Rusko

Odpovědět
Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 17 úno 2022, 15:39

Reakce Ruska na reakci USA ohledně bezpečnostních záruk. Celý text
Dne 17. února 2022 obdržel americký velvyslanec John Sullivan, pozvaný na ruské ministerstvo zahraničí, obdržel reakci na dřívější reakci USA na ruský návrh smlouvy mezi Ruskou federací a Spojenými státy o bezpečnostních zárukách.

TASS zveřejňuje celé znění prohlášení.

Obecný popis
Konstatujeme, že americká strana neposkytla konstruktivní odpověď na základní prvky návrhu smlouvy o bezpečnostních zárukách, který připravila ruská strana. Mám na mysli odmítnutí dalšího rozšiřování NATO, odvolání "bukurešťské formule", podle níž se "Ukrajina a Gruzie stanou členy NATO", a odmítnutí zřizování vojenských základen na území bývalých sovětských a nečlenských států, včetně využívání jejich infrastruktury k jakýmkoli vojenským aktivitám, jakož i navrácení vojenských kapacit NATO, včetně úderné kapacity, a infrastruktury do stavu z roku 1997, kdy byl podepsán Zakládající akt Rusko-NATO. Tato ustanovení mají pro Ruskou federaci zásadní význam.

Ignorována byla balíčková povaha ruských návrhů, z nichž byla záměrně vybrána "vhodná" témata, která byla následně "překroucena" tak, aby vytvořila výhody pro Spojené státy a jejich spojence. Tento přístup, stejně jako doprovodná rétorika amerických představitelů, posiluje důvodné pochybnosti o tom, zda je Washington skutečně odhodlán zasazovat se evropskou bezpečnostní situaci.

Rostoucí vojenská aktivita USA a NATO přímo u ruských hranic je znepokojující, zatímco naše červené linie a základní bezpečnostní zájmy, stejně jako svrchované právo Ruska na jejich obranu, jsou nadále ignorovány. Ultimáta o stažení vojsk z některých oblastí na ruském území doprovázená hrozbami zpřísnění sankcí jsou nepřijatelná a podkopávají vyhlídky na skutečné dohody.

V případě, že americká strana nebude ochotna přistoupit na pevné a právně závazné záruky zajištění naší bezpečnosti ze strany USA a jejich spojenců, bude Rusko nuceno reagovat, a to i zavedením opatření vojenského a technického charakteru.

O Ukrajině
Žádná "ruská invaze" na Ukrajinu neproběhla, jak USA a jejich spojenci na oficiální úrovni tvrdí od loňského podzimu, a proto tvrzení o "ruské odpovědnosti za eskalaci" nelze chápat jinak než jako pokus o nátlak a znehodnocení ruských návrhů bezpečnostních záruk.

Odkaz v této souvislosti na závazky Ruska vyplývající z Budapešťského memoranda z roku 1994 nemá nic společného s vnitřním konfliktem na Ukrajině a nevztahuje se na okolnosti, které jsou důsledkem tamních vnitřních faktorů. Ztráta územní celistvosti ukrajinského státu je důsledkem procesů uvnitř něj.

Obvinění v reakci Spojených států, že Rusko "okupovalo Krym", rovněž neobstojí. V roce 2014 došlo v Kyjevě ke státnímu převratu, jehož iniciátoři se s podporou Spojených států a jejich spojenců rozhodli vytvořit nacionalistický stát, který porušuje práva ruského a ruskojazyčného obyvatelstva a dalších "netitulních" etnických skupin. Není divu, že v takové situaci krymský lid hlasoval pro sjednocení s Ruskem. Obyvatelé Krymu a Sevastopolu se rozhodli vrátit do Ruské federace na základě svobodného projevu vůle a uplatnění práva na sebeurčení zakotveného v Chartě OSN. Nebylo použito násilí ani hrozba násilím. Otázka příslušnosti Krymu je uzavřena.

Pokud bude Ukrajina přijata do NATO, existuje reálná hrozba, že se režim v Kyjevě pokusí "navrátit" Krym silou, čímž by USA a jejich spojenci byli v souladu s článkem 5 Washingtonské smlouvy zataženi do přímého ozbrojeného konfliktu s Ruskem se všemi z toho plynoucími důsledky.

Teze opakovaná v reakci USA, že Rusko údajně "zažehlo konflikt v Donbasu", je neudržitelná. Její příčiny jsou čistě vnitroukrajinské povahy. Vyřešit ji lze pouze prostřednictvím provádění minských dohod a souboru opatření, jejichž priorita a odpovědnost za provádění je jasně stanovena a jednomyslně potvrzena rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2202, včetně Spojených států amerických, Francie a Spojeného království. V odstavci 2 tohoto usnesení jsou jako strany uvedeny Kyjev, Doněck a Luhansk. V žádném z těchto dokumentů není zmíněna odpovědnost Ruska za konflikt v Donbasu. Rusko spolu s OBSE hraje roli zprostředkovatele v hlavním formátu jednání - kontaktní skupině - a spolu s Berlínem a Paříží v normandském formátu, který formuluje doporučení stranám konfliktu a sleduje jejich plnění.

Pro deeskalaci situace kolem Ukrajiny jsou zásadní následující kroky. Patří mezi ně donucení Kyjeva k provedení souboru opatření, zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu, stažení všech západních poradců a instruktorů z Ukrajiny, odmítnutí jakýchkoli společných cvičení zemí NATO s ukrajinskými ozbrojenými silami a stažení všech zahraničních zbraní, které byly Kyjevu dříve dodány, mimo ukrajinské území.

V této souvislosti upozorňujeme na skutečnost, že ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Moskvě 7. února 2022 zdůraznil, že jsme otevřeni dialogu, a vyzval k "přemýšlení o stabilních bezpečnostních podmínkách pro všechny, rovných pro všechny účastníky mezinárodního života".

Konfigurace sil
Všimli jsme si, že USA ve své odpovědi na ruské návrhy trvají na tom, že pokroku ve zlepšování evropské bezpečnostní situace "lze dosáhnout pouze v podmínkách deeskalace ve vztahu k hrozivým akcím Ruska vůči Ukrajině", což, jak jsme pochopili, znamená požadavek na stažení ruských vojsk od ukrajinských hranic. Zároveň jsou USA připraveny hovořit pouze o "vzájemných závazcích... zdržet se rozmístění stálých sil s bojovými úkoly na území Ukrajiny" a "zvážit možnost projednání otázky konvenčních ozbrojených sil". Jinak americká strana přechází mlčením naše návrhy obsažené v odstavci 2 článku 4 a odstavci 1 článku 5 návrhu dvoustranné smlouvy a uvádí, že "současná konfigurace sil Spojených států a NATO je omezená, přiměřená a plně v souladu se závazky vyplývajícími ze Zakládajícího aktu NATO-Rusko".

Předpokládáme, že umístění ozbrojených sil Ruské federace na jejím území nemá a nemůže mít vliv na základní zájmy USA. Rádi bychom připomněli, že naše jednotky se nenacházejí na ukrajinském území.

Spojené státy a jejich spojenci zároveň rozšiřují svou vojenskou infrastrukturu směrem na východ a na území nových členských států rozmísťují své kontingenty. Obcházejí omezení vyplývající ze Smlouvy o společném postupu v Západní Evropě a velmi volně si vykládaly ustanovení Zakládajícího aktu NATO-Rusko o zřeknutí se "dodatečného trvalého rozmístění významných bojových sil". Výsledná situace je nepřijatelná. Trváme na stažení všech vojenských sil a výzbroje USA umístěných ve střední a východní Evropě a pobaltských státech. Jsme přesvědčeni, že národní kapacity v těchto oblastech jsou dostatečné. Jsme připraveni o tomto tématu diskutovat na základě článků 4 a 5 ruského návrhu smlouvy.

Zásada nedělitelnosti bezpečnosti
V odpovědi Spojených států jsme se nedočkali žádného potvrzení, že Spojené státy jsou plně odhodlány dodržovat neměnnou zásadu nedělitelnosti bezpečnosti. Prohlášení generálního plánu o tom, že USA berou tento postulát v úvahu, jsou v přímém rozporu s neochotou Washingtonu vzdát se kontraproduktivní a destabilizující politiky vytváření výhod pro sebe a své spojence na úkor bezpečnostních zájmů Ruska. K tomu dochází v důsledku neomezeného provádění politiky neomezeného geostrategického a vojenského rozvoje postsovětského prostoru, včetně území Ukrajiny, které je pro nás obzvláště citlivé, Severoatlantickou aliancí v čele se Spojenými státy. To vše se odehrává přímo na hranicích Ruska. Tímto způsobem se ignorují naše červené linie a základní bezpečnostní zájmy a popírá se nezadatelné právo Ruska na jejich ochranu. To je pro nás rozhodně nepřijatelné.

Připomínáme, že tato zásada je zakotvena v preambuli Smlouvy mezi Ruskou federací a Spojenými státy americkými o opatřeních k dalšímu snížení a omezení strategických útočných zbraní z roku 2011, jejíž platnost strany loni v únoru prodloužily o pět let bez výjimek, a také v celé řadě základních dokumentů OBSE a Ruska a NATO přijatých na nejvyšší úrovni: preambule Helsinského závěrečného aktu z roku 1975, Pařížské charty pro novou Evropu z roku 1990, Zakládajícího aktu NATO-Rusko z roku 1997, Istanbulské charty OBSE pro evropskou bezpečnost z roku 1999, Římské deklarace NATO-Rusko z roku 2002 a deklarace ze summitu OBSE v Astaně z roku 2010.

Všimli jsme si, že odpověď, kterou jsme obdrželi, zmiňuje závazek Washingtonu ke koncepci nedělitelnosti bezpečnosti. V textu je však omezeno na právo států "svobodně si zvolit nebo změnit své bezpečnostní dohody, včetně spojeneckých smluv". Tato svoboda není absolutní a je pouze polovinou známého vzorce zakotveného v Chartě evropské bezpečnosti. Jeho druhá část vyžaduje, aby při výkonu tohoto práva nebyla "...posilována vlastní bezpečnost na úkor bezpečnosti jiných států". Dopis, který jsme od NATO obdrželi 10. února 2022, nemůžeme považovat za odpověď na dopis, který 28. ledna 2022 zaslal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ministru zahraničí USA Anthonymu Blinkenovi v této věci. Požádali jsme o odpověď na národní úrovni.

Politika otevřených dveří NATO
USA potvrzují "silnou podporu" politice otevřených dveří NATO. Je však v rozporu se základními závazky KBSE/OBSE, zejména se závazkem "neposilovat vlastní bezpečnost na úkor bezpečnosti ostatních". Tato politika není v souladu s principy samotné aliance, která se na závěr ministerské schůzky NATO v Kodani 6.-7. června 1991 zavázala "nevyužívat jednostranně změněné situace v Evropě", "neohrožovat legitimní zájmy" jiných států a neusilovat o jejich "izolaci" nebo "vytyčovat nové dělící linie na kontinentu".

Vyzýváme USA a NATO, aby se vrátily k plnění svých mezinárodních závazků v oblasti míru a bezpečnosti. Od členů aliance očekáváme konkrétní návrhy na obsah a formy právního zakotvení vzdání se dalšího rozšiřování NATO na východ.

Balíčková povaha návrhů
Bereme na vědomí ochotu USA věcně pracovat na jednotlivých opatřeních v oblasti kontroly zbrojení a snižování rizik. Přitom konstatujeme, že jsme ve Washingtonu konečně uznali platnost řady ruských návrhů a iniciativ, které byly v těchto oblastech v posledních letech předloženy.

Současně znovu upozorňujeme Spojené státy americké na skutečnost, že Rusko v námi předložených dokumentech o bezpečnostních zárukách navrhlo komplexní a dlouhodobé řešení nepřijatelné situace, která se nadále vyvíjí v euroatlantickém prostoru. V první řadě jde o vytvoření stabilního základu bezpečnostní architektury v podobě dohody o zdržení se dalších akcí NATO, které poškozují bezpečnost Ruska. To pro nás zůstává trvalým požadavkem. Bez takového pevného základu by vzájemně provázaná opatření v oblasti kontroly zbrojení a snižování vojenských rizik, která zajišťují omezení a předvídatelnost vojenských aktivit v určitých oblastech, nebyla dlouhodobě udržitelná, i kdyby se na nich podařilo dohodnout.

Ruské návrhy tak mají povahu balíčku a měly by být posuzovány jako celek, aniž by byly izolovány jejich jednotlivé složky.

V této souvislosti bychom rádi upozornili na to, že Washington a Brusel nereagují konstruktivně na základní prvky ruské iniciativy, které jsme jasně identifikovali. Co se týče otázek kontroly zbrojení, považujeme je výhradně za obecný kontext komplexního, balíčkového přístupu k řešení problému bezpečnostních záruk.

"Post-DCNW" a "rovnice bezpečnosti"
Spojené státy navrhují "okamžitě" zahájit dialog o strategické stabilitě s cílem vypracovat "opatření navazující na smlouvu START". Tím se však Spojené státy snaží fixovat na přístup, s nímž nesouhlasíme a který se zaměřuje výhradně na jaderné zbraně bez ohledu na schopnost těchto prostředků představovat přímou hrozbu pro území státu druhé strany. Takový jednostranný pohled je v rozporu s ujednáními dosaženými na summitu Spojených států a Ruska v Ženevě dne 16. června 2021 o komplexní povaze StratDialogu, který má položit základy pro budoucí opatření v oblasti kontroly zbrojení a snižování rizik.

Rusko nadále prosazuje integrovaný přístup ke strategickým otázkám. Navrhujeme spolupracovat na vytvoření nové "bezpečnostní rovnice".

Soubor prvků námi navrhované koncepce, která je i nadále plně relevantní, byl americké straně sdělen - mimo jiné během jednání Stratdialogu a v pracovním dokumentu o jeho obsahu, který jsme předali 17. prosince 2021.

Rozmístění jaderných zbraní mimo území státu
Americký dokument se nezabývá "balíčkovým" prvkem našeho návrhu na odstranění jaderných zbraní rozmístěných mimo území státu a na jejich další nerozmisťování mimo území státu, ale pouze odkazuje na potřebu řešit otázku nestrategických jaderných zbraní v rámci strategického dialogu bez ohledu na jejich konkrétní rozmístění a další faktory ovlivňující bezpečnost stran.

Rádi bychom upřesnili, že naše návrhy se týkají řešení problému přítomnosti amerických jaderných zbraní, které jsou schopny zasáhnout cíle na ruském území, na území některých nejaderných států NATO, což je v rozporu se Smlouvou o nešíření jaderných zbraní. To by zahrnovalo odstranění infrastruktury pro rychlé nasazení těchto zbraní v Evropě a ukončení výcviku a cvičení NATO, do nichž jsou zapojeny nejaderné členské státy NATO, s použitím těchto zbraní. Bez odstranění tohoto dráždidla není možné diskutovat o nestrategických jaderných zbraních.

Pozemní střely středního a kratšího doletu
Tuto otázku považujeme za jednu z priorit dialogu mezi Spojenými státy a Ruskem o strategické stabilitě. Domníváme se, že tato kategorie zbraní je nezbytnou součástí nové "bezpečnostní rovnice", kterou by Rusko a Spojené státy měly společně vypracovat.

Nadále vycházíme z relevance ruských iniciativ "po skončení DCMD", které jsou založeny na myšlence vzájemného ověřitelného moratoria na rozmístění pozemních raket MIRV v Evropě.
Jsme zásadně otevřeni věcné úvaze o tom, jak tuto myšlenku uvést do praxe. Zároveň upozorňujeme na přetrvávající nejistotu v přístupu Washingtonu k základním parametrům případných opatření na kontrolu zbrojení, především k jejich rozsahu, který by se měl vztahovat na všechny jaderné i nejaderné zbraně příslušného rozsahu.

Bylo konstatováno, že USA vycházejí z ruského přístupu, který v rámci bývalé Smlouvy o nešíření jaderných zbraní předpokládá vzájemné řešení protichůdných obav. V budoucnu může být využita možnost rozvinout naši myšlenku recipročních ověřovacích opatření pro systémy Aegis Ashore v Rumunsku a Polsku, jakož i pro některá zařízení v evropské části Ruska, kterou navrhla americká strana.

Jak bylo zdůrazněno v prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina ze dne 26. října 2020 a následně opakovaně sděleno americké straně, potenciální opatření pro transparentnost ruských lokalit, která mají být dohodnuta, by mohla zahrnovat monitorování nepřítomnosti ruské rakety 9M729 v těchto lokalitách. Připomeňme, že tento krok je projevem dobré vůle vzhledem k tomu, že vlastnosti rakety 9M729 nejsou v žádném rozporu s požadavky bývalé smlouvy INF a že USA nikdy nepředložily žádné důkazy na podporu obvinění vůči Rusku. Současně americká strana ignorovala dobrovolnou akci, kterou jsme uspořádali v době platnosti této smlouvy dne 23. ledna 2019 za účelem předvedení zařízení a technických vlastností rakety 9M729 a jejího odpalovacího zařízení.

Těžké bombardéry a hladinové válečné lodě
Bereme na vědomí, že americká strana věnuje pozornost ruskému nápadu na dodatečná opatření ke snížení rizik v souvislosti s lety těžkých bombardérů v blízkosti státních hranic obou stran. Vidíme v tom téma k diskusi a možnost vzájemně přijatelných dohod.

Připomínáme neméně důležitý prvek našeho návrhu "balíčku" týkajícího se podobných plaveb válečných lodí, které rovněž představují vážná rizika.

Vojenská cvičení a manévry
Spojené státy nereagovaly na návrhy obsažené v čl. 4 odst. 2 ruského návrhu smlouvy. Americká strana zřejmě předpokládá, že vojenské napětí lze snížit prostřednictvím větší transparentnosti a dalších opatření ke snížení rizik v souladu s návrhy Západu na modernizaci Vídeňského dokumentu.

Tento přístup považujeme za nerealistický a jednostranný, jehož cílem je "posvítit si" na činnost ozbrojených sil Ruské federace. Opatření na budování důvěry a bezpečnosti podle Vídeňského dokumentu z roku 2011 jsou přiměřená současné situaci. Aby mohla být zahájena diskuse o jejich obnovení, musí být splněny nezbytné podmínky. Za tímto účelem by USA a jejich spojenci měli opustit politiku "zadržování" Ruska a přijmout konkrétní praktická opatření k deeskalaci politicko-vojenské situace, a to i v souladu s čl. 4 odst. 2 našeho návrhu smlouvy.

Pokud jde o předcházení incidentům na volném moři a ve vzdušném prostoru nad ním, vítáme ochotu USA zapojit se do konzultací o této otázce. Tato práce však nemůže nahradit řešení klíčových problémů, které Rusko vzneslo.
https://tass.ru/politika/13744013
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

nevadiii
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1152
Registrován: 01 dub 2017, 19:20

Re: Rusko

Příspěvek od nevadiii » 17 úno 2022, 21:46

https://www.aljazeera.com/news/2022/2/1 ... k-liveblog
Moscow says US diplomat’s expulsion mirrored US move against Russian
Deepl preklad:
Rusko oznámilo, že v reakcii na vyhostenie vysokého úradníka ruského veľvyslanectva vo Washingtone nariadilo diplomatovi číslo dva na veľvyslanectve USA opustiť krajinu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom vysvetlilo vyhostenie zástupcu vedúceho misie USA Barta Gormana v reakcii na správy v médiách, ktoré to podľa neho prezentovali ako "takmer úmyselnú eskaláciu zo strany Ruska".

"Americkému diplomatovi bolo skutočne nariadené opustiť Rusko, ale výlučne v reakcii na bezdôvodné vyhostenie ministra - radcu nášho veľvyslanectva vo Washingtone, a to napriek jeho postaveniu vedúceho úradníka," uviedlo ministerstvo.

Nemenovalo meno vyhosteného ruského diplomata ani neuviedlo, kedy bol nútený odísť.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 09:45

Zítra se pod vedením Putina uskuteční plánované cvičení strategických odstrašujících sil, při kterém budou odpáleny balistické a řízené střely.
https://t.me/rian_ru/145927
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 10:02

:sipka: Ruské ozbrojené síly provedou plánovaná cvičení strategických odstrašujících sil 19. února pod vedením Vladimira Putina, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Do manévrů budou zapojeny síly a prostředky leteckých sil, jižního vojenského okruhu, strategických raketových sil, severní a černomořské flotily. Cvičení strategických odstrašujících sil bylo plánováno dříve, aby otestovalo připravenost sil a prostředků, uvádí zpráva.
https://t.me/tass_agency/109549
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 11:06

Lukašenkova přítomnost na cvičeních strategických odstrašujících sil v Ruské federaci bude záviset na jejich společném rozhodnutí s Putinem, řekl Peskov.
https://t.me/tass_agency/109575
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 12:32

Vladimir Putin řekl, že v sobotu se spolu s Alexandrem Lukašenkem zúčastní akcí vojenské spolupráce.
https://t.me/tass_agency/109606

Lukašenko věří, že Západ prohrál „první kolo“ své kampaně proti Rusku a Bělorusku.
https://t.me/tass_agency/109608
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 12:56

Jednání mezi Vladimirem Putinem a Alexandrem Lukašenkem
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 13:59

Snímky ve vysokém rozlišení z 15. února ukazují 27 vrtulníků přítomných v táboře poblíž Valuyki, který se nachází 17 km od hranic s Ukrajinou.
https://twitter.com/Orion__int/status/1 ... 7103996928
Obrázek
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 15:06

Sankční tlak na Ruskou federaci je absolutně nelegitimní, jde o hrubé porušení mezinárodního práva, řekl Putin.
https://t.me/tass_agency/109667

Putin si je jistý, že sankce proti Ruské federaci budou v každém případě zavedeny, důvod se najde.
https://t.me/tass_agency/109669

Nikdo na světě nemá rád sankce, „dříve nebo později tento absces praskne,“ je si jistý Putin.
https://t.me/tass_agency/109670
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 16:10

Putin nařídil výstavbu přístavu v Leningradské oblasti pro překládku běloruských potašových hnojiv, řekl Lukašenko.
https://t.me/tass_agency/109692
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 21:40

Putin podepsal dekret o odvodu Rusů, kteří jsou v záloze pro vojenský výcvik
https://t.me/rian_ru/146154
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 18 úno 2022, 22:29

19. února se v Rusku pod vedením Vladimira Putina uskuteční plánované cvičení strategických odstrašujících sil k odpálení balistických raket a řízených střel.

Podle ruského ministerstva obrany byla cvičení strategických odstrašujících sil naplánována již dříve, aby prověřilo připravenost vojenského velení a řízení, odpalovacích posádek, válečných lodí a strategických raketových nosičů plnit zadané úkoly a také spolehlivost strategických jaderných a nejaderných zbraní. Plány na uspořádání strategického velitelsko-štábního cvičení Grom 2022 oznámil ruský ministr obrany armádní generál Sergej Šojgu na rozšířeném zasedání kolegia vojenského rezortu.
https://t.me/tass_agency/109817
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11262
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Rusko

Příspěvek od kenavf » 19 úno 2022, 01:44

:sipka: V DER SPIGEL je ten článok za poplatok. :sad:
https://www.spiegel.de/ausland/nato-ost ... d6d3285295
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 19 úno 2022, 11:04

Méně než 5 % plynu načerpaného v létě zůstalo v evropských UGSF, uvedl Gazprom.
https://t.me/tass_agency/109946
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 4170
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: Rusko

Příspěvek od El Diablo » 19 úno 2022, 12:19

Rusko zahájilo z rozkazu Putina cvičení se strategickými jadernými zbraněmi
19. února 2022 11:54, aktualizováno 12:11
Rusko zahájilo vojenské cvičení zaměřené na strategické jaderné zbraně, uvedla v sobotu agentura Reuters s odvoláním na mluvčího Kremlu. Dohlíží na něj přímo ruský prezident Vladimir Putin. Podle dřívějších informací by měl spolu s ním celou akci, která přichází v době prudké eskalace na východě Ukrajiny, sledovat také běloruský prezident Alexandr Lukašenko.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_dape
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 19 úno 2022, 12:29

Lodě ruského námořnictva prováděly starty řízených střel Kalibr a hypersonických střel Zirkon na mořské a pozemní cíle. Střely zasáhly své určené cíle, uvedl Kreml.
https://t.me/tass_agency/109974

Putin provádí cvičení strategických odstršujících sil. Je tam i Lukašenko.


"Hlavním cílem probíhajícího cvičení je vypracovat operace, které zasadí nepříteli zaručenou porážku ," hlásí Putinovi náčelník generálního štábu.
https://t.me/rian_ru/146312
Kreml zveřejňuje podrobnosti cvičení strategických sil:

- Úspěšné odpaly hypersonických aerobalistických střel Kinžal

- Lodě a ponorky severomořské a černomořské flotily odpalovaly řízené střely Kalibr a hypersonické střely Zirkon na mořské a pozemní cíle

- Na polygonu Kapustin Jar na zemi bylo provedeno praktické odpálení pozemní řízené střely Iskander

- Mezikontinentální balistická střela Jars byla odpálena z Plesecka na střelnici Kura na Kamčatce

- Střely s plochou dráhou letu odpalované z nosičů strategických střel dlouhého doletu Tu-95MS zasahují cíle na cvičných střelnicích Pemboj a Kura.

- Balistická raketa Sineva byla odpálena z jaderné ponorky Karelia z Barentsova moře na testovací polygon Kura.
https://t.me/rian_ru/146310
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 43538
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 19 úno 2022, 15:50

https://rusvesna.su/news/1645279054
МОЛНИЯ: украинский снаряд попал в жилой сектор в России (+ВИДЕО)
MOLNIA: Ukrajinský granát zasiahol obytnú oblasť v Rusku (+Video)
Strela zasiahla dom na farme v Rostovskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady.

Strela zasiahla obytný dom v poľnohospodárskej usadlosti Miťakinskij v Rostovskej oblasti na hranici s Ukrajinou, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na Tarasovskú okresnú správu.

Aktualizácia
Ukázalo sa, že nie jeden, ale dva granáty zasiahli dva neobývané domy na farmách Patronovka a Manotsky v Rostovskej oblasti pri ukrajinských hraniciach. Neboli žiadne obete.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 43538
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 19 úno 2022, 15:56

:sipka: video je mizerné (240p), ale tento objekt je jednoznačne identifikovateľný - je to zadný koniec 122mm rakety Grad, plechový nosič výklopných krídielok, a pravdepodobne bude aj so zvyškom trysky vo vnútri.
(3057).jpg
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 43538
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Rusko

Příspěvek od Alchymista » 19 úno 2022, 16:06

https://t.me/rusvesnasu/14394
В Сети появилось фото разорвавшегося снаряда на территории России — в Тарасовском районе Ростовской области.
Na internete sa objavila fotografia vybuchnutého granátu v ruskom Tarasovskom okrese v Rostovskej oblasti.

Zvyšky 122mm rakety Grad, presnejšie motor a tryskové dno s krídelkami (vpravo)
in.jpg
in.jpg (178.48 KiB) Zobrazeno 7855 x
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21818
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Rusko

Příspěvek od puma » 19 úno 2022, 17:35

V otázce bezpečnostních dohod v Evropě budou Rusku vyhovovat pouze pevné právní záruky, řekl Dmitrij Poljanskij, první zástupce stálého představitele Ruské federace při OSN.
https://t.me/tass_agency/110099

Polsko považuje za nutné nejen zabránit spuštění plynovodu Nord Stream 2, ale také trvá na odstavení prvního plynovodu Nord Stream, uvedl premiér Mateusz Morawiecki. :lol:
https://t.me/tass_agency/110107
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Odpovědět