ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16238
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od petrp » 14 lis 2017, 15:48

Americký raketový štít je děravý
Představte si dva muže s puškou vzdálené od sebe dva kilometry, mezi nimiž je pahorek. Jeden se jmenuje Joe a druhý Sam. Je temná zimní noc a hustě sněží. Joe zvedne pušku a stiskne spoušť. Současně Sam uslyší poplašný signál a na obrazovce iPadu se mu objeví nápis ODPÁLENO. Zvedne rychle pušku a zamíří do mraků někam nad pahorek. Ví, že kulka, kterou Joe vystřelil, má parabolickou trasu a že ji musí zasáhnout dřív, než ho trefí do hlavy. Máte to ? Dobrá, a teď mi řekněte, jakou má Sam šanci, že se mu to podaří ?

Co je to za pitomost?, divíte se. Omyl, vážení, žádná pitomost. Dokonce to není ani moc za vlasy přitažené, protože obdobná situace by nastala, kdyby místo kulek letěly mezikontinentální střely s atomovou nadílkou. Ó, nepřeháním! Představte si Samovo velitelské stanoviště na Aljašce, kde najednou zaječí siréna a na obrazovkách se objeví nápis ATTACK ! To znamená, že Joe odpálil a mezikontinentální rakety jsou na cestě. Během snad pěti, sedmi minut musí někdo rozhodnout, zda jde o skutečný útok nebo planý poplach zaviněný pěticentovým čipem, který někde na radarech selhal, jak už se párkrát stalo. Správnost a rychlost rozhodnutí hrají existencionální úlohu. Protože raketový štít je neustále udržován ve stavu nejvyšší pohotovosti, trigger alert, stačí vyťukat heslo, otočit klíčem a stisknout knoflík. Teď ale prosím o vaši zvýšenou pozornost, neboť zde je jádro pudla: aby Samova střela zničila Joeho střelu ještě v atmosféře, musí se do ní strefit anebo vybuchnout v dostatečné blízkosti. Obě střely se pohybují rychlostí pět tisíc metrů za vteřinu, to znamená desetkrát rychleji nežli kulka. Obě jsou řízeny těmi nejlepšími radary a používají špičkovou naváděcí technologii. Jaká je šance, že stíhací střela zničí útočící ?

Jak to můžeme vědět, říkáte…. My, laici, těžko, ale americký raketový odborník Joe Cirincione, který léta pracoval v kongresovém výboru pro obranu soudí, že se střely spíš minou. Podle něho jediný způsob, jak stíhací střela, killer, by mohla stoprocentně uspět je, aby ta útočná spolupracovala...míněno ironicky, ovšem.

Technologický pokrok pomáhá odstraňovat příčiny závad antibalistických systémů a zlepšovat jejich spolehlivost a přesnost. Jenomže, paradoxně, každá vylepšená a dokonalejší technologie, přináší s sebou nové problémy a nová rizika, což způsobuje nová selhání, jejichž příčiny se hledají hůř než příslovečná jehla v kupě sena. Obrazně řečeno, technický a technologický pokrok vychytá staré blešky a nasadí nové.

Ano, máte pravdu, že prezident Trump skutečně ujistil americký lid, že štít je účinný na devadesát sedm procent, čili že ze sto raket jich dokáže zničit devadesát sedm. Netvrdím, že lhal, jistě tomu sám věří, protože mu to řekli jeho generálové, ale co jistě zamlčeli je, že podmínky, za kterých byla zkoušena přesnost byly víc než ideální. Konaly se ve dne za dobré viditelnosti, v dobrém počasí a útočící střely nebyly vybaveny elektronickým zařízením schopným zmást sensory stíhačů, které Joe standardně montuje na všechny své rakety. Cíle při těch zkouškách, jež se v posledních letech konaly, byly často zahřáty, aby je tepelná čidla snadno našla, a některé byly dokonce vybaveny naváděči, takže „spolupracovaly“. Od roku 1989 byly stíhací střely vyzkoušeny jen devatenáctkrát, protože jsou velmi nákladné, každá stojí zhruba dvacet milionů dolarů. V deseti případech se strefily. V předchozích realističtějších zkouškách každý pokus selhal.

Jak došel Pentagon k bezmála sto procentům ? Cirincione se domnívá, že vycházel z předpokladu, že použitím dvou či více střel znásobí možnost zásahu. Ale každý inženýr vám vysvětlí, dodává, že když jedna střela se nedokáže z nějakého technického důvodu strefit, lze se nadít, že ostatní ze stejné příčiny také minou.

Výsledky zkoušek zkoumal Government Accountability Office, tak řečený kongresový hlídací pes, který prověřuje, zda se federální peníze nevyhazují oknem, a došel k závěru, že následkem nepředvídaných technologických závad nemusí raketový štít být spolehlivý. „Když říkají, že nemusí,“ prohlásil kalifornský kongresman John Garamendi, „je zcela jasné, že nebude“. Američtí vojenští odborníci nejsou tací škarohlídi a stále věří, že se vědcům a technikům podaří vynalézt lepší stíhací střely, které se častěji strefí. Joe má stejný problém a proto myslí na nemyslitelné. Vybudoval údajně systém druhého sledu, který samočinně odpálí odvetu , když skryté měřící stanoviště kolem jeho hlavního města zaznamenají atomový výbuch a začnou ukazovat vysoký stupeň zamoření. Systém se jmenuje Mrtvá ruka.

Ano, nemýlíte se, raketový štít je drahý špás, který podle posledního dostupného údaje stál 33O miliard dolarů a kasa cinká dál. Pro lepší představu, miliarda je číslo s devíti nulami. Ale tento údaj je z doby před tím, než se vztah mezi Samem a Joem tak zhoršil. Účet se dnes nejspíše blíží k polovině bilionu, což je dvanácti nulové číslo . Zbrojaři a spříznění politici se nevzdávají naděje, že najdou svatý Grál. Nehledě na to, že jen blázen by zavřel tak výnosný zlatý důl. A tak kasa vesele cinká dál a dál.

Nač je nám štít, který je tak děravý? Tuto otázku položte svým politikům. A nevěřte jim, když řeknou, že lepší je děravý nežli žádný. To je makový cumel.
http://www.literarky.cz/komentare/ostat ... t-je-dravy
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
WuVirr
Šéfredaktor
Příspěvky: 5647
Registrován: 01 úno 2017, 15:31

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od WuVirr » 24 lis 2017, 09:52

Start modernizované protiraketové rakety systému PRO na polygonu Sary-Šagan

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od skflanker_ » 26 lis 2017, 10:51

Odborníci hovořili o možnostech nové ruské rakety PRO
Modifikovaná protiraketa vyzkoušená na kazašském polygonu Sary-Šagan rozšíří možnosti ruského systému PRO. Nové mobilní protiraketové komplexy bude možné umístit na jakémkoliv místě v Rusku. K takovému závěru došli vojenští odborníci, píše RIA Novosti.
Obchodní ředitel časopisu Arzenál Vlasti Alexej Leonkov řekl, že vyzkoušená raketa se stane součástí komplexu А-235.
„Je to mobilní komplex PRO, který umožní umísťovat podobné rakety po celém obvodu a kdekoliv v Rusku, chránit nejen Centrální ekonomickou oblast, jak to nyní dělá systém PRO A-135, ale chránit veškeré objekty, veškeré nutné území — takové jsou úkoly stojící před těmito systémy," cituje informační agentura vojenského odborníka.
Podle slov náčelníka oddělení bojových algoritmů a programů sjednocení PRO plukovníka Ildara Tagijeva, prostředky zachycování mezikontinentálních bojových raket, které jsou součástí výzbroje, nemají ve světě obdoby.
„Stačí říci, že rychlost jejího letu (protirakety) je minimálně tři kilometry za sekundu, což několikrát převyšuje rychlost kulky," řekl.
Zdroj https://cz.sputniknews.com/svet/2017112 ... aketa-pro/ z 25.11.2017

Uživatelský avatar
WuVirr
Šéfredaktor
Příspěvky: 5647
Registrován: 01 úno 2017, 15:31

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od WuVirr » 26 lis 2017, 12:05

Strategická PRO Ruska, zkušební starty protiraketových raket

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42281
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od Alchymista » 26 lis 2017, 13:55

Malo by sa jednať o modernizovanú antiraketu PSR-1M (staršia PSR-1 je 53T6).
Približný tvar (štíhly kužel) dosť dobre vidno v čase 3:01-3:02 - zároveň vidno, ako razantne strela manévruje, zlomky sekundy po odpálení a opustení šachty je už naklonená do smeru cieľa
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11147
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od kenavf » 26 lis 2017, 14:06

Alchymista píše:
26 lis 2017, 13:55
Malo by sa jednať o modernizovanú antiraketu PSR-1M (staršia PSR-1 je 53T6).
Približný tvar (štíhly kužel) dosť dobre vidno v čase 3:01-3:02 - zároveň vidno, ako razantne strela manévruje, zlomky sekundy po odpálení a opustení šachty je už naklonená do smeru cieľa
Ktovie akými G-čkami je zaťažovaná pri odpale a manévrovaní v porovnaní s inými raketami(ICBM,S-400,..) ale to zrýchlenie pri štarte vyzerá tiež impozantne.
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42281
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od Alchymista » 26 lis 2017, 15:00

Cez sto, možno až cez dvesto
Všimni si, cca 7 sekund po štarte sa za raketou začne tvoriť biela kondenzačná čiara, to znamená že je už vo výške najmenej osem kilometrov (skôr vyššie) - odtiaľ vychádza priemerné zrýchlenie 326,5m/s2, teda nejakých 33G (a rýchlosť 2,285km/s)
Lenže vzhľadom k tvaru dráhy raketa v skutočnosti preletela najmenej 12-13km (kruhový štvrťoblúk), ale skôr až okolo 20 kilometrov alebo viac (hyperbolický oblúk) - a potom jej zrýchlenie vychádza na 489m/s2 alebo až na 816m/s2 - teda na 50G alebo až na 83G (a rýchlosť na 3,4km/s alebo 5,7km/s).

Druhá vec - akcelerácia by mala skončiť momente dohorenia a oddelenia prvé stupňa (cca 5 sec po štarte, to je ten "výbuch" na dráhe), potom pracuje motor druhého stupňa, ktorý už len udržiava dosiahnutú rýchlosť. Potom pre dĺžku dráhy 8 - 12 - 20km vychádzajú zrýchlenia 355m/s2, 533m/s2 a 888m/s, čož je 36G, 54G a 90G (a konečná rýchlosť vychádza na 1,775km/s, 2,665km/s a 4,440km/s)

Tretia vec - toto sú priemerné zrýchlenia.
Ale u reálnej rakety sa počas urýchľovania zrýchlenie mení - motor má viacmenej konštantný ťah a ako odhára palivo v motore, urýchluje stále menšiu hmotnosť, takže maximálne zrýchlenie na konci horenia motora bude dvojnásobné až trojnásobné - tj zhruba 180G, ale možno až cez 250G.

A ver tomu, že v tejto chvíli (resp. okamžite po zverejnení videa) lepší machri ako ja sedeli pri počítačoch s náležitým programovým vybavením na meranie časov a premeriavanie geometrie obrazu a merali a prepočítavali vzdialenosti, rozmery, časy, zrýchlenia a rýchlosti
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16238
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od petrp » 07 pro 2017, 07:58

NYT: Tak skvělý Patriot v Saúdské Arábii proti jemenské raketě selhal?
Saúdská armáda si pospíšila vyhlásit, že úspěšně sestřelila raketu jemenských povstalců pomocí amerických protiraketových systémů Patriot. Ale odborníci a dokonce i řada amerických představitelů jim neuvěřila, napsaly The New York Times. Podle jejich názoru bojová hlavice bez problémů přeletěla minulý měsíc nad protiraketovou obranou Saúdů a jen náhodou nezasáhla cíl – letiště hlavního města. Oficiální verze byla jednoduchá a jasná: minulý měsíc saúdští vojáků sestřelili balistickou raketu, vyslanou na Rijád jemenskými rebely Hutii. Bylo to předkládáno jako vítězství Saúdské Arábie a Spojených států, které dodaly království protiletadlové raketové systémy „Patriot", napsaly The New York Times.

„Náš systém zasáhl raketu ve vzduchu. Tak jsme dobří. Nikdo nic podobného nevyrábí a teď to prodáváme po celém světě," řekl prezident Donald Trump. Tým odborníků však vážně zpochybnil pravdivost oficiální verze. Po analýze veřejně dostupných informací, došli k závěru, že bojová část raketa „volně“ přeletěla přes saúdskou protiraketovou obranu a téměř zasáhla cíl - letištní terminál v hlavním městě, zdůraznilo vydání. „Vlády lžou o účinnosti těchto systémů. Nebo jsou jen oklamány," řekl analytik Jeffrey Lewis, který vede výzkumný tým. „A nás to musí děsit k smrti."

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy ... te-selhal/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od skflanker_ » 25 pro 2017, 11:25

Starší článok ohľadom testovania rakety PRO, ale zaujímavé info čo sa tu už aj rozoberalo
Новая противоракета России: быстрее, выше, мощнее
Nová protiraketa Ruska: rýchlejšie, vyššie, silnejšie
Ministerstvo obrany zverejnilo video z testu protirakety PRS-1M (ПРС-1М) PRO systému A-135
Navádzací a sledovací radar je Don-2NP (Дон-2НП) + riadiace výpočtové veliteľské stanovište 5K80P (5К80П) s procesormi Elbrus (Эльбрус) a dátovo-komunikačné zariadenie 5Ja67 (5Я67)

Protiraketa PRS-1M (ПРС-1М) je atmosferická vysoko-rýchlostná raketa krátkeho dosahu. PRO systém A-135 začal testovať protiraketu PRS-1 (ПРС-1) v 07/1979, následne protiraketa 53T6 (53Т6) v 07/1981 a aj 18.06.1982 zostrelila balistickú raketu RSD-10 (РСД-10) (štart z Kapustin Jar) a raketu R-29 (Р-29) vypustená z ponorky Severnej flotily

Dňa 17.02.1995 bol celý PRO systém A-135 zaradený do výzbroje Ruskej federácie

Rakety 53T6 v počte cca 100 ks boli všetky vyrobené ešte v Sovietskych časoch - po rozpade Sovietskeho zväzu (ZSSR) sa výroba zastavila. Po roku 2000 sa realizovali testy iba za účelom zvýšenia životnosti už vyrobených rakiet.

V roku 2010 už Ruská spoločnosť Almaz-Antey obnovila výrobu protirakiet (motorov) a 20.12.2011 realizovali prvý test takto novo vyrobeného motora a celú raketu označili ako PRS-1M (ПРС-1М)

Dňa 23.11.2017 bol otestovaný úplne nový výrobok - tvar a dizajn novej protirakety ostal zachovaný ako pri 53T6, ale konštrukcia je z vysokopevnostnej ocele + kompozitné materiály + nové pevné palivo + vektorovanie ťahu
Ďalej je tam nový motor + nová elektronika

Už jej predchodca (raketa 53T6) mala rýchlosť 3km/s a jednalo sa o najrýchlejšiu raketu na svete - táto modernizovaná raketa má rýchlosť 4km/s.
Stará raketa bola konštruovaná na preťaženie 200g, nová verzia je konštruovaná na 300g (napríklad protilietadlová raketa PVO systému S-75 Dvina raketa V-750 bola konštruovaná na preťaženie 8g, teraz používané PVO rakety majú okolo 30g)
Po modernizácii dokáže protiraketa zasiahnuť cieľ vo výške oveľa viac ako 50km (z tejto vety usudzujem že stará raketa 53T6 mala výškový dosah 50km).

Nálož protirakety je jadrová a o sile niekoľko kiloton (podľa EN wiki 10kt).

Na konci článku uvádzajú že táto nová protiraketa stále ešte NEpatrí do PRO systému A-235 Nudoľ (А-235 Нудоль) - stále sa jedná o PRO A-135 s radarmi Don + špekuluje sa, že nová hlavica je už smerovo fragmentovaná.

Stále platí, že PRO systém A-135 je zatiaľ iba v okolí Moskvy + časť zariadenia na testovacom polygóne v Kazachstane (Сары-Шаган).

Zdroj https://www.gazeta.ru/army/2017/11/24/11002088.shtml z 24.11.2017

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11147
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od kenavf » 25 pro 2017, 12:45

skflanker_ píše:
25 pro 2017, 11:25
...
Nálož protirakety je jadrová a o sile niekoľko kiloton (podľa EN wiki 10kt).

.
.
stále sa jedná o PRO A-135 s radarmi Don + špekuluje sa, že nová hlavica je už smerovo fragmentovaná.
.
..jadrová hlavica?
..smerovo fragmentovaná?
ide to dohromady?
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od skflanker_ » 25 pro 2017, 12:56

nie - o tom sa iba špekuluje že v tejto novej už nie je jadrová, ale klasická smerovo-fragmentovaná
našťastie, ani jedna zatiaľ nebola použitá v reálnom boji - až tam sa to dozvieme .. len to už bude neskoro.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42281
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od Alchymista » 29 pro 2017, 01:37

Alchymista píše:
27 pro 2017, 15:22
Čas od 0:12. odniekiaľ z Maďarska... (Tihany pri Balatone??)

Raketa musela letieť po "hodne vysokej" dráh, keď sa stala takto viditeľnou, a na krátku vzdialenosť -> Kapustin Jar - Sary Šagan => 1800-2200km
Obrázek
Tento test bol okrem iného testom prostriedkov prieniku PRO.
skflanker_ píše:
28 pro 2017, 20:36
Osobne mám podozrenie, že nedávny test rakety Topoľ v Rusku bol tiež test ich hypersonického prostriedku
Ja si myslím, že nie... video ukazuje niečo, čo sa odohralo veľmi vysoko. Pri takom teste nemá hypersonická hlavica "čo predviesť" - hlavice tu zostupujú do atmosféry veľmi strmo, pod vysokým uhlom. Hypersonická hlavica prilieta naopak po veľmi plochej dráhe a do atmosféry vstupuje relatívne ďaleko pred cielom a približuje sa k cieľu v atmosfere, vo výške 30-50km


trochu nepresného počítanie k videu:
Tihany leží na 17,8°východnej dlžky, Volgograd 44,5°východne, Kapustin Jar 45,7°východne, Priozersk na jazere Balchaš 73,6°východne
teda aby z Tihany bolo vôbec vidieť niečo východne od Kapustin Jar (~28°), musí to byť vo výške aspoň 900-1000km nad Kapustin Jar. A aby to bolo 5°nad obzorom (v Tihany), je to ďalšich +320km, pre 10°na obzorom je to +650km, a teda výška nad Kapustin Jar je minimálne 1200-1650km.
Lenže ak sa jav odohral dalej na východ, až niekde na polceste k Priozersku (strelnica PRO Saršagan je zapadne od Priozerska), tak je to cca 42° - a to znamená výšku najmenej 2700-3200km, ak to bolo až nad strelnicou (cca 50-52°), tak sa jav odohral vo výške cca 4000-5400km.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42281
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od Alchymista » 26 led 2018, 19:25

Z testov systému DON-2N
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od skflanker_ » 06 úno 2018, 19:58

US protiraketový test na Havaji s reálnou ostrou raketou zlyhal
V stredu 31.01.2018 USA na Havaji realizovala test proti-raketovej obrany pričom test zlyhal. Raketa odpálená zo zeme nedokázala zasiahnuť letiaci cieľ vo vzduchu (cieľ bol vypustený z lietadla v blízkosti Havaja).
Podľa CNN sa malo jednať o protiraketu SM-3 blok IIA.
Zdroj https://edition.cnn.com/2018/01/31/poli ... index.html z 01.02.2018 + video

nine_mike
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5216
Registrován: 07 úno 2017, 19:50

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od nine_mike » 12 úno 2018, 16:53

V týchto dňoch prebehli na raketovej strelnici Sari-Šagan ďalšie testy modernizovanej ruskej rakety PRO systému A-135.
http://tass.ru/armiya-i-opk/4949374?utm ... %3Dspecial
героизм - это следствие проёба, кого-то выше
“Anyone who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities.” Voltaire

Marfil
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1462
Registrován: 18 úno 2017, 14:08

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od Marfil » 12 úno 2018, 19:10

nine_mike píše:
12 úno 2018, 16:53
V týchto dňoch prebehli na raketovej strelnici Sari-Šagan ďalšie testy modernizovanej ruskej rakety PRO systému A-135.
http://tass.ru/armiya-i-opk/4949374?utm ... %3Dspecial
Bol to A235 Nudol

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42281
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od Alchymista » 12 úno 2018, 19:24

na základe čoho?
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42281
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od Alchymista » 12 úno 2018, 19:26

zaujímavý materiál - kniha Štít Ruska - protiraketová obrana
:arrow: http://nasledie.ru/sites/default/files/ ... Russia.pdf
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14402
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od martanus » 12 úno 2018, 19:58

Testy nové rakety systému AB A-235 "Nudol" byly úspěšně provedeny - RF Ministerstvo obrany

Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42281
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: ABM - Proti-raketová a proti-družicová obrana

Příspěvek od Alchymista » 12 úno 2018, 20:15

aha, takže sa konečne dostali k letovým skúškam
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Odpovědět