Lockheed SR-71 Blackbird

El Diablo
Redaktor - závislák :-)

Lockheed SR-71 Blackbird

Příspěvek od El Diablo » 02 bře 2024, 13:19

How the Lockheed SR-71 Blackbird Works
Jak funguje Lockheed SR-71 Blackbird

Intenzivní a vzrušující pohled do útrob SR-71 Blackbird, jedné z absolutně největších legend letectví.

Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

petrp
Šéfredaktor

Re: Lockheed SR-71 Blackbird

Příspěvek od petrp » 02 bře 2024, 14:04

Legendy, která zabila a vyhodila snad nejvíce svých pilotů v historii a ve vzduchu rozpadala se sama? :D
Máš rozum? „Mám.“ Proč ho tedy neužíváš? Neboť když ten plní svou povinnost, co jiného ještě chceš? Marcus Aurelius "Hovory k sobě"
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw

Wasp1
Redaktor

Příspěvek od Wasp1 » 02 bře 2024, 14:32

Legenda to jistě je, nějaký statistiky k úmrtím ?

Hektor
Samostatný redaktor

Příspěvek od Hektor » 02 bře 2024, 14:37

Stroj vo svojej dobe za hranou možností.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 02 bře 2024, 14:40

32 vyrobených, 11/12 rozbitých, jeden mrtvy
Hektor - na hrane možností ano, za hranou skôr nie. Mašina proste neodpúšťala žiadnu chybu.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Skeptik
Sponzor fóra

Příspěvek od Skeptik » 02 bře 2024, 15:01

Není to jedno?
Je to letoun, který o desítky let předběhl svoji dobu.

Ale když chceš ... postaveno / ztraceno / mrtvých
A-12 ... 13 / 5 / 2
M-21... 2 / 1 / / 1 (utopení)
YF-12A ... 3 / 2 / 0
SR-71A ... 29 / 11 / 1
SR-71B ... 2 / 1 / 0
SR-71C ... 1 / 0 / 0

4 členové osádek přežili havárii při přistání, ostatní se katapultovali a přežili ... byť někteří se zraněními.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 02 bře 2024, 15:04

"Neviditelný" letoun, každý týden pravidelně radarově sledovaný a jednou málem Bačou v MIGu-23 sestřelený... :snaha:
Máš rozum? „Mám.“ Proč ho tedy neužíváš? Neboť když ten plní svou povinnost, co jiného ještě chceš? Marcus Aurelius "Hovory k sobě"

Skeptik
Sponzor fóra

Příspěvek od Skeptik » 02 bře 2024, 15:06

SR-71 určitě nebyl "neviditelný" (stealth).
Měl pouze snížený radarový odraz.

A ten "možný sestřel" ... urban legend.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 02 bře 2024, 15:11

No, Jano Skladányi by s tebou jistě nesouhlasil... :lol:

Skeptik
Sponzor fóra

Příspěvek od Skeptik » 02 bře 2024, 15:49

Já myslím, že by souhlasil.
To, že na něj zrovna natrefil, jak letí v německém vzdušném prostoru cca 25 km od něj, a že ho dokázal, z legrace, "zamknout", ještě neznamená sestřel.
Osobně mám pochybnosti i o tom "zachvatu" (a nejen já). Usáckým pilotům by se hned rozeřvala výstraha před ozářením střeleckým radarem ... a byl by z toho mezinárodní incident.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 02 bře 2024, 15:58

On na něj fakt nenatrefil - Jano dělal přesně to, co dělat měl a byl tam, kde měl být. Žádný incident by z toho nebyl - jak Němci, tak Angláni dobře věděli, co se při každém letu děje - proto sem lítali. A všechny stanice na obou stranách hranice měly nastražené antény a odposlouchávaly. SR-71 lítal pravidelně a bylo přesně spočítané, kde musí začít točit aby nepřeletěl hranice a to pro lety oběma směry. A sledovalo ho všechno co tu bylo, nejen MIGy. Ano, bylo to rychlé éro, ale nebylo nedotknutelné - ani náhodou a obě strany to dobře věděly.
Jeho sledování byl můj každotýdenní chleba. Tož asi tak... :snaha:

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 02 bře 2024, 17:28

Lietal pravidelne tuším v stredu a sobotu. Už si to presne nepamätám. Pohotovosť nabiehala do kabín a zapínala systém.(S-75).
Tiež bola urban legend že jeden dôstojník mal zarazený postup pretože naň reálne zapol radar ale po par sekundách zostali len zašumené obrazovky.

IMHO. Bolo to v historii najšpičkovejšie štandardne/pravidelne prevádzkované lietadlo v histórii so zohladnením obdobia prevádzky, technických vlastností a technických nárokov..
"Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek".-T.Baťa.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.

Wasp1
Redaktor

Příspěvek od Wasp1 » 02 bře 2024, 18:26

Zbraňové systémy a lokátor měla třiadvacítka výborné, dokonce jsem do záchvatu dostal i "eserku"(Lockheed SR-71 Blackbird, pozn. red.). Oni letěli při průzkumu z jedné strany německých hranic ve výšce 25 km a my z druhé strany, pod Plzní směrem nahoru, ve výšce kolem 18 až 20 km. A jak jsem tu eserku dostal do záchvatu, z legrace jsem zahlásil na velitelské stanoviště: „Mám záchvat, povolte odpal!“ To jste měli slyšet to zděšení, co se ozvalo na rádiu: „Nééé! Nééé! Nestřílej!“

A do dneška mi to předhazují - že jsem prý mohl vyzkoušet, jestli by to opravdu sestřelilo tu eserku. Protože teď z druhé strany slyším, že eserka nebyla nikdy sestřelena. Tak jsem mohl být slavný. Ale to bych tady asi neseděl… (smích..)

SR by nesestřelil ani prd, ale sestřelit by šla, jinde a jinak. Cvične sestřelili SR Viggeni, F-15, F-14, a možná Mirage ?

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 02 bře 2024, 18:36

Obdivuji tvou jistotu v tom co mohl a nemohl MIG-23 :pohoda

Wasp1
Redaktor

Příspěvek od Wasp1 » 02 bře 2024, 18:40

V té situaci by to nešlo, blbost.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 02 bře 2024, 18:41

V jaké situaci? Co o ní víš? :lol:
Víš proč v tom daném místě byl a proč?

Wasp1
Redaktor

Příspěvek od Wasp1 » 02 bře 2024, 19:13

Jakou šanci by měla R-23R/T na cíl ve vzdálenosti +- 150 km, s výškovou nevýhodou nosiče 8 km, při rychlosti cíle cca 3M ? Pokud by byla odpálena v časovém okýnku vhodnou pro R-23 ?

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 02 bře 2024, 19:16

Mig-23 s raketami R-23T / R-24T dočiahla dostup +10km.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 02 bře 2024, 19:24

Proč 150km? Zajeď si do muzea PVOS na Drnov a když budeš mít štěstí, bude sedět na VS (dnes už taky důchodce) Franta Chmelař a on ti vše podrobně objasní. :wink:
https://bunkr-drnov.cz/

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 02 bře 2024, 19:43

Inu, stačí zvednout telefon a hned víme kde hledat informace vydané pro veřejnost. :lol:

Tady je Frantův popis, letectvo je bohužel skoro vynechané, při činnosti SR-71 byly vždy zvedané Migy co mu letěly vstříc. O tom že poletí, se vždy vědělo dlouho předem - SRka ještě seděla na zemi a my už byli zvednutí v pohotovosti a čekali na ni. Měli jsme vrstvenou PVO, kterou nám po revoluci všichni záviděli. Němci s amíkama na Drnově jen valili oči a uznale pokyvovali - a pak se rychle postarali o to, aby naše PVO zanikla a tak dnes máme kulové. BTW S-125 Něva, zmiňované Frantou, nesloužily pro činnost proti vzdáleným cílům, ale pro pokrytí přízemních výšek okolo Prahy.

Odpovědět