfliktu v souladu s minskými dohodami." Příští středu očekáváme odpovídající dokument od oficiálního Kyjeva k dalšímu seznámení a analýze.

Doufáme, že tento návrh bude stejně jako verze, kterou jsme poskytli dříve, pokrývat všechny oblasti a záležitosti vyjednávání, včetně dodatků k ústavě, a bude také obsahovat jasné lhůty pro splnění závazků k urovnání, aby účastníci kontaktní skupiny mohli začít diskutovat a dohodnout se na konsolidovaném znění cestovní mapy.

Musí být nalezena shoda a schválen jediný dokument, který bude schválen Nejvyšší radou, čímž se současně potvrdí, že Ukrajina dodržuje minské dohody a jejích zástupci při jednáních mají její mandát. To zase umožní odblokovat práci všech profilových skupin a dosáhnout skutečného a praktického pokroku, “uvedla po setkání kontaktní skupiny Natalia Nikonorová.

Zplnomocněná zástupkyně DLR vyjádřil naději na pokračování účinné práce ve formě písemné výměny návrhů. Teprve poté, co se na jednacím stole objeví písemná stanoviska stran, je možné zahájit věcnou a efektivní práci na všech vyjednávacích směrech.
https://dnronline.su/v-otvet-na-iniciat ... ij-proekt/

Gryzlov: Kyjev se zavázal, že předloží plán řešení konfliktu na Donbasu
Na Ukrajině podpora politických sil prosazujících dialog s Donbassem roste, uvedl ruský vyslanec v kontaktní skupině

Kyjev se zavázal, že do týdne předloží k projednání plán urovnání konfliktu na Donbasu. Oznámil to Boris Gryzlov, zplnomocněný zástupce Ruské federace v kontaktní skupině, na konci svého pravidelného zasedání prostřednictvím videokonference ve středu.

„Na schůzi kontaktní skupiny 14. října zástupci Donbassu navrhli návrh plánu - cestovní mapy komplexního mírového urovnání konfliktu na Donbassu v souladu s minskými dohodami a rezolucí Rady bezpečnosti OSN,“ připomněl. Po dlouhých snahách vyhnout se práci na plánu, dnes se Kyjev konečně zavázal v týdenním termínu předložit svůj návrh cestovní mapy pro všechny otázky, které jsou předloženy v nabídkách Doněcké a Luhanské oblasti. Aby tak mohli být vytvořeny podmínky pro ukončení slepé uličky v jednáních".

"Ukrajinská delegace projevila touhu postoupit, přičemž na sebe vzala konkrétní závazky a termíny přípravy své varianty," zdůraznil Gryzlov. - To je dobrá zpráva. Budeme předpokládat, že dohoda na dohodnuté cestovní mapě, která by měla být schválena Nejvyšší radou a vedením Ukrajiny, dodá impuls v práci kontaktní skupiny.

Na Ukrajině roste podpora politických sil prosazujících dialog s republikami Donbassu - s Doněckou a Luhanskou lidovou republikou, uvedl Gryzlov. „Předběžné výsledky voleb na Ukrajině ukázují rostoucí podporu těch politických sil, které vyžadují, aby úřady zahájily dialog s Doněckem a Luganskem,“ uvedl.

Gryzlov vyzval kyjevské úřady, aby naslouchaly voličům a vrátily se k provádění minských dohod.

"Je jasné, že na této cestě existuje několik překážek, které vytvořily samotné kyjevské úřady," uvedl ruský zplnomocněný zástupce.
https://tass.ru/politika/9842571

Kravčuk vyzval Ruskou federaci a OBSE k vytvoření „akčního plánu“ k vyřešení procesu na Donbassu
Akční plán by měl být vypracován na základě návrhů účastníků konzultací a vývoje na základě výsledků setkání poradců vůdců Normandské čtyřky.

Během dnešního zasedání Trilaterální kontaktní skupiny navrhl vedoucí ukrajinské delegace Leonid Kravčuk, aby Rusko a OBSE vypracovaly „akční plán“ k vyřešení procesu na Donbassu. Informovala o tom tisková služba prezidentské kanceláře.

„Vedoucí ukrajinské delegace Leonid Kravčuk navrhl do týdne připravit akční plán za účasti zástupců Ukrajiny, Ruska a OBSE na odblokování jednání TCG a dalších kroků při provádění minských dohod,“ uvádí se v prohlášení.

Je třeba poznamenat, že by měl být vypracován vhodný akční plán s využitím návrhů účastníků konzultací a vývoje na základě výsledků setkání poradců vedoucích „Normandské čtyřky“, které se konalo v Paříži v září tohoto roku.

Kravčuk dále uvedl, že Ukrajina rovněž připraví svůj návrh akčního plánu na „prokázání naší připravenosti vyřešit naléhavé problémy v činnosti“.

Připomínáme, že 28. října se konalo pravidelné zasedání Trilaterální kontaktní skupiny (TCG) ve formě videokonference za účasti delegací z Ukrajiny a Ruské federace, moderovaných OBSE.
https://112.ua/ato/kravchuk-predlozhil- ... 55379.html

Zajímavé "za účasti delegací z Ukrajiny ...", Kyjev uznává DLR a LLR za ukrajinské delegace? :lol:

Od koho závisí mír na Donbasu? Kdy Ústřední volební komise zveřejní výsledky voleb? - je tam i Kravčuk a mluví o dnešních jednáních TCG.


Prohlášení zástupce zplnomocněného zástupce LLR na jednáních v Minsku Vladislav Deinogo
Zástupci Ukrajiny dnes na schůzi kontaktní skupiny oznámili, že jsou připraveni připravit a předložit k diskusi protiklad vytvořený analogicky s naším návrhem „Akčního plánu (plánu) urovnání konfliktu v určitých oblastech Doněcké a Luhanské oblasti na Ukrajině v souladu s minskými dohodami“ , kterou by mohla schválit Nejvyšší rada Ukrajiny, což by potvrdilo záměry Ukrajiny provádět minské dohody.

Náš návrh „Akčního plánu (plánu) ...“ komplexně definuje kroky pro komplexní politické urovnání konfliktu na Donbasu a zahrnuje všechny oblasti - humanitární, ekonomické i vojenské - založené na politickém základě pro řešení všech rozporů stanovených v minských dohodách.

Očekáváme, že od ukrajinské strany obdrží vyvážený dokument, který bude odrážet vyjednávací pozici Ukrajiny ke všem aspektům našeho projektu, včetně změn Ústavy Ukrajiny, realizace trvalé povahy zvláštního statusu Donbasu a plnohodnotné verze zákona o zvláštním statusu, obnovení sociálně-ekonomických vazeb Ukrajiny a Donbass a rozdělení moci mezi nimi (jak je definováno v balíčku opatření k provádění minských dohod) a ještě mnohem více s konkrétními lhůtami pro každý krok.

Očekáváme, že postoj Ukrajiny ke všem těmto aspektům uvidíme nejpozději 4. listopadu, jak slíbila ukrajinská delegace, což nám umožní zahájit konstruktivní diskusi o našich návrzích a přípravu kompromisního dokumentu.
http://lug-info.com/news/one/zayavlenie ... nego-61321
Naposledy upravil(a) puma dne 28 říj 2020, 20:09, celkem upraveno 2 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14470
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Ukrajina

Příspěvek od martanus » 28 říj 2020, 20:02

Oleh Lyashko se nedostal do Nejvyšší rady
Podle výsledků započtení 100% protokolů zvítězil v doplňovacích volbách do Nejvyšší rady kandidát ve volebním obvodu s jedním mandátem č. 208 v oblasti Černihiv ze strany „Sluha lidu“ Anatolij Gunko. Jeho hlavním oponentem byl vůdce radikální strany Oleh Lyashko.

Podle zveřejněných odhadů hlasovalo pro Gunko 34,1% voličů (21 245 hlasů). Lyashko skončil na druhém místě s podporou 31,78% voličů (19 799 hlasů).
https://www.pravda.com.ua/news/2020/10/28/7271539/
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 28 říj 2020, 20:11

Ruský humanitární konvoj dodá 29. října do DLR a LLR zdravotnické vybavení a vakcínu proti chřipce v hodnotě 400 mil. rublů.
https://dan-news.info/obschestvo/rossij ... zdrav.html

Kravčuk jmenoval nového poradce pro informační politiku Ukrajiny v TCG: Co je o něm známo
Arestovič pracoval v Hlavním zpravodajském ředitelství rozvědky pod vedením Igora Smeška

Arestovič, vojenský publicista a blogger, byl jmenován poradcem pro informační politiku ukrajinské delegace v tripartitní kontaktní skupině pro Donbass. Odpovídající rozhodnutí učinil vedoucí ukrajinské delegace v Tripartitní kontaktní skupině pro urovnání situace na Donbassu Leonid Kravčuk, uvedl Arestovič na Facebooku.

Mám příležitost oznámit, že rozhodnutím vedoucího delegace Ukrajiny o účast v trojstranné kontaktní skupině L. Kravčuka (prezidenta Ukrajiny v letech 1991-94) jsem byl jmenován poradcem pro informační politiku delegace s pravomocí „jednotného hlasu“ informovat média, mezinárodní partnery a lidi na Ukrajině, “řekl.

Alexej Arestovič se narodil v roce 1975 v Gruzii. Studoval na kyjevské škole č. 178 na biologické fakultě univerzity. Tarase Ševčenka, později - v Oděském ústavu pozemních sil.

Studoval také psychologii na ruské umělecké škole „Člověk mezi lidmi“ a teologii na Kyjevském institutu svatého Tomáše Akvinského.

V letech 1999 až 2005 pracoval v Hlavním zpravodajském ředitelství rozvědky za Igora Smeška.

Později působil jako herec v kyjevském divadelním studiu „Černý čtverec“. Zahrál si v rolích v 13 filmech (2005–2012).

Od roku 2016 spolumajitel filmové produkční společnosti „Aegis Films“.
https://zik.ua/news/politics/kravchuk_p ... omo_985309
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Ukrajina

Příspěvek od Rado Info » 28 říj 2020, 21:19

Za pád letadla s kadety na Ukrajině mohly lidské chyby i technika
Za nedávný pád vojenského letounu s armádními piloty a kadety v Charkovské oblasti na Ukrajině může kombinace faktorů - včetně lidského selhání a technických problémů stroje. S výsledky vyšetřování leteckého neštěstí dnes seznámil ukrajinskou vládu vicepremiér a ministr pro strategická odvětví průmyslu Oleh Uruský, píše server RBK-Ukrajina.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... .seznam.cz

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 29 říj 2020, 09:57

Národní agentura pro prevenci korupce (NAPK) uvedla, že rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení elektronického prohlášení blokuje proces jmenování vedoucích představitelů státu, včetně vítězů místních voleb.
Informovala o tom tisková služba NAPK.

"Ústavní soud Ukrajiny připravil Národní agenturu pro prevenci korupce o přístup ke státním registrům nezbytným pro zvláštní kontrolu prohlášení kandidátů na vedoucí pozice ve vládních orgánech. Bez této kontroly nelze oficiálně jmenovat ani jednoho šéfa státního orgánu," uvádí se.

NAPK proto konstatuje, že Ústavní soud zablokoval realizaci výsledků komunálních voleb, protože jmenování kandidátů zvolených do funkcí předsedů krajských a okresních rad a jejich zástupců je možné až po absolvování zvláštních kontrol.

Připomeňme, že 27. října vyhlásil Ústavní soud za nezákonné elektronická prohlášení a zbavil NAPK jeho pravomocí.
https://strana.ua/news/297824-iz-za-otm ... henij.html

27.10 Rozhoduje Nejvyšší rada, nikoli soud. Zelenský komentoval rozhodnutí soudu o odvolání šéfa NABU Sytnik
Prezidentská kancelář označila rozhodnutí okresního správního soudu v Kyjevě o žádosti NABU za ne konečné a uvedla, že výlučný seznam důvodů pro odvolání ředitele NABU je v legislativě jasně uveden a může jej změnit pouze Nejvyšší rada Ukrajiny.

"Na základě reakce NABU na tyto zprávy prohlašujeme, že toto rozhodnutí nelze považovat za konečné, vzhledem k tomu, že se proti němu bude podávat odvolání. S ohledem na odpověď ukrajinského ministra spravedlnosti Denise Malyusky konstatujeme, že NABU byla a zůstává plně fungujícím orgánem pro vymáhání práva." Znovu zdůrazňujeme, že se jedná o důležitou součást efektivního a progresivního rozvoje našeho státu, “uvedl v prohlášení OP.

Kancelář prezidenta také zdůraznila, že platná legislativa obsahuje výlučný seznam důvodů pro odvolání ředitele NABU. „Tento seznam lze změnit pouze rozhodnutím Nejvyšší rady Ukrajiny, nikoli soudem,“ uvádí se ve zprávě.

OP dále připomněla, že se drží principiálního postoje k nezasahování do činnosti soudní moci, avšak poznamenává, že řešení všech sporů, do nichž jsou zapojeny protikorupční státní orgány nebo jednotliví úředníci těchto orgánů, by v žádném případě nemělo poškodit institucionální kapacitu a nezávislost protikorupční infrastruktury.

Prezident také poznamenal, že Ústavní soud Ukrajiny nedávno uznal některá ustanovení zákona „O národním protikorupčním úřadu Ukrajiny“ jako taková, za v rozporu s ústavu.

"Bez ohledu na to, jak toto rozhodnutí někdo hodnotí, je pro ukrajinské poslance objektivní potřeba revidovat ustanovení zákona o NABU a upravit je s přihlédnutím k ústavním normám. Doufáme, že poslanci tento proces nezdrží. Znovu však zdůrazňujeme, že nezávislost i v budoucnu musí být zajištěna institucionální kapacitou NABU, “uvádí kancelář prezidenta.

NABU uvedl, že rozhodnutí okresního správního soudu v Kyjevě ze dne 26. října o činnosti Ukrajinského národního protikorupčního úřadu a ředitele NABU je z právního hlediska zaujaté a absurdní a jeho cílem je blokovat činnosti instituce, která obvinila soudce OASK z rozsáhlého zneužití pravomocí a pokusu o převzetí moci.

NABU zdůrazňuje, že k odvolání z funkce ředitele NABU může dojít pouze z důvodů stanovených zákonem „O Národním protikorupčním úřadu Ukrajiny“.
https://strana.ua/news/297522-ofis-prez ... tnika.html

28.10 Komise Ústavního soudu apelovala na Zelenského, Razumkova a Šmygala kvůli tlaku ze strany NAPK a NABU
Setkání soudců Ústavního soudu Ukrajiny uložilo vedoucímu Ústavního soudu, aby osobně informoval prezidenta Ukrajiny, předsedu Nejvyšší rady a předsedu vlády o tlaku vyvíjeném na Ústavní soud.

„Ústavní soud Ukrajiny byl v posledních několika měsících pod neustálým tlakem státních orgánů, zejména Národní agentury pro boj proti korupci Ukrajiny, Národního protikorupčního úřadu Ukrajiny a některých politiků. Na jednotlivé soudce Ústavního soudu i na soud obecně je vyvíjen tlak s cílem zastavit jeho činnost, podkopat jeho autoritu a ztrátu důvěry veřejnosti, “uvádí se v prohlášení.
https://strana.ua/news/297689-ksu-zajav ... -nabu.html

Zajímavé na tom je snad jen to, že Žvania ve svých vyhlášeních tvrdí a nejen on, že reálná moc, co vládne Ukrajině, není ani prezident, ani parlament, ale jsou to struktury NABU (Národní protikorupční úřad Ukrajiny) a je to takový stát ve státě ovládaný Západem, pro který struktury NAPK zajišťují přístup do Jednotného státního rejstříku prohlášení osob oprávněných vykonávat státní nebo místní samosprávu.
Naposledy upravil(a) puma dne 29 říj 2020, 14:05, celkem upraveno 3 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9871
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Ukrajina

Příspěvek od homer » 29 říj 2020, 11:46

Na Ukrajině rozhodnuto u budování vojenských základen
Ukrajina plánuje vybudovat dvě vojenské základny na pobřeží Černého a Azovského moře. Ukrajina sama však na takové projekty nemá peníze. Mají stát 55 miliard $. Předpokládá se, že budou financovány USA a Spojeným královstvím. Také obsluha vojenských technologií bude zahraniční.
Tak nějak podobně si zřejmě představuje předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová "opětování solidarity projevené NATO" zapůjčením až 300 zdravotníků, kteří nebudou podléhat našim zákonům.
Není sice pravděpodobné, že by Ukrajina byla v dohledné době přijata do NATO, ale infrastruktura už se buduje a tím se může zvýšit naděje na přijetí. Je pravděpodobné, že právě toto stálo za utajovanou schůzkou prezidenta Zelenského v centrále britské tajné služby.
Zelenský vystoupil ve Verchovní radě (parlament) a oznámil tam vojenskou pomoc USA a Spojeného království na "posílení vojenského námořnictva Ukrajiny". Současně oznámil spolupráci s Tureckem při stavbě plavidel, dronů a protiletecké obrany. Podrobnosti vláda neoznámila.
Na Ukrajině existuje prozatím jeden projekt bojového křižníku, který je však pozastaven, protože na něj nejsou peníze. Oznámení projektu je také součástí PR před nastávajícími komunálními volbami. Po volbách lze předpokládat rozpočtové úpravy ve prospěch vojenských kapitol. Veškeré vojenské objekty a jejich vybavení budou konstruovány podle standardů NATO. Počítá se s nákupem britských lodí. Ukrajina má platit za práci zahraničních techniků.
Završení ukrajinské demokracie, suverenity a lidských práv se blíží podobně jako se vyvinulo v Kosovu, kde po bombardování Srbska v roce 1999 USA postavily obrovskou vojenskou základnu. Dolary investované do Majdanu se zúročují.
Zelenský je původním povoláním komik. Další militarizace černomořské oblasti žádná legrace nebude.
https://www.facebook.com/MUdrIDavid/pos ... 0876656755

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 29 říj 2020, 11:59

Voják DLR zahynul v důsledku úderu ukrajinského dronu
Brzy ráno, v oblasti osady Naberežnyje na jihu DLR, ozbrojené formace Ukrajiny (VSU) použily bezpilotní vzdušný prostředek v rozporu s dalšími opatřeními ke kontrole příměří na Donbasu. Podle UNM byl dron vypuštěn ve směru do oblasti, kde se nacházelo ministerstvo pro mimořádné situace DLR, které provádělo práce na vyčištění nevybuchlých min o průměru 82 mm odpálených den předtím z pozic 53. brigády.

"Během letu nad našimi pozicemi byl útočný UAV ukrajinských represivních sil zasažen palbou z ručních zbraní." Během pádu se však dronu podařilo odhodit výbušné zařízení na pozice našich obránců. Je nám líto, že vás informujeme, že obránce naší republiky byl zabit shozenou munici. “ - uvádí se ve zprávě.

Je třeba poznamenat, že se jedná o prvního příslušníka NM DLR, který zahynul v důsledku vojenské agrese Ukrajiny v období po zavedení dalších opatření na kontrolu příměří.
https://dan-news.info/defence/voennoslu ... a-unm.html

Do Lugansku dorazily vozy 99. humanitárního konvoje ruského ministerstva pro mimořádné události
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14470
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Ukrajina

Příspěvek od martanus » 29 říj 2020, 13:09

Evropská unie uvedla, že rozhodnutí Ústavního soudu Ukrajiny, které zablokovalo provádění výsledků komunálních voleb, se může stát základem pro dočasné pozastavení bezvízového režimu.
EU zdůraznila, že nezávislost protikorupčních orgánů je kritériem pro dosažení řady krátkodobých a strategických cílů ve vztazích s Evropskou unií, včetně:

zachování bezvízového režimu;
spolupráce s MMF;
integrace na energetický trh EU (nezávislost NEURC);
šíření režimu vnitřního trhu v oblasti telekomunikací na Ukrajině (nezávislost NKRSI);
integrace do jednotného digitálního trhu.
Evropská unie doporučuje, aby byla zřízena pracovní skupina na vysoké úrovni, která by co nejdříve pracovala na změnách ústavy Ukrajiny.
https://112.ua/glavnye-novosti/v-es-mog ... 55437.html


Ohrožení národní bezpečnosti: Zelenský svolal naléhavé zasedání NSDC
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský svolal naléhavé uzavřené zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany, aby určil opatření pro okamžitou řádnou reakci státu na nové hrozby a výzvy pro národní bezpečnost a obranu.

Jsme nuceni konstatovat, že v poslední době se objevily náznaky, že se některé subjekty snaží revidovat klíčové části společenské smlouvy na Ukrajině, které zajišťují nulovou toleranci ke korupci a jakoukoli formu netransparentnosti ve veřejné správě. To je nepřijatelné.
https://www.president.gov.ua/news/shodo ... rnbo-64889
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 29 říj 2020, 13:39

EU může pozastavit bezvízový styk z důvodu rozhodnutí Ukrajinského Ústavního soudu
EU doporučuje vytvořit pracovní skupinu, která bude studovat změny ústavy Ukrajiny

Evropská unie uvedla, že rozhodnutí Ústavního soudu Ukrajiny, které zablokovalo provádění výsledků komunálních voleb, se může stát základem pro dočasné pozastavení bezvízového režimu. Uvedl to ukrajinský velvyslanec v EU Mykola Tochitsky ve svém dopise místopředsedkyni vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Olze Stefanišině, uvádí zpráva „Evropské Pravdy“.

Jak zatím neoficiálně zaznamenávají naše kontakty, rozhodnutí Ústavního soudu Ukrajiny N 13-r/2020, kterým byly zrušeny klíčové protikorupční pravomoci NAPK, trestní odpovědnost za nepřesné prohlášení, je dostatečným důvodem, aby Evropská komise zahájila mechanismus dočasného pozastavení bezvízového režimu,“ píše se v dopise.

Bezvízový režim lze pozastavit z důvodu odchýlení se třetího státu od kritérií, podle nichž byl bezvízový režim zaveden.

Tajemník NSDC Danilov uvedl, že rozhodnutí některých státních orgánů představují hrozbu pro národní bezpečnost Ukrajiny. Zároveň nenaznačil, která rozhodnutí státních orgánů představují hrozbu.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský svolal naléhavé setkání členů NSDC a zdůraznil potřebu projednání návrhů zákonů, které budou dále bránit vzniku krizových situací. Zelenský je předloží Nejvyšší radě jako naléhavé.

Jak bylo uvedeno, Ústavní soud Ukrajiny zablokoval provádění výsledků komunálních voleb. Soud odňal NAPK přístup do státních rejstříků, které se používají k provádění kontroly prohlášení kandidátů na vedoucí pozice ve vládě. V tomto ohledu nelze do funkce oficiálně jmenovat ani jednoho představitele státních struktur.

Ústavní soud Ukrajiny dříve prohlásil za protiústavní ustanovení o trestní odpovědnosti za prohlášení nepravdivých informací, což vyvolalo silnou negativní reakci jak u donucovacích, tak u kontrolních orgánů. Podle rozhodnutí Ústavního soudu je trestní odpovědnost za uvedení nepravdivých informací pro osobu „nepřiměřeným trestem“.
https://112.ua/glavnye-novosti/v-es-mog ... 55437.html

Zelenský svolává naléhavé zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský svolal naléhavé zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany (NSDC) s cílem stanovit opatření pro okamžitou reakci státu na ohrožení národní bezpečnosti. To bylo oznámeno na prezidentových webových stránkách.

Je třeba poznamenat, že schůze se bude konat za zavřenými dveřmi.

"Devastující rány způsobené úspěchy země v boji proti korupci na Ukrajině nelze ignorovat. Musíme provést okamžité a tvrdé posouzení rozhodnutí jednotlivých subjektů, jejichž jednání se stává společensky nebezpečné," uvedl Zelenský.
https://112.international/politics/zele ... 56021.html

Místní volby, den pátý: Co je známo o výsledcích hlasování
Řekneme vám, kdo již začal počítat hlasy a jaké jsou výsledky
https://112.ua/glavnye-novosti/mestnye- ... 54979.html

Obnovení milionových platů zahraničním "dozorcům" – je povolební facka ukrajinskému lidu - Prohlášení OPPŽ
Ze-moc je plně závislá na zahraničních věřitelích. Jsou to jejich, ne ukrajinského lidu "služebníci" a realizují své skutečné pány. Proto místo předvolebních slibů občanům si pospíšil vyhověl požadavkům MMF a EU a zrušil omezení platů managementu a členům dozorčích rad státních firem. To znamená, že zahraniční dozorci budou opět dostávat miliony, tahat peníze z ukrajinských podniků, parazitovat na chudobě ukrajinských rodin a krizi naší ekonomiky. I když po rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení povinného podávání elektronických prohlášení nebylo možné platy zvýšit, tak ale peníze mohly směřovat na nákup léku na COVID-19.

V zemi zuří epidemie. V rozpočtu nejsou peníze. Chybí peníze na nemocnice a léky. Občanům jsou odepřeny dotace a dávky. Lidé jsou nuceni přežít za mizerné platy a důchody. Přední podniky utrpěly mnohamiliardové ztráty. Jak se s tím vyrovnat nikdo v Ze-moci neví a pomáhat lidem nechce. Jsou schopni pouze vyměnit suverenitu za dluhy, prodat zemi, podniky a zničit Ukrajince.

Opoziční Platforma - Pro Život bude usilovat o úplnou změnu vládního kurzu. Ukrajina potřebuje navrátit suverenitu, rozbít začarovaný kruh zadlužení a vnější závislosti. Zavřít všechny "krmítka" pro agenty vnějšího vlivu a zavést přísná omezení platů ve státních firmách. Změnit priority rozpočtové politiky a místo garancí superhrubé mzdy věřitelům poslat peníze na podporu medicíny, školství, investice do ekonomiky a podporu občanů.

Vidíme, že drtivá porážka v komunálních volbách nebyla poučením pro moc. "Služebníci" i nadále považují ukrajinské občany za bezvýznamné, "nekvalitní" lidi, jejichž názor lze ignorovat. Nic se nezměnilo. Aby na Ukrajině zavládl mír a mohl začít rozvoj, je nutné úplně vyměnit zkrachovalou vládu.
https://112.ua/mnenie/vosstanovlenie-mi ... 55445.html

Opoziční Platforma - Pro Život hlásí pokusy o rozsáhlé zfalšování volebních výsledků v Mariupolu
V Mariupolu se „Služebníci lidu“ společně s „blokem Vadima Bojčenka“ snaží zfalšovat volební výsledky, aby umožnili prezidentské straně vstoupit do městské rady.

Podle protokolů s mokrou pečetí od okrskových volebních komisí, jejichž ověřené kopie jsou v rukou zástupců OPPŽ, získali „Služebníci lidu“ pouze 4,7% hlasů, což znamená, že strana nevstoupila do městské rady v Mariupolu.

Ale během poslední noci se situace dramaticky změnila - podle protokolů regionálních komisí získávají „Služebníci lidu“ 5,1% hlasů.

Podle našich údajů se „Služebníci lidu“ snaží „snížit“ požadované procento hlasů zvýšením počtu neplatných hlasovacích lístků v protokolech okresních komisí - to uměle zvyšuje procento odevzdaných hlasů pro každou ze stran, aniž by se kvantitativně změnil počet hlasů.

Zástupci Služebníka lidu navíc prostřednictvím svých patronů ze strany bloku Vadima Bojčenka začínají zveřejňovat informace s „konečnými“ výsledky hlasování obyvatel Mariupolu v jejich hromadných sdělovacích prostředcích. Pokud spočítáme procenta získaná všemi stranami účastnícími se volebního procesu, celkový počet hlasů se vyšplhal na 104,29%, což naznačuje, že falšování proběhlo ve spěchu a došlo k hrubé matematické chybě, která bude bezpochyby opravena při vyhlášení konečných výsledků.

Zástupci naší strany mají protokoly s mokrými pečetěmi všech okrskových komisí, díky nimž můžeme snadno dokázat, kde a jak byly výsledky zmanipulovány.

Opoziční Platforma - Pro Život již připravuje žalobu s cílem prokázat falšování volebních výsledků. Za padělání protokolů hrozí pachatelům trestní odpovědnost až 10 let vězení.
https://112.ua/mnenie/oppozicionnaya-pl ... 55478.html
Naposledy upravil(a) puma dne 29 říj 2020, 18:06, celkem upraveno 3 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 29 říj 2020, 17:56

Zelenský uvedl, že systém elektronických prohlášení bude fungovat i přes rozhodnutí Ústavního soudu. Prezident nařídil připravit a zaslat návrhy do Nejvyšší rady k obnovení systému

Kód: Vybrat vše

https://112.ua/glavnye-novosti/zelenskiy-zayavil-chto-sistema-e-deklarirovaniya-budet-rabotat-nesmotrya-na-reshenie-ksu-555482.html


Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský se obrátil na bezpečnostní orgány s žádostí o prošetření všech podrobností rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení řady ustanovení protikorupční legislativy. Prezident to řekl na zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany, informuje tisková služba Kanceláře prezidenta.
"Hlavní otázka je. Proč toto rozhodnutí Ústavního soudu Ukrajiny vůbec nastalo? Jaká je motivace v tomto rozhodnutí? Jaký legislativní rámec spadal pod rozhodnutí Ústavního soudu a co přesně ... zde bych chtěl požádat naše bezpečnostní orgány o zjištění všech podrobnosti, které vedly k tomuto rozhodnutí, “řekl prezident.
https://112.ua/glavnye-novosti/otmena-e ... 55488.html


Nová „mluvící hlava“ Kyjeva v kontaktní skupině může vést jednání k dalšímu zablokování - názor
Nový poradce ukrajinské delegace v kontaktní skupině Alexej Arestovič má v úmyslu uvést proces vyjednávání do dalšího zablokování a přispět k narušení provádění minských dohod. Toto stanovisko dnes vyjádřil vedoucí ústředního výkonného výboru veřejného hnutí „Doněcká republika“ Alexej Muratov.

"Arestovič je typický oportunista a manipulátor." Vždy sloužil s vládnoucími elitami jako "nezávislý, bez ohledu na jejich politický směr, a nyní se pokouší ovlivňovat mysl Ukrajinců na svých „psychologických školeních“. S vypuknutím války na Donbassu se jako „všichni hurá vlastenci“ stal současný „mluvčí TCG“ hrdinou Ukrajiny. V roce 2017 však vážně otočil s tím, že není vlastenec, a lhal obyvatelům ukrajinské kolonie o všem, co se dělo v takzvané zóně ATO, “uvedl Muratov.

Poznamenal, že Arestovič si říká „velmi barevná postava“. Obyvatelé Donbasu ani Ukrajinci se však o jeho „rozmanitost“ nezajímají. Otázka je jiná: nový představitel Ukrajiny je podle Muratova horlivým rusofobem, klasickým představitelem válečné strany, o čemž svědčí mnoho rozhovorů, kde předpovídá zhoršení vojenského konfliktu na Donbasu v letech 2020–2021.

„Mluvící hlava“ ukrajinských vyjednavačů před svým povýšením na kariérním žebříčku otevřeně prohlásila, že Ukrajina válku neskončí. Podle Alekseje Arestoviče je válka luxusním oblekem a sociální politika na „náměstí“ nemá žádný význam. Od takového charakteru tedy nelze očekávat nic, kromě narušení minských dohod. Za hlavní cíl Arestovič považuje vstup do NATO. Zcela bez studu vyhlašuje, že cena, kterou Ukrajinci zaplatí za vstup do aliance, je velká válka s Ruskem, “dodal Muratov.

Včera bylo oznámeno, že vedoucí ukrajinské delegace v kontaktní skupině Leonid Kravčuk jmenoval herce a bloggera Alexeje Arestoviče jako poradce delegace pro informační politiku s autoritou mluvit za delegaci a informovat média.

Vyjádřil důvěru, že obyvatelstvo Ukrajiny v svých sympatiích již vytrvale směřuje k Ruské federaci.

"Proces návratu Ukrajiny pod křídla Velkého Ruska již začal. Spustili to sami, aniž by si to uvědomili kriminální a prolhaní ukrajinští činitelé, kteří prováděli totální genocidu ukrajinského obyvatelstva. Jedině Velké Rusko pomůže pozvednout zemi, kterou západní kurátoři a jejich "žoviální" loutky potopili na úplné dno," shrnul Muratov.

Na fotografii - Alexej Arestovič v různých rolích
Obrázek
https://dan-news.info/politics/novaya-g ... nenie.html

Tři roky lhal o Donbassu, rok nadával Zelenskému. Kdo byl jmenován „hlasem“ ukrajinské delegace v Minsku
https://strana.ua/news/297721-aleksej-a ... basse.html

Nyní vše půjde na Donbassu jako hodinky ...
Naposledy upravil(a) puma dne 29 říj 2020, 20:00, celkem upraveno 2 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 29 říj 2020, 18:57

Zvláštní status do roku 2050. „DLR / LLR“ navrhly svůj vlastní plán návratu na Ukrajinu. Kravčuk slíbil, že odpoví
Návrh „cestovní mapy“ z „DLR / LLR“ obsahuje 15 bodů.

1. Koordinace nových, posílených opatření příměří (je typické, že strany mluvy pouze o Ukrajině a ORDLO. Rusko tam není zmíněno, což se s největší pravděpodobností pokusí změnit v kyjevské verzi dokumentu).

Datum není uvedeno, bude nutné jej uvést.

2. Do tří dnů po schválení tohoto plánu v Nejvyšší radě a jeho vstupu v platnost strany předloží seznamy pro výměnu vězňů ve čtyřech kategoriích: „ustanovený - souhlasil s výměnou“, „dohodnout se na výměně - připraven k výměně“, „neustanovený - nesouhlasí s výměnou" a "nepřipraven".

Poté se musí do 15 dnů vyměnit všichni ti, kteří souhlasí a jsou připraveni na výměnu, a začít se připravovat na vydání první kategorie.

3. Do deseti dnů od vstupu usnesení Nejvyšší rady v platnost schválí strany plán odminování pro 19 oblastí a zahájí práce na plánu odmínování podél celé kontaktní linky.

4. Současně začíná uvolňování vojsk v sektorech: Slavyanoserbsk, Petrovka, Nizhneteploe, Grigorovka a začíná se pracovat na vytvoření plánu všeobecného uvolnění vojsk.

5. Zelenský předloží do 30 dnů po vstupu rozhodnutí Rady v platnost návrh zákona „O změnách ústavy Ukrajiny (pokud jde o decentralizaci moci)“. Stanoví následující přechodná ustanovení:

- Jako součást Ukrajiny je vytvořen samostatný okres Doněcké oblasti a samostatný okres Luhanské oblasti. Fungují do roku 2050. Zvláštnosti jejich samosprávy a pravomocí všech tamních úřadů jsou určovány samostatným zákonem Ukrajiny.

- Navíc tento článek ústavy, stejně jako zákon, který jej doplňuje, nelze změnit bez souhlasu obyvatel určitých regionů, který je vyjádřen v referendu. Je pravda, že takové referendum nemůže proběhnout dříve než v roce 2045 a později než v roce 2049.

6. Spolu s ústavním zákonem se provádějí změny zákona o zvláštním statusu určitých okresů Doněcké a Luhanské oblasti, které musí být předem schváleny v TCG.

Pojďme se zabývat podstatou tohoto zákona zvlášť.

Jak chce „DLR a LLR“ prosadit zákon o zvláštním statusu
Příloha 2 „Cestovní mapy“ uvádí, co je třeba zahrnout do návrhu zákona o zvláštním statusu. V zásadě je navržen nový dokument, který se velmi liší od toho, co máme dnes.

Opakuje myšlenku, že každé změna stavu v DLR a LLR může nastat až po referendu, v kterém hlasovalo nejméně 20% obyvatel regionu, kteří v něm žili posledních pět let.

Rovněž se uvádí, že rozmístění jednotek Ozbrojených sil Ukrajiny na určitých územích je povoleno pouze se souhlasem regionálních rad Doněcka a Luganska. Totéž se uvádí o masových akcích: lidé ze zbytku Ukrajiny nebo cizinci se nesmějí shromažďovat více než ve sto lidech bez zvláštního povolení úřadů.

Administrativně je ORDLO rozděleno na sídelní, vesnické, okresní a městské rady. Jsou voleni obyvatelstvem. A také do Doněcké a Luganské okresní rady, které jsou voleny místními radami nižší úrovně. Starostové a vedoucí okresů jsou voleni podle stejného principu: obyvatelstvo volí každého, kromě vůdců okresních rad Doněcka a Luganska, které volí poslanci.

Je naznačeno, že místní výkonná moc jedná v souladu s právními předpisy Ukrajiny, které se týkají hlavních okresů a v budoucnu prefektů.

Hlavní centra místní správy - okresní rady Doněcku a Lugansku - fungují podle zákonů Ukrajiny, které se vztahují k místní správě, ale mají další pravomoci:
  • řešit problémy administrativně-teritoriální struktury v ORDLO
  • místní referenda a volby
  • správa majetku územních společenství, půdy, podloží, vod a dalších přírodních zdrojů území
  • tvorba místních rozpočtů podle zákonů Ukrajiny, která upravují převod daní a poplatků konkrétně pro ORDLO
  • přeshraniční hospodářská spolupráce s Ruskou federací s přihlédnutím k obecným celním a měnovým pravidlům Ukrajiny
  • definice úředních jazyků s přihlédnutím ke stavu státního jazyka Ukrajiny
  • vymezení pravomocí lidové milice - s přihlédnutím k zákonu, který vymezuje funkce NM s ukrajinskou národní policií
  • koordinace jmenování vedoucích státních zastupitelství a soudů
  • stanovení svátků a památných termínů
To znamená, že se v zásadě jedná o stejný zákon o zvláštním postavení, jaký je nyní. Pouze napsáno podrobněji a vyplně odkazy na právní předpisy Ukrajiny. Klíčové věci zůstávají: vliv ORDLO na soudy, státní zastupitelství, policii, určení statusu ruského jazyka a zvláštního ekonomického statusu - včetně vztahů s Ruskou federací.

Volby, lidové milice, hranice
Pojďme ale dále k bodům „cestovní mapy“.

7. Sedmý odstavec doplňuje příběh zvláštním statusem Donbassu o nové návrhy zákonů, které zavede Zelenský: o vymezení daní a poplatků, majetku a pravomocí mezi národní policií a Lidovými milicemi. A také o amnestii a nediskriminaci osob, které se účastnily konfliktu na Donbassu.

Další návrh zákona se týká konání předčasných voleb v ORDLO. A o zrušení nebo změna tří skandálních zákonů Ukrajiny: o vzdělávání, o státním jazyce a o znovuzačlenění Donbasu.

Před předložením Radě musí být tyto dokumenty koordinovány se zástupci jednotlivých okresů (tj. V rámci TCG).

8. Navrhuje se, aby všechny tyto zákony (s výjimkou ústavního) byly dočasně platné ode dne zveřejnění. A získají trvalý účinek poté, co OBSE uzná volby v ORDLO jako platné.

9. A teprve po schválení všech těchto zákonů Nejvyšší radou dojde do 10 dnů k nové výměně vězňů - osob uvedených výše jako „ustanovený - souhlasím s výměnou“. A také se začíná s všeobecným odminováním, úplným odvodem vojsk a sepsáním plánu na obnovení činnosti bank a penzijního fondu v Doněcku a Lugansku.

10. Do tří měsíců po vstupu těchto zákonů v platnost se formují oddíly lidové milice ORDLO a probíhá stažení zahraničních ozbrojených formací z území Ukrajiny a odzbrojení nelegálních skupin pod kontrolou OBSE.

11. Volby do územních společenství ORDLO se konají nejpozději pět měsíců po přijetí zákonů uvedených v odstavcích 6 a 7.

12. Poslanci regionálních rad v Doněcku a Lugansku jsou voleni nejpozději 30 dnů po volbách v územních společenstvích. Po celou dobu fungují orgány „DLR“ a „LLR“, aby se nenarušily životně důležité činnosti území. „Republiky“ jsou po volbách zastupitelstvem Doněcku a Lugansku rozpuštěny.

13. Po volbách jsou vyhrazeny dva měsíce na přesun části hranice s Ruskem na Ukrajinu. Provádějí jej místní volené orgány společně se zástupci Ruské federace.

14. Dva měsíce po převodu hranice musí Ukrajina zrušit ekonomickou blokádu a vrátit státní instituce na území ORDLO. Doněck a Lugansk současně ruší svoji správu nad dříve „znárodněných“ podniků (tj. Jsou vráceny svým bývalým vlastníkům).

15. Tři měsíce po přijetí zákonů o Donbassu musí kabinet ministrů po dohodě s ORDLO přijmout program obnovy regionu. Který v určitých regionech vstupuje v platnost dnem jmenování výkonné moci.

Rovněž v „DLR / LLR“ sepsali návrh usnesení Nejvyšší rady, které tento plán legalizuje a zmocňuje k jednání třístrannou kontaktní skupinu.

Hlavní ústupky. Co tyto věty znamenají.
Zástupci separatistů na Minských jednáních obecně navrhli novou verzi minských dohod. V původní bylo jen 13 bodů. V novém dokumentu jsou další dva. Zároveň jsou zachována hlavní ustanovení Minsku-2 v návrzích Doněcku a Lugansku. A ještě podrobněji rozvedené než dříve.

Navenek vypadá dokument více kompromisně než původní „Minsk“. Neustále se odvolávají na ukrajinské zákony. Ve skutečnosti se navrhuje změnit nebo úplně přijmout několik návrhů zákonů, které budou upravovat vztahy mezi Donbassem a zbytkem Ukrajiny. A znovu - „po dohodě s ORDLO“.

Plán jasně neuvádí, kdy by změny ústavy měly začít platit. A kdy by je Nejvyšší rada měla přijmout. Zároveň bylo v Minsku-2 jasně uvedeno, že hranice se po změně ukrajinské ústavy definitivně přesune (to znamená, že zvláštní status se stane trvalým). Nová verze tuto vazbu nemá.

Zvláštní status není trvalý, ale je navržen na 30 let. To jsou dva hlavní „ústupky“ dokumentu ve srovnání s Minsk-2.
Zbytek víceméně odpovídá tomu, co je uvedeno v minských dohodách.

Existuje také několik důležitých akcentů. Například se jasně uvádí, že podniky budou vráceny ukrajinským vlastníkům a ozbrojené formace, které jsou mimo rámec ukrajinské legislativy, budou staženy nebo odzbrojeny (v druhém případě se zjevně jedná o odzbrojení „armádního sboru“ „DLR / LLR“. (i když je možné, že některé z nich budou podle logiky dokumentu transformovány na „lidové milice“ a legalizovány v ukrajinské právní oblasti).

To znamená, že Moskva a „DLR / LLR“ učinily Kyjevu určité ústupky, které by teoreticky měly přimět ukrajinské orgány k podobným kompromisům.

Zda se to podaří, se ukáže za týden, kdy Kravčuk předloží nebo nepředloží své návrhy na plány separatistů.

Všimněte si, že zatím to nic nenaznačuje. Samotná skutečnost, že ukrajinská strana se k přípravě jakýchkoli cestovních map vůbec nevyjadřuje, je výmluvná.

Celkově lze říci, že současný oficiální postoj ukrajinských orgánů zásadně odporuje všemu, co bylo navrženo z DLR / LLR v mnoha bodech, z nichž dva jsou klíčové: odmítnutí pozměnit ústavu a odmítnutí uspořádat volby, dokud nebude převedena kontrola nad hranicí.

Zbývá tedy jen počkat, co ukrajinská strana zapíše do své „cestovní mapy“ a zda se vůbec objeví.
https://strana.ua/news/297891-dorozhnaj ... raina.html
https://drive.google.com/file/d/1D5Jicm ... Qpclp/view

Kabinet nařídil NAPK, aby okamžitě obnovila přístup do registru prohlášení úředníků
NAPC by měl občanům poskytnout přístup do rejstříku prohlášení úředníků a poskytnout mechanismus jejich zvláštního ověřování.

Připomeňme, že Ústavní soud Ukrajiny zablokoval provádění výsledků komunálních voleb. Soud zbavil NAPK přístupu do státních rejstříků, které se používají ke kontrole prohlášení kandidátů na vedoucí pozice ve státě. V tomto ohledu nelze do funkce oficiálně jmenovat ani jednoho představitele státu.

Ústavní soud Ukrajiny dříve prohlásil za protiústavní ustanovení o trestní odpovědnosti za uvedení nepravdivých informací. Podle rozhodnutí Ústavního soudu je trestní odpovědnost za uvedení nepravdivých informací pro osobu „nepřiměřeným trestem“.

Prezident Ukrajiny zase řekl, že systém elektronického přiznávání příjmů bude i přes rozhodnutí Ústavního soudu pokračovat ve své činnosti.

Podle Zelenského navíc Nejvyšší rada v blízké budoucnosti zaregistruje návrh zákona o obnovení integrity Ústavního soudu.
https://112.ua/glavnye-novosti/kabmin-o ... 55498.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 30 říj 2020, 07:42

Zelenský předložil Nejvyšší radě návrh zákona, který odvolává soudce Ústavního soudu Ukrajiny a obnovuje zákon o prohlášeních, který zrušili
Návrh zákona navrhuje:

1) prohlásit za nespravedlivé (neplatné) rozhodnutí Ústavního soudu Ukrajiny č. 13-r / 2020 ve věci č. 1-24 / 2020 (393/20) přijaté v soukromých zájmech soudců Ústavního soudu Ukrajiny, svévolné a nepřiměřené, v rozporu se zásadou právního státu a popírat evropská a euroatlantická volba ukrajinského lidu;

2) zajistit kontinuitu norem trestního zákoníku Ukrajiny, zákona Ukrajiny „O prevenci korupce“ bez ohledu na přijetí rozhodnutí Ústavního soudu Ukrajiny ze dne 27. října 2020 č. 13-r / 2020 ve věci č. 1-24 / 2020 (393/20);

3) ukončit působnost složení Ústavního soudu Ukrajiny, který jednal v soukromých zájmech a v rozporu se zájmy lidí, kteří jsou nositeli moci a jediným zdrojem suverenity;

4) zajistit výběr a jmenování soudců Ústavního soudu Ukrajiny způsobem stanoveným Ústavou Ukrajiny a zákonem Ukrajiny „O ústavním soudu Ukrajiny“.

Znění návrhu zákona uvádí, že nutnost přijetí tohoto zákona je vysvětlena skutečností, že:

Dne 27. října 2020 Ústavní soud Ukrajiny rozhodl v případu ústavního návrhu 47 poslanců Ukrajiny o uznání určitých ustanovení ukrajinského zákona „O prevenci korupce“ a trestního zákoníku Ukrajiny za protiústavní, aniž by to řádně odůvodnil;
takové rozhodnutí v zásadě jde nad rámec ústavního podání, podle něhož byla příslušná ustanovení prohlášena za protiústavní;
Ústavní soud prostřednictvím manipulace se uchýlily k rozhodnutí řešení № 13-R / 2020 v případě № 1-24 / 2020 (393/20);
je třeba zajistit zachování evropské a euroatlantické volby ukrajinské společnosti, dodržování zásady právního státu ze strany ústavních orgánů, eliminovat ohrožení národní bezpečnosti Ukrajiny a zajistit soulad se zásadou právního státu stanovenou Ukrajinskou ústavou.

Připomeneme, že dříve Ústavní soud Ukrajiny uznal protiústavní ustanovení o trestní odpovědnosti za prohlášení nepravdivých informací, které vyvolalo kritiku jak donucovacích, tak kontrolních orgánů. Podle rozhodnutí Ústavního soudu je trestní odpovědnost za uvedení nepravdivých informací pro osobu „nepřiměřeným trestem“.
https://112.ua/politika/zelenskiy-vnes- ... 55523.html

Ústavní soud připravuje zrušení zákona o úplné ukrajinizaci a zákona o prodeji pozemků - vedoucí NAPK
Skandál kolem rozhodnutí Ústavního soudu Ukrajiny, který prohlásil nezákonná elektronická prohlášení úředníků, nadále hoří.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský naléhavě předložil Radě návrh zákona požadující rezignaci celého složení Ústavního soudu a šéf NAPK Oleksandr Novikov uvedl, že Ústavní soud se chystá zrušit Nejvyšší protikorupční soud, zákon o jazycích (známý také jako zákon o celkové ukrajinizaci) a zákon o prodeji pozemků.
https://strana.ua/news/298012-aleksandr ... novit.html

Ukrajinská delegace iniciuje naléhavé zasedání bezpečnostní podskupiny v TCG kvůli zhoršení na Donbasu
Ukrajinská delegace iniciuje naléhavé zasedání podskupiny pro bezpečnost v TCG kvůli zhoršení na Donbasu. Informovala o tom tisková služba TKG na stránce Facebooku.

"Dnes 30. října v 0:28 střílel nepřítel ze směru od Pikuzy na Vodyanoye pomocí AGS a granátometů. V důsledku ostřelování byli zabiti dva vojáci ozbrojených sil Ukrajiny. Narušení příměří bylo zastaveno pomocí koordinačního mechanismu." podskupiny pro bezpečnost v TCG “, - uvádí se ve zprávě.
https://112.ua/ato/ukrainskaya-delegaci ... 55529.html
Možná by jim měl někdo vysvětlit, že "koordinační mechanismus" ohledně dodatečných opatření na kontrolu příměří není uvedena bezpečnostní podskupina v TCG, ale mechanismus přes JCCC v současném složení a ještě to sami podepsali.

Basurin ukázal sestřelený dron, pomocí kterého byl včera zabit voják DLR
Obrázek
https://dan-news.info/defence/basurin-p ... j-dnr.html

Protest proti rozhodnutí Ústavního soudu
Naposledy upravil(a) puma dne 30 říj 2020, 10:01, celkem upraveno 2 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 30 říj 2020, 09:37

Demonstranti v Kyjevě požadují rozpuštění ústavního soudu Ukrajiny
https://twitter.com/HromadskeRadio/stat ... 0117406720

Zelenský se návrhem zákona o soudcích Ústavního soudu vystavuje hrozbě Impeachmentu - právník
Po schválení návrhu zákona o odvolání všech členů Ústavního soudu prezidentem Volodymyrem Zelenským hrozí hlavě státu obžaloba, je si jistý právník Rostislav Kravets.

"Navrhovaný zákon je protiústavní." Je v rozporu se stávajícími právními normami, pokud jde o funkční období soudců, které nelze krátit a takto omezovat, tím by byl soud zbaven záruk nezávislosti, “ uvedl Kravets.

Rozhodnutí soudu by podle něj mělo být vykonáno, nikoli zrušeno novým zákonem - tento způsob řešení problému je v rozporu s ústavou a vede k státnímu převratu.

„Schválení návrhu zákona v takovém znění může být ve skutečnosti základem pro obžalobu prezidenta, i poslanců hlasujících pro přijetí zákona, který hrubě porušuje ústavu Ukrajiny, kdy lze jejich jednání posuzovat také v rámci trestního zákoníku, konkrétně uchopení státní moci a zásah do činnosti Ústavního soudu Ukrajiny ", - dodal právník.
https://strana.ua/news/298018-rostislav ... konen.html

Zelenský je vystrašený! Michail Pogrebinskij


Skupina G7 je „znepokojena“ krokem zpět v reformách na Ukrajině poté, co Ústavní soud zbavil protikorupční agenturu země některých jejích kritických pravomocí. Bez nadsázky: toto je jeden z nejtemnějších týdnů ukrajinských reforem za poslední roky.
https://twitter.com/mattia_n/status/1322102618076884994
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 30 říj 2020, 10:45

V blízké budoucnosti může dojít ke zhoršení konfliktu na Donbasu. Oznámil to dnes zástupce velitele NM DLR Eduard Basurin.
"Nevylučujeme, že v blízké budoucnosti se situace na kontaktní linii zhorší a ostřelování se zintenzivní, protože v kontextu vzplanutí vnitropolitické konfrontace na Ukrajině a zesílení vnitřních problémů způsobených pandemií koronaviru bude muset Kyjev přesunout pozornost obyvatelstva na situaci na jihovýchodní Ukrajinu." řekl Basurin.

Varujeme ukrajinskou stranu, že pokud vaši ozbrojenci budou nadále úmyslně porušovat současné příměří, přijmeme odpovídající opatření," řekl Basurin.
https://dan-news.info/defence/basurin-n ... remya.html

Tiskovka soudců Ústavního soudu Ukrajiny k rozhodnutí o registru prohlášení a nedovoleného obohacování

Na tvrdo tam tvrdí, že pokud parlament schválí odvolání ústavních soudců, půjde o protiústavní krok a státní převrat.

K Ústavnímu soudu protestující nosí pneumatiky a zapalují je (viz živý přenos výše), speciální jednotky se stahují k budově
https://112.ua/obshchestvo/pod-ksu-prot ... 55553.html

V pondělí uspořádají „Služebníci lidu“ schůzi poslanecké frakce. Budou jednat o odvolávání soudců Ústavního soudu
"Je třeba vzít v úvahu mnoho otázek. Mezi poslanci je mnoho obvinění z korupce a dalších věcí. Od voleb se naše frakce nesešla a všechny tyto otázky neposoudila. Proto jsem požadoval od vedení frakce, aby se schůze konala." Vůdce frakce mě informoval, že schůzka bude s největší pravděpodobností v pondělí, “řekl Kachura.
https://strana.ua/news/298055-zasedanie ... abrja.html

Bývalý tajemník Ukrajinské rady pro národní bezpečnost a obranu Oleksandr Danilyuk se dostavil před budovu Ústavního soudu Ukrajiny, kde probíhá shromáždění nacionalistů a radikálů.
Organizátory protestní akce „Je čas, aby soudci odešli do Rostova“ jsou Protikorupční centrum, Automajdan a Hnutí odporu proti kapitulaci.

Protestují proti rozhodnutí Ústavního soudu, který zejména ruší trestní odpovědnost za nepřesné prohlášení.

"Je to poprvé, co podporuji takové radikální rozhodnutí, jako je rozpuštění Ústavního soudu," uvedl Danilyuk.
https://ukraina.ru/news/20201030/1029449744.html

Ústavní soud vysvětlil důvody zrušení trestní odpovědnosti za nepřesné prohlášení. Soud uvedl, že protikorupční reforma se stala požadavkem společnosti, ale musí být prováděná bez porušení zásady nezávislosti soudnictví a v souladu se zásadou ústavnosti.
https://112.ua/obshchestvo/v-ksu-razyas ... 55556.html
Naposledy upravil(a) puma dne 30 říj 2020, 15:05, celkem upraveno 2 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 30 říj 2020, 11:57

Bylo zahájeno trestní řízení proti soudcům Ústavního soudu Ukrajiny, - „Hlas“
Řízení bylo zahájeno podle článku „uchopení státní moci“

„Trestní řízení podle článku 109 trestního zákoníku Ukrajiny (uchopení státní moci) proti soudcům Ústavního soudu bylo zaregistrováno, zapsáno do Jednotného rejstříku soudních vyšetřování a odesláno Státnímu úřadu pro vyšetřování,“ uvádí se v prohlášení.

Jaroslav Jurčišin, místopředseda strany Hlas, první místopředseda Výboru pro protikorupční politiku Nejvyšší rady, uvedl, že toto řízení je zcela legální, nikoli politické, lze dokázat, že došlo ke spiknutí s cílem uchopení moci.
https://112.ua/obshchestvo/v-otnoshenii ... 55563.html

Michail Pogrebinský: Zelenského hysterie způsobená Ústavním soudem ukazuje hloubku právního marasmu
Podle ústavy nemá ukrajinský prezident právo požadovat rezignaci soudců Ústavního soudu, proto jsou kroky Volodymyra Zelenského protiprávní, uvedl Michail Pogrebinský, ředitel Kyjevského centra pro politický výzkum a konfliktologii.

Ústavní soud Ukrajiny uznal za protiústavní řadu ustanovení zákona „O prevenci korupce“, zejména ustanovení o trestní odpovědnosti za nepravdivé informace v elektronických prohlášeních poslanců a úředníků, jakož i součást kontrolních pravomocí Národní agentury pro prevenci korupce (NAPK).

Důvodem pro zvážení této otázky u Ústavního soudu byla skutečnost, že porušení elektronických prohlášení se více než jednou stalo záminkou pro zahájení trestního řízení proti poslancům nebo úředníkům.

Ústavní soud tak zbavil ministerstvo kontroly nad elektronickým prohlášením soudní moci. Z pohledu Ústavního soudu, jelikož NAPK patří do výkonné moci, nemůže zasahovat do činnosti soudních orgánů.

- Michail Borisovič, podle vašeho názoru, jsou kroky prezidenta a jeho kanceláře v současné situaci u Ústavního soudu oprávněné?

- Akce prezidenta jsou zjevně protiústavní. Ústava obsahuje konkrétní seznam práv prezidenta a nemá právo iniciovat rezignaci soudců Ústavního soudu.

Část uvedená v Ústavě o Ústavním soudu navíc obsahuje taxativní výčet důvodů, proč může být soudce Ústavního soudu odvolán. A neexistuje způsob, jak to provést rozhodnutím Nejvyšší rady na žádost prezidenta. To znamená, že i když (poslanci - pozn. Red.) Za to hlasují, on (soudce) může zůstat na svém místě, protože je to nezákonné.

Proto si myslím, že se jedná o jakýsi hysterický krok prezidenta. To, co navrhl, je rozhodně nezákonné. To opět dokazuje marasmus právní úroveň prezidenta a jeho týmu, neschopnost pečlivě si přečíst jeden dokument nazvaný Ústava Ukrajiny.
- A co rozhodnutí Ústavního soudu? Je oprávněné?

- Rozhodnutí Ústavního soudu je podle mého názoru zcela legální, protože řada článků, které jsou zde diskutovány, je zjevně v rozporu s Ústavou. Jako právník tomu rozumím.

- Může v tomto případě začít proces impeachmentu Zelenského právě kvůli jeho krokům? Budou mít pro něj politické důsledky?

- Možná. Ale faktem je, že mezi těmi, kteří s tím silně souhlasí, podle mého názoru bude jen "Opoziční Platforma - Pro Život" to je moje hypotéza. Stručně řečeno, klíčové ale je, že v parlamentu nemůže být ani řeč o nějakém procesu impeachmentu, protože pro něj nebude dostatek hlasů.
https://ukraina.ru/interview/20201030/1029450669.html

Šéf Ústavního soudu uvedl, že Zelenského návrh zákona má známky ústavního převratu na Ukrajině
Zelenský předložil návrh zákona Nejvyšší radě, který navrhuje zbavit soudce Ústavního soudu Ukrajiny jejich pravomocí a obnovit zákon o prohlášeních, který zrušili.

Pojďme vyšetřit soudce kvůli ctnosti? To není špatný nápad. Ale někomu to nestačilo a dnes se objeví zákon, který byl přes noc rychle napsán, č. 4288, který má známky ústavního převratu na Ukrajině. Prohlašuji to s plnou vážností, protože se jedná o porušení čl. 149 Ústavy Ukrajiny: Co by se mělo stát v úterý v parlamentu? Je to zákon nebo usnesení, který má zrušit rozhodnutí Ústavního soudu? Proč ne prezidentským dekretem? Proč zapojení parlamentu do takového protiústavního kroku? Jedna osoba na sebe vzala odpovědnost, protože iniciativa je prezidenta, a svým rozhodnutím chce zrušit Ústavní soud", řekl Tupitsky.
https://112.ua/obshchestvo/glava-ksu-za ... 55566.html

„Neslyšel jsem od nich žádné stížnosti.“ Šéf Ústavního soudu Tupitsky hovořil o setkání s velvyslanci „G7“
Velvyslanci zemí G7 si neztěžovali na rozhodnutí Ústavního soudu Ukrajiny a domnívají se, že zákony by měly být v souladu s ústavou. Uvedl to šéf Ústavního soudu Alexander Tupitsky.

"Mluvil jsem s velvyslanci skupiny G7. S prvním - japonským velvyslancem. Japonci jsou velmi taktní. Německý velvyslanec byl kategoričtější. Na popud velvyslanců USA a EU proběhla druhá schůzka.

Od velvyslanců jsem neslyšel, že by nerespektovali rozhodnutí Ústavního soudu. Dohodli se, že zákony, které na Ukrajině existují, by měly být ústavní. Ale položili mi otázku: utratili jsme spoustu peněz, ale výsledky nejsou podle očekávání, “řekl Tupitsky.

Podle vlastních slov vyzval velvyslance, aby zaslali ukrajinské protikorupční zákony, které Ústavní soud ruší, Benátské komisi. Rovněž uvedl, že nebude existovat žádná vnější správa jeho soudu.

"Našli jsme určitý druh porozumění a dohody. Ale nemyslete si, že po těchto setkáních jsme se dostali pod vnější kontrolu. Řekl jsem, že bude existovat vyvážený přístup. To znamená, že se musíme odvolat k Benátské komisi, Radě Evropy. A pravděpodobně, když ukážete rozhodnutí již jste chráněným soudcem Benátské komise, “řekl Tupitsky.

Soudce vyzval velvyslance, aby jednali s Nejvyšší radou, a soudci budou rozhodovat.
https://strana.ua/news/298071-tupitskij ... ssija.html
Naposledy upravil(a) puma dne 30 říj 2020, 13:05, celkem upraveno 2 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14470
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Ukrajina

Příspěvek od martanus » 30 říj 2020, 12:56

Tiskovka nejvyššího soudu

live





Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 30 říj 2020, 14:06

Opoziční Platforma - Pro Život vydala prohlášení k situaci okolo Ústavního soudu
Prezident Ukrajiny Zelenský je povinen dodržovat ústavu a rozhodnutí Ústavního soudu, a nikoli se mstít soudcům Ústavního soudu
Prezident Zelenský a jeho doprovod, povzbuzený orgány řady států vykonávajících vnější správu nad Ukrajinou, neschopný spoléhat se na podporu ukrajinského lidu v důsledku fiaska v místních volbách, zcela závislý na podpoře a souhlasu USA, EU a řady dalších západních zemí. Prezident Zelenský a jeho doprovod, včetně těch, kteří ztratili podporu voličů tzv. mono-většina v Nejvyšší radě má v úmyslu porušit ústavní princip nezávislosti mocenských složek a zahájit legislativní teror proti soudní moci, konkrétně proti Ústavnímu soudu.

Rozhodnutí Ústavního soudu, které je konečné a nelze se proti němu odvolat, způsobilo skutečnou bouři útoků a obvinění, vyhrožování a vylévání špíny. Státní úřad vyšetřování si předvolal vedoucího Ústavního soudu k výslechu, což je v přímém rozporu s čl. 7 odst. 7. 24 zákona Ukrajiny „O ústavním soudu“. Tlak úřadů je doprovázen dobře organizovanou pouliční kampaní radikálů, kteří vyvíjeli tlak, a četných poskoků, kteří očerňují orgán ústavního práva na internetu a sociálních sítích, jejich cílem je snížit důvěru v něj a podkopat suverenitu Ukrajiny.

„Opoziční Platforma - Pro Život“ zdůrazňuje, že celá tato orgie protiústavních a nezákonných obvinění a iniciativ je důsledkem do očí bijící neprofesionality této vlády, nedomysleného legislativního procesu, který po příchodu Zelenského a jeho doprovodu probíhal v režimu „splašené tiskárny“, veškerá odpovědnost za přijetí neuvážených zákonů padá na „Služebníka lidu“.

Opoziční Platforma - Pro Život považuje prezidentem předložený návrh zákona „O obnovení důvěry veřejnosti v Ústavní soud" za cynický výsměch, protože nemá morální právo mluvit o důvěře a respektu k Ústavním soudu ten, kdo sám jej nectí, ten, kdo plánuje zneužít Nejvyšší radu pro zničení garantované Ústavou nezávislosti soudní větve moci.
https://112.ua/mnenie/prezident-ukrainy ... 55584.html

NAPK začal zveřejňovat jména úředníků, kteří se díky rozhodnutí Ústavního soudu vyhnou odpovědnosti za prohlášení nepřesných informací
Budou to exministři, poslanci městských zastupitelstev a okresních úřadů, soudci, ředitelé státních podniků, úředníci - všichni ti, které si najali daňoví poplatníci do práce.

"Dnes zveřejňujeme jména osob, které na základě rozhodnutí Ústavního soudu budou mít to štěstí vyhnout se odpovědnosti za prohlášení nepravdivých informací. To je jen začátek. Budeme i nadále zveřejňovat jména osob, kterým Ústavní soud pomohl vyhnout se trestu.

V seznamu vidíte:
  • Bývalý ministr energetiky a uhelného průmyslu Igor Nasalik, který ve svém ročním prohlášení neuvádí půjčku ve výši 1,2 milionu dolarů od jednotlivce.
  • Náměstek užhorodské městské rady Michail Churil, který je v čele seznamu deklarantů s největším množstvím nepřesných informací, „zapomněl“ uvést finanční prostředky půjčené jiné osobě ve výši 95,3 milionu UAH;
  • Náměstek Shevchenko regionální státní správy v Kyjevě Viktor Andreev, který ve svém prohlášení neuvedl, že více než 60 milionů UAH obdrželo jako půjčku od soukromé společnosti, která se zabývá „činnostmi zajišťujícími fyzický komfort“;
  • Zástupce městské rady v Oděse Oleg Etnarovich, který podcenil hodnotu nemovitostí, které vlastní, o 4,7 milionu UAH, a neuvedl korporační práva za 2,1 milionu UAH, a také „zapomněl“, že si půjčil a využil více než 1 milion UAH;
  • Zástupce městské rady Volodymyr-Volynsky Ruslan Moroz, který podcenil náklady na nemovitosti o téměř 400 tisíc hřiven, a také "zapomněl" na to, jak půjčil třetím stranám 21,5 milionu hřiven.
Připomeňme, že předseda Ústavního soudu Alexander Tupitsky se v roce 2018 stal vlastníkem pozemků ve vesnici Koreiz v Krymské autonomní republice poté, co podle ruského práva vypracoval dohodu o prodeji a koupi.

Smlouvu o prodeji a nákupu pozemků na Krymu vypracoval Tupitsky podle právních předpisů Ruské federace, má ji Federální služba pro státní registraci, katastr a kartografii Ruska. Legislativa zároveň stanoví omezení pro ukrajinské úředníky týkající se spolupráce s nelegálními subjekty vytvořenými na dočasně okupovaném území.“

Navíc, podle novinářů, Tupitsky neuvedl informace o koupi pozemku ve svém prohlášení o majetku a příjmů. V prohlášeních Tupitského za roky 2018 a 2019 není zmínka, že se stal majitelem další nemovitosti.

Dnes vysvětlil, proč nezapsal pozemek do registru a řekl, že prostě neví jak.

"Proč jsem to nezapsal do rejstříku? Stále nevím, jak to udělat. Neuznávám Krym jako ruský, ale okolnosti na mě nezávisí, v současném stavu je to prostě takto. Když otevřete prohlášení, uvidíte, že musíte zadat určité informace: co je to za pozemek, kde leží, katastrální číslo, odhad ceny apod. To, co nepřiznáte, na to budou vždy různé názory, " řekl Tupitsky.

Tupitsky poznamenal, že proti němu bylo v Ruské federaci zahájeno trestní řízení.
"Četl jsem různé názory právníků, jsou rozmanité. Neexistovala ani kupní smlouva, ani darovací, nastaly okolnosti, které bylo třeba řešit. Podle zákonů Ruské federace za takových okolností může být dům zbourán, pokud je na cizím území a nikdo se k němu nehlásí. Tím spíše, že proti mně bylo zahájeno trestní řízení," dodal Tupitsky.
https://112.ua/obshchestvo/napk-nachalo ... 55580.html

Státní úřad pro vyšetřování zahájil vyšetřování možné velezrady předsedy Ústavního soudu Alexandra Tupitského.
Odstavce článků stanoví trest ve formě odnětí svobody na 12 až 15 let s konfiskací majetku nebo bez něj

„Vyšetřovatelé Státního úřadu pro vyšetřování zahájili předsoudní vyšetřování skutečností neoprávněného obsazení pozemků skupinou osob a velezrady předsedou Ústavního soudu Ukrajiny,“ uvádí se v prohlášení.

Jak bylo oznámeno, předseda Ústavního soudu v červenci 2018 v rámci skupiny osob neoprávněně obsadil pozemek, který mu nebyl přidělen v souladu s postupem stanoveným ukrajinskými právními předpisy, a uzavřel dohodu, která uznává pravomoci úředních orgánů RF pořizovat záznamy o odcizení ukrajinského pozemku a přidělil jej do kategorie těch, které spadají do jurisdikce Ruské federace.

Dopustil se tak činu na úkor svrchovanosti, územní celistvosti, státní a ekonomické bezpečnosti Ukrajiny, který je kvalifikován podle části 2 čl. 197-1 a část 1 čl. 111 trestního zákoníku Ukrajiny.
https://112.ua/obshchestvo/gbr-nachalo- ... 55592.html

Arestovič hovořil o „čtvrtém způsobu“ řešení problému Donbassu
Alexej Arestovič, mluvčí ukrajinské delegace Trilaterální kontaktní skupiny, uvedl cestu, podle které lze podle něj dosáhnout míru na Donbasu. Uvedl to v rozhovoru pro „Stranu“ .

Nyní se tedy diskutují tři možné možnosti ukončení konfliktu na Donbasu. Prvním z nich je provádění minských dohod, včetně těch, které ukrajinské orgány nechtějí - zvláštní status v ústavě, volby před předáním kontroly nad hranicí. Druhým je vyřešení problému navracení území válkou. Třetím je způsob zmrazení konfliktu pod záminkou zdlouhavých a neúspěšných jednání v rámci TCG.

Alexej vyjádřil svůj koncept dosažení míru a nazval jej „čtvrtou cestou“. Spočívá v plnění minských dohod a při přípravě na možnou vojenskou konfrontaci.

„Cesta na ukončení války spočívá v provádění minských dohod s možností plánu B. Je nutné neustále posilovat sektor národní bezpečnosti a obrany, reformovat armádu, směřovat do EU a NATO, aby, pokud se konflikt vrátí do horké fáze, ne naši vinnou, - mohli bychom adekvátně zareagovat ozbrojenými prostředky. Zachovat územní celistvost a nezávislost Ukrajiny. Stručně řečeno, cesta k ukončení konfliktu na Donbassu je tato: pokračujeme mírumilovně, připravujeme se na vojenský konflikt, “řekl Alexej Arestovič Straně.
https://strana.ua/news/298075-aleksej-a ... basse.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 30 říj 2020, 14:53

Podskupina pro bezpečnost má v úmyslu uspořádat dnes mimořádnou videokonferenci - Nikonorová
Členové podskupiny pro bezpečnostní otázky plánují dnes v 18:00 uspořádat mimořádné setkání ve formě videokonference. Oznámila to zplnomocněná zástupkyně DLR v kontaktní skupině, ministryně zahraničí Natalia Nikonorová.

„Dnes v 18:00 se bude konat mimořádná videokonference podskupiny o bezpečnostních otázkách,“ poznamenala Nikonorová.

Dodala, že jedinou neplánovanou otázkou videokonference bude dosažení konsensu o práci koordinačního mechanismu s co nejširší škálou metod spolupráce, včetně společných inspekcí k potvrzení nebo vyvrácení porušení, a souhlasu s aktualizovaným balíčkem opatření k posílení režimu příměří.

„Opakovaně jsme vyzývali k zaměření činnosti skupiny na vyjasnění funkčnosti koordinačního mechanismu, aby se předešlo porušování příměří přes JCCC v současném složení, jelikož neexistence společného chápání této funkce vedla k odstoupení Ukrajiny od dohod o opatřeních k posílení režimu příměří ze dne 22. července 2020, v důsledku čehož se zhoršuje situace na kontaktní linii, “zdůraznil zplnomocněný zástupce.

Podle Nikonorové v současné době existuje tendence k nárůstu porušování příměří ozbrojenými formacemi Ukrajiny podél celé linie kontaktu.

„Abychom těmto situacím předešli a předcházeli jim, jsme jednoduše povinni použít všechny možné prostředky k okamžitému schválení balíčku opatření k posílení režimu příměří, včetně podrobných parametrů fungování koordinačního mechanismu spolupráce přes JCCC v současném složení, tak aby se zabránilo porušování příměří, včetně společných inspekcí,“ dodala.
https://dan-news.info/politics/podgrupp ... orova.html

Zhoršení na Donbassu. Schůze podskupiny TCG začne v 17:00, Ukrajina bude požadovat příměří
V pátek 30. října v 17:00 kyjevského času se uskuteční mimořádné zasedání pracovní skupiny pro bezpečnostní otázky Trilaterální kontaktní skupiny pro Donbass, o kterém jsme psali dříve.

Informovala o tom tisková služba TCG na stránce Facebook.

"Mimořádné zasedání bezpečnostní tripartity kontaktní skupiny pro Donbas, iniciované ukrajinskou delegací, je naplánováno na 17.00. Budeme požadovat od ruské strany s pomocí OBSE přijmout okamžité opatření k ukončení porušování režimu příměří a eskalaci ozbrojeného konfliktu, který má příznaky předem plánované provokace, Připomínáme, že v noci, v důsledku cíleného ostřelování ze strany okupačních vojsk, zemřeli dva a další dva ukrajinští vojáci byli zraněni, " - píše se ve zprávě.
https://strana.ua/news/298113-vneocherd ... abrja.html
Tu se nabízí otázka, podle toho, co říká Nikonorová a co chce řešit, zda ta odveta za včerejší zabití vojáka DLR z dronu shozeného granátu v stejné oblasti se opravdu stala, nebo šlo jen o to přes provedenou odvetnou palbu s využitím JCCC donutit dnes Kyjev svolat mimořádné zasedání TCG a chtít od něj potvrzení koordinace příměří přes JCCC a provádění společných inspekcí a znovupotvrzení Kyjeva, že souhlasí s dodatečnými opatřeními - jelikož se od nich oficiálně Kravčuk distancoval a mechanismus JCCC sabotuje a na něj je navázaná automatická autorizace k odvetné palbě, pokud nejde využít z jakéhokoliv důvodu. Podle toho, co vyhlašuje Nikonorová to spíš vypadá, že mimořádné jednání TCG svolává nepřímo DLR s jasným plánem o čem hodlají jednat - přes Kyjev a tu údajnou odvetnou palbu - při které údajně měli NM DLR zabít dva vojáky VSU a dva zranit, což asi pravda bude, jinak by to Kyjev nesvolával tak narychlo, to udělal naposledy jen když mu hrozilo ostřelování u Shumy.


Zástupci Ukrajiny souhlasili s projednáním agendy navržené LLR na mimořádném zasedání podskupiny k bezpečnostním otázkám kontaktní skupiny. Informoval zplnomocněný zástupce LLR na jednáních v Minsku, ministr zahraničních věcí LLR Vladislav Deinogo.
„Zástupci Ukrajiny souhlasili s agendou navrženou LLR, dnes v 18:00 se uskuteční mimořádná videokonference bezpečnostní podskupiny,“ uvedl.

Dříve Deinogo uvedl, že na dnešním mimořádném zasedání podskupiny pro otázky bezpečnosti se plánuje urgentně zvážit „otázku koordinačních opatření k zajištění příměří pomocí zvláštního koordinačního mechanismu na základě návrhu předloženého republikou před měsícem“.
http://lug-info.com/news/one/kiev-sogla ... nego-61417

28.10 Ukrajina se zavázala připravit plán provádění minských dohod - Natalia Nikonorová o jednání TCG a "Cestovní mapě"
Naposledy upravil(a) puma dne 30 říj 2020, 16:05, celkem upraveno 5 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Odpovědět