Riho, dakujem, vyborne som sa pobavil.
Bohuzial ta musim sklamat, tvoje vyvody o mojej politickej orientacii su uplne chybne.
Mimochodom, ich nezmysly o vodiku, ako energetickom nosici, vyvraciam tiez na zaklade vypoctov.
Nezamienaj si technicke prepocty o uskutocnitelnosti niektorych veci s nejakym aktivizmom. Ked argumentami vyvraciam technicke nezmysly, neznamena to, ze nieco propagujem, len vysvetlujem, ze je to mozne, nic viac. Ostatne je len tvoja predstava na zaklade projekcie. Ja osobne ziadne elektricke auto nevlastnim, mam dve benzinove, len jazdim na firemnom BEV a obcas na PlugIn hybride. Bateriovy elektromobil vlastni moja zena. Mam teda moznost porovnavat rozne druhy pohonu. Kedze mam na dome aj fotovolticky system, viem, co dokaze priniest a ake to ma synergicke efekty v suvislosti s elektrickymi autami. Neviem, kde pisem o pripajani radovo GW odberov nahle do siete, skus mi to pripomernut.
Aktivizmus je naopak podla mna to, ked niekto o chystanom zakaze PREDAJA NOVYCH spalovacich aut, ktory ma byt aktualny o 14 rokov sa hovori ako o zakaze PREVADZKOVANIA spalovacich aut. Vzhladom na priemerny vek aut, ktory je okolo 15 rokov, je zrejme, ze priemerne auto bude elektricke o takych 30 rokov. Cize plny prechod bude mozno o 50-60 rokov. Dovtedy sa mnohe veci vyriesia a navyse, to uz nebude moja starost, ale necham to na dalsie generacie.
Bohuzial, ked chces usporit, musis do toho aj nieco investovat. Ked na to nemas, musis obmedzit na nejaky cas svoju spotrebu, alebo si zobrat uver. Pokial peniaze prehulis a prepijes, ako znacna cast populacie, potom sa nestazuj. A ked nahodou prestanes, hrozne, znicis stat, lebo ho oberies o dane z alkoholu a tabaku.
Energetika je prirodzeny monopol, ale v oblasti distribuovanej vyroby prevazne pre vlastnu spotrebu, stat robi vsetko preto, aby monopolom pomohol a poskodil vlastnych obcanov. Napriklad, dnes nieje mozne postavit fotovoltiku na bytovych domoch, lebo dodavatel energie nevie/nemoze a hlavne nechce rozpocitat vyrobenu energiu medzi jednotlive byty. Presne tak isto nuti stat a dodavatel tepla odoberat 3-4x drahsie teplo na vykurovanie z centralneho zdroja miesto lokalneho. Preto su naklady na byvanie v bytoch 3-4x vyssie na jednotku plochy oproti vlastnemu domu. Jedina cesta ako z toho von je mat vlastny dom, z toho potom vyplyva potreba dochadzania do prace autom a teda dalsim logickym krokom na znizenie dopravnych nakladov je ta fotovoltika a elektricke auto.
Viac hláv - viac kapusty.