USA

Odpovědět
Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: USA

Příspěvek od Svarboj » 26 čer 2020, 22:19

Odškodněte černochy. V USA sílí volání po reparacích za otrokářství

Německo odškodnilo oběti holokaustu, tak proč by Spojené státy neměly vyplatit reparace potomkům otroků? Otázka to není nová, v zjitřené atmosféře současných amerických protestů se jí však politici začínají vážně zabývat. Většina Američanů je proti.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_aha
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: USA

Příspěvek od k42 » 26 čer 2020, 23:29

USA v pátek zablokovaly víza pro nejvyšší čínské činitele a jejich rodiny kvůli Hong-Kongu.
https://www.zerohedge.com/geopolitical/ ... -crackdown

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14393
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 27 čer 2020, 21:05

V Portlandu se demonstranti pokusili zaútočit na policejní stanici, ale nakonec policie zvítězila a zatlačila útočníky zpět.
Demonstranti se pokusili vytvořit Portlandskou autonomní zónu a současně zapálit policejní stanici spolu s důstojníky, poté se pokusili dostat dovnitř.
V důsledku nepokojů bylo zatčeno více než 15 lidí.
Nepokoje a protesty v Portlandu probíhají 29 dní.




https://colonelcassad.livejournal.com/5981904.html
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 28 čer 2020, 14:01

https://echo24.cz/a/SjyFk/klasicka-hudb ... -ni-zatoci
Klasická hudba je „bílá“ a „rasistická“ a kulturní revoluce s ní zatočí
Militantní levice podporovaná korporacemi se v USA vedle výtvarného umění vrhá také na klasickou hudbu, která podle ní přinejmenším není vhodná pro rostoucí etnickou rozmanitost společnosti. Stejně jako Maova kulturní revoluce v Číně zakázala vážnou hudbu, i podle její současné americké varianty má „na kahánku.“ Její interpretace je nedostatečně multikulturní a dokonce je prý klasická hudba „ze své podstaty rasistická“. Útoků tzv. antirasistů na hudbu si v minulých dnech všímal podrobně francouzský tisk.

Nastupující americká kulturní revoluce považuje klasickou hudbu za příliš „inkluzivní“, za „privilegium“ bílé populace a za patriarchální, a s tím se musí skončit.

Klasická hudba je fakticky už řadu let konfrontovaná s neustálým poklesem publika a přitahuje stále méně a méně mladých posluchačů. Studie Národní nadace pro umění uvádí, že počet Američanů, kteří se zúčastnili koncertu klasické hudby, se z 13 % v roce 1982 snížil v roce 2017 na 8,6 %. Podíl posluchačů mladších 30 let klesl stejném období z 27 na 9 %. Klesající zájem o vážnou hudbu je však vlastní i jiným zemím než USA. Revoluční ultralevice ho však vysvětluje ideologicky, klasickou hudbu sice vedle bílých Američanů poslouchají i Američané asijského původu, ale důvod je prý ten, že není vhodná pro rostoucí etnickou rozmanitost společnosti.

„Klasická hudba je dnes obviňována z toho, že není vhodná pro rostoucí etnickou rozmanitost obyvatelstva země,“ vysvětluje v deníku Le Figaro Paul May, profesor l'Université du Québec v Montréalu.

Také ve své interpretaci je nehodná pro nastupující „kulturní revoluci“. Mezi hudebníky bylo totiž podle zprávy Ligy amerických orchestrů z roku 2016 pouze 1,8 % černochů a 2,5 procenta latinoameričanů. Obvinění interpretace klasické hudby vycházejí z následující logiky: pokud má instituce příliš malou část lidí mimoevropského původu, je podezřelá z maskování diskriminačního náborového procesu nebo dokonce z formy „strukturálního rasismu“. Nejen to. Militanti prohlašují že, klasická hudba je příliš "bílá" a "ze své podstaty rasistická". Skladatelé jsou převážně evropského původu. Podle Paula Maye bude úkolem „profesionálů“ změnit tuto její image „příliš bílé“ nebo „příliš asijské“.

Na základě tohoto předpokladu například deník San Francisco Chronicle nedávno litoval, že městský symfonický orchestr hraje téměř výhradně skladby vytvořené bílými muži.

Deník Le Figaro zmiňuje některá americká média z minulých měsíců i let, která si s klasickou hudbou vyřizují účty. Například The New York Times ji obvinil z toho, že je „nejméně rozmanitou institucí v zemi“ a maskuje „rasistický problém“. Seattle Magazine dokonce trvá na tom, aby „řešila svou bělost“. I když ještě podle říjnového rozhovoru magazínu s oceňovaným klavíristou a pedagogem Byronem Schenkmanem to vypadalo, že například Antonín Dvořák to měl u levice dobré, protože aspoň predikoval vývoj americké vážné hudby směrem k dominanci černošských skladatelů. To se ale nenaplnilo. Web National Public Radio například uvádí, že prostředí vážné hudby je „extrémně bílé a stále více marginalizované“. A levicový web New Music USA pak přímo konstatuje, že „klasická hudba je ze své podstaty rasistická“.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 28 čer 2020, 14:04

https://echo24.cz/a/SRtdq/belosi-uz-neb ... mpsonovych
Běloši už nebudou namlouvat nebělošské postavy v Simpsonových
I lidský hlas se začíná posuzovat podle rasy. Producenti populárního animovaného amerického seriálu Simpsonovi v pátek uvedli, že postavy jiného než bělošského etnika nebudou nadále namlouvány v angličtině bělošskými herci. Informaci přinesla americká NBC.

Simpsonovi již dříve čelili levicové kritice za postavu Apua Nahasapeemapetilona, indického prodavače, který je namlouván bělošským hercem Hankem Azariou. Apu podle některých ztělesňuje řadu rasistických stereotypů, které se o Indech tvrdí. Azaria už dříve uvedl, že se do role Apua nevrátí.

Tvůrci seriálu neupřesnili, zda budou dabéři nebělošských postav nahrazeni herci odpovídající rasové příslušnosti či zda budou konkrétní postavy ze seriálu vyškrtnuty. Například postava Carla Carlsona, spolupracovníka protagonisty Homera Simpsona, je rovněž namlouván Azariou.

Změny v obsazení se dotknou i dalšího populárního seriálu, Family Guy. Dabér postavy černocha Clevelanda Browna, rovněž běloch, na Twitteru uvedl, že v roli končí.
It’s been an honor to play Cleveland on Family Guy for 20 years. I love this character, but persons of color should play characters of color. Therefore, I will be stepping down from the role. pic.twitter.com/FmKasWITKT
— Mike Henry (@mikehenrybro) June 26, 2020
„Bylo mi ctí hrát 20 let Clevelanda ve Family Guyovi. Miluju tu postavu, ale etnické osoby by měly hrát etnické postavy. Proto se své role vzdávám,“ uvedl.

K otázce rasy herců se vyjádřil například i tvůrce animovaného seriálu BoJack Horseman, který se řadí mezi kriticky nejvýše hodnocené seriály streamovací služby Netflix a jehož poslední řada vyšla letos v lednu. Raphael Bob-Waksberg uvedl, že volba obsadit do role vietnamské Američanky Diane Nguyenové bělošskou herečku Alison Brie byla „velká rasistická chyba“.

V Americe pokračují protesty proti rasismu, které vyvolala smrt černocha George Floyda. Kromě změn v obsazení seriálů se projevuje také strháváním soch nebo útokům na klasickou hudbu.
A nájdu dosť aktérov schopných prečítať písaný text?
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 3948
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: USA

Příspěvek od El Diablo » 28 čer 2020, 20:34

New York Times lže, Trump se zastal Rusů. Ti měli podle deníku motivovat Tálibance k zabíjení vojáků
Washington Za lživou považuje americký prezident Donald Trump zprávu deníku The New York Times (NYT), podle kterého měl zpravodajské informace o tom, že ruská rozvědka platí povstalcům spojeným s hnutím Tálibán za zabití vojáků Spojených států a dalších koaličních sil v Afghánistánu. Trump to v neděli napsal na Twitteru. NYT se v páteční zprávě odvolává na nejmenované činitele. V sobotu zprávu deníku důrazně dementovalo ruské velvyslanectví v USA.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/informace-o ... ranici_ele
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 3948
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: USA

Příspěvek od El Diablo » 28 čer 2020, 21:59

Poslední hodiny bezpolicejní zóny v Seattlu. Ultimátum končí, stroje se mají zakousnout do bariér
Praha Ačkoliv kalendář akcí, které mají proběhnout v nedávno vzniklé „autonomní zóně“ ve čtvrti Capitol Hill v Seattlu (CHAZ), zůstává dle webových stránek nabitý až do zhruba poloviny července, nad utopickým projektem demonstrantů se pomalu smráká. Zastupitelé města v čele se starostkou Jenny Durkanovou na začátku týdne rozhodli, že bariérami ohraničená oblast se musí vrátit k normálnějšímu fungování. Demonstranti sice v pátek bourání ještě odvrátili, přesunulo se ale o pouhé dva dny.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/zpristupni- ... ranici_ele
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 29 čer 2020, 16:01

https://echo24.cz/a/SJHPr/experiment-v- ... luji-mesto
Experiment v Seattlu bez policie odnesli místní obyvatelé, teď žalují město
„Autonomní zóna“ v americkém Seattlu už je téměř opuštěná a místní policie se připravuje na návrat do ulic. Následky experimentu, při němž se protestujícím proti policejní brutalitě a rasismu v USA podařilo vyhnat místní policisty ze stanice a ustanovit dočasnou „vládu“ nad čtvrtí, se však budou teprve řešit. Místní obyvatelé i majitelé podniků se totiž rozhodli podat hromadnou žalobu na město za to, že s jeho svolením byl déle než dva týdny „blokován, okupován a vandalizován“ jejich majetek. Starostka Jenny Durkanová už dříve přiznala, že nechat prostor bez dozoru policie byla chyba. O situaci informovala americká CNN.

Z části Capitol Hill se policie stáhla před téměř třema týdny po opakovaných násilných střetech s demonstranty. Ti zde podobně jako lidé v nespočtu dalších amerických měst po zabití neozbrojeného černocha George Floyda protestovali proti rasovým nespravedlnostem a policejní brutalitě. Když strážci zákona vyklidili místní policejní stanici, demonstranti oblast na jihu uvedené čtvrti prohlásili za „autonomní zónu“. Zóna fungovala s tichou podporou úřadů (více jsme o životě v experimentální komunitě psali zde).

V minulém týdnu však sami demonstrující na twitterovém účtu “autonomní zóny“ uvedli, že se oblast postupně vylidnila a zůstávají tam už pouze desítky lidí. Vyzvala proto příznivce, ať přesunou svůj protest do virtuálního prostoru. Starostka Jenny Durkanová navíc v úterý informovala o tom, že se do čtvrti vrátí v nejbližší době policisté, s prohlášením přišla poté, co se v okupované oblasti o víkendu dvakrát střílelo. Poukazovala při tom právě i na dopady na místní obyvatele a firmy a uznala, že nebylo správné nechat čtvrť bez policejního dozoru. Přesto, že v zóně nezůstává příliš protestujících, s vyklizením bariér a ulic má město potíže. Naposledy v pátek se podle místních médií podařilo odklidové práce demonstrantům zablokovat.
JUST IN: Seattle Mayor Jenny Durkan’s office says Seattle PD won’t return to the East Precinct today, inside the Capitol Hill Occupied Protest zone, known as CHOP, after city crews were blocked by protesters from entering the area this morning.
DETAILS: https://t.co/g2TjgZ3u1j pic.twitter.com/sbTYE1Ktbt
— Preston Phillips (@PrestonTVNews) June 26, 2020
Podle advokátní kanceláře Calfo Eakes LLP, která obyvatele zastupuje, její klienti sice podporují právo na protest proti „systémovému rasismu a policejní brutalitě“, nicméně okupace prostoru výrazně narušila běžný život a způsobila jim finanční potíže. „Po více než dva týdny, s plným vědomím a účastí města, byl majetek našich klientů blokován, zabarikádován, okupován a vandalizován,“ uvedla advokátní kancelář.

Místní obyvatelé a obchodníci podle právníků říkají, že se museli potýkat s neustálým obtěžováním, ztrátou příjmů, poškozením majetku a nemožností bezpečně vstupovat či opouštět své domovy či podniky. „Žaloba našich klientů volá po ukončení bezprecedentního rozhodnutí města dovolit a podporovat okupaci osobního majetku celé čtvrti a nechat ji bez kontroly policie,“ uvedla advokátní kancelář.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: USA

Příspěvek od Svarboj » 29 čer 2020, 19:06

Otroctví je minulost. Poslední stát USA se zbaví vlajky Konfederace

Zákonodárci amerického státu Mississippi se v hlasování vyslovili pro odstranění znaku Konfederace, symbolu podpory otroctví, ze státní vlajky. Je to další případ odstranění symbolu rasismu v současné době nepokojů, které jsou reakcí na zabití amerického černocha George Floyda.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_pmk
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: USA

Příspěvek od skflanker_ » 30 čer 2020, 05:59

Priekopnícka frakovacia spoločnosť Chesapeake Energy Corporation pred bankrotom
V nedeľu 28.06.2020 priekopnícka spoločnosť vo frakovaní ropy a zemného plynu z bridlicovej horniny Chesapeake Energy Corporation požiadala o ochranu pred bankrotom. Kedysi to bol 2. najväčší producent zemného plynu a jej majiteľ Aubrey McClendon bol priekopníkom frakovania z bridlíc v USA - vďaka nemu sa USA stali najväčšími ťažiarmi ropy a plynu z bridlíc.
Cena akcií spoločnosti Chesapeake klesla od 01/2020 o viac ako 93%, zo 172$ na 11,85$ v piatok 26.06.2020. Spoločnosť zaznamenala v prvom štvrťroku 2020 čistú stratu 8,3 miliárd $. Taktiež vykázala takmer 9,5 miliárd $ v dlhodobých záväzkoch a iba 82 miliónov $ v hotovosti.
V tomto roku 2020 podľa údajov S&P Global Ratings zo začiatku tohto mesiaca 06/2020 zaznamenalo svoje dlhy 18 ropných a plynárenských spoločností. Podľa nedávnej štúdie spoločnosti Deloitte je asi 30% US prevádzkovateľov bridlíc technicky platobne neschopných pri ceny ropy 35 $ za barel. Správa odhaduje, že bridlicový priemysel bude nútený odpísať hodnotu svojich aktív až o 300 miliárd $.
Zdroj https://www.nytimes.com/2020/06/28/busi ... uptcy.html + https://edition.cnn.com/2020/06/28/busi ... index.html z 28.06.2020
Klon https://ria.ru/20200629/1573599877.html z 29.06.2020

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: USA

Příspěvek od puma » 30 čer 2020, 09:32

Americký senátor navrhuje nákup ruského systému S-400 z Turecka
Republikánský člen Senátu USA navrhl právní předpisy, které by Spojeným státům umožnily koupit turecký obranný systém S-400 z Ruska, který způsobil problémy mezi Washingtonem a Ankarou v souvislosti s nákupem ruského vybavení ze strany Turecka.

Návrh byl předložen Senátorem Johnem Thunem, který předpokládá změnu zákona o národní obraně na rok 2021, která by mohla Washingtonu umožnit nákup zařízení prostřednictvím rozpočtu armády USA.

„Částky, které mohou být nezbytné, jsou oprávněny vyčlenit pro armádu za„ raketové zakázky, armáda “na nákup protiraketového obranného systému S-400,“ uvádí se v textu navrhované změny.

Tento pozměňovací návrh rovněž navrhuje, že výtěžek z nákupu S-400 „nebude použit k nákupu nebo jinému získání vojenského vybavení, který USA považují za nekompatibilní s NATO“.

Předseda výboru pro zahraniční styky Senátu Jim Risch představil přísnější novelu, která by přiměla Trumpovu administrativu uložit sankce na Turecko na základě zákona o boji proti americkým protivníkům prostřednictvím sankcí (CAATSA), 30 dní po schválení navrhovaného NDAA.

"Myslím, že tah USA, které kupují S-400 z Turecka, je chytrý způsob, jak dostat Erdogana z pr*seru, do kterého se dostal. Chceme jen dostat systém z Turecka [...] a pokud to Turkům umožní získat F-35, tím lépe, “uvedl Jim Townsend, bývalý úředník Pentagonu pro evropskou politiku a politiku NATO, citovaný Defense News.
https://sptnkne.ws/CRan
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: USA

Příspěvek od skflanker_ » 01 črc 2020, 18:59

Anarchisti poliali sochu červenou farbou a Trump žiada trest na 10 rokov:

https://youtu.be/gMKMIwfYEgs zverejnené 01.07.2020, dĺžka reportáže 3:03 min.
Nedá mi - u nás to robia umelci ...

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 3948
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: USA

Příspěvek od El Diablo » 01 črc 2020, 21:55

Trump v průzkumech jasně prohrává. Možná to vzdá, spekulují republikáni

1. července 2020 20:00
Do amerických prezidentských voleb zbývají čtyři měsíce a Donald Trump v průzkumech na svého vyzyvatele Joe Bidena výrazně ztrácí. Uškodil mu koronavirus i protesty proti policejní brutalitě. Demokratická strana poučená jeho čtyři roky starou šokující výhrou však tuší, že do listopadu se ještě může všechno změnit.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_aha
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14393
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: USA

Příspěvek od martanus » 02 črc 2020, 12:27

dnes bylo v různých amerických městech odstraněno několik dalších soch souvisejících s Konfederací.

V Richmondu byla socha Stonewalla demontována



[media]]
[/media]
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16234
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: USA

Příspěvek od petrp » 03 črc 2020, 07:56

NĚKOLIK POZNATKŮ KE KRIMINALITĚ ČERNOCHŮ V USA
Jared Taylor ve svém článku „Police Racism: A Manufactured Crisis“ v souvislosti s nedávným událostmi v USA shrnul vícero statistických údajů o kriminalitě (nejen) černochů v USA. Nejprve se zaměřil na to, jak je to zde vlastně s policií. Dle něj: „Každý rok mají američtí policisté okolo 370 milionů kontaktů s civilisty. Většinu času se nic nestane, ale 12 až 13 milionkrát za rok policie provede zatčení. Jak často to vede ke smrti neozbrojeného černocha? My známe čísla o každém zabití ze strany policie díky detailní databázi novin Washington Post. Jaký je váš odhad o počtu neozbrojených černochů zabitých policií každý rok? Jedna stovka? Tři stovky? Minulý rok to číslo bylo devět. Toto číslo se snižuje, nikoliv zvyšuje. V roce 2015 policie zabila 38 neozbrojených černochů. V roce 2017 21. Co běloši? Minulý rok policie zabila 19 neozbrojených bělochů, vedle 9 neozbrojených černochů. Známe čísla černochů a bělochů zatčených v každém roce, a tak je možné učinit zajímavou kalkulaci. Šance být neozbrojený, zatčený a potom zabitý policií je vyšší pro bělochy než pro černochy. Pro obě rasy jde o velmi zřídkavou událost: jeden z 292 tisíc zatčených černochů a jeden z 283 tisíc zatčených bělochů. To je stěží to, co bychom očekávali ze způsobu, jakým media informují o těchto úmrtích.“

Kriminalita v Mineapolis
Obrázek

https://pravyprostor.cz/nekolik-poznatk ... chu-v-usa/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

k42
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 5811
Registrován: 09 úno 2017, 07:11

Re: USA

Příspěvek od k42 » 03 črc 2020, 20:34

Dle http://www.informationclearinghouse.info/55298.htm je 47,2% Američanů v pracovním věku bez stálého zaměstnání.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 04 črc 2020, 01:27

https://echo24.cz/a/SqSgS/rekordni-naru ... nakazenych
Rekordní nárůst tři dny po sobě. V USA za den přibylo přes 50 000 nakažených
Ve Spojených státech vzrostl počet případů koronavirové nákazy ve čtvrtek o více než 50 000, což je třetí rekord po sobě. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Nejvíc případů přibylo na Floridě. USA jsou pandemií nejhůře zasaženou zemí na světě.

Florida ve čtvrtek zaznamenala největší nárůst onemocnění ze všech amerických států, když za jediný den vykázala přes 10 000 nových případů. Tento stát na jihu USA s 21 miliony obyvatel tak má vyšší denní přírůstek koronavirové nákazy, než měla jakákoli evropská země v době, kdy pandemie na evropském kontinentu vrcholila.

V prvním červnovém týdnu přibývalo ve Spojených státech asi 22 000 nových případů nákazy covid-19 denně. Jak měsíc postupoval, začala se ohniska objevovat v jižních státech a šíření se zrychlilo alarmující rychlostí. Během posledních sedmi červnových dnů se denní nárůst nových infekcí na národní úrovni téměř zdvojnásobil na 42 000.

Jedinou zemí, která nahlásila denní nárůst o více než 50 000 případů je Brazílie. Podle epidemiologa a člena krizového štábu prezidenta Donalda Trumpa pro boj s koronavirem Anthonyho Fauciho by se denní nárůst mohl vyšplhat až na 100 000, pokud nebudou přijata celostátní opatření. Fauci to řekl na úterním slyšení v americkém Senátu.

Za nárůstem případů není jen rozsáhlejší testování, píše Reuters. Raketově stoupá i počet hospitalizací, stejně jako procentní podíl pozitivně testovaných na virus.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: USA

Příspěvek od Svarboj » 04 črc 2020, 11:36

Boření symbolů otrokářské nadvlády je snahou smazat historii, míní Trump

Projev amerického prezidenta Donalda Trumpa v předvečer Dne nezávislosti obsahoval mnoho oslavných výroků o minulosti a kultuře Spojených států. Nechyběly ale bojovně laděné pasáže o „levicové kulturní revoluci“ či údajných snahách „vymazat historii“. Trump mimo jiné kritizoval demonstranty za ničení soch někdejších státníků a média a školy za „extrémní indoktrinaci“ Američanů.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_vlc
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 04 črc 2020, 14:25

https://echo24.cz/a/Sya4t/rozzurene-mas ... estujicich
„Rozzuřené masy chtějí vymazat naší historii,“ pustil se Trump do protestujících
„Chtějí nás umlčet, ale my nebudeme umlčeni.“ Mnoho oslavných výroků o minulosti a kultuře Spojených států, ale také bojovně laděné pasáže o "levicové kulturní revoluci" či snahách "vymazat historii" obsahoval projev amerického prezidenta Donalda Trumpa v předvečer Dne nezávislosti. Šéf Bílého domu kritizoval demonstranty za ničení soch někdejších státníků a média a školy za "extrémní indoktrinaci" Američanů. Pod horou Mount Rushmore s obřím sousoším bývalých prezidentů USA jeho slova poslouchaly tisíce lidí, kteří většinou neměli roušky, kritizovala agentura AP. Projev ale doprovázela i demonstrace indiánů.

Trump vystoupil v pátek místního času (v sobotu nad ránem SELČ) před hustě obsazený amfiteátr v Jižní Dakotě po dnech rekordních přírůstků v americké bilanci potvrzených nákaz koronavirem. Znepokojivou epidemickou situaci v projevu prakticky nezmínil, na začátku vystoupení ale děkoval policistům, zdravotníkům a vědcům," kteří neúnavně pracují, aby zabili virus".

Poté se vyjadřoval mimo jiné k vlně levicových demonstrací, která zachvátila americká města po květnové smrti neozbrojeného černocha George Floyda po zákroku policie v Minneapolisu. Protestní hnutí z pohledu Trumpa ohrožuje základy amerického politického systému. O lidech, kteří v posledních týdnech ničí sochy spojené s otrokářskou minulostí USA a další památníky, hovořil jako o "rozzuřených masách", které vedou "nemilosrdnou kampaň s cílem vymazat naši historii".

"Rozzuřené masy se snaží strhnout sochy našich zakladatelů, znevážit naše nejposvátnější památníky a rozpoutat vlnu násilí v našich městech," řekl Trump. "Myslí si, že Američané jsou slabí, měkcí a poddajní," uvedl. Dodal, že levicovou kulturní revolucí chtějí vyvrátit americkou revoluci, která přinesla vznik Spojeným státům. "Aby tak učinili, zničí naši civilizaci, která zachránila miliardy lidí od chudoby, nemocí, hladu a která pozvedla lidskost do nových výšin úspěchů, objevů a pokroku," řekl.

„Chtějí nás umlčet, ale my nebudeme umlčeni,“ řekl prezident a dodal, že USA jsou „nejspravedlivější a nejvýmečnější zemí, která kdy na Zemi existovala“.
"They want to silence us—but we will not be silenced.
We will state the truth in full, without apology: We declare that the United States of America is the most just and exceptional nation ever to exist on Earth."
— The White House (@WhiteHouse) July 4, 2020
Prezident kritizoval také školy, zpravodajské redakce a "korporátní zasedací místnosti", v nichž se podle něj ukrývá "nový krajně levicový fašismus". "Naše děti ve školách učí nenávidět svoji vlastní zemi," prohlásil, aniž toto tvrzení doložil.
https://t.co/UM7HCfyBhp
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 4, 2020
Apel na bílé voliče, píše agentura AP
Podle AP byla Trumpova slova "přímým apelem na roztrpčené bílé voliče" přesně čtyři měsíce před dnem prezidentských voleb. Ačkoli páteční program pod ikonickým památníkem čtyř amerických exprezidentů nebyl zorganizován Trumpovou kampaní, akce měla podle AP velmi podobný ráz jako prezidentovy předvolební mítinky.

Agentura Reuters uvádí, že jeho projev na místě poslouchalo asi 7500 lidí, přičemž mnozí ignorovali doporučení federální vlády či prezidentovy dcery Ivanky, aby si zakrývali nos a ústa. V areálu se rozdávaly obličejové roušky, účastníci akce ale neměli nařízené jejich nošení stejně jako dodržování preventivních rozestupů.

Roušky neměli ani členové početného prezidentova doprovodu, přestože se podle amerických médií v posledních dnech nákaza koronavirem potvrdila u několika příslušníků ochranky viceprezidenta Mika Pence a také u přítelkyně Donalda Trumpa mladšího. Kimberly Guilfoyleová měla pozitivní nález těsně před plánovanou účastí na akci v Jižní Dakotě, do kontaktu s prezidentovou skupinou podle informací listu The New York Times nepřišla.

Proti Trumpovi protestovali Indiáni
U památníků se vedle Trumpových příznivců sešli i jeho odpůrci z řad indiánů, kteří se při demonstraci dostali do sporu s příslušníky národní gardy střežící oblast. "Prezident musí otevřít oči. Jsme také lidé a tohle byla původně naše zem," citovala agentura AP Hehakahoa Wasteho ze siouxského kmene Oglalů.

Indiáni považují oblast, kde památník stojí, za posvátnou zem a na základě dohod z 19. století považují tamní půdu za vlastní. Vedení kmene tento týden oznámilo, že Trumpovi a ani guvernérce Jižní Dakoty Kristi Noemové nedávají souhlas vstoupit na území u hory Mount Rushmore. Noemová před týdnem varovala, že co bude v úřadu, nepřipustí žádné změny v památníku, či jeho odstranění.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: USA

Příspěvek od Alchymista » 04 črc 2020, 14:35

https://echo24.cz/a/SL5sv/napeti-v-asii ... skeho-more
Napětí v Asii: Hned dvě letadlové lodě USA míří do Jihočínského moře
Námořnictvo Spojených států posílá na cvičení do Jihočínského moře dvě letadlové lodě. Pentagon uvedl, že nasazení plavidel v regionu, kde si Čína nárokuje několik sporných oblastí, není reakcí na žádnou událost. Televize CNN dnes ale poznamenala, že v místě nyní pořádá námořní manévry Čína.

Uskupení letadlových lodí USS Nimitz a USS Ronald Reagan nyní působí ve Filipínském a Jihočínském moři, uvedl Joe Jeiley, který je mluvčím americké Sedmé flotily zodpovědné za bezpečnost jihoasijského regionu. "Nasazení skupin dvou letadlových lodí nabízí rozsáhlé výcvikové příležitosti," řekl.

"Přítomnost dvou letadlových lodí není odpovědí na žádnou politickou či světovou událost," dodal Jeiley, podle kterého je toto cvičení jedním ze způsobů, jak v rozsáhlé oblasti Indického a Tichého oceánu udržovat bezpečnost, stabilitu a prosperitu.

Americké cvičení se ale koná v době, kdy Čína novým bezpečnostním zákonem podle kritiků omezuje svobody Hongkongu, který má status zvláštní správní oblasti. Čína zároveň pořádá manévry v blízkosti sporných Paracelských ostrovech, které si Peking i s přilehlými vodami nárokuje. Ostrovy považuje za vlastní také Vietnam a Tchaj-wan, kontrolu nad nimi má ale Čína.

Čínské cvičení ve sporných vodách označil v pátek americký ministr zahraničí Mike Pompeo za mimořádně provokativní čin. "Odmítáme protiprávní nároky Pekingu. Tečka," napsal Pompeo na twitteru. Americké námořnictvo pravidelně čínskou nadvládu nad oblastí zpochybňuje tím, že jeho lodě v blízkosti ostrovů proplouvají, aby demonstrovaly svobodu plavby.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Odpovědět