Různé zajímavosti

Odpovědět
PeterM
Sponzor fóra

Re: Různé zajímavosti

Příspěvek od PeterM » 28 srp 2025, 12:49

Podvýživa není jenom nedostatek kalorií. Já měl tak od roku 1980 váhu kolem 83 kg při výšce 178 cm, změnilo se to až tak po šedesátce Teď mám tak cca 95+-. Přitom stravovací a jiné návyky jsem moc nezměnil. Jenom metabolizmus starého člověka je trochu jiný. Pokud si hlídám přísun a hýbu se tak to lítá i o 7 kg nahoru a dolu. Kolo je dobré na udržení kondice ale na hubnutí moc ne ta by člověk musel najezdit denně tolik co silniční závodník. Píšu z vlastních zkušeností. Chodit pěšky a to i svižně hladový jde, ale kdo zkusil jet na kole s vybitými baterkami tzv. na hlaďáka tak ví o čem píšu. Na hubnutí nejsou univerzální recepty, obecně platí co tu již bylo napsáno. Hýbat se a nežrat. Jak to ale naladit správně je na každém kdo chce zhubnout.
Co je tvrzeno bez důkazu, může být odmítnuto bez důkazu.

Hektor
Samostatný redaktor

Příspěvek od Hektor » 28 srp 2025, 13:46

Prispejem. Keď som mal 13 mal som 60 kg, bol som guľa, babka dobre varila.
Chytil som helikobaktera a kvôli jeho pôsobeniu ma pálil žalúdok keď som sa najedol. Celú pubertu som sa tak vyhýbal jedlu až do 18. Veľa krát som 3 dni nejedol, naozaj je to hranica šialenstva.
Naozaj si myslím že ako jeden z mala viem čo je to naozaj hlad, hoci som nikdy neodpadol alebo nemal nejaký problém, telo sa prispôsobilo že je po takej dobe.
V 18 som mal 178 cm a 52kg, potom dlho až do 26 rokov som vedel spraviť behom týždňa rozdiel 5kg hore dolu.
Potom kamarátom zatvorili šenk v dedine a začali chodiť k nám. Namiesto behania som šiel na pivo a pizzu, nabral som 5kg a odvtedy to ide hore. O 10 rokov neskôr mám 83 kg, pred mesiacom som sa dostal na 75kg kvôli rozhodenemu žalúdku.
Myslím že veľmi veľa spraví voda a tiež spomaľovanie metabolizmu s vekom.
A hlavne je jedno čo jete, dôležité je ako tu energiu miniete.

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 30 srp 2025, 10:49

Včelí varroáza v Austrálii

Video ukazuje něco jiného,než kupříkladu tento článek,který tvrdí,že si včely nedokáží poradit z varroázou.https://lyson.cz/vcelarske-potreby/2023 ... sve-vcely/
Mám známého který je včelí léčitel.Ten mi říkal,že zdravé včelstvo si z varroázou poradí.K léčení těch horších případů používá kyselinu mravenčí.
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

palo satko
Sponzor fóra

Příspěvek od palo satko » 30 srp 2025, 22:54

Kvalita pôdy v Európe.
538725274_1357134499745959_4603213142596441184_n.jpg
"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)

Ekolog
Redaktor

Příspěvek od Ekolog » 31 srp 2025, 10:00

Podle jakých kritérií je kvalita půdy hodnocena? Zásobenost živinami, vhodnost pro určité ploduny, struktura, půdní typ, poloha, klimatická oblast, zásobenost vodou, druh, zkulturnění, obsah humusu, potenciální výnosnost, výrobní typ oblasti, svažitost a mohl bych pokračovat dále.
Jedna lokalita je vhodná pro pěstování určité plodiny a další lokalita pro pěstování druhé plodiny. I ve výrobním celku zemědělského podniku jsou hony s různou kvalitou a vhodností pro určité plodiny. A je na agronomovi, aby tyto vlastnosti optimálně využil a získal potřebný výnos. Na lehké půdě nebudu např. pěstovat cukrovou řepu a v Podkrkonoší vinnou révu.
Aha už mi to došlo! Podívejte se kde je nejvíce zelené!

palo satko
Sponzor fóra

Příspěvek od palo satko » 31 srp 2025, 10:26

AI: Hodnota SQR (Soil Quality Rating) je jednotné číselné skóre, ktoré kvantifikuje celkový stav a kvalitu pôdy na základe komplexného súboru ukazovateľov, ako sú fyzikálne vlastnosti, chemické zloženie a biologická aktivita. Tieto skóre, ktoré vyvinuli rôzne inštitúcie, ako napríklad Nemecký federálny inštitút pre geovedy a prírodné zdroje (BGR), a ktoré adaptovali iné inštitúcie, ako napríklad Muencheberg Soil Quality Rating (M-SQR), umožňujú zjednodušené, ale efektívne hodnotenie potenciálu pôdy pre poľnohospodárstvo a produkciu biomasy. Nižšie hodnoty SQR všeobecne naznačujú zníženú kvalitu pôdy, zatiaľ čo vyššie skóre naznačuje produktívnejšiu a udržateľnejšiu pôdu.
Ako funguje SQR
Hodnotenie viacerých ukazovateľov:
Systém SQR hodnotí pôdu na základe mnohých ukazovateľov, medzi ktoré môžu patriť aspekty ako pórovitosť, objemová hustota, obsah vlhkosti, štruktúra pôdy a dostupnosť chemických živín.
Vážená bodová hodnota:
Každému ukazovateľu je priradená konkrétna váha a tieto vážené hodnoty sa sčítajú, aby sa získala jediná bodová hodnota SQR.
Kategorizácia:
Výsledná hodnota SQR sa potom použije na kategorizáciu pôdy do rôznych úrovní kvality:
Vysoká: Veľmi produktívne pôdy (napr. >80)
Dobrá: Produktívne pôdy s určitými obmedzeniami (napr. 60-80)
Stredná: Pôdy so strednými podmienkami (napr. 40-60)
Slabá: Pôdy s obmedzeniami, ale stále potenciálne využiteľné (napr. 20-40)
Veľmi slabá: Pôdy s veľmi obmedzeným potenciálom (napr. <20)
Význam hodnôt SQR
Potenciál biomasy:
Hodnotenia SQR významne korelujú s výnosmi biomasy z bioenergetických plodín, čo pomáha identifikovať oblasti s potenciálom pre produkciu obnoviteľných zdrojov.
Hodnotenie marginálnych pozemkov:
Metóda SQR sa používa na kvantifikáciu a mapovanie marginálnych pozemkov, ktoré sú podľa ResearchGate a ResearchGate oblasťami so zlou kvalitou pôdy, ale s potenciálom pre iné využitie.
Riadenie poľnohospodárskych podnikov:
Poľnohospodári a poradcovia môžu systém SQR používať ako metódu hodnotenia v teréne na pochopenie vlastností pôdy, ktoré obmedzujú výnosy plodín, a na monitorovanie kvality pôdy v čase.
Udržateľnosť:
Systém SQR poskytuje jedno číslo, ktoré odráža celkový stav pôdy, a pomáha tak pri hodnotení udržateľnosti poľnohospodárskych postupov.
Hodnotenie kvality pôdy podľa Muencheberga (SQR) – Organic Farm Knowledge
Hodnotenie kvality pôdy podľa Muencheberga (M-SQR) je jednoduchá a rýchla semikvantitatívna metóda, ktorú môžu používať poľnohospodári a poradcovia...

Translated with DeepL.com (free version)
"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 01 zář 2025, 01:39

Zaujímavé technické a technologické riešenie
šiací stroj na kožu.mp4
(9.16 MiB) Staženo 73 x
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

gandalf
Sponzor fóra

Příspěvek od gandalf » 01 zář 2025, 13:08

Něco podobného pamatuji - kamarádův otec byl sedlář. Jen mašiny měl asi starší.

Ekolog
Redaktor

Příspěvek od Ekolog » 01 zář 2025, 13:38

Jehelní odhoz je klasika a je vhodný především pro těžké materiály jako je kůže. Přiznám se, že s tímto řešením stehu jsem se za 55 let praxe ještě nepotkal. Je to dost pomalé šití. Ale vždy člověk potká něco nového. U nás byl byl využívám zpravidla dvounitný vázaný steh a to i pro těžké šití, jako je sedlářství.
Jako mechanik v.v. bych to komentoval tak, že opravovat bych to nechtěl. A sehnat do tohoto stroje jekly považuji za naprosto vyloučené.
Můj kolega je po plastice ledviny, převzal jsem po něm opravy a tak mám garáž plnou takovéhoto "hřbitovního kvítí". Proto prosím z hlediska relaxace podobná videa aspoň jeden měsíc na webu neuvádět.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 18 zář 2025, 00:35

COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 01 říj 2025, 20:22

Síla oceánu - timelapse eroze pobřeží notoricky známé pláže Maho...

Máš rozum? „Mám.“ Proč ho tedy neužíváš? Neboť když ten plní svou povinnost, co jiného ještě chceš? Marcus Aurelius "Hovory k sobě"
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 02 říj 2025, 13:34

MIchal Rybka o smrti v pohádkách a legendách.Moc rád Michala Rybku poslouchám.Zná spoustu světových pohádek a legend v té původní podobě a většina pohádek které známe z dětství,jsou soft verze původních pohádek.Dokonce většina těch původních pohádek ani nebyla primárně pro děti.Např. pohádky 1000+1 noc. Původně směs násilí a sexu.
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 06 říj 2025, 15:11

Ještě jednou k pláži Maho a její "erozi". Stáhl jsem několik posledních snímků a je dost zajímavé, co dokáže příboj s takovou písečnou pláží udělat za 14 dní. Vpravo dole je datum a čas snímku...

250925.jpg
250930.jpg
251003.jpg
251004.jpg
251005.jpg
Máš rozum? „Mám.“ Proč ho tedy neužíváš? Neboť když ten plní svou povinnost, co jiného ještě chceš? Marcus Aurelius "Hovory k sobě"
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw

El Diablo
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od El Diablo » 06 říj 2025, 22:02

Stačí jedna bouře a pláž zmizí nebo se objeví, je to holt oceán...
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Kalinac

Příspěvek od Kalinac » 07 říj 2025, 00:19

Obyvatelé Čeljabinsku pozorují vzácný superúplněk.
Večer 6. října pozorují obyvatelé Čeljabinsku a regionu působivý astronomický úkaz - superúplněk. Měsíc ve své úplné fázi byl v minimální vzdálenosti od Země, což ho činilo jasnějším a větším než obvykle.

V Čeljabinsku je tento jev patrný zejména díky jasnému počasí.
Obyvatelé regionu sdílejí fotografie na sociálních sítích. Mnoho lidí poznamenává, že Měsíc se zdá být "obrovský" a "zářící".

Při superúplňku se zdá, že satelit Země je větší než obvykle : https://s.ura.news/images/news/figures/ ... 0.1.4.webp

Jedná se o první superúplněk podzimní sezóny 2025. Měsíc se přiblíží k Zemi v minimální vzdálenosti 356 896 kilometrů. Obyvatelé regionu budou moci tento jev pozorovat od večera 6. října do rána 8. října.

Video : https://vkvideo.ru/video-212929382_4562 ... n=ura.news

Jak URA.RU již psali dříve, Měsíc v této fázi ovlivňuje "blahobyt lidí". Kardiolog-terapeut, hlavní lékař kliniky "Andreevsky Hospitals - NEBOLIT" Sergey Vasiliev v rozhovoru s agenturou poznamenal, že úplněk zkracuje dobu spánku - jeho dlouhou fázi.

https://ura.news/news/1053006905

Pravda může být různá. Absolutní, relativní, částečná, úplná, krutá, sprostá, naprostá, veliká… A každý má tu svou.

El Diablo

Příspěvek od El Diablo » 07 říj 2025, 00:43

Every Major Nazi Myth Explained By a German
Všechny hlavní nacistické mýty vysvětlené Němcem

Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Odpovědět