Ekologia a životné prostredie

Odpovědět
Kolja
Senior redaktor

Re: Ekologia a životné prostredie

Příspěvek od Kolja » 22 dub 2023, 18:48

Na jaderné elektrárně jsou nabíjecí stání, asi 4 :lol:

Ekolog
Redaktor

Příspěvek od Ekolog » 22 dub 2023, 18:59

Myslím, že na odpověď na otázku, zda elektromobil či automobil se spalovacím motorem dá nejlépe porovnání reakčního tepla obsaženého v cyklu Li baterie a tepla vzniklého oxidací uhlovodíku C8H18, míněno jako nejvýznamnější složky automobilového benzínu. Poměr je v řádech. (Někde to mám spočítané, nechce se mi to přepočítávat a nemohu to najít). A to myslím napoví, jakým směrem se bude vývoj v dopravě ubírat.
Za stávajícího stavu, kdy vypínáme v nejprůmyslovější Evropské zemi jaderné elektrárny nemá elektromobilita podle mého názoru budoucnost. V mládí jsem jezdil vlakem, na kole či chodil pěšky. Ve stáří se k tomuto způsobu dopravy pravděpodobně vrátím a současně doufám, že budu moci chodit pěšky co nejdéle.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 22 dub 2023, 19:35

Sledování CO2: Další „konspirační teorie“ se stává skutečností
Každý, kdo tvrdil, že nákupy budou v budoucnu sledovány za účelem měření „uhlíkové stopy“ lidí, byl označen za „konspiračního teoretika“...
http://www.regionalninovinky.cz/zpravy/ ... utecnosti/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...

jura-p
Sponzor fóra

Příspěvek od jura-p » 22 dub 2023, 21:14

To jsou argumenty, uf....
"Ano, je pravda, ze elektricke auto ma bateriu o vahe niekolko sto kg, z tych ale vecsia cast pripada na obaly clankov a pomocne konstrukcie."
Asi stačí jezdit bez nich a bude to v pořádku.

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 22 dub 2023, 21:44

Tesla S:
obrázok_2023-04-22_214547722.png
obrázok_2023-04-22_214547722.png (16.9 KiB) Zobrazeno 4346 x
Zhruba rovnako dlhý Superb:
obrázok_2023-04-22_214234856.png
obrázok_2023-04-22_214234856.png (12.74 KiB) Zobrazeno 4348 x
1540kg versus 2239kg :wink:
"Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek".-T.Baťa.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.

Ekolog
Redaktor

Příspěvek od Ekolog » 22 dub 2023, 22:18

Superb má reálný dojezd 850 km. Mluvil jsem s pánem vlastnícím Teslu S, který za mírné zimy, při teplotě cca 0 st. C, dojel z Prahy (přes Prahu), do Hradce Králové a měl v akumulátoru 20 % zbývající kapacity. Auto mi nabídl k prodeji a nechal se slyšet, že příště kupuje pořádný velký auto s pohonem 4x4.
To byl pro mne první šok, neboť jsem byl do té doby velký fanda elektromobilů. Byl.

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 23 dub 2023, 00:19

Na elektromobile nemáš problem s vymenami olejov, nastavovaním a udržbou, ani s prevodovkou. je tam akurát stály rozvod do pomala ktorý sa dá skombinovať s diferenciálom a pracuje "za studena". Teoreticky môže mať trvalú olejovú náplň bez nutnosti výmeny a údržby. Nederú sa ti brzdy, takže zase celoživotná sada doštičiek. Žiadne nemrznuca zmes.
Všetko je problem len tých akumulátorov ktoré znegujú všetky tie výhody.
"Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek".-T.Baťa.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.

jura-p
Sponzor fóra

Příspěvek od jura-p » 23 dub 2023, 02:31

Jo, ty akumulátory.
Ty strašné akumulátory. A ty zničené krajiny a ty africké děti. A ty nová kapacitní vedení k nabíječkám. A ten nedostatek elektřiny. To vše je těma akumulárorama.
Takové maličkosti dělají z elektromobilů už snad sto let slepou kolej. Ale v některých prostředích vítězí.
Například ovládly zcela perony nádraží. Já bych jejich budoucnost viděl docela pozitivně. Ony si prostředí, kde se uplatní, vybojují. Třeba vysokozdvižné vozíky v hypermarketech.
Ty akumulátory, to fakt ta maličkost. A také zima. Zase blbá vlastnost těch akumulátorů. Vědci nějak nevědají, nebo co.
Mě to přijde, jako že ta příroda a lidi to sabotují.
Jako tu myšlenku s těma okružníma vlakama kolem Evropy. Nějaký vědec přišel s tím, že kdyby měly vlaky okružní trasy a samorozjížděcí vagony, tak by lidi vždycky na zastávce nastoupily do vagonu, ten by se rozjel a vlak by ho dojel a skuploval se s ním. No a lidi, co někde vystupují, by šli do posledního vagonu, ten by se odkuploval a dobrzdil v jejich zastávce. Nebrzdil by celý vlak a nerozjížděl se celý, ale vždycky by zastávku obsloužily dva vagony.
Obrovská ekologická úspora a zrychlení dopravy. A kde jsou ty vlaky? No, nejsou. A zase to zmařili nepokrokoví lidé, kteří pro své rozmary způsobují to, že v některých zastávkách jich chodí moc a v některých málo a tím by způsobili obrovský zmatek a nedal by se dopočítat počet těch vagonů.
Ekologisti vždy vymyslí něco skvělého a akumulátory a lidi, kteří si vymýšlí a chtějí jezdit naprosto podle svých individůálních nápadů a potřeb a někdy i daleko, to zmaří. A ty akumulátory taky nemají ty vlastnosti, co by měly mít. A navíc tady čtu, že musí mít obaly a musí být propojené. V létě chlazené a v zimě ohřívané. Jak k tomu ta ekologie přijde. Hrozné.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 23 dub 2023, 02:47

Tí ekologovia a ekonomovia to tak pekne vymyslia - a tá zapráskaná fyzika a chemia im do toho hádžu vidly.
Eurokomisia a europarlament by sa mali konečne rozhýbať a fyziku a chémiu jednoducho zrušiť a zakázať.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

PeterM
Sponzor fóra

Příspěvek od PeterM » 23 dub 2023, 08:39

A to máme štěstí že nejde v europarlamentu odhlasovat že od roku 2050 budou všechna vozidla vybavena motorem na principu perpetua mobile. To bude teprve pokrok panečku. Většinu dobrých myšlenek podělají nadšenci a fanatici protože se je snaží protlačit násilím i tam kde to odporuje zdravému rozumu. Pamatuji si byty které se stavěli v ranném socializmu s miniaturní kuchyní, protože předci se pracující naobědvají ve firemní jídelně a na večeři si zajdou i s vysmátými dítky do restaurace. Tak k čemu kuchyně a žena u plotny.

Za mně elektromobil na krátké trasy do práce a popojíždění po městě ano za předpokladů že bude kde nabíjet a že to bude mít cenu která nezruinuje rodinný rozpočet (bez dotací). Na dlouhé trasy a nutnost častých přesunů na dlouhé vzdálenosti ani náhodou.
Co je tvrzeno bez důkazu, může být odmítnuto bez důkazu.

Dragon
Senior redaktor

Příspěvek od Dragon » 23 dub 2023, 09:36

PeterM píše:
23 dub 2023, 08:39
Za mně elektromobil na krátké trasy do práce a popojíždění po městě ano za předpokladů že bude kde nabíjet a že to bude mít cenu která nezruinuje rodinný rozpočet (bez dotací). Na dlouhé trasy a nutnost častých přesunů na dlouhé vzdálenosti ani náhodou.
Jo, přesně, osobně by mi na pojížďky do práce a na nákupy stačilo i golfové vozítko, ale v zimě a dešti nic moc. Na kalifornské univezitě, kde jsem stážovala na začátku století (na jih od LA), je používali jako univerzitní "taxíky" - jednak vozily pohybově handicapované studenty (i ortéza na kotníku neumožní rychlý přesun přes kampus na přednášky), jednak v nočních hodinách vozily zejména studentky z laborek na koleje, kvůli bezpečnosti. Fungovalo to na telefonické přivolání, a zdarma. Ovšem to je Kalifornie, kde je teplo a sucho celoročně, víceméně.

Skeptik
Sponzor fóra

Příspěvek od Skeptik » 23 dub 2023, 13:44

PeterM píše:
23 dub 2023, 08:39
A to máme štěstí že nejde v europarlamentu odhlasovat že od roku 2050 budou všechna vozidla vybavena motorem na principu perpetua mobile.
A TO JAKO PROČ NE ???
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 23 dub 2023, 13:47

:pise asi preto, že by im do toho zasa hodili vidly tie dve mrchy - fyzika s chémiou.
Ale stačí pár rokov počkať na obmenu osadenstva europarlamentu za mladšie a progresívnejšie - a bude aj to perpetuum mobile.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.

PeterM
Sponzor fóra

Příspěvek od PeterM » 23 dub 2023, 16:51

Co se týče europarlamentu tak mi pokaždé jak si čtu o nějaké jejich znamenitosti kterou odhlasovali, proběhne hlavou taková průpovídka z mladých čas. V psychiatrické léčebně odděluje plot ty normální od těch "nenormálních" jenom nikdy není jasné z které stranu plotu jsou kteří.
Co je tvrzeno bez důkazu, může být odmítnuto bez důkazu.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 23 dub 2023, 17:30

Je to jasné - kdo má klíče je doktor... :wink:
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 23 dub 2023, 18:41

petrp píše:
23 dub 2023, 17:30
Je to jasné - kdo má klíče je doktor... :wink:
No to je zrejme práve ten problém - doktor sa potom vyskytuje na oboch stranách plota. :zed:

bacil
Redakční rada

Příspěvek od bacil » 23 dub 2023, 18:54

Oni ti psychiatři v léčebnách mají hodně silnou profreionální deformací... Opravdu platí - klíče má doktor.

Ekolog
Redaktor

Příspěvek od Ekolog » 23 dub 2023, 19:46

Ekologií se zabývám posledních 34 let. Tak do roku 2000 to bylo normální, podle pravidel selského rozumu. Poté se poměry počaly kazit, ale sitace šla dobře zvládat. Mezi roky 2005 - 2009 se počaly státní orgány a legislativa hodně přitvrzovat, objevilo se hodně záležitostí kolidujících se zdravým rozumem. Od roku 2010 to už bylo na Doc. Chocholouška a ekologická agenda se nedala bez újmy na psychice zvládat. Od roku 2017 jsem v důchodu a děkuji bohu, že se nemusím ekologií významně zabývat. S ochranou životního prostředí to už nemá nic společného.
Statní orgány obsadili buď karieristé, kterým záleží především na udržení svého křesla nebo zelení fanatici, odchovaní pochybnými universitami. Vodohospodářů mezi úředníky potkávám maximálně tak 10 %. Ostatní jsou nádeníci, kteří za 5 let budou pracovat v jiném úřadu. Fandů do oboru a odborníků je moc málo.
Ano je to na zavření do blázinců, ale také na zavření do cel. Je nutné provést velký reset a vyházet z oboru trubce a pitomce. Pak snad bude líp.

Doufám, že jsem se nikoho nedotknul. Ale takto to vidím na základě mých dlouholetých zkušeností. A jsem schopný jednotlivé případy popsat a zdokumentovat.

hajnej007
Redaktor

Příspěvek od hajnej007 » 23 dub 2023, 20:42

No, já se ekologií ještě zabývat musím, bo v důchodu budu za 4 roky. A mohu potvrdit, že dnes už to je někdy opravdu "síla". Problém je totiž v tom, že ti "noví" ani netuší, co to ekologie je. Někdy mi to připadá, že enviromentální hlupáci dokončili "pochod institucemi" a teď se už jen čeká na totální kolaps civilizace. Protože na co třeba elektrárny, když máme přeci elekřinu v zásuvce, ne? :-) První, co v důchodu udělám, bude to, že o svých zážitcích napíšu nějakou ironicky veselou knihu. Abych si ulevil. Něco na způsob "jak jsem nezachránil přírodu". Obávám se ale, že nikdo z těch "nových" tuhle knihu nepochopí! :-)
"Carpe diem!"

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 23 dub 2023, 22:54

Právě čučím na dokument o Číně a to co jsem kdysi říkal,nač nabíjet u elektromobilu baterku,když se dá vyměnit za nabitou v Číně zdá se funguje.Video čas 1:22:00
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

Odpovědět