Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Odpovědět
QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 17 zář 2019, 19:38

Sezóna ocenění začala. Greta Thunbergová převzala cenu Amnesty International

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová v pondělí na Univerzitě George Washingtona převzala za své aktivity na ochranu klimatu ocenění Velvyslankyně svědomí, které jí v červnu udělila organizace Amnesty International (AI). Stalo se tak několik dní před zahájením klimatického summitu OSN v New Yorku, kterého se středoškolačka zúčastní.

https://echo24.cz/a/SZt4g/sezona-ocenen ... ernational

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 18 zář 2019, 19:24

Češi jsou co do kvality života 24. na světě, přeskočili jsme i USA, ukazuje index

Česká republika se v kvalitě života umístila mezi 149 státy na 24. místě. Proti loňskému roku si polepšila o dvě místa, přeskočila i USA. Prvenství udrželo Norsko, na druhé místo se dostalo Dánsko a bronz obhájilo Švýcarsko. Nejhůře dopadly africké státy Čad, Středoafrická republika a Jižní Súdán. Uvedli to zástupci společnosti Deloitte, která index každoročně sestavuje s neziskovou organizací Social Progress Imperative.
V žebříčku se ČR nyní řadí za Koreu a před Estonsko, které předehnalo USA. „I ty nejbohatší země mají slabiny, které musí řešit. Celosvětově bychom měli být znepokojeni, že klesají ukazatele osobních práv. A to i v kolébce demokracie, jakou je USA,“ uvedl prezident Deloitte Josef Kotrba.
https://echo24.cz/a/SYYms/cesi-jsou-co- ... zuje-index

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 21 zář 2019, 11:34

„Je lepší vyjednávat deset let než jeden den válčit.“ Lavrov napsal o problémech a změnách v mezinárodních vztazích

Proces formování globálního polycentristického světového řádu není zvrátitelný. Píše o tom v předvečer zahájení 74. schůzky Valného shromáždění OSN ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Na začátku svého článku „Svět na rozcestí a systém mezinárodních vztahů budoucnosti“ Lavrov poznamenává, že nosnou konstrukcí světového řádu, který vznikl po vítězství nad fašismem, je OSN a její Charta. Systém, ve kterém centrální roli hraje tato mezinárodní organizace, je podle ruského ministra „pojistnou sítí“ zajištující mírový rozvoj lidstva.
Podle Lavrova dnešní změny v uspořádání světa svědčí o tom, že pokusy o vytvoření unipolárního modelu mezinárodních vztahů nebyly úspěšné – roste poptávka po spravedlivějším a inkluzivnějším systému.
„Noví velcí hráči se stabilní ekonomickou základnou se snaží aktivněji ovlivňovat regionální a globální procesy a spravedlivě požadují smysluplnější účast ve schvalování klíčových rozhodnutí,“ sdělil Lavrov.
„Rétorika na téma ‚liberalismu‘, ‚demokracie‘ a ‚lidská práva‘ je doprovázena prosazováním přístupů založených na nerovnosti, nespravedlnosti a sobectví, víře ve vlastní mimořádnost,“ říká ruský ministr zahraničí. „Liberalismus ve svém zdravém a nepřekrouceném chápání byl tradičně důležitou součástí světového, včetně ruského, politického myšlení. Mnohočetnost vývojových modelů však neumožňuje říci, že západní ‚koš‘ liberálních hodnot nemá alternativu. A samozřejmě tyto hodnoty nelze nést ‚na bajonetech‘ - bez respektování historie států, jejich kulturního a politického ‚kódu‘.

https://cz.sputniknews.com/svet/2019092 ... zmenach-v/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 29 zář 2019, 12:11

Americký gigant Mattel začal vyrábět genderově neutrální panenky

Gigant na poli výroby hraček a slavných panenek Barbie, americká společnost Mattel, přišla s první sérií genderově neutrálních panenek. Odráží tím prý přání dětí, aby jejich hračky neurčovaly společenské normy v otázce pohlaví. Informuje o tom britský The Guardian.
Panenky Creatable World se budou od jiných panenek lišit v nevýraznosti tělesných proporcí. Nebudou mít široká ramena, nebudou mít plné boky ani dlouhé řasy. Mají tak být přístupné všem dětem bez ohledu na pohlaví. K bezpohlavní panence si pak děti vyberou zvlášť vlasy a oblečení podle jejich preferencí.
Hračky jsou podle společnosti odrazem kultury. „Skrze výzkum jsme se dozvěděli, že děti nechtějí, aby byly jejich hračky určovány genderovými normami.
awdSnimek obawdrazovky porizeny 2019-09-26 15-55-20.jpg
https://echo24.cz/a/SpkMM/americky-giga ... ni-panenky

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 30 zář 2019, 12:08

Zacharová k USA: Zveřejněte přepisy Obamových rozhovorů!

Podle mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharová by USA neměly troškařit a vyzvala k zveřejnění přepisů telefonních rozhovorů bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy se světovými vůdci. A to podle analogie zveřejnění rozhovoru mezi americkými a ukrajinskými prezidenty Trumpem a Zelenským, uvedla ve vysílání ruské televize s tím, že si světová veřejnost jistě ku „spokojenosti“ přečte tyto zápisy. „Prosím, poskytněte světové komunitě projevy a relevantní přepisy uzavřených rozhovorů, telefonických rozhovorů pana Obamy se světovými vůdci o mezinárodních otázkách. Budeme rádi, že si vše můžeme přečíst ...," uvedla Zacharová.

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy ... rozhovoru/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 05 říj 2019, 23:21

ZÁPADNÍ GEOPOLITICKÝ NULOVÝ SOUČET A JEHO MARNÝ KONEC

USA a jeho západní spojenci vytvářejí další mezinárodní napětí a nestabilitu v marné snaze vytesat planetu do „sfér zájmu“ a „exkluzivity“. Takto to vidí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jen málo objektivních pozorovatelů mezinárodních vztahů by s jeho napomenutími nesouhlasilo.
Nejvyšší ruský diplomat říká, že jedinou cestou vpřed je to, že převáží multilateralizmus a že všechny státy budou dodržovat zásady Charty Organizace spojených národů které jsou signatáři. Ukázkový příklad destruktivní západní politiky vedené USA je vidět v Perském zálivu, kde napětí dosáhlo minového pole které by mohlo vyvolat všestrannou válku na Středním východě která by mohla postihnout celý svět.
Google překladač:
Nelze pochybovat o tom, že nejistá situace v Perském zálivu existuje z důvodu nezodpovědných provokací Washingtonu vůči Íránu. Jednostranné zrušení mezníkové jaderné dohody 2015 ze strany Trumpova administrativa a militarizace již dominantní americké přítomnosti v Perském zálivu v posledních měsících je drzým případem, kdy se Washington sám ocitl v rozporu s mezinárodním právem a normami. (Bohužel, byly někdy USA jiné?
Ve své jednostranné iniciativě USA dláždily kliku národů, aby podpořily své domnělé vojenské právo jednat jako policista v Perském zálivu: Británie, Austrálie a Saúdská Arábie naznačily, že jsou ochotny připojit se k americké „koalici“, aby údajně chránit „svobodu plavby“ prostřednictvím životně důležitého bodu globálního obchodu s ropou.
Prohlášené záměry stranou, problém je pokus Washingtonu vymezit „sféru vlivu“ na strategicky důležitém Středním východě. Bez ohledu na to se zdá, že tato akce vážně zvyšuje napětí a nestabilitu v regionu. Írán má všechna práva protestovat proti tomu, co vidí jako kampaň agrese vedenou USA, která se hromadí nad špatnou vírou Washingtonu, pokud jde o jadernou dohodu schválenou OSN.
Naproti tomu je životaschopným východiskem ze slepé uličky, kterou vytvořila Washingtonská jednostranná politika, vytvoření mnohostranného námořního bezpečnostního systému, který zahrnuje všechny národy v Perském zálivu, včetně Íránu, Saúdské Arábie a dalších. Zapojeny mohou být i mimoregionální země, včetně Číny, Indie, Japonska, Evropské unie, Ruska a USA.
Rusko tento návrh předložilo Rusko začátkem tohoto roku. Tento týden během setkání s Sergejem Lavrovem íránský ministr zahraničí Mohammed Javad Zarif plně podpořil takový mnohostranný bezpečnostní mechanismus. Tato iniciativa je v souladu se zásadami OSN týkajícími se dodržování národních suverenit a neútočení. Vylučuje pojem národů, u nichž se předpokládá, že mají „sféry vlivu“. Tento koncept je pozůstatkem kolonialismu a imperialismu a v dnešním světě by měl být zastaralý.
Dalším současným příkladem destruktivního unilateralismu je probíhající konflikt na Ukrajině. Země byla uvězněna v téměř pětileté válce, ve které civilisté ve východní oblasti Donbassu velmi trpěli. Západní vlády a média obviňují Rusko z vměšování na Ukrajinu. Skutečností však je, že to byl Washington a evropské státy, které v únoru 2014 zasáhly nezákonným svržením zvolené vlády v Kyjevě násilným pučem podporovaným CIA.
Ukrajina se změnila na zkrachovalý stát, protože Washington a jeho západní spojenci chtěli na ruskou hranici uvalit „sféru vlivu“.
Je zjevné, že taková jednostranná politika je porušením mezinárodního práva a demokratických zásad. Jedná se o trestní prohlášení geopolitických „zájmů“ a „cílů“. Navíc takovéto nesprávné jednání nevyhnutelně vede k pohoršení konfliktů, ničení a obrovskému lidskému utrpení.
Hanebnou ironií je, že zatímco Rusko je neustále obviňováno, aniž by existovaly důkazy, z zasahování do jiných zemí, hojný, nevyvratitelný důkaz je opak: Washington a jeho západní spojenci mají nepřetržitý zvyk porušovat a destabilizovat národy a regiony v předpokládané nulové sumě geopolitické hry.
V zájmu světového míru a progresivního rozvoje se musí všechny národy držet konceptu multilateralizmu, vzájemného respektu a skutečné spolupráce, bez stereotypů a démonizovat ostatní kvůli propagandistickým ziskům.
Otázkou však zůstává: může americký korporační kapitalismus a jeho militaristický stroj dodržovat rozumnou, minimální poptávku po mezinárodní spolupráci?
Pokud ne, pak americký politický systém a jeho zástava západních přisluhovačů tlačí svět do propastné slepé uličky.
https://southfront.org/western-zero-sum ... -dead-end/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 25 říj 2019, 10:54

NASA pripúšťa, že zmenu klímy spôsobuje obežná dráha Zeme, nie fosílne palivá

Už viac ako 60 rokov Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vie, že zmeny, ktoré sa odohrávajú v planetárnych modeloch počasia, sú úplne prirodzené a normálne. Kozmická agentúra sa však z nejakého nepochopiteľného dôvodu rozhodla nechať pretrvávať a šíriť vytvorený hoax o globálnej hrozbe klimatických zmien spôsobených ľudskou činnosťou.
Čo vlastne už dávno NASA zistila
Aby sme boli presní, bolo to v roku 1958, keď NASA prvýkrát spozorovala zmeny v obežnej dráhe Zeme okolo Slnka, spolu so zmenami sklonu zemskej osi. Obe tieto pozorovania sú zodpovedné za to, čo dnešní klimatológovia nazývajú „otepľovaním“ (alebo v závislosti na ich agende „zmenou klímy“ – keďže niekde dochádza aj k ochladzovaniu).
Povedané inak, planétu žiadnym spôsobom ani formou neprehrievajú ani neochladzujú ľudia tým, že jazdia na SUV alebo jedia hovädzinu. A záver je prostý: Klíma na Zemi sa menila vždy a v stave neustálej zmeny vôbec nie je vinou nás ako ľudských bytostí.
NASA to však doteraz neuviedla na správnu mieru a rozhodla sa radšej sedieť ticho v úzadí a prizerať sa tomu, ako sa (pseudo)liberáli a eko-alarmisti vzrušujú nad svetom, ktorý kvôli nadmernému množstvu dobytka či plastových slamiek do 12 rokov zrejme skončí.
V roku 2000 NASA vlastne na svojej webovej stránke Earth Observatory zverejnila informácie o Milankovičovej klimatickej teórii, prezradiac, že planéta sa v skutočnosti mení kvôli vonkajším faktorom, ktoré s ľudskou činnosťou absolútne nesúvisia.

https://www.badatel.net/nasa-pripusta-z ... ne-paliva/

Uživatelský avatar
kozlus
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1823
Registrován: 07 úno 2017, 17:55

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od kozlus » 25 říj 2019, 12:23

Robnou hodim link na ten clanek na strankach NASA
https://earthobservatory.nasa.gov/featu ... ovitch.php

Juraj
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6274
Registrován: 16 úno 2017, 21:19

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od Juraj » 25 říj 2019, 12:50

pustat do sveta "informacie" z portalov typu Badatel a Aeronet je skutocne znamkou dnesnej doby :D

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 30 říj 2019, 14:50

Greta Thunbergová odmítla ekologickou cenu: „Naslouchejte raději vědcům“

Mladá švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová odmítla v úterý přijmout ekologickou cenu, kterou uděluje Severská rada. Hlavním cílem této organizace je prohlubovat spolupráci mezi státy severní Evropy na parlamentní a ministerské úrovni. Své rozhodnutí Thunbergová zdůvodnila tím, že ekologické hnutí nepotřebuje další ocenění, ale to, aby mocní lidé po celém světě začali naslouchat vědcům.
Na ekologickou cenu Severské rady nominovalo Thunbergovou Švédsko i Norsko. Když ale byla švédská školačka v úterý večer vyhlášena letošní laureátkou ocenění, sdělila její zástupkyně publiku, že Thunbergová cenu ani příslušných 500.000 švédských korun (1,18 milionu Kč) nepřijme.
Thunbergová vede v současné době ekologickou kampaň v americkém státě Kalifornie. Na slavnostním ceremoniálu ve Stockholmu ji podle agentury AP zastupovaly ekologické aktivistky Sofia a Isabella Axelssonovy.

https://echo24.cz/a/SJMgV/greta-thunber ... eji-vedcum

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 03 lis 2019, 21:49

Vzducholoď, kontejnerová loď, psí spřežení... Thunbergová hledá způsob cesty zpátky přes Atlantik

Švédská aktivistka a bojovnice za zodpovědný přístup ke klimatickým změnám Greta Thunbergová volá o pomoc z USA. Zůstane snad navždy uvězněna v Americe? Původně měla namířeno na klimatický summit do Chile, ten se ale kvůli nepokojům v hlavním městě nakonec přesouvá do Španělska. Jak se ale Greta, pokud se nechce zproneveřit svým zásadán, dostane zpět do Evropy, nad tím visí velký otazník.
A veřejnost mladé Švédce na internetu spíše ve vtipu nabízí různé možnosti dopravy, jako je třeba využití horkovzdušného balónu, překročení na „starý kontinent“ přes Aljašku, Beringovu úžinu a Rusko, zde by ale musela zčásti využít psí spřežení, nebo naskočení na kontejnerovou loď. O té údajně uvažovala ještě před plavbou do USA sama Greta.
Objevuje se i přesvědčení, že by neměla vůbec do Madridu jezdit a dopouštět se tak vytváření další uhlíkové stopy. Namísto toho by se mohla summitu zúčastnit pouze zprostředkovaně – třeba přes Skype.

https://echo24.cz/a/STXeV/vzducholod-ko ... s-atlantik

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 10 lis 2019, 12:22

Arabská jara, po kterých nepřichází léto

Vzhledem k tomu, nakolik jsme si už zvykli na špatné zprávy z arabského světa (kdy vlastně naposledy přišla nějaká dobrá?), si toho moc nevšímáme, ale v Iráku už druhým měsícem probíhají krvavé protesty proti vládě, které stály zatím život zhruba 270 lidí. Méně krvavé, ale přeci jen rozsáhlé protesty už letos postihly Libanon, Alžírsko a Egypt. Všechny tyto země dohromady mají skoro 200 milionů obyvatel převážně mladého věku. Destabilizace kterékoliv z nich, ale zejména těch tří velkých (Libanon je maličký), by nepochybně vedla k další migrační vlně srovnatelné s rokem 2015, ne-li větší. Zvlášť pokud by „vyjel z kolejí“ stomilionový Egypt, kde sekulární vláda generála Sísího není u příznivců Muslimského bratrstva nijak oblíbená.
V téhle souvislosti moc nechápu, proč takovému dění dávají média stále ještě nálepku „arabské jaro“. Jaro má konotaci něčeho pozitivního, optimistického, co přináší nový život, rozkvět a slibuje příchod léta. Dosavadní zkušenost s „jary“ v našem okolí ale nic takového neukazuje. Já bych tomu dění říkal spíš „arabská sopka“, případně „arabský výbuch přetlakovaného papiňáku“. Leč nefungují. Země jako Irák jsou na tom daleko hůř a zdaleka to není jen historií cizích vojenských intervencí. Prudký nárůst obyvatelstva bývá spojen s nestabilitou a obzvlášť těžké jsou situace, kdy ekonomika nestačí těm masám mladých mužů poskytnout dobrá pracovní místa a oni zůstanou „na dlažbě“, respektive na ocet v domech svých rodičů (v tradiční společnosti se nezaměstnaný a ekonomicky nezajištěný mladík jen tak neožení), takže ani toho sexu si neužijí.
Porodnost v arabském světě sice poklesla, ale mládež, která plní v Káhiře, Alžíru nebo Bagdádu ulice, jsou lidé narození zhruba v letech 1990–2005, čili v době, kdy porodnost přeci jen překračovala tři děti na ženu, v případě Iráku dokonce pět. Zajistit takovému množství mladých lidí slušné životní podmínky je těžký úkol i pro vyspělé ekonomiky, a toto vesměs vyspělé ekonomiky nejsou. Státy, které si zvykly na přísun peněz z těžby ropy, jsou vystaveny neustálému kolísání její ceny na světovém trhu.

https://literarky.cz/civilizace/495-ara ... chazi-leto

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 18 lis 2019, 14:27

Kauza jménem „lithium“

Součástí takových opatření je obvykle podpora pro elektromobilitu, skútry počínaje, městskými autobusy konče. Diesel a benzín jsou fuj. Je pravda, že na rozdíl od spalovacích motorů neprodukují vozidla na baterie žádný smog bezprostředně před vaším nosem. I prachu a hluku za sebou zanechávají daleko míň. Až potud fajn, když tedy nebudeme řešit problém, zda ony vytoužené soláry a větrníky tu dodatečnou poptávku po energii utáhnou. Jenže pak je tu otázka, o které se zelené hnutí téměř kompletně odmítá bavit, nebo, když už se jí vůbec ujme, vzletnými slovy hovoří o nadějných technologiích, které už-už mají vyskočit z laboratoří a přinést další efektivitu. (Takové zprávy o očekávaném průlomu jsem četl za posledních deset let mockrát.) Je to velmi základní otázka: z čeho dělat ty baterie? Ony se nedají uplácat jen tak z písku a kamení, potřebují určité suroviny. A těch surovin je málo. Tou nejzákladnější je lithium.
Situace v zásobování lithiem vůbec není tak zeleno-růžová, jak byste soudili podle naivních názorů aktivistů okupujících veřejná prostranství, a ani sv. Marx s tím nic nenadělá.
Bolívie, Peru, Argentiny a Chile. Vůbec nejbohatší je na lithium solná pláň Salar de Uyuni, „placka“ velikosti půlky Moravy, která za bezvětří a po dešti vypadá jako největší zrcadlo světa. V Chile se stala (nadměrná) spotřeba vody těžebními společnostmi závažnou politickou otázkou a je otázka, do jaké míry souvisí současný chaos v Bolívii s tím, že chudá země sedí na mimořádně velkých zásobách strategické suroviny.
O cenné zdroje se v minulosti běžně vedly války.
Ale koncentrace jeho těžby v několika málo místech na světě, to je recept na velké problémy. Máme se těšit na nový OPEC složený ze států jako Argentina, Bolívie a Chile, který bude chytat bohatší země „pod krkem“, jak se mu zachce? (Mohli bychom mu říkat třeba ABC.) Nebo na velkou čínsko-americkou válku o doly v západní Austrálii někdy v roce 2040?
Očekávaný vývoj poptávky je dost jednoznačný: zatímco letos činila necelých 272 tisíc tun, za šest let by měla dosahovat téměř 423 tisíc tun.
Lithium je velice lehký kov, dvakrát méně hustý než voda, nedoporučuje se ovšem jej ve vodě koupat – reakce by byla explozivní. Alkalické kovy jsou ve styku s vodou obecně „prevít“.

Ostatně dnes v éře YouTube není problém se pokochat tím, jak taková reakce vlastně vypadá. Kvůli takovým pokusům jsem se občas těšil na hodiny chemie.
https://literarky.cz/civilizace/526-kau ... -lithium-2

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od Alchymista » 18 lis 2019, 18:56

Princíp je v tom, že čím je alkalický kov ťažší (molárne, aj atomovým číslom) tým je jeho reakcia s vodou "agresívnejšia".
rad - litium, sodík, draslík, rubídium, cesium, francium
Rb a Cs majú cenu >10000$ za kg, sú drahšie ako zlato, cena francia je vyššia ako cena plutonia...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 21 lis 2019, 00:46

NATO bude společně operovat ve vesmíru, shodli se spojenci

Severoatlantická aliance rozšíří prostor svého působení do vesmíru. Shodli se na tom ve středu ministři zahraničí spojeneckých zemí, kteří schválili návrh na uznání vesmíru za pátou operační doménu NATO. Podle šéfa aliance Jense Stoltenberga nebude aliance rozmisťovat ve vesmíru zbraně, ale bude tento prostor především využívat k nevojenským účelům.Vesmír se vedle země, vzduchu, moře a kyberprostoru oficiálně stal pátou doménou, v níž budou spojenci působit společně.
NATO přichází s rozšířením svých aktivit do kosmu poté, co začátkem letošního roku schválil vznik vesmírné sekce americké armády prezident Donald Trump.
(Takže spojenci z NATO ji budou spolufinancovat) Alianční země podle letošních údajů vlastní přes polovinu všech satelitů na oběžné dráze. Musí se však vyrovnávat s výrazným nástupem Číny, která v současnosti vyvíjí zbraně použitelné ve vesmíru.

https://echo24.cz/a/SR7Z9/nato-bude-spo ... e-spojenci

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od QVAK » 23 lis 2019, 12:55

Sexuální násilí? Uber začne nahrávat jednotlivé jízdy

Alternativní taxislužba Uber začne ve Spojených státech pořizovat zvukový záznam z jednotlivých jízd, aby zajistila bezpečnost řidičů i jejich pasažérů. Informaci přinesl deník The Washington Post a následně ji potvrdila i sama společnost. Ta funkci nejprve otestuje příští měsíc v Mexiku a Brazílii, než ji spustí v USA.
Řidiči si budou moci nastavit, aby se jízdy nahrávaly automaticky, jejich zákazníci tak budou muset učinit prostřednictvím mobilní aplikace před nasednutím do auta. Na nahrávání pak nebude ani jedna strana nijak zvlášť upozorňována, podle firmy se uživateli pouze zobrazí upozornění, až bude funkce dostupná, a program je požádá o přístupu k mikrofonu. Jinak ovšem data slouží spíše Uberu.
https://echo24.cz/a/SBLaH/sexualni-nasi ... live-jizdy

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od Alchymista » 03 kvě 2020, 23:45

https://echo24.cz/a/SucTP/olympijsti-vi ... cejni-lide
Olympijští vítězové umírají dřív než obyčejní lidé
Nejlepší sportovci světa umírají dříve než obyčejní lidé. Alespoň to tvrdí německá studie, která ve společnosti vyvolává otázky o důsledcích soutěživosti v profesionálních sportech. O studii informoval německý časopis Der Spiegel.

Otec moderních olympijských her Pierre de Coubertin měl pronést větu, která se často zkracuje na „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“. Německá studie však odhalila, že rčení „sportem k trvalé invaliditě“ bude pravdě blíže. Pro většinu sportovců jsou olympijské hry vrcholem jejich kariéry, platí za to však vysokou cenu. Podle studie účastníci olympijských her umírají dříve, než je průměr v populaci. A němečtí olympijští vítězové umírají dříve než sportovci, kteří medaile nezískali.

Autorem studie je Lutz Thieme, který vyučuje sportovní management a sportovní ekonomii na univerzitě v Koblenci. Thieme zkoumal úmrtnost všech 6066 Němců, konkrétně 1 959 žen a 4 107 mužů, kteří se mezi lety 1956 (zimní hry v Cortině d‘Ampezzo) a 2016 (letní hry v Rio de Janeiru) zúčastnili olympijských her, a porovnal je s celkovou populací.

Mimo jiné zjistil, že stejně jako v běžné populaci i u olympioniků se delšího věku dožívají ženy než muži. Překvapivým výsledkem však bylo, že sportovci ze západního Německa umírají dříve než ti z Východu, kde přitom existoval státem organizovaný doping. „Vím, že je to překvapivé a může to vést k diskusím,“ říká Thieme.

Thieme svoji studii provedl pomocí několika standardních metod lékařské statistiky a data sportovců porovnal s databází Human Mortality Database (HMD).

U západoněmeckých účastníků olympijských her ve věkové skupině 15 až 34 let bylo riziko úmrtí ve všech zkoumaných generacích výrazně vyšší než v celkové populaci. Riziko starších olympioniků ve věkové kategorii 35 až 64 let z let 1956 až 1994 bylo pod průměrem. Od roku 1995 je úmrtnost olympioniků hned dvakrát vyšší.

Riziko úmrtí je vyšší i u východoněmeckých olympioniků ve věkové skupině 15 až 34 let. Ve věkové skupině 35 až 64 let byla úmrtnost v období do roku 1994 podprůměrná, od roku 1995 je však výrazně vyšší. Od opětovného sjednocení Německa zaznamenal Thieme pouze sedm úmrtí z celkového počtu 2 325 olympioniků.

Němečtí sportovci jsou podle Thiemeho rizikovou skupinou. Kariéry olympioniků jsou vykoupeny výrazně vyšším ohrožením života. Tento efekt se zvyšuje s rostoucím úspěchem.
Vyvoláva to provokatívne otázky... Skutočne existoval v NDR - a obecne vo Východnom bloku - "štátom organizovaný doping"?
Alebo "len" štátom podporovaný šport so širokou "všeľudovou" základňou, starostlivým výberom a tréningom talentov a ich všestranným zabezpečením?
Alebo druhá možnosť - "štátom organizovaný doping" umožnil dôsledne rozdeliť a oddeliť výkonných športovcov a ľudských pokusných králikov - čo pokútny a fušérsky "neštátny doping" v demokratických krajinách neumožnil a neumožní...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od Alchymista » 05 srp 2021, 17:07

https://ekonomickydenik.cz/zadna-kompli ... ch-staveb/
Žádná komplikovaná logistika ani přerušení provozu. Britové zkouší „tisknout“ betonové komponenty přímo v místě dopravních staveb
Nasazení techniky ve fyzicky omezených oblastech, možnost vyhnout se nákladným logistickým operacím nebo práce na stavbě bez přerušení okolní dopravy. To vše by mohla přinést nová technologie, umožňující 3D tisk betonu přímo v místě staveniště. Novinku zvanou Printfrastructure v místě stavby nasadí firma HS2 jako dodavatel britské Skanska Costain STRABAG Joint Venture (SCS JV).

Špičková technologie Printfrastructure využívá počítačem ovládané roboty k tisku betonu s vnitřní zpevňující strukturou. Betonem procházejí mikroskopické prameny grafenu a díky nahrazení tradiční oceli pomáhá tento materiál zajistit lepší bezpečnost staveniště, větší flexibilitu konstrukce, kratší dobu stavby a menší uhlíkovou stopu.
Výroba betonu na staveništi

Pomocí robota se vyrobí železobetonová konstrukce díky jedinečné vnitřní mřížkové struktuře, která nejenže výrazně snižuje množství požadovaného betonu, ale také množství odpadu.

Průlom však podtrhuje technologie vyvinutá partnerem SCS JV ve Worcestershire, ChangeMaker 3D. Inovace využívá proces tisku 3D betonu a kombinuje jej s nejsilnějším materiálem, jaký kdy byl testován: grafenem.

Nové řešení bylo vyvinuto společně se specialistou na pokročilé materiály Versarien. Technologie umožňuje SCS JV vytvářet komponenty přímo na místě staveniště, aniž by je musela přepravovat po silnici jako prefabrikované desky, které jsou poté sestaveny a spuštěny na místo velkými jeřáby.

Jako flexibilní mobilní technologie umožňuje 3D tisk betonu také nasazení techniky ve fyzicky omezených oblastech, čímž se lze vyhnout potřebě vyvíjet komplikované a potenciálně nákladné logistické plány.

V místech, kde stavba probíhá souběžně s „živým“ provozem, se nabízí možnost realizace prací bez narušení cestování veřejnosti nebo místních obyvatel pozastavením služeb nebo prací přes noc.
Snížení uhlíkové stopy

Proces 3D tisku betonu výrazně snižuje množství požadovaného betonu a společnost odhaduje, že by to mohlo přispět ke snížení produkce uhlíku až o padesát procent. Odstraněním oceli a zjednodušením stavebního postupu by pak redukce uhlíku mohla být ještě větší.

„Automatizace umožněná 3D tiskem betonu společnosti Printfrastructure vytváří prostředí podobné továrně, jež přináší vysoce kvalitní produkt, který zvyšuje efektivní využití materiálů a snižuje naši uhlíkovou stopu,“ vysvětluje Andrew Duck z SCS JV.

Podle něj tato technologie nabízí možnost zásadní změny při realizaci stavebních projektů.

Ověřování této technologie v praxi firma plánuje zahájit na jaře příštího roku.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...
Příspěvky: 10205
Registrován: 10 úno 2017, 22:29

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od Aaron Goldstein » 18 zář 2021, 23:26

Británie, USA a Austrálie ohlásily nový bezpečnostní pakt, kritizují jej Paříž i Peking
Spojené státy, Velká Británie a Austrálie oznámily nový bezpečnostní pakt, který jim umožní sdílet pokročilé technologie, včetně těch potřebných k výrobě ponorek na jaderný pohon. Cílem aliance je posílit bezpečnost v Indo-Pacifiku. Austrálie kvůli tomu zrušila mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek, což ostře kritizuje Paříž. Podle Číny by se zase země měly „zbavit mentality z dob studené války a ideologických předsudků“.
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3370 ... ne-ponorky

Tím vlastně vyšachovali ostatní členy SEATO včetně Francie a udělali si takový "klub vyvolených"...
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Zajímavosti ze světa - Zbytek světa

Příspěvek od Alchymista » 23 zář 2021, 17:32

https://www.zdravotnickydenik.cz/2021/0 ... -cele-who/
Německo navrhlo Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse na druhé funkční období v čele WHO
Německo navrhlo jako kandidáta na generálního ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO) jejího dosavadního šéfa Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse. Oznámilo to včera německé ministerstvo zdravotnictví. Berlín tak podle agentury AFP otevřel 56letému Etiopanovi cestu ke znovuzvolení a druhému mandátu.

„Německo nominuje Tedrose na druhý mandát,“ uvedl mluvčí německého ministerstva. Oficiální podpora některé země je přitom podmínkou pro kandidaturu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, který v minulosti zastával funkce etiopského ministra zdravotnictví i zahraničí, stojí v čele WHO od roku 2017. Podle AFP by měl být jediným uchazečem o nový pětiletý mandát. Etiopan se stal celosvětově známou osobností vzhledem k tomu, že ho ve funkci zastihla koronavirová pandemie. Etiopský diplomat je prvním Afričanem v čele WHO.
Osvedčil sa... :mrgreen:
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Odpovědět