Česká republika

Odpovědět
Celsius
Redaktor
Příspěvky: 129
Registrován: 07 úno 2017, 22:23

Re: Česká republika

Příspěvek od Celsius » 15 zář 2020, 14:30

V Bílině vybuchuje v policejním skladu vyřazená munice

V Bílině na Teplicku vybuchuje v policejním skladu vyřazená munice. Zprávu přinesla Česká televize, podle níž hasiči na místě ohrazují prostor, hasit zatím nemohou. Evakuováni jsou lidé v okruhu 500 metrů.

Obrázek

https://www.idnes.cz/usti/zpravy/bilina ... zpravy_bur

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/31 ... nim-skladu

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 15 zář 2020, 21:00

https://ekonomickydenik.cz/ekonomika-se ... oroste-39/
Ekonomika se letos propadne o 6,6 %. Příští rok poroste o 3,9 %
Ministerstvo financí České republiky zpracovalo na základě plánu nelegislativních prací pro 2. pololetí roku 2020 Makroekonomickou predikci České republiky (září 2020). Materiál shrnuje aktuální vývoj makroekonomických indikátorů české ekonomiky a prezentuje názor na vývoj těchto ukazatelů v letech budoucích. Makroekonomická predikce bude podle harmonogramu projednána a posouzena Výborem pro rozpočtové prognózy dne 21. září 2020. Její scénář pak bude sloužit jako východisko pro Makroekonomický rámec návrhu Státního rozpočtu České republiky na rok 2021 a střednědobého rozpočtového výhledu do roku 2023.

Česká ekonomika je zcela zásadním způsobem ovlivněna pandemií nového typu koronaviru. Opatření přijatá k zamezení šíření nákazy způsobila v 1. pololetí 2020 mimořádně hlubokou recesi. V makroekonomické predikci pracujeme se scénářem, že již nebudou přijímána další významná plošná restriktivní opatření v souvislosti s epidemiologickou situací. Ekonomická aktivita by měla pozvolna oživovat, a šok do agregátní poptávky i nabídky by tak měl být pouze dočasný a jednorázový. Celkově pro rok 2020 počítáme s propadem ekonomického výkonu o 6,6 %. K hlubokému poklesu by mělo dojít ve všech složkách užití s výjimkou spotřeby sektoru vládních institucí. Oživení ekonomické aktivity by se mělo projevit v růstu HDP v roce 2021, který odhadujeme na 3,9 %.


„Vládou přijatá opatření na podporu ekonomiky a životní úrovně se promítají do reálných ekonomických čísel. Zvolený směr hospodářské politiky funguje a přináší ovoce. Ale ráda bych varovala před chybným dojmem, že mírné oživení může kompenzovat letošní bezprecedentní pokles,“ uvedla k predikci ministryně financí Alena Schillerová a dodala: „Očekáváme, že na úroveň reálného hrubého domácího produktu roku 2019 se vrátíme až v roce 2023. Vlivem logicky rostoucích mandatorních výdajů a protikrizových daňových úlev v řádu desítek miliard lze i v příštím roce předpokládat výraznější deficitní hospodaření. Výměnou za vyšší schodek však získáváme rychlejší ekonomické oživení, zachování životní úrovně a zmírnění růstu nezaměstnanosti.“

Kvůli ekonomickému propadu a s ním spojenému snížení poptávky po práci by letos měla klesnout zaměstnanost. Rovněž by mělo dojít ke zvýšení míry nezaměstnanosti. Vyššímu dopadu recese na nezaměstnanost kromě vysokého počtu volných pracovních míst i zaměstnaných cizinců brání řada opatření hospodářské politiky. Ekonomická situace by se měla výrazně promítnout i v dynamice výdělků, a to poklesem průměrné reálné mzdy v letošním roce i v roce 2021.

Hluboký propad ekonomické aktivity s sebou nese pokles nebo ztrátu dynamiky daňových příjmů při zvýšených výdajích vynaložených na boj proti šíření epidemie a zmírnění jejích ekonomických a sociálních dopadů. Očekáváme proto v roce 2020 hospodaření veřejných financí se schodkem 6,4 % HDP a s růstem dluhu na úroveň 39,4 % HDP.

„Očekávané zadlužení bude stále o 5 procentních bodů nižší, než činil veřejný dluh v roce 2013. Jsem přesvědčena, že Česká republika zůstane i v letošním roce nadále mezi zeměmi s nejnižším zadlužením v Evropě,“ dodává ministryně financí Alena Schillerová.

Makroekonomická predikce je zatížena řadou výrazně směrem dolů vychýlených rizik. Nejvýznamnějším rizikem je pochopitelně šíření nového typu koronaviru. Hospodářskou aktivitu by mohlo negativně ovlivnit i nastavení budoucích vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií nebo napětí v mezinárodních obchodních vztazích. Mezi vnitřní rizika patří vývoj na trhu nemovitostí a v automobilovém průmyslu.
Celou predikci ministerstva financí si lze stáhnout zde: https://ekonomickydenik.cz/wp-content/u ... 2020q3.pdf
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 16 zář 2020, 20:44

https://cz.sputniknews.com/ceskarepubli ... n-uplatku/
Investor slibuje pět milionů za politiku proti Babišovi a komunistům. Je to trestný čin úplatku?
Známá právnička Jana Zwyrtek Hamplová se táže, zdali se nejedná o trestný čin, když čeští miliardáři veřejně nabízejí peníze za politické kroky proti předsedovi vlády Andreji Babišovi. „Už jsme opravdu tak daleko?“ táže se.

Investor Jan Barta se svým spolkem nabízí pět milionů korun pro subjekty české politické scény, které budou ochotny jít proti politice Andreje Babiše.

„My jsme si teď s pár uvědomělejšíma kamarádama, podnikatelema, říkali, jak bychom mohli podpořit středové a středopravicové strany. (…) Tak jsme se rozhodli, že finančně podpoříme jakoukoli politickou stranu ze šesti – sociální demokracie, TOP 09, KDU, Starostové, Piráti, ODS – když se spojí do parlamentních voleb příští rok a oznámí to do konce tohoto roku. Každé ze stran, která se spojí, věnuje tento spolek 5 milionů korun,“ uvedl Jan Barta.

Motivem, podle jeho slov, je stávající čas krize demokracie. „Demokracie v posledních letech trošku ubývalo s nástupem většího populismu. Plně podporuje snahu se tomu bránit,“ dodal investor v pořadu na Seznamu.
„Volby vyhrává něco jiného“

Na slova muže vyřčená v pořadu Seznamu zareagovala právnička Jana Hamplová. Naznačuje, že by se mohlo jednat o trestný čin podplácení.

„No nevím...
§ 332 Podplácení

(1) Kdo jinému nebo pro jiného v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek,...
bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem...
PS: Úplatkem se rozumí neoprávněná výhoda spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění, které se dostává nebo má dostat uplácené osobě nebo s jejím souhlasem jiné osobě, a na kterou není nárok,“ napsala právnička na svých sociálních sítích.

„To už jsme tak daleko, že někdo veřejně vyhlašuje, že bude páchat trestný čin? Volby navíc vyhrává něco jiného... myšlenka a pracovitost v kampani. A sponzorské dary bez podmínek - od příznivců. Ale kupovat si zadání?” dodala v závěru svého příspěvku Jana Hamplová.

Pod jejím příspěvkem na Facebooku se rozběhla diskuze, kdy diskutující právničce sdělili, že podle stejné logiky je rozdávání koblih svým potenciálním voličům také trestný čin – úplatek.

„Ne. To je volební cukrová vata pro voliče. Ty peníze jsou pro partaje, aby dělaly, co plátce chce. Obsah politiky by neměl být na prodej,” odpověděla Jana Zwyrtek Hamplová diskutujícím.

Volební výsledky
Podle předvolebního modelu na červenec roku 2020 vytvořeného společností CVVM (Centrum pro výzkum veřejného mínění) by ANO premiéra Babiše zvítězilo se ziskem 29 % hlasů. Na druhém místě by se umístili Piráti s 14,5 % hlasů. ODS by získala 12 %. Na čtvrtém místě by se umístila ČSSD se ziskem 9,5 % hlasů oprávněných voličů.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 16 zář 2020, 20:46

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/mlad ... tum-119339
Mladý miliardář: 30 milionů pro politiky, kteří půjdou proti Babišovi a komunistům
Investor Jan Barta s partnery slibují 30 milionů korun pro ODS, TOP 09, Starosty, lidovce, ČSSD a Piráty, pokud budou před parlamentními volbami vytvářet koalice a tím získají větší šanci uspět. „Jde o demokracii,“ říká Barta.

Spolek pro podporu liberální demokracie v Česku. To je název nejnovějšího počinu investora Jana Barty a jeho společníka Dušana Šenkypla, kteří patří mezi nejúspěšnější české technologické podnikatele. Vybudovali například srovnávač ePojištění.cz nebo vlastní online tržiště Aukro. Teď se rozhodli, že zamíchají českou politikou.

Nelíbí se jim růst populismu v posledních letech, a tak nabízejí pět milionů korun každé z jejich pohledu relevantní demokratické straně, která bude ochotna se před parlamentními volbami v příštím roce spojit do koalice. Cíl je jasný. Zabránit rozdrobení voličských hlasů a tím například vypadnutí stran z Poslanecké sněmovny. Nabídka platí pro ODS, TOP 09, Piráty, Starosty, lidovce a ČSSD.
Jan Barta

Spolumajitel investiční skupiny Pale Fire Capital, v níž ho doplňuje Dušan Šenkypl a David Holý.

Spolu vybudovali portál ePojištění, který předloni prodali německé Bauer Media za zhruba tři miliardy korun.

Barta podniká odmalička, jeden čas vlastnil 700 tisíc domén s koncovkou com.

Časopis Forbes ho řadí do stovky nejbohatších Čechů, je praprapravnukem vynálezce Františka Křižíka.
„Uvažovali jsme s přáteli byznysmeny, jak bychom mohli podpořit středové a středopravicové strany, protože mají těžké protivníky. Tak jsme se rozhodli, že podpoříme šestku řekněme liberálně demokratických stran. Když se nějak pospojují do parlamentních voleb a oznámí to do konce roku, dostane každá pět milionů korun,“ uvedl Jan Barta v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Jinak řečeno, nabídka neplatí pro ANO Andreje Babiše, komunisty a stranu Tomio Okamury.

„Na každou novou demokracii přichází čas krize a máme pocit, že v Česku demokracie v posledních letech rychle ubývalo s nástupem populismu. Tomu chceme bránit,“ dodává Jan Barta, jenž je jinak velkým podporovatelem odkazu Václava Havla a patří také mezi investory filmu Havel, jenž je právě v kinech. V iniciativě ho finančně podpoří jeho nejbližší byznysový partner Dušan Šenkypl, další případné participanty zatím Barta uvádět nechce.Systém má fungovat tak, že pokud by šli do koalice například ODS, TOP 09 a Starostové, dostala by každá ze stran pět milionů korun a české podnikatele by podpora vyšla na 15 milionů. Pro přesnost - nabídka platí pouze pro těchto šest stran a jejich případné spojování dohromady. Pokud by si přivedly koaličního partnera v podobě jiné strany mimo šestku, nabídka neplatí. Je tedy celkem zřejmé, že ČSSD bude koaličního partnera mezi uvedenými stranami hledat těžko - po svém aktuálním vládním angažmá. A například Piráti si zase mohou vyhodnotit, že pro ně bude výhodnější jít do voleb pouze sami za sebe.

Šéfové politických stran jsou k nabídce oficiálně pochopitelně zdrženliví, argumentují vyššími principy, byť je pět milionů korun v aktuálních poměrech sponzoringu politiky vysoká částka. „Vážím si podpory pana Barty stranám na demokratické části spektra, každopádně my se budeme o možné spolupráci s hnutím STAN ve sněmovních volbách rozhodovat podle programové blízkosti a personální kompatibility a peníze od možných sponzorů v našem rozhodování roli hrát nebudou,“ říká šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Mám tu nabídku v mailu, ale ještě jsem se jí nezabýval. Naše motivace pro spojování není finanční, model spojování by měl podléhat jiným věcem, než abychom jen splnili časový limit a dostali za to odměnu. Byť autora té výzvy chápu,“ doplňuje za STAN Vít Rakušan. Nejpřímější je zatím předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „O spojení a spolupráci opozičních stran usiluje TOP 09 už od roku 2016. V letošních krajských a senátních volbách se to daří. Je to jediná cesta ke změně. A evidentně si to přeje nejen část společnosti, ale současný stav není lhostejný ani filantropům a podnikatelům.“

Co na to politici, pro které podpora určena není, respektive je spíše proti nim namířena? „Je to jistě právo pana Barty na názor a na rozhodnutí, jak naložit se svými penězi. Stejně je naše právo rozhodnout se, koho po volbách podporovat budeme, nebo nebudeme. Jistě se najdou také jiní lidé, kteří podpoří nás a ČSSD a také hnutí ANO. Je to transparentní a nenarušuje to svobodnou soutěž politických stran,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip.

Šéf ANO Andrej Babiš, který je jako beneficient fondů vlastnících Agrofert zhruba 30krát bohatší než Jan Barta, se zatím k této iniciativě nevyjádřil.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 16 zář 2020, 20:53

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... est-637233
Česko se musí postavit své koloniální minulosti. Akademici sepsali manifest
I u nás musíme provést dekolonizaci myšlení. Alespoň podle skupiny vysokoškolských studentů a pedagogů, kteří v rámci Týdne Afriky představili Manifest dekolonizace. Pokud si totiž myslíme, že se nás netýká koloniální minulost, za kterou se dnes omlouvá celý Západ, tak se prý velmi mýlíme. „Svět protestuje proti všudypřítomnému rasismu. Instituce po celém světě přehodnocují svůj vztah ke koloniální minulosti. Ani my nestojíme opodál, ale ve středu celého problému,“ vzkazují akademici v manifestu, který přetiskl liberálně levicový server A2larm.cz.

A týká se to i českých zemí, protože ty jsou podle autorů manifestu historicky provázané se zbytkem světa, který koloniální nadřazenost páchal. Připomíná role českých cestovatelů, misionářů, podnikatelů i vojáků, kteří se na udržování koloniálního systému podíleli a mají za něj spoluzodpovědnost.

CELÝ TEXT MANIFESTU ZDE

„České země byly a nadále jsou součástí světových ekonomických, politických a sociálních struktur a vazeb. Odpovědnost za kolonialismus vyplývá z existujících vazeb mezi českými zeměmi a globálním jihem, z reálného profitu českých zemí ze zdrojů a práce kolonizovaných lidí,“ stojí doslova v manifestu.

Navíc tu nejde jen o ekonomiku, ale i o kulturní představy. Češi se prý v historii záměrně utvrzovali, že jsou součástí Západu, a používali k tomu historky o exotických černoších. České pohádky, filmy, romány i muzeální sbírky vycházely z koloniální představy vyspělého „Západu“ a zaostalého „Jihu“. To prý nelze vykládat jinak, než jako vyjádření souhlasu a schvalování koloniálního systému.

Proto je třeba i dějiny českých zemí důsledně dekolonizovat a „odnacionalizovat“. Základem má být naslouchání těm, kteří byli obětí našich stereotypů. Podle autorů manifestu nastal čas porozumět komplexním dějinným vztahům naší identity a začít kriticky hodnotit svou pozici.

Tento proces nazývají „dekolonizace našeho myšlení“. A nyní prý nastal čas, kdy by měl začít.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 16 zář 2020, 20:56

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/polic ... 47ab5f122/
Policie v utajení přivezla vládním speciálem z Makedonie nakažené české policisty
Mise 40 českých policistů, kteří od začátku srpna v Severní Makedonii bránili příchodu migrantů z Řecka, skončila zcela neobvyklým způsobem. Podle zjištění Aktuálně.cz se jich 12 nakazilo koronavirem a domů se dostali vládním speciálem. Policejní prezidium nejdříve odmítlo k nakažení policistů cokoliv bližšího sdělit, nakonec ale policejní prezident Jan Švejdar informace potvrdil.

...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 16 zář 2020, 21:07

https://cz.sputniknews.com/nazory/20200 ... -postavil/
Šéf Člověka v tísni přiznal barvu. Jeho neziskovka dělá, proti čemu se v Bělorusku postavil
Střelil se Člověk v tísni do vlastní nohy? Šéf kontroverzní neziskovky podpořil premiéra Babiše a ještě navíc přiznal to, co se svět neměl dozvědět.

S nevládními organizacemi je potíž. Nemluvíme samo sebou o Horské službě ČR, ani dokonce o Fotbalové asociaci ČR - i když v tomto konkrétním případě můžeme být na oprávněných pochybách. Řeč se má o politických neziskovkách.

Nečekaný tah Člověka v tísni
Aktivity politických neziskovek jsou ve většině případů kontroverzní. Zasahují do klidu české společnosti, chtějí nás učit novotám, o které má málo kdo zájem. A to se rozumí, bojují s propagandou a fake news, protože to je módní trend a dobře to vydělává.

Nedovolují si jen a pouze na českou společnost. Díky různým grantům z EU nebo Spojených států šíří svůj liberální pohled na svět do cizích států. Nejaktivnější je v tomto směru Člověk v tísni. To se ví a tato neziskovka neskrývá své zahraniční aktivity. Montuje se do Ukrajiny, Ruska a dokonce Sýrie. Smutné je, že má podporu české vlády.

Teď dochází k jistým procesům v Bělorusku. Protestuje se tam proti vládě. To je normální jev, který známe i u nás. Občas dochází k tvrdým policejním zásahům. Jako v minulých dnech ve Francii nebo v Německu. Evropská unie by ale ráda na Bělorusko uvalila sankce.

A teď se dostáváme k té pikantní situaci. Premiér Andrej Babiš minulý týden zablokoval setkání lídrů V4 s představiteli běloruské opozice. Tak to podávají média hlavního proudu. To lepšolidi rozlítilo k nepříčetnosti a vyvolalo to smršť obvinění na sociálních sítích.
Český rozhlas si pozval do svého vysílání šéfa Člověka v tísni Šimona Pánka a ten se k celé záležitosti také vyjádřil. „Premiér v krizi reagoval dobře, v zásadě podobně jako většina evropských politiků: odsoudil brutalitu, podtrhl právo na svobodné a férové volby. Teď najednou řekl, že tam neměla být opozice pozvána. Myslím, že to neměl komentovat a neměl to vetovat. Měl to nechat na hostitelích, kterými jsou Poláci,“ prohlásil Pánek.A tady přichází to překvapení. Pánek připustil, že výrazná zahraniční akce by demonstrantům, kteří volají především po uspořádání nových voleb, příliš nepomohla. „Příliš silná intervence z okolních států by nepomohla,“ řekl šéf Člověka v tísni.

Ano, čtete dobře, drazí čtenáři. Šéf neziskovky, která zasahuje do záležitostí cizích států, se chytil za nos a prohlásil, že liberální zahraničí intervence může být na škodu. Nečekané prozření. Škoda, že si to samé neuvědomil před šesti lety, kdy se začala roztáčet válečná mašinérie na Ukrajině.

Znamená, že od tohoto okamžiku nebude Člověk v tísni zasahovat do záležitostí jiných států? Ne, to si nikdo nedělá naděje. Prohlášení Pánka je ale zajímavé. Asi ví, že jeho neziskovka nedělá poctivé věci.

Nová strategie Člověka v tísni
O přiznání šéfa Člověka v tísni Sputnik hovořil se známým publicistou a nakladatelem Lukášem Lhoťanem.
„Neznám motivaci pana Pánka, ale logicky to dává smysl. Podívejte se na Ukrajinu. Tam se angažovala celá EU s USA, a jak to dopadlo? Tisíce mrtvých, rozvrácená země. A jaký přínos ten majdanovský převrat měl? Od roku 2015 z Ukrajiny mělo uprchnout kolem 13 milionu lidí (přesné počty nejsou známy, pozn. red.), kteří v podmínkách vlády stoupenců ukrajinského nacionalismu a EU nechtějí žít. Ještě děsivější je, že majdanovský převrat měl zásadní dopad na porodnost Ukrajiny. Porodnost se propadla o 40 %. Ta země je společensky na cestě k sebezničení za zvuků hymny EU a pochodů ukrajinských nacionalistů,“ domnívá se publicista.
„Myslím si, že Pánek si tohle uvědomuje a nechce, aby podobným způsobem dopadlo Bělorusko. Ukrajina je totiž jedna velká prohra politiky EU a hlavně aktivit skupiny, již je Pánek členem. Oni si dobře uvědomují, že podobně mohou ztratit Bělorusko, protože silná angažovanost Polska a dalších zemí by podpořila tvrzení prezidenta Lukašenka, že jde o řízenou snahu Západu rozvrátit Bělorusko a poškodit tak i Rusko, což pravda bude. Ovládnutí Běloruska prozápadním režimem by byla těžká rána schopnosti Ruska bránit enklávu Kaliningrad a také by to mělo ekonomické dopady,“ říká známý expert.
Znamená to, že Člověk v tísni nemá žádné páky na ovlivňování situace a tak to vzdal, nebo se mění přístup neziskovky?
„Nejsem znalcem schopnosti této organizace a jejich zdrojů, pokud vím, tak syrské a ruské bezpečnostní orgány tvrdí (v Rusku z toho organizaci obvinili novináři z televizní stanice TV Centr, pozn. red.), že organizace Člověk v tísni je krycí organizace pro aktivity jistých západních tajných služeb, například v Sýrií, na Ukrajině a kdysi i v Rusku. Nemyslím si, že by se Člověk v tísni vzdal. Ta organizace se zaměřuje na dlouhodobé ovlivňování společností a veřejného mínění, spíše si myslím, že mění strategií, když vidí, že ta stará nefunguje dobře,“ míní pan Lhoťan.
Dopadne to s Běloruskem jako se Sýrií?
Čeká, že takový postoj Člověk v tísni zaujme i k jiným zemím, třeba k Rusku?
„To fakt nevím, bude potřeba dále sledovat vývoj jejich aktivit. Faktem je, že poslední ‚operace' této neziskovky v Sýrií a na Ukrajině moc nepomohly k vítězství prozápadních sil. Naopak spíše jen pomohly situaci zhoršit. Je tedy otázka, co vlastně je cílem skryté politické agendy této neziskovky? Ta humanitární část je nejviditelnější, ale to, co veřejnost nevidí, jsou aktivity spolupracovníku a agentů tajných služeb v kolektivu osob kolem této neziskovky, co vlastně je dnes jejich cílem? Já to nevím a myslím si, že stejně nejisti jsou analytici například v Rusku. Zatím to z poslední doby vypadá, že pod pláštíkem humanitární činnosti (například v Sýrii, na Ukrajině apod.) sbírají operativci tajných služeb v kolektivu Člověka v tísni pouze informace a budují agenturní sítě, ale k čemu? Plánují pak nějakou jinou činnost než sběr informací? To já nevím,“ říká expert.
Udělal Andrej Babiš správně, že se nesešel s delegací běloruské opozice?
„Já si myslím, že ano. My Češi máme dobré jméno na obou stranách, vždyť už v Sýrii se ukázalo, že opatrný přístup Čechů byl správný a naši diplomaté tam pak zachraňovali pro zbytek EU lidi apod. Kdybychom tehdy na počátku poslechli některé politiky například z KDU-ČSL, tak tam nemáme žádné diplomaty a možná by tam i zadržení Češi zemřeli bez pomoci. Takže přístup pana Babiše je správný, nakonec to skonči tak, že všichni ti dnešní velcí bojovníci proti Lukašenkovi budou odstaveni a Lukašenko s nimi nebude ochoten jednat, ale s panem Babišem třeba ano. A tak Češi mohou pak opět pomoci v řešení celé situace lépe než teď s nějakými teatrálními gesty,“ říká známý publicista Lukáš Lhoťan.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 17 zář 2020, 08:33

https://www.zdravotnickydenik.cz/2020/0 ... avni-soud/
Policie se musí zabývat úmrtím ve Vsetínské nemocnici, nařídil Ústavní soud
Policisté chybovali při vyšetřování smrti mladého muže ve Vsetínské nemocnici. Zemřel kvůli neprůchodným žlučovým cestám a následnému septickému šoku. Trestní oznámení podané jeho dědečkem policisté odložili, podle Ústavního soudu (ÚS) tím ale porušili právo na účinné vyšetřování. Případem se musí policie zabývat znovu, bude nutné zadat revizní znalecký posudek, plyne z včerejšího nálezu.

„Orgány činné v trestním řízení neprověřily podezřelé úmrtí ve Vsetínské nemocnici dostatečně rychle a efektivně, neboť u nich došlo jednak k neodůvodněným průtahům, a jednak – což je závažnější – došlo také k nedostatečnému objasnění skutkového stavu,“ uvedl v nálezu soudce zpravodaj Radovan Suchánek. Dědeček zemřelého pacienta se neúspěšně obracel také na okresní a krajské státní zastupitelství.

„Motivací našeho klienta nebyla žádná náhrada škody nebo majetkový prospěch, ale zcela jistě pouze to, že zemřel mladý člověk, bylo od začátku podezření na nestandardní postup zdravotnického personálu a že by se to mělo vyšetřit,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu advokát Filip Seifert.

Pacient se narodil v roce 1991, ve Vsetínské nemocnici jej hospitalizovali na konci července 2017 s bolestmi břicha. O dva dny později zemřel. Diagnóza byla stanovena jako obstrukce žlučových cest, pravděpodobně kvůli kamenům ve žlučových cestách. Bezprostřední příčinou smrti byl septický šok s následným selháním krevního oběhu a orgánů.

Takzvaný zákrok první volby, tedy zprůchodnění žlučových cest při nezhoubné obstrukci, se snažil ošetřující lékař domluvit na „vyšším pracovišti“, protože vsetínská nemocnice zákrok neprováděla. Nejbližší termín byl však až další den v ranních hodinách, kdy pacient už nebyl schopen převozu a odpoledne zemřel. K dispozici včas nebylo ani řešení druhé volby, tedy punkce žlučových cest přes játra a drenáž.


Po obdržení zdravotnické dokumentace nechala policie vypracovat znalecký posudek z gastroenterologie. Znalec označil léčebný postup nemocnice jako lege artis, a o i poté, co správnost lékařského postupu zpochybnilo jiné odborné vyjádření, podle kterého měla vsetínská nemocnice při nedostupnosti sofistikovanějších řešení pacienta ihned operovat.

Podle ústavních soudců by měl nyní znalec svůj původní posudek doplnit. Vzhledem k rozporům s odborným vyjádřením pak musí vzniknout ještě revizní posudek. Policie by měla prověřit také to, zda nechybovalo vedení nemocnice v tom, jak nastavilo komunikaci s „vyššími pracovišti“. Podle ÚS vše zřejmě fungovalo „na dobré slovo“.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Česká republika

Příspěvek od Rado Info » 17 zář 2020, 13:08

Armádnímu autobusu upadlo za jízdy u Nymburka kolo, narazilo do auta
Armádnímu autobusu upadlo ve čtvrtek ráno na Nymbursku kolo. Nabouralo zaparkované auto, které chvíli předtím opustila řidička. Naštěstí se nikomu nic nestalo.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/arm ... .seznam.cz

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Česká republika

Příspěvek od Rado Info » 17 zář 2020, 13:35

Běloruský kamion u české firmy vyrábějící výbušniny? Jel jinam, odmítá společnost spekulace
Pozdvižení vyvolaly ve středu fotografie kamionu s běloruskou SPZ, které se objevily na internetu. Podle popisku vůz údajně vjíždí do areálu společnosti Zeveta Bojkovice, která vyrábí výbušniny. Lidé spekulovali, že mohl přijet pro materiál, který by mohl Lukašenkův režim využít při zásazích proti demonstrantům. Podle Zevety ale kamion mířil do jiné firmy a pro jiný náklad.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/be ... .seznam.cz

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 17 zář 2020, 17:20

Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...
Příspěvky: 10205
Registrován: 10 úno 2017, 22:29

Re: Česká republika

Příspěvek od Aaron Goldstein » 17 zář 2020, 17:22

Web si vymohl platy Mynáře a hradních úředníků. Sponzorovala jej ambasáda USA. Podporujeme transparentnost, zní vysvětlení
Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář měl v letech 2016 a 2017 roční plat i s odměnami zhruba 1,6 milionu korun čistého, přes milion brali také další dva vedoucí úředníci Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Platy sedmi úředníků Pražský hrad zveřejnil na svém webu, jak mu to na základě žaloby Kristýny Bašné nařídil Městský soud v Praze. Mynář následně poukázal na souvislost, že na její aktivity finančně přispívá ambasáda USA.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... eni-637203
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 18 zář 2020, 18:05

https://www.ceska-justice.cz/2020/09/za ... -spadnuti/
Zadržený soudce Závurka je členem kárného senátu, jeho zproštění z funkce je na spadnutí
Soudce Okresního soudu v Kutné Hoře Milan Závurka, který čelí stíhání za podvod zneužití pravomoci úřední osoby, zřejmě v nejbližších dnech přijde dočasně o talár. Podle informací České justice je takový krok ministryně spravedlnosti Marie Benešové na spadnutí a i kvůli tomu, že Závurka je členem kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS).

Předseda kárného senátu, kterého jen soudce Závurka členem, Karel Šimka, České justici sdělil, že si NSS vyžádá oficiální informace od dozorového státního zástupce v celé věci. Vzhledem k tomu, že tento kárný senát má v nejbližší době projednat pět kárných žalob, musí být situace řešena poměrně rychle. „Poté, co zjistíme, co se s ním ohledně jeho trestního stíhání děje, bychom případně podali návrh předsedovi NSS jako předsedovi kárného soudu, aby konstatoval zánik funkce soudce kárného senátu a losováním určil nového člena kárného senátu,“ vysvětlil Šimka.

Podle informací České justice jsou důvody zadržení Závurky oprávněné a nebudí pochybnosti. I proto zřejmě dříve zasáhne ministryně spravedlnosti Marie Benešová. „Kolegové si samozřejmě od Policie České republiky vyžádali další podklady. S ohledem na vážnost vznesených obvinění bude paní ministryně vážně uvažovat o dočasném zproštění výkonu funkce soudce,“ uvedl už dříve mluvčí resortu Vladimír Řepka s tím, že Benešová se k posouzení celé věci dostane až v příštím týdnu.

Z registru justičních činitelů vyplývá, že Závurka působí jako soudce od roku 1991. Rejstřík dále uvádí, že byl členem KSČ a že se věnuje civilnímu soudnictví.

Podle kriminalistů pomáhal obviněný soudce hlavnímu pachateli podvodu tím, že pod hlavičkou soudu vydával nepravdivá potvrzení svědčící o existenci pachatelova majetku. „Poškození pak byli i na základě těchto potvrzení ochotni půjčovat hlavnímu pachateli finanční částky v řádech statisíců korun s mylnou vidinou návratnosti vložených prostředků,“ uvedl mluvčí.

Policie zadržela tři podezřelé ráno 7. září, o den později proti nim zahájila trestní stíhání. Údajného hlavního pachatele vzal soud do vazby.

V případě prokázání viny hrozí soudci tři až deset let vězení, zbývajícím obviněným pak dva až osm let odnětí svobody.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

PeterM
Sponzor fóra
Příspěvky: 1354
Registrován: 18 úno 2017, 11:17

Re: Česká republika

Příspěvek od PeterM » 19 zář 2020, 12:23

Úspech českého letectva: Stíhačka L-39NG získala typový certifikát

Česko, 19. september 2020 (AM) – Lietadlo L-39NG získalo typový certifikát. Na základe pozitívnych výsledkov pozemných a letových certifikačných skúšok ho vydal Odbor dohľadu nad vojenským letectvom Ministerstva obrany ČR.
https://www.armadnymagazin.sk/2020/09/1 ... ertifikat/
Co je tvrzeno bez důkazu, může být odmítnuto bez důkazu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 21 zář 2020, 08:25

Vojtěch oznámil rezignaci. Byl jsem ministrem covidu, dál budu poslancem
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se rozhodl po necelých třech letech odstoupit z funkce. Novinářům dnes řekl, že premiérovi Andrej Babišovi (ANO) už předal rezignaci. Poslancem zůstává. Uvedl, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie koronaviru, která v posledních dnech nabírá na závažnosti.

https://www.lidovky.cz/domov/od-pondeli ... omov_litsp
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 21 zář 2020, 12:29

Roman Prymula se vrací na ministerstvo zdravotnictví, nahradí končícího Vojtěcha
Nástupcem Adama Vojtěcha (za ANO) na ministerstvu zdravotnictví se stane Roman Prymula. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident Miloš Zeman přijme Prymulu v pondělí odpoledne, kdy by jej také měl jmenovat. Úřad převezme nový ministr v úterý.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/31 ... an-prymula
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...
Příspěvky: 10205
Registrován: 10 úno 2017, 22:29

Re: Česká republika

Příspěvek od Aaron Goldstein » 21 zář 2020, 13:56

Vojtěch má z ministerstva zamířit do čela VZP
Odcházející ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) by brzy mohl zamířit na další významný post v oblasti zdravotnictví. Podle zdrojů deníku E15 se jedná o tom, že by Vojtěch nahradil Zdeňka Kabátka ve funkci generálního ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny.
https://www.e15.cz/domaci/vojtech-ma-z- ... zp-1373421
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

Uživatelský avatar
bacil
Redakční rada
Příspěvky: 2817
Registrován: 08 úno 2017, 04:04

Re: Česká republika

Příspěvek od bacil » 22 zář 2020, 13:55

Napadení doménového registrátora a poskytovatele služeb Subreg 14.9.2020
Od včerejšího dne se společnost Gransy s.r.o. (subreg.cz, station.cz, g-hosting.cz) potýká s problémem napadnutí jejich serverů a znefunkčnění veškerých jejich služeb.
...
Dnes rano mezi 7-8h doslo k vysoce sofistikovanemu utoku na nasi infrastrukturu.
Utocnik provedl zasifrovani souboru pro funkcnost dulezitych sluzeb a nektere sluzby diky tomu nejedou vubec, nebo nefunguji jak maji.
Rozsah skod zatim zjistujeme s plnym nasazenim vsech nasich pracovniku, ale nedokazeme nyni zjistit u vsech sluzeb, v jakem jsou stavu, nebot vetsina serveru jsou pro nas bez online pristupu a problem resime primo na miste v datacentrech.
Predbezne zatim vime, ze zalohy noveho hostingu + data zakazniku emailovych sluzeb nebyla zasifrovana a jsou tedy v poradku. Dalsi informace zjistujeme.
Oprava vyzaduje cistou reinstalaci a kompletni kontrolu vsech serveru, proto predpokladame bohuzel vypadek casove rozsahlejsiho charakteru.
Co se tyce uzivatelskych uctu a domenovych informaci na subregu. Subreg vyuziva pro uzivatele silnou hashovaci funkci, tedy hesla by nemela byt prolomitelna. Informace ktere nase databaze obsahuje neobsahuji ani zadne autorizacni informace k domenam. Logy v komunikaci s registry maji veskere hesla hashovane.
Nicmene zatim nemame zadne indicie, ze by databaze byla zneuzita ci odcizena.
Jakmile budeme mit dalsi informace budeme Vas informovat.
Jan Horak
CEO, Gransy
https://wladass.cz/subreg-hacknut-timeline/

Obrázek

Podle toho tweetu bych řekl, že na to šli útočníci přes pochybnou aplikaci na mobilu neopatrného majitele, který prováděl správu svých serverů z mobilu.

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Česká republika

Příspěvek od Rado Info » 22 zář 2020, 14:42

Za pomoc separatistům na Ukrajině dostal Bělorus u pražského soudu 4,5 roku
Za pomáhání proruským separatistům na Ukrajině dostal v úterý Bělorus Alexej Fadějev u pražského městského soudu trest 4,5 roku vězení. Potrestán byl za účast na organizované zločinecké skupině, obžaloba se původně týkala teroristického útoku, za což mu hrozil až dvacetiletý, případně i výjimečný trest. Fadějev vinu odmítá a tvrdí, že byl v Doněcké oblasti „pomáhat lidem proti fašistům“.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/za- ... .seznam.cz

PeterM
Sponzor fóra
Příspěvky: 1354
Registrován: 18 úno 2017, 11:17

Re: Česká republika

Příspěvek od PeterM » 23 zář 2020, 08:46

Diplomaté, soudci, politici. 350 Čechů, které monitoroval dodavatel čínské armády

Hospodářské noviny a Aktuálně.cz přinášejí seznam stovek Čechů, které čínská firma Zhenhua zahrnula do své databáze. Čínské armádě i tajným službám profily prominentů nabízí k "vedení hybridní války a rozvratu Západu". Shromažďuje přitom třeba i data o synovi předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, šéfovi ČEZ Danielu Benešovi, politicích, diplomatech či jejich dětech. Obnovit se podařilo jen zhruba desetinu dat.
Čínská firma Zhenhua Data Technology, která se chlubí úzkým napojením na armádu komunistické mocnosti a její tajné služby, je ale využila ještě jinak. Jméno Jarkulischové "nasála" do databáze profilů 2,4 milionu prominentů z celého světa, o níž firma tvrdí, že pomůže "k velké obrodě čínského národa". Zároveň inzeruje, že umí pomoci s šířením dezinformací a vyvoláváním konfliktů na Západě. Jde sice o veřejně dostupná data, profily ale dle expertů mohou pomoci lepšímu cílení čínských špionážních operací nebo shromažďování dat, která v budoucnu mohou být pro takto vedené cíle kompromitující. Ke jménům politiků, pracovníků bezpečnostních složek či podnikatelů automatizované systémy Zhenhuy i za dohledu operátorů přiřazují 90 procent armádně využitelných dat jde získat veřejně

To, že různé firmy hromadí veřejně dostupná data, je běžné i na Západě. Obavy ze zneužití takzvaných velkých dat (big data) se mezi experty diskutují čím dál víc i v případě společností, jako je třeba Facebook. Ty je ovšem používají k marketingovým účelům. Navíc zatímco v demokratických zemích firmy musí fungovat v mantinelech tamního práva, jinak riskují postih, v tomto případě firma, jež osobní údaje masivně shromažďuje, otevřeně připouští, že je čínským bezpečnostním složkám nabídne k rozvratu západních demokracií a vedení hybridní války.

"Když se někdo v Číně rozhodne propojit víc ukradených databází, vytváří tím nástroj, který by vůbec neměl existovat. Je zakázané takové databáze vytvářet, porušuje to podmínky služeb jako Facebook nebo Twitter. Nikdo z uživatelů nedal souhlas k tomu, aby firma Zhenhua Data používala jeho osobní údaje, což udělala," upozornil v rozhovoru pro Aktuálně.cz někdejší důstojník australských tajných služeb a počítačový expert David Robinson, jehož firma Internet 2.0 uniklou databázi zpracovávala.
především veřejně dostupné fotografie, odkazy na profily na sociálních sítích, mediální zmínky či analyzují příspěvky, které "zájmové osoby" publikují.
https://domaci.ihned.cz/c1-66819940-dip ... ske-armady
Co je tvrzeno bez důkazu, může být odmítnuto bez důkazu.

Odpovědět