Sýrie

Odpovědět
QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 11 zář 2019, 11:44


… ruské stíhačky ze Sýrie prý v noci na úterý zabránily izraelským letounům v dalším útoku na Sýrii…
Rusko zabránilo izraelskému útoku na Sýrii

Ruská letadla Su-35S z pohotovosti odstartovala v noci 10. září z letecké základny Hmeimim a poslána do jižní Sýrie, aby zachytila izraelské bojové letouny. Oznámila Avia.pro s odkazem na své vlastní zdroje.
Předpokládá se, že Rusko mohlo zabránit izraelským letadlům v tom, aby zareagovaly na údajné ostřelování izraelského území. Agentura sděluje, že syrské systémy protivzdušné obrany byly v plné bojové připravenosti odrazit izraelský útok, avšak právě Su-35S v něm zabránily izraelskému letectvu.

https://lenta.ru/news/2019/09/10/airstrike/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 11 zář 2019, 22:35

POLNÍ VELITEL HAYAT TAHRIR AL-SHAM HODNOTÍ A KRITIZUJE SKUPINU ZA MASIVNÍ KORUPCI S NEDOSTATKEM „SPRAVEDLIVÉHO KONÁNÍ“

Zdá se, že džihád Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) selhává kvůli korupci a podvodům v samotné skupině.
V 19 minutovém videu velitel pole HTS Abu Abd al-Ashda hovořil o odchodu ze skupiny, protože korupce byla příliš velká. Video bylo zveřejněno o mediálních zdrojích teroristů.
Podle Abu Abda si vedení HTS uvědomovalo hrozící útok syrské armády na severu provincie Hama několik měsíců předem, ale neobtěžovalo se organizovat obranné struktury a zavádět logistiku dodávek zbraní. S předstihem. Poznamenal, že miliony dolarů, které HTS měla na přezbrojení, jednoduše zmizely. Dalším důvodem úspěchu letní kampaně syrské armády bylo podle něj nešikovné řízení lidských a materiálních zdrojů skupin. Zdůraznil, že sdružení ztratilo klíč a zradilo džihádisty, kteří byli hozeni jako potrava pro děla na frontě v Hama. Stovky militantů se navíc odmítly účastnit nepřátelských akcí kvůli tomu, že jim HTS jednoduše nezaplatila slušný plat, i když měla příležitost.
Abu Abd také hovořil o zvláštních obchodech s penězi v HTS - vedení plní své vlastní kapsy a kapsy svých příbuzných. Tito lidé byli umístěni na vysoké pozice ve sdružení jednoduše kvůli svým příbuzným.
Zmínil také vysoké daně které džihádisté ​​vybírají od podnikatelů pracujících na územích pod jejich kontrolou. Všechny získané prostředky byly jednoduše rozděleny mezi vůdce gangů. Podle Abu Abda to přinutilo mnoho polních velitelů opustit alianci. Abu Abd navíc poznamenal, že HTS používá náboženství pro své vlastní sobecké účely. Nakonec vyzval ke vzpouře všech, kteří nesouhlasí s politikou v HTS.
Abu Abdu al-Ashdi byl klíčovou postavou v Aleppu, kde na podzim roku 2016 velel obraně oblastí, které zůstaly pod kontrolou militantů.
Toto svědectví, stejně jako minulá i ostatní ať už od HTS, nebo dokonce od ISIS (jako jsou ti od bláznivého džihádu, kteří si nemohli dovolit otroka), svědčí o stavu boje proti „krvavému diktátorovi“ Bašárovi al-Asadovi. Místní obyvatelstvo se používá jako „husa, která klade zlatá vejce“, jen proto, aby shromáždili více finančních prostředků, které pak vedení skupin ukradlo.
Zdá se, že „džihádistický život“ není tím, co někteří militanti očekávají. Není to jen předpokládaná válka koalice vedené USA která se stěží škrábe na povrch. A ani to, že se nazývá „umírněná opozice“ jak se alespoň pokouší prezentovat jako by se starali o místní obyvatelstvo které však není zárukou jak ukázalo nedávné ruské a syrské úsilí.
Během aktivní fáze války mohou být takové akce do značné míry nepovšimnuty ale ne úplně. Když válka končí a je to prostě otázkou času než syrské vládní síly s pomocí Ruska sjednotí moc.
Masivní ztráty a lidé kteří očekávají, že dostanou zaplaceno by samozřejmě vedlo k určitým podezřením a výzvám k „falešnému džihádu“. Nakonec pokud je méně lidí ale peníze nikam nedorazily, proč tomu tak není, „Čestní, pracovití, věrní“ teroristé, kteří dostávají své platy?
https://southfront.org/hayat-tahrir-al- ... -salaries/

VRCHNÍ VELITEL HAYAT TAHRIR AL-SHAM ZAVRAŽDĚN V JIŽNÍM IDLIBU

Abu Abdul Mohsen al-Jazrawi, vrchní velitel Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), byl 10. září zavražděn v jihovýchodním Idlibu. Podle opozičních aktivistů zaútočili ozbrojenci vyzbrojení zbraněmi s tlumiči na velitelství velitele ve městě Saraqib. Poté co zastřelili jeho strážce Abu Sufiana, zabili ozbrojenci al-Jazrawa výstřelem ve stylu popravy.
Kromě toho, že byl velitelem HTS byl i Saúdský občan Al-Jazrawi údajně blízkým pomocníkem vůdce teroristické skupiny Abu Mohammad al-Julani. Zaman al-Wasl, citující zdroje z HTS, informoval, že atentát byl proveden buňkou ISIS. Podle agentury byl identifikován alespoň jeden z útočníků.
V posledních několika měsících bylo v Greater Idlib zavražděno několik zahraničních teroristů. Pachatelé většiny těchto atentátů zůstávají neznámí.

https://southfront.org/senior-hts-saudi ... ern-idlib/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 12 zář 2019, 18:08

3-22-660x330.jpg
Ďalšia skupina Sýrčanov sa vracia z Jordánskych táborov cez priechod Nassib.



https://www.sana.sy/en/?p=173122


BEIRUT, LEBANON (11:20 P.M.) Večer vypukli silné zrážky medzi dvomi tureckými povstaleckými skupinami v severnej časti guvernátu Aleppo, informovali aktivisti miestnej opozície.

Podľa správ došlo ku konfliktom medzi frakciami Sýrskej armády podporovanej Tureckom v pohraničnom meste Jarabulus.

https://www.almasdarnews.com/article/he ... rn-aleppo/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 12 zář 2019, 23:22

PROMINENTNÍ VELITEL EX-FSA PŘEŽIL POKUS O ATENTÁT V DARĚ

Adham al-Akrad, bývalý velitel Svobodné syrské armády (FSA) na jihu syrského guvernorátu Daraa, 12. září přežil pokus o atentát. Místní zdroje uvedly, že improvizované výbušné zařízení (IED), které umístili neznámí atentátníci pod autem al-Akrada explodovalo v časných ranních hodinách. Bývalý velitel nebyl při výbuchu zraněn ale vážně poškozeno auto.
Al-Akrad byl zakladatelem a vůdcem takzvaného inženýrského a raketového pluku který byl jednou z největších ozbrojených skupin v jižní Sýrii. Pod jeho velením se pluk účastnil všech bitev proti vládním silám v Daraa v letech 2017 a 2018. Několik týdnů po kampani Sýrské arabské armády (SAA) v roce 2018 v jižní Sýrii se al-Akrad vzdal a rozhodl se připojit k procesu usmíření spolu s většinou svých bojovníků.
Opoziční aktivisté tvrdí, že pokus o atentát na al-Akrada byl organizován syrskými zpravodajci. To je však nepravděpodobné, protože by to mohlo narušit proces de eskalace v celé Sýrii. Bývalý velitel byl známý nepřítel obou uskupení, ISIS i Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), což řadí obě skupiny mezi podezřelé.

https://southfront.org/prominent-ex-fsa ... -in-daraa/

RUSKÉ NÁLETY CÍLENÉ NA MILITANTNÍ POZICE U SYRSKO - TURECKÝCH HRANIC

12. září ráno se vojenské letouny ruských leteckých sil zaměřily na pozice militantů podél syrské hranice s Tureckem.
Londýnská observatoř pro lidská práva (SOHR) uvedla, že ruské vojenské letouny provedly dva nálety na území Sad al-Shughr v severozápadní části Velkého Idlibu. Výsledek leteckých úderů zůstává neznámý. O den dříve provedli ruské vojenské letouny řadu náletů na několik cílů poblíž měst Kafar Takharim a Darkushin v severním Idlibu.
Velký Idlib je nyní svědkem příměří. Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) spojený s Al-Káidou a jejich spojenci však pravidelně porušují pokusy o útoky na syrské a ruské síly. Pokud bude toto porušování pokračovat může být Syrská arabská armáda (SAA) brzy nucena pokračovat ve svých pozemních operacích ve Velkém Idlibu.

https://southfront.org/russian-warplane ... sh-border/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 13 zář 2019, 00:01

HAYAT TAHRIR AL-SHAM PLENÍ POTRUBÍ, KLÍČOVÝ DŮKAZ KORUPČNÍHO SKANDÁLU (FOTOGRAFIE)

Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) přidružený k Al-Káidě údajně drancoval klíčový plynovod za denního světla, navzdory nedávnému skandálu s korupcí. Opoziční aktivisté 12. září uveřejnili fotografie ukazující personál teroristické skupiny rozebírající část plynovodu poblíž města al-Eis v jihozápadním Aleppu. Ukradené trubky byly později transportovány na neznámé místo.
Začátkem tohoto týdne prominentní velitel Abu al-Abd al-Ashda opustil HTS poté, co zveřejnil videozáznam odhalující korupci teroristické skupiny. Ve video zprávě bývalý velitel odhalil, že vedení skupiny bylo posedlé penězi a silou, ignorovalo varování o blížícím se syrském vojenském útoku na severní Hamu počátkem tohoto roku. Al-Ashdova zpráva vedla k odporu proti HTS. Kritika skupiny bude pravděpodobně stoupat po novém skandálu s potrubím. Teroristická skupina která čelí rostoucímu tlaku se nevyhýbala používat svou „železnou pěst“ k umlčení kohokoli kdo by se odvážil kritizovat vedení. O den dříve byl Ahmad Rahal, novinář známý svou podporu skupiny byl zatčen pouze za sdílení al-Ashdovy zprávy.
Fotodokumentace v odkazu:
https://southfront.org/hayat-tahrir-al- ... al-photos/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 13 zář 2019, 22:03

VÝBUCH AUTOMOBILOVÉ BOMBY A ODSTŘELOVÁNÍ CENTRA AFRINU, ZPRÁVA (VIDEÁ)

Ráno 13. září ráno explodovalo auto v léčce poblíž místního trhu v afrinském centru města na severu kraje Aleppo.
Několik minut po výbuchu dopadly v nedaleké oblasti nejméně dva projektily které byly vystřeleny z východního směru.
"Ostřelování přišlo půl hodiny po výbuchu automobilu z Mount Belhasia na východní straně města, což je frontová linie mezi [syrskou] národní armádou a [kurdskými] ochrannými jednotkami (YPG)," informoval pro-opoziční zpravodajský kanál.
Podle londýnské Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR) byl zabit civilista a dalších 25 bylo zraněno v důsledku výbuchu automobilu a ostřelování. Zdroje opozice naznačovaly, že za koordinovanými útoky stojí YPG. Kurdská skupina se však dosud nepřihlásila k odpovědnosti za výbuch auta nebo ostřelování.
V posledních několika měsících byl Afrin svědkem několika podobných výbuchů. Turecká armáda a její zástupci, kteří obsadili region na začátku roku 2018, však ještě musí zlepšit bezpečnostní opatření v regionu.
Videa v odkazu:
https://southfront.org/car-bomb-and-she ... ed-videos/

SYRSKÉ LETADLA BOMBARDOVALI POZICE MILITANTŮ V JIŽNÍM IDLIBU

Vojenské letouny Syrských arabských vzdušných sil (SyAAF) provedly 13. září několik leteckých úderů na pozice Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) a jejích spojenců v jižním Idlibu. Londýnská syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) uvedla, že syrské útoky se zaměřily na města Hass, Sarjah, Benin, Shnan, Mareian a okolí města Ma`arat al-Nu`man.
V časných ranních hodinách ruské vojenské letouny provedly dva nálety na města Deir Sunbul a Shnan v jižním Idlibu.
Několik zdrojů tvrdilo, že tyto opakované letecké údery jsou známkou blízké vojenské operace ve Velkém Idlibu. Syrská arabská armáda (SAA) se však stále musí pohybovat po zemi. Příměří ve Velkém Idlibu bude pravděpodobně trvat až do nadcházejícího ruského a tureckého íránského summitu, který se má brzy konat v Ankaře.

https://southfront.org/syrian-warplanes ... ern-idlib/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 14 zář 2019, 00:25

SYRSKÁ ARMÁDA ZAÚTOČILA NA POZICE MILITANTŮ V MAARAR AL-NUMAN TĚŽKÝMI RAKETOMETY

Odpoledne 13. září vystřelila Syrská arabská armáda (SAA) několik těžkých raket na město Ma`arat al-Nu`man v jižní idlibské kraji. Úder byl údajně proveden pomocí těžkého raketometu (MRL) BM-30 Smerch. BM-30 může střílet různé rakety s dosahem až 90 km.
Ma`arat al-Nu`man je největší městské centrum na jihu Idlibu. Město se nachází na strategické dálnici M5, která spojuje hlavní město Sýrie, Damašek s průmyslovým centrem země Aleppo.
Dříve ruské vojenské letouny provedly dva nálety ve městech Deir Sunbul a Shnan, západně od Ma`arat al-Nu`man. Vojenské letouny syrských arabských vzdušných sil (SyAAF) se také zaměřily na předměstí města několik letadel.
Tyto intenzivní údery naznačují, že Syrská arabská armáda (SAA) se připravuje na brzké obnovení pozemních operací ve Velkém Idlibu.

https://southfront.org/syrian-army-shel ... y-rockets/

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 15 zář 2019, 00:57

SYRSKÁ ARMÁDA OPAKOVANĚ ODSTŘELOVALA TURECKÝ POST V JIŽNÍM IDLIBU

Druhý den po sobě odstřelovala Syrská arabská armáda (SAA) nově zřízený turecký pot na jihu Idlibu. "Režimní jednotky obnovily své ostřelování po obvodu tureckého postu v Maar Hattatu ... podruhé za méně než 24 hodin," informovala londýnská syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) 14. září. Maar Hattat se nachází 7 km jižně od města Ma`arat al-Nu`man, největšího městského centra na jihu Idlibu. Turecko vybralo místo v sousedství města poté co minulý měsíc dosáhlo dohody o stabilizaci a přidružení v severní Hama a to bez jakékoli dohody s ostatními stranami procesu z Astany Ruska a Íránu.
O den dříve, náboj vystřelený SAA dělostřelectvem zasáhl oplocení s okolím postu. Několik nábojů bylo údajně vystřeleno na post i při novém útoku, bez zprávy o jakýchkoli ztrátách.
Ostřelování tureckého postu by mohlo být pouhou chybou, protože dělostřelectvo SAA za posledních 48 hodin se zaměřilo na několik militantních pozic v okolních oblastech.

https://southfront.org/syrian-army-shel ... nce-again/

AKTUALIZACE MAPY: VOJENSKÁ SITUACE V SEVEROZÁPADNÍ SÝRII PO PRVNÍ FÁZI POSTUPU ARMÁDY NA IDLIB
1-73-768x946.jpg
https://southfront.org/map-update-milit ... -on-idlib/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 15 zář 2019, 06:44

HTS militanti nedovoľujú civilistom opustiť oblasti provincie Idlib, ktoré kontrolujú, uviedla v sobotu štátna televízia SAR.




http://anna-news.info/svodka-sobytij-v- ... 2019-goda/
https://riafan.ru/1212148-siriya-itogi- ... exclusive1



Porovnanie máp: Vojenská situácia v Sýrii v júni 2015 a septembri 2019
Kliknutím zobrazíte obrázok v plnej veľkosti

Tieto mapy poskytujú všeobecný pohľad na vojenskú situáciu v Sýrii v júni 2015 a septembri 2019. Ruská vojenská operácia v krajine sa začala koncom septembra 2015.
Syria-2015-2019-1024x476.jpg
https://southfront.org/map-comparison-m ... mber-2019/

Jabhat al-Nusra priznáva smrť 500 svojich militantov v bojoch na hranici Hamy a Idlibu.

https://riafan.ru/1212145-siriya-novost ... exclusive1

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 15 zář 2019, 13:14

→ ruské letectvo od počátku září prý už překazilo tři izraelské útoky na Sýrii, a to přímo hrozbou, že bude izraelská letadla sestřelovat… možná právě proto byl před pár dny Netanjahu v Moskvě, kde zdůrazňoval, že Izrael nezbytně potřebuje volnost k útokům „proti Íránu“…
Jakmile byl tento útok údajně na přelomu měsíce ruskou armádou zmařen. Zpráva zejména uvádí, že ruská armáda zabránila izraelskému útoku na raketovou baterii v horské oblasti Qassioun u Damašku. K dalšímu zmařenému útoku došlo údajně v guvernéru Al-Quneitra, když izraelský stíhací letoun mířil na severozápad k syrskému pobřeží.

https://www.almasdarnews.com/article/ru ... th-report/

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 15 zář 2019, 15:50

Damask, 15. september. Sýrska armáda v koordinácii s ruskou stranou znovu otvorila kontrolný bod Abu Duhur, ktorý sa nachádza vo východnej časti provincie Idlib. Je to nevyhnutné na to, aby sa civilistom, ktorí sa nachádzajú v oblastiach kontrolovaných teroristami z Jebhat-en-Nusra mohlo vrátiť do bezpečnej časti Sýrskej republiky. Uviedol to osobitný korešpondent pre Federálnu spravodajskú agentúru (FAN).

Armádne buldozéry odstránili bariéry a už o 9.00 hod. Boli otvorené cesty pre všetkých civilistov, ktorí sa chceli vrátiť z oblastí pod kontrolou militantov. Mnoho ozbrojených skupín sa však pokúsilo zabrániť bežným ľuďom v prechode.
Miestny zdroj uviedol, že medzi Ruskom a Tureckom stále existujú kontakty, pretože sú garantmi dohody o prímerí. Každý dúfa, že krajiny budú môcť vyvinúť tlak, po ktorom teroristi umožnia civilistom opustiť svoje územie.



https://riafan.ru/1212193-siriya-i-ross ... exclusive1



„Prezident Bashar al-Assad vydal legislatívny dekrét č. 20 z roku 2019, ktorým sa udeľuje všeobecná milosť za zločiny spáchané pred 14. septembrom 2019,“ informovala Sýrska arabská tlačová agentúra (SANA) 15. septembra.
70811053_2622941887749627_5109946157983858688_o-768x464.jpg
Vyhláška omilosťuje, alebo zmierňuje trestanie mnohých trestných činov vrátane tých, ktoré sú uvedené v zákone o boji proti terorizmu z roku 2012.

https://southfront.org/syrian-president ... al-pardon/

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Sýrie

Příspěvek od puma » 15 zář 2019, 21:00

Syrské ministerstvo zahraničí slibuje, že "získá zpět kontrolu nad celým syrským územím," a označuje Kurdy vedené Syrské demokratické síly (SDF) jako "teroristickou skupinu."
https://twitter.com/K24English/status/1 ... 7929104384
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 15 zář 2019, 22:21

TISÍCE CIVILISTŮ SE NAVRACÍ DO OSVOBOZENÝCH ČÁSTÍ SEVERNÍ HAMA A JIŽNÍHO IDLIBU (FOTOGRAFIE)

Tisíce vysídlených civilistů se 15. září vracejí do svých domovů v nově osvobozených částech severní Hamy a jižního Idlibu. Syrská arabská tisková agentura (SANA) uvedla, že syrská arabská armáda (SAA) usnadnila návrat civilistů do jejich vesnic a měst. "V rámci úsilí státu o usnadnění návratu vysídlených civilistů do jejich měst a vesnic se tisíce občanů vrátily přes křižovatku Souran do svých vesnic a měst v severní Hama a v jižním Idlibu, které byly osvobozeny od terorismu.", “Řekl reportér SANA v Hamě. Podle státní agentury pro usmíření zajistila SAA všechny osvobozené oblasti a odstranila zbytky teroristických skupin. V prvních letech konfliktu byly tisíce civilistů vysídleny ze severní Hamy a jižního Idlibu, jednoduše za podporu syrské vlády. Za provedla to Svobodná syrská armáda (FSA) a front al-Nusra [nyní nazývaný Hay'at Tahrir al-Sham (HTS)]. SAA se minulý měsíc podařilo osvobodit celou severu Hamu a klíčová města v jižním Idlibu. Poslední zprávy naznačují, že armáda by mohla brzy pokračovat ve svém postupu.
Fota v odkazu:
https://southfront.org/thousands-of-civ ... ib-photos/

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Sýrie

Příspěvek od Rado Info » 15 zář 2019, 23:10

Syrský prezident Asad vyhlásil amnestii, zmírní některé tresty
Syrský prezident Bašár Asad v neděli vyhlásil amnestii, která snižuje některé tresty a omilostňuje muže, kteří se dopustili odpírání vojenské služby, pokud do tří až šesti měsíců narukují do armády. Informovala o tom agentura Reuters.
https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... &source=hp

dancostar
Výkonný redaktor
Příspěvky: 868
Registrován: 15 dub 2019, 10:07

Re: Sýrie

Příspěvek od dancostar » 16 zář 2019, 08:58

Izraelský denník The Jerusalem Post: “Rusko pohrozilo Izraelu, že bude zostreľovať jeho vojenské lietadlá vo vzdušnom priestore Sýrie”

https://www.hlavnespravy.sk/izraelsky-d ... ie/1885697

classix
Senior redaktor
Příspěvky: 3359
Registrován: 17 úno 2017, 14:09

Re: Sýrie

Příspěvek od classix » 16 zář 2019, 23:19

Analýza výroby BVP u Syrských YPG
EEnW00iX4AIas4Q.jpeg
EEnW00oWwAIKEeY.jpeg
http://spioenkop.blogspot.com/2019/09/t ... g.html?m=1
Vy nejstě špión, voják, uvažujetě pokrokovo. Vy stě marxista!

IgorT
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 7541
Registrován: 01 úno 2017, 10:55

Re: Sýrie

Příspěvek od IgorT » 17 zář 2019, 06:43

Vysídlení Sýrčania sa vracajú do domovov v provincii Hama a Idlib.


Zábery natočené v sýrskom meste Morek ukazujú dlhé rady automobilov pri návrate. Jeden z navrátilcov vyjadril šťastie z návratu do svojho rodného mesta a povedal: „Sme takí šťastní, dúfam, že to dokážeme urobiť lepšie ako predtým.“

Podľa Sýrskej arabskej spravodajskej agentúry (SANA) sa tisíce ľudí vrátili do svojich domovov cez koridor Souran v severnej krajine Hama. V sobotu tiež sýrska arabská armáda (SAA) otvorila koridor Abu al-Duhour.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Sýrie

Příspěvek od puma » 17 zář 2019, 20:17

Tisková konference Vasily Nebenzi o situaci v Sýrii
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Sýrie

Příspěvek od skflanker_ » 17 zář 2019, 22:08

Neznáme vojenské lietadlá zasiahli proiránske ciele pri hranici s Irakom
Neidentifikované vojenské lietadlá zasiahli v utorok 17.09.2019 pozície proiránskych spojencov sýrskej vlády neďaleko sýrsko-irackých štátnych hraníc. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, na ktorú sa odvolala agentúra DPA. SOHR uviedla, že lietadlá cielili na pozície v dedine Harí, nachádzajúcej sa v okolí východosýrskeho mesta al-Búkamál, neďaleko hraníc s Irakom...
Zdroj https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/52 ... -s-irakom/ z 17.09.2019

Neznáme vojnové lietadlá zasiahli proiránske ciele pri sýrsko-irackej hranici
Bezprostredne neboli hlásené obete.
...Centrum dodalo, že bezprostredne neboli hlásené obete ani materiálne škody. Ide o 2. útok na proiránskych spojencov neďaleko sýrsko-irackej hranice tento mesiac. SOHR 09.02.2019 oznámilo, že najmenej 18 členov proiránskych milícií bolo zabitých, keď neidentifikované vojnové lietadlá útočili na vojenské vozidlá a sklady zbraní v oblasti al-Búkamálu a v jeho východných okrajových obciach, ležiacich na vidieku provincie Dajr az-Zaur...
Zdroj https://svet.sme.sk/c/22214488/nezname- ... anici.html z 17.09.2019

Pri náletoch na východe Sýrie zahynulo 10 proiránskych bojovníkov
K podobnému útoku došlo aj pred týždňom.
10 príslušníkov irackých proiránskych milícií bolo usmrtených pri nočných náletoch na východe Sýrie, kde došlo k podobnému útoku už pred týždňom. Podľa tlačovej agentúry AFP to uviedla v utorok mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) monitorujúca občiansku vojnu v Sýrii, pričom nešpecifikovala, kto tieto nálety uskutočnil. Útoky boli cielené na "3 pozície (iránskych) revolučných gárd a spojeneckých (irackých) milícií" v meste Abú Kamál na rieke Eufrat, blízko sýrsko-irackej hranice...
Zdroj https://svet.sme.sk/c/22214964/pri-nale ... nikov.html z 17.09.2019

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Sýrie

Příspěvek od QVAK » 17 zář 2019, 22:31

RUSKO, TURECKO A IRAN SE DOHODLI POSUNOUT KOORDINACI NA VYŠŠÍ LEVEL PŘI SUMITU V ANKAŘE

16. září se v Ankaře setkali ruský prezident Vladimir Putin, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a íránský prezident Hassan Rouhani jako ručitelé astanského procesu uspořádání v Sýrii.
Toto bylo již páté setkání prezidentů.
Po summitu vydali tři vůdci společné prohlášení. To jsou hlavní body:
Přezkoumali vývoj od posledního setkání v Soči 14. února 2019 a znovu zdůraznili své odhodlání posílit koordinaci;
„Zdůraznili svůj silný závazek k suverenitě, nezávislosti, jednotě a územní celistvosti Syrské arabské republiky, jakož i k účelům a zásadám Charty OSN. Zdůraznili, že tyto zásady by měly být všeobecně dodržovány a že žádná opatření, bez ohledu na to, kdo je podnikla, by je neměla podkopávat “;
Odmítl americké uznání Golanských výšin za izraelské území a za okupované syrské území;
Google překladač:
„Diskutovali jsme o situaci na severovýchodě Sýrie, zdůraznili jsme, že bezpečnosti a stability v tomto regionu lze dosáhnout pouze na základě respektování svrchovanosti a územní celistvosti země a souhlasili jsme, že za tímto účelem koordinujeme své úsilí“;
Ve smyslu předchozího prohlášení vůdci odmítli jakékoli „pokusy o vytvoření nové reality na místě pod záminkou boje proti terorismu, včetně nelegitimních samosprávných iniciativ, a vyjádřili odhodlání postavit se proti separatistickým programům zaměřeným na oslabení suverenity a územní celistvost Sýrie a ohrožení národní bezpečnosti sousedních zemí. “Je to pravděpodobně vůči kurdským skupinám podporovaným USA, které působí v severovýchodní Sýrii.
Příští setkání Astana Process se bude konat v Teheránu, hlavním městě Íránu.
Strany se dohodly, že ústavní výbor bude složen z provládních, opozičních a nezávislých členů připravujících cestu pro rychlé rozhovory v Ženevě, uvedl Putin.
"Bylo rozhodnuto zahájit práce na vytvoření výboru neprodleně," dodal prezident Erdogan ohledně ústavního výboru. "Proces zřízení výboru a příprava mechanismů jeho práce se bude konat v koordinaci s OSN."
Hassan Rouhani uvedl, že vůdci doufali, že se volby mohou konat v Sýrii v roce 2020 nebo 2021. Kromě toho Rouhani vyzval ke stažení amerických vojáků a syrské územní celistvosti, přičemž argumentoval tím, že by Syřané měli být schopni vrátit se zpět do svých domovů, místo aby se přestěhovali do osídlení v bezpečné zóně.
Vůdci se také dohodli na odstranění eskalující situace v Idlibu, posledním zbývajícím povstaleckém pevnosti v Sýrii, při boji proti extremistům a ochraně civilistů.
Erdogan zopakoval turecké požadavky Spojených států na tzv. „Bezpečnou zónu“ v severovýchodní Sýrii podél turecké hranice východně od řeky Eufrat, kde společné hlídky začaly, ale vyhrožovaly Turecku, že by ho opustilo samo, pokud by se jeho založení zpozdilo.
Ankara také lobuje za plán přesídlení vysídlených Syřanů v zónách kontrolovaných Tureckem napříč severní Sýrií a Erdogan navrhl, že by mohl být rozšířen na Raqqa a Deir ez-Zor.
Turecký prezident vyjádřil obavy, že nedávné útoky syrské arabské armády na militanty riskují prohloubení regionálních nepokojů a tlačení nové vlny migrantů směrem k Turecku.
"Jsme v období, kdy musíme převzít větší odpovědnost za mír v Sýrii, když musíme (tři země) nést větší váhu," řekl turecký Tayyip Erdogan.
Pokud jde o hysterii MSM, izraelská média informovala, že ruský prezident Vladimir Putin ocenil účast Íránu v „občanské válce v Sýrii“.
Zmíněné ocenění je následující:
"A samozřejmě, díky našemu společnému úsilí, včetně íránského úsilí, významného příspěvku Íránu k urovnávacím procesům v Sýrii, bylo učiněno mnoho pro odstranění kapes teroristického odporu a vytvoření účinného a, řekněme, pracovního mechanismu pro politické urovnání. “
Hysterie se, samozřejmě, očekává, že podle všeho příběh MSM je syrský konflikt stále „občanskou válkou“ a Írán jednoduše znevýhodňuje syrský lid.
Zdá se, že se dosahuje pokroku, soudě podle nedávného úsilí Syrské arabské armády as ruskou podporou jsou všechna tvrzení řádná a smysluplná.
Otázkou zůstává, zda dojde k významnému pokroku do doby, než přijde šesté setkání v Teheránu. Je však zřejmé, že koordinace mezi Íránem, Tureckem a Ruskem se stala klíčovým faktorem ovlivňujícím situaci v Sýrii a na Středním východě obecně.
https://southfront.org/russia-turkey-an ... in-ankara/

Odpovědět