Ruční palné zbraně

Odpovědět
Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Re: Ruční palné zbraně

Příspěvek od Aaron Goldstein » 05 čer 2021, 11:15

Já několik případů znám... ono to nemusí vždy skončit roztržením závěru (pravda - takový případ také neznám), ale třeba větším zášlehem, nebo větším zpětným rázem... (a takových znám plno)... Ale to neznamená, že to roztržením závěru jednou nemohlo skončit...
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

zmiri
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od zmiri » 05 čer 2021, 11:36

Případů rozložení zbraně znám hodně, ale žádný z příčiny starého prachu, který hoří rychle.
Známé příčiny: - větší navážka daného prachu než má být. Naprosto běžné, většinová závada. Chyba při přebíjení.
- příliš malá navážka daného prachu. Do revolveru je lepší více pomalého, než málo rychlého. Revolverové náboje jsou dlouhé oproti pistolovým. Při malé navážce se při vodorovné poloze (před výstřelem) prach sesype dolů, zápalka prach zapálí zvrchu souvisle po celé délce. Dojde ke "kumulativnímu efektu, roztržení zbraně, rozletu do boku. Takže do revolveru dostatečnou navážku.
- perkusní - prošleh plamene z horní komory do další, třeba spodní. Opět rozlet zbraně do strany.
- no a klasika, překážka v hlavni. Třeba jiná střela. Ale to by nemělo skončit totálkou, rozložením. Tady bývají krásně nafouklé hlavně :wink:
A ptám se z bezpečnostních důvodů :wink:
Nejlepší zaměstnání je být vojákem z povolání, v době míru.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 05 čer 2021, 11:46

zmiri - článok som mal rozpísaný dlhšie.
Ad havarie - u ručnej zbrane som o takomto type havárie tiež nepočul, je ale opakovane známa z oblasti delostreleckej munície u vojnovej a tesne povojnovej munície zo ZSSR, Poľska, i z krajín NATO - Španielska a Belgicka alebo Holandska. A tiež z Azie - Pakistan, India... Najčastejšia príčina bola už vo výrobe prachoviny - "kyslá nitrocelulóza" (nesprávne praná), nitrocelulóza so zvýšenou vlhkosťou, rôzne "neodhalené" zámeny látok ect. Na konferencii o tom kedysi hovorila poľská odborníčka na prachy a raketové zrná - u nich to zachytili práve cez havárie raketových motorov na raketometoch (tam je to na podobné veci a javy vôbec najcitlivejšie).
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Příspěvek od Aaron Goldstein » 05 čer 2021, 11:53

zmiri píše:
05 čer 2021, 11:36
příčiny starého prachu, který hoří rychle.
Od určité rychlosti už to není hoření, ale exploze... A k tomu skutečné u staré munice dochází... To jsem zažil (viz výše)... Explodující náboj v komoře může eventuelně (IMHO) závěr roztrhnout... I když já osobně to nezažil... Že jsem to nezažil nemohu považovat za důkaz, že k tomu nedochází... Autonehodu jsem také nezažil a neznamená, že k nim nedochází...

zmiri

Příspěvek od zmiri » 05 čer 2021, 11:58

Jo tak u dělostřelecký je to jiná. Já právě myslel puškový/pistolový prachy. Přeci jenom mají výrazně jednoduší tvary. Válečky, šupinky...Dělostřelecký prach je jiná liga :wink:
edit: aaron: Nebyl by konkrétní příklad? Jako teoreticky jo, ale mě právě jde o tu praxi. A myslím pistolové/puškové, né dělostřelecké. Tvar zrna bude dosti podstatný. A právě dělostřelecké prachy jsou výrazně různorodější. Pistolý budou mít degresivní vývin prachových plynů asi všechny. U děl. jsou pak ty různý víceděrový apod. s až progresivním vývinem prachových plynů...Tam už budou hrát roli jiné faktory.

Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Příspěvek od Aaron Goldstein » 05 čer 2021, 12:52

Jak jsem již psal... Většinou se to projevilo vyšším zášlehem a nebo vyšším zpětným rázem,(tím myslím jako o mnoho větším )... Ale z mých zážitků to zbraň vždy "ustála" a došlo k výstřelu... Ale nemohu vyloučit, že při nějaké souhře blbých náhod to může roztrhnout závěr... Přeci jen jde o explozi náboje...

inzo
Sponzor fóra

Příspěvek od inzo » 07 čer 2021, 08:06

čo na toto poviete? .50 som strieľal, (všetci okolo zostali živý :D ), nebola to žiadna megatona TNT. otázka je asi čo je to "blízko".
Odstřelovač vystřelil ze své zbraně ráže .50 - Barrett M82. Tato zbraň patří mezi největší ráži, kterou SAS disponují. Její obrovský dostřel a neuvěřitelná ničivá síla dokáže zabít cíl už jen tlakovou vlnou, kterou vyvine střela, když letí blízko člověka.
https://www.armyweb.cz/clanek/odstrelov ... vniku-isis

zmiri

Příspěvek od zmiri » 07 čer 2021, 08:35

No zase debilní britská reklama na armywebu. Tam je škoda cokoliv číst. O kouli, která někoho zabila jen blízkým průletem, jsem slyšel. Nějaký generál (nevím kdo, čí) v době Napoleonských válek. Ale to byla koule z děla. :lol:

classix
Senior redaktor

Příspěvek od classix » 07 čer 2021, 11:48

Ano, všimnul jsem si, že tyhle neskutečné příběhy vychází v britských denících, dailymail atd. Místní plátky je pak bezhlavě kopírují. Mám pocit, že to patří do koloritu britské armádní agitace. Prakticky těmito "příběhy" ospravedlňuješ vysoké náklady na armádu, v britském pojetí, bulvarizace.
Vy nejstě špión, voják, uvažujetě pokrokovo. Vy stě marxista!

martanus

Příspěvek od martanus » 07 čer 2021, 12:13

:lol: Může vás Blízká střela z 50 kcal pořád zabít?

A : "Kdo jednou poznal světlo, už nikdy nechce žít ve tmě"
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“

Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Příspěvek od Aaron Goldstein » 10 čer 2021, 04:11

Střílel jste už někdo tou mikroráží 4,6x30mm??? Co jí říkáte???
Vím, že škála zbraní pro tuto ráži je velmi malá, ale třeba se to někomu z vás do ruky dostalo...

majod
Výkonný redaktor

Příspěvek od majod » 10 čer 2021, 08:55

Ked ti mam pravdu povedat nedavnopar dni spat som mal v ruke SC evo 3 a spekulovali sme nad razami a bola spomenuta aj tato,jeho prednostou je presnost take cosi ako .17 ale to je aj potom velmi haklive na cokolvek ,ja som zastanca klasiky ,keby sa to evo robilo v tt ,tak je to uzasna zbran .Napr.

palo satko
Sponzor fóra

Příspěvek od palo satko » 10 čer 2021, 17:50

moja prva
kluc.jpg
"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 10 čer 2021, 22:01

Aj si dostal výplatu za nedovolené... použitie kľúča?
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.

Polite

Příspěvek od Polite » 10 čer 2021, 22:07

Mne toto ukázal otec, keď videl že sa ako zasran o niečo ine pokúšam a tak mi to radšej ukázal on aj so školením o BOZP😁
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 10 čer 2021, 22:15

My jsme měli místo špagátu gumičku... :idea:
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 10 čer 2021, 22:27

Špagát bol pevnejší v ruke a viac "pod kontrolou" a gumičky(do prakov) sa ťažko zháňali.
"Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek".-T.Baťa.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.

gandalf
Sponzor fóra

Příspěvek od gandalf » 10 čer 2021, 22:49

Taky to trhalo prsty, když byl velký klíč - "stodolák", tak se i roztrhl. My jsme jako děti stříleli "kotlářkami" - byly to prázné nábojnice po US "kotlářích", nasadil se na to jeden článek pásu /za ten se to drželo/, dovnitř celuloid, zapálit a narazit menší nábojnici - střílelo to spolehlivě.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 10 čer 2021, 22:54

Kovové ručky zničených versatiliek....

Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Příspěvek od Aaron Goldstein » 11 čer 2021, 04:55

majod píše:
10 čer 2021, 08:55
jeho prednostou je presnost take cosi ako .17 ale to je aj potom velmi haklive na cokolvek
Já vím, že .17HMR bylo takové šidítko... Ale u téhle mikroráže pánové od H&K tvrdí, že to má lepší průchodnost balistickými vestami, jak malorážný NATO standard 5,7×45mm... Ovšem co mají taky tvrdit jiného, když pro to udělali MP 7... Na druhou stranu konkurence od FN udělala 5,7 × 28mm pro P-90 a ten je zase prý lepší jak 4,6x30mm a převzaly ho některé policejní síly...

Paradoxem je, že 9mm Luger, který měly tyhle nové náboje nahradit to stejně nenahradilo...

Odpovědět