Bělorusko - Bielorusko

Odpovědět
Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14394
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od martanus » 20 srp 2020, 11:02

"Nemám ponětí, kde jsou tito lidé." Proč má Bělorusko dva národní stávkové výbory :D :blbec:
V Bělorusku se vytvářejí dva národní stávkové výbory. 17. srpna předsednictvo odborového svazu REP vyzvalo k vytvoření stávkových výborů v podnicích. A 18. srpna pět nezávislých odborových svazů, členů běloruského Kongresu demokratických odborových svazů (BKDP), oznámilo koordinaci prací na vytvoření Národního stávkového výboru.
https://belaruspartisan.by/politic/509694/
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

PeterM
Sponzor fóra
Příspěvky: 1354
Registrován: 18 úno 2017, 11:17

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od PeterM » 20 srp 2020, 11:07

Jan Campbell: Běloruský tanec

Kdo si troufá ponořit se hlouběji do dění v Bělorusku měl by si před startem uvědomit něco z historie a kultury této země. Lidové tance a písně, jejichž vznik ovlivnila i roční období a původní hlavní činnost obyvatel – zemědělství, jsou nedílnou součástí lidského vědomí i této malé země. V létě se obyčejně tancovalo téměř každý den. Tancem a zpěvem se vyjadřovala vděčnost a radost z úrody, květů a přírody a uctíval se Bůh teplého období, Kupala. Dnes je tomu v demokratických a vyspělých společnostech s vděkem a radostí zcela jinak.
Běloruský tanec kolem horké kaše představuje výsledek dlouhodobé západní politiky, efektivního používání soft power, vývoje nových ICT a metod revolucí a čtyř zásadních chyb prezidenta Lukašenko: 1) Prezident Lukašenko zcela evidentně neobstál při zkoušce v politickém managementu v době světového transformačního procesu. Současně dokázal, že nelze řídit stát jako firmu nebo kolchoz a neuvědomil si, že dnes být trvale na scéně vede k frustraci u občanů, kteří nechtějí vidět dnem a nocí děda vševěda. Proto nepřekvapuje, že obyčejní lidé říkají: mám ho dost. 2) Prezident Lukašenko nevyužil možnosti k silné informační politice. Nevyužil ani krizovou situaci s pandemií strachu z mutujícího covid-19 ve svůj prospěch a prospěch BR: Co tím mám na mysli? BR je jedním ze tří států na světě (společně s Kanadou a Brunej), který má (podle OSN, SZO a dalších) 100% zdravotní zabezpečení svých obyvatel, nejnižší úmrtnost matek a dětí a nejnižší kriminalitu v Evropě. Nevyužil úspěch zmíněného BHTP a projektu Velkým kámen. 3) Prezident Lukašenko nedokázal integrovat politická a hospodářsko – finanční rozhodnutí. Spoléhal se na politické dohody s prezidentem Putinem. Zcela ignoroval rozdíl v kvalitě prezidentů a přenechal realizaci úmluv vládě spojené s oligarchy (státního kapitalistického) energetického sektoru. Výsledkem během volební kampaně byla mj. nutnost zatknout ředitele banky a současně kandidáta na prezidenta a cca 15 dalších spolupracovníků dříve, než začnou mizet kompromitující materiály nebo dojde k odchodu podezřelých do zahraničí. 4) Prezident Lukašenko nezvládl profesionálně organizovat vnitřní nástupnickou politiku. Dnes mohu tvrdit, že synové prezidenta Lukašenko to nebudou mít jednoduché. Osud vnuka ex-prezidenta Nazarbajeva v Londýně, jeho otce ve Vídeňské věznici a dalších z rodiny nabízí jim lekci. To i ve spojení se zahraniční politikou RF. V ní nemůže jít o osoby a osobnosti, ale o stát a státní zájem. V daném případě RF musí mít zájem pouze na udržení BR jako takové.
Jak může skončit běloruský tanec kolem horké kaše?
Za předpokladu, že EU a USA kromě slov a možná určité formy sankcí nebudou intervenovat do současného dění z důvodu pudu sebezáchovy, poučení z podpory Kyjevského mejdanu, nevyřešených vztahů Řecko – Turecko, Madrid – Barcelona a EU – V4, neuzavřeného procesu zadlužení EU a probíhající prezidentské volební kampaně v USA, naivní demonstranti a jejich samozvaní vůdci běloruského lidu bez praktické životní zkušenosti, kteří se dostali do objetí mýtů o svobodě a sociální spravedlnosti se rozejdou do svých domovů s instrukcemi. Budou dále konat ve stínu pod zvýšenou kontrolou bezpečnostních orgánů. To nevylučuje provokace a důležitou sakrální oběť. Bez ní se revoluce neobejdou.
Z vnitropolitického hlediska se prezidentovi Lukašenko nabízí minimálně tři možnosti, chce - li se dožít přirozené smrti. 1) Urychleně připravit a organizovat referendum o nové ústavě BR a odejít z úřadu. 2) Nechat se „zatknout“ skupinou generálů, kteří po zatknutí prohlásí připojení BR k Ruské federaci. 3) Odstoupit dříve, než bude opravdu zatčen nebo se stane sakrální obětí provokace či plánu.
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/kome ... usky-tanec
Co je tvrzeno bez důkazu, může být odmítnuto bez důkazu.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 11:11

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval ty, kteří předkládají návrhy na mediaci v Bělorusku, aby tyto nabídky předložili přímo běloruskému vedení namísto „prohlášení přes mikrofony“.
Lavrov varoval před opakováním scénáře událostí z Majdanu v roce 2014 na Ukrajině v souvislosti s nedávnými návrhy vyslovenými Litvou a Polskem.

„Když nyní mluví o„ zprostředkování “, když slyšíme nabídky z Litvy a Polska, zatímco někdo řekl, že by OBSE měla jednat jako prostředník, vyzývám každého, aby předložil takové návrhy, aby to řekli přímo Bělorusům a běloruskému vedení na prvním místě, nikoli přes mikrofony. Vyzývám všechny lidi, aby prohlásili, že toto zprostředkování je jediný způsob, jak se dostat ze současné situace, aby nezapomněli, jak to naši západní kolegové „zprostředkovali“ v roce 2014 během majdanského protestu v Kyjevě., vážení zástupci Evropské unie „zprostředkovali“ a dosáhli dohod, ale všichni si pamatujeme, na co se proměnili, “uvedl Lavrov.

Ministr zahraničí přesvědčen, že běloruský národ je velmi moudrý najít cestu ze současné situace. Lavrov zdůraznil, že nevidí „nedostatek připravenosti vést dialog na straně úřadů“. "Doufám, že ti, kteří jsou z jakéhokoli důvodu nespokojeni s výsledky voleb, projeví stejnou připravenost," dodal nejvyšší diplomat.

Zdůraznil, že nedávný vývoj v Bělorusku by neměl být používán k podkopávání dialogu mezi orgány země a společností. "Navrhoval bych, aby se nikdo v Bělorusku nepokoušel využít situaci, která je obtížná, na to, aby se podkopal normální a vzájemně respektující dialog mezi úřady a společností a aby se to stal výbušný," uvedl. "Vidíme plamenné výzvy ve videích a zprávách na sociálních médiích. Vidíme, že policisté čelí provokacím, včetně použití síly proti nim," dodal Lavrov.

Poukázal také na to, že nedávné prezidentské volby v Bělorusku nebyly dokonalé, což běloruské vedení připustilo a „usilovalo o dialog s občany protestujícími proti tomu, co to považují za porušení jejich práv,“ uvedl ruský nejvyšší diplomat.
https://tass.com/politics/1191449

Jak si Lukašenko předpověděl svůj konec


Litevský premiér se setkal s Tichanovskou, ujišťuje ji o podpoře a požaduje nové volby
Litevský premiér Saulius Skvernelis ujistil bývalého běloruského kandidáta na prezidenta Svetlanu Tichanovskou, která je ve Vilniusu od 10. srpna, že Litva podporuje požadavek na provedení nových voleb v Bělorusku. Odpovídající prohlášení vedoucí kabinetu ministrů je zveřejněné na jeho facebookové stránce ve čtvrtek po setkání s politikem.
https://tass.com/world/1191803

Člen koordinační rady opoziční běloruské opozice oznámil připravenost na kontakty s Ruskou federací :?: :!: :lol:
Koordinační rada běloruské opozice je připravena na kontakty s Ruskem a nezvažuje možnost zničení vztahů mezi oběma zeměmi. Uvedl to v rozhovoru s korespondentem TASS člen předsednictva rady Pavel Latuško.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9245491
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 12:00

Jaderné palivo bylo zavedeno do prvního energetického bloku běloruské JE (leží kousek od Litevských hranic a Vilniusu)
Fyzické spouštěcí operace pokračují, řekl Vigen Marukhjan, vedoucí odboru jaderné bezpečnosti Státní agentury pro jaderný dozor.

"Do reaktoru bylo dosud zavedeno 163 kazet. Druhá fáze [fyzického startu] je připravovaná, hned jak provozní organizace - běloruská jaderná elektrárna - nám pošle oznámení, že je připravena na začátek této fáze, tedy na hydraulické testy.

Zástupce Gosatomnadzoru vysvětlil, že první fáze fyzického startu je zavedení jaderného paliva, druhá - "studené" testy, to znamená, že při teplotě reaktoru až 130 stupňů, fáze tři - "horké" testy s nárůstem teploty nad 130 stupňů.
https://tass.ru/ekonomika/9245589
Rada bezpečnosti Běloruska uvedla , že republika prochází procesy podobnými převratu v roce 1991.
Bývalý uchazeč o post prezidenta Běloruska Valery Tsepkalo na setkání s polským ministrem zahraničí Jacekem Czaputovičem zvážil otázku vytvoření fondu na podporu stávkujících v běloruských podnicích.

"Na setkání se diskutovalo o vytvoření polsko-amerického fondu pro finanční a právní podporu občanské společnosti v Bělorusku, zejména těch, kteří byli zraněni během protestů nebo jsou ve stávkách v podnicích," uvedl Tsepkalo.

Také informoval, že se chystá setkat ve čtvrtek s předsedou polského senátu Tomaszem Grodzki.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9245031
Evropská unie nezasahuje do politické situace v Bělorusku, ale požaduje tam nové volby, uvedl polský náměstek ministra zahraničí Pavel Jablonski.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9168005

Zajímavé je, že Jacekem Czaputovič před chvíli rezignoval - tedy z logiky výše uvedeného, když dnes jednal s Tsapkalem, tak to bylo až po těchto pro Polsko (asi klíčových) jednáních s nim.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 13:15

Generální prokuratura Běloruska zahájila trestní řízení vůči Koordinační radě opozice. Článek 361 - "Pokus o zmocnění se moci a ohrožení národní bezpečnosti Běloruské republiky".
https://t.me/belsat/14068

Hlavní státní zastupitelství v Bělorusku zahájilo trestní řízení podle článku „Uchváceni moci“ trestního zákona ve skutečnosti, vytvoření koordinační rady opozice.
„Ano, potvrzujeme, že byl zahájen trestní případ týkající se této skutečnosti [vytvoření rady] podle článku 361 trestního zákona,“ uvedlo státní zastupitelství.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9246923

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny má v úmyslu předložit návrhy na další rozvoj vztahů s Běloruskem a vedením země. :dobre:
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9168005


Kreml: pokud by Rusko začalo vést dialog s běloruskou opozicí, byl by to zásah do vnitřních záležitostí
https://t.me/rian_ru/51130

Francouzský AWACS Boeing E-3F Sentry 36-CA právě přiletěl na misi nad Estonsko/Lotyšsko a možná i Litvu
http://planeradar.ru/
1.jpg
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 14:38

Ivan Noskevič informoval, že dne 19. srpna zahájilo Hlavní státní zastupitelství trestní řízení z důvodu spáchání trestného činu podle části 3 čl. 361 trestního zákoníku ve skutečnosti, vzývání veřejnosti k uchvácení státní moci a provádění opatření směřujících k poškození státní bezpečnosti Běloruska spáchaných s využitím médií a globální počítačové sítě Internet.

„V souladu s čl. 182 částí 5 trestního řádu jmenoval hlavní prokurátor vyšetřovací výbor jako orgán přípravného řízení v tomto trestním řízení. Trestní řízení bylo přijato hlavním vyšetřovacím oddělením ústřední kanceláře vyšetřovacího výboru. Vyšetřovací skupina zahájila vyšetřování,“
https://www.belta.by/society/view/sk-pr ... 3512-2020/

Konyuk: bylo zahájeno trestní řízení o vytvoření koordinační rady
"18. srpna skupina běloruských občanů oznámila vytvoření koordinační rady, jejímž cílem je mimo jiné organizovat přenos moci. Plánuje se vytvoření politického orgánu, který by měl řídit proces přenosu moci ze současné hlavy státu." což je protiústavní, “ řekl Alexander Konyuk.

Podle jeho slov řada občanů pochopila nelegálnost tohoto jednání a oznámila rezignaci z rady a nesouhlasila s cíli její činnosti. "Vytvoření a činnost takové rady je zaměřena na uchvácení státní moci a na poškození státní bezpečnosti Běloruska. V souvislosti s tím bylo zahájeno trestní řízení podle článku 361 trestního zákona," dodal hlavní prokurátor.

"Plánuje se vytvoření politického orgánu, který by měl řídit proces přenosu moci ze současné hlavy státu. Právní předpisy neznají vytvoření takových orgánů a tato činnost je protiústavní," uvedl Alexander Konyuk.
https://www.belta.by/society/view/konju ... 3511-2020/

Ministerstvo obrany Běloruska oznámilo konání komplexního taktického cvičení, které se bude konat v taktickém směru Grodno - město ležící 7km od polské hranice a 17km od litevské.
Ministr obrany Viktor Khrenin v Centru strategického řízení ministerstva obrany vyslechl návrhy na vedení bojových výcvikových aktivit. Zadal úkol provést ucelené taktické cvičení, během něhož vojáci vypracují přípravu a vedení obrany v taktickém směru Grodno.

Viktor Khrenin v komentáři k VoentTV zdůraznil: „Vidíme, že dnes dochází k zasahování do vnitřních záležitostí státu.“

"Získáváme informace z různých zdrojů, nemusíme se znepokojovat. Předpokládáme vývoj různých variant. Na základě toho jsem se rozhodl provést komplexní taktické cvičení s jednotkami západního operativního velení na taktickém směru Grodna, " informoval ministr. Podle něj bylo rozhodnutí dnes v noci oznámeno prezidentovi, je schváleno.
https://www.belta.by/society/view/minob ... 3520-2020/

Tu-154M RA-85155 z Čkalova právě přistává v Kaliningradu s fake cílovou destinací Beslan
https://www.flightradar24.com/RA85155/2544c62b
Naposledy upravil(a) puma dne 20 srp 2020, 15:06, celkem upraveno 8 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14394
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od martanus » 20 srp 2020, 14:55

„Existuje malá obava, že Řecko a / nebo Kypr nemusí dát zelené světlo na sankce proti Bělorusku, dokud EU neposkytne zelené světlo na sankce proti Turecku,“ napsal Jozwiak ve čtvrtek na Twitteru.

Řecko požaduje sankce proti Turecku za provádění průzkumu zemního plynu na moři ve sporných oblastech. Kypr kritizoval své partnery v EU za „pacifikační politiku“ vůči Turecku, a to i přes jeho očividné nezákonné kroky ve Středomoří.


https://www.pravda.com.ua/news/2020/08/20/7263602/
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 15:06

VIP Tu-134AK RA-65690 ruského letectva, co slouží k přepravě vysoce postavených představitelů ozbrojených sil/úředníků je už osmým dnem (od rána 12.8) na letišti v Minsku a ne a ne odletět zpět do Čkalova - v 7 denní veřejné historii na FR jej už neuvidíte, ale poslední jeho destinace je Minsk.
https://www.flightradar24.com/data/airc ... 0#2531480f

Šéf Evropské rady Charles Michel v telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem diskutoval o mimořádném summitu EU k Bělorusku.
"Včera EU vyjádřila solidaritu s běloruským obyvatelem v jejich touze určit svou vlastní budoucnost. Dnes jsem to zopakovala prezidentu Putinovi. Existuje jen jedna cesta vpřed: prostřednictvím politického inkluzivního dialogu a mírového a demokratického procesu," uvedl ve svém prohlášení.
https://tass.com/crisis-in-belarus/1191905

Telefonický rozhovor s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem
Vladimir Putin vedl telefonický rozhovor[ s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

V souladu s dohodou Charles Michel informoval o výsledcích mimořádného summitu Evropské unie konaného 19. srpna, který byl věnován událostem v Bělorusku.

Ruská strana zdůraznila kontraproduktivitu vyvíjení jakéhokoli tlaku na vedení suverénního běloruského státu a vměšování se zvenčí do tamních vnitřních procesů. Potvrzuje se, že brzká normalizace situace v Bělorusku je v zájmu Ruska i Evropské unie.
http://kremlin.ru/events/president/news/63917

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Alexander Lukašenko diskutují o zahraničním vměšování do domácích záležitostí Běloruska, informoval mluvč Kremlu
Mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov řekl ve čtvrtek novinářům, že prezident pozoruje přímý a nepřímý vnější vliv na záležitosti Běloruska.

"Nebudu tyto síly specifikovat, tyto země. Prohlašujeme, že existuje nepřímé a dokonce i přímé zasahování, a to nás znepokojuje," řekl. „Ještě jednou říkáme: jsme si jisti, že problémy v Bělorusku musí vyřešit samotní Bělorusové prostřednictvím dialogu a v právním rámci,“ zdůraznil.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Alexander Lukašenko diskutují o zahraničním vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska, pokračoval mluvčí Kremlu. "Prezidenti obou zemí jsou ve vzájemném kontaktu, často mluví po telefonu, vyměňují si názory. Nic nového zatím není," poznamenal.

Peskov trvá na tom, že dialog mezi Ruskem nebo jinými zeměmi nebo běloruskou opozicí by byl zásahem do běloruských vnitřních záležitostí. "Domníváme se, že by měl být především meziběloruský dialog, protože kdyby zahraniční země, včetně Ruska, zahájily dialog s opozicí, znamenalo by to vměšování do vnitřních věcí," uvedl Peskov.

Mluvčí Kremlu zdůraznil, že Rusko nebude zasahovat do situace týkající se konání nových prezidentských voleb v sousední zemi. „Jak víte, prezident [Vladimir] Putin poblahopřál [běloruskému vůdci Alexandrovi] Lukašenkovi k vítězství ve volbách,“ poznamenal Peskov.

Ruský prezidentský mluvčí byl také požádán, aby objasnil, kolik telefonních rozhovorů měl Putin a Lukašenko v posledních dnech. Bělorusko dříve uvedlo, že se uskutečnily čtyři takové rozhovory, zatímco Rusko uvedlo, že byly tři. "Prostě jsme nehlásili [o jednom telefonním rozhovoru mezi vůdci], protože tam nebylo nic zásadně nového, ale ano, v poslední době proběhly čtyři rozhovory," řekl Peskov.
https://tass.com/politics/1191889
Naposledy upravil(a) puma dne 20 srp 2020, 15:51, celkem upraveno 2 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 15:41

V Bělorusku se posiluje bezpečnost státní hranice
Státní pohraniční výbor Běloruska posiluje ochranu státní hranice, zvláštní pozornost je věnována západnímu směru. To oznámil TASS ve čtvrtek oficiální zástupce Státního pohraničního výboru Anton Bychkovskiy.

"V souvislosti se současnou situací v zemi orgány pohraniční služby přijímají opatření k posílení ochrany státní hranice. Vzhledem k této situaci je zvláštní důraz kladen na její západní směr," uvedl zástupce odboru.

Bychkovskiy informoval, že v tomto ohledu „byl zvýšen počet pohraničních hlídek a zvýšená kontrola dodržování pravidel pohraničního režimu osobami a vozidly přicházejícími do pohraničního pásma a hraničního pásma.“ Zástupce pohraničního oddělení dále uvedl, že byla posílena kontrolní opatření u osob a vozidel překračujících státní hranici na přechodech.

Na zasedání Rady bezpečnosti 19. srpna prezident Běloruska Alexander Lukašenko nařídil Výboru pro státní hranice, aby posílil ochranu státní hranice po celém obvodu s cílem zabránit přenosu bojovníků, zbraní, střeliva a peněz na financování nepokojů z jiných zemí do Běloruska.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9248297

Běloruské ministerstvo obrany oznámilo komplexní obranné cvičení na Grodnenském směru - za účasti speciálních sil, dělostřelectva, raketových vojsk a protivzdušné obrany.
https://t.me/rian_ru/51142

Běloruské cvičení u Grodna zahrnuje mobilizaci "některých vojenských jednotek", řekl ministr obrany
https://t.me/rian_ru/51146

Ruský premiér Mišustin opět volal běloruskému premiéru, věnoval zvláštní pozornost spolupráci v oblasti energetiky a průmyslu, včetně automobilového a zemědělského sektoru, diskutovali o boji proti koronaviru.
https://t.me/rian_ru/51153
Naposledy upravil(a) puma dne 20 srp 2020, 16:00, celkem upraveno 8 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14394
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od martanus » 20 srp 2020, 15:42

Zaměstnanci "Grodnozhilstroy" jdou do stávky. :blbec:
Podle zaměstnanců 75% zaměstnanců v tuto chvíli nejde do práce a čeká na signál od aktivistů. Celkový počet zaměstnců 3800
http://s13.ru/archives/zhilstroi-1
https://finance.tut.by/news697446.html

Informace o firmě
http://www.ghb.by/ru/company/information/

Firma je hned vedle Polska
minsk3.png
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 15:56

USA slíbily Běloruské opozici, že zatím nevyšlou svého velvyslance do Minsku, řekl RIA Novosti Tsepkalo, odmítl uvést, kdo jim dal takové ujištění
https://t.me/rian_ru/51172

Lukašenko bude osobně dohlížet na cvičení na Grodnenském směru, řekl Běloruský ministr obrany
https://t.me/rian_ru/51143

Včera přistál An-74TK-200 kazašské pohraniční stráže v Minsku a zas odletěl
https://twitter.com/balticjam/status/12 ... 0586621953
https://twitter.com/balticjam/status/12 ... 8892379139

K francouzskému AWACSu se připojil další z RAF, který létal blízko běloruské hranice u Grodna
https://twitter.com/balticjam/status/12 ... 4765876229
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
palo satko
Sponzor fóra
Příspěvky: 7607
Registrován: 16 úno 2017, 07:51

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od palo satko » 20 srp 2020, 17:59

Ekonomicko-politicky komentar o Bielorusku od Šveda. Je to preklad sudruha Googleviča, takže čitat s porozumenim. Clanok v originaly je na webe kde treba registraciu
15. augusta 2020
ANDERS ÅSLUND
Pretože medzinárodní investori sa vyhli Bielorusku a jeho autoritárskemu režimu, krajina už dlho trpí ekonomickou stagnáciou. Ale všetky náznaky naznačujú, že hniloba je sústredená na vrchole, čo znamená, že zmena v politickom vodcovstve by mohla skutočne zmeniť všetko.

STOCKHOLM - Po podvodných voľbách 9. augusta sa môže čoskoro skončiť autoritatívne pravidlo bieloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka. Masívne protesty zametanie krajine a pracovníci z mnohých kritických oblastiach deje štrajku. A ak Lukašenko poklesne, vyhliadky Bieloruska na vytvorenie normálnej trhovej ekonomiky sú prekvapivo silné.


Podľa Lukašenka si Bielorusko udržalo sovietsku, štátom ovládanú ekonomiku, ktorá od roku 2012 stagnuje . Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, sa nezaujímal len o to, aby zostal na starosti a umožnil jeho rodine a blízkemu okruhu kamarátov obohatiť sa. Verejný sektor sa skladá z troch štvrtín hospodárstva, ktoré je vysoko závislé od ťažkého priemyslu a ktorému dominuje len niekoľko veľkých štátnych podnikov. Päť najdôležitejších podnikov - potašská spoločnosť Belaruskali, dva najväčšie ropné rafinérie, Minskské závody (MTZ) a Automobilové závody v Minsku (MAZ) - majú tendenciu byť dotované a neefektívne a hospodárstvo je celkovo silne regulované.

Bieloruská ekonomika je naďalej veľmi závislá od Ruska. Jeho nekvalitný priemyselný tovar nie je na Západe konkurencieschopný, takže sa spolieha na to, že ho Rusko kúpi, zatiaľ čo predá potaš a rafinovanú ropu na západe. Až donedávna Rusko dotovalo bieloruské hospodárstvo poskytovaním lacnej energie v hodnote približne 10% jeho HDP . Vzhľadom na zhoršujúce sa bilaterálne vzťahy v posledných rokoch však Kremeľ tieto dotácie postupne odstránil, aby sa vyvíjal tlak na Lukašenkov režim.

Lukašenko povedal, že chce, aby všetci Bielorusi zarábali priemernú mzdu 500 dolárov mesačne. Pretože je to však viac, ako dokáže hospodárstvo, táto krajina čelí opakujúcim sa devízovým krízam. V rokoch 2009 - 2010 získalo Bielorusko záchranu z Medzinárodného menového fondu, vláda však porušila podmienky dohody a odvtedy nedostáva žiadne finančné prostriedky. Do konca roka 2011 sa inflácia zvýšila na 109% , v tom okamihu prišlo na pomoc Lukašenko Rusko.

Lukašenko sa od tej doby neúspešne snažil požiadať o finančnú podporu Rusko aj Západ. Pre Európsku úniu je Bielorusko chúlostivou záležitosťou. Lídri EÚ chcú obhajovať demokratické zásady, ktoré znamenajú potrestanie Lukašenka a jeho blízkych za ich opakované porušovanie, ale chcú si v krajine zachovať určitý vplyv, a preto boli opatrní, aby Lukašenka nevynútili do rúk ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Keď Lukašenko prepustil v roku 2016 všetkých bieloruských politických väzňov, EÚ voči nemu zrušila svoje osobné sankcie a MMF, Svetová banka a Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) začali s krajinou opatrne opäť spolupracovať. Spojené štáty si však zachovali svoje osobné sankcie proti Lukašenkovi.

Bieloruské hospodárstvo volá po liberalizácii a privatizácii a má základné zložky na začatie takéhoto procesu. Krajina má veľa výhod a udržiava to najlepšie zo sovietskeho vzdelávacieho systému, ktorý ponúka vynikajúce vzdelanie v matematike a prírodných vedách. Napriek tomu, že Bielorusko je pod autoritárskou vládou, stalo sa domovom významného softvérového priemyslu. A mnoho z nich sú veľké diaspóry pripravené vrátiť sa, keď je správny čas.

Okrem toho Bielorusko vynikalo v sovietskej ére ako jedno z najlepšie fungujúcich 15 republík Únie, a to zostalo pravda, pričom Lukašenko toleroval schopných technokratov na všetkých ministerstvách. V dôsledku toho má Bielorusko stále najlepšiu štátnu správu akejkoľvek bývalej sovietskej republiky vrátane príslušnej centrálnej banky a ministerstva financií. Ak chcete zaobstarať jeden nedávny príklad, zatiaľ čo Lukašenko bol zamietol COVID-19 pandémiu, Ministerstvo zdravotníctva bolo vykazovanie údajov o prípadoch starostlivo Svetovej zdravotníckej organizácie. Pokiaľ je v Bielorusku politická hniloba, zdá sa, že je sústredená väčšinou na samý vrchol systému.

Niet divu, že medzinárodní investori sa Bielorusku do značnej miery vyhýbali (aj keď sa mu na konci júna podarilo získať 1,25 miliárd dolárov v eurobondoch). Ale práve preto, že Lukašenko nikdy nebol schopný prilákať veľa medzinárodného financovania, podľa ministerstva financií dosahuje celkový verejný dlh krajiny iba 18 miliárd dolárov - alebo 29% HDP.

S ročnou infláciou pod kontrolou, na úrovni približne 5%, a so všetkými príslušnými medzinárodnými finančnými inštitúciami, ktoré už sú znovu zapojené, je Bielorusko v dobrej pozícii na to, aby prešlo na riadne fungujúce trhové hospodárstvo. Pod novým vedením by malo byť schopné prilákať dostatok medzinárodného financovania na udržanie makroekonomickej stability a jeho vzdelaná a vysoko disciplinovaná pracovná sila by konečne dokázala využiť svoj potenciál. Našťastie zrušenie súčasných cenových predpisov týkajúcich sa približne jednej pätiny bieloruského spotrebného tovaru a liberalizácia domáceho obchodu by mali byť relatívne ľahké. Bieloruské silné makroekonomické inštitúcie môžu zvládnuť inflačný tlak.

Bude tiež potrebné obmedziť dotácie pre štátne podniky. Aj v tomto prípade má Bielorusko úžitok zo skutočnosti, že na rozdiel od iných postsovietskych krajín neexistujú oligarchovia ani malé známky toho, že by veľkí podnikatelia zajali štát. Väčšina sťažností na korupciu je sústredená v úzkom kruhu okolo Lukašenka.

Tieto počiatočné podmienky by však mohli sťažiť privatizáciu jednoducho preto, že neexistujú veľké súkromné ​​spoločnosti, ktoré by slúžili ako model. Ak sa na trhu predá väčšina neefektívnych štátnych podnikov, Bielorusi sa obávajú, že ruskí podnikatelia, ktorí milujú riziko, sa vrhnú, aby ich všetkých chytili za predajné ceny.

Ruská potašská spoločnosť Uralkali sa nakoniec pokúsila prevziať Belaruskali a ruské petrochemické giganty Rosnefť a Lukoil sledujú dve veľké bieloruské rafinérie. Vzhľadom na tieto riziká je najlepšou možnosťou vydať väčšinu podnikov vo forme individuálnych akcií súčasným zamestnancom.

Čokoľvek sa rozhodne, Západ by mal zostať zasnúbený. Ak Lukašenko spadne, Bielorusko bude potrebovať program MMF, len čo bude nainštalovaná nová vláda, a na pomoc s dereguláciou a privatizáciou by boli potrebné Svetová banka a EBOR.

Úlohu bude zohrávať aj EÚ. Mali by privítať novú vládu aktivovaním programu Východného partnerstva pre Bielorusko a vyzvať bieloruských študentov, aby sa zapojili do programu výmeny študentov Erasmus. Nesmie sa podceňovať význam takejto civilnej angažovanosti pri odradzovaní alebo neutralizácii ruských zásahov.
linkhttps://www.project-syndicate.org/commentary/be ... 3ef4736dbb
"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 18:00

Běloruská armáda začala provádět PSYOPS operace na obyvatelstvo v Minsku v ulicích s ZS-82 (Prostriedok určený na vedenie psychologických operácií na podvozku), kdy jezdí po městě s vlajkou a pouští nějakou muziku.

https://twitter.com/MauriceMartin01/sta ... 8827954177
Naposledy upravil(a) puma dne 20 srp 2020, 18:10, celkem upraveno 4 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9849
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od homer » 20 srp 2020, 18:01

Premiéři členských států EU včera na videokonferenci Evropské rady „poklábosili“ o situaci v Bělorusku a v Egejském moři. I když některé sdělovací prostředky tvrdí, že schválili sankce proti Bělorusku, k ničemu takovému ve skutečnosti nedošlo. V dokumentu z jednání je v otázce Běloruska pouze 8 bodů, které mají charakter deklarace o podpoře opozice, výzev k nenásilnému řešení konfliktu a upozornění, že EU bude situaci bedlivě sledovat.
Sankce proti Bělorusku se snaží prosadit Evropská komise, v současné době Radě předsedající Německo a stálý předseda Rady Charles Michel. Blokuje je skupina zemí na čele s Řeckem a Kyprem. Minulý týden na Radě pro všeobecné záležitosti řecký ministr zahraničí Nikos Dendias vetoval uvalení sankcí na Bělorusko. Mimořádné zasedání totiž bylo původně svoláno na žádost Řecka k řešení opakovaných tureckých ozbrojených loupeží plynu v řeckých a kyperských pobřežních vodách. Ministr zahraničí předsedajícího Německa Heiko Maas však na program tohoto jednání 14. 8. 2020 mimo schválený plán vložil i bod týkající se Běloruska.

Řecko a Kypr při svolání mimořádného zasedání Rady navrhovaly, aby EU uvalila ekonomické sankce na Turecko, které svými vojenskými fregatami doprovázejícími zlodějské vrtné lodě, ohrožuje i civilní plavidla. Zasedání bylo svoláno po srážce turecké a řecké fregaty. Řecká loď se snažila tureckému vetřelci bránit ve vniknutí do řeckých pobřežních vod. Protiturecké sankce vetovalo nejen předsedající Německo, ale i Itálie, Španělsko, Malta, Maďarsko a Bulharsko. Předsedající Německo současně spolu s Komisí navrhlo uvalit sankce na Bělorusko. Ty oplátkou vetovali Řekové a Kypřané. Jednoduchá logika: „Odmítáte pomoci nám – pak nemáme důvod se do vás nechat zatahovat do vašich sporů s Ruskem.“

Navrhované sankce proti Bělorusku jsou totiž jen taktickým nástrojem v rámci protiruské strategie. Cílem je dosadit do Běloruska prounijního „satrapu“, který by zpřetrhal ekonomické vztahy s Ruskem, vydal běloruský trh a podniky „v plen“ západním nadnárodním korporacím. A nakonec přivedl do Běloruska – tedy na ruské hranice - základny NATO.
https://www.facebook.com/MUdrIDavid/pos ... 6490125861

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9849
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od homer » 20 srp 2020, 18:51

Závěry předsedy Evropské rady v návaznosti na videokonferenci členů Evropské rady, 19. srpna 2020
Bělorusko

Členové Evropské rady se zabývali situací v Bělorusku po prezidentských volbách, které se konaly dne 9. srpna.

EU vývoj v Bělorusku sleduje velmi pozorně a s rostoucím znepokojením. Volby konané dne 9. srpna nebyly ani svobodné ani spravedlivé, a proto jejich výsledky neuznáváme.

Lidé v Bělorusku mají právo rozhodovat o své budoucnosti. Členové Evropské rady vyjadřují svou jednoznačnou solidaritu s běloruským lidem v jeho touze po uplatňování základních demokratických práv.

Členové Evropské rady odsuzují nepřiměřené a nepřípustné násilí proti pokojným demonstrantům ze strany státních orgánů. Násilí musí být zabráněno a všechny nezákonně zadržované osoby musejí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěny. Zástupci občanské společnosti a opozice zapojení do diskusí o politické transformaci musejí být chráněni před svévolným zatýkáním a násilím. EU očekává, že všechna údajná porušení práv budou úplně a transparentně prošetřena.

EU zanedlouho uvalí sankce na celou řadu osob odpovědných za násilí, represe a falšování výsledků voleb.

Pokrok, kterého bylo v uplynulých letech ve vzájemných vztazích EU a Běloruska dosaženo, je ohrožen. Jakékoli další zhoršení situace naše vztahy naruší a bude mít negativní důsledky.

Vyzýváme běloruské orgány, aby východisko z krize nalezly prostřednictvím ukončení násilí, uklidnění situace a celonárodního dialogu. Pouze mírový a demokratický proces, opírající se o nezávislé a svobodné sdělovací prostředky a silnou občanskou společnost, může přinést udržitelná řešení. Takový proces by měly podporovat všechny strany, včetně třetích států.

Situaci budeme sledovat pozorně i nadále a jsme připraveni přispět k úsilí o mírové ukončení krize. EU plně podporuje návrhy OBSE na dialog v Bělorusku a je připravena poskytnout pomoc při jejich prosazování.

Východní Středomoří

Několik členských států poukázalo na situaci ve východním Středomoří a na otázku vztahů s Tureckem. Se stále většími obavami sledujeme rostoucí napětí a zdůraznili jsme, že je naléhavě nutné dosáhnout jeho zmírnění.

Vyjádřili jsme plnou solidaritu s Řeckem a Kyprem a připomněli jsme a opětovně potvrdili naše předchozí závěry o protiprávních vrtných činnostech. Dohodli jsme se, že se k těmto otázkám znovu vrátíme na našem zářijovém zasedání. K jednání zůstávají různé možnosti řešení.

Mali

Události v Mali vyvolávají mimořádné znepokojení a mohou vést k destabilizaci celého regionu a k narušení boje proti terorismu. EU vyzývá k okamžitému propuštění vězňů a obnovení právního státu.

EU svou činnost plně koordinuje s africkými a mezinárodními partnery a podporuje Hospodářské společenství států západní Afriky (ECOWAS) v úsilí o nalezení řešení, jež bude v souladu s tužbami malijského lidu.
https://www.consilium.europa.eu/cs/pres ... syosAeAsIc

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 18:53

Asi nějaký provokatér policistů
https://twitter.com/ntvru/status/1296389264494792704
Naposledy upravil(a) puma dne 20 srp 2020, 19:00, celkem upraveno 3 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od Rado Info » 20 srp 2020, 18:53

Mírumilovní protestující.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 19:02

Bělorusko přivítalo účastníky „Armáda - 2020“. Tým z Ruské federace dorazil do soutěže „Polárka“.
https://www.mil.by/ru/news/104338/
Obrázek
Obrázek

Komplexní taktické cvičení ozbrojených sil u Grodna - detailní popis
Toto cvičení se bude konat na téma „Provádění obrany a speciálních operací v Grodnenském taktickém směru“.

Cvičení se zúčastní vojenské jednotky mechanizovaných uskupení, speciální operační síly, jednotky letectva, protivzdušné obrany, zpravodajské služby, elektronickáho boje, raketové síly a dělostřelectvo. Cvičení je pod osobní kontrolou hlavy státu.

Cvičení také mobilizuje další vojenské jednotky.
https://www.mil.by/ru/news/104498/
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od puma » 20 srp 2020, 19:36

Taktická bojová skupina o síle praporu umístěná jižně od Petrohradu se vydala na ešelonu na cestu na jih
https://blog.vantagepointnorth.net/2020 ... group.html

Jde o tyto jednotky vyvedené na cvičiště na bojovém poplachu (3500 vojáků a 900ks techniky - tedy pluk) z skončeného cvičení 18.8 v Leningradské oblasti
viewtopic.php?f=14&t=41&start=280#p155310
Naposledy upravil(a) puma dne 20 srp 2020, 20:36, celkem upraveno 1 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14394
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Bělorusko - Bielorusko

Příspěvek od martanus » 20 srp 2020, 20:21

Dnes probíhali demonstrace za Lukašenka

Cherven


Rechitsa


PETRIKOV belorus


Proti Lukašenkovi
Jsou moc krátké a žádné dlouhé a jiné než z Minsku z dneška jsem nenašel

Jen toto

Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Odpovědět