Recepty

Dragon
Senior redaktor
Příspěvky: 3460
Registrován: 10 úno 2017, 09:05

Re: Recepty

Příspěvek od Dragon » 18 kvě 2022, 09:28

Určitě jde, fazole se prodávají v konzervách na více způsobů i v různých barvách.
Se slzou v oku vzpomínám na trampskou klasiku - TPSF neboli trenčianský párok s fazuľou :D

Uživatelský avatar
Polite
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 6448
Registrován: 07 úno 2017, 21:48

Re: Recepty

Příspěvek od Polite » 18 kvě 2022, 09:33

Utri slzu...Babis Ti ich preda... Ale pozor, nova receptura :smich:
IMG_20220518_093108.jpg
IMG_20220518_093108.jpg (81.45 KiB) Zobrazeno 2013 x
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

Uživatelský avatar
Grif
Sponzor fóra
Příspěvky: 4089
Registrován: 07 úno 2017, 13:04

Re: Recepty

Příspěvek od Grif » 18 kvě 2022, 09:40

Máš i předvařené fazole,nebo konzervované.U nás se používají velké hnědo flekaté fazole.Po nabobtnání mají cca.2x3cm.Z těch je skvělý guláš,místo masa.Chuť tomu dodá na kostičky osmažená slanina a může být i pálivá klobáska.Během psaní na mě přišli choutky.Jdu ty fazole namočit a k večeři bude fazolový guláš.
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: Recepty

Příspěvek od k42 » 18 kvě 2022, 09:51

Fazole se namočit musí, jinak nezměknou. Pokud nejsou přesušené, stačí 4 hodiny. Uvařené fazole v konzervě koupit jdou, ale jsou drahé, stejně jako TPSF. Výhoda tohoto jídla je, že je kromě výživnosti také neobyčejně levné. 500g fazolí stojí do 30 Kč a po uvaření je toho plný hrnec.
---
Jj. Lze to ochutit jako guláš, bez smetany. Nebo místo papriky přidat nakrájené sterilované okurky (bez láku), vznikne chuť hodně podobná svíčkové - taková sladko-kyselá smetanová polevka/omáčka.

Fazole 100x jinak...

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9849
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Recepty

Příspěvek od homer » 18 kvě 2022, 10:01

Agentura JPP tvrdí, čím delší namáčení lustěnin, tím méně prdů po požití :wink:

Uživatelský avatar
gandalf
Sponzor fóra
Příspěvky: 3350
Registrován: 07 úno 2017, 18:22

Re: Recepty

Příspěvek od gandalf » 18 kvě 2022, 10:04

A což teprve Chilli con carne - ale, proboha, bez masoxu a podobných sra.../ "náhražek"/ ...... Nezlobte se, ale dát do boršče masox je na zastřelení za úsvitu/nebo pro jistotu hned! Kam se hrabe Babica. Možná by to vlákno mělo být v uvozovkách :-)

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: Recepty

Příspěvek od k42 » 18 kvě 2022, 10:05

U fazolových jídel je chuť nejlepší druhý den - po uvaření to na 24h vrazit do lednice. Prdění žádné...

Dragon
Senior redaktor
Příspěvky: 3460
Registrován: 10 úno 2017, 09:05

Re: Recepty

Příspěvek od Dragon » 18 kvě 2022, 10:17

Hamé nebrat. Ty socialistické konzervy měly popisky ve slovenštině :D
Stran fazolí, během stáže v USA jsem byla na kalifornské universitě v Irvine - což je milionářské městečko v milionářském okrese Orange county. A na čemže to starej Irvine vydělal ? No přeci na fazolích (tzv. butter beans), které v uvedeném regionu pěstoval a dodával - tramtadá - armádám už během WWI. Vydělal na tom dost, takže pak oblast potomkové urbanizovali podle svých představ...

Uživatelský avatar
Grif
Sponzor fóra
Příspěvky: 4089
Registrován: 07 úno 2017, 13:04

Re: Recepty

Příspěvek od Grif » 19 kvě 2022, 19:04

Právě jsem se přecpal fazolovým gulášem.Na fotce suché fazolky na talíři a na dlani manželky fazolky 24h namočené.Na lžíci se vejdou sotva dvě.
DSC01030.JPG
IMG-20220519-WA0000.jpg
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: Recepty

Příspěvek od k42 » 19 kvě 2022, 19:35

Nádhera, hnedka jsem na to dostal chuť...

Odpovědět