Vidlákovo kydání...

Odpovědět
Konias
Samostatný redaktor

Re: Vidlákovo kydání...

Příspěvek od Konias » 19 zář 2024, 22:40

Volby po všech stránkách na houby

by Vidlák 19 září, 2024

Začnu jedním ministerským výsměchem. Včera oznámilo Rakušanovo ministerstvo, že lidé, kteří přišli díky povodním o doklady, že si do 18.00 mohou požádat o nové, aby jim je stihli vydat do voleb… Úplně vidím to nadšení, jak lidi odhodili lopaty, pustili z rukou kýble s bahnem a honem běželi si požádat o občanku. V postižených obcích stále nejde proud ani signál, lidi mají úplně jiné starosti, ale mohou si jít požádat o občanku…
Ale… a takhle to uvidí Ústavní soud, postižených obcí není zase tak moc. Vlastně se to týká „jen“ Moravskoslezského kraje, kde tak jako tak nikdy nebyla velká volební účast. Pokud volby někdo napadne, bude se řešit, že jde o několik málo procent voličů a v takovém případě soudci zpravidla rozhodnou, že došlo k určitým pochybením, ale na funkci to nemělo vliv. Obzvlášť ne na funkci hejtmana.

Takže bych si Vidlácky myslel, že volby se odehrají a budou platné.

Když jsem vydal před několika týdny první článek o těchto volbách, napsal jsem v něm, ať si to ještě jednou užijete. Jsou to poslední volby, ve kterých si můžete vyzkoušet své oblíbené strany, koalice a ještě oblíbenější lídry. Už před povodněmi tyto krajské volby „vlastně nikoho nezajímaly.“ Tak jako evropské volby polarizovaly, tak teď je ticho po pěšině. Lidi zajímalo jen to, zda jsou kandidáti provládní nebo protivládní. Pokud nějaké téma zvedalo ze židle, tak to bylo téma celorepublikové.

K volbám podle mě přijde málo lidí a víc než kdy jindy o nich rozhodnou disciplinovaní voliči. Vlastně bych se nedivil, kdyby byla volební účast nižší než v eurovolbách. Přelétavých voličů bude méně, protože přednedávnem byly eurovolby a tam se hodně voličů alespoň prozatímně ukotvilo. Myslím si proto, že trendy budou pokračovat. Není důvod, aby to tak nebylo.

Ale na předpověď si tentokrát netroufám. Moje zpětná vazba, na kterou jsem se doposud vždycky mohl spolehnout, tentokrát mlčí. Nemohu konstatovat nic jiného, než nezájem.

V dalších článcích jsem o krajských volbách napsal, že vítězství bude, když alespoň v některých krajích vypadne z vedení Pětikolka. V současné době není žádný kraj, kde by alespoň jeden modropták, lidovec, topkař, pirát nebo stanař neseděl v krajské radě. Být hejtmanem je v mnoha ohledech lepší, než být premiér. Peníze jsou tam velmi dobré, seslička je pěkně v závětří, protože odpovědnost není velká, přerozdělují se tam velké peníze a můžete si tam zaměstnat hodně kamarádíčků.

Kdyby takový Martin Kuba přišel o křeslo, tak to bude pro Fialu větší rána než celé povodně. Kdyby Grolich skončil jako hejtman Jihomoravského kraje, tak to pro KDU-ČSL bude opravdová pohroma. Takhle bych mohl jít kraj po kraji. Prostě volte především proti vládě a nenechte se ošálit novými bezpečnějšími názvy koalic. V krajích to liberálové dělají rádi a často. Přejmenují si svou TOP09 na nějakou „Iniciativu pro kraj.“ Bacha na to.

S trochou nadsázky bych řekl, postarejte se o to, aby ANO mělo někoho rozumného do koalice. Krajské volby vždycky předjímají výsledek voleb parlamentních, takže i Andrej Babiš má spoustu důvodů chtít, aby jeho lidé nedělali v krajích koalice s jeho pětikoaličními nepřáteli.

V senátních volbách je to ještě jednodušší. Volte konzervativce. Máte jich napříč kandidátkami docela dost. Čunek, Wildumetzová, Válková, Hraba, Magnusek, Folajtár, Turánek, Koudelka, Žák, Nozar Komínek, Kobza, Luzar, Štěpánek, Šťastný… Bohužel se obávám, že v senátu budeme mít nově Břetislava Rychlíka i Dominika Haška. Minule se takhle hladce dostal Tomáš Topfer. Vzal si na sebe prvorepublikovou uniformu, oznámil v Brně, že četník se vrací na místo činu a už se ve Štatlu nemusel ukázat. A vlastně ani v senátu ne.

Mám k vám už jen jednu jedinou a poslední prosbu:

Volte si jak chcete, ale tentokrát si z toho ale opravdu vezměte ponaučení. Politické strany si z toho ponaučení vezmou. Z minulých krajských voleb se poučili liberálové, sestavili svoje koalice a Rychetský jim to posvětil. Teď si zařídili i korespondenční volbu…

Po těchto volbách už budou jen ty sněmovní. Žádné jiné tvrdé potvrzení voličských nálad už nebude. Naposled si můžete porovnat předvolební euforii s realitou. Naposled si ujasníte, jak to doopravdy je. Naposled můžete „volit špatně“ a bude to mít jen malé následky pro váš život. Za sebe říkám, podporujte úspěšné z eurovoleb a zavrhněte neúspěšné z eurovoleb. A pokud mě opět a opakovaně neposlechnete, tak se alespoň teď poučte z výsledků.

Já to hodím Petře Rédové, která ihned po povodních nechala všeho, posbírala i ostatní kandidáty a jela uklízet do Krnova. Dokonce místo sebe poslala i náhradníka do debaty v rádiu. Vždycky jsem si cenil hlavně pracovitosti… Vy si to hoďte komu chcete.

Jestli chcete ještě nějaké vodítko, tak při hlasování Evropského parlamentu o vojenské podpoře Ukrajiny (a střílení raketami dlouhého doletu na Rusko) byla Kateřina Konečná proti, Ivan David byl proti, Filip Turek byl proti. Vládní ojroposlanci byli pro, kromě Zdechovského, který tam raději nebyl. Všichni Babišovi hoši se zdrželi nebo předstírali, že tam nejsou i když byli. Kromě Knotka, ten tam opravdu nebyl. Nikola Bartůšek za Přísahu se také zdržela. V europarlamentu to funguje tak, že když se zdržíte nebo nehlasujete, tak snižujete potřebné kvórum pro většinu. Usnesení tedy prošlo i díky těm, kteří se zdrželi a nehlasovali. Evropa, ústy evropských poslanců, touží po válce poměrem 425/131.

Nejlepší byl Ondřej Kolář. Ten tu svou pravici při hlasování zvedal s takovou chutí, že to snad měl okoukané přímo u Dolfiho.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.
https://web.litterate.cz/volby-po-vsech ... -na-houby/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 20 zář 2024, 22:14

Děkujeme za nápad…

by Vidlák 20 září, 2024

V hučení vody, která vyplavovala vesnice a v ještě větším hučení slov ve volební kampani v podstatě skoro zaniklo to, co se v uplynulém týdnu stalo v Libanonu. Za jiných okolností by to byla zpráva číslo jedna a měli bychom důvod se přepnout z odborníků na válku na Ukrajině na odborníky přes tajné služby, ale tentokrát bylo vše přehlušeno domácími událostmi. A protože si tentokrát netroufám na žádnou volební předpověď, kromě dojmu, že přijde málo lidí, zkraťme si čekání na volební výsledek ohlédnutím za těmito událostmi.
O co šlo… Členové šiítského Hizballáhu používají pro vzájemnou komunikaci pagery, protože mobil je v dnešní době příliš snadné vysledovat, což Izraelci umějí dokonale a tak si voláte se svým šéfem Hasanem „Alláh se zlobí“ Nasralláhem a najednou přiletí izraelská raketa Hellfire a vymaže vás z povrchu zemského. A tak přešli na starší řešení, které ale řešilo jejich problém s izraelskými raketami, které jim kazily konspirační schůzky.

Izraelský Mossad samozřejmě nespí a všichni tam jsou dostatečně mešuge, aby vymysleli neuvěřitelné řešení. Založili po Evropě (především v Maďarsku) firmy, které tyto pagery kompletují. Když pak přišla objednávka z Libanonu, vylepšili dodávku pagerů přidáním pár gramů pořádné trhaviny a softwarem, který umožňuje na dálku tuto trhavinu odpálit.

Což se stalo v uplynulém týdnu. Pagerů k odpálení bylo několik tisíc a Izraelci se postarali o jejich odpálení naráz. Zemřelo asi patnáct lidí (zřejmě to není konečný počet), jsou tisíce zraněných a komunikace Hizballáhu je zcela rozvrácená, protože kromě pagerů tyto tajné izraelské firmy dodávaly i vysílačky a další komunikační prostředky, které také vybuchovaly…

Vlastně mě na celé věci překvapuje jen jedna věc… že Izraelci hned první noc nerozjeli masivní útok na Libanon. A protože to neudělali, zřejmě nebylo smyslem útoku, paralyzovat vedení Hizballáhu, ale zase jen naštvat Írán, ponížit ho a vyvolat v něm tlaky, kdy Peršané prostě budou muset odpovědět, aby neztratili tvář. Protože to je v arabské kultuře to nejdůležitější. Írán může poslat milion obyvatel na smrt, ale nemůže si dovolit ztrátu prestiže.

A to je tu druhé, co mě na celé věci překvapuje. Kolik ponížení už Írán vydržel, aniž se pustil do existenciální války. V podstatě to už třikrát vypadalo na řádně hořící Blízký východ. Tenkrát, těsně po výpadu Hamásu na izraelské území, pak poté, co Izraelci v Íránu zabili vůdce Hamásu odpovědného za vyjednávání a teď, když provedli velmi úspěšnou operaci proti vedení Hizballáhu… O vedlejších kolaterálních škodách nebudeme mluvit… pagery měli i doktoři a zdravotní sestry, kteří teď budou mít mnoho důvodů, milovat Izrael a obracet se proti Hizballáhu. Akorát, že vůbec.

Opět se musím ptát, která kapka bude poslední?

Třetí, co mě na celé věci překvapuje, je ta radost mezi příznivci Izraele. Ano, na několik dní rozvrátili Hizballáhu komunikaci. Zabili několik jejich důstojníků. Ale jinak se nestalo nic. Hizballáh má stále desítky tisíc raket a desítky tisíc bojovníků. Celý region stále balancuje na hraně velké války a tohle ho k ní dovede zase o něco blíž. Aerolinky zase ruší lety do Tel Avivu. To jako věříte, že Izrael ustojí fakt velkou válku, i když s Hamásem bojuje doteď a pořád ještě není hotovo?

Fakt Írán nic neudělá, když uvidí, jak se jeho moc na blízkém východě hroutí?

A všechny tajné služby světa děkují Izraelcům za skvělý nápad. Každý má mobil, každý má u sebe hračku s baterií napojenou na internet. Každý to pořád nosí v kapse. Stačí jen softwarově ohřát baterii, ke které někdo přidá trochu trhaviny. Zdá se, že to ani není nijak komplikované řešení. Nějaký novičkok, nebo jedovaté radioaktivní polonium, to je teď už žabařina. Prostě mu odpálíte jeho vlastní mobil. A bez mobilu se dneska už žít v podstatě nedá, když ho mají všichni.

Představte si takového čuč. gen. Koudelku. Nebo TZLD Foltýna. Ti museli zajásat, jak snadno se dá řešit problém dezolátů. Stačí, aby si sami koupili správný mobil na kterém sdílejí henty dezinformace. Seznamy už dávno existují. Už to nejsou lidé, už jsou to jenom svině. Jakže to ti Izraelci udělali? Nabídli Hizballáhu pagery v akci? Pak už jen stačilo říct, že každý člen Hizballáhu je terorista, i když jen operuje na sále nebo dělá zdravotní sestru. (Viď, Maršále Petrlo!) Jak daleko jsme od přímého vyjádření, že na svině se vaří voda a jejich eliminace je v přímém zájmu evropských hodnot?

Možná ani nepotřebujete tu trhavinu. Stačí jen nějaká zadní vrátka, aby se softwarově dala zničit baterie a přístroj byl k ničemu. Tohle udělat masově před velkým útokem, tak ani nepotřebujete elektromagnetické impulsy z atomovek. Můžete mít vysílačů, kolik chcete a mít je libovolně zabezpečené. Prakticky všechny mobily se vyrábějí v Asii a většina baterií do nich se vyrábí v Číně. Jednoho dne mohou všechny mobily v Evropě či USA naráz shořet a bude trvat, než se zase někdo někam dovolá.

Překročili jsme další Rubikon. Zase jednou je svět nebezpečnější než byl, zase existuje další důvod, nevěřit vládám ani korporacím jejich záměry, zase se vymyslel nový způsob válčení a zase můžeme s napětím čekat, jestli Írán odpoví či neodpoví.

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

https://web.litterate.cz/dekujeme-za-napad/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 21 zář 2024, 15:53

Než se sečtou hlasy
by Vidlák 21 září, 2024

Přátelé, dnes od 14.00 pouštím tento text, čistě pro diskusi o volbách. Výsledky budou jasné kolem 19.00. V deset večer vyjde článek s prvním hodnocením.

V této chvíli se zdá, že jsem se v tom málu, co jsem byl schopen predikovat, nespletl. Volební účast bude zřejmě rekordně nízká. V roce 2020 byla volební účast bezmála 38%, v roce 2016 byla volební účast 34,5%, v roce 2012 byla 40%.
Během odpoledne můžeme diskutovat, jestli jsem správně odhadl pokračování trendů z eurovoleb a jestli Pětikolka ukáže, že má ještě nějakou sílu. Případně, jestli ta nízká volební účast udělá ze všech predikcí naprostou bramboračku.

Prosím všechny ostatní přispěvatele, aby dnes dávali pouze texty s volební tématikou a aby akceptovali, že tento článek zůstane pro diskusi na prvním místě.

Článek bude postupně doplňován.
https://web.litterate.cz/nez-se-sectou-hlasy/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 21 zář 2024, 22:58

Potvrdily se trendy…
by Vidlák 21 září, 2024

Očekával jsem nižší volební účast a je nižší volební účast. I když ne o tolik, kolik bych si myslel.

Očekával jsem potvrzení trendů z eurovoleb a potvrdily se.

Očekával jsem hladké vítězství hnutí ANO a Andrej Babiš vyhrál v jedenácti krajích.

Očekával jsem, že Pětikolka předvede ještě nějakou sílu a předvedla.

Řekl jsem, že největší dezolátskou šanci na senát má Komínek a má největší šanci.

Řekl jsem, že volby budou taková německá Jižní ofenzíva a skutečně se odehrála na jihu. SPOLU vyhrála Jihočeský a Jihomoravský kraj.
Dost jsem se už pochválil za své věštecké schopnosti, pojďme na komentáře.

Hnutí ANO je hladkým vítězem voleb. Zvítězilo v deseti krajích ze třinácti. Má šanci upéct koalice v dobré polovině krajů, možná i víc… a vypadá to, že by mohlo při trošce štěstí ve Středočeském kraji sesadit hejtmanku Peckovou. Dokonce to vypadá, že se prakticky všude udělají čistě provládní nebo čistě protivládní koalice a prakticky nikde nedojde na takové ty míchanice mezi ANO a ODS.

Drtivým poraženým jsou Piráti. Ale naprostým. Mají jen tři mandáty v Plzeňském kraji, jinak všude vypadli. Obzvláště mě to těší v Jihomoravském kraji, kde se Petra Rédová hladce dostala a Leitnerová Holomčíková, která jí nazvala proruskou špínou, vypadla ze zastupitelstva a už po ní neštěkne ani Grolich. Bartoš už se nechal slyšet, že vedení dá funkce k dispozici, ale to měl udělat už před rokem. Jsou v háji a já slibuju, že to Gregorové v europarlamentu připomenu, kdykoliv ji uvidím.

Kateřina Konečná potvrzuje trendy. Koalice STAČILO! se dostala, kromě jednoho, ve všech krajích. V Karlovarském kraji kandidovala KSČM sama za sebe a výsledek byl tristní (Kdo máš uši k slyšení, slyš). STAČILO! dosáhlo jedenačtyřiceti mandátů, což je čtyřnásobný nárůst. V celkových číslech se vyrovnalo s SPD.

STAČILO! uspělo dokonce i ve Středočeském kraji a v Jihomoravském a Jihočeském kraji je na třetím místě kandidátky. Tam porazili i STAN a SPD. Všude, kde byly výrazné tváře, tam byl solidní úspěch. Všude, kde nebyly výrazné tváře, tam alespoň uspěli.

V Libereckém kraji chybělo STAČILO! k pěti procentům osm (!) hlasů. Tam výrazně zaškodil Skalický se svým debilním videem o povodních a ještě debilnějším hašením následků. Inu, blbci se musejí eliminovat a budiž to všem ponaučením, jak je snadné přijít v politice o všechno.

Jindřich Šídlo začal bezprostředně po vyhlášení výsledků sledovat twitter Kateřiny Konečné.

SPD zastavila propad a trochu posílila. Výraznější úspěch mají v Ústeckém kraji. Inu, Foldyna. Je to vidět i na jeho preferenčních hlasech. Utekli hrobníkovi z lopaty, ale na to, že mají trojkoalici s PRO a Trikolorou, tak se ukazuje, že jejich spojení udrželo SPD maximálně na svém, ale co jim PRO a TRIKO přinesly, to zase jinde ztratili. Mám pro SPD poslední radu: Okamura čestným předsedou a ustoupit do pozadí, Foldyna předsedou, Kobza a Nerušil místopředsedové. A buďte rádi, že to takhle dopadlo.

Neviditelným poraženým voleb je samostatné PRO. Samostatně šli jen ve Zlínském kraji s lídrem Palíškem. To je jeden z těch, který Jindrovi udělal medvědí službu a velkou měrou to byl on, kdo se s chutí zbavil aktivistů ve straně. Dostali 1,53%. Jejich budoucnost je buď v tom, že PRO zfúzuje s SPD a nebo SPD změní název na PRO.

Sociální demokracie míří ke svému dnu. Uspěla jen na Vysočině. Všude jinde, kde kandiovala samostatně, se nedostala. V Ústeckém kraji zřejmě její účast ve STAČILO spíš škodila, než aby pomohla. V Pardubickém kraji uspěl Netolický, ale pro jistotu pod svým vlastním uskupením. Nepomohl jim ani sympatický Nozar. Senátní kampaň měl nádhernou, ale tahal příliš těžkou kouli na noze. Šmarda je mrtev a bohužel, příští předseda bude stejně mrtvý jako on, ať to bude kdokoliv. SOC-DEM už nesmrdí porážkou, ale je to řádně uleželá politická mrtvola bez možnosti vzkříšení. Nejlepší bude, když se poperou o stranický majetek a zatlučou si víko rakve.

Dalším poraženým je Přísaha. Neuspěla v žádném kraji a nikde se nepotvrdily preference z průzkumů. Robert Šlachta sám postupuje do druhého kola senátních voleb, ale „pouze“ s pětadvacetiprocentním výsledkem, což mu do druhého kola moc nadějí nedává.

Motoristům neuspěl Boris Štastný. Rusobijec Fischer uspěl v prvním kole. Ale Štastný je alespoň druhý. Je vidět, že chyběl výrazný šoumen, Turek. Ale myslím, že Petr Macinka je s výsledkem spokojený. Může klidně přemýšlet o dalších krocích.

Starostové se leckde schovali do účelových koalic a drží své pozice. Výrazný úspěch měli ve Středočeském a samozřejmě Libereckém kraji, kde vládne Půta železnou rukou.

KDU má o čem přemýšlet. V Jihomoravském kraji sice díky Grolichovi uspěli, ale ve Zlínském kraji jsou druzí za ANO a to jen díky Čunkovi a nepomohlo mu ani si udělat účelovou koalici. Ale Čunek ve svém senátním obvodu hladce uspěl s 56%. Pak má KDU ještě osmiprocentní výsledek na Vysočině, ale jinak mrtvo a nebo schováno ve SPOLU či jiných koalicích. Porovnejte si popularitu Čunka a Jurečky. Očekávám u Lidovců velký boj mezi dvěma úspěšnými lídry a zároveň představiteli různých křídel strany. Mezi liberálem Grolichem a konzervativcem Čunkem. Komu držím palce, je snad jasné.

K senátním volbám…

V Benešově neuspěl Hašek. Chvála Bohu. Na prvním místě Hraba, na druhém Válková. Je úplně jedno, kdo vyhraje.

V Brně na prvním místě Rychlík. Jak znám Brňáky, oni ho tam dostanou, i když by Karin Podivínská byla mnohem lepší volbou.

Šlachta první v Břeclavi, ale s malou šanci uspět ve druhém kole.

V Chomutově na prvním místě Komínek (co jsem říkal, kdo to říkal, já jsem to říkal), ale pro úspěch ve druhém kole se ještě nadře a jisté to fakt nemá.

V Praze 2 to ve druhém kole hoďte Bártovi… čistě Hilšerovi na vztek. Jiný důvod to nemá.

Stahovači králíků chyběla na Praze 4 jen dvě procenta, aby se dostal z prvního kola. Šichtařová je čtvrtá. Kdyby nemluvila o tom, jak trpěla pod Pikorou, mohla být druhá. Svobodní jsou den ode dne mrtvější.

V Sokolově se dostala Vildumetzová v prvním kole. v Ostravě se v prvním kole dostal Bednář. Oba za ANO. Oběma velká gratulace.

Ve Svitavách byl Štěpánek čtvrtý a Blaško mu ještě ubral čtyři procenta. Předpokládám, že Petr Jindrovi vřele poděkuje za skvělou koordinaci.

Čunek se ve Vsetíně dostal z prvního kola. Tuším, s úplně nejlepším výsledkem ze všech.

Celkové rozložení moci v senátu se příliš nezmění, ale každý mandát je dobrý.

Co dodat? Inu, kostky jsou vrženy. Pětikoalice postupně slábne, byť ještě byla schopna ofenzívy na jihu. Už se ale musí rozloučit s postupem na celé šířce fronty. A také je vidět, že ji brzy čeká Stalingrad. Opozice postupně sílí, ale některé jednotky se ještě dostaly do obklíčení. Je třeba zapracovat na týlovém zázemí, některé generály povýšit, jiné zastřelit a zdecimované jednotky přiřadit k těm úspěšným. Příští příští rok nás v parlamentních volbách čeká operace Uran. Především tam na jihu. Na severu ještě bude Půta chvíli obléhat Leningrad se svými ostříleným jednotkami SS Dozimetr…

Ale pnutí v generálním štábu už začíná. Ztráty Pětikolky jsou obrovské. Větší, než si mohou dovolit. Bude je to stát hodně lidí i hodně peněz. Jen jejich Leibstandarte kolem Rakušana se drží.

Zase se jasně ukázalo, že volby jsou stále méně o stranách a stále více o osobnostech. Kde je osobnost, tam je úspěch a je víceméně jedno, jaké hodnoty vyznává stranický šéf. Netolický , Čunek, Půta, Kuba, Grolich, Vildumetzová, Hraba, Fischer, bohužel i Drahoš… Ale pro menší strany také Foldyna, Ondra Dostál, Petra Rédová, Jana Turoňová či Kobza. Kdo hledá osobnosti, dobře dělá.

A ještě poslední poznámka… v Moravskoslezském kraji ani nebyla nejnižší volební účast…

https://web.litterate.cz/potvrdily-se-trendy/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 22 zář 2024, 22:04

A co teď s tím?
by Vidlák 22 září, 2024

Volby nám skončily, výsledky jsou sečteny, vyjednávají se koalice, šampaňské na oslavu úspěchů je vypité, lahve pálenky na žal jsou prázdné. Když je po volbách, tak je před volbami a ty krajské předjímají výsledek parlamentních. Už nebude žádná další kvalifikace, nebude žádný reparát, nebudou ani žádná skutečně tvrdá data a vlastně už ani nebudou žádné necinknuté svobodné volby bez korespondenčních podrazů. A tak si dneska řekneme, co krajské volby znamenají ve světle voleb parlamentních.
Éra Petra Fialy je u konce. Samotná ODS má sedmkrát horší výsledek než ANO a zachraňuje to Kuba a ve SPOLUkoalici Grolich. Premiér není žádná osobnost, je to kašpar všech kašparů, lokaj a profesionální zavírač očí před realitou. Jeho rétorika se nijak neliší od rétoriky Bartoše. Jejich výroky o proběhlých volbách jsou naprosto zaměnitelné a nikdo nepozná rozdíl. Akorát, Piráti už nemají žádné další schopné jméno. Lipavský se ukázal být Lipánkem, Hřib… darmo mluvit a pokud jste někdy o nějakém dalším Pirátovi něco slyšeli, tak to byl čirý fanatismus, ať se týkal čehokoliv. Mimochodem… jak se jmenoval pirátský hejtman Plzeňského kraje? Nevíte? Tak vidíte.

ODS ještě pár schopných jmen má, ale Fiala mezi nimi není. Nejhorší premiér všech dob, nejhorší ministr financí všech dob, který trumfnul covid i Kalouska, nejhorší předseda Senátu, který zničil Škodovku a upocená koalice, která drží nad vodou blbky typu Pekarová nebo Langšádlová. Zachraňuje to Kuba a několik konzervativních senátorů.

Upřímně, já vlastně pochybuju, že SPOLU půjde do voleb s Fialou jako volebním lídrem. Oni se teď pěkně pobijí mezi sebou, protože trendy jsou jasné a rok je strašně dlouhá doba. Za tu dobu se dá ještě hodně klesnout. Mezi ODS a SPD (a teď už i STAČILO!) už v průzkumech přestává být rozdíl. TOPka se už podobá preferencemi Straně práv koček, zkratkou MOUREK. Hlasy, že ODS se lépe zachrání sama bez těch dvou přicmrndávačů, ty budou sílit.

Ale kdyby to Blyštivý Péťa chtěl ustát a jít do parlamentních voleb v současném složení, tak mu půjdu poděkovat a dám mu hudlana, protože nic lepšího si nemůžeme přát. SPOLU je na tom tak špatně, že je pro ní tříčlenná koalice, která musí překročit 11% hlasů, obrovské riziko a za rok pro ni může být riziková i dvoučlenná koalice, která musí překročit 8% hlasů.

ODS a celou SPOLUkoalici čeká krvavý rok a zřejmě i nějaká noc dlouhých nožů. A na konci slučování ODS a KDU do společné strany. Ostatně, je to Fialův sen. Česká obdoba CDU-CSU.

Lidovci mají dvě úspěšná jména. Čunka a Grolicha. A neúspěšného, ubohého, mizerného, slabého a hloupého předsedu Mariana. K tomu preference daleko pod pětiprocentní hranicí, protože teď nejsou ani ryba ani rak. LGBT agenda jim sebrala tradiční kostelní voliče a neschopný Výborný jim sebral zemědělce. Jurečka je tragédie sám o sobě.

Grolich a Čunek jsou představitelé odlišných křídel strany. A toto liberální a konzervativní křídlo se teď bude muset utkat v boji o nového předsedu, protože s Jurečkou dojdou akorát tak do hajzlu a ne do sněmovny. Čistě lidsky fandím Čunkovi, ale myslím, že celá opozice bude držet palce Grolichovi, protože díky němu Lidovcům definitivně odpadnou konzervativní hlasy, KDU začne o voliče soupeřit se STANem a posbírá těch pár bezprizorních teplých a zelených voličů Pirátů. Čunkové, Cyrilové Svobodové a další se budou muset poohlédnout, kde nechal tesař díru.

Ale nakonec budou rádi, že se sloučí s ODS. Sami si už na parlamentní volby nemohou troufnout a zřejmě už nemohou riskovat ani vyšší práh pro koalice. Jde jen o to, jestli se ODS sloučí s grolichovskými zelenými LGBTXYZ Khmery nebo čunkovským konzervativismem. Smál bych se, kdyby na ODS zbyli ti stejní, kteří je teď táhnou ke dnu.

Dozimetři jsou kupodivu stabilní… Mají ještě osobnosti, které jim to zachraňují právě na krajské a lokální úrovni. Lukl, Půta… a další. Tady je zřejmou výhodou jejich poměrně velká autonomie, která jim umožňuje se flexibilně distancovat od neúspěchů a lísat se k úspěchům. Postaví kandidátku sami. Tedy… pokud nepřijde s novou stranou Kalousek. Ten by teď totiž zničil čtyřikoalici celou a degradoval všechny na nepodstatné pidistraničky, které by se musely bát, že se třeba vůbec nedostanou.

ANO nemusí dělat nic. Jen pokračovat v nastoupeném kurzu a obratně kličkovat mezi válkou s Pětikolkou (vlastně už jen Čtyřkolkou) a příchylností k NATO a Západu. A vlastně ani to ne. Stejně všichni vědí, že ANO je druhá strana pětikoaliční mince a bude dělat stejnou politiku, jen to bude od Andreje mnohem lépe manažersky zvládnuté a nebude mistrovat Maďarsko a Slovensko. Navíc, ANO prolomilo prokletí senátu.

A teď k opozici:

Když jsem po eurovolbách vyjadřoval svou skepsi ke koalici SPD, Trikolory a PRO, tak nějak jsem tušil, že trendy jsou neúprosné a ani spojení s PRO nevrátí SPD na původní zhruba desetiprocentní preference. Na to jsem nepotřeboval žádnou křišťálovou kouli, stačilo jen sledovat průzkumy a myslet vlastní hlavou, i když se to leckomu nelíbilo. SPD zastavila svůj propad, což jí dá rok času na restrukturalizaci a odraz ode dna. Ale… celková čísla jsou někde kolem šesti až sedmi procent s výjimkou Foldynova Ústeckého kraje. To znamená, že jestli půjde SPD ve stávající koalici do parlamentních voleb, tak riskuje, že nepřekročí osmiprocentní práh pro koalice! O jedenáctiprocentní hranici pro tříčlennou koalici ani nemluvím. Pochybuju, že to bude Okamura riskovat. Aby koalice mohla být bezpečně použita i pro volby do sněmovny, potřebovala by teď tak 10 -12% hlasů a raději víc, což se nesplnilo a ani nemohlo splnit i kdyby od eurovoleb nepřišli o jediného voliče. Tohle viděl každý, kdo místo srdíčka používal mozek.

Tím pádem existují vlastně jen dvě možnosti. Buďto PRO a Trikolora zfúzují s SPD do jedné strany a nebo si každá strana zase půjde pěkně po svých. Je tady někdo, kdo by za těchto okolností věřil, že Trikolora nebo PRO překročí pět procent? Samostatná PRO v čele s Palíškem teď ve Zlínském kraji dostala 1,5% hlasů a samostatná Trikolora dostala ve stejném kraji asi 0,5% hlasů. Je to dostatečný základ pro samostatnou kandidaturu do sněmovny? Co teď řeknou ti, kteří se do mě na fejsbůku obouvali, že to Jindrovi nepřeju? Sorry jako, ale zkuste někdy vidět dál než na špičku nosu.

A kdyby došlo na fúzi všech tří stran, myslíte, že zavedená SPD s funkční stranickou strukturou bude ochotna dát zajímavá místa na kandidátkách lidem z Trikolory a PRO tak, aby to všechny uspokojilo? Teď, když už nejspíš nebudou mít dvacet mandátů a někdo ze zasloužilých poslanců se tak jako tak třeba nedostane? Nenechte se vysmát. SPD může nabídnout posty dvěma či třem viditelným lidem a dost. Tvrdě pracující lidé v PRO nakonec de facto dva roky makali buď na to, aby se Jindra stal členem SPD a nebo aby se PRO sama nedostala do sněmovny…

Je hrozně hezké, že lidé tleskali krajské koalici, ale ve skutečnosti tleskali pohlcení PRO a Trikolory Tomiem Okamurou, což dohromady pořád není ani to, co byla kdysi SPD sama. Navíc je dost pravděpodobné, že Okamura nakonec poslechne Karolínu Stonjekovou, pošle Trikoloru i PRO do háje a pokusí se o restart tím, že se vrátí k poslední úspěšné verzi desetiprocentní SPD, která se bez koalice docela dobře obešla. Má k tomu vše, co potřebuje.

Do toho platí, že by SPD prospělo, kdyby Okamura ustoupil do pozadí a pustil místo sebe na pozici předsedy někoho agilnějšího. Foldynu, Kobzu, Nerušila… Je to docela slušný gordický uzel, který teď budou muset v SPD rozplést a v příštích měsících uvidíme, jak si s tím poradí. Ale do parlamentních voleb bude mít šanci jenom SPD. Buď sloučená s PRO a Trikolorou a nebo sama. Trikolora ani PRO samy mít žádnou šanci nebudou.

Podobný problém budou řešit i Motoristé s Přísahou. Šlachta nikde v krajích neuspěl a to jsem mírný. Vokřála si lidé v Brně ještě pamatovali a v břeclavském senátním obvodě dali prakticky všichni neúspěšní kandidáti svou podporu Šlachtovu protikandidátovi za ANO, Janulíkovi. Inu, Šlachta si úzkostlivě hlídal, aby se od někoho neumazal, aby ho nikdo s nikým nikde neviděl, aby s nikým nemluvil a tak jsem zvědavý, jestli vůbec má někoho, u koho by si o podporu řekl. Může zkusit Kateřinu, ta nechce být Babišovo béčko.

I zde koalice mezi Motoristy a Přísahou skončila. Pochybuju, že by Petr Macinka riskoval osmiprocentní hranici pro vstup do sněmovny. Opět platí, že se buď spojí do jedné strany a nebo do parlamentních voleb půjdou Motoristé sami a po Šlachtovi neštěkne ani Nikola Bartůšek. Na kampaň budou muset z Brusele povolat Filipa Turka, protože se ukazuje, že on byl hlavním strůjcem jejich úspěchu a budou mít co dělat, aby se dokázali opřít o úspěšně neúspěšného Borise Štastného, který v Praze udělal, co mohl.

Všimněte si, že nemluvím o STAČILO! I tady se bude řešit, jak na to jít, ale mají výhodu v tom, že značka je zavedená, Kateřina Konečná je zviditelněná, má za sebou dvě dobře zvládnutá volební klání a jde jen o to, jak se to pro parlamentní volby pojme. To je tak, když se myslí dopředu a nedělají se líbivá ad hoc rozhodnutí, která vydrží jedny volby a někdy ani to ne.

O SOC-DEM nemá cenu mluvit. Mohou si podat ruku s Piráty. A možná by se mohli i spojit. Jsou stejně teplí, stejně zelení a Šmarda s Michalidu jsou stejně šílení. Škoda je Vícha (nakonec byl ještě úspěšnější než Čunek), Běhounka, či Birkeho. Hele, říkám to beze srandy. Oni jsou si tak podobní, že se jejich sloučení vysloveně vnucuje. Petříček a Hřib, to se dokonale rýmuje.

Svobodné pohřbila Šichtařová a neexistuje žádná cesta, aby se nějak zvedli.

Tím končím s komentováním počinů a taktiky ostatních opozičních stran. Všechna úskalí byla vyjmenována, všechna rizika řečena, volební výsledky byly zveřejněny a zanalyzovány. Moc bych se divil, kdyby vše šlo jinou cestou, než jsem v tomto článku naznačil. Ponechám si už jen funkční žlázu „Já jsem vám to říkal.“

https://web.litterate.cz/a-co-ted-s-tim/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 23 zář 2024, 22:32

Dozvuky…
by Vidlák 23 září, 2024

Volby skončily a na vládní strany přišla kocovina. Ten, proti kterému nejvíc bojovali, ten všude zabodoval. Ten, který byl vždycky největším ohrožením demokracie, ten je skoro všude převálcoval a co je horší, jeho lidi uspěli i v prvním kole voleb do senátu. Jen v šesti obvodech nepostoupil do druhého kola kandidát za ANO. A to si ještě můžeme škrtnout Vícha a Čunka, kteří jsou spíše kritici vlády, než její příznivci.
Tak trochu stranou, protože velký boj se odehrává především mezi Babišem a Fialou, se navíc etablovala henta „antisystémová opozice“ a tak nějak nejde zakrýt, že posílila. STAČILO! a SPD teď udělaly dohromady 15% v podmínkách konkurence s velkým množstvím regionálních uskupení. Což znamená, že v parlamentních volbách, kde bude situace mnohem přehlednější, mohou celkem hladce dostat dvacet procent hlasů a tedy získat čtyřicet poslanců.

Zároveň se to celé srovnalo a vyeliminovalo. Do parlamentních voleb půjde SPD a STAČILO! Tečka. Vše ostatní budou propadlé hlasy a voliči to tak budou brát. Už žádné Volné bloky, žádní Svobodní, žádná Přísaha, žádná SOC-DEM. Místo aby tihle všichni slibovali úspěch a navzájem se vystříleli pod pětiprocentní hranicí, tak se všichni mesiášové už historicky znemožnili a zůstala dvě uskupení, která se celkem spolehlivě dostanou a ukrojí dohromady hóóódně poslaneckých mandátů.

Ivan Bartoš a celé pirátské vedení už rezignovalo. Lipánek už mluví o tom, že se musejí zbavit komoušů ve vlastních řadách a vypnout svoje veřejné diskusní fórum. Ne, tenhle pirátský průšvih se za rok napravit nedá. Nemluvě o tom, že sice všichni rezignovali, ale nikdo se svých korýtek nevzdá, aby tam pustil nové stranické šéfíky, kteří by třeba předvedli lepší digitalizaci a trochu rehabilitovali pirátskou práci. Piráti jsou zralí na rozpuštění. Pochybuju, že mají mezi sebou někoho, kdo by chtěl takřka bez peněz a bez vlivu postavit stranu zase od začátku znovu. Ti mladí dneska… to už není, co to bejvalo.

Politologové mluví o konci éry Petra Fialy. Je v ODS až na druhém místě. Kdo je na prvním? Kdokoliv! Úspěšní jsou ti, kdo Fialu kritizovali a nejúspěšnější je Kuba, který sice v Jihočeském kraji vyhrál za ODS, ale ani k tomu se moc nehlásil. Vyhrál sám za sebe a už se nechal slyšet, že se mu do Prahy nechce. Kdo by také chtěl převzít po Fialovi ten bordel a kostlivce, které nadělal, že? Jako jihočeský hejtman se Kuba domluví s kýmkoliv, i s Babišem, když na to přijde… Proč by ze sebe dělal terč…

Samotný Fiala si z toho navenek nic nedělá. Reflexe žádná. Ne, že by mi to vadilo. Jen ať pokračuje v nastoupeném kurzu, ať si myslí, že odvádí dobrou práci a umí vládnout. Ať se ukáže ještě větším hlupákem, než jsme si mysleli. Je zapotřebí, aby se ukázalo, kdo kolem Fialy je také blbec.

Například Pavel Řeporyjec Novotný se už vyjádřil, že za prohru ve volbách nemůže Fiala, ale voličská debilita. Tomáš Etzler zase řekl, že voliči jsou retardovaní. Martin Exner zase volá po ještě větší strategické komunikaci a větším omezení svobod\ slova. Asi si myslí, že když bude Foltýn ještě víc říkat lidem, že jsou svině, tak začnou volit Pětikolku. O Hřebejkovi ani nebudu mluvit, ten se ptal, co udělal špatně Dominik Hašek, že se do senátu nedostal? Odpověď je jednoduchá, voliči blbí nejsou, blbí jsou Hašek, Hřebejk, Etzler i Exner a u Řeporyjce si to ještě rozmyslím. Ten byl vždycky chytrý, schopný až všeho schopný, ale zdá se, že přemíra trávy si vybrala svou daň.

Nejlepší byl Šarapatka. Ten už vidí Putina za každým rohem a i když ještě používá silná slova, už z nich čiší zoufalost. Po parlamentních volbách bud zralý na sebevraždu přesně jako Magda Goebelssová. Nebude chtít žít ve světě bez liberální demagogie. Tak jen doufám, že nevezme někoho sebou. Tihle mesiášové to tak mají. Jestli je u nás někdo adeptem na Cintulu, tak je to právě Zdeněček.

Stejně jako Bartoš, který byl schopen se do poslední chvíle divit, proč lidé ve volbách neocenili jeho práci, totéž bude mít i Fiala. Obklopil se kývači a přitakávači, kteří už nejsou schopni argumentace, ale jen nenávisti. Základní známkou inteligence je, že když člověk prohraje, hledá, kde udělal chybu. Základní známkou debility je, že když člověk prohraje, tak už předem ví, že za to může někdo druhý.

Hned se také aktivovala Fialajugend. Ivanovi Smetanovi z KTV pomalovali auto hanlivými nápisy a přitvrdili v šikaně lidí u petičního stánku na Klárově. Kromě vypouštění gum u aut už začali kola propichovat vruty. Policie samozřejmě situaci jistí z dálky a nezasahuje. Přitom, při takových praktikách je jen otázka času, kdy si lidé řeknou, že tento stát a tato policie už není pro ně a vezmou si ten monopol na násilí zase zpátky. Není možné trvale vydržet šikanu. Jednoho dne se struna prostě přetrhne.

A po Fialajugend přišla i Haveljugend. Jakmile se ukázalo, že STAČILO! ve volbách uspělo, objevili se u sídla KSČM motorkáři Havloids memorial Club a začali dovnitř házet dýmovnice. Ano, to jsou ti, se kterými jezdí i prezident Petr Pavel. Poturčenec je vždycky horší než Turek. Odkaz Václava Havla, který byl vždycky pro pluralitu, tito Havlovi příznivci střeží pomocí manuálů NSDAP. Já vím, je to fejk, ale nechoval strýček Reinhard mladého Václava Havla na klíně? Pak by to dávalo smysl. Zatím SS Havloids házeli dýmovnice, ale granát vypadá úplně stejně.

Ivan Bartoš na rozloučenou řekl, že se obává, že je Česká republika na trajektorii Maďarska či Slovenska. Naprosto s ním souhlasím. Zřejmě to ale bude i trajektorie Šimečků a Cintulů, kteří budou liberální demokracii a svobodu hájit pomocí projektilů. Příkladů mají dost. V Handlové i v USA. Já se vlastně nejvíc divím tomu, že i přes tu nekonečnou šikanu od různých MikejePánů se druhá strana chová stále ještě mírumilovně.

V Německu AfD uspěla i v Braniborsku a také tam uspěla Sára Wagenknecht. Scholzova SPD tak tak udržela pozice. CDU zažila obrovský propad právě na úkor AfD. I Německo je na trajektorii směrem k Maďarsku a Slovensku. Akorát, když to dělají Němci, zpravidla si do čela postaví Dolfiho. Zatím ale všichni Scholozové, Mertzové i Leyenové budou mít svých starostí dost a na nějakého lokajského Fialu nebudou mít čas. Ostatně, už si s ním řádně vytřeli Síkel.

Čeká nás horký rok. Bude to rok plný amerických volebních podvodů, ukrajinské porážky, otřesů v EU, selhání grýndýlové utopie a liberálního vzteku, že jejich éra končí a přichází čas účtování. Čeká nás rok zákeřností a podrazů, rok Foltýnů a Koudelků, rok sviňáren a pramalých ohledů. čeká nás rok šikany, schválností, vyhazovů z práce a krachování firem. Chcípající kobyla nejvíc kope.

Vyhrňme si rukávy, ať toho ubráníme co nejvíc.

https://web.litterate.cz/dozvuky/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 25 zář 2024, 05:44

To nevymyslel sám…

by Vidlák 24 září, 2024

Tak nám premiér prohlásil, že odvolá našeho oblíbeného ministra pro místní rozvoj, který si skvěle poradil s digitalizací, odvedl velmi dobrou práci, ale bohužel to neuměl voličům vysvětlit a ti mu v krajských volbách dali takřka absolutní výprask. Po volebním fiasku dal Bartoš k dispozici funkci předsedy strany a oznámil, že se o znovuzvolení už nebude ucházet.
Ale počítal s tím, že dál zůstane ministrem. Ještě včera šel na schůzku s premiérem a po ní na všechny strany rozhlašoval, že na vládním angažmá se nic nemění, dokonce ještě dal premiérovi nabubřelý seznam požadavků, které mu má blyštivý Péťa okamžitě splnit, jinak budou Piráti zlí.

Ještě v poledne dával Bartoš rozhovor Českému rozhlasu, kde říkal, že má premiérovu důvěru. O hodinu později mu Fiala zavolal, aby mu oznámil, že je odejít. Premiér k tomu dodal, že si Bartoš sám neuvědomuje rozsah digitalizačního průseru…

Pokud vím, naposledy od nějakého premiéra podobnou facku dostala Karolína Peake…

Piráti teď samozřejmě řeší, jestli se postaví za svého už odcházejícího předsedu a nebo si ponechají lukrativní posty ministra zahraničí a ministra pro legislativu. Je to o to pikantnější, že Lipavský ani Šalamoun ani nejsou poslanci, takže v případě odchodu skončí na pracáku. Je to docela hezké dilema, protože pokud ti dva neodejdou spolu s Bartošem, tak je s pirátskou stranou konec. Nikdo už jim nikdy neuvěří žádné ideály ani hodnoty, i kdyby mluvili o proruské špíně každý den. Jestli si Lipavský ponechá korýtko a ke straně se nebude znát, mohou se ostatní rovnou spláchnout.

Ale tohle je pirátský problém. Já si jen vezmu kýbl popcornu, budu to zpovzdálí sledovat a možná půjdu v pondělí navštívit Gregorovou do její bruselské kukaně, abych se poptal na její (duševní) zdraví.

Pro mě je mnohem zajímavější, jak to Fiala s Bartošem vlastně udělal. Buď je Ivan totální vyfetlo, které ráno bylo ještě tak pod parou, že nepoznal jemné premiérské signály k odchodu a nebo mu tu politickou facku dal Fiala schválně. Chápu ten nátlak z ODS, že pokud ty pirátské neumětely nevyhodí, tak se mu vzbouří jeho vlastní lidi, protože Piráti teď táhnou vládu dokonale ke dnu, ale to se dalo udělat tak nějak hezky. Dalo se Bartoše ukecat, dát mu nějaký flek v dozorčí radě, podobně uplatit Lipavského i Šalamouna a pak na společné tiskovce oznámit, že Bartoš si sype popel na hlavu, přebírá odpovědnost a odchází.

Místo toho teď Richterová běhá před kamerami a mluví o podrazech a korytech a Fiala mluví o dezinformacích. Vládní strategická komunikace par excelance a jak trefně podotkl Pavel Šik, čekáme až nám TZLD Foltýn řekne, kdo je tady protentokrát svině a proruský trol.

Že to Blyštivý Péťa udělal takhle drsně, to podle mě není samo sebou. Na jedné straně Bartoše naprosto sprostě vyfakoval, že se ozvala i Schillerová a na druhé straně licoměrně mluví o tom, že to není konec Pirátů ve vládě, jen konec neschopného Bartoše. Jasně, nikdy nehledej zlý úmysl tam, kde se to dá vysvětlit Fialovou blbostí, ale přece jenom, tohle není úplně standardní věc ani u Blyštivého a jeho skvadry. Proto si dovolím malou spekulaci.

Víte, ono celé SPOLU opravdu hrozí, že za rok nepřekročí 11% preferencí do poslanecké sněmovny. Obzvlášť s Bartošem za zády. (A také s Foltýnem, PreVítkem, Pekarovou a Jurečkou). Úspěch plodí úspěch a neúspěch plodí neúspěch. Trendy jsou jasné, poprvé jsme je viděli v eurovolbách a dokonale se potvrdily i teď ve volbách do krajů. Že přišlo málo lidí? Ano, nepřišli ti vládní a nemají žádný důvod přijít ani příště. Vláda by musela jaksi pootočit kormidlem a to přece jenom trvá déle než kolik mají času. Navíc, všechny možnosti už dávno shořely na Ukrajině, pokladna je prázdná a lidi naštvaní.

Do toho se včera u Marie Bastlové vynořil Kalousek a jakoby náhodou začal mluvit o nové straně o které vlastně mluvit nechtěl, ale která určitě vznikne, i když on o tom nic neví. Teď se dokonce Hilšer nedostane do senátu, protože všichni budou ze škodolibosti volit Bártu, takže Kalous bude mít místo Kchárla i ideální fíkový list, který mu navíc nebude usínat ve sněmovně. Mně se to prostě vyplní…

Fiala samozřejmě soupeří s Babišem, ale jen díky Babišovi, má Fiala důvod k existenci. Babiš je strašák, který drží SPOLU pohromadě. Ovšem Kalousek je pro Fialu pohroma. Já vím, že je to hajzlík první kategorie, ale je to schopný hajzlík. I Zeman o něm říkal, že po Klausovi mu byl jediným důstojným politickým soupeřem. Kalousek je pravičák, má punc toho, kdo chtěl vyrovnaný rozpočet, je prounijní, proamerický, zuřivě antiruský, byl Lidovec, byl TOPkař, pekl se STANem a byl ministrem financí ve vládě ODS… Pokud založí stranu, tak to CELOU čtyřkolku dokonale vykastruje. Od Fialy přes Pekarovou, Jurečku i Rakušana. Taky by tu po volbách mohl zůstat jeden dvacetiprocentní Kalousek a milion propadlých liberálních hlasů.

Ale na toto téma jsem psal už v lednu letošního roku. Mimochodem… když si tenkrát můj článek přečetl Babiš, napsal mi, že jsem ještě větší idiot, než si myslel, když uvažuju o něčem takovém. A vidíte, už je to tady.

Možná slyším trávu růst a nakonec si na to nikdo netroufne, ale vlastně bych se nedivil, kdyby kopanec Bartošovi byl způsob, jak udělat rychle předčasné volby, než Kalousek založí stranu, ANO ještě více zesílí, SPD se vzpamatuje, STAČILO! rozjede a Ukrajina prohraje.

Shodit vládu je ošemetné. Ve volbách se to vždycky obrátí proti těm, kteří to způsobili, ale Piráti jsou stejně na konci s dechem, tak by se jejich dětinskosti ještě dalo využít. Zatím to vychází úplně dokonale. Pirátstvo se chová jak profackovaná děvka a já si matně pamatuju, že existuje jakási dohoda v Pirstanu „spolu do koalice, spolu do opozice.“ Za normálních okolností by se Rakušan něčemu podobnému vysmál… i teď říká, že nic podobného neudělá, ale fakt to neudělá? Fakt budou pokračovat ve stočtyřkové většině? Nenajde se třeba mezi třiatřiceti poslanci STANU šest zásadových hochů, kteří půjdou s Piráty? Třeba proto, že už stejně nebudou pokračovat a mají dávno nahrabáno?

Pokud totiž za Fialovou fackou Bartošovi není něco víc, tak SPOLU skutečně v příštích volbách nepřeleze 11%. Jen naprostý idiot, hlupák, kretén, debil, blbeček, magor, imbecil, IQ107, či Danuše, by ukončil Bartošovo působení praním hodně špinavého prádla na veřejnosti. Obzvlášť těsně po zpackaných volbách, poté co v ODS zvítězili premiérovi odpůrci, Pekarová neexistuje a Jurečka je na dně ubohosti. Jen naprostý politický sebevrah přizná z minuty na minutu, že věděl dlouhé měsíce o zpackané digitalizaci svého podřízeného, ale neřešil to. A jen naprostý diletant nejprve řekne, že volební výsledek není žádná prohra, ale vzápětí se zachová, jako by to prohra byla. Jen dokonale vypatlaný mozek si mohl myslet, že Piráti po takové facce důstojně odejdou a nebudou mluvit o modroptáckých tunelech.

Povedzte mi, Kefalín, je Fiala až takový idiot? To se dozvíme v příštích dnech.

https://web.litterate.cz/to-nevymyslel-sam/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 25 zář 2024, 23:18

Byl to mžik…

by Vidlák 25 září, 2024

Aby rychle mohly být předčasné volby, musela by se poslanecká sněmovna rozpustit třípětinovou většinou. Jinak by muselo dojít na tři pokusy o nové sestavení vlády, ani jeden by nebyl úspěšný a pak by byly předčasné volby ze zákona. Ale tyto tři pokusy by trvaly příliš dlouho. Volby by tak byly někdy v květnu, či červnu, což už oproti říjnu příštího roku není prakticky žádný rozdíl. Aby mohly být předčasné volby opravdu brzy, musela by na rozpuštění sněmovny spolupracovat i opozice.
Otázkou je, jestli mají Andrej Babiš nebo Tomio Okamura vůbec důvod, něco takového dělat. SPD potřebuje čas na konsolidaci a pro hnutí ANO platí, že čím hůř, tím líp. Každý den, kdy Fiala fackuje Piráty a různě obměňuje vládu, jsou pro ně dobré. Ovšem, jestli Andrej někoho nesnáší, tak je to právě Kalousek. S defializovanou ODS by hnutí ANO do vlády asi šlo, ale jít s Kalouskem? To už je pro Babiše stejné, jako jít do vlády s Okamurou. Takže určitá motivace k předčasným volbám by se našla i u hnutí ANO.

Pokud Kalousek stranu založí, zredukuje dnešní čtyřkoalici na velkého Kalouska a čtyři přicmrndávače z nichž snad jen ODS zůstane bezpečně nad pětiprocentní hranicí. TOPka i KDU nemají šanci a STAN nemá takové preference, aby si mohla dovolit nějaké větší oslabení.

Kalousek samozřejmě musí být úplně nadšený. Piráti teď kopou do Fialy, mluví o kmotrech, varují před vládou ODS a ANO, Fiala se v tom plácá jak nudle v bandasce, protože včerejší slušný profesor se z minuty na minutu stal křivákem, z až úzkostlivého tajení jakýchkoliv rozporů se naráz stala telenovela… a navíc je docela pravděpodobné, že upocené vládnutí bude pokračovat, protože Fiala se s opozicí nedohodne ani na svém rozpuštění.

Nejlepší je teda Lipavský, který dokázal Piráty dorazit jediným výrokem z USA. Řekl, že sice podá demisi, aby držel basu se zbytkem Pirátstva, ale rovnou to spojí s vystoupením ze strany. Prý se strana posunula někam, kde ji už není schopen hájit. Jinými slovy, Bartoš, který stranu založil, vybudoval a je jejím hlavním maskotem, už nic neznamená. Ani Richterová nic neznamená, ani Ferjenčík nic neznamená, Michálek nic neznamená… Nejúspěšnější pirátský ministr a výkladní skříň evropských a euroatlantických hodnot už zapomněl, odkud vzešel a korýtko je cennější.

Vlastně už jen čekáme, jak dlouho bude trvat agónie, ale pokud se VŠICHNI Piráti nesemknou jako jeden muž a nepředvedou že i v nouzi jsou nerozborní jako skála, tak budou mít budoucnost asi jako Bursík nebo Věci veřejné. Ostatně, Lipavský úplně dokonale hraje Karolínu Peake. Ale tak či onak, Piráti nám teď mohou předvést ještě nějaký hysterák a vynést na světlo Boží nějakou vládní špínu, ale jinak budou (nejspíš už nafurt) mimo hru.

Zpět k věci…

Prosím, kdy se to vlastně stalo? Vždyť to byl jen mžik. Ještě minulý týden všichni komentátoři mluvili o tom, že vláda je super, pětikoalice je nejlepší, Babiš nemá šanci, SPD končí a Kateřina Konečná se nechytá. Měli jsme nejlepší vládu v historii, co navíc ještě dělala hodnotovou politiku, skvěle si poradila s energetickou krizí, podporuje demokracii na Ukrajině, zvládla povodně i konsolidační balíček… a najednou šup, všichni mluví o neschopné vládě a neoblíbeném premiérovi. Richterová dokonce už mluví o tom, jak je Fiala ve vleku kmotrů… Stačila jedna facka a už si toho všimla.

Ještě minulý týden se na Fialu nesmělo sáhnout, byl to premiér za kterého se nemusíme stydět, ještě pomáhal Uršule do druhého funkčního období, zajistil nám silné portfólio, zachraňoval Ukrajinu, srdnatě bojoval proti dezinformacím, dělal výbornou strategickou komunikaci a o Bartošovi mluvil stejně hezky jako o Lipavském.

Minulý týden také ještě bylo jakékoliv paktování s Babišem naprosté tabu. Byl to komouš, estébák, Putinův slouha… a dneska nenajdete majnstrýmové médium, kde by slovutní komentátoři v mnoha článcích nespekulovali o tom, že se chystá obměna vlády a Babiš v tom také sehraje nějakou roli. A všichni o Veľkém Bocianovi mluví, jako když másla ukrajuje. Jen hlupákům na Seznam Médium to ještě nikdo neřekl, takže postupují podle přechozích notiček a dál na Andreje plivou. Ale ono jim za měsíc dojde, že už to není in. Chudák Šarapatka. Tak ohnivě bojoval proti paktovánín s Babišem a najednou je to názor vysloveně zpátečnický a zastaralý. Ze dne na den.

Najednou je Babiš vlastně naprosto přijatelný a v podstatě už tu novou vládu sestavuje. V krajích. Ještě samozřejmě nejsou všechny krajské koalice upečené, ale hnutí ANO jednoznačně dává při jednáních přednost sestavováním koalic s vládními stranami a to i v případech, že by mělo většinu i s kolegy z opozice. Všichni mluví o Skopečkovi ve Středočeském kraji, ale že se víceméně totéž děje po celé republice, to vlastně nikoho nezajímá a ani to nikomu nevadí. Vadí to právě jen dozimetrické Peckové. Jednoznačně se ukazuje, že Babišovi jsou milejší Modroptáci než SPD či STAČILO!

Pokud přijmeme tezi, že krajské volby předjímají volby do sněmovny, tak už zřetelně můžete vidět, kam směřujeme. K vládě ODS a ANO. I ti vyhození Piráti o tom teď všude mluví. Zřejmě proto, že o tom ve sněmovně slyšeli častěji, než bychom si mysleli. Kdyby to nebylo předčasné, řekl bych, že v ODS právě zvítězili zastánci vlády s ANO a začali se vypořádávat se zastánci vlády s Pekarovou, Jurečkou a PreVítkem.

Vláda s ANO je totiž v této chvíli celkem bezpečné řešení. Obejde se bez předčasných voleb, u kterých nikdo nikdy neví, jak dopadnou. Stačí se jen zbavit toho neoblíbeného premiéra. Třeba tím, že se na něj zatlačí, aby začal dělat chyby. Třeba tím, aby způsobil krizi nevhodným vyhozením Bartoše. Třeba tím, že někdo v pozadí dá pokyn režimním intervjukům, aby změnili rétoriku. Jako bonus se ještě zbaví Jurečky i Pekarové a vlastně i těch hadů z Dozimetru.

Za rok by taková vláda moc neudělala, ale když se to vezme za správný konec, mohla by vzbudit naději a to by mohlo stačit, aby jí to voliči hodili. Koneckonců, stačilo by, aby Kalousek vyluxoval, STAN, KDU a TOPku a Modroptáky nechal pokud možno netknuté. ODS a ANO by spolu i po volbách mohly mít většinu.

Ono totiž na větší vládní obměnu dojít musí. Ta současná je totiž neoblíbená už i v České televizi, což ještě před týdnem nebylo. Fiala hodil přes palubu Bartoše, ale novináři ze dne na den vlastně hodili přes palubu Fialu. Najednou o něm mluví stejně jako o něm mluvili dezoláti na demonstracích. Jen o rok dřív. Hrb z křivé páteře nakonec vždycky vyleze a veřejnoprávní novináři vždycky včas vycítí změnu větrů.

Bez vládní obměny tu zůstane křečovitá čtyřkoalice, která dál bude posilovat opozici a znovu vyrobí Kalouska. Nebo to dojde do neřízeného pádu vlády a následné krize, která může skončit jakkoliv.

Co si budeme povídat, žádná vláda ODS nikdy nedovládla do konce funkčniho období. Nikdy!

https://web.litterate.cz/byl-to-mzik/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 26 zář 2024, 22:06

Druhé kolo
by Vidlák 26 září, 2024

Dnes a zítra máme druhé kolo senátních voleb. Pět volebních obvodů už má hotovo v prvním kole a z dvaadvaceti zbylých obvodů postupuje v osmnácti obvodech kandidát za hnutí ANO a jen ve čtyřech obvodech ANO zastoupeno není. V devíti obvodech postupuje kandidát za ANO z prvního místa, V dalších čtyřech obvodech je kandidát za ANO jen o fous pozadu za svým konkurentem z vládního tábora, což teď, když si Fiala vyrobil vládní krizi ještě před druhým kolem a už není premiér, za kterého se nemusíme stydět, může hrát docela významnou roli.
Voliči Pirátů mají důvod vládním stranám pomstít. Nikdo se za Piráty nepostavil, ba ani ten PreVítek ne, i když to měli spolu v koaliční smlouvě. Piráti sice kromě Plzeňského kraje nikde nepřelezli pět procent, ale nějaké voliče pořád ještě mají a ti by mohli leckde sehrát jazýček na vahách. Takže Andrej Babiš se určitě nezlobí, že Fiala s tím vyhazovem Bartoše nepočkal ani týden.

Tři roky píšu a vysvětluju národu, že Piráti jsou obyčejní příživníci, co dojení eráru maskují vznešenými slovy a náš premiér je opravdu jen Blyštivý Péťa, který není ani hodnotový, ani slušný… a nic. A pak to Fiala i Piráti vysvětlí lidem za den. Proto se vždycky usmívám, když mě někdo obviňuje, že svým psaním někomu ničím šance na zvolení. Není to tak. V politice si svoje šance každý zničí sám a mnohem spolehlivěji, než by to dokázal jakýkoliv pisálek. Bloger může být jen zesilovač toho, co je v každém člověku. V dobrém i ve zlém.

V těchto senátních volbách se hnutí ANO o svoje kandidáty postará samo. Žádnou naší podporu nepotřebuje a vzhledem k tomu, jak hladce kluci od Andreje při sestavování krajských koalic kolaborují s vládními stranami i tam, kde nemusejí, tak mě přešla chuť na jakékoliv jejich protěžování. Už jen proto, že ještě před týdnem měli plnou hubu boje proti vládě a vraceli lidem, co jim Fiala vzal, ale teď už si s Modroptáky porcují krajského medvěda. Možná je to politicko-takticky správně, ale boj o srdce lidí tím prohrají.

Myslím, že to byla od Andreje chyba. Byl menší zlo, ale za poslední týden udělal hodně pro to, aby se začal být nerozeznatelný od ODS a nepostaral se o žádné protiargumenty. Před volbami byl ještě opozice, teď už je skoro všude součástí koalice a prakticky nikde to není jinak. Jsem totéž, co pětikolka, to teď jeho krajští lídři píší až příliš ohnivým písmem. Zřejmě se vypálí do voličů tak hluboko, že už ho do parlamentních voleb nedokáže zakamuflovat.

Proto se dnes zaměříme na obvody, kde nebude probíhat souboj mezi kandidátem ANO a kandidátem čtyřkoalice, ale podíváme se na těch několik výjimek, které jsou pro nás zajímavé.

Začnu určitě Chomutovem, kde do druhého kola postoupil Jarda Komínek za STAČILO! a to z prvního místa. Předpovídal jsem to, protože Komínek je od roku 2006 zastupitelem Chomutova a je jím až doteď. Od roku 2008 je zastupitelem Ústeckého kraje… a je jím až dodnes. Pokud se udržíte čtyři období a načínáte páté, tak jste prostě odváděli dobrou práci (životnost lempla je jedno, maximálně dvě, období). Zároveň je po takové době dostatečně známý, že se ten senát vysloveně nabízí. Další výhodou je, že s ním postoupil do druhého kola Přemysl Rabas, ředitel ZOO Blatno a ten není nijak zvlášť oblíbený ani mezi libtardy.

Pokud by se Jarda Komínek dostal, bylo by STAČILO! rázem parlamentní stranou a jeho dezolátský hlas by se těžko dal vymlčet. Vy, co jste z jeho volebního obvodu, prosím běžte mu to hodit. Záležet bude na každém jednotlivém hlasu.

Jediný další echte dezolát, který postoupil do druhého kola, je Pavel Dopita v Prostějově za SPD. Ten to má těžší, protože postoupil z druhého místa a bojuje s Františkem Jurou, primátorem Prostějova za ANO. Postoupil, protože si zajistil širokou podporu. V SPD horoval za spolupráci s lidmi od demonstrací, na svých akcích běžně nechával vystupovat Jindru Rajchla a užil si za to od vedení strany celou řadu výtek, které skončily až teď v létě, kdy se SPD a PRO dohodly na koalici… Široká podpora napříč dezoláty mu ale vynesla postup do druhého kola, který je zcela zasloužený.

Už za jeho dlouholetou snahu o širokou spolupráci byste ho v Prostějově měli podpořit.

Dalším zajímavým obvodem je Praha 2, kde do druhého kola s nepatrným rozdílem postoupili prezidentský kandidát Marek Hilšer, který se za posledních šest let proslavil hlavně svou vynalézavostí, jak přijít k penězům, ale jinak byl úplně neviditelný. Jako druhý postoupil Miroslav Bárta, známý egyptolog, který v předvolební kampani dostává různé polibky smrti od kovaných liberálů. Například ho podporuje atombába Drábová, či marketér Jakub Horák.

Nejvíc ale způsobí asi Šarapatka, který ve svém fanatismu rovnou Bártu označil za zrádce, protože vypátral, že Bárta někdy v roce 2015 někde napsal, že přes všechny problémy je zapotřebí na Rusko stále nahlížet jako na partnera. Tím mu zařídil sympatie všech pražských dezolátů…

Takže myslím, uvidíme Hilšerův protažený obličej, což naše srdce potěší, ale už brzy toho budeme litovat, protože Drábová je Drábová.

Dalším zajímavým obvodem je Břeclav, kde z prvního místa postupuje Robert Šlachta a zachraňuje tím trochu reputaci Přísaze, která v krajích všude naprosto propadla. Jeho protikandidátem je gynekolog Janulík za ANO. Prakticky všichni neúspěšní protikandidáti podpořili Janulíka, dokonce i končící senátor za ODS, Koštial, který se do druhého kola nedostal.

Šlachtovi jsem vytýkal jednu věc – že je tajemný jak hrad v Karpatech. Jeho sociální sítě vypadají spíš jako reklama na hudební skupinu s pozvánkami na koncert, než jako stránky politika. Překypují rozhovory, ale prakticky vůbec tam nenajdete jakýkoliv text za něco nebo proti něčemu. A na konci Vokřál…

Nedivím se, že si na plakáty píše, že teď jde o všechno. Ano, pro něj osobně jde skutečně o všechno. Ale tak úzkostlivě si hlídal, aby se od nikoho neumazal, aby s nikým nebyl spojován ani viděn, až není nikdo, kdo by ho teď podpořil. Šlachta začínal jako sólohráč a skončí jako sólohráč.

Posledním zajímavým obvodem je Brno město, kde proti sobě bojují Karin Podivínská za SOC-DEM a ANO a Břetislav Rychlík z podporou celé libtardí skvadry. Kdyby se vám v Brně chtělo jít k volbám, udělejte mi radost a pošlete prosím Rychlíka zpátky do nonstopu k lahvi rumu, ano?

https://web.litterate.cz/19983-2/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 27 zář 2024, 22:04

Politické následky…

by Vidlák 27 září, 2024

Ve středu jsem byl v ostravském klubu Parník, kde jsme si povídali s Ládikem Větvičkou a naše nevymáchané huby držela na uzdě Martina Kociánová. Na jaře jsme si tento formát vyzkoušeli v Pardubicích a výsledek Ládik velmi trefně zhodnotil: „Synku, podívej, tolik lidí zaplatilo vstupenku, aby se přišli podívat na k.koty, jako zme my dva… A tak jsme poreferovali divákům o jeho cestách po postsovětských republikách a mých cestách po neomarxistickém Bruselu. Chtěli jsme zhodnotit události posledních měsíců a pohádat se o jejich interpetaci. Ale nakonec to byly dvě hodiny hořké komedie.
Já byl optimista, že se demokracie a svoboda se dá ještě zachránit, Ládik k tomu byl skeptický. Ani jeden z nás nehorlil pro nějakou novou utopii nebo nový horor pro Evropu, ani jeden jsme neměli žádný zázračný recept na budoucnost a vlastně jsme jen trefně či méně trefně popsali, jak si s námi svět vytírá Síkel. Nic víc…

Příští týden jsme měli mít další představení. Tentokrát v Olomouci v Pevnosti poznání. Ale mít ho nebudeme. Akce zrušena, protože majitelem je Olomoucká univerzita a ta „čelila totiž dotazům a kritice, proč umožnili pořádání takové besedy.“ Teď, když se lidi (a novináři) začali ptát, se tam všichni vzrušeně dohadují, kdo vlastně může za zrušení a házejí vinu jeden na druhého.

Ne, fakt se nehodlám zabývat hledáním někoho, kdo za univerzitu nakonec besedu odpískal. Ono je to totiž jedno. Ve skutečnosti to udělal nějaký líbodégoš, který se živí slíděním po internetu, psaním výhružných dotazů a udavačských dopisů. A lidi se prostě bojí, protože mají proč se bát. Bojí se, že by mohli kontaktovat jejich nadřízené a ti by mohli vyvodit důsledky. Bojí se mediálního shitstormu, bojí se, že by mohli přijít o své živobytí. Bojí se, že by jim mohli vypovědět smlouvy na další akce, mohli by je napsat na černou listinu, mohli by je zařadit do příslušné kolonky a oni by za chvíli skončili na pracáku. Ano, výpovědi mohou být bez udání důvodu, že?

Prostě se velmi oprávněně bojí POLITICKÝCH NÁSLEDKŮ.

Tohle přece nedávno řekla jistá organizace Charity Lukáši Polertovi a pro jistotu mu zrušila pozvánku na akci, kde jeho přítomnost měla zajistit účast a také nějaké peníze pro dobročinné účely. Mají obavy z politických následků!

Zbytek je autocenzura. Havlova esej o strachu. Demokracie dozrála do stavu, kdy se lidé bojí mluvit. Dozrála do stavu, kdy vás za názor vyhodí z práce. Dozrála do stavu, kdy musíte přemýšlet, co říkáte. Dozrála do kriminalizace a vlastně už i do politických vězňů. Dozrála do stavu, kdy lidé přemýšlejí, jaké pro ně bude mít jejich vlastní názor politické následky.

Děje se to samo. Vždycky stačí jen pár odstrašujících příkladů, aby většina začala držet hubu a krok. Stačí jeden MikejePán, který si dovoluje na Ivana Smetanu. Stačí šikanovat jednoho. Ostatní si to rozmyslí. Stačí odměňovat to správné jednání, jako když obecní zastupitelé kdesi v jihočeském kraji vyslovovali souhlas a pochvalu nad tím, že nám pořadatelé zrušili sál pro předvolební debatu.

V naší demokracii se lidé bojí politických následků. Bojí se toho, co udělali paní učitelce Bednářové. Ostatní učitelky budou mlčet a klopit zraky. Jandejska za jeho politické názory navštěvují státní kontroly dnes a denně a za jakýkoliv prohřešek mu vyměřují maximální pokuty.

A stačí na to nějaký uhrovatý jedinácek, který jen zvedne telefon a nebo napíše mail. V civilu třasořitka, ale v této společenské atmosféře má víc moci, než byste čekali.

Navenek mají strach z nás, z našich názorů. Mluví o nás jako kolaborantech a dezinformátorech. Ale ve skutečnosti mají strach ze svých. Nemají strach z toho, že by jim ublížili dezoláti. Nikdo na Olomoucké univerzitě se nebojí, že by jim nějaký Větvička gang přišel v noci zapálit posluchárnu. Ale bojí se, že by s dýmovnicí mohli přijet Havloids memorial club, jako to udělali v sobotu po volbách před sídlem KSČM. Dobře vědí, že Vidlák jim neobjede auto korunou, ale jejich fanatičtí kamarádi by to udělat mohli, jen co by se ukázalo, že se odchýlili od Foltýnovského postoje. Mají strach, že by je Oldřiška Blujová s Michaelem Oganesjanem mohli začít šikanovat, stejně jako šikanují vozíčkáře u petičního stánku. Bojí se, že police nic neuvidí a neuslyší. Mají strach, že o nich Řezníček bude v České televizi lhát, až se mu bude od huby prášit a oni s tím nebudou moci vůbec nic udělat. Mají strach, že o nich v Mladé frontě vyjde článek, že jsou kolaboranti a dezinformátoři.

Bojí se těch svých. Když někdo může beztrestně rozřezávat petiční stánek a polévat ho kyselinou máselnou, aby to hodně smrdělo, může to udělat komukoliv. Třeba i Olomoucké univerzitě, za to, že není dostatečně hodnotově ukotvená.

A tak olizují ruku, která je bije. Bojí se, že by je mohla přestat krmit. Bojí se, že by je vyhnala ze stáda. Bojí se režimu, kterému zároveň slouží.

Tohle se už v dějinách stalo mockrát. Strach je dobrý nástroj na ovládání. Je levný a funkční. O to víc peněz se dá dát do Babylonských hradeb… tedy, dnes do stíhaček F-35. O to víc peněz zbude pro mocné a hrabivé, aby si prodražili digitalizaci stavebního řízení nebo zdvojnásobili svoje majetky za enrgetické krize.

Ale pak se stává, že ty mocné hradby nikdo nebrání. Babylon nepadl po dlouhém obléhání, kdy na hradbách stáli v jedno šiku muži, ženy i děti, ale šlo to hladce a rychle. Prostě jednou dobyvatelům otevřeli brány a lid je vítal. Když Řím padl, jeho obyvatelstvo to přijalo s ulehčením. Germánské bezvládí bylo lepší než útlak jejich vlastního císaře.

Ustrašení lidé totiž své pány bránit nebudou. Nelze mít stažený ocas z naší liberální demokracie a zároveň mít kuráž před Rusem. Dá se to předstírat, ale není to opravdové. Člověk, který pro jistotu zruší Polertovi pozvánku, nebo kdo pro jistotu vyhodí Igora Němce za to, že byl v Příčovech, ten nikdy nebude silný. Jakmile se otočí vítr, otočí se i on. Pouze svobodný a sebevědomý muž bude hájit vlast před nepřítelem. Pouze ten, kdo dokáže obhájit sám sebe, ten bude hájit i svou zemi. Kdo se musí obávat politických následků, ten se bude obávat i jiných věcí. Kdo se jednou naučil lízat ruku, která bije, ten bude lízat jakoukoliv ruku. Ten vymění pána lusknutím prstů a bude dál ohnutě sloužit.

A já zase po čase musím poděkovat všem, kteří nás podporují. Děkuji, že jste s námi, děkuji, že se o vás můžeme opírat. Děkujeme, že nemusíme být závislí jako je olomoucká Pevnost poznání. Děkujeme, že se nemusíme bát existenčních následků jako Charita Červený Kostelec. Jen díky vám ještě pořád můžu mít nevymáchanou hubu a mohu se vysmívat i těm stížnostem, kterými už teď vyhrožují, že je podají k etické komisi evropského parlamentu.

Děkuji všem.

https://web.litterate.cz/politicke-nasledky/

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 zář 2024, 20:55

Foltýnovské příkopy v praxi
by Vidlák28 září, 2024

Skončilo nám druhé kolo senátních voleb a tak bychom si měli říct, jak to vlastně dopadlo, co to bude znamenat do budoucnosti a hlavně, co to vypovídá o nás, voličích na alternativě. Omlouvám se dopředu za školometský článek plný čísel, ale jinak to prostě nejde.

Nejprve si probereme bizár:

Brno hladce poslalo do senátu Rychlíka. Po Topferovi to bude druhý neviditelný senátor. Jak vidno, největší brněnští idioti jsou i nadále odesíláni do Prahy. Odteď bude Rychlík bumbat za senátní náhrady… Nezbývá, než mu popřát šťastnou cirhózu.
Stahovač králíků, Dr.Ahoš zvítězil největším rozdílem hlasů ze všech duelů druhého kola. Kandidujte neúspěšně na prezidenta, nemusíte nic dělat a senát vám zajistí dvanáct let zajištěného života. Děkujeme Markétě Šichtařové. Ta jediná měla šanci ho porazit, ale to by si nesměla vzpomenout, že nejlepší kampaň je Mee too.

Marek Hilšer ze senátu… Prohrál s egyptologem Bártou. Mám z toho škodolibou radost, ale vzhledem k tomu, že Bártu nominoval STAN a podporuje ho Dana Drábová či marketér Jakub Horák, myslím, že brzy budeme litovat, že raději nezůstal, sice hrabivý, ale jinak neviditelný, Mareček.

Z prvního místa postoupilo devět kandidátů hnutí ANO a šest z nich uspělo. Nepočítám Vícha o kterého se ANO dělí se SOC-DEM. K tomu si přidejte dva, kteří se dostali z prvního kola. Hnutí ANO získalo osm mandátů ze sedmadvaceti možných. Neúspěch to rozhodně není, ale tři kandidáti, kteří postoupili z prvního místa, ve druhém kole propadli a propadli také všichni, kteří postoupili z druhého místa. Vzhledem k tomu, jak ANO dopadlo v předchozích senátních volbách, je to úspěch, ale jinak je to takové klasické nevítězství.

Ano, sedmdesát až osmdesát procent voličů nepovažuje senát za důležitý, ale nelžeme si do kapsy, že Pětikolka uspěla líp, protože má voliče disciplinovanější. To jednoduše není pravda. S výjimkou domažlického Látky, vítězný kandidát za ANO nikde nedostal ve druhém kole víc hlasů než v prvním. Hnutí ANO nikde nezmobilizovalo další voliče na svoji stranu a tam, kde se jejich kandidáti dostali z druhého místa, tam to byl na počet hlasů v podstatě propadák. Kandidáty hnutí ANO leckdo z neúspěšných do druhého kola podpořil, ale nikde to voliči nevyslyšeli.

Nejvýraznější je to u břeclavského Janulíka. Tam víceméně všichni (kromě STAČILO! – Kateřina Konečná nechce být Babišovo béčko) výslovně kandidáta ANO podpořili proti Šlachtovi, ale nic to neznamenalo. Janulík dostal asi o 1300 hlasů méně, kdežto Šlachta o 500 hlasů více než v prvním kole a hladce vyhrál.

Suše konstatuji, že Vlkova výzva, aby ve druhém kole voliči volili kandidáty ANO všude, kde kandidují proti Pětikolce, se minula účinkem. Já se tomu vlastně ani nemohu divit, po celý uplynulý týden vysílalo ANO jasné signály, že jsou jen druhou stranou pětikoaliční mince a i tam kde nemuseli, tam rádi upekli koalice se STANaři a Modroptáky. Voliči to viděli a tak zůstali doma. Před týdnem ANO vracelo lidem, co jim vláda vzala, teď už s nimi porcují krajské medvědy… jaký je tedy pro prostého voliče rozdíl mezi senátorem za ANO a ODS? Jaký je pro prostého voliče rozdíl mezi Babišem a Fialou? Vlastně také žádný. Stejná politika, stejné směřování, stejný názor na obrannou dohodu s USA, stejný názor na vyzbrojování, stejný názor na Ukrajinu…

Jsem příliš troufalý, když si myslím, že hnutí ANO naráží na svůj strop? Kromě jediného obvodu v Domažlicích, kde Látka dostal oproti prvnímu kolu o 300 hlasů víc, všude jinde zůstalo dost voličů ANO ve druhém kole doma a stejně tak zůstali doma voliči všech neúspěšných kandidátů, kteří ANO vyjádřili podporu. Volič SPD či STAČILO! se v žádném obvodě neobtěžoval podpořit Andreje. Ani tomu se nedivím. Andrej s nimi nahlas vylučuje jakoukoliv spolupráci a neukazuje ani ždibec vstřícnosti. Proč by mu to házeli, že?

Zároveň je možné říci, že zhruba 15 – 20% voličů ANO jsou voliči vlažní… Volí Andreje, ale jen proto, že nevidí nikoho jiného. Nejsou z něj nadšení. Babiš je pro ně opravdu jen menší zlo a necítí k němu žádnou náklonnost. Když už jdu ke krajským volbám, tak tam hodím i toho senátora, ale jinak na Andyho dlabu…

Vláda nakonec urvala patnáct mandátů. K tomu si přidejte nezávislé, kteří ale zamíří do vládních poslaneckých klubů a máme víceméně hotovo. Vlastně jediný, kdo ještě zamíří do protivládního tábora, je Šlachta. Smolík je to vlastně jen pro ODS, která kdysi senátním volbám dominovala a teď dost oslabila. Fiala na tiskovce samozřejmě označil volby za vítězství, ale obličej senátního Krysíka a zděšené Milky vydal za tisíc slov.

Neúspěšní vládní kandidáti si samozřejmě navzájem také dávali podporu. Výherci za ODS a koalice s ODS navýšili počet hlasů z prvního kola asi v polovině případů. Všichni STANaři, s jedinou výjimkou, dostali ve druhém kole víc hlasů než v prvním. KDU-ČSL ještě získala vedle Čunka i Šimka v obvodě Svitavy. Také Šimek dostal ve druhém kole víc hlasů než v prvním.

Piráti a ostatní zelení Khmerové udrželi v senátu Rabase. Oba kandidáti, Rabas i Komínek, dostali ve druhém kole víc hlasů než v prvním. Byl to myslím jediný případ ze všech obvodů, kde oba postupující navýšili svou podporu z prvního kola. Akorát Rabas ji navýšil víc.

Kdyby Komínka podpořili všichni voliči SPD, co šli hlasovat v prvním kole, hladce by nad Rabasem vyhrál… Prosím, to není výčitka směrem k SPD. Ta Komínka podpořila. Jindra Rajchl také. Ale voliči nepřišli. Jedna věta před volbami prostě nesmaže tři roky vymezování. A platí to všude. Stejně tak by v Třebíči vyhrál Ryba za ANO, kdyby ho podpořili voliči Turánka a Lhotského za SPD. Kdyby v Chrudimi voliči SPD podpořili Slávku za ANO, také by vyhrál. Totéž platí i v Šumperku. Kdyby v Českých Budějovicích podpořili kandidáta ANO voliči KSČM a SPD, nevyšlo by to jen asi o sto hlasů. A kdyby se voliči pirátského Lukáše Wagenknechta na Praze 8 chtěli pomstít Fialovi a přibrali by voliče SPD, tak by ANO vyhrálo i zde.

Suma sumárum, kdyby opozice byla trochu jednotná, mohla mít o pět až šest senátorů víc! To neříkám, abyste začali milovat Babiše, ale zřetelně tady vidíte, jak krásně fungují mediální hnojomety a jak moc dokáže Česká televize pomáhat liberálům. Na druhé straně se to totiž skoro neprojevuje. Tam když neuspěje Modropták, jeho voliči hladce volí STAN nebo KDU, nebo Rychlíka. Ovšem u nás je zapotřebí konejšit liberální intervjuky a dokazovat svou loajalitu režimu tím, že Andrej bude nadávat na Okamuru a komunisty (stejně mu to k ničemu nebude). Voliči Okamury či Konečné pak budou celkem oprávněně naštvaní a budou ANO považovat za totéž co Pětikoalici. Babišovi nijak nepomohlo, že udělal s Orbánem společnou frakci v ojroparlamentu. Pro voliče alternativy to nebyl žádný důvod, aby Andreje vzali na milost. Žádný!

Tato nemožnost společného zájmu teď stála opozici minimálně pět senátních mandátů. Ano přesně tudy vedou ty foltýnovské příkopy. Náš TZLD nás neodděluje ani tak od liberálů, ale od sebe navzájem. Příkopy jsou skutečně nepřekročitelné, voliči z opozice nespolupracují, protože se dlouhé roky dozvídali o těch druhých jen to nejhorší a to se nedá vzít nazpět jednou fotkou před volbami. Útěchou mi je, že dost voličů ANO pokukuje sem k nám na Alternativu a Andreje volí z nedostatku jiné nabídky. Pokud je přesvědčíme, že jsme schopni řídit stát alespoň tak, jako Andrej, hladce k nám přejdou. Názorově jsme pro ně přijatelnější než Veľký Bocian.

A to nemluvím o nevoličích. To je přesně totéž – majnstrýmoví intervjuci je dokázali přesvědčit, že nic nemá cenu. Že nemá cenu chodit k volbám, protože každý kandidát má nějaký škraloupek.

Alternativa se nezmenšila. Pořád představuje 10% voličů SPD a 20% propadlých hlasů z předchozích parlamentních voleb. ANO tyto voliče nezískalo a pokud ano, tak Andreje volí se skřípěním zubů a podmíněně. Malé strany se už v podstatě vyeliminovaly samy. Nebude už nikdy žádná Sociální demokracie ani Svobodní ani Volný blok ani Česko na 1. místě. Bude jen sjednocení kolem SPD a sjednocení kolem STAČILO!. Tečka. Dohromady obě tato uskupení mohou mít mezi dvaceti až pětadvaceti procenty hlasů. Nebude na ně mít vliv ani marketing hnutí ANO, ani marketing budoucí Kalouskovy strany.

K tomu si připočtěte skoro čtyřicetiprocentní potenciál nevoličů. Ti jsou totiž také na naší straně příkopu. Jen to už vzdali…

Motoristé jsou kapitolou sami pro sebe. Ti nesbírají na Alternativě, ale u zhrzelých voličů STANu nebo ODS.

Pokud mají být parlamentní volby v příštím roce operací Uran, musí to takhle zůstat. Už žádní noví mesiášové! Už žádné nové strany! Žádné plané naděje v ty, kteří mají jedno procento hlasů! Buď se spojí s SPD nebo se STAČILO!, ale všechno ostatní je špatně. Navíc to tentokrát vypadá, že hrozba propadlých hlasů bude na straně liberálů. ODS zřejmě půjde do voleb sama bez obou SPOLUocásků a Kalousek bude ničit preference všem, včetně STAN. Dohromady by to mohlo být nějakých půl milionu propadlých hlasů a u nás skoro žádné.

Do této taktiky napřu síly a o toto se budu snažit. Jak přispět tomu, aby každý na Alternativě mohl hladce volit STAČILO! nebo SPD. Aby to měl co nejvíc usnadněné, aby měl co nejméně pochybností. Aby co nejvíc vlažných voličů ANO, kteří teď ve druhém kole senátních voleb projevili znechucení z koalování ANO a Pětikolky, měli za Babiše náhradu. Aby alespoň někteří nevoliči dostali znovu naději, že jít k volbám má smysl a že je možné vládní hydru porazit a nevyměnit ji za úplně stejnou vládní hydru.
Pokud tohle dokážeme, tak mělo všechno, co jsme uplynulé tři doky dělali, smysl. Pokud ne, tak nám opravdu už nebude pomoci.
Čeká nás zajímavý rok.
https://web.litterate.cz/foltynovske-prikopy/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Díky dlouholetým zkušenostem můžu konstatovat, že věci nefungují dobře, pokud jsou vypnuté...

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 zář 2024, 20:56

Mírová agónie…
by Vidlák29 září, 2024

Tak nám Rusko aktualizovalo svou jadernou doktrínu. Ve zkratce řečeno, pokud na Rusko poletí nějaká větší salva raket, může dojít k jadernému protiútoku a to nejen na zemi, která rakety odpálila, ale i na země, které jí v tom pomáhaly. Třeba tím, že ty rakety dodaly. Nebo je naváděly… nebo prostě jen souhlasily. Co je velký raketový útok na Rusko? To si Rusové rozhodnou sami. Které země pomohly Ukrajině k útoku na Rusko? To si Rusové také rozhodnou sami. Zkrátka a dobře, Rusové se nenechají vtáhnout do velkého konvenčního konfliktu s NATO, ale raději použijí atomovky.
Američanům se prý také nelíbí Zelenského mírový plán, který je nepřekvapivě založený na tom, že Ukrajina dostane spoustu peněz, spoustu zbraní, spoustu munice, dostane rakety dostatečně dlouhého doletu a díky tomu dojde ke zvratu ve válce Putin bude žadonit o mír. Vynechal jsem něco? Snad jen to, že nejlepší by podle Ukrajiny bylo, kdyby se NATO zapojilo přímo, což u mnoha našich rusofobů vyvolává nezvladatelnou rozkoš a představu, že když se do toho zapojíme všichni, tak Rusko snadno udoláme. A kdyby ne hned, tak po jaderné apokalypse, ze které, díky solárům a průmyslu přesunutém do Číny, vyjdeme nejlépe.

Do toho německá média píší o tom, že granáty dodané naší českou muniční iniciativou jsou nejen předražené, ale ještě vybuchují předčasně, což je eufemismus pro to, že to ničí i kanóny, ze kterých jsou vystřeleny. Prý je to hlavně kšeft pro zbrojaře. Hrdinný obráncům Ukrajiny to nijak nepomohlo, ba naopak, nejspíš jim to ještě uškodilo.

Na Idnesu vyšel článek, že slavný americký Institut pro studium války (ISW), od kterého u nás všechna mééédia přebírala zprávy, dělal ve skutečnosti propagandu. Ruské válčení bagatelizoval, ukrajinské zveličoval. Inu, analýzy tam dělali mladí svazáci bez kvalifikace. Česká média dva roky informovala nikoliv o faktech, ale o dezinformacích. Ale když na to někdo upozornil, tak to byl Putinův agent a kolaborant.

Izraelci zabili při náletu šéfa Hizballáhu, Hasana Nasralláha. Pak prý záhadně spadlo letadlo s Húsijskou delegací, která letěla do Íránu. Íránský vůdce Chameneí vyzval všechny muslimy k boji proti židům a přesunul se na tajnější místo hlouběji pod zemí. Americké válečné lodě zase odrážely poměrně sofistikovaný útok jemenských protilodních střel a odnesl to prý armádní tanker.

Na okupovaných syrských územích se slaví, protože to byl do značné míry právě Hizballáh, který všechny ty proamerické umírněné lidojedy vypráskal dál od Damašku a měl vedle Rusů lví podíl na tom, že se Bašár Asad udržel. Teď zase cítí krev a šanci…

Ona ta Třetí světová už v podstatě běží. Jen jí nikdo nevyhlásil, aby se dalo zase říkat v televizi, jak to bylo nevyprovokované a dal se určit okamžik, od kterého začínají dějiny. Všechno předchozí, to přece neexistuje. Před ruským vpádem na Ukrajinu také přece nic nebylo. Ani válka na Donbase, ani krymské referendum, ani upalování lidí v Oděse, ani Majdan, ani Viktorka Nullandová s koláčky ani pět miliard investovaných do Pravého sektoru a jiných Banderovců.

Na blízkém východě to funguje stejně. Jedni potřebují zapomenout, že existoval nějaký útok Hamásu na festival smíření a druzí zase potřebují zapomenout na válku s Libanonem, díky které vznikl Hizballáh. Potřebují zapomenout, jak vznikal Hamás – aby byl náboženskou protiváhou sekulárního Fatahu. Nevíte, žije ještě Jigal Amir, který zastřelil izraelského premiéra, Jicchaka Rabina, protože se mu nelíbilo, že chce s Palestinci uzavírat mír? Internet je sfííňa. Pamatuje si tu německou holku, jak její mrtvé tělo s vyvrácenýma nohama vozili jásající Palestinci, ale také si pamatuje izraelské vojáky, kteří znásilňují zajatce Hamásu…

Sorry jako, nehodlám zavírat oči před ničím a nehodlám fandit ničemu jinému než míru. Nehodlám fandit ničemu jinému, než odpuštění, protože ani na Ukrajině ani na blízkém východě to nepůjde bez toho, aby všichni zapomněli na svoje křivdy a přenesli se přes to. Jestli to neudělají, tak budou mít válku, proti které budou všechny dosavadní excesy jen sranda.

A dost možná už ji mají, jen to ještě není zřetelné, protože velká válka se rozjíždí pomalu.

Kdy lidé ve třicátých letech pochopili, že to bude průser? Po okupaci Československa to nebylo. Pochopili to po německém útoku na Polsko? Nebo si ještě mysleli, že to bude omezená válka? Nebo to pochopili po obsazení Francie? Nebo až po útoku na Sovětský svaz? Nebo ještě později? Kdy to začalo být tak strašlivé, že vedle toho dávná ponížení z kapitulace za První světové začala být marginální? Kdy začali být lidé připraveni na onu hodinu nula, po které se pak napříč Evropou měnily režimy i mocenské osy? Kolik muselo být mrtvých? Kolik jich muselo zahynout v koncentrácích? Kolik měst muselo být v troskách, aby začalo být lidem jedno, co bylo předtím, skutečně zapomněli na dějinné křivdy a začali být schopni osmdesáti let míru?

Zdá se, že už nám otrnulo.

Jak to řekl Zelenský? Až nám Američané povolí střílet dalekonosnými zbraněmi do hloubi Ruska, zjistí to nejdřív Rusové! Kdy něco udělají Íránci? Ti jsou podle našich chciválků stejně zaostalí jako Putin, i když jsou schopni vyrábět vlastní hypersonické rakety. Kdy je vystřelí? Až bota izraelského vojáka vkročí do Libanonu? Nikdo neví…
Mír je v agónii. Umírá. V Americe je před volbami a tak se všichni pojišťují, kdyby to náhodou nedopadlo, voliči volili jinak a sčítací automaty to nedokázaly napravit, aby s tím nový prezident nemohl nic udělat… Na Ukrajině, i na blízkém východě. Jak to kdysi říkala Merkelová? Že neexistuje alternativa…
…mám z toho husí kůži dodnes.
https://web.litterate.cz/agonie-2/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Díky dlouholetým zkušenostem můžu konstatovat, že věci nefungují dobře, pokud jsou vypnuté...

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 říj 2024, 11:48

To je ale krásné neštěstí…
by Vidlák 30 září, 2024

Tak nám volby v Rakousku vyhráli tamní Svobodní s Herbertem Kicklem. Ale asi jim to nebude nic platné, protože rakouští Lidovci a Sociální demokrati mají dohromady těsnou většinu, takže mohou sestavit dvoučlennou koalici a bez Svobodných se obejdou. A kdyby to po sečtení i korespondenčních hlasů náhodou nevyšlo, ještě další dvě strany se horečně hlásí, že zachrání svět před Mordorem Herberta Kickla.
Přitom, Karl Nehammer, současný rakouský kancléř, nemá zase až tak odlišné názory… Ale to víte, dávná mediální nálepka, že Svobodní jsou fašisté a putinisté, ta funguje nejen v Rakousku. Ale nechme Rakušanům, co jejich jest, ať si svoje vlády sestavují jak chtějí, důležité je, že další tabu v Evropě bylo prolomeno, vyhrála další protimigrační a chcimírská strana a jestli teď nebude vládnout, tak bude vládnout příště s ještě lepším výsledkem.

Všude to dopadne stejně. Pokud se spiknete proti vítězi voleb a uděláte kolem něj sanitární kordon, tak dosáhnete jediného – za čas se stane Orbánem. Zvítězí více než s padesáti procenty, složí jednobarevnou vládu, pravděpodobně zlomí nějakého politického lůzra, udělá s ním ústavní většinu… a zavede svoje pořádky. Orbán byl prostě jen první.

A propo… Orbán byl o víkendu u nás v Kotlince. Na narozeninách Miloše Zemana. Sešel se tam s Dudou, Ficem, Pellegrinim, Vučičem, Babišem… Na sociálních sítích těch správných a uvědomělých z toho bylo velké mrzeníčko. Na narozeniny bývalého prezidenta dezoláta přijede půl Evropy a s Fialou si zatím jeho eurohodnotná kamarádka, Leyenová, vytírá Síkel.

Do toho prý Piráti opouštějí i pozice náměstků na většině ministerstev, ba i Olga Richterová odchází z pozice místopředsedkyně sněmovny. Jestliže jdou takto všichni a nechávají korýtka korýtky, tak se rozhodli zachránit partaj a to mohou udělat jediným způsobem. Hóóódně žalovat. Napráskat ty, se kterými tři roky drželi basu. Z toho ještě Fiala mnohokrát zastříhá ušima jako zajíček ve své jamce. Vždycky jsem si myslel, že Lipavský funkci neopustí, ale zatím to vypadá, že si bývalí kamarádi kořist po Pirátech docela hladce rozdělili a na nejlepšího ministra zahraničí známého vesmíru se už nedostane.

Na to, že krajské volby prakticky nikoho nezajímaly, na to, že k nim přišlo málo lidí a na to „že volby přece nemohou nic změnit,“ se toho změnilo víc než dost. Kdo tomu nevěří, ať si poslechne libovolný aktuální rozhovor s Fialou. Ať se ho ptají na cokoliv, tak je na první pohled vidět, že má myšlenky někde úplně jinde. Takhle vypadají lidi, co se rozvádějí. Nechtějí mluvit o tom, co se u nich doma děje, ale na první pohled vidíte, že mají ošklivé starosti.

Otík Foltýn zase nemůže rozdýchat posměch z toho, že se nedovážil jít do televizní debaty s Jindrou Rajchlem. A tak napsal, že je to pod jeho úroveň a Rajchl je fašista… Jinými slovy, fakt se bojí slovního souboje jeden na jednoho. Dokonce i za předpokladu, že bude mít moderátora na své straně. A vyvolává to otázky… když je teď tak zbabělý, byl vůbec někdy jako voják statečný? Nebo to byly jen další kecy v lampasácké kleci?

Já jsem zase týden v Bruselu… a dneska tady měl mít slyšení Mario Draghi. To je ten, co udělal pro Uršulku hentu analýzu, proč se Evropě nedaří a proč všude vyhrávají volby dezoláti. Příčiny zhodnotil celkem správně, ale doporučil to řešit tak, že se ještě víc všichni zadlužíme a ještě více půjčených peněz nalijeme do Zeleného úderu. Měli ho tady dneska kvůli tomu trochu grilovat, ale Draghi nakonec raději nevystoupil. Asi má taky nahnáno. Oni jsou ti Patrioti po rakouském víkendu v bojovné náladě.

A Thierry Breton, bývalý komisař, co posílal Muskovi dopis, ať se neopovažuje odvysílat na svém twitteru rozhovor s Donaldem Trumpem… a za odměnu byl odejít. Tak tento Breton si teď vzpomněl, že Uršula má nějak moc moci a je to pro Evropu příliš nebezpečné. Jak vidno, pirátská mentalita se najde všude.
Hřebíčků do rakviček přibývá, libtardího pláče rovněž. Rajskou hudbou je mi Šarapatka, silné kvílení se ozývá z jurty kazašského stepního orákula, Džamily Stehlíkové. Foltýn také nevypadá, že by chtěl v nejbližších dnech vylézt ze zákopu a zase schytat nějakou palbu. Hilšer je zhrzený a obličej senátního Krysíka byl na tiskovce těsně po volbách k nezaplacení.

Možná proto se včera tak málo připomínala Mnichovská zrada. Většina liberálů ji teď prožívá na vlastní kůži. Už nechybí moc… když je po volbách, tak je před volbami. Péťa si může začít stříhat metr.

https://web.litterate.cz/to-je-ale-krasne-nestesti/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 říj 2024, 11:50

Trocha středoevropské geopolitiky…
by Vidlák 1 října, 2024

Včera jsem jen zlehýnka nakousl Zemanovy narozeniny a zmínil se, kdo všechno tam byl (Uďo). Byl tam Babiš, Klaus, Orbán, Fico, Pellegrini, Duda, Vučič, Kateřina Konečná, byli tam lidé z byznysu a další a další. Navenek to nejde úplně dohromady. Klaus a Zeman byli političtí soupeři, Orbán není totéž co Fico, Duda se určitě neshodne s Kateřinou Konečnou na postoji k Rusku a Vučič vůbec není v Evropské unii. Přesto se všichni sešli, oficiálně oslavili Zemanovo jubileum. Politiku… tu samozřejmě vůbec nedělali…
Pojďme dnes krátce zapomenout na český politický rybníček. Pojďme zapomenout, že máme vysokou inflaci, máme bájivě lhavého prezidenta, máme vládní krizi, odstraňujeme následky po povodních, jsme ve válce s Ruskem, máme zdevastované veřejné finance, nevíme, kdy nám Ukrajinci zastaví ropu nebo plyn a nevíme, jestli nám Němci nějaký plyn přes hranice pustí. Pojďme na chvíli zapomenout na Dozimetr, nevyšetření střelce z fakulty, zapomeňme, že už tu máme zase politické vězně a svoboda slova je kriminalizovaná. Pojďme jednou zapomenout na domácí problémy, které nikoho kolem nás nezajímají a buďte si jisti, že Fiala před Uršulkou a Bidenem ani slovíčkem nezmínil, že naši občané mají nějaké problémy a že tyto problémy ovlivňují i jeho schopnost vlády.

Pojďme si odmyslet, že Lipavský zůstává ministrem zahraničí a defintivně potopil pirátskou stranu.

Pojďme si říct, že se hrají mnohem větší šachy, ve kterých celá naše republika hraje roli malého pěšáka a na názory našeho obyvatelstva z vysoka sere pes. Nikoho nezajímá, kolik lidí žije v chudobě. Nikoho nezajímá, kolik lidí do chudoby padá. Tohle se řeší jen kvůli volbám. Ale ať přijde jakákoliv vláda, jakýkoliv premiér či jakýkoliv prezident, vždycky přijde někam do předpokoje mocných a tam si vybírá, kterými geopolitickými větry se nechá hnát a kterým naopak bude čelit. Nikoho tam nezajímá, jak vlastně vypadá české politické prostředí. Maximálně vezmou na vědomí, že prezident nebo premiér se už zase jmenuje jinak. Jsou na to zvyklí… v USA, Rusku ani Číně žádné předčasné volby nejsou. Možná i to je znak velmoci.

V uplynulých dnech měl prezident Petr Pavel vysloveně chcimírský projev, ve kterém apeloval na Čínu, ať se chopí mírotvůrné role a zatlačí na Rusko. Říkal zhruba totéž, co jsme my říkali před dvěma roky. Znělo to směšně, když si uvědomíme, že mezitím Pekarová s Vystrčilem zlikvidovali v Číně pozice Škodovky, zkazili tam vztahy a Lipavský to pak ještě dorazil. A najednou tady prezident apeluje na to, co pomáhal ničit.

Já si nemyslím, že by Pavel najednou prohlédl a začal používat to šedé, co má v hlavě. On se jen jako prezident dostane dříve k informacím. A tak už podle mě ví, že příští jednání o míru na Ukrajině budou mít v rukou jiní a zřejmě už někdo kolem něj tuší, kdo asi a jak to bude vypadat. Přidejte si k tomu, že náš eurohodnotný prezident vyslovuje tak kacířské věci, jako že se Ukrajina bude muset (dočasně) vzdát části svého území (a prochází mu to), tak to vypadá, že příští mírová konference bude diskutovat úplně jiný plán, než ten od Zelenského. A když Petr Pavel mluví o Číně, tak v tom zřejmě Sitting Ping bude hrát větší roli, než bychom si teď připouštěli.

Do toho se nám na Hluboké sejdou ausgerechnet všichni, kteří jsou geopoliticky spíš na straně střední Evropy a není mezi nimi víceméně nikdo, kdo by byl na straně USA ve střední Evropě. Američtí hoši se scházejí na Hradě a slaví Kolářovy narozeniny. Nebo Pojarovy. Samozřejmě u toho také nedělají politiku, jen mají plná ústa lidských práv a nadšeně jim k tomu sekundují stážisté z americké ambasády.

Co čekáte? Jak myslíte , že se někdo jako Lipavský mohl stát ministrem zahraničí a ještě přežít odchod své strany z vládní koalice? Má mocné přátele, kteří vědí, že nic servilnějšího v České republice nenajdou. Kdyby přišel nový ministr, mohl by mít, ó hrůzo, třeba i vlastní názor. A jak vidno, zbylí Piráti jsou obětovatelní, i když měli plná ústa hodné Ameriky a zlého Ruska. V geopolitice jde o zanedbatelné ztráty. Nějaký Bartoš… kdo to je?

Včera navíc Kalousek oznámil, že vystupuje z TOP09… a samozřejmě se zmínil o své nové straně, kterou ještě neví, jestli založí. (Jestli si tam ještě vezme toho Hilšera, tak budu mít takřka stoprocentní prognostickou úspěšnost…) Proč myslíte, že je někdo ochoten dát vyšší desítky milionů do takové strany? Protože Fiala už pozice Američanů nezachrání. Selhal. O Pekarové ani nemluvím. Fialova barmská neziskovka už peníze nedostane… zato je dostane Kalousek. Žádné zvýšené náklady s tím nejsou, je to jen účetnictví. Udržovat tady panství, to prostě něco stojí. Je levnější tady živit Fialovu neziskovku nebo Kalouskovu stranu, než základnu plnou amerických vojáků.

Před dvěma roky začala americká strkačka s Ruskem. Naše vláda vsadila na americké vítězství. Uvěřila velkým klukům, co jim slibovali a nevěřili Lavrovovi, Orbánovi ani Číňanům. Dlužno říct, že nebyli sami. Víceméně celá EU na to vsadila. Ale pravdu měl Orbán, i když byl zpočátku úplně sám. Micheáš stál také proti čtyřem stům prorokům, ale pravdu měl on. Orbán už na začátku tušil, že výsledkem této války bude ruská dominace v Černém moři a oslabení amerického vlivu tamtéž. Tím se otevřou další koridory pro byznys s Čínou. Také tušil, že Baltské moře teď asi bude na delší dobu nepoužitelné a Polsko také, protože Poláci se s Rusy nikdy nesmíří. A tak si začal zařizovat plynovody nejen pro sebe, ale vlastně pro západní Evropu, protože bez ruských surovin bude Německo přesně tam, kde je teď.

U Zemana se sešli všichni ti, kteří to vidí stejně. Ukrajinské vítězství nebude. Bude nová geopolitická realita, ve které bude hrát evropský střed a Balkán významnější roli, protože surovinovému propojení Německa a Ruska přes Polsko a Baltské moře Američané zabránili. Že tam byl i Duda, to tak trochu signalizuje, že i Polákům už dochází, že nebudou mít ani vítězství ani nebudou řešit mír a napojovat globální obchodní vztahy. Ostatní se tam už neformálně baví o nových obchodních příležitostech, možná gratulují Polákům ke zničení Nordstrýmové konkurence a těší se, až střední Evropa získá na geopolitickém významu, protože větší význam znamená spousty peněz.

Porcování Ruska nebude. Říkají to hosté u Zemana, říká to de facto i Petr Pavel… jen Leyenová to ještě nechápe a myslí si, že se stane nějaký zázrak. Nová hedvábná stezka se právě prosazuje i kolem Černého moře, nové produktovody do Evropy se právě tady napojují a byznysmeni si už kolíkují svoje claimy.

Sázka na USA nevyšla. Přinesla jen bídu, ekonomický pokles a odpor obyvatelstva. Sázkaři právě přijímají vklady na střední Evropu. Ne naše vklady ve stokorunách, ale vklady toho opravdu velkého byznysu. A že někdo někde něco plácnul? Že zval Guaidóa? Že řekl o Putinovi, že je šílenec? To jsou marginálie…

A Scholz prý bude telefonovat Putinovi…

https://web.litterate.cz/jak-se-kali-politicka-ocel/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 říj 2024, 11:52

Výběrová statečnost
by Vidlák 2 října, 2024

Každý den v Bruselu mi přijde asi sto padesát mailů. Většinou jsou to pozvánky na nějakou konferenci, prosby o podporu, oznámení o narozeninách významných europoslanců, oznámení o školení proti sexuálnímu harašení a správnému chování ke všem sto padesáti pohlavím, nabídka psychologických služeb či skupinové terapie… a tak podobně.
Každý den také přijde alespoň pět apelů ohledně války na Ukrajině. Rusko nesmí vyhrát, Rusko musí prohrát, Ukrajina musí vyhrát, Všichni stojíme za Ukrajinou, Pomozme Borellovi, aby prosadil povolení střílet do Ruska dalekonosnými raketami, Zabavme ruský majetek a dejme peníze Ukrajině, Vítězství Ruska by mělo dalekosáhlé důsledky… apod, apod.

Hlasy chcimírů jsou tu zatím nepočetné, byť existují a občas kvůli nim zahučí i plenární zasedání. Třeba jako když mluvil Ondra Dostál. Ale co chcimíři nedělají, neposílají hromadné maily a neujišťují se v nich navzájem, že stojí na straně dobra a evropských hodnot. Tak nějak vědí, že mají pravdu, vědí, že na jejich slova nakonec dojde a nepotřebují si to uprostřed stále horších zpráv z ukrajinské fronty nijak dokazovat.

V pondělí vstoupil Izrael do Libanonu a bojuje tam proti Hizballáhu. Včera večer zaútočil Írán na Izrael velkou salvou raket. Lipavský zablokoval společné prohlášení EU, nabádající všechny strany konfliktu k příměří. Prostě válčí se ostošest a jsme jen krůček od další velké regionální války, protože Írán nemohl ztratit tvář a tak střílel. Teď zase Izrael nemůže ztratit tvář a tak bude také střílet. A pak znovu a znovu, dokud to celé špatně nedopadne.

Tady v ojroparlamentu není podpora Izraele ani zdaleka tak zřetelná jako v České republice. Je tady prostě hodně lidí, kteří byli zvolení i díky svým početným muslimským enklávám, západní vlády všeobecně nestojí o bordel a násilí v ulicích a tak v případě blízkého východu zaujímají hodně chcimírské ba přímo protiizraelské postoje. Dobře vědí, že když odsoudí Izrael, nestane se nic, ale když odsoudí Hamás nebo Hizballáh, mohou mít zase vystřílený nějaký ten Bataclan nebo zapálený Molenbeek.

A tak je tady ticho. Ani největší čeští chciválci, kteří doma hlasitě podporují Izrael, tady ani nepípnou a žádné mailové výzvy neposílají. Nikde jsem se nedočetl, že musíme stát za Izraelem, nesmíme dopustit, aby ten zlý Írán vyhrál a Palestinu a Libanon je třeba vybombardovat do doby kamenné. To by se totiž jejich francouzským, belgickým, holandským, německým a švédským kolegům moc nelíbilo. Za jejich názor na Ukrajinu je plácají po zádech, za jejich názor na Izrael by se hodně mračili.
Jako obvykle je to čistě po česku. Chciválci jsou stateční, jen když jim nic nehrozí. Když jde o jejich podporu Ukrajině, tak jsou snaživí, hlasití a starají se, aby o jejich názoru každý věděl. Když jde o jejich podporu Izraeli, říkají to jen doma. Tady raději výmluvně mlčí, protože by jim to uškodilo. Maximálně opatrně poukazují na to, že evropské peníze se využívají na podporu terorismu…

Výběrová statečnost…

Tento text nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.

https://web.litterate.cz/vyberova-statecnost/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 říj 2024, 11:54

Rakety prošly…
by Vidlák 2 října, 2024

Prosím, prosím, prosím. Vládo, už vám to dochází? Jene Lipavský, už Ti to vysvětlili? Ti chytřejší z majnstrýmu to, zdá se, chápou. Íránské rakety prošly izraelskou obranou! Prostě prošly. Izraelská obrana je tentokrát nezachytila, protože to nebyla žádná šméčka a hypersonické bazmeky, které umí vyrobit i země pod sankcemi. A nebo je alespoň umí dovézt a má na to peníze. Nebo dovezla technologie. A nebo (a to je nejzávažnější) je vyvinula. Země pod sankcemi…
Jasně, jen tak se nedozvíme jaké škody ty rakety skutečně způsobily. Izrael si umí pohlídat, aby u trosek, kráterů či mrtvol nebyl žádný aktivní blbec s mobilem. Ale rakety jednoznačně prošly a bylo jich hodně. Izraelská obrana se dá přehltit. Ať žije stará dobrá kvantita. Nás mnógo. Teokratický režim umí dělat rakety, které projdou i super, hyper, mega, giga, clever izraelskou obranou.

Ještě pořád nezačala izraelsko – íránská válka. Ještě pořád Írán neřekl, že do toho jde. Ba naopak. Zatím pořád ještě platí, že Hizballáhu žádnou armádu na pomoc nepošlou. Tiskový mluvčí Hizballáhu sice hřímal, že je je připraven k boji, ale docela se u své řeči potil. Kupodivu, ještě pořád žádná velká blízkovýchodní válka nezačala. Ještě pořád je to jen takové vzájemné přetahování, aby nikdo neztratil tvář. Ještě pořád nemusí dojít na nejhorší.

Írán vzkázal (opět), že tím považuje zabíjení svých lidí za uzavřené. Ale bohužel, zdá se, že někdo v Tel Avivu chce dosáhnout toho, aby válka s Íránem byla a aby byla definitivně vyřešena. A tak se prý bude dělat odveta. Ta bude následována další odvetou… a voila… budeme tu mít další nevyhratelnou válku.

Proč? Protože rakety prošly. Protože z Íránu do Itálie je to blíž než z jednoho konce Íránu na druhý. Protože Íránců je devadesát milionů. Protože mají hypersonické rakety. Protože válčení se za poslední dva roky změnilo. A nic na tom nemění ohromující úspěchy izraelského Mosadu, který dokázal svým nepřátelům PRODAT pagery, kterými je pak eliminoval a dokázal propašovat svoje agenty na čelní místa do íránských protižidovských organizací.

Jeden generál Podcenění už bojuje za Rusko na Ukrajině. Druhý, zdá se, začíná úřadovat v Íránu. Íránci mají plné kalhoty… Izrael si může dělat, co chce…

Možná proto včera někdo vypnul trolling pod články o Ukrajině a v diskusi přestali převažovat zastánci západního vítězství v poměru 98:2 a celkem se to srovnalo na realistických 40:60. Možná proto vlastně nikoho nezajímalo, že Rusové dobyli Vuhledar a dokonce i u Šafra napsali, že jde o strategicky významné vítězství. Normálně totiž říkají, že Rusové vyplýtvali síly a krev kvůli dalšímu nedůležitému městu, které nemá žádnou strategickou hodnotu.

Západní média také včera poprvé hlásila, že Ukrajinci jsou ochotni k územním ústupkům… Ale Petr Pavel s tím přišel už před týdnem. Asi mu Pojar řekl něco, co jsme my ještě nevěděli… Náš skvělý Západ tak tak zvládá jednu válku a to jen díky ukrajinské ochotě si nechat vyvraždit obyvatelstvo, ale na druhou na blízkém východě už nemá. Navíc mu hrozí třetí a čtvrtá. Myslím že Sitting Pinga velmi štve, že Putin proti USA bojuje o Černé moře a Čína stále musí trpět nepotopitelnou americkou letadlovou loď Tchajwan ve Žlutém moři…

Íránské rakety prošly. Vzpamatuje se někdo? Dojde někomu, že jsou na dost blbé trajektorii? Dojde někomu, že je třeba jednat a být schopen kompromisu? Nebo to všem docvakne, až už bude na jednání pozdě?
Vlastně už chybí jen jedno. Íránský jaderný test. No co, Netanjahu přece tvrdí víc než deset let, že Íránci jsou pár týdnů od dokončení atomovky, ne?

A aby na Ukrajině ještě nezaznělo poslední slovo… v předchozích dnech Ukrajina oznámila, že vyvinula balistickou raketu dost dlouhého doletu. Britové se k tomu hned přidali a halasně prohlašují, že oligarchický failed state, Ukrajina, trhla světový rekord ve vývoji takových střel. Aneb, někdy je to opravdu jednoduché. Dodáme Ukrajině rozebrané rakety bez označení, oni je přemalují, složí dohromady… a už jsou to ukrajinské střely. Že nás tohle řešení nenapadlo dřív.

https://web.litterate.cz/rakety-prosly/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 říj 2024, 11:55

O okurkové diplomacii a odtržení od reality
by Vidlák 3 října, 2024

Ondra Dostál je zřejmě prvním europoslancem v dějinách, který si za svého asistenta vzal řezníka… A podle toho vypadá naše poslanecká diplomacie. Dáváme dohromady skupiny chcimírů a vyšetřovatelů Fajzrgejt pomocí utopenců, škvarkové pomazánky, českého chleba se sádlem a cibulí, nakrájeného uzeného masa, pražské šunky, znojemských okurek a podobného materiálu. Funguje to skvěle. I v europarlamentu platí, že prase má nejvíc kamarádů.
Kdybych byl premiérem, zařídil bych, aby každý český europoslanec automaticky dostal od plzeňského pivovaru vkusnou přenosnou pípu a pravidelnou dodávku malých soudečků. K tomu i degustační balení tvarůžků, nakládaných hermelínů, nakládaných okurčiček a podobného materiálu. Čeští potravináři a nápojáři by tím udělali lepší lobbing než členstvím v různých asociacích. Myslím, že pro českou pozici by se v Evropě udělalo víc práce trochou plzeňského piva, než lísáním se k Uršule a plnou hubou evropských hodnot.

Stejně tak by prospělo, kdyby sem do Bruselu Česká republika dodávala víc lidí z praxe. Všeobecně se sem totiž dostávají především absolventi evropských studií, kteří do Bruselu jezdí na stáže už během školy. Naučí se chodit v tomhle obrovském baráku, pochopí systém i management, pak dostanou kontrakt a při trošce štěstí tu mohou prožít celý život, aniž by přišli do styku s reálným světem.

Narazil jsem tu i na lidi, kteří byli dříve firemní manažeři, či mistři ve výrobě, dokonce jsem tu potkal i bývalého řemeslníka, ale jednoznačně a drtivě tu převažují asistenti a úředníci, kteří na to mají diplom z příslušné fakulty. Ti tady postupně procházejí europarlamentní hiearchií s pravidleĺným zvyšováním velmi solidního platu (solidního i na bruselské poměry), stěžují si na různé nepodstatné ptákoviny, handrkují se o delší možnost home office a samozřejmě mají pocit, že tak jako oni, se mají všichni v Evropě. A pokud ne, tak se měli líp učit… každý přece může být bruselským úředníkem nebo asistentem.

V Bruselu se kolem evropských institucí točí zhruba stotisícová armáda přenašečů lejster, sepisovačů nařízení, sedičů na poradách, jejich šéfů a ještě vyšších šéfů, tu a tam je mezi nimi nějaká normální účetní nebo mzdová účetní a vlastně stále výjimečněji je mezi nimi někdo, kdo předtím dělal i něco jiného než podklady pro jednání parlamentního výboru.

Zvolení poslanci jsou od reálného života vlastně odtrženi ještě nejméně. Ti si alespoň museli projít nějakým procesem setkávání s voliči, museli zaujmout nějakou voličskou skupinu, zpravidla nabízeli nějakou profesní či lidskou zkušenost. Ale pak přijdou sem a ujme se jich armáda profesionálních odtrženců od reality v poměru asi 50:1 a postupně je zpracují. Jen málokterý europoslanec to ustojí. Podívejte se třeba na Zdechovského. Na začátku ještě řešil řidiče kamionů, které zavřeli za to, že jim ve Francii skočili do auta migranti, či se věnoval případu paní Michalákové, které v Norsku odebrali děti. Pak ale začal dávat na fejsbůk svoje fotky v maskáčích i nahoře bez, ukazoval jak se jeho synek učí střílet ze vzduchovky na obranu proti agresívnímu Rusku a teď řeší strategické partnerství s Kazachstánem, který bude díky jeho osobnímu úsilí vytržen z postsovětského prostoru a stane se věrným evropským spojencem… Tohle udělá s člověkem zdejší prostředí…
Jestli toto pozvolné odtrhávání od reality člověk ustojí, to se předem nedá říct. To prostě nikdo neví. Ale poznáte to snadno. Původně rozumný europoslanec začne stále více mluvit z cesty. Začne vám vysvětlovat, že grýndýl je příležitost (pro ty zdejší rozhodně), začne tleskat vestoje Grétě Thurberg, začne se fotit u stánku s hranolkami a napodobovat Merkelovou a hlavně… začne mít problémy s tím, jak vám vysvětlit, že se máte pořád lépe.

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor evropského parlamentu.

https://web.litterate.cz/o-okurkove-dip ... d-reality/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 říj 2024, 11:57

Nesloží to…

by Vidlák 3 října, 2024

Přátelé, dneska se mi chce věštit. A tak mi prosím dovolte první nástřel toho, co se stane za rok v parlamentních volbách. Ondra Dostál totiž v uplynulých dnech navázal celou řadu kontaktů a díky tomu bude moci splnit své předvolební sliby voličům. Trochu tomu napomohly moje řeznické speciality a já teď mám pocit dobře odvedené práce. Vždycky, když jsem v takovém rozmaru, tak se moje úvahy odtrhnou od přítomnosti a začnou propojovat jevy s trendy a nakonec se mi z toho udělá nějaký názor. Podotýkám, je to názor, nikoliv svatá pravda. O jeden takový se s vámi dneska podělím.
Viděli jste Fialu na posledních tiskovkách? Všimli jste si, jak mluví? Hystericky. Už to není ten rozvážný pan profesor, který dělal široká gesta a nahlas a pomalu vysvětloval národu, že politika je o vysílání jasných signálů…

Mimochodem, tohle já hodně sleduju – klíčová slova, která vyhrávají volby. V podstatě potřebujete trefit nějaké nové neoposlouchané úsloví, které ve společnosti nějak zarezonuje. Fiala vyhrál na jasném signálu, za který kritizoval Babiše, protože Andrej ho za covidu neuměl vyslat. Sice si pak za to vysloužil pár přiléhavých přezdívek, ale to už byl ve funkci.

Piráti v roce 2017 uspěli díky úsloví „nastavit parametry.“ Kamkoliv přišli do debaty a ať dostali jakoukoliv otázku, odpovědí bylo, že musejí správně nastavit parametry. Žádný oponent nebyl na tuto frázi zvyklý, nikdo ji ještě neuměl odrazit a bylo tak obecné, všeříkající a nic neříkající, že se na tom dostali do sněmovny jako třetí největší strana.

Zpět k věci… náš premiér už není vysílač jasných signálů, co má všechno pod kontrolou, který, narozdíl od Andreje Babiše, umí vládnout. Už nevěří svým vlastním slovům, že lidé ho za jeho politiku ocení. Už je trvale podrážděný. Jeho řeč hodně zrychlila a přestala být souvislá. Předtím byl jen odtržený od reality, takže člověk zíral, jaké bláboly je schopen vyslovit. Ale vyslovoval je pomalu a s grácií.

Teď se nám do reality vrátil… a je to hnusná realita. Je to realita, ve které má ODS plnou naštvaných kolegů. Je to realita, ve které se jeho SPOLUkoalici tak nedaří, že by také za rok nemusela překonat jedenáctiprocentní hranici a pokud půjde každý sám, tak se TOPka a KDU nedostanou do sněmovny. Místo české obdoby CDU-CSU to spíš vypadá na renesanci kmotrostrany se strakou ve znaku, za kterou ovšem už ODS byla jednou potrestána a měl to být právě Fiala, kdo značku očistí. Místo toho ji přivedl do tak velkého srabu, že se pro partajní šíbry zdá lepší, když budou mít znovu nálepku korupčníků a odkláněčů.

Kdo si pamatuje, kolik procent dostala ODS v roce 2013? Měla šestnáct poslanců… posbírala necelých osm procent hlasů! Ano, premiérem byl v té době extrémně neoblíbený Nečas, který se zesměšnil aférou se svojí metresou (a sestřelil ho Šlachta, který teď vstupuje hlavním vchodem do senátu – kruh se uzavřel). Fiala je ještě mnohem méně oblíbený než Nečas a strašení Ruskem už jaksi vyprchalo.

Dokonce vyprchalo tak moc, že i Kalousek na Twitteru oznámil, že prý všichni tak nějak čekali, že válka na Ukrajině skončí územním kompromisem. Ale samozřejmě, když jsme to říkali před dvěma roky, byli jsme za zrádce.

Má Fiala něco, co Nečas neměl? Má nějakou výhodu, nějakého žolíka? Nečas měl ekonomickou krizi, Fiala má ekonomickou krizi. Nečase lidi neměli rádi, Fialu lidi nenávidí. Nečas měl stranu plnou kmotrů, Fiala má teď už opět stranu plnou kmotrů. Nečas měl Kalouska, Fiala má Rakušana. Marně hledám pro Fialu nějaké plus. Něco, co před dvanácti lety bylo jinak. Něco, co by Fialovi dávalo naději na nějaké lepší preference, než měl Nečas. Nic mě nenapadá.

Nevidím žádný důvod, proč by ODS příští rok měla dopadnout líp než tenkrát.

Snad jedna drobnost… Nečasovi padla vláda a do voleb to doklepala úřednická vláda Miloše Zemana. Ale i na tuto podmínku máme ještě celý rok. Když vidím, jak zrychlilo Fialovo mávání pažemi a jak se jeho hlas posunul z příjemného barytonu do cirkulárkového tenoru, tak mám pocit, že bude splněna i ta poslední podmínka. Vystrčil i Černochová se za ním tvářili, jako by nejraději umřeli… nebo aby raději co nejdřív umřel Fiala…

K tomu si připočítejte Myrdu a jeho novou stranu KASTRÁT (Kalouskova strana temna) a máte víceméně kompletní obrázek. Ano právě Kalouskova TOPka dostala v roce 2013 krásných dvanáct procent hlasů a šestadvacet poslaneckých mandátů… Ano, tenkrát už všichni věděli, jaká je Kalousek politická sfíííně, ale stejně mu to liberálové hodili. Fíkový list knížete Kchárla fungoval. Ti stejní to pak o čtyři roky později začali házet STANu a za další čtyři roky to hodili Rakušanovi už vlastně všichni. To je totiž taková soft verze Kalouska.

Teď si Myrda vezme ty hlasy zase zpátky… Hilšera si na to vezmi, Mirku! Hilšera!

Za mě z toho vychází, že Babiš příští vládu s ODS nesloží, protože to na většinu nebude stačit. Mohl by ji složit s Kalouskem, ale toho nesnáší ještě víc než Okamuru. Pokud připustíme, že v příštích volbách už voliči neuvěří ani v SOC-DEM, ani v Přísahu, ani v různé Volné bloky či Trikolory (tím pádem nepropadne tolik hlasů), tak ANO může udělat lepší výsledek než v minulých volbách, ale bude mít méně poslanců, protože se těch čtyřicet propadlých mandátů nebude přerozdělovat.
Jinými slovy, pokud Alternativa udrží trochu disciplíny a nehodí to znovu beznadějným případům, může to také dopadnout tak, že liberálové buď budou muset vzít Andreje na milost a dovolit, aby se hnutí ANO stalo jejich novým lídrem (není to vyloučené) a nebo to Veľký Bocian prostě bude muset složit s kolegy z opozice. Pokud v nabídce zůstane sjednocené STAČILO! a sjednocená SPD, může to být pro ANO vlastně jediná možnost, za kterou je voliči neproklejí…

Dodám své obligátní: Dumejte, dumejte. Máte na to ještě rok.

https://web.litterate.cz/neslozi-to/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 říj 2024, 11:59

Nositel nejvyšších hodnot…

by Vidlák 4 října, 2024

Je to asi tak rok, možná i víc, kdy jsem se dozvěděl, že Pirátká strana ve Znojmě pořádá besedu s jejich největší hvězdou – ministrem zahraničí Lipavským. A tak jsem si řekl, že e tam pojedu podívat. Už jen proto, že se to konalo v prostorách Českobratrské církve evangelické, kde si Piráti zřídili jakousi klubovnu. Tenkrát jsem byl čerstvě vyobcovaným členem a měl jsem prču z toho, jak moc se církev stala politickou organizací. Ti Piráti do toho celkem dokonale zapadli.
Samozřejmě, na té besedě každý věděl, kdo jsem. Pro jistotu mě na začátku upozornili, že nejsou proti diskusi, ale běda, kdybych začal pokládat provokativní a záludné otázky. Také se na mě celý sál pokaždé podíval, když moderátor vyzval k diskusi… Ale myslím, že si všichni tenkrát oddechli, když jsem mlčel. Na vše, co jsem se chtěl zeptat, se někdo zeptal dříve…

Nakonec jsem o tomto setkání napsal článek, kde jsem konstatoval, že kdybych nevěděl, co je Lipavský zač z jeho vlastních sociálních sítí, považoval bych ho za celkem neškodného libtardího ministra a vlastně bych neměl, co bych k němu dodal.

Tenkrát bylo vlastně nejzajímavější, jak kolem Lipavského všichni skákali. Širokou veřejnost jsem představoval já a pokud si to dobře pamatuju, ještě asi dva lidé. Všichni ostatní v místnosti byli Piráti a jejich rodinní příslušníci. Chovali se ke svému ministrovi s příkladnou uctivostí, která hraničila s rektálním alpinismem. Samí lepšolidé. Podnikaté, úředníci, manažeři, farářka… Pane ministře sem, pane ministře tam. A jakpak trávíte volný čas? Jak je těžké, naplňovat svým životem evropské hodnoty?

Během té besedy se nad posluchači vyklenul RÁJ. Vše bylo dokonalé, skvělé, úžasné. Ministr byl tak moudrý, tak lidský a tak příkladný. Měl tak skvělé názory. Byl hodný následování, byl ztělesněním Pirátské strany a dokonalým znázorněním jejich úspěchu. Že mají Piráti jen čtyři poslance a byli vyluxováni Vítkem Rakušanem, o tom se taktně mlčelo…

Dnes jsme o rok dál…

A Lipavský opustil Pirátskou stranu, protože se mu nelíbí, jakým směrem se vydala. Zůstal ministrem a úplně zapomněl na ty, kteří mu do ministerského křesla pomohli, i když se sám ani nestal poslancem. Udělal to ajn-cvaj. Hodnoty, o kterých tenkrát mluvil, ty už jsou pasé. Stejně tak je pasé jeho působení ve straně a zřejmě už ho ve Znojmě nikdy nepotkám.

Ale docela by mě zajímalo, co si o jeho současné eskapádě myslí hento Pirátstvo, které mu tenkrát s takovou chutí lezlo do zadnice. Na čí straně jsou? Na té Pirátské a nebo na té Lipavské? Zachraňuje jejich hodnoty Lipánek a nebo spíš Bartoš? Nebo snad Wagenknecht? Nebo se na to už vykašlali, přestali platit pronájem toho prostoru a nechali církvi, co její jest? Nebo ještě sní o nějakém obratu a návratu na výsluní?
Asi bych se tam měl někdy stavit a podívat se na do vývěsky na program jejich akcí… Nebo bych se mohl zeptat farářky. Je to manželka našeho faráře z Vidlákova… třeba mi vysvětlí, kdo je vlastně v právu a kdo je ten nosič těch nejlepších liberálně demokratických hodnot. Jestli Lipavský a nebo Pirátská strana…

https://web.litterate.cz/nositel-nejvyssich-hodnot/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 říj 2024, 12:01

Měsíc vynášení trumfů…

by Vidlák 5 října, 2024

Dneškem začíná odtikávat měsíční lhůta do amerických prezidentských voleb, které proběhnou první úterý v listopadu, tedy pátého. Zřejmě zase bude nějaké volební studio na České televizi a bude velmi poučné, se na to dívat. Ani ne tak proto, jak to dopadne, ale spíš abychom nebyli na pochybách, co s v rámci evropských hodnot o tom máme myslet.
Na Trumpa už dvakrát stříleli, Kamala dostala nominaci aniž by musela projít primárkami. Trumpa podporuje Elon Musk, Kamalu podporuje Marc Zuckerberg a kampaň jí platí Google. Teď bez Bidena je Trump ten starý a Kamala je zase blbá jak putštok. Ale yneteligence už dávno volby nerozhoduje. Největší srandu z toho má asi Putin, protože dneska všechny volby na světě rozhoduje Rusko. Tedy… pokud nevyhrají pravdoláskaři a lepšolidé. V tom případě rozhodla volby vůle lidu.

Ve stejný den budou volby v Gruzii… a budou podobně vyhrocené. Ládik Větvička říká, že pokud chcete tuto krásnou zemi ještě navštívit, neměli byste otálet. Pak už tam bude občanská válka, protože je to tam tak půl napůl a ti, co volby prohrají, se s tím nesmíří.

Ve Spojených státech to může být něco podobného. O prezidentovi tam totiž také nejspíš rozhodne pár voličů (nebo pár podvodů) v nějakém sving state typu Wisconsin. O budoucnosti Západu rozhodne stát, který má asi tolik obyvatel jako Slovensko… Už minulé volby byla situace v USA poměrně vyhrocená a vyvrcholila tzv. útokem na Kapitol, za který padly i velmi velmi tvrdé tresty. Tehdy z toho výbuch nebyl, ale byla to první zapálená sirka, která se dostala až do prachárny.

Nebudu předjímat, jak americké volby dopadnou. Pravidelné analýzy dělá Petr Hampl, takže se podívejte u něj. Já si jen dovolím zkonstatovat, že snad nikdy nebyla tamní nálada tak vyhrocená a snad nikdy na jejich výsledek nebylo ve světě tolik vsazeno. Dvě ze čtyř geopolitických krizových ohnisek hoří, dvě se stále ohřívají. Americké volby budou předjímat řešení konfliktu na Ukrajině i blízkém východě, určí úlohu Evropy ve strukturách Západu a buď zpomalí a nebo ještě urychlí geopolitický přechod od unipolárního světa k tomu multipolárnímu.

A také rozhodnou o Petru Fialovi, Petru Pavlovi i Janu Lipavském…

Jestli má ještě někdo ve světě nějaký trumf, který by mohl ovlivnit voličské nálady, vynese ho teď. Jestli má nastat nějaká obdoba ofenzívy Tet či operace Bagration, musí se to stát v nejbližších týdnech. Má-li někdo zapotřebí velkou válku s Íránem, musí to přijít teď. Je-li zapotřebí nějak ovlivnit americký náhled na pomoc Ukrajině, není na co čekat.

Očekávám proto, že se v příštích čtyřech týdnech dočkáme všech es v rukávech. Především od těch, kteří ve svých zápasech prohrávají a mají vsazeny kariéry i životy (především životy ostatních). Jestli je možné ještě něco vyšťourat z vojenských skladů, teď právě to přijíždí na frontu. Jestli je možné nějak udělat, aby Ukrajina útočila do hloubi Ruska a nevypadalo to jako útok NATO, teď se to použije. Je-li zapotřebí nějak vyprovokovat Írán, udělá se to teď při izraelské odvetě. Potřebuje-li Putin nějak ukázat svoji sílu a demonstrovat vůli k vítězství, udělá to teď někdy. Má-li Írán atomovou bombu, začíná být čas na jaderný test.

Stejně tak, jestli je zapotřebí cenzurovat, banovánt, mazat a omezovat svobodu slova, teď je ta pravá chvíle. Teď to ještě může přinést efekt.
Jen Evropa nemůže udělat nic, protože žádné trumfy nemá. Jen přebujelý byrokratický aparát, prázdné vojenské sklady a neurekom expertů, kteří věští budoucnost z kávové sedliny. Má v čele osobu, která zničila Bundeswehr, podkopala evropskou ekonomiku a ještě dostala šanci to dělat dalších pět let.

Už i Macron říká, že EU hrozí do tří let rozpad…

https://web.litterate.cz/mesic-vynaseni-trumfu/

Odpovědět