Ropa a plyn

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 25 lis 2021, 16:15

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zprav ... zasobniku/
Gazprom začal s těžbou plynu ze všech evropských zásobníků
V Evropě se ochladilo. Gazprom začal s těžbou plynu ze všech evropských zásobníků, kde skladuje své zásoby, a využívá nasmlouvané tranzitní kapacity téměř na sto procent.

Přes Polsko a Ukrajinu však další kapacity nerezervuje. Země EU maximalizovaly těžbu plynu ze zásobníků. Starému světu však toto tempo do konce topné sezóny nevydrží, míní odborníci.

Od 22. listopadu přešel Gazprom na těžbu plynu ze všech hlavních zásobníků EU, kde plyn skladuje – nizozemského Begermeieru, německé Katarina, Jemgum a Reden a rakouského Haidachu. Podle operátorů a platformy GIE činil denní odběr 21 milionů metrů krychlových.

Mezitím společnost také zvýšila dodávky z Ruska do zemí EU - téměř na smluvní úroveň tranzitu, které podle Gazpromu činily 22. listopadu 371 milionů metrů krychlových. Ukrajinský a polský tranzit je přitom využíván téměř na 100 % nasmlouvané kapacity - 109 milionů a 26,6 milionů metrů krychlových.

V posledních dnech dodávky plynu z Ruska vzrostly, ale stále výrazně méně než před rokem – o více než 100 milionů metrů krychlových. A rezervy Gazpromu je nebudou schopny kompenzovat. Jestliže před rokem činily podle GIE v pěti skladovacích zařízeních 9,65 miliardy metrů krychlových, pak 22. listopadu letošního roku - třikrát méně, 3,26 miliardy.

Na jedné straně měla společnost zvýšené povinnosti čerpat palivo do ruských PZP a topná sezóna v Rusku začala s předstihem. Člen představenstva Gazpromu Gennadij Suchov uvedl, že odchylka od plánu dodávek plynu v září dosáhla 250 milionů metrů krychlových denně. „Jaký druh obchodování (nebo směny) může existovat, když jsme ještě nesplnili plánované cíle pro injektáž (do podzemních zásobníků),“ poznamenal zástupce společnosti.

Na druhou stranu Gazprom mohl klidně počítat se spuštěním Nord Streamu 2 jako náhradou za dodávky ze skladovacích zařízení. Americké sankce a nová evropská regulace již odložily start plynovodu téměř o dva roky.

Co se stane dál, závisí na mnoha faktorech. Příchod plné zimy v Evropě zvýší spotřebu plynu. Dne 22. listopadu země EU zvýšily těžbu plynu ze zásobníků z 271 milionů metrů krychlových denně na 451 milionů, ceny kolem 1000 dolarů za tisíc metrů krychlových však omezují poptávku po nových dodávkách, což Gazprom již zažil. Letos na podzim dodává plyn pouze na základě dlouhodobých kontraktů a pokles exportu do zemí EU za dva a půl měsíce oproti loňskému roku již dosáhl 8 miliard metrů krychlových.

„Evropská plynová krize se prohlubuje, protože země EU dosahují téměř rekordních těžeb plynu ze zásobníků za posledních 10 let. Evropa si to nemůže dovolit, aby ušetřila zásoby na zbytek zimy,“ uvedl na Twitteru přední energetický korespondent Bloombergu Javier Blas .

Poznamenává, že kvůli nadcházejícímu chladnému počasí a směnné hodnotě a velkoobchodních dodávek elektřiny opět vyletěla cena na rekordní hodnoty: až 273 eur za MW v Německu a 295 eur za MW ve Francii.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 27 lis 2021, 19:04

https://cz.sputniknews.com/20211127/cen ... 55496.html
Cena futures na plyn v Evropě za týden vzrostla o 4,5 procenta
Cena futures na plyn na burze ICE za týden vzrostla na 1025,5 dolaru za jeden tisíc kubíků, což je o 4,5 % více než v pondělí. Svědčí o tom údaje ICE Futures.
Zúčtovací cena futures podle indexu nizozemského hubu TTF vzrostla v první polovině týdne o přibližně 12 % a ve středu téměř dosáhla úrovně 1090 dolarů, do pátku se však burzovní kotace snížily na 1025,5 dolarů, což je o 4,5 % více než v pondělí.
Přitom podle výpočtů Sputniku v minulém měsíci dosáhla průměrná cena prosincových futures rekordní částky za 18 let (TTF zahájil dražby v roce 2003) 1100 dolarů.
Spotová cena se během týdne také zvýšila. Cena kontraktu „den dopředu“ se zvýšila během týdne podle informací Spot TTF o 3,4 %, na téměř 1018 dolarů s dodávkami v sobotu a v neděli.
Průměrné spotové ceny plynu v Evropě se v minulém měsíci zvýšili o více než 45 % ve srovnání se zářijovými ukazateli, také na 1100 dolarů, což je historickým maximem za celou dobu monitoringu, od začátku roku 2015.
Ceny plynu se v Evropě prudce zvýšily koncem léta a začátkem podzimu. Ještě v prvních srpnových dnech činila zúčtovací cena nejbližších futures podle TTF asi 515 dolarů za jeden tisíc kubíků, do konce září více než dvojnásobně vzrostla. Odborníci spojovali růst cen s několika činiteli: nízkou úrovní naplnění evropských podzemních plynojemů, omezením nabídky ze strany hlavních dodavatelů a velkou poptávkou po zkapalněném zemním plynu v Asii.
Historického maxima 1937 dolarů za tisíc kubíků bylo dosaženo 6. října. Poté se začaly ceny plynu snižovat a 1. listopadu poprvé za šest týdnů se snížila cena futures pod 750 dolarů za jeden tisíc kubíků.
Od 12. listopadu však znovu začal prudký růst cen. Během pěti obchodních dnů stoupla zúčtovací cena o 25 % a 18. listopadu přesáhla 1120 dolarů. Podnětem k novému růstu byly mj. zprávy o pozastavení Německem certifikace společnosti Nord Stream 2 AG jakožto nezávislého operátora plynovodu Nord Stream 2.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14461
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od martanus » 30 lis 2021, 08:35

Ceny plynu v Evropě začaly znovu růst
Severozápad Evropy zasáhly v posledních dvou měsících opakované vlny chladnějších než průměrných teplot,
https://www.zerohedge.com/energy/kemp-e ... nventories


Cena v Eurech
Obrázek

Stav zásob

Obrázek
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 30 lis 2021, 13:21

https://ekonomickydenik.cz/prosta-rovni ... -gazpromu/
Prostá rovnice. Rekordní cena zemního plynu rovná se rekordnímu zisku Gazpromu
Historicky nejvyšším ziskem se pochlubil ruský plynárenský koncern Gazprom. Čistý zisk za prvních devět měsíců roku dosáhl 1,58 bilionu rublů, což je v přepočtu 460 miliard českých korun. Cenové rekordy na evropském trhu s plynem padly až v posledním čtvrtletí, celoroční výsledek Gazpromu proto bude vypadat ještě atraktivněji.

Tržby koncernu Gazprom meziročně narostly o 56 procent na 6,725 bilionu rublů (1,95 bilionu korun). Loňské výsledky značně pokazily dopady koronavirové krize, ztráta za leden až září 2020 dosáhla 202 miliard rublů. Naopak letos už je výrazně ziskový jak samotný Gazprom, tak i jeho dceřiné a přidružené podniky. Mezi výjimky patří letos ztrátové lotyšské plynovody Latvijas Gāze, v nichž má Gazprom třetinový podíl.

K vyšší ziskovosti přispěl nejen růst cen, ale také rostoucí objem těžby a prodeje zemního plynu. Na domácím ruském trhu objem prodeje narostl o 12,5 procenta na 170 miliard metrů krychlových. Export do Evropy, Turecka a Číny se meziročně zvýšil o 13,8 procenta na 175,7 miliardy m3, přičemž průměrná vývozní cena narostla z loňských 129 dolarů za tisíc m3 na 241 dolarů za tisíc m3. V samotném třetím kvartálu to bylo již 313 dolarů za 1000 m3.

To je přitom jen předehra současné paniky na evropských energetických burzách, kde se v poslední době platí okolo 1000 dolarů za tisíc m3 (v přepočtu 90 eur za MWh). Cena je navíc značně proměnlivá. Po každé zprávě o navýšení ruského exportu klesne. Když se ukáže, že k žádnému navýšení nedošlo, tak ceny plynu na burzách opět vzrostou. Evropští odběratelé viní ze zdražení plynu Rusko, to naopak považuje růst cen plynu za důsledek přechodu od dlouhodobých importních smluv k burzovnímu obchodování.

Napětí ve vzájemných vztazích dále zvyšuje nejistý osud plynovodu Nord Stream 2, který podobně jako jednička spojuje přímo Rusko s Německem po dně Baltského moře. Ten se sice dokončen, ale německý regulátor Bundesnetzagentur v říjnu uvedl, že podmínky jeho provozu nejdřív důkladně prověří. Jedná se o proces, který zabere nejméně půl roku. V polovině listopadu německý regulátor dokonce posuzování pozastavil kvůli právním nesrovnalostem.

Gazprom stále drží monopol na potrubní vývoz zemního plynu z Ruska, naopak na trhu se zkapalněným plynem (LNG) jíž má na domácí scéně konkurenty – Novatek a Rosněfť. Rusko je největším dodavatelem zemního plynu do zemí Evropské unie, jedná se o zhruba 50 procent celkového dovozu. Například letos ve druhém kvartálu byl ruský podíl 47 procent (42 procent potrubím plus pět procent ve formě LNG).
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 03 pro 2021, 14:36

https://eadaily.com/ru/news/2021/12/02/ ... skim-gazom
Turecko odoberá príliš veľa ruského plynu
Dopyt po plyne v Turecku vzrástol a ruské palivo zostáva jedným z najatraktívnejších cenovo, ale krajina v novembri znížila jeho dovoz. Jedným z dôvodov by mohlo byť to, že hlavný odberateľ Gazpromu, turecká štátna spoločnosť Botas, prevzal všetky zmluvné objemy, zatiaľ čo súkromní obchodníci si neplnia svoje záväzky a ich dodávky by mohli byť obmedzené.

Za prvých 11 mesiacov tohto roka Turecko zvýšilo dovoz ruského plynu o 83,7 %. Podľa údajov Gazpromu a tureckého regulačného úradu EPDK predstavovali dodávky 24,4 miliardy kubických metrov, z čoho Botas mal najmenej 20,9 miliardy kubických metrov. To je viac, ako sú zmluvné záväzky Gazpromu voči tureckej štátnej spoločnosti.

V súčasnosti má Botas dve dohody o dodávkach ruského plynu v objeme 20 miliárd m3 ročne - na 16 a 4 miliardy m3. Platnosť poslednej z nich sa končí tento rok.

Nadmerné dodávky môžu byť dôvodom, prečo Turecko v novembri tohto roku znížilo dovoz ruského plynu. Zatiaľ čo pred rokom boli mesačné dodávky 2,45 miliardy metrov kubických, tento rok to bolo 2,11 miliardy metrov kubických.

Alexej Grivač, zástupca riaditeľa Fondu národnej energetickej bezpečnosti (FNEB), sa domnieva, že turecká štátna spoločnosť zrejme pokračuje v nákupe ruského plynu, pričom dostáva nevyužité objemy z predchádzajúcich rokov. ICIS odhaduje, že cena ruského plynu pre Turecko vo štvrtom štvrťroku predstavovala 270 USD za tisíc metrov kubických, zatiaľ čo v Európe sa toto palivo predáva za viac ako 1 000 USD za tisíc metrov kubických.

Ďalším dôvodom zníženia vývozu Gazpromu do Turecka by mohlo byť obmedzenie dodávok súkromným obchodníkom. Majú zmluvy na 6 miliárd m3 a 4 miliardy m3 a sú najnestabilnejšími zákazníkmi Gazpromu.

Od januára do novembra si súkromní obchodníci mohli vybrať maximálne 3,5 miliardy m3. Podľa EPDK sa teda v januári až marci doviezlo mesačne až 549 mil. m3 , v septembri 228 mil. m3 . Tureckí obchodníci sa už dlho snažia spochybniť zmluvné ceny a podľa ICIS dlhujú Gazpromu 2,5 miliardy dolárov, takže spoločnosť by mohla jednoducho obmedziť ich dodávky.

ICIS uvádza, že súkromní tureckí dovozcovia nedodržiavajú rozhodnutie Štokholmskej arbitráže, ktorá potvrdila, že zľava 10,25 % nie je platná po roku 2015. Jeden obchodník súhlasil s vyplatením kompenzácie spoločnosti Gazprom, zatiaľ čo traja ďalší sú tiež pripravení tak urobiť, ale nedostali bankovú záruku, spresnila agentúra koncom októbra.

Turecká strana opakovane ponúkla Gazpromu, aby poskytol obchodníkom zľavu, keďže až do tohto roka bol pre nich predaj ruského plynu nerentabilný kvôli fixným a nízkym cenám pre spotrebiteľov v krajine.

Na jeseň mohla zohrať úlohu aj prudká devalvácia líry. Voči doláru klesla jeho hodnota v priebehu roka takmer o 40 %. Hoci, ako upozornil zástupca riaditeľa FNEB Alexej Grivach, v novembri sa tarify za plyn pre elektrárne a priemysel zvýšili o 48 %.

Ako uvádza EADaily, spotreba plynu v Turecku sa tento rok zvýši o 20 % na rekordných 60 miliárd metrov kubických. Ankara plánuje pokryť väčšinu tohto nárastu nákupom ruského plynu. Tento rok vypršia dve zmluvy štátneho podniku Botas a súkromných obchodníkov so spoločnosťou Gazprom na celkovo 8 miliárd m3. A na rozdiel od dohody s Nigériou Ankara plánuje nielen predĺžiť, ale aj zvýšiť nákupy ruského plynu.
Turecký minister energetiky Fatih Donmez to potvrdil.
"Podpísali sme novú zmluvu s Azerbajdžanom (obnovili sme starú zmluvu na 6 miliárd kubických metrov). Existujú aj zmluvy so spoločnosťou Gazprom, ktoré sa skončia tento rok. Budú rozšírené o väčšie objemy," povedal Fatih Donmez pre Daily Sabah.
Minister spresnil, že nové dohody boli väčšinou dohodnuté. Otázkou teraz je, na ako dlho budú existujúce zmluvy predĺžené. Ako informovala tlačová agentúra Argus, turecká strana navrhla predĺžiť platnosť dohôd, ale zmeniť ich trvanie tak, aby sa stali strednodobými zmluvami do roku 2024, keď by sa už mala začať ťažba z tureckého plynového poľa v Čiernom mori. V takom prípade môže Gazpromu zostať len jedna zmluva na dodávku 16 miliárd metrov kubických plynu do Turecka do konca desaťročia.

Viac informácií na: https://eadaily.com/ru/news/2021/12/02/ ... skim-gazom
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 07 pro 2021, 17:37

https://cz.sputniknews.com/20211206/evr ... 64045.html
Evropa už vyčerpala čtvrtinu zásob plynu
Evropské země už vyčerpaly téměř čtvrtinu plynu, který byl načerpán do podzemních plynojemů. Informuje o tom Gazprom.
„Podle údajů Gas Infrastructure Europe ke 4. prosinci z podzemních plynojemů Evropy bylo odčerpáno kolem čtvrtiny (23,4 %) množství plynu, načerpaného v tomto roku,“ uvádí se na účtu na Telegramu ruské společnosti.
Eurokomisař pro hospodářství Paolo Gentiloni 4. prosince uvedl, že Rusko podle něj nemá zájem o intenzivní diskuzi s Evropskou unií ohledně plynu a geopolitické otázky nebudou aktivněji ovlivňovat jeho dodávky.
„Nemyslím si, že Rusko má dnes zájem vést krajně intenzivní diskuzi,“ uvedl Gentiloni na konferenci Mezinárodní dialogy v Římě.
„Kromě Nord Streamu 2 jsou různá témata, která zajímají ruské vedení a já si myslím, že geopolitika je tam přítomna vždy, ale krize by neměla vycházet za hranice určité úrovně,“ dodal italský politik.

Gazprom raportuje rekordní zisky
Ve třetím čtvrtletí exportní cena ruského plynového gigantu byla na úrovni 313,4 dolarů za tisíc kubíku, což je téměř 2,7krát více než ve třetím čtvrtletí loňského roku.
V loňském roce byla průměrná cena Gazpromu činila 143 dolarů za tisíc kubíku plynu. V porovnání s rokem 2019 klesla o 32 %.
V srpnu Gazprom o 30 % zvýšil prognózovanou průměrnou cenu ve svých dlouhodobých dohodách na dodávky plynu do Evropy na letošní rok. Podle odhadů ruské korporace průměrná letošní cena bude 269,6 dolarů za tisíc kubíku plynu.
Dividendy za devět měsíců dosáhly 1,407 bilionů rublů (430 miliard korun). Nejvíce dividend se očekává, že připadne na poslední čtvrtletí letošního roku. Oznámil místopředseda správní rady Gazpromu Famil Sadygov.
Čistý zisk Gazpromu pokračoval v letošním růstu, ve třetím čtvrtletí dosáhl 582 miliard rublů (176,74 korun).
No to si teda spotový trh dovolil hodne, nerešpektovať požiadavky slovenského eurokomisára pre energetiku Šefčoviča, českých novinárov a dokonca poľského prezidenta...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 08 pro 2021, 20:39

https://cz.sputniknews.com/20211208/ved ... 76544.html
Vědci objevili nový typ zemětřesení, které je zapříčiněno těžbou plynu a ropy
Tým vědců z Kanady a Německa popsal nový typ indukovaného zemětřesení, ke kterému dochází kvůli těžbě ropy a zemního plynu pomocí hydraulického štěpení (též frakování).
Na rozdíl od běžných zemětřesení se stejnou silou, je toto zemětřesení pomalejší a trvá déle. V časopise Nature Communications je tomu věnován celý článek.
Vědecká teorie o tom, že zemětřesení souvisí s těžkou nerostných surovin, především s těžbou břidlicového plynu a ropy, byla získána zkušenostmi z terénu v kanadské provincii Britská Kolumbie. Nejúčinnější metoda zvýšené těžby ropy, která je založena na pouštění kapaliny do vrtů, je však velmi nebezpečná pro obyvatelstvo, které zde žije. Specialisté kanadské geologické služby, Ruhrské univerzity v Bochumi a univerzity McGill použili síť s osmi seismickými stanicemi na ploše několika kilometrů okolo vrtu a všimli si otřesů přibližně 350 zemětřesení. Zhruba 10 % takových zemětřesení mělo zvláštní příznaky, které ukazují, že vyhasínají pomaleji než běžné vulkanické události.
Vznik zemětřesení během hydraulického štěpení připisují vědci dvěma procesům. V prvním případě jde o kapalinu, která se dostane do horniny, způsobí nárůst tlaku, který stačí na to, aby se okolo vrtu vytvořila nová síť trhlin. Toto zvýšení tlaku je dostatečné na to, aby se vytvořily nové zlomy a došlo k malému zemětřesení. Druhým procesem je zvýšení tlaku, kdy se fluidum dostane do hlubiny země, dojde ke změně napětí v okolí, které se může přenášet na větší vzdálenost a může ovlivnit místa, kde již existují zlomy. Poté dojde k posunutí vrstev a v konečném důsledku k zemětřesení.
Proces, který je označován jako aseismický skluz, začíná jako pomalé klouzání, které nevyžaduje žádnou seismickou energii. Avšak i toto pomalé klouzání může zapříčinit změnu v rozložení napětí v okolních zlomech a nakonec dojde k zemětřesení.
Tým vědců interpretuje tato nedávno zaznamenaná pomalá zemětřesení jako mezistupeň mezi běžným zemětřesením a aseismickým skluzem. Tato je to nepřímý důkaz, že k aseismickému smyku může docházet i v blízkosti vrtů. Zatímco otřesy při běžném zemětřesení o síle 1,5 stupně zcela odezní přibližně po 7 sekundách, nové zemětřesení o stejné síle otřásá horninami ještě více než 10 sekund.
A Kolumbus objavil Ameriku...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 13 pro 2021, 17:40

https://cz.sputniknews.com/20211213/cen ... 40752.html
Ceny plynu v Evropě přesáhly hodnoty 1300 dolarů
Ceny futures na plyn v Evropě stouply na 7,5 procent a poprvé od října přesahují 1300 dolarů za tisíc metrů krychlových. Svědčí o tom údaje z londýnské burzy ICE.
Cena futures podle nizozemského indexu TTF při otevření obchodní seance činila 1340,7 dolarů, v 8.07 SEČ cena mírně klesla na 1329 dolarů, což je o 7,5 procenta více než v pátek (1235,9 dolarů).
Zmiňme, že ceny lednových futures na plyn v Evropě dále rostou. Podle výsledků minulého týdne se ceny ustálily nad úrovní 1200 dolarů za tisíc metrů krychlových.
Průměrné spotové ceny plynu v Evropě na TTF se v listopadu přiblížily k 950 dolarům, což je o 13,5 procent méně než dosavadní rekord (od roku 2015) průměrné měsíční říjnové hodnoty — 1 100 dolarů. A průměrné ceny lednových futures na ICE v listopadu také klesly na 960 dolarů, což je téměř 13 % pod obdobným říjnovým ukazatelem. 1. prosince odhadovaná cena futures činila 1 118 dolarů a do 6. prosince se ukazatel snížil o 6 %. Výrazné zvýšení cen plynu v Evropě začalo mezi dubnem a květnem, kdy se průměrná spotová cena na TTF pohybovala v rozmezí 250 - 300 dolarů za tisíc metrů krychlových, v posledních letních dnech hodnota kontraktu s dodáním „na den dopředu,“ překročila 600 dolarů, a již v říjnu ukazatel překročil hranici 1000 dolarů. Takové trvale vysoké ceny v historii fungování plynových hubu od roku 1996 v Evropě nebyly. Historické maximum na futures je nad 1900 dolarů za tisíc metrů krychlových, to bylo dosaženo 6. října.
Podle odborníků růst cen je spojen s několika faktory: nízké naplnění evropských podzemních plynojemů, omezení nabídky ze strany hlavních dodavatelů a vysoká poptávka na zkapalněný zemní plyn v Asii.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 13 pro 2021, 17:43

https://cz.sputniknews.com/20211212/usa ... 32261.html
USA se mohou stát největším vývozcem zkapalněného plynu v Asijsko-pacifickém regionu
V příštím roce mohou Spojené státy předběhnout největší světové vývozce zkapalněného zemního plynu – Austrálii a Katar – a dostat se na první místo v dodávkách LNG.
Takový názor Sputniku vyslovil poradce společnosti VYGON Consulting Ivan Timonin.
„Spojené státy mají všechny šance dostat se v roce 2022 na první místo, což je zdůvodněno dvěma velkými očekávanými zprovozněními. Jedná se o závody Calcasieu Pass s 10 miliony tun a šestou řadu Sabine Pass s 5,2 miliony tun, přičemž obě pravděpodobně dosáhnou plné kapacity do konce prvního čtvrtletí roku 2022,“ podotkl odborník.
Analytik vyzdvihl, že momentálně Spojené státy jsou třetím největším dodavatelem zkapalněného zemního plynu na světě, od začátku roku země vyvezla 66,5 miliónu tun LNG. Austrálie a Katar dodaly 75,8 miliónu tun a 73,4 miliónu tun.
Při tom Spojeným státům se letos podařilo výrazně zvýšit svůj podíl na trhu oproti úrovni předchozího roku: v roce 2021 země zajistila 12,4 % dodávek zkapalněného plynu do Asijsko-pacifického regionu oproti 7,9 % v roce 2020. Podíly Austrálie a Kataru činí respektive 29,1 % a 20 %. Na čtvrtém místě je Malajsie s podílem 9 %.
Ruská federace podle názoru experta dodá do Asie přibližně 16 miliónů tun zkapalněného plynu, což ji zařadí na páté místo v regionu s podílem na trhu 6 %.
Připomeňme, že loni ministr energetiky RF Alexandr Novak prohlásil, že se bude aktivně věnovat uspokojování celosvětové poptávky po LNG.
„Do roku 2025 bude celková kapacita našich projektů činit více než 68 milionů tun ročně. V budoucnu může podíl Ruska na globálním trhu se zkapalněným zemním plynem dosáhnout čtvrtiny celosvětové hodnoty,“ dodal ministr.
Novak podotkl, že zemní plyn je ekologicky nejperspektivnější mezi tradičními zdroji energie a je spolu s obnovitelnými zdroji energie schopen řešit naléhavé problémy se snižováním emisí skleníkových plynů v nadcházejících desetiletích.
„Za poslední desetiletí rostla celosvětová spotřeba LNG čtyřikrát rychleji než produkce zemního plynu. Během této doby se počet dovážejících zemí více než zdvojnásobil. Podle předpovědí se do roku 2030 zvýší celosvětová poptávka po LNG na 580 milionů tun a podíl LNG na světovém obchodu s plynem stoupne z 35 % v roce 2017 na 52 % do roku 2035,“ zdůraznil ministr.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9871
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od homer » 13 pro 2021, 19:32

Zima teprve začala a mrazy v Evropě jsou tak silné, že kapacita evropských zásobníků klesla během jednoho měsíce (od 8. listopadu do 6. prosince) ze 76 % na 65 %. Nejhůře je na tom Německo a další země střední a jihovýchodní Evropy.

64,92 % je něco přes 70 miliard metrů krychlových "modrého paliva" (zdroj: TASS). To je podle RBC téměř o 18 miliard metrů krychlových méně než průměr za posledních 5 let.

Porovnáme-li objem spotřeby plynu během prvního prosincového týdne, zjistíme, že se čerpalo o 19 % více plynu, než byl průměr za stejné období loňského roku. Většinu Evropy dosud nezasáhly silné mrazy a v evropských zásobnících zemního plynu je již vyčerpána více než třetina zásob zemního plynu.
https://cont.ws/@Fritzmorgen/2157652
3Fg6JlUXOlE.jpg

Mio
Samostatný redaktor
Příspěvky: 2426
Registrován: 21 říj 2017, 16:53

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Mio » 13 pro 2021, 20:44

:sipka:
Stavy v zásobníkoch môžete sledovať na tejto stránke, dá sa tam pre jednotlivé krajiny rozkliknúť graf a Slovensko má momentálne stav aký malo k cca 16.2.2021
Dnes máme 21,89 TWh a takto pred rokom bolo 37.2 TWh
https://agsi.gie.eu
gas.jpg

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 14 pro 2021, 13:33

https://rusvesna.su/news/1639475657
$1400: Ceny plynu v Európe prudko stúpajú v dôsledku alarmujúcich správ
Podľa údajov londýnskej burzy ICE ceny futures na plyn v Európe rastú o 5 % a prvýkrát od začiatku októbra prekročili 1 400 USD za tisíc metrov kubických.

Cena holandských kontraktov TTF na platforme ICE Futures bola na začiatku obchodnej seansy 1 405 USD a do 10:05 moskovského času vzrástla na 1 425,5 USD, čo je o 5 % viac ako cena vyrovnania z predchádzajúceho dňa (1 356,3 USD).

Januárové futures na pohonné látky naďalej zdražujú. Priemerná cena minulý mesiac bola 960 dolárov a teraz podľa výpočtov RIA Novosti vzrástla na 1130 dolárov. Od minulého týždňa sa ceny pohybovali nad 1200 USD za tisíc metrov kubických.

Minulý týždeň v stredu ceny prudko vzrástli - takmer o 10 %.

Nezávislá spoločnosť Rystad Energy, ktorá sa zaoberá výskumom v oblasti energetiky, pripísala tento skok neplánovanej odstávke plynového poľa Troll v Nórsku 8. decembra, po ktorej tok z tohto poľa klesol približne o 14 %.

A skok z 13. decembra mohli vyvolať slová nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Berbockovej, že Nord Stream 2 zatiaľ nemôže byť odsúhlasený z dôvodu nesplnenia požiadaviek európskeho energetického práva.

Európsky trh s plynom je naďalej nestabilný. Začiatkom augusta sa s kontraktmi na plyn obchodovalo za 515 USD za tisíc metrov kubických, ale v októbri cena dosiahla historické maximum 1 937 USD. Odborníci tento nárast pripisujú nízkej úrovni podzemných skladovacích kapacít na kontinente, ako aj vysokému dopytu po LNG v Ázii. Tieto faktory stále ovplyvňujú dynamiku cien, hoci v novembri sa palivo obchodovalo blízko hranice 1 000 USD.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
na ICE sa obchoduje v MMBTU a zrejme v librách
na TTF sa obchoduje v MWh a eurách
1MMBtu = 1 055 055 852.62J =1,055GJ = približne 1GJ
1MWh = 3 600 000 000J = 3,6GJ presne
1MWh = približne 3,412(1)MMBtu; 1MMBtu = približne 0,293(1)MWh
1000 kubíkov prírodného plynu = zhruba 10,3497MWh = zhruba 35,3147MMBtu
dávam to sem, pretože tieto prepočty bude asi treba robiť často
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od puma » 14 pro 2021, 17:41

Ceny plynu v Evropě vzrostly o 5 % za méně než hodinu a přesáhly 1 500 dolarů za 1 000 metrů krychlových
https://tass.ru/ekonomika/13198797
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

homer
Sponzor fóra
Příspěvky: 9871
Registrován: 07 úno 2017, 21:47

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od homer » 14 pro 2021, 18:31

Nová "zelená" legislativa z Bruselu přináší hned několik změn. Česka by se například dotkl konec státní podpory na výměnu starých uhelných nebo plynových kotlů. Obsahuje ale také zateplování desítek milionů starých budov napříč Evropskou unií nebo povinnou elektrickou přípojku u každého domu se třemi parkovacími místy. Návrhy tento týden zveřejní Evropská komise, bude se o nich ale ještě jednat.

Prvním návrhem komise předkládá "cestovní mapu" pro překopání stávajícího trhu s plynem tak, aby v roce 2050 teklo potrubím na kontinentu maximálně 20 procent "špinavého" zemního plynu. Osmdesát procent dodávek mají v té době tvořit vodík a jiné bioplyny. Snahou je přivést do tepláren, elektráren a velkých průmyslových firem čistší zdroj energie, než je zemní plyn, a zároveň tím snížit energetickou závislost Evropy na Rusku.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ev ... 1f6b220ee8

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od puma » 15 pro 2021, 11:30

6. zimní den. Zhruba čtvrtina zásob plynu vtlačených letos do podzemních zásobníků v Evropě již byla vytěžena.

Gazprom: téměř veškerý plyn, který se tam v létě načerpal, byl stažen z ukrajinských podzemních zásobníků, třetina byla využita v Evropě
https://t.me/rian_ru/134935
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Svarboj » 15 pro 2021, 14:21

Osmdesát procent dodávek mají v té době tvořit vodík a jiné bioplyny.
Jiné bioplyny? Takže metan vyráběný "pro změnu" ze zemního plynu? A vodík bude vyrábět kdo a z čeho? Z vody nebo s plynu? :mrgreen:
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 15 pro 2021, 16:45

https://cz.sputniknews.com/20211214/evr ... 59248.html
Evropská unie se vzdá dlouhých plynových kontraktů s Ruskem. Kdy k tomu dojde?
Strategie dekarbonizace a přechodu na zelenou ekonomiku, Evropské unie předpokládá odmítnutí dlouhodobých kontraktů na plyn s Ruskem. Evropská komise přitom plánuje stanovit přesný termín, po kterém budou všechny podobné dohody zakázány.
Vedení EU příslušný návrh zákona hodlá den po jeho zveřejnění posuzovat na summitu v Bruselu, napsala agentura Bloomberg.
Podle dokumentu, který má být zveřejněn 15. prosince, se EU vzdá dlouhodobých kontraktů na dodávky plynu z Ruska do roku 2049. Doklad obsahuje také návrhy na zvýšení efektivity reakce členských států EU na energetickou krizi. Jde i o normativní zásob plynu v podzemních plynojemech.
Návrh zákona je zcela v rozporu s návrhy Ruska, které vidí řešení problému EU se zajištěním plynu právě v dohodách na dobu desítek let. V Evropě se naopak v posledních letech snaží rozvíjet obchodování na burze s pohonnými hmotami podobně jako na trhu s ropou založeném na futures.
Podobná politika je podle odborníků jednou z příčin současné krize, v jejímž rámci cena plynu v regionu letos na podzim několikanásobně překročila historická maxima. V asijských zemích prudce vzrostla poptávka po tomto druhu paliva, což mělo za následek jeho nedostatek na světovém trhu, kvůli němuž sázka na nákup zkapalněného zemního plynu nevyšla.
Ruský prezident Vladimir Putin v září oznámil, že rekordní cena plynu je spojena s "mudrlanty ještě v minulém složení Evropské komise", kteří vymysleli tržní cenotvorbu pohonných hmot. Podle něj by si nyní v regionu měli uvědomit výhodu dlouhodobých kontraktů s Ruskem. Později Gazprom zcela zastavil prodej plynu na svém vlastním spotovém místě a omezil se na plnění kontraktů. V této souvislosti někteří evropští politici obvinili ruskou společnost z úmyslného vyvolávání energetické krize.
Dříve jsme psali o růstu cen futures na plyn v Evropě.
... a bude v roku 2049 europska unia vôbec ešte existovať?
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42412
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od Alchymista » 17 pro 2021, 22:09

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zprav ... -1700-usd/
Gazprom si objednal polský tranzit až v noci: Ceny vzrostly na 1700 USD
Evropský trh s plynem reaguje na jakýkoli pokles dodávek a včera tak Gazprom „vyškolil“ Evropu kvůli polskému tranzitu.
Až v noci na dnešek si ruská firma zarezervovala kapacitu plynovodu Jamal-Evropa do Německa. V důsledku toho ceny na burze vyletěly na 1.766 dolarů za tisíc metrů krychlových. Vysoké ceny plynu v EU také podporují i prohlášení německých politiků a regulátorů o situaci s Nord Stream 2.

Gazprom zarezervoval 26,4 milionu metrů krychlových na vstupních a výstupních bodech plynovodu Jamal-Evropa v Polsku, který bude dodán dnes, 17. prosince. To je něco málo přes 30 % kapacity plynovodu, ale ne o mnoho méně než dodávky ruského plynu v prosinci.

Ruská společnost však provedla rezervaci na maďarské a polské platformě RBP a GSA na poslední chvíli – až dnes pozdě večer (plynový den začíná v 6 hodin ráno). Čímž byl evropský trh vážně nervózní.

Včera, do konce dne, kvůli chybějící rezervaci pro polský tranzit, dodávky plynu z TTF hubu v lednu zdražily na burze TTF z 1 583 USD za tisíc metrů krychlových na 1 766 USD a ustálily se na 1 656 USD. To je dvakrát více než při listopadovém obchodování futures.

Nyní Gazprom využívá Nord Stream a Turkish Stream na plnou kapacitu a plní smluvní závazky pro tranzit přes Ukrajinu ve výši 110 milionů metrů krychlových denně. A jako vyrovnávací se používá polský směr. Polsko odmítlo uzavřít dlouhodobou smlouvu s Gazpromem a převedlo dodávky přes Jamal - Evropu do aukcí. Ruská společnost přitom v prosinci odmítla i měsíční rezervace a přešla na omezení a situaci vysvětlila tím, že bude objednávat kapacity podle potřeby.

Již dříve v Gazprom uvedl, že v této sezóně plní smluvní závazky a dodávky závisí na požadavcích spotřebitelů. Jak uvedl EADaily , kvůli rekordním cenám plynu evropští odběratelé ruského paliva omezili své nákupy a od září se oproti loňskému roku snížily o 8 miliard metrů krychlových.

Gazprom slíbil splnit další žádosti, ale po spuštění Nord Stream 2, který nyní prochází certifikací provozovatele. Trh očekává, že se zahájením projektu se zvýší export ruského plynu. Načasování je však neznámé a německé úřady svými prohlášeními samy nadále podporují spekulativní nálady na trhu. Německá ministryně zahraničí na začátku týdne neobratně prohlásila, že projekt zatím nesplňuje evropské normy, a poté šéf německého regulátora oznámil, že provozovatel bude certifikován nejdříve v druhé polovině příštího roku. Berlín neobjevil nic nového, ale zprávy vedly ke zvýšení cen plynu. Navíc do Evropy přišlo chladné počasí a spotřebitelé aktivně odebírají plyn ze zásobníků. Jejich zásoby jsou již na úrovni poloviny letošního ledna
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11156
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od kenavf » 18 pro 2021, 00:43

Prevádzkovateľ Nord Stream 2 začal plniť plynom aj druhé vlákno plynovodu
https://openiazoch.zoznam.sk/cl/219203/ ... -plynovodu
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ropa a plyn

Příspěvek od puma » 18 pro 2021, 10:00

Gazprom v sobotu rezervoval pouze 6 % kapacity plynovodu Jamal – Evropa
Gazprom v sobotu rezervoval tranzitní kapacitu polského úseku plynovodu Jamal – Evropa pouze ve výši 6 % navrhovaného objemu: 5,2 mil. m3.
https://t.me/interfax_ru/269243
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Odpovědět