USA

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 17 kvě 2022, 11:39

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/tru ... octu-botu/
Trump říká, že Musk v žádném případě nekoupí Twitter kvůli velkému počtu botů
Bývalý prezident Donald Trump v sobotu prohlásil, že Elon Musk „v žádném případě“ nekoupí Twitter za „tak směšnou cenu“, a zároveň poukázal na množství falešných účtů a botů na této platformě sociálních médií. (Foto: Flickr)

Trump se na své vlastní platformě sociálních médií Truth Social vyjádřil krátce poté, co miliardář a technologický magnát Musk oznámil, že jeho dohoda o koupi Twitteru je „dočasně pozastavena“, dokud nebudou k dispozici podrobné informace potvrzující, že boti nebo falešné účty tvoří méně než 5 % uživatelů platformy.

„Není možné, aby Elon Musk koupil Twitter za tak směšnou cenu, zejména když si uvědomil, že jde o společnost založenou z velké části na BOTECH neboli spamových účtech,“ napsal Trump.

„Falešný někdo?“ dodal.

„Než se jich zbavíte, pokud to vůbec jde, co vám zbude? Nic moc? Nebýt směšného miliardového rozchodového poplatku, Elon by už byl dávno pryč.“

Bývalý prezident dále vychvaloval svou vlastní platformu a dodal, že je podle jeho názoru „mnohem lepší než Twitter“ a „naprosto exploduje“ s „neuvěřitelným zapojením!“.

Ve svém příspěvku týkajícím se falešných nebo spamových účtů z 13. května Musk sdílel zprávu agentury Reuters ze začátku května, v níž se uvádí, že Twitter ve své zprávě odhadl, že falešné nebo spamové účty představovaly v prvním čtvrtletí méně než 5 % jeho zpeněžitelných denně aktivních uživatelů.

Twitter ve svém podání z 28. dubna (pdf) uvedl, že „na naší platformě existuje řada falešných nebo spamových účtů“.

„Provedli jsme interní kontrolu vzorku účtů a odhadujeme, že průměrný počet falešných nebo spamových účtů během prvního čtvrtletí roku 2022 představoval méně než 5 procent našich mDAU [zpeněžitelných denních aktivních uživatelů] během čtvrtletí,“ dodala společnost.

„Twitter dohodu dočasně pozastavil, dokud nebudou k dispozici podrobnosti podporující výpočet, že spamové/falešné účty skutečně představují méně než 5 procent uživatelů,“ uvedl Musk ve svém příspěvku na Twitteru.

Toto oznámení způsobilo pád akcií společnosti Twitter.

Musk však na něj krátce poté navázal druhým příspěvkem, v němž poznamenal, že je „stále odhodlán“ akvizici uskutečnit, a vysvětlil, že jeho tým provede „náhodný výběr 100 stoupenců Twitteru“, aby zjistil procento falešných účtů.

„Vyzývám ostatní, aby zopakovali stejný postup a zjistili, co zjistí,“ dodal generální ředitel společnosti Tesla.

Minulý měsíc bylo oznámeno, že Musk převezme Twitter do soukromých rukou za 54,20 dolaru za akcii, čímž by hodnota firmy dosáhla přibližně 44 miliard dolarů. Podnikatel uvedl, že pokud se mu podaří Twitter koupit, hodlá na této platformě ověřit všechny skutečné lidi.

„Pokud naše nabídka na twitter uspěje, porazíme spamové roboty, nebo při tom zemřeme,“ uvedl Musk v příspěvku z 21. dubna. Na tuto zprávu navázal slibem, že „ověří všechny skutečné lidi“.

Na jiném místě Musk uvedl, že v případě úspěchu svého obchodu obnoví Trumpův účet na Twitteru, a prohlásil, že rozhodnutí platformy sociálních médií zakázat Trumpa bylo „morálně špatné“.

Trumpovi byl v lednu 2021 trvale pozastaven přístup na tuto sociální síť poté, co ho obvinila z porušení firemních zásad „oslavování násilí“.

„Myslím si, že zakázat Donalda Trumpa nebylo správné,“ řekl Musk 10. května na konferenci Financial Times. „Myslím, že to byla chyba, protože to odradilo velkou část země a nakonec to nevedlo k tomu, že by Donald Trump neměl hlas,“ dodal.

Prozatím se však Trump na Twitter vrátit nehodlá.
Nemyslím si, že Trump má presnejšiu predstavu o tom, čo vedia a dokážu Muskove AI.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 18 kvě 2022, 13:48

https://www.zerohedge.com/political/ove ... e-database
https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/vic ... hledavani/
Více než 120 tisíc e-mailů Huntera Bidena nahráno do databáze s možností vyhledávání
Bývalý zaměstnanec Trumpova Bílého domu nahrál tento týden více než 120 000 e-mailů nalezených v opuštěném notebooku Huntera Bidena.

Databázi s možností vyhledávání najdete na webové stránce: BidenLaptopEmails.com. Kromě vyhledávání si návštěvníci mohou e-maily také stáhnout.

E-maily, které založil bývalý poradce Petera Navarra Garrett Ziegler, jenž pracoval v Úřadu pro obchodní a výrobní politiku Trumpovy administrativy, obsahují nechvalně proslulé hity, jako například „10 pro velkého“, v němž obchodní partner Huntera Bidena James Gillar navrhoval, aby si ponechal 10 % z mnohamilionového obchodu s Číňany. Ziegler zveřejnil e-maily prostřednictvím své organizace Marco Polo.
Jiný e-mail v databázi, který dříve zveřejnil DailyMail.com, ukazuje Huntera, jak popisuje mimořádné zjevné quid pro quo se synem mexického miliardáře, nastiňuje, jak ho dostal do Bílého domu a na inauguraci, a děkuje mu za návštěvy ve své vile.

Některé zprávy se do databáze zřejmě nedostaly. Jeden z e-mailů zveřejněných serverem DailyMail.com ukazuje, že Hunter zval své zahraniční obchodní partnery a spolupracovníky na večeři v restauraci Café Milano ve Washingtonu v roce 2015.

V e-mailu prozrazuje, že se k němu tajně připojí jeho otec – a uvádí, že večeře se koná „údajně za účelem diskuse o potravinové bezpečnosti“. Bílý dům nejprve popíral, že by tam tehdejší viceprezident byl, ale nakonec to přiznal, když se objevily fotografie z akce.“ -Daily Mail
Daily Mail přitom poznamenává, že výše uvedený e-mail není zahrnut v Zieglerově databázi, která obsahuje o 14 603 e-mailů méně než dávka 142 838 e-mailů, kterou pro Mail loni analyzovala kybernetická forenzní firma Maryman & Associates.

„Zde je 128 tisíc e-mailů z Bidenova notebooku, který je novodobým Rosetta Stone zločinu bílých a modrých límečků pod patinou „Delawarské cesty“,“ uvádí se na webu s odkazem na termín, který Joe Biden často používá. „Před objevem Rosettského kamene byla řada starověkých jazyků pouhou hatmatilkou a hašišem. Podobně e-maily na Bidenově laptopu osvětlily dříve spletité sítě lidí, které vidíte v čele globálního vládnutí; skutečně lze e-maily považovat za překladatelský nástroj pro sběr informací z otevřených zdrojů (OSINT).“

V dolní části webové stránky se nachází „právnická“ část: „Po zjištění, kam až FBI a další složky aparátu zacházejí, aby obtěžovaly občany, kteří odhalují korupci, a v souladu s § 119 18 USC Marco Polo dosvědčuje, že obsah Bidenova laptopu byl opuštěným majetkem. Společnost Marco Polo dále jednoznačně odmítá jakýkoli úmysl způsobit jakoukoli hrozbu, zastrašovací akci nebo podněcování k újmě jakékoli osobě, na kterou se vztahuje § 119 18 USC, a nesouhlasíme, nepodporujeme, nezamýšlíme ani nevíme, že by jakákoli jiná osoba použila nebo mohla použít informace zde uvedené k jakémukoli nezákonnému účelu. Motivem společnosti Marco Polo je, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost všem zločincům těmi, jejichž povinností je tuto povinnost vykonávat.“
normálka, celkom ako u nás...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 18 kvě 2022, 17:50

USA nemohou zabavit aktiva Bank of Russia, je to právně nemožné, uvedla šéfka amerického ministerstva financí Janet Yellenová. Washington a jeho spojenci zablokovali Rusku přístup k rezervám ve výši přibližně 300 miliard dolarů. @banksta
https://t.me/banksta/24774
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 19 kvě 2022, 16:21

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/pol ... lil-audit/
Polovina sledujících Joea Bidena na Twitteru je falešná, odhalil audit
Téměř polovina z 22,2 milionu sledujících prezidenta Joea Bidena na Twitteru jsou falešné účty, jak vyplývá z auditního nástroje softwarové společnosti SparkToro. (Foto: Youtube / ilustrační)

Nástroj SparkToro na základě analýzy řady faktorů, včetně problémů s umístěním, výchozích profilových obrázků a nových uživatelů, zjistil, že 49,3 % účtů sledujících oficiální účet @POTUS na Twitteru jsou „falešní sledující“.

Softwarový nástroj společnosti zjistil, že Bidenův účet má více falešných sledujících než většina ostatních.

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk, který se v současné době snaží koupit Twitter, vyjádřil obavy z počtu falešných účtů a případný zásah by mohl způsobit, že uživatelé, jako je Biden, ztratí obrovské množství sledujících.

Musk v úterý brzy ráno prohlásil, že jeho dohoda o koupi společnosti provozující sociální média v hodnotě 44 miliard dolarů nemůže pokračovat, dokud nebudou vyřešeny problémy s falešnými účty, a zřejmě kritizoval generálního ředitele Twitteru Paraga Agrawala.

Musk v pátek na Twitteru oznámil, že dohoda o koupi společnosti byla „dočasně pozastavena, dokud nebudou k dispozici podrobnosti podporující výpočet, že spam/falešné účty skutečně představují méně než 5 % uživatelů“.

Twitter tento pětiprocentní odhad uvádí od roku 2019 a byl zmíněn v posledních 11 čtvrtletních zprávách společnosti.

Muskovo rozhodnutí pozastavit dohodu srazilo cenu akcií Twitteru v pátek před zahájením obchodování o 15 %.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 20 kvě 2022, 13:35

https://echo24.cz/a/S2qdi/metoo-i-na-el ... m-tryskaci
MeToo i na Elona Muska. Obnažoval se prý před letuškou ve svém tryskáči
Tlak na nejbohatšího člověka světa Elona Muska poté, co oznámil koupi Twitteru, sílí. Žena, jejíž kamarádka pracovala jako letuška pro firmu Space X, uvedla, že Musk v roce 2016 její kamarádce činil nevhodné sexuální návrhy. V roce 2018 s letuškou firma uzavřela mimosoudní vyrovnání v hodnotě 250 000 dolarů, uvádí Business Insider. Musk na Twitteru uvedl, že případ je mnohem složitější a že na útoky vůči němu by mělo být pohlíženo skrz politické brýle.

Server uvedl, že vychází z informací a dokumentů od letuščiny kamarádky, například její výpovědi při mimosoudním vyrovnání. Podle těchto informací se Musk před letuškou obnažoval včetně přirození a požadoval od ní erotickou masáž. Údajně se jí dotkl a nabídl jí koupi koně, pokud by udělala více, uvádí Insider. Celá událost měla proběhnout v roce 2016 během letu v Muskově soukromém proudovém letadle. “Cítila jsem povinnost to zveřejnit, zvláště, nyní,“ uvedla kamarádka, která si přála zůstat v anonymitě. Samotná letuška komentář odmítla. "Jakékoliv dohody o vyrovnání nebudu komentovat," reagoval právník Space X Christopher Cardacci.

Musk celou záležitost komentoval na Twitteru. "Politické útoky proti mně budou v následujících měsících eskalovat," napsal Musk. "Útoky proti mně by měly být nahlíženy skrz politické brýle – toto je jejich standardní (opovrženíhodný) postup -, ale nic mě neodradí od boje za lepší budoucnost a za vaše právo na svobodných projev," uvedl Musk v pátek na Twitteru.
The attacks against me should be viewed through a political lens – this is their standard (despicable) playbook – but nothing will deter me from fighting for a good future and your right to free speech
— Elon Musk (@elonmusk) May 20, 2022
Na žádost Business Insideru o komentář uvedl, že existuje i jiná verze. "Pokud bych měl sklony k sexuálnímu obtěžování, bylo by nepravděpodobné, že by toto bylo poprvé za moji třicetiletou kariéru, kdy by to vyšlo najevo," uvedl s tím, že se jedná o politicky motivované obvinění.

Tlak na Muska zesílil poté, co oznámil koupi Twitteru, s tím, že chce platformu více otevřít svobodnému projevu. Tento týden byla jeho firma Tesla vyřazena z kategorie EGS na Newyorské burze. Tato metrika hodnotí firmy podle jejich sociální uvědomělosti. Hodnotí se například ekologičnost provozu či chování k zaměstnancům na pracovišti. Tesla byla vyřazena kvůli obvinění z rasové diskriminace na pracovišti a nedostatečné koncepce snižování emisí. "ESG je je podvod! Falešní bojovníci za sociální spravedlnost ho změnili ve zbraň!" napsal naštvaně Musk na sociální síť.
Exxon is rated top ten best in world for environment, social & governance (ESG) by S&P 500, while Tesla didn’t make the list!
ESG is a scam. It has been weaponized by phony social justice warriors.
— Elon Musk (@elonmusk) May 18, 2022
Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí jakýmikoli prostředky.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

danny1691
Sponzor fóra
Příspěvky: 3003
Registrován: 06 úno 2017, 02:09

Re: USA

Příspěvek od danny1691 » 23 kvě 2022, 19:19

martanus píše:
16 kvě 2022, 22:57
Bílý dům "blízko dohodě" o znovuotevření továrny na dětskou výživu Abbott a povolení dovozu
Podle NBC San Diego se očekává, že Bidenova administrativa v pondělí oznámí dohodu, která by vedle uvolnění dovozních pravidel umožňujících dodávky ze zámoří znovu otevřela největší domácí továrnu na dětskou výživu.
Podle ředitele Národní ekonomické rady Bílého domu Briana Deese se "chystá" dohoda o souhlasu mezi společností Abbott a FDA, zatímco agentura přijme opatření týkající se dovozu, aby vyřešila naléhavé omezení dodávek.
Administrativa byla v uplynulém týdnu pod palbou kritiky za to, že neudělala nic pro zmírnění nedostatku umělé výživy v důsledku nefunkční sušičky, která kontaminovala několik šarží, při čemž zemřely dvě děti a další dvě byly zraněny.

Tato kontaminace vedla k únorovému stažení výrobků z trhu společností Abbott, což vedlo k uzavření plánu společnosti v Michiganu v možná nejhorší možnou dobu v souvislosti s pokračujícími poruchami v dodavatelském řetězci ostatních výrobců. Společnost Abbott je jedním ze čtyř hlavních výrobců, kteří zajišťují zhruba 90 % dětské výživy v USA.

O víkendu Bílý dům nabídl výrobcům a prodejcům dětské výživy dopravní a logistickou podporu a spolupráci se všemi hlavními výrobci dětské výživy s cílem zvýšit výrobu, včetně oslovení jejich dodavatelů s cílem povzbudit je, aby upřednostnili výrobu a dodávky složek dětské výživy. -NBC

Podle Deeseové jim administrativa "dala jasně najevo, že federální zdroje, včetně dopravních a logistických, jsou k dispozici a na telefonu a jsme připraveni v koordinaci s nimi přesunout prostředky, jakmile zjistíme potřebu".

Úřad FDA varoval rodiče, aby se nepokoušeli vyrábět vlastní kojeneckou výživu - a aby raději zavolali svému lékaři nebo vyhledali charitativní organizace se zásobami mléka.
https://www.zerohedge.com/markets/white ... ow-imports[/spoiler]
Mléčnou krizi pomáhá v USA hasit letecký most z Německa. Biden oprášil nouzový zákon
USA se již několik měsíců potýkají s nedostatkem kojenecké výživy. Podle amerických médií se rodiče snaží sehnat umělé mléko na internetu, případně kvůli němu jezdí do hodiny vzdálených supermarketů. Bílý dům kvůli tomuto nedostatku spustil operaci Fly Formula. V neděli tak do USA dorazilo již druhé letadlo s kojeneckou výživou z Německa.
https://zpravy.aktualne.cz/finance/naku ... 47ab5f122/

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 24 kvě 2022, 17:04

Americký trh opět klesá. Google minus 6 %, Facebook minus 10 %, Tesla minus 4 %, Snap minus 39 %, Pinterest minus 22 %. @banksta
https://t.me/banksta/24984
photo_2022-05-24_17-02-19.jpg

Dokážeme to osm?
Neúprosnost výprodeje na akciových trzích minulý týden pokračovala a index Dow poprvé od roku 1923 zaznamenal 8 po sobě jdoucích týdenních poklesů. Mezitím index S&P 500 zaznamenal první sérii 7 po sobě jdoucích týdenních poklesů (v tomto období se propadl o 15,1 %) od roku 2001, kdy došlo k dotcom bust.

Jak poznamenává Jim Reid z DB ve svém pondělním grafu dne, v minulosti došlo pouze ke třem poklesům v délce 7 a více týdnů po sobě. Měli jsme 7týdenní ztrátový úsek končící v březnu 1980 (celkem -15,8 %) a dva 8týdenní úseky končící v březnu 2001 (-16,9 %) a květnu 1970 (-21,5 %). Nikdy jsme neměli 9týdenní ztrátové období: připíše si Biden jako první v historii tuto zásluhu? V každém případě se pohybujeme kolem rekordního území.
https://www.zerohedge.com/markets/can-we-make-it-eight
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

nine_mike
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5216
Registrován: 07 úno 2017, 19:50

Re: USA

Příspěvek od nine_mike » 24 kvě 2022, 23:34

V USA sa zase vraždilo na základnej škole. Výsledok, 14 zavraždených detí a jeden učiteľ. Strelec bol miestny 18 ročný teenager...
https://www.youtube.com/watch?v=jjXklN8 ... NewsSource
героизм - это следствие проёба, кого-то выше
“Anyone who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities.” Voltaire

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 25 kvě 2022, 15:44

:sipka: https://echo24.cz/a/iVswh/utocnik-v-tex ... -deset-let
Útočník v Texasu chodil po škole a střílel do dětí. 19 mrtvých školáků mělo sedm až deset let
Děti, které zabil pachatel masakru v Texasu, byly ve věku mezi sedmi až deseti let. Informoval o tom na tiskové konferenci šéf místní policie Pete Arredondo. Jednou z obětí je také učitelka, kterou už se médiím podařilo identifikovat. Motiv vraždy dětí především hispánského původu, které chodily do druhé, třetí a čtvrté třídy, je zatím neznámý. Útok odsoudil i americký prezident Joe Biden. Osmnáctiletý pachatel, který útok nepřežil, o střelbě předtím informoval na svých sociálních sítích. Celkem zabil nejméně 19 dětí a dva dospělé.

K incidentu se ostře vyjádřil americký prezident Joe Biden, který uvedl, že už „má po krk“ reagování na masové střelby a opět apeloval na větší kontrolu zbraní v zemi. „Kolik desítek malých dětí vidělo, co se stalo – viděly, jak jejich kamarádi umírají, jako by byly na bitevním poli, proboha…Budou s tím žít do konce života,“ řekl šéf Bílého domu Biden. Reagovala i americká viceprezidentka Kamala Harrisová, která konstatovala, že „už toho bylo dost“, a i ona vyzvala k regulaci zbraní.

Podobně hovořil i demokratický senátor Chris Murphy. „Stojím tu, abych prosil, doslova na kolenou a se sepjatýma rukama. A prosím kolegy… najděte způsob, jak prosadit zákon, aby ke střelbě (útočníků) docházelo méně,“ řekl.
"What are we doing?” | Sen. Chris Murphy delivered an emotional plea for action on the Senate floor following the shooting at Robb Elementary School in Uvalde, Texas, that left 14 students and a teacher dead. https://t.co/HTxSIjqgSQ pic.twitter.com/7muDA0oCX9
— CNN (@CNN) May 24, 2022
Podle dosud dostupných informací je strůjcem střelby čerstvě 18letý Salvador Ramos, který v Uvalde v Texasu, kde se útok odehrál, žil a chodil na střední školu. Podle guvernéra Grega Abbotta útočník přijel před školu v autě, ozbrojený byl pistolí, poloautomatickou puškou a vysokokapacitními zásobníky. Nikdo další mu podle policie nepomáhal. Před běsněním na škole údajně jako první postřelil svoji babičku, která následně byla v kritickém stavu odvezena do nemocnice.

Po příjezdu do školy se útočník doslova prostřílel do školy, následně chodil od třídy ke třídě a zabíjel děti ve věku od sedmi do deseti let. Následně se jednomu z policistů podařilo útočníka zastřelit. V kritickém stavu je po útoku 66letá žena, 10letá dívka nebo dva policisté, kteří byli zasaženi při přestřelce s útočníkem. Jejich zranění ale nejsou vážná.

Server USA Today uvádí, že na místo s policií dorazili také pracovníci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). „Jsme si vědomi tohoto tragického incidentu,“ uvedla v prohlášení zvláštní agentka FBI Carmen Portillová. „V tuto chvíli je příliš brzy na to, abychom řekl, jak velké zapojení z naší strany bude pro vyšetřování potřeba,“ dodala agentka.

Střelba se odehrála na texaské Robbově základní škole, kde většinu žáků tvoří příslušníci hispánské komunity. Podle AP na školu chodí necelých 600 žáků. Všechny školy v okrese byly kvůli střelbě dočasně uzavřeny. Jako připomínku tragédie nařídil prezident Joe Biden vyvěsit vlajky do 28. května na půl žerdi až do západu slunce.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Pepe Razzi
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1241
Registrován: 16 úno 2017, 19:08

Re: USA

Příspěvek od Pepe Razzi » 25 kvě 2022, 18:41

Kennedy center. Kissinger o Ukrajině a vyhlídkách rozděleného světa.
Kissinger považuje za chybu, když se USA začaly chovat stejně k Rusku i Číně, což – pochopitelně a logicky – vedlo k vytvoření koalice Rusko-Čína. Až nastane čas po urovnání, všechny strany musí vzít v úvahu, že se nevracíme k předchozímu stavu, ale k pozici Ruska. Ne že bysme to požadovali, ale protože oni ji vytvořili.
Amerika a zejména Evropa si po skončení situace na Ukrajině musí vzít ponaučení. Evropu ponaučení ze situace potopí. Tyto události jsou v tomto okamžiku zřejmě nevratné a Evropa bez levných ruských zdrojů, které odevzdala Číně, bude ekonomicky nekonkurenceschopná.
Putin špatně odhadnul situaci v mezinárodním měřítku a schopnost udržet tak velký podnik. Ve všech případech musíte pochopit, kde je Putinova červená linie. Putin se v průběhu eskalace ale musí rozhodnout ve kterém okamžiku ztratí schopnost vést svou zemi jako velmoc. Nedokáži posoudit kdy a zda k tomu dospěje.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 28 kvě 2022, 17:25

https://www.zerohedge.com/geopolitical/ ... r-red-line
Biden pripravuje schválenie rakiet dlhého doletu na Ukrajinu - Rusko varuje pred "červenou čiarou"
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) píše:Bidenova administratíva údajne intenzívne diskutuje o poskytnutí rakiet dlhého doletu Ukrajine, čo by vzhľadom na ich schopnosť dosiahnuť dovnútra ruského územia znamenalo masívnu eskaláciu. Čerstvé správy naznačujú, že Biely dom sa chystá stlačiť spúšť.

CNN v piatok informuje, že "Bidenova administratíva sa pripravuje zintenzívniť druh zbraní, ktoré ponúka Ukrajine, a to zaslaním moderných raketových systémov dlhého doletu, ktoré sú teraz hlavnou požiadavkou ukrajinských predstaviteľov, tvrdia viacerí predstavitelia." Očakáva sa, že pravdepodobne pôjde o súčasť ďalšieho veľkého balíka vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý bude oznámený budúci týždeň.

Spomínaný systém, o ktorom Washington uvažuje, je viacnásobný raketový systém MLRS (Multiple Launch Rocket System), ktorý dokáže odpaľovať raketové strely s dosahom až stovky kilometrov.

Počas prvých mesiacov vojny, ktorá je už štvrtá, prezident Biden verejne vyjadril želanie vyhnúť sa priamej eskalácii s Ruskom tým, že by sa tam vyslali väčšie a modernejšie zbraňové systémy, ktoré by boli schopné zasiahnuť Rusko. Obáva sa, že takéto systémy by viedli k rýchlej špirále smerom k priamej streleckej vojne medzi NATO a Ruskom.

To sa však zjavne stáva menšou obavou, keďže týždeň čo týždeň dochádza k eskalácii, v čom sa čoraz otvorenejšie priznáva, že ide de facto o zástupnú vojnu. Navyše sa zdá, že správy o obkľúčení ukrajinských síl v Donbase a možno čoraz viac aj na kľúčových miestach na juhu nútia amerických obranných plánovačov, aby udržali vyhliadku na "víťazstvo" Kyjeva - ale bez zvažovania dôsledkov eskalácie.

Ako upozorňuje Sky News, ruské štátne médiá vydali nové varovanie Západu, že rakety dlhého doletu dodané ukrajinským silám budú znamenať "červenú čiaru":
Keď teda moderátori v spravodajských reláciách reagujú na nedávny vývoj vojny, obsah ich vyjadrení môže poskytnúť náhľad do myslenia administratívy Vladimira Putina.

Vzhľadom na to bude pre pozorovateľov zaujímavá výhražná povaha reakcie jedného z moderátorov na správy, že USA zvažujú vyslanie raketových systémov dlhého doletu na Ukrajinu (pozri 7.32 a nasledujúce príspevky). "Ak to Američania urobia, jednoznačne prekročia červenú čiaru," varovala. "Budeme svedkami pokusu vyprovokovať veľmi tvrdú reakciu Ruska."
Podľa CNN sa však Biely dom musí obávať aj vlastných zásob ministerstva obrany, ktoré sa vzhľadom na tempo, akým sa zbrane posielajú do Kyjeva, vyčerpávajú.

"Ďalšou veľkou obavou vo vnútri Bidenovej administratívy bolo, či si USA môžu dovoliť vydať toľko špičkových zbraní čerpaných z armádnych zásob, uviedli zdroje," píše CNN.

Rusko v poslednom čase zintenzívnilo svoje útoky na podozrenia z transferu západných zbraní na Ukrajinu...
#UPDATE Moskovské sily zničili na severozápade Ukrajiny veľkú zásielku zbraní dodaných Západom s raketami dlhého doletu, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany https://t.co/3ym6vxDQ9D

📷 Dodávka protitankových rakiet poskytnutých USA v Kyjeve vo februári pic.twitter.com/VF3Ft7PpZ3
- AFP News Agency (@AFP) May 21, 2022
Už od minulého mesiaca začali na Ukrajinu z USA smerovať húfnice dlhšieho doletu. Začiatkom tohto týždňa sa minister obrany Lloyd Austin odmietol vyjadriť k tomu, či k nim pribudnú aj rakety dlhého doletu.

To ako v piatok britský Boris Johnson začal vyzývať na vyslanie systémov dlhého doletu na Ukrajinu. Pre agentúru Bloomberg povedal, že "je potrebná väčšia vojenská podpora pre Ukrajinu vrátane poskytnutia raketových systémov s viacnásobným odpaľovaním". Poznamenal, že naliehavosť je spôsobená tým, že Rusi robia pozorovateľný, hoci pomalý pokrok v Donbase.

S použitím niekoľkých bizarných obrázkov Johnson ďalej povzbudil Ukrajinca Zelenského, aby sa bránil rokovaniam s Moskvou: "Ako môžete rokovať s krokodílom, keď vám práve požiera ľavú nohu?" Johnson povedal v rozhovore pre televíziu Bloomberg v súvislosti s Putinom. "Tomu chlapovi sa vôbec nedá veriť."
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 01 čer 2022, 15:24

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/zad ... ke-platby/
Žádná hotovost ani karty. V USA chtějí velké supermarkety přijímat pouze biometrické platby
Velké supermarkety v USA plánují zakázat platby kartou nebo v hotovosti. Místo toho budou vyžadovat skenování obličeje nebo otisků prstů.

Tento způsob platby dokonale zapadá do orwellovské společnosti policejního státu. Platební gigant Mastercard připravil tomuto novému systému půdu a spustil program biometrických plateb pro maloobchodníky.

Zákazníci, kteří skenují zboží u pokladny, pak budou muset pro ověření platby naskenovat také svůj obličej nebo dlaň. Jejich biometrické údaje pak bude možné přiřadit k bankovnímu účtu uloženému v záznamech a po potvrzení transakce bude částka nákupu automaticky odečtena z účtu.

Mluvčí společnosti nový systém obhajoval slovy:

„Už nemusíte sahat po telefonu nebo hledat peněženku, když máte zrovna plné ruce práce. Důvěryhodná technologie, která využívá k odemykání telefonu otisk prstu nebo obličeje, může nyní spotřebitelům pomoci urychlit proces placení.“

Biometrický platební systém byl testován v pěti pobočkách řetězce supermarketů St.Marche v brazilském státě Sao Paulo.

Společnost Mastercard se spojila s místním brazilským startupem Payface, aby svůj nový systém uvedla do praxe. Podle newyorské společnosti poskytující finanční služby se plánují další testy v Asii a na Blízkém východě – s cílem zavést je celosvětově později v roce 2022.

Prezident Mastercard Cyber and Intelligence Solutions Ajay Bhalla řekl:

„Náš nový program má za cíl zpříjemnit nakupování jak spotřebitelům, tak obchodníkům a poskytnout jim nejlepší zabezpečení a pohodlí.

Způsob odměňování musí držet krok s tím, jak žijeme, pracujeme a podnikáme. Nabízíme spotřebitelům možnost volby s nejvyšší úrovní zabezpečení.

Když vypukla pandemie, všichni se přesunuli na digitální platformy a spotřebitelé přijali nové technologie. Spotřebitelé po celém světě si toto řešení pro své maloobchodní nákupy skutečně žádali,“ dodal.

„Všechny průzkumy, které jsme provedli, nám ukázaly, že spotřebitelé biometrické údaje milují.“

Navzdory předpokládanému pohodlí nejsou biometrické platby bez rizika – některé z nich Daily Expose podrobně popisuje.

„Všechny systémy digitální identifikace a sběru dat jsou zranitelné vůči narušení bezpečnosti. Vzhledem k potenciálu kybernetických útoků by hackerské útoky v budoucnu mohly být ještě větší a ohrozit celé systémy,“ uvedl konzervativní portál.

Odvolává se také na hackerský útok na společnost Equifax z roku 2017, kdy byly ohroženy osobní údaje více než 150 milionů lidí ve třech zemích.

Kromě možného narušení bezpečnosti portál Daily Expose zmiňuje také potenciální dopad algoritmů a umělé inteligence v biometrických platebních systémech.

„Vzestup umělé inteligence také znamená, že se sběrem dat z digitálních identifikačních systémů vznikají algoritmy, které mohou mít na lidi velký vliv. Tyto systémy nejsou provozovány transparentně, ani není jasné, kdo nebo co je buduje a za jakým účelem,“ uvádí se ve zprávě.

„V budoucnu se může stát, že lidé nebudou mít k dispozici levné bankovní půjčky, protože o nich rozhodují algoritmy, jejichž fungování není pro veřejnost transparentní.“

Právnička Suzie Milesová také varovala před dalšími riziky, která s sebou nese používání biometrických údajů jako platebního systému.

„Společnost Mastercard si sama uvědomuje, že používání biometrických údajů s sebou přináší obavy o data a bezpečnost. Heslo lze změnit, úsměv a mávnutí nikoli. Pokud dojde ke kompromitaci biometrických údajů, může být riziko podvodné činnosti výrazně vyšší než u současných platebních metod,“ uvedla pro Guardian.

Vyjádřila také obavy, že systémy pro rozpoznávání obličejů budou shromažďovat a ukládat údaje, které lze využít ke sledování osob.

„Ačkoli se zdá, že společnost Mastercard podnikla kroky k ochraně a šifrování těchto údajů, je pravděpodobné, že s tím, jak se biometrické platby stanou běžnějšími, se bude používání těchto údajů vyvíjet. Nevyhnutelně se tak ztíží ochrana práva jednotlivců na soukromí.“
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
Kalinac
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5548
Registrován: 24 úno 2017, 20:23

Re: USA

Příspěvek od Kalinac » 04 čer 2022, 21:55

Zásoby ropy ve skladovacích zařízeních v USA rychle klesají

Objem ropy v amerických skladovacích zařízeních klesá mnohem rychleji, než předpovídali analytici. Jak vyplývá ze zprávy Úřadu pro energetické informace (EIA) Spojených států, za poslední týden se zásoby ropy dostupné pro obchod snížily o 5,1 milionu barelů na 414,7 milionu barelů. Analytici dotazovaní deníkem The Wall Street Journal zároveň navrhli snížení rezerv asi o 0,5 milionu barelů.
ropa.jpg
ropa.jpg (94.84 KiB) Zobrazeno 7272 x
Na druhou stranu, podle amerického ministerstva energetiky, objem amerických strategických zásob ropy klesl na 526,6 milionu barelů do konce minulého týdne.

To je nejnižší hodnota od června 1987.

Na konci března Joe Biden oznámil svůj záměr stáhnout 1 milion barelů ropy denně ze strategických rezerv země, aby udržel růst cen energií na pozadí ruské vojenské operace na Ukrajině. Tento program je navržen na šest měsíců a bude maximální komoditní intervencí Spojených států na trhu s ropou v historii.

https://news.mail.ru/economics/51594856/
Pravda může být různá. Absolutní, relativní, částečná, úplná, krutá, sprostá, naprostá, veliká… A každý má tu svou.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 06 čer 2022, 19:54

Vyhlášení stavu nouze a povolení dočasného prodloužení doby a bezcelního dovozu solárních článků a modulů z jihovýchodní Asie
Elektřina je nezbytnou součástí moderního života, která pohání domácnosti, podniky a průmysl. Má zásadní význam pro fungování hlavních odvětví hospodářství, včetně nemocnic, škol, systémů veřejné dopravy a obranné průmyslové základny. I ojedinělá přerušení dodávky elektřiny mohou mít katastrofální zdravotní a ekonomické důsledky. Robustní a spolehlivá elektrická soustava je proto nejen základní lidskou potřebou, ale má také zásadní význam pro národní bezpečnost a obranu země.

Schopnost Spojených států zajistit dostatečnou výrobu elektřiny pro uspokojení očekávané poptávky zákazníků ohrožuje více faktorů. Mezi tyto faktory patří narušení trhů s energií způsobené ruskou invazí na Ukrajinu a extrémní povětrnostní jevy zhoršené změnou klimatu. Například v některých částech země způsobují sucha spojená s vlnami veder současně předpokládaný nedostatek dodávek elektřiny a rekordní poptávku po elektřině. V důsledku toho Federální energetická regulační komise i Severoamerická společnost pro spolehlivost elektrické energie ve svých nedávných letních hodnoceních spolehlivosti varovaly před krátkodobými obavami o spolehlivost elektrické energie.

...
Zhruba polovina domácího nasazení solárních modulů, které se předpokládalo v příštím roce, je v současné době ohrožena v důsledku nedostatečné nabídky. Po celé zemi jsou solární projekty odkládány nebo rušeny.
https://www.whitehouse.gov/briefing-roo ... east-asia/
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 06 čer 2022, 20:32

Kolaps strategických zásob ropy v USA. @banksta
https://t.me/banksta/25467
photo_2022-06-06_20-32-42.jpg
photo_2022-06-06_20-32-42.jpg (23.47 KiB) Zobrazeno 6746 x
Vypadá to, že to je pravda. Zásoby jsou May 27, 2022 526.59M
https://ycharts.com/indicators/us_endin ... um_reserve
https://www.eia.gov/dnav/pet/pet_stoc_t ... mbbl_m.htm
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

treerat
Redaktor
Příspěvky: 432
Registrován: 11 kvě 2022, 14:54

Re: USA

Příspěvek od treerat » 07 čer 2022, 12:03

USA ztrácí Latinskou Ameriku ve prospěch zemí BRICS
06.06.2022 Text: Rafael Fachrutdinov, Daria Volkova, Artur Prijmak
Summit Amerik v Los Angeles začal skandálem. Protože USA nepozvaly Kubu, Venezuelu a Nikaraguu, odmítli se fóra zúčastnit i šéfové Mexika a Bolívie. Argentina chystá nepříjemné překvapení. A právě na tomto summitu měly USA v plánu připravit Rusko o podporu latinskoamerických zemí, s nimiž je pro Moskvu tváří v tvář sankcím důležité rozšiřovat vztahy.
Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador se nezúčastní Summitu Amerik, který začíná v pondělí v Los Angeles a potrvá do pátku. Obrador své odmítnutí jasně a jednoznačně zdůvodnil. "Summit Amerik se nemůže konat, pokud se ho nezúčastní všechny země amerického kontinentu," uvedl podle agentury TASS mexický prezident na pondělní tiskové konferenci.
Agentura Bloomberg v neděli informovala, že americká administrativa "učinila konečné rozhodnutí" nepozvat na Summit Amerik zástupce venezuelských, kubánských a nikaragujských úřadů. Obrador již dříve varoval, že na fórum nepojede, pokud nebudou pozvány všechny země regionu. Podobný postoj zaujal i bolivijský prezident Luis Arce, nástupce Evo Moralese, jednoho z vůdců latinskoamerické levice. Argentinský vůdce Alberto Fernández podle médií s účastí váhal i kvůli tomu, že na seznamu pozvaných zemí chyběly Kuba, Nikaragua a Venezuela. Zdá se, že do Los Angeles přece jen přijede, ale ne proto, aby Washingtonu prokázal laskavost.
Jedná se o devátý summit - pod záštitou Organizace amerických států (OAS) se podobné akce konají od roku 1994. OAS zahrnuje 35 zemí ze dvou kontinentů: USA, Kanada, Západní Indie* a především státy Střední a Jižní Ameriky, s výjimkou Kuby (která byla z OAS vyloučena v roce 1962) a Venezuely, která z organizace vystoupila v roce 2017. V minulosti snad pořádání celoamerických setkání bez Havany a Caracasu nevyvolávalo žádné zvláštní námitky ze strany latinskoamerických představitelů. Nyní je situace zjevně jiná.
Je zřejmé, že jak demarše bolivijského vůdce, tak zejména prohlášení nejbližšího jižního souseda, mexického prezidenta, podlomí náladu Washingtonu. Deník Washington Post již v neděli uvedl, že se na summitu neočekávají žádné konflikty. Pravidelný summit Amerik měl demonstrovat závazek Latinské Ameriky vůči Washingtonu. Formálně je na programu summitu diskuse o stavu demokracie a lidských práv v regionu, "zelené energii", otázkách migrace, obnově ekonomik regionu po pandemii atd.
Latinskoameričtí odborníci však pochybují, že komunikace mezi vedoucími představiteli jednotlivých zemí a severoamerickým prezidentem bude přínosná. Summit v Los Angeles problémy regionu nevyřeší, protože Washingtonu chybí systematický přístup ke spolupráci se zeměmi západní polokoule, poznamenal v pondělním rozhovoru pro brazilskou televizi Globo Hussein Calut, analytik Centra pro brazilské mezinárodní vztahy (CEBRI) a vědecký pracovník Harvardovy univerzity.
Je zřejmé, že setkáním vedoucích představitelů Střední a Jižní Ameriky v Kalifornii se Washington snaží dosáhnout dvou zahraničněpolitických cílů. "Summit se bude konat v Los Angeles poprvé od roku 1994. Biden se snaží pozvat co nejvíce latinskoamerických zemí, aby ukázal, že tomuto regionu přikládá velký význam a že nejde jen o Ukrajinu a Asii," řekl VZGLYAD americký politolog Malek Dudakov. Podle deníku The Washington Post je navíc Summit Amerik plánován Washingtonem jako reakce na rostoucí vliv čínské ekonomiky v Latinské Americe. Pokud summit pod vedením Bílého domu nesplní své cíle, může to podle listu znamenat katastrofu pro postavení USA v regionu. Kromě toho, píše list, latinskoameričtí představitelé vidí, že Bidenův rating roste, a to jak ve Spojených státech, tak mimo ně.
Dudakov připouští, že v závislosti na chování USA na summitu, který začíná v pondělí, mohou země v regionu zažít zklamání z výsledku akce. Podle jeho názoru se očekávání latinskoamerických států ohledně zahraniční politiky současné administrativy Bílého domu nenaplnila. "Americký prezident se snaží nějakým způsobem prosadit svou typickou agendu spojenou s demokratizací, podporou demokratických hodnot, bojem proti korupci, zelenou agendou a tak dále. Jinými slovy, vše, co nabízí ostatním zemím," uvedl expert.
"Ale hned je zřejmé, že věci nejdou podle plánu. Summit začíná dnes, ale zatím není jasné, kdo se ho zúčastní. Mexický prezident hrozí, že se jednání nezúčastní. Představitelé Argentiny a Chile poměrně aktivně kritizují Bidena za to, že nepozval Kubu, Venezuelu a Nikaraguu, protože Biden považuje tyto země za nedemokratické," uvedl Dudakov.
"Vztahy s Brazílií jsou komplikované, prezident Jair Bolsonaro vyhrožoval, že nepřijede. Nakonec se ale nechal přesvědčit, že se uskuteční dvoustranné rozhovory s Bidenem," dodal.
"Obecný program, jak je nyní formulován, má vágní charakter "pro všechno dobré, proti všemu špatnému", ale není nijak konkrétní. To samo o sobě ukazuje, že Biden na summitu pravděpodobně nedosáhne žádného průlomu. Budou podepsány pouze některé deklarativní dohody," zdůraznil Dudakov. "Myslím, že téma Ukrajiny nebude v oficiálních dokumentech vůbec zmíněno, protože latinskoamerické země si cení obchodu s Ruskem a spolupráce na pozadí hospodářské krize," dodal.
"Biden by rád obnovil vztahy s Latinskou Amerikou, ale v současné době nemá tomuto regionu co nabídnout a není schopen snížit úroveň spolupráce těchto zemí s Ruskem a Čínou. Proto lze nakonec tuto událost označit spíše za něco formálního," shrnul odborník.
"Program summitu Amerik nebyl plně zveřejněn, ale zdá se, že Spojené státy se budou snažit získat latinskoamerické země na svou stranu v rusko-americkém konfliktu souvisejícím s ukrajinskými událostmi. Pro Bidena by bylo nejdůležitější odepřít Rusku podporu latinskoamerických zemí. Tváří v tvář sankcím ze strany Spojených států a Evropské unie se Moskva bude snažit rozšířit vazby s latinskoamerickými státy: ekonomicky i politicky. Jejich podpora na mezinárodní scéně je pro nás důležitá," řekl Nikolaj Kalašnikov, poradce ředitele Ústavu Latinské Ameriky Ruské akademie věd.
USA však nebudou schopny distancovat Jižní Ameriku od Ruska, protože Biden projevil velmi nekonzistentní zahraničněpolitický postoj. "Washington na jedné straně podniká kroky ke zmírnění sankčního režimu vůči Kubě, na druhé straně dal zelenou jednání s Venezuelou o dodávkách ropy do Evropy. Na druhou stranu USA vylučují tuto zemi z účasti na summitu, který pořádají a hostí. V těchto krocích, stejně jako v mnoha jiných Bidenových krocích, nelze spatřovat žádnou logiku. Je proto nepravděpodobné, že by USA získaly od Latinské Ameriky očekávanou podporu," předpověděl.
"Argentinský prezident by měl jménem Společenství latinskoamerických a karibských zemí (CELAC) přečíst protest proti vyloučení tří států ze summitu. Přestože prezidenti Kuby, Venezuely a Nikaraguy prohlásili, že i kdyby byli pozváni nyní, nejeli by. A jejich postoj je pochopitelný," zdůraznil analytik.
"V červnu se kromě summitu Amerik uskuteční také summit BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika).
Zřejmě budeme svědky, zjednodušeně řečeno, soupeření mezi USA a BRICS o Latinskou Ameriku.
Právě zde bude záležet na tom, jaké dividendy Jižní Amerika ze spolupráce vytěží. Soudě podle květnového setkání ministrů zahraničí zemí BRICS projevuje globální Jih - zejména Argentina - vážný zájem o čínské iniciativy na rozšíření spolupráce, například v souvislosti se vstupem do Nové rozvojové banky BRICS. Uruguay již byla přijata. Rovněž účast ve fondu podmíněných měnových rezerv BRICS, pokud bude reformován, by byla pro Latinskou Ameriku skutečně přínosná," vysvětlil Jaroslav Lisovolik, programový ředitel Valdajského diskusního klubu a člen Ruské rady pro zahraniční věci.
Analytik navíc připomněl, že Biden bude na summitu propagovat ekonomickou iniciativu Build Back Better World (B3W) - "Obnovit lepší svět" - která by se podle Washingtonu měla stát alternativou k čínskému projektu "Jeden pás, jedna cesta". "Tato iniciativa se však zatím v nic smysluplného nepromítla a dříve ohlášený projekt USA na vytvoření zóny volného obchodu na obou amerických kontinentech ztroskotal. Globální Jih se proto stále přiklání k hráčům z BRICS, zejména k Rusku a Číně. Tím spíše, že podle všeho bude současný summit Severní a Jižní Ameriky jen výměnou názorů, ničím víc. A optimálním a nejrealističtějším výsledkem pro celou americkou delegaci by bylo navázání dialogu s Jižní Amerikou," uvedl tazatel.
*Britská Západní Indie byl souhrnný název pro ostrovy v Karibiku, které tvořily součást britského impéria. Kromě západoindických (karibských) ostrovů bývají řazeny do Britské Západní Indie i britské pozice na pobřeží Střední a Jižní Ameriky a Bermudy. V roce 1912 sestávala Britská Západní Indie z 8 částí: Bahamy, Barbados, Britská Guyana, Britský Honduras, Jamajka, Trinidad a Tobago, Britské Závětrné ostrovy a Britské Návětrné ostrovy. Mezi roky 1958 a 1962 existovala tzv. Západoindická federace, která sdružovala většinu ostrovů pod britskou kontrolou. V současnosti je většina ostrovů samostatnými nezávislými státy, některé však nadále zůstávají zámořským územím Spojeného království. (Wikipedie)
Zdroj: https://vz.ru/world/2022/6/6/1161895.html
Překlad: www.DeepL.com/Translator (free version)

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 13 čer 2022, 16:26

S&P 500 (Standard & Poor’s 500) je akciový index zahrnující akcie 500 největších na burze obchodovaných podniků v USA.
https://cs.wikipedia.org/wiki/S%26P_500

Dow na začátku týdne klesl o 600 bodů, S&P 500 se propadl zpět na území medvědího trhu
Akcie se v pondělí propadly a posunuly index S&P 500 zpět do medvědího teritoria, protože hlavní indexy zaznamenaly nejhorší týden od ledna.
Index Dow Jones Industrial Average klesl o 640 bodů, tj. 2 %, index S&P 500 se propadl o 2,6 % a index Nasdaq Composite o 3,2 %.
Index S&P 500 dosáhl nového intradenního minima v tomto roce a nejnižší úrovně od března 2021. Oproti svému rekordu poklesl o téměř 21 % a vrátil se do teritoria medvědího trhu poté, co se tam krátce obchodoval na intradenní bázi zhruba před třemi týdny.
Benchmark se nyní nachází více než 20 % od svého lednového rekordního závěru. Pokud tam v pondělí skončí, potvrdí to pro mnohé na Wall Street medvědí trh.
"Šance na 'červnový swoon' přímo na 3 400 se podle našeho názoru výrazně zvýšily," napsal Jonathan Krinsky, technický analytik společnosti BTIG. Index S&P 500 v pátek uzavřel na úrovni 3 900,86.
"Domnívali jsme se, že návrat k hybnosti, kdy se vítězové nakupovali a poražení prodávali, vytvoří na úrovni indexu chop, ale minulý týden nám připomněl, že riziko je i nadále na straně poklesu," dodal Krinsky.
Pondělní výprodej byl široce založený, přičemž na každý rostoucí index připadalo zhruba 26 akcií kótovaných na newyorské burze, které se obchodovaly níže.
Akcie společností Boeing, Salesforce a Chevron klesly o více než 7 %, 4,5 %, resp. 4 %, a táhly tak Dow dolů. Poražené technologické akcie rovněž utrpěly ztrátu: Netflix a Nvidia klesly o 5 %, zatímco Nasdaq se dotkl nového 52týdenního minima. Pouze čtyři akcie indexu S&P 500 se obchodovaly v zelených číslech.
Všechny hlavní sektory indexu S&P 500 se ponořily do červených čísel: energetický a spotřební sektor klesly o 5 %, resp. 3,8 %.
https://www.cnbc.com/2022/06/12/stock-m ... close.html


Od počátku roku klesl S&P 500 o 21%
https://www.tradingview.com/chart/?symbol=SP%3ASPX
SPX_2022-06-13_16-23-55.png
https://t.me/ZeRada1/9158
photo_2022-06-13_16-37-06.jpg
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
Kalinac
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5548
Registrován: 24 úno 2017, 20:23

Re: USA

Příspěvek od Kalinac » 14 čer 2022, 21:08

Pentagon věří, že vojenská hrozba pro Spojené státy z Ruska a Číny se spojí dohromady.

Ministerstvo uvedlo, že americké úřady považují Rusko za "akutní hrozbu" a Čína je vnímána jako "předjíždějící hrozba".

WASHINGTON, 14. června. /TASS/. Pentagon věří, že Moskva a Peking ve světle ruské zvláštní vojenské operace na Ukrajině se budou i nadále sbližovat, Spojené státy v tom vidí sloučení vojenské hrozby, kterou údajně představují obě země. To v úterý uvedl náměstek amerického ministra obrany pro politické záležitosti Colin Cole.
"Výzvy z Ruska a Číny nejsou přesně oddělené výzvy," řekl na konferenci centra pro novou americkou bezpečnost se sídlem ve Washingtonu. Kohl odpovídal na otázku, zda USA vnímají Rusko jako hrozbu v krátkodobém horizontu a Čínu jako hrozbu v dlouhodobém horizontu. Podle zástupce šéfa Pentagonu před událostmi na Ukrajině existovala "rostoucí koordinace" mezi Čínou a Ruskem. "Myslím, že po Ukrajině toho bude ještě víc," dodal. Kol se domnívá, že Čína ve světle ruské zvláštní vojenské operace na Ukrajině "skutečně podporovala Moskvu, i když se snaží vypadat jako neutrální strana".

"Ale také si myslím, že kvůli sankcím a vývozním omezením může Rusko udělat jen málo, než se spolehnout na Čínu," řekl americký vojenský zástupce. Připomněl, že dříve strany přijaly společné prohlášení, které zdůraznilo, že přátelství mezi Ruskem a Čínou "nemá žádné hranice". Podle zástupce Pentagonu to znamená, že Ruská federace a Čína "směřují k soudržnosti". "Myslím, že tento trend bude pravděpodobně pokračovat. Takže hrozby se spojí," dodal zástupce šéfa Pentagonu.
Kohl také uvedl, že Spojené státy považují Rusko za "akutní hrozbu". Podle něj z této definice vyplývá, že pravděpodobně hovoříme o dočasné hrozbě. Zástupce šéfa Pentagonu poznamenal, že americké úřady vnímají Čínu jako "chytající hrozbu".

Výzvy Ruské federace a Čínské lidové republiky
Americká administrativa považuje za své prioritní hrozby vycházející z Ruska a Číny, spojenci a partneři se mohou vyrovnat s dalšími výzvami, řekl Kohl.
Komentoval aktualizovanou Národní obrannou strategii (NDS), která se týká hrozeb pro Spojené státy, včetně Moskvy a Pekingu. "Další nepřátelští aktéři, kteří jsou v dokumentu uvedeni, jsou lidem známí: Severní Korea, Írán, extremistické organizace. Všechny jsou i nadále hrozbami, vůči nimž musíme být ostražití, ale musíme mít priority. A budeme upřednostňovat výzvy z Číny a Ruska," řekl Kohl. Pokud jde o zbývající výzvy, pokračoval, USA "budou spolupracovat se spojenci a partnery", aby proti nim podnikly kroky, "zůstanou ostražité, pokud jde o to, jak se tyto výzvy mohou projevit ve formě, která přímo ohrožuje životně důležité zájmy" Spojených států.
Zástupce vedoucího amerického vojenského oddělení také dodal, že otázky změny klimatu, záplav, nedostatku potravin a vody, extrémních povětrnostních jevů a masové migrace jsou vzneseny v SSS.
Koncem března předal Pentagon Kongresu tajnou verzi nové NDS. Podle vysvětlení zveřejněných v souvislosti s tím americké vojenské oddělení uvedlo, že Rusko představuje "akutní hrozbu" pro Spojené státy, a to i kvůli zvláštní operaci na Ukrajině. Dokument zároveň naznačuje, že Čína je pro Spojené státy "nejdůležitějším strategickým soupeřem a hlavní výzvou". Téměř každá nová americká administrativa, vytvořená v důsledku prezidentských voleb v zemi, přezkoumává téměř všechny doktríny a koncepty v oblasti národní bezpečnosti.

Ruský prezident Vladimir Putin během své návštěvy Pekingu 4. února na setkání s čínským prezidentem Xi Jinpingem diskutoval o dalším rozvoji a posilování bilaterálních vztahů, jakož i o koordinaci akcí na mezinárodní scéně a rozvoji společných přístupů k aktuálním problémům a výzvám globální bezpečnosti. Po více než dvou a půl hodinách rozhovoru přijali vedoucí představitelé zemí společné prohlášení, které zdůraznilo, že přátelství mezi Ruskem a Čínou "nemá žádné hranice" a v jejich spolupráci "neexistují žádné zóny".
Putin oznámil 24. února zvláštní vojenskou operaci v reakci na žádost vůdců donbaských republik o pomoc. Zdůraznil, že plány Moskvy nezahrnují okupaci ukrajinských území, ale cílem je demilitarizace a denacilace země. Spojené státy a jejich spojenci v reakci na to uvalili rozsáhlé sankce proti Ruské federaci a zintenzivnili dodávky zbraní do Kyjeva.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/14907313
Pravda může být různá. Absolutní, relativní, částečná, úplná, krutá, sprostá, naprostá, veliká… A každý má tu svou.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 15 čer 2022, 22:02

Fed zvedl hlavní sazbu o 75 bodů = nejvíce od r. 1994. V červenci by to mohl udělat znovu. Reakce trhů je pozitivní
Měnový výbor amerického Fedu dnes rozhodl o zvýšení klíčové dolarové sazby o 75 bodů do výsledného rozpětí 1,5-1,75%.
Dnešní posun sazeb byl nejagresivnějším zásahem do nastavení sazeb od roku 1994.
Členové měnového výboru v komentářích naznačují dále agresivnější přístup Fedu k dalšímu posunu sazeb s cílem zkrotit nejsilnější inflaci od prosince 1981.
https://www.kurzy.cz/zpravy/657207-fed- ... od-r-1994/

Klíčové body z tiskové konference Jerome Powella
V této chvíli jsme očekávali, že zaznamenáváme alespoň známky zplošťování inflace
Získali jsme CPI data o inflačním očekávání a posunuli se
Mysleli jsem si, že na tomto zasedání je nutno být rázný
Rozhodli jsme se udělat více front-loadingu
Na příštím zasedání se bude rozhodovat o zvýšení mezi 50 a 75 bazickými body
Centrální bankéři rádi uvidí na konci roku sazby na mírně restriktivní úrovni
Existuje zde možnost, že nás inflace překvapí
Data michiganské univerzity přitahují pozornost
Měnová politika bude muset být restriktivní, nevím však, jak moc
Inflace nemůže klesnout do doby, než se zploští. Zplošťování bychom rádi zaznamenali
Nebudeme dělat předběžné závěry. Inflace se v zimě snížila, ale poté opět vyskočila
Pro očekávání je důležitá celková inflace
Míra nezaměstnanosti v roce 2024 na úrovní 4,1 % bude dobrým výsledkem
FOMC chce, aby se trh práce vrátil na předpandemickou úroveň
Když poklesne poptávka, musí začít klesat i ceny
Aktuální projekce jsou založeny na pomalém návratu inflace zpět k cíli. Znamená to, že pokud ceny nadále porostou, ve hře bude vyšší zvýšení než 0,75 %. Žádní konkrétnější čísla nebyla zmíněna, vše bude záviset na datech před příští schůzí.
https://www.kurzy.cz/zpravy/657221-klic ... e-powella/
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 16 čer 2022, 16:36

Americký trh pokračuje v poklesu na 3 % v obavách, že agresivnější přístup Fedu k inflaci uvrhne ekonomiku do recese. @banksta
https://t.me/banksta/25883
photo_2022-06-16_16-35-36.jpg
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Odpovědět