Záhada bohatého bezdomovce
Následující příběh není fikcí, ale holou realitou. Bezmála 32 milionů korun vydal stát na dotacích společnostem navázaným na osobu, která neumí ani odeslat e-mail. Přesto figuruje ve více než 130 subjektech v rolích jednatele, společníka či faktického vlastníka. Milý Watsone, na detektivní práci nemusíte být Sherlock Holmes, ani se s lupou za svitu lucerny brodit mlhami po zšeřelém vřesovišti. Stačí umět klikat. A záhy se nestačíte divit, co všechno je u nás možné. Do bažiny polosvěta podnikání a nečinnosti odpovědných institucí zaplujete jediným dotazem do Google. Stačí zadat jedno jméno. Aleš Bialonczyk.
Vlastně jsem na to přišel náhodou. To když mi anonymní internetoví záškodníci, bojující za evropské hodnoty liberální demokracie nahlašováním a poškozováním druhých, vyrobili falešné webové stránky. Zajímal jsem se, zda jsem jejich první obětí, a věru nebyl. Podobné osobní stránky už existovaly jinde. A když jsem se pídil po vlastníkovi domény ivansmetana.cz, tedy dehonestačního webu stejné provenience, tak právě zde jsem na jméno Aleše Bialonczyka natrefil vůbec poprvé.
....
Můžete procházet sbírky listin a analyzovat, jak a kým se do vlastnictví či správy zmíněných společností dostával, a zjistíte, že slouží jako takřka univerzální bílý kůň, vlastník a jednatel pro mnoho dalších subjektů. Ale za chvíli zjistíte, že se tu opakují nejen jména, ale především adresy. Takové, kde sídlí naráz tolik firem, že se v nich jeden Bialonczyk ztratí. Zůstává tak otázkou, kolik takových dalších Bialonczyků ještě existuje, kdo jejich služeb využívá, a hlavně k čemu. Založení falešného webu je z nich, dost možná, ještě tím nejmenším problémem. Tím hlavním je něco jiného. A co? Opět otázka. Jak je možné, že to dosud nikomu nebylo divné?
Podle webu hlidacstatu.cz dostalo 26 navázaných společností na osobu Aleš Bialonczyk 84 dotací v celkové hodnotě 31 399 941 korun. Aleš Bialonczyk se angažuje (nebo se v posledních 5 letech angažoval) ve 166 soukromých firmách (z toho ve čtyřech neziskovkách).
https://denik.to/zahada-bohateho-bezdomovce/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...