https://www.securitymagazin.cz/defence/ ... 65414.html
Ruská recenze BDP (IMRE) v RJ i AJ.
Tak abys začal žvýkat hodně brzo ráno, abys ty 4 kila toho co sebereš po cestě stihl do večera sežrat. Proto mouka a různé kaše ze semínek - ty mají nejvíc energie. Viz moje zpráva ze survival kursu: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=260188#p260188false_flag píše: ↑15 říj 2021, 15:58...Pokud není zrovna zimní období můžete cestou i žvýkat co seberete po cestě.
Já bych se zásobil kvalitním ječmenem. Ten má lepku podstatně méně, dá se jíst a dá se krmit dobytku. Nedá se z něj sice udělat chleba, ale velmi snadno je možné připravit kroupy. Kroupy jsou výživné jídlo, které stačí jen povařit. Nahradí rýži, těstoviny, mají solidní hodnotu.
Výroba krup je jednoduchá. Stačí velká nádoba kulovitého tvaru s uzším hrdlem. Prostě velký džbán do kterého padá hrdlem nasotřený dubový hrot. Kdysi takovou stoupu mlynáři pouštěli na noční vodu. Jednoduchý stroj, která pravidelně píchal do džbánu s ječmenem a kroupy se krásně na povrchu obrousily a byly hladké a lesklé a dlouho vydržely. Píchaná kroupa je mnohem kvalitnější než z moderního holendru. Spotřeba energie je minimální, stačí pár wattů a obejde se to bez složitých převodů, mlýnských kamenů, vysévacích pytlů i sít. Obejde se to celkem bez znalostí.
Pokud si člověk na kroupy zvykne, je snadné je ochutit i malým kouskem masa, jatýrek, sádla nebo čehokoliv jiného. Kroupy se dají jíst na slano, na sladko a nahradí veškerou potřebu mouky. K životu jednomu člověku stačí tuna ječmene na rok. Každý den si dá kilo krup a ze zbytku ječmene nakrmí pár slepic, aby si denně mohl dát jedno vajíčko. V jednom vajíčku je jednodenní potřeba všech důležitých a nezbytných látek pro život. K tomu trocha zeleniny ze zahrady, spousta volného času na sbírání trávy a sena v pankejtech a stačilo by to i na králíky nebo kozu. Z toho už se dá žít. Chudě, ale dá
Dva nouzové recepty na závěr:
1. Uzené žebírko 0,5kg do tří litrů vody, uvařit do měkka. Vývar přecedit a po vychladnutí sebrat tuk. Z kostí obrat maso. Na cibulce orestujeme mrkev a pórek, dáme do vývaru, přidáme pár brambor a vše uvaříme. Kroupy mezitím uvaříme zvlášť (tím je zbavíme takové té slizkosti. Přidáme je do vývaru podle potřeby. Zhruba se jich dává tak čtvrt kila. Ochutíme majoránkou a česnekem.
2. Vepřová játra pokrájíme na drobné kousky, orestujeme, podlijeme a vytvoříme klasickou játrovku. Osolíme, opepříme, dochutíme dle libosti. Místo rýže použijeme uvařené kroupy, smícháme a hned podáváme.